zwispokolana 08.06.08, 20:01 Nieprawdopodobne! STRACH ... A to w ramach przyjaźni polsko- niemieckiej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bokassa Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 20:15 Jak wy musicie nienawidzieć w tej Wybiórczej Gazetce Polski i Polaków,że z taką przyjemnością włazicie w tyłki Niemcom,którzy traktowali waszych przodków w najlepszym wypadku jako surowiec na mydło i materace.Nie lizcie na to ,że Niemcy się zmienili,tak jak pogardzali wami tak dalej pogardzają,bo czyż nie należy pogardzać takimi ,którzy dla kilku srebrników wypinają się na pamięć i relatywizują winę i zrównują w istocie katów z ofiarami. Pracujcie tak dalej ,a historia sie powtorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Bokassa.. Niemieckie sentymenty! 09.06.08, 00:04 www.youtube.com/watch?v=cAK23saAI1I Animozje, amnezja? Niemieckie sentymenty! Naród wyklęty. Wyjęty spod Boga. Jaka wasza droga? Jak widzę herby poniemieckich ziem. Na umysł pada mi zaraz ściem. Niemiec dla Polaka "życzliwy"! Dopóki tyra ledwie żywy! Jego „arbeit macht frei „, Nazistowski raj! Niewolników mi daj. A przyszłość idzie taka, że za szefa Polaka. Nie znacie tureckiego. Uczcie się polskiego! Przykład papieża. Los wam taki powierza! www.youtube.com/watch?v=S9425UOVjWM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Problem w tym, że to nie było tyle samo.Marginalne 09.06.08, 07:12 sprawy pokazuje się jako powszechne i przekłamuje się historię dzieląc winę "sprawiedliwie", czyli po równo. A wina była w 100% niemiecka. Po wojnie Polacy mordowali Niemców i mordowali się nawzajem. Wehrwolf tez mordował po wojnie Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Zbrodnie komunistyczne... 09.06.08, 08:27 Tak się zastanawiam, że nie wiele lepiej byli traktowani Polacy walczący o niekomunistyczna Polskę. Niech zacznie się mówić ile w tym było przyzwolenia komunistycznego Państwa, ile podżegania i organizacji Milicji w oparciu o "wierne" kadry, ile prykładów z ZSRRR i metod NKWD... Na pewno części rewanżu by się nie uniknęło, ale wolne Państwo na pewno by do takiego zezwierzęcenia w zemście nie dopuściło... Gazeta chyba nie lubi Patriotycznej Prawicy - dlatego wrzuca wszystko do jednego worka, ale to sprawa GW nie moja... Odpowiedz Link Zgłoś
karlik.h Re: Problem w tym, że to nie było tyle samo.Margi 09.06.08, 09:16 Werwolf był niemiecką organizacją partyzancką działającą na terenach Rzeszy.Polska partyzantka też działała na terenach utraconych przez Polskę jeszcze długo po wojnie.Niestety Polacy w tych obozach wymordowali większośc Ślązaków którzy zamieszkiwali Górny i Dolny Śląsk i nigdy nie czuli się niemcami ani polakami.Nie uciekli bo nie mieli dokąd zapłacili największą cenę za wojnę.Dziś takie miasta jak Bytom Zabrze, Gliwice zamieszkują dzieci polaków urodzonych na ukrainie a miasta są śląskie tylko z nazwy rdzennych ślązaków można tam policzyć na palcach. Odpowiedz Link Zgłoś
elka_g Tak było 09.06.08, 11:28 Aleksandrów Kujawski... stamtąd pochodzi moja mama. O niemiecko-brzmiącym nazwisku!!! W 1939 roku jej tatę dwudziestokilkuletniego chłopaka złapali w łapance Niemcy. Odmówił podpisania Volkslisty. Kiedy wkraczali sowieci, Niemcy SAMI uciekali w popłochu, ale odgrażali się - "my tu jeszcze wrócimy". Moja mama to pamięta. Próżno czekała na swojego tatę. Nie wrócił, a jego ciało odkopali jeńcy niemieccy w zbiorowej mogile. Żona rozpoznała sweter, który sama zrobiła mężowi. Zabili go Niemcy. A po latach czyni sie z nich ofiary... I rzeczywiście wracają... Takie są wspomnienia mojej mamy, o niemieckobrzmiącym panieńskim nazwisku, z Aleksandrowa Kujawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Zydzi, Niemcy, Ukraincy, pederasci, same ofiary "p 09.06.08, 10:34 Zydzi, Niemcy, Ukraincy, pederasci, same ofiary "polskiego nacjonalizmu". Tak wyglada historia XX w. oczami polskojezycznej gadzinowki GW-na. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Zydzi, Niemcy, Ukraincy, pederasci, same ofia 09.06.08, 13:59 Nie no, junkier, jasne. Polacy to chodzace niewiniatka, ktore by muchy nie skrzywdzily. A po wojnie mieli swiete prawo wpasc w sluszny gniew i... No wlasnie. I stac sie zwierzetami. Smutne to. Ale - jak jak sam nieraz powtarzasz - tylko prawda nas wyzwoli. Jest prawda o Walesie, jest i prawda o polskich mordercach z 1945. -- Jak wiadomo, tylko jedna teczka SB byla sfalszowana. Reszta zawiera prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
