b0d0 30.05.08, 12:28 Grudziąckim bo w Grudziącu? Analfabetyzm w gazecie trzyma się mocno. A to niby loteria ma błędy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotecek7 Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 12:39 Ojej, no to czytaj Nasz Dziennik. Tam pewnie w korekcie pracuje sam Archaniol. A ty taki idealny jestes i bezbledny? Uwielbiam takie typki, ktore nie maja nic do powiedzenia to sie czepiaja ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
b0d0 Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 13:45 > Ojej, no to czytaj Nasz Dziennik. Dobre rady - zawsze w cenie! Obawiam się jednak, że obcowanie niechlujstwem dziennikarskim, w przeciwieństwie do pławienia się w ideologicznym zacietrzewieniu, to nie jest kwestia wyboru. Jeśli się tego nie będzie z całą stanowczością tępić, za kilka lat będziemy żyć w kraju ludzi wychowanych na takich tolerowaniu takich potworków; ludzi, którzy z pokolenia na pokolenie przekazują językowe niedbalstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 a co to jest językowe niedbalstwo? 30.05.08, 16:22 Jedni mogą być dumni z tego, że mają jeden z trudniejszych języków świata i mogą się wyśmiewać z połowy społeczeństwa, które nie ma wszystkich tych językowych zawiłości w małym paluszku. Inni natomiast będą chcieli ułatwić sobie życie nie wczuwając się w to czy góra to nie aby przypadkiem gura, co ich to interesuje, w języku mówionym to jedno i to samo więc dlaczego mamy pisać jedną głoskę na 2 różne sposoby? Poza tym język zawsze ewoluuje, namawianie dziennikarzy do bezbłędnej wg oficjalnego słownika pisowni nic tu nie wskóra. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Ot i "loteria" 30.05.08, 18:38 Eh, sam taki kupon dostałem, ale nie wygrałem. Tak czy siak zachęcił mnie on do ponownego odwiedzenia Tesco. A teraz skoro okazuje się, że nawet jak wygram, to i tak zrobią mnie w ciula, to nie mam zamiaru tam wracać. Cwaniaczki jedne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: a co to jest językowe niedbalstwo? 31.05.08, 09:43 poki442003 napisał: > Jedni mogą być dumni z tego, że mają jeden z trudniejszych języków świata i mogą > się wyśmiewać z połowy społeczeństwa, które nie ma wszystkich tych językowych > zawiłości w małym paluszku. Inni natomiast będą chcieli ułatwić sobie życie nie > wczuwając się w to czy góra to nie aby przypadkiem gura, co ich to interesuje, To niech sobie ci inni znajdą zawód nie wymagający znajomości ortografii. W ten sam sposób mógłbyś bronić np. projektanta budowlanego który nie zna matematyki. Co sie będzie wczuwał w te wszystkie zawiłości całek, co go to interesuje, przecież większość społeczeństwa też nie potrafi zrobić obliczeń wytrzymałościowych, więc nie maja prawa go krytykować. Każdy zawód wymaga pewnej wiedzy. Nie można wymagać od ludzi żeby byli omnibusami. Można wybaczyć brak znajomości języka u gościa projektującego mosty ale nie można wybaczyć nieznajomości matematyki. U ludzi którzy zdecydowali się na publikacje tekstu można wybaczyć nieznajomość matematyki (chyba że temat wymaga) ale nie można wybaczyć nieznajomości języka w którym publikują (lub wynajęcia do korekty kogoś kto go zna). Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz2983 Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 31.05.08, 09:41 Nie przeszkadza mi jezykowe niedbalstwo. Niech kazdy mowi jak chce byle by madrze i na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wit.15 Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 14:44 tzw. Profesory Miodki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 31.05.08, 09:38 kotecek7 napisał: > Ojej, no to czytaj Nasz Dziennik. Tam pewnie w korekcie pracuje sam > Archaniol. A ty taki idealny jestes i bezbledny? A on pisze artykuły do gazet? Jeśli nie pisze publicznie to nie musi być bezbłędny. Jeśli ktoś nie potrafi się posługiwać poprawną polszczyzną to powinien sie zająć np. krawiectwem a nie tworzeniem tekstów. > Uwielbiam takie typki, ktore nie maja nic do powiedzenia to sie > czepiaja ortografii. Ależ miał coś do powiedzenia. Znalazł błąd który przepuściła redakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