coss83 Re: Zydzi, Niemcy, Ukraincy, pederasci, same ofia 09.06.08, 14:17 Od junkra się kochanie odczep - dziś wział pastylki przepisane przez pana doktora i pisze z sensem, nie sposób się z nim nie zgodzić. 'Polskich' mordercach z 1945? A może jednak w większości byli to politrucy z CCCP i Żydzi? Oboje wiemy, że tak. A teraz miej odwagę (prawda cię wyzwoli) napisać: Po wojnie Żydzi bestalsko mordowali Niemców i polskich antykomunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Zydzi, Niemcy, Ukraincy, pederasci, same ofia 09.06.08, 14:47 Nie bylo zadnych "polskich mordercow". Polska nei wywolywala wojny. Zlo musi zostac napietnowane, a zatem najezdzcy musieli liczyc sie ze riposta bedzie surowa. ------- Jedyna pozytywna rzecza PRL-u byla Akcja Wisla Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Zydzi, Niemcy, Ukraincy, pederasci, same ofia 09.06.08, 15:33 Faktycznie, wojny nie wywolalismy, ale w okresie miedzywojennym popelnilismy wiele bledow w polityce zagranicznej: zajecie Zaolzia, egzotyczne pakty z Francja i Anglia... Niezapominajmy tez naszego ministra Becka, ktory swa zlosc po aneksji Czech wielokrotnie Adolfkowi wypluwal na twarz. Co zabawniejsze, jego krytyka nie dotyczyla aneksji, lecz braku uwzglednienia polskich interesow. Zabawne, co nie? By opisac powojenne wydarzenia uzywasz slowa riposta. W szermierce oznacza to ciecie lub pchniecie zadane bezposrednio po udanej wlasnej zaslonie. Wybacz, ale w kontekscie powojenych przestepstw, jakich dokonalismy na ludnosci pochodzenia niemieckiego, brzmi to wrecz perwersyjnie. Gwalty, ludobojstwo, rabunki, szabrownictwo pielegnowane do dnia dzisiejszego... To twoim zdaniem tylko surowa ripsota. To "szermierskie pchniecie" rozumiem, ale gdzie ty widzisz udana zaslone/ parade? Odpowiedz Link Zgłoś
eat.pussy Czapeczki zapomniałeś, a gorąco dzisiaj 09.06.08, 17:56 junkier napisał: > Zydzi, Niemcy, Ukraincy, pederasci, same ofiary "polskiego > nacjonalizmu". Tak wyglada historia XX w. oczami polskojezycznej > gadzinowki GW-na. Odpowiedz Link Zgłoś
seiendes Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 21:09 bokassa napisał: > którzy dla kilku srebrników wypinają się na pamięć i > relatywizują winę i zrównują w istocie katów z ofiarami. > Pracujcie tak dalej ,a historia sie powtorzy. Historia powtarza się tylko wobec tych, którzy jej nie znają, jak mawiał George Santayana - tzn tym, którzy (o ile w ogóle mają jakąkolwiek świadomość historyczną tkwią w stereotypach, uprzedzeniach, czarno-białym światku, w którym wszystko jest proste i wiadome jak konstrukcja cepa. Czy fakt, że mordowano i upokarzano ludzi relatywizuje fakt, że wcześniej mordowano i upokarzano innych ludzi? Nie, w jednym i drugim przypadku wyglądało to, co do zasady, identycznie. "Wypinamiem się na pamięć", i de facto relatywizmem właśnie, jest bełkot osobnika bokassa. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 21:13 Ano, tylko prawda nas wyzwoli. Im wiecej wiemy tym stajemy sie pokorniejsi wobec wlasnej przeszlosci. I slusznie! bo jestesmy tylko ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
tim7 Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 22:46 Podpisuję się pod słowami przedmówcy OBIEMA RĘKAMI. Dokładnie tak bym wyraził swój pogląd. Szczerze pozdrawiam Kolegę. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Należy wszakże przypomnieć, że 09.06.08, 05:42 niemiecka Trzecia Rzesza była państwem suwerennym, narodowi socjaliści zdobyli władzę w wyborach oraz przez rozgrywki parlamentarne. Zatem mieli za sobą przynajmniej pewne poparcie społeczne. Co innego z PRL. PRL było strukturą władzy ustanowioną przez Stalina, wroga cywilizacji europejskiej, wroga Polski i Niemiec aczkolwiek niegdysiejszego sojusznika Hitlera. Zatem, wszelkie pretensje, zarzuty, oskarżenia i roszczenia należy adresować na Moskwę. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Należy wszakże przypomnieć, że 09.06.08, 11:16 idąc Twoim tokiem rozumowania, nie mordowali Polacy, tylko ludzie Radzieccy..., co jest oczywistą bzdurą. Odpowiedzialność osobista nie może być rozmydlona przez wskazanie na odpowiedzialność za ten czyn Sowietów. W końcu poszczególnie Niemcy też się bronili tym, że oni tylko wykonywali rozkazy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Należy wszakże przypomnieć, że 09.06.08, 14:15 Tak, ale 1. W pierwszym przypadku centrum wydawania zbrodniczych rozkazów znajdowało się w suwerennym Berlinie (chwilami w Berchtesgaden, Wolfschanze czy innych kwaterach). 2. W drugim przypadku centrum wydawania zbrodniczych rozkazów znajdowało się w Moskwie. W Warszawie urzędowała tylko niższa instancja. Odpowiedz Link Zgłoś
bagarmosen Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 08:12 seiendes widac ze znasz historię:))))) a tresc swego posta zacytuj na niemieckich portalach --zobaczymy jaka bedzie odpowiedz?!)))))))))) okrzyki Niemcow z kilku ostatnich godzin "Polacy takze powinni nosic żółtą gwiazde" mowi to tobie cos "poprawny politycznie" durniu! Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 21:54 Niemcy wypłacili się ziomkom Michnika, więc Michniki nic do nich nie mają. Ponieważ Polska płacić nie chciała, trwa dzieło upokarzania jej na arenie międzynarodowej, zgodnie z obietnicą byłego przewodniczącego Światowego Kongresu Żydów - I.Singera. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 23:53 Reprezentujesz takie samo plemienne myślenie jak to kótre doprowadziło do wszelkich obozów smierci i czystek etnicznych na swiecie. Nie ci Niemcy byli topieni w przereblach ktorzy zabijali Żydów i Polaków i nie mordercom stawia się pomniki. Niewinna ofiara która zginęła tylko i wyłącznie z powodu narodowości ma teraz chociaż symboliczny pomnik bo nie dostała nawet zwykłego grobu w ziemi... >Nie lizcie na to ,że Niemcy się zmienili Odpowiedz Link Zgłoś
elka_g Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 11:18 Aleksandrów Kujawski... stamtąd pochodzi moja mama. O niemiecko-brzmiącym nazwisku!!! W 1939 roku jej tatę dwudziestokilkuletniego chłopaka złapali w łapance Niemcy. Odmówił podpisania Volkslisty. Kiedy wkraczali sowieci, Niemcy SAMI uciekali w popłochu, ale odgrażali się - "my tu jeszcze wrócimy". Moja mama to pamięta. Próżno czekała na swojego tatę. Nie wrócił, a jego ciało odkopali jeńcy niemieccy w zbiorowej mogile. Żona rozpoznała sweter, który sama zrobiła mężowi. Zabili go Niemcy. A po latach czyni sie z nich ofiary... I rzeczywiście wracają... Takie są wspomnienia mojej mamy, o niemieckobrzmiącym panieńskim nazwisku, z Aleksandrowa Kujawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 poznalem Pana Beckera 5 lat temu w polskim 08.06.08, 20:34 bylym obozie koncenracyjnym dla Niemcow w Potulicach!To wspaniala postać! Odpowiedz Link Zgłoś
unijny Stop...prosze o szacunek dla pomordowanych Polakow 08.06.08, 21:00 Pieprze dobrego Niemca Gustawa Bekkera. Nikt nie jest w stanie oddac mi ukradzionego dziecinstwa, ktore przyzmusowo spedzilem w kurorcie zwanym KL Auschwitz. Nikt nie jest w stanie zwrocic zycia zamordowanym bestialsko rodzicom. Szkoda, ze tak mala liczba niemcow i folkstojczy przeszkla przez polskie obozy po 1945. Jezeli chodzi o mnie, wszystkich bym wypuscil z dymem przez komin. Polacy - niektorzy sa bez ambisji, Ci, ktorzy napisali ten swinski artykul - zwykli wazeliniarze. Cuekawa jestem ile dostali LAPUWY, zeby pisac takie bzdury. Dla mnie sa poprostu hyclami. Wstyd. Do dnia dzisiejszego byli hitlerowcy smieja sie z Polakow i naszej naiwnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Stop...prosze o szacunek dla pomordowanych Po 08.06.08, 21:16 Nikt im nie odmawia szacunku. Mysle ze nawet odwrotnie. Cierpienie nie ma narodowosci. Jezyk ktorego uzywasz zadaje klam przeszlosci w ktora sie ubierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Wrodzona podłość rozum Ci odebrała. 08.06.08, 21:36 Takiego esesmańskiego bełkotu nie można komentować, jesteś faszystą i mordercą, takim samym, jakich w czasie wojny było mnóstwo w każdej armii. Wstyd, że mówisz polskim językiem. Przed takimi jak ty właśnie świat trzeba chronić, przed bandytami i złoczyńcami, którzy nie mają szacunku do nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Stop...prosze o szacunek dla pomordowanych Po 08.06.08, 23:40 @unijny: Dziwi mnie brak polskich znaków oraz błędy ortograficzne. Czyżby taki patriota nie szanował polskiego wspaniałego języka? Odpowiedz Link Zgłoś