katiabb Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 12:45 > Analfabetyzm w gazecie trzyma się mocno. Jeśli czegoś już ma się ten analfabetyzm trzymać to gazety, a nie w gazecie Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 13:06 dlaczego nie może się trzymać w gazecie? jeśli powiesz, że analfabetyzm trzyma się gazety, wówczas odnosi się to do całej gazety, natomiast mówiąc, że analfabetyzm trzyma się w gazecie, autor ma na myśli to, że gdzieś w gazecie trzyma się analfabetyzm, czyli don osi się to tylko do części gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 13:08 > czyli don osi się to tylko do części gazety. i nie czepiajcie się tego błędu... Odpowiedz Link Zgłoś
ciemny_typek_48 znam tego chlopaka i matke 30.05.08, 12:46 Niezle ich zalatwili. Przypuszczamy, ze sprawa zakonczyla sie tak nieprzyjemnie, bo pracownicy tesco w Grudziadzu mysleli, ze biedna matka wezmie 20 zl i da sobie spokoj z dalszym postepowaniem Bardzo mi przykro Marcinku, ale niestety w i tak czasami w zyciu bywa! a tesco ma u mnie duzego minusa! bede z daleka trzymal sie od tej sieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciemny_typek_48 ps. dlaczego GW zrzyna z GP jota-w-jotę 30.05.08, 12:58 i nie podaje źródła skąd prze kleiła artykuł? www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080530/TEMATDNIA/926139869 Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: ps. dlaczego GW zrzyna z GP jota-w-jotę 30.05.08, 15:16 Przeciez podaje. Tylko najpierw trzeba przeczytac artykul. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.creosote Mam nadzieję że Tesco poniesie konsekwencje 30.05.08, 12:59 Jest to przecież zwykłe oszustwo. Dopóki nie wyjaśnią tej sprawy, będę bojkotował tę sieć. Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Do Chorwacji jedzie krewny kierowniczki sklepu 30.05.08, 12:59 przypomina mi się akcja z Misia: "parówkowym skrytożercom mówimy stanowcze nie!" Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 13:03 A m oże jest tak, że za wycieczkę płaci nie Tesco, tylko ten sklep Tesco a koszt odliczany jest od puli wynagrodzeń dla wierchuszki (kierowniczka-gieesiara z dziada-pradziada)...? To nie dziwota, że się bronią. Kiedyś tak robiła "Coca Colia" z kodami w nakrętkach, ale wtedy to "C-Colio" podawała do sądu za "fałszowanie" (przegrywali, ale co tam, o tym gazetka nie pisała, za to w gazetce pojawiała się raklama "coca colio") Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 13:19 przeciez to nie tesco w sensie prawnym jest organizatorem i winnym... zatrudnili do tego jakas dziadowska firme... ...zastanawiam sie jakim cudem na tych zdrapkach w ogole pojawila sie nagroda... chyba przez jakies niedopatrzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 myśleli że naobiecują i jak tusk 30.05.08, 13:09 wyłgają się z obiecanek. poza tym sklepy tesco wyglądają jak skład największego dziadostwa jakie jest gdziekolwiek dostępne więc można domniemywać, że cała otoczka tego czegoś jest taka sama jak towar. Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Re: Szkoda,że nie obiecali 3 mln mieszka.jak Kacz 30.05.08, 14:35 Kaczyński spodziewał się boomu budowlanego i dlatego obiecał 3 mln mieszkań, Tusk spodziewał się wzmocnienia wartości złotówki i nadmiaru Polaków na Wyspach, więc obiecał, że Polacy zaczną wracać zza granicy. Wszyscy stosują te same sztuczki. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello To chyba w jedną stronę i część drogi ... 30.05.08, 14:58 piechotą ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
biof Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 13:27 ...dobre imię tej firmy jeż dawno się "zważyło". Odpowiedz Link Zgłoś