brekeks Re: Stop...prosze o szacunek dla pomordowanych Po 09.06.08, 10:47 Człowiek dla którego rodzimym jest polski nie pisałby z przekąsem o "polskim wspaniałym języku". Drażni mnie takie podejście. Nie mam pewności ale sądząc po twoich linkach być może jesteś Ukraińcem, czy Łemkiem. Czy jesteś patriotą i szanujesz ukraiński/łemkowski wspaniały język? Odpowiedz Link Zgłoś
jjrak Re: Stop...prosze o szacunek dla pomordowanych Po 09.06.08, 08:52 Szczerze mówiac szkoda ze i ty przez komin n ie poleciałes. Niczym sie w pogladach nie różnisz... byłoby jednego osła na świecie mniej Odpowiedz Link Zgłoś
uznam4 Szoku można dostać .... 09.06.08, 10:53 czytając to, co niektórzy tutaj wypisują!!! Dać wam noże...i wyrżniecie się nawzajem. I po co te komentarze , że tamci byli mordercami. Opamiętajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Stop...prosze o szacunek dla pomordowanych Po 09.06.08, 14:02 Jezu, mam nadzieje, ze nie mieszkasz w Polsce. Wstyd by byl, ze hej... Czym niby roznisz sie od tych bandytow, skoro chcialbys nawet tych niewinnych "wypuscic przez komin"? Co ci sie pozwala wywyzszac? Jestes zwyklym smieciem. -- Jak wiadomo, tylko jedna teczka SB byla sfalszowana. Reszta zawiera prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 21:02 To co robili polscy straznicy to jeszcze nic w porownaniu z torturami w przedwojennym polskim obozie koncentracyjnym w Berezie Kartuskiej. Tam Polak Polaka gnebil. Zgode na utworzenie tego KZ wydal niejaki Pilsudski. Teraz za to stawia sie jemu pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 21:58 Ja o tym wiem od 20 lat co najmniej. Przeciętny człowiek w Polsce myśli, że Matka Boska była z Pcimia :). W Berezie ludzie się nazwiskami zamieniali, ci którzy nie mieli rodzin szli codziennie do transportu do lasu za tych, którzy te rodziny mieli. Dawali im nadzieję, że może jutro się to skończy i przeżyją. Mój dziadek przeżył Berezę a prababcia Auschwitz. Co mogą powiedzieć? W każdym narodzie są tacy sami podli degeneraci. Polscy w niczym nie są lepsi od każdego innego na świecie. Trzeba to przyjąć z otwartą przyłbicą, jak mężczyzna a nie jak frajer udawać, że święci jesteśmy a wszystko to wina kogoś innego. Polska to nie jest naród wybrany. Jesteśmy tacy sami jak wszyscy ludzie, ani lepsi, ani gorsi. Mleć ozorem na drugiego to każda krowa portafi. Trzeba pokazać co się potrafi, po owocach się ludzi ocenia. Podejrzewam, że ci co najwięcej trąbią na Niemców to takie wsiowe nieroby, głąby i lenie, którzy winę za swoje nieróbstwo próbują zwalić na bliżej nieokreślone kozły ofiarne, a to śnieg a to burza gradowa, a to komuch a to sowiet. Gada takie co, gada ale za robotę za żadne skarby się nie weźmie. Ani się to kształci ani nie pracuje tylko przeżera Polskie pieniądze z socjalu. Elektorat PiSu i Rydzyka, nienawistne pomyje naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Relacja Wandy Felicji Lurie. 09.06.08, 09:31 Relacja Wandy Felicji Lurie --------------------------------------------------------------------- ----------- Do dnia 5 sierpnia przebywałam w piwnicy domu z trojgiem dzieci w wieku lat 11, 6, 3,5 i sama będąc w ostatnim miesiącu ciąży. Tegoż dnia o godzinie 11-12 wkroczyli na podwórko żandarmi niemieccy oraz Ukraińcy, wzywając ludność do natychmiastowego opuszczenia domu. Kiedy mieszkańcy piwnic od strony podwórza wyszli, żandarmi wrzucili do piwnic granaty zapalające. Zapanował popłoch i pośpiech. Nie mając przy sobie męża, który nie powrócił z miasta, ociągałam się z opuszczeniem domu, miałam nadzieję, że pozwolą mi zostać. Musiałam jednak opuścić dom. Wraz z dziećmi i rodziną Gulów wyszłam na ulicę Działdowską. Domy na ulicy już płonęły. Usiłowałam przejść początkowo w stronę Górczewskiej, ale na ulicy Działdowskiej stało dużo Ukraińców i żandarmów, którzy nie pozwolili mi przejść w tym kierunku, a kazali mi udać się na ulicę Wolską. Droga była ciężka. Na ulicach