annabc3 Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 13:31 Takie zachowanie nie jest niczym nadzwyczajnym. Kilka lat temu w pewnej dużej firmie (dystrybucja FMGC) odbyła się loteria promocyjna, w której nagrodą był samochód osobowy. Ponieważ było to "widzi mi się dyrekcji" wszystko odbyło się w pośpiechu i nikt tego porządnie nie przygotował. Ale reklama nawet podziałała, klienci dali się złapać i czynili zakupy zgodnie z wytycznymi. Po zakończeniu konkursu w momencie wyłonienia zwycięzcy, dyrekcja dopatrzyła się pewnych błędów formalnych. Padł blady strach. Kazano liczyć wyniki, ale polecenie było jasne - liczcie tak, aby nikt nie wygrał. No i tak było, wykręcili się, nikt samochodu się nie dostał i "dyrektor" był szczęśliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic1-only Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 13:31 Matka...kierowniczka...loteria...rodzaj żeński...To jak by stworzenie świata przebiegało gdyby kobieta pojawiła się na początku sesji stworzeniowej Pana Boga? A tak juz nawet małpki były...i piwo i pewnie telewizja...Jednak Pan Bóg miał już jakieś doświadczenie! Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
misiogoqo Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 31.05.08, 10:41 kibic1-only napisał: > Matka...kierowniczka...loteria...rodzaj żeński...To jak by > stworzenie świata przebiegało gdyby kobieta pojawiła się na początku > sesji stworzeniowej Pana Boga? A tak juz nawet małpki były...i piwo > i pewnie telewizja...Jednak Pan Bóg miał już jakieś doświadczenie! > Hej. sesji stworzeniowej pana boga? Odpowiedz Link Zgłoś
henrykkreuz Tu jest sprawa oczywista 30.05.08, 13:58 To Tesco ma wywiązać się z umowy (loteria to też umowa) i koniec. Dużym błędem jest zwracanie się do jakiejś spółki z o.o., tylko Tesco może się prawować ze spółką której zleciło wykonanie Loterii. Najlepszą metodą na zmuszenie Tesco do wywiązania się z umowy jest sprawa sądowa i jej nagłośnienie w mediach, by pokazać publicznie tych kanciarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
xes_szcz Re: Tu jest sprawa oczywista 31.05.08, 14:16 Prawda. Ale śmieszne jest to, że "władze" Tesco wydają się być zdziwione tym że ktokolwiek wygrał. Przecież w całej loterii nie miało być prawidłowego losu, a tu przez pomyłkę, jeden się wyprodukował. :D Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Gratulacje dla Tesco za PRowe wyczucie! 30.05.08, 14:07 Zamiast chłopaka wysłać na wycieczkę i mieć święty spokój, to wielka sieć sklepów woli zaoszczędzić 3000 złotych i zbudować wizerunek firmy robiącej gó..ane oszczędności na własnej loterii. Szczyt buractwa w podejściu do kreowania wizerunku. Przenoszenie odpowiedzialności na PZL też nic tu im nie da, bo i tak cała krytyka spadnie na Tesco. W końcu PZL, firma bez wątpienia ogromnie ceniona w branży reklamowej, nie jest marką powszechnie znaną (w przeciwieństwie do Tesco). Po prostu szczyt głupoty... Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 szczytem głupoty jest twój sposób myślenia 30.05.08, 14:16 Tesco jest zbyt dużą firmą i należy do zbyt wrażliwego segmentu żeby przez takie coś szargać sobie opinię. Zamieszanie z loterią jest winą kierownictwa tego konkretnie sklepu, wydaje mi się, że nagrodę przeznaczoną dla zwycięzcy loterii zagarnął ktoś związany z kierowniczką. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: szczytem głupoty jest twój sposób myślenia 30.05.08, 18:03 Tylko że nie pojawił sie żaden ważniejszy smutny aby sytuację naprostować, zresztą co to kogo obchodzi? Liczą się efekty, a jak na razie klientom hipermarketów (zwanych czasem galeriami!) lecą fekalia na głowę, są obmacywani przez chamów ze wsi a kierownictwo kradnie wycieczki. Bardzo dobrze, że tak sie dzieje, Polacy są pamiętliwi i kiedyś większą część rynku zgarną nowi gracze, którzy dostosuja swoje standardy postępowania z klientem do oczekiwań ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 14:10 Nie zdziwiłbym się , gdyby na wycieczkę Marcina pojechał jakiś bonzo z hipermarketu. Odpowiedz Link Zgłoś