leżało pełno kabli, drutów, resztek barykad, gumy, trupy. Domy paliły się po obu stronach ulic. Na ulicy Wolskiej i na ulicy Skierniewickiej wszystkie domy były już spalone. Na rogu Działdowskiej i Wolskiej widziałam pojedyncze trupy młodych mężczyzn w cywilnym ubraniu. Na ulicy Wolskiej podeszłam do grupy osób z naszego domu. Ogółem było nas pod fabryką ponad 500 osób. Z rozmów współtowarzyszy zorientowałam się, że w fabryce zgromadzono mieszkańców domów z ulic Działdowskiej, Płockiej, Sokołowskiej, Staszica, Wolskiej i z ulicy Wawelberga. Staliśmy przed bramą fabryki „Ursus", położonej przy ulicy Wolskiej nr 55. Fabryka ta stanowi warszawski oddział państwowej fabryki, położonej w miejscowości Ursus pod Warszawą. Przed bramą fabryki czekaliśmy około godziny. Z podwórza fabryki słychać było strzały, błagania i jęki. Do wnętrza fabryki Niemcy wpuszczali, a raczej wpychali, przez bramę od ulicy Wolskiej po sto osób. Chłopiec około lat 12 ujrzawszy przez uchyloną bramę zabitych swoich rodziców i brata dostał wprost szału, zaczął krzyczeć, wzywając matkę i ojca. Niemcy i Ukrańcy bili go i odpychali, gdy usiłował wedrzeć się do środka. Nie mieliśmy wątpliwości, że na terenie fabryki zabijają, nie wiedzieliśmy, czy wszystkich. Ja trzymałam się z tyłu, stale się wycofując, w nadziei, że kobiety w ciąży przecież nie zabiją. Zostałam wyprowadzona w ostatniej grupie. Na podwórzu fabryki zobaczyłam zwały trupów do wysokości jednego metra. Trupy leżały w kilku miejscach po całej lewej i prawej stronie pierwszego podwórza. Wśród trupów rozpoznałam zabitych sąsiadów i znajomych. Środkiem podwórza wprowadzono nas w głąb do przejścia wąskiego na drugie podwórze. Tu Ukraińcy i żandarmi ustawili nas czwórkami. Mężczyźni szli z rękoma podniesionymi w górę. W grupie prowadzonej było około 20 osób, w tym dużo dzieci lat 10-12, często bez rodziców. Jedną bezwładną staruszkę przez całą drogę niósł na plecach zięć, obok szła jej córka z dwojgiem dzieci 4 i 7 lat. Trupy leżały na prawo i na lewo, w różnych pozycjach. Naszą grupę skierowano w kierunku przejścia między budynkami. Leżały tam już trupy. Gdy pierwsza czwórka dochodziła do miejsca, gdzie leżały trupy, strzelali Niemcy i Ukraińcy w kark od tyłu. Zabici padali, podchodziła następna czwórka, by tak samo zginąć. Bezwładną staruszkę zabito na plecach zięcia, on także zginął. Przy ustawianiu ludzie krzyczeli, błagali lub modlili się. Ja byłam w ostatniej czwórce. Błagałam otaczających nas Ukraińców, by ratowali dzieci i mnie, któryś z nich zapytał, czy mogę się wykupić. Dałam mu złote trzy pierścienie. Zabrawszy to, chciał mnie wyprowadzić, jednak kierujący ekipą Niemiec - oficer-żandarm, który to zauważył, nie pozwolił i kazał dołączyć mnie do grupy przeznaczonej na rozstrzelanie, zaczęłam go błagać o życie dzieci i moje, mówiłam coś o honorze oficera. Odepchnął mnie jednak, tak że się przewróciłam. Uderzył też i pchnął mego starszego synka wołając "prędzej, prędzej, ty polski bandyto". W międzyczasie wprowadzono nową partię Polaków. Podeszłam więc w ostatniej czwórce razem z trojgiem dzieci do miejsca egzekucji trzymając prawą ręką dwie rączki młodszych dzieci, lewą - rączkę starszego synka. Dzieci szły płacząc i modląc się. Starszy widząc zabitych wołał, że i nas zabiją. W pewnym momencie Ukrainiec stojący za nami strzelił najstarszemu synkowi w tył głowy, następne strzały ugodziły młodsze dzieci i mnie. Przewróciłam się na prawy bok. Strzał oddany do mnie nie był śmiertelny. Kula trafiła w kark z lewej strony i przeszła przez dolną część czaszki wychodząc przez lewy policzek. Dostałam krwotok ciążowy. Wraz z kulą wyplułam kilka zębów. Byłam jednak przytomna i leżąc wśród trupów widziałam prawie wszystko, co się działo dokoła. Obserwowałam dalsze egzekucje. Wprowadzono nową partię mężczyzn, których trupy padały i na mnie. Przywaliły mnie około cztery trupy. Wprowadzono dalszą partię kobiet i dzieci - i tak grupa za grupą rozstrzeliwano aż do późnego wieczora. Było już ciemno, kiedy egzekucje ustały. W przerwach oprawcy chodzili po trupach, kopali, przewracali, dobijali żyjących, rabowali kosztowności. Ciała dotykali przez jakieś specjalne szmatki. Mnie samej zdjęto z ręki