jodlo Klasyczny błąd, mówisz i piszesz przez "c". 30.05.08, 14:12 Grudziądz, w Grudziądzu, z Grudziądza, z Grudziądzem,o Grudziądzu,grudziądzki przemysł,do Grudziądza i w Grudziądzu, i oczywiście w powiecie grudziądzkim. Kłania się słownik języka polskiego. portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.html?qs=grudzi%B1dz&tr=pol-all&ch=1&x=26&y=5 Odpowiedz Link Zgłoś
jodlo b0d0 zbłaźniłeś się. Piszesz tak jak mówisz, przez 30.05.08, 14:18 "c". Proponuję, abyś sobie sprawdził: portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.html?qs=grudzi%B1dz&tr=pol-all&ch=1&x=26&y=5 Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 [...] 30.05.08, 14:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jodlo poki, przeanalizuj całość tekstu b0d0... 30.05.08, 14:25 nie ograniczaj się do znaku zapytania. Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Re: poki, przeanalizuj całość tekstu b0d0... 30.05.08, 14:28 no nie wiem, wskaż mi palcem, bo jakoś nie rozumiem o co Ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
b0d0 Re: b0d0 zbłaźniłeś się. Piszesz tak jak mówisz, 30.05.08, 18:54 Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
ulau tesco? heh 30.05.08, 14:21 ja juz tam nie chodze na zakupy i za wszelkie ich promocje i konkusy serdecznie dziekuje :/ Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 14:32 "Ku swojemu zaskoczeniu Koło Nagród pokazało wygraną wycieczkę do Chorwacji" Rany boskie, kto to pisał? Trzecioklasista? Koło nagród było takie zaskoczone, że pokazało? Idąc do szkoły padał deszcz? Naprawdę z coraz większą przykrością czytam artykuły w Gazecie. Taka ilość błędów stylistycznych, błędów odmiany, błędów ortograficznych i literówek, nie mówiąc już o ogólnej niezborności stylu, bardzo źle świadczą o portalu. Może warto przemyśleć, kogo się zatrudnia do pisania w GAZECIE? Odpowiedz Link Zgłoś
deep_pl [...] 30.05.08, 14:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_lex Re: Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 31.05.08, 06:26 autor tekstu z pomorskiej nie byl wcale lepszy... ale to przedruk, wiec chyba mozna sie postarac? tesco caly czas robi przekrety, jak nie w polsce, to na wyspach, czy gdziekolwiek indziej. kombinuja, wymyslaja, a tak naprawde nie ma zadnej wycieczki do chorwacji, czy samochodu osobowego. jak marcinek chcial wygrac i nagrode otrzymac, to trzeba bylo sie udac do lotto. a tesco to mu moze co najwyzej kopa w rzyc dac na rozped jak mu sie zachce zlotych piaskow. Odpowiedz Link Zgłoś
ragnah PZL? 30.05.08, 14:35 To - zamiast robić samoloty - zabawiają się robieniem w, nomen-omen, balona? Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 [...] 30.05.08, 14:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jodlo poki! Nie bluzgaj na ludzi. PZL, to również 30.05.08, 14:54 Państwowe Zakłady Lotnicze. I jeszcze parę innych przykładów by się znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
jodlo poki, więcej wiedzy. PZLA - Polski Związek 30.05.08, 15:01 Lekkiej Atletyki... Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Re: poki, więcej wiedzy. PZLA - Polski Związek 30.05.08, 15:13 no cóż, myśl, myśl;p przeanalizuj dobrze mój tekst, ja jednak podpowiem ci: użyłem sarkazmu Odpowiedz Link Zgłoś
arturino Koło Nagród Tesco - loteria z błędami? 30.05.08, 15:22 haha,w polsce to normalka.Sami oszusci,normalni dawno wyjechali oszusci.pl.tl Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj A kto jeszcze w Polsce wierzy w loterie? 30.05.08, 15:24 ================================= W dodatku w takiej firmie, ktora nie placi przyzwoitych pensji swoim ciezko tyrajacym pracownikom? Ich nie stac na utrzymanie trwalej zalogi, a beda pieniadze rozdawac? Te wszystkie promocje, nagrody, juz-juz do odebrania wygrane samochody i atakcyjne towary lub uslugi, to jedno wielkie klamstwo. Te firmy bezceremonialnie wykorzystuja niski poziom ekonomiczny spoleczenstwa bo wiedza, ze malo kogo bedzie stac na takie "luksusy". Osobiscie omijam wielkim lukiem wszelkie atrakcyjne "wyprzedaze" bo doskonale wiem, ze firma ma dorobic jak najmniejszym kosztem wlascicieli, a nie podarowac COKOLWIEK klientom. Nawet drobne i nic nie warte upominki (plakietki, lizaki i do niczego niezdatne chinskie badziewie) sa juz zaplacone przez wszystkich kupujacych, bo najmniejsze nawet koszty wliczane sa proporcjonalnie w cene kazdego towaru. I nie wazne, czy cos wygrasz(?) / otrzymasz czy nie, to i tak za to zaplacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
gromit123 Chorwacja czy 20pln = to samo 30.05.08, 16:28 Wiele wiecej nie jest warta taka wycieczka. Rownie wielka 'atrakcja' jak polskie morze. Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Re: Chorwacja czy 20pln = to samo 30.05.08, 16:44 No jeśli nie podoba Ci się w Chorwacji to już Twój gust. Taka nagroda to świetny pomysł: tania i atrakcyjna. Czy coś co jest tanie nie jest atrakcyjne dla Ciebie? Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
pastor Re: Chorwacja czy 20pln = to samo 30.05.08, 16:45 eh, gromit, wiem, że marzysz o wycieczce do Chorwacji, a może nawet i nad polskie morze, ale cię nie stać i w związku z tym lejesz jadem po forum. W wakacje będziesz siedzieć w swojej dupie - pewnie zimnej i deszczowej i wodzić brudnym pazurem po mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 DOBRE IMIĘ???? 30.05.08, 17:55 Jakie dobre imię? O to mogą jeszcze ewentualnie walczyć ci co posiadają jakies resztki godności, honoru a nie są pospolitymi chamami, dusigroszami i sciemniaczami co to zgnoją klienta i skompromitują się sami przy tym za kilkaset złotych nagrody. Nie pierwszy to raz i nie ostatni. Hipermarkety w Polsce zdają sie całkowicie nie przejmować dobrą opinią i traktują Polaków jak jakąś gorszą rasę, której można naurągać, przesluchac na zapleczu, zabrac telefon, obmacać, kazać podnieść plecak (czy aby czegoś nie schował), kazać zapakować rzeczy osobiste do foliowego wora |(jak w obozie koncentracyjnym) itd. A niech no który spróbuje oddać jakiś wadliwy bubel, zaraz znikają sztuczne usmieszki i jest posądzanie o złodziejstwo, naciągactwo... Mialem taki oto przypadek niedawno. Wszedlem na stoisko spożywcze w hipermarkecie z czekoladą kupioną w innym miejscu schowaną w plecaku. Przy wychodzeniu ochroniarz kazał pokazać zawartość, znalazł czekoladę i od razu zrobił się chamski. Wytlumaczyłem, że kupiona gdzie indziej, po pewnym czasie udało mu się załapać, że faktycznie naklejka z ceną inna, chyba znalazłem też paragon ze sklepu. Co ciekawe, nie uslyszalem nawet zadnego "sorry", tylko "dobrą radę", że mam uważać z czym wchodzę i pokazywać takie rzeczy samemu na dzień dobry. Powiedziałem gościowi co o nim myślę utwierdzając się jedynie w przekonaniu, że hipermarket to syf. Dziwię, się, że ludzie dla paru groszy zysku zgadzaja sie być traktowani w taki sposób. Spoleczenstwo sie powoli bogaci, wiec pewnie niedlugo zaczna myslec jak tu sie "targetowi" podlizać nie wydając na to ani złotówki. Na koniec, mając na koncie sporo doświadczeń z syfiastymi hipermarketami, stwierdzam ze jesli chodzi o duze sklepy to najlepiej wypada nasze polskie Społem. Nigdy nie miałem tam żadnych przykrych sytuacji, do tego jako jedyni raczą odpowiadać na rózne zapytania stawiane przez organizacje zajmujące sie sprawami konsumenta (pozostali albo nie odpowiadają wcale, albo oświadczają, że niczego nie muszą tłumaczyć), posiadają sporo faktycznie ekologicznych rzeczy (np. prawdziwe wiejskie jaja). Poza tym to polska marka, wolę aby taka się rozwijała, a nie jakieś zagraniczne sieci co nas traktuja jak bydło. Odpowiedz Link Zgłoś