zegarek, nie zauważyli przy tym, że żyję. W czasie tych okropnych czynności pili wódkę, śpiewali wesołe piosenki, śmieli się. Obok mnie leżał jakiś tęgi, wysoki mężczyzna w skórzanej kurtce, który długo rzęził. Niemcy oddali pięć strzałów, zanim skonał. W czasie dobijania strzały raniły mi nogę. Leżałam tak przez długi czas w kałuży krwi, przyciśnięta trupami. Myślałam tylko o śmierci, jak długo będę się jeszcze męczyć. W nocy zepchnęłam martwe ciała leżące na mnie. Następnego dnia egzekucje ustały. Niemcy wpadli tylko kilkakrotnie z psami, biegali po trupach, sprawdzali, czy kto nie żyje. Słyszałam pojedyncze strzały, prawdopodobnie dobijali żyjących. Leżałam tak trzy dni, to jest do poniedziałku (egzekucja odbyła się w sobotę). Trzeciego dnia poczułam, że dziecko, którego oczekiwałam, żyje. To dodało mi energii i podsunęło myśl o ratunku. Zaczęłam myśleć i badać możliwości ocalenia. Próbując wstać, kilka razy dostałam torsji i zawrotu głowy. Wreszcie na czworakach przeczołgałam się po trupach do muru. Wszędzie leżały trupy, na wysokość co najmniej mojego wzrostu i to na całym podwórzu. Odniosłam wrażenie, że mogło tam być ponad 6000 zabitych. Z miejsca, na którym leżałam, przeczołgałam się pod mur i stąd szukałam możliwości wydostania się dalej. Droga przejściowa przez pierwsze podwórze, przez które nas wprowadzono, było zawalone trupami. Za bramą słychać było głosy Niemców, musiałam szukać innego wyjścia. Przeczołgałam się na trzecie podwórze, po drabinie przez otwarty lufcik weszłam do hali. W obawie przed Niemcami pozostałam tu całą noc. W nocy tygrysy wyły bezustannie na ulicy Płockiej, samoloty bombardowały. Myślałam, że lada chwila fabryka spłonie wraz z trupami. Nad ranem uciszyło się. Weszłam na okno i na podwórzu zobaczyłam żywego człowieka - mieszkankę naszego domu Zofię Staworzyńską. Połączyłam się z nią. Przyczogał się do nas jakiś niedobity mężczyzna w wieku około 60 lat z wybitym okiem, którego nazwiska nie znam. Po długim szukaniu i wielu próbach wydostania się odkryliśmy wyjście od ulicy Skierniewickiej i tamtędy wraz z ob. Staworzyńską opuściłyśmy fabrykę. Mężczyzna słysząc głosy Ukraińców, został. Wyszłyśmy na ulicę Skierniewicką, chcąc się udać na przedmieście Czyste, gdzie znajdował się szpital. Ukraińcy stali na ulicy Wolskiej i początkowo nie zorientowali się, skąd idziemy. Zatrzymali nas i pomimo próśb i błagań, by nas puścili do szpitala jako ranne, popędzili nas w kierunku Woli, zabierając po drodze coraz więcej osób. Niedaleko kościoła św. Stanisława rozdzi Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 21:27 Kto sieje wiatr,ten zbiera burzę.Folksdojcze,w większości pochodzili z terenów należących do III rzeszy i to oni korzystali z pracy rodaków /Polaków/zatrudnianych w ich gospodarstwach,przedsiębiorstwach.Polacy z poznańskiego,śląska,nie wywiezieni,a zatrudniani przez hitlerowców,w miejscu zamieszkania NIE OTRZYMALI REKOMPENSAT za pracę przymusową.Zemsta ,za upodlenie w tamtych latach, była normalnym odruchem.Dlaczego Niemcy nie robią takiego rwetesu o rodaków unicestwionych w ZSRR po II wojnie?Tam znacznie więcej ich zabito?A z autopsji wiem,ze większość Niemców uciekla przed Rosjanami,a reszta została przygotowana do deportacji przez Rosjan.A ci ktorzy korzystali i gnębili Polaków być może zapłaciła za to obozami.A ,że być może jakiś antyhitlerowiec znalazł się między nimi,to go przepraszam.A może by tak postawić pomnik 650 tyś. wywiezionym do GG wielkopoan?A możeby tak zażądać rekompensat od tych 750 tys Niemców z Rosji,którzy zajęli majątki w/wym? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 22:03 klara551 napisała: > Kto sieje wiatr,ten zbiera burzę.Folksdojcze,w większości pochodzili > z terenów należących do III rzeszy i to oni korzystali z pracy > rodaków /Polaków/zatrudnianych w ich > gospodarstwach,przedsiębiorstwach.Polacy z poznańskiego,śląska,nie > wywiezieni,a zatrudniani przez hitlerowców,w miejscu zamieszkania > NIE OTRZYMALI REKOMPENSAT za pracę przymusową.Zemsta ,za upodlenie w > tamtych latach, była normalnym odruchem. Faktycznie, zemsta jest normalnym odruchem ale u degeneratów i karłów moralnych. Plebsu, bydła i swołoczy. Widzę, że reprezentujesz takie same poglądy, nienawistnej bestii. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 05:49 Nie zauważyłem w wypowiedzi Klary żadnego pierwotnego i dzikiego instynktu zemsty. Zwróciła tylko uwagę na fakt, że również Polacy byli wypędzani i pozbawiali majątków. Skoro niemieccy wypędzeni dostają od podatnika wsparcie, to i niech polscy dostają. Nie zapominajmy jednak, że ta cała okropna wojna zaczęła się od tego, że pewne państwo ZAPROSIŁO do niej Niemcy przez zaproszenie Ribbentropa do swej stolicy. To właśnie państwo powinno być właściwym adresatem oskarżeń i roszczeń. Niech Niemcy upamiętniają swe cierpienia z wojny i po wojnie. Niech wiedzą, że ich przyczyną było dogadywanie się z pewnym państwem ponad głowami Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 10:56 Widzę, że ty też jeszcze nie rozumiesz. Też uważasz, że zemsta upoważnia do robienia z drugim człowiekiem takich rzeczy. Znów próbujesz zepchnąć winę za polskie bestialstwo na Niemców, na wszystkich Niemców. Myślę, że byłbyś zdolny do tych wszystkich potworności skoro uważasz je za słuszne i że należało się Niemcom bo to oni zaczęli wojnę. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 14:05 > Nie zauważyłem w wypowiedzi Klary żadnego pierwotnego i dzikiego > instynktu zemsty. Moze nieuwaznie czytales? Jak chcesz zinterpretowac slowa "zemsta jest naturalnym odruchem" padajace z ust, bylo nie bylo, cywilizowanego czlowieka? -- Jak wiadomo, tylko jedna teczka SB byla sfalszowana. Reszta zawiera prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
kubam4a1 Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 21:52 To co się działo w tym obozie to zbrodnia. Zbrodnią nie są same wypędzenia, które były konieczne i dzięki którym mamy swoje Pomorze i nie ma Prus Wschodninch, ale to zbrodnia. Swoją drogą jak na obóz koncentracyjny poniżej przeciętnej - "tylko" 10 % więźniów zginęło. To jest zbrodnia i nie wolno tego zaprzeczać. Co nie zmienia faktu że to NIEMCY wybrali demokratycznie Hitlera, to NIEMCY są winni wojny, to NIEMCY zabili 6 mln Polaków, czytałem w sieci jakieś szacunki wschodnie służby i wojska zabiły razem jakieś 500-600 tys. Niemców, na polskie 60 tys represjonowanych zabitych pewnie 10-20 % z tego. O te kilkanaście tys. za dużo. Ale oni zabili nam kilkaset razy więcej ludzi, więc o żadnym rewizjonizmie, w tym i rewizjoniźmie wypędzeń mowy być nie może. I nie nazywać go wypędzonym. Jako wypędzonemu to żadnego obywatelstwa bym mu nie dał. Był więźniem tego obozu i dostaje na tej podstawie. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk To teraz ciężar grzechu się na sztuki waży? 08.06.08, 22:06 idź to księdzu powiedz, tylko nie faszyście tylko normalnemu, najbliższy bezinteresowny ksiądz na misji w Afryce jest od razu podpowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
greenpiss A potem Polacy powyjeżdżli do Izraela 08.06.08, 22:24 Taki polski oprawca Szlomo Morel, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: A potem Polacy powyjeżdżli do Izraela 09.06.08, 05:50 Osobnik ów nie czuł się Polakiem lecz komunistą-internacjonalistą. Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski [...] 08.06.08, 22:31 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
stach22 Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 22:38 To spora przesada i naginanie historii - a jakiej reakcji polaków się spodziewali po wojnie , którą sami rozpętali i uczynili taką bestialską jak nigdy dotąd. Hańba! Nie dziwię się reakcji rodaków tuż po wojnie i wcale się za to nie wstydzę, trzeba pamiętać jakie piekło zgotowali nam ci "biedni, pokrzywdzenia" niemcy. Wstydzili by sie oprawcy takiej inicjatywy. Może my wykażemy większą inicjatywę i wybudujemy jeszcze kilka pomników "rycerskości" tych bandytów. Może nasi tfurcy nakręcą kilka filmów ukazujących tych pokrzywdzonych krzyżowców. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 23:42 @stach22: A czym zaszkodzili Polacy o niemiecko brzmiących nazwiskach? Czy przeciętny Majcher, Majer (nie wpisani na volkslistę) to byli naziści? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 14:26 Bez znaczenia jest niemieckobrzmiace nazwisko. Oswajanie krajobrazu odzyskanej macierzy wymknelo sie spod kontoli polskiej administracji. Wielu slusznie zwraca uwage na sluzalczy stosunek do "bratnich" czerwonoarmistow. Niemniej jednak najistotniejszym elementem przesladowania Niemcow byl fakt posiadania przez nich ciekawej posesji, domow i innych dobr materialnych. Mozemy sobie mydlic oczy faszystowskimi przewinieniami- nasz powojenny balagan jest tamkim samym przestepstwem. W zaden sposob nie wytlumaczymy tego destrukcyjnego szabrownictwa, ktore kosztowalo zycie niewinnych ludzi. Te trzy pomniki to i tak niewinne swiadectwa naszej nieprzyjemnej przeszlosci. Wychowalem sie w Gorzowie Wlkp., w ktorym miescil sie oboz przejsciowy, jeden z najwiekszych na zachodniej rubiezy. Poczatkowo umieszczono tam faktycznie Niemcow posadzonych o wspolprace NSDAP. Pozniej, by zapelnic pustke po wycienczonych nieludzkimi warunkami wiezniach, internowano kazdego, kto szanownej administracji sie narazil. Wiezniom rzadko serwowano scierwo, ktore nierzadko potrafilo o wlasnych silach zbiec z talerza. Pic wolno bylo jedynie wode ze zbiornika regenarycyjnego uszlachetniana zdechlymi kotami. Wieczorem kilka tysiecy moglo skorzystac z toalety (deska zamontowana nad dolkiem na placu apelowym):10-15 min dla wszystkich mialo wystarczyc. Zmarli poddwanai byli sekcji zwlok, nie po to, by wyjasnic przyczyne zgonu, lecz by z wnetrznosci wydobyc ewentualnie polkniete kosztownosci. Zwloki niedbale wywozono na pobliskie blonie. Czesto nie byly nawet zakopywane. Zreszta po co, skoro polowa wypadla juz po drodze. Do dnia dzisiejszego deszcz wyplukuje kosci ofiar oswajania krakobrazu. Mozemy dyskutowac o roli Niemcow podczas II wojny swiatowej. Tajemniczym milczeniem nie wytlumaczymy sie z tej patologii, ktora po wojnie zgotowalismy czesto niewinnym ludziom. Mnie przeraza fakt, ze pioniercy wyzwoliciele tarzali sie wsrod zwlok w rzekomo wyzwolonych miastach i nikomu to juz nie przeszkadzalo. W lokalnej prasie sa nawet wzmianki i prosby o opamietanie sie. Powolywano sie nie na ludzkie odruchy, lecz na mozliwosc powstania epidemii. Brak owczesnej reakcji jakos dziwnie przypomina dzisiejsze milczenie, lub tez patetyczne oburzenie wiecznie sprawiedliwych i wiecznie poszkodowanych przez los. Odpowiedz Link Zgłoś
stach22 Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 21:52 odpowiem ci pytaniem na pytanie: a czy zawinił mój ojciec, będąc młodych chłopakiem zatrzymany w ulicznej łapance stał na mrozie ok 10 godz. pod ścianą z podniesionymi rękami się w duchu z życiem na dźwięk niemieckich wyzwisk i szczęku broni. Za co wywieziony został do niemiec i ciężko pracował na parszywego szwaba..... jak mi odpowiesz na te dwa pytania to możemy podyskutować o twoich dylematach moralnych Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 27.08.08, 13:25 a co zawinił 10 letni Niemiec,że musiał zginąć całą jego winą było to,ze należał do tego narodu miał umrzeć bo umierały polskie dzieci,czy to była jego wina? stosowanie odpowiedzialności zbiorowej? no tak Niemcy mordowali jak popadło,z tym,ze my podobno uważamy się za moralnie wyższych od jakiś tam szwabów. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Z ,,europejskiego''podrecznika historii w r. 2020. 08.06.08, 22:46 31 sierpnia 1939 polskie bandy zaatakowaly terytorium Niemiec na co ,w obronie,wojska niemieckie atak odparly i odrzucily Polakow zagranice. Poniewaz na terytorium Polski trwaly juz rzezie Niemcow ,armia niemiecka pospieszyla z pomoca....itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel.4 amanasunta..No i....? 09.06.08, 07:51 co chcesz powiedzieć?Nimcy mordowali nas, to my mielismy prawo ich mordować???? "mamo, Antoś mi zabrał piłke !Bądz mądrzejszy i ustąp... Nie jestem taki głupi,by być mądrzejszy !!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslawo1 Re: amanasunta..No i....? 09.06.08, 10:37 > co chcesz powiedzieć?Nimcy mordowali nas, to my mielismy prawo ich mordować???? Manipulujesz Gdzie on to powiedział? Manipuluje też GW. O zbrodniach Stalinowskich pisze: Polacy mordowali Niemców. Każe Polakom bić się w pierś i równocześnie jest przeciwko rozliczeniom SB i UB. Odpowiedz Link Zgłoś
elka_g Re: Z ,,europejskiego''podrecznika historii w r. 09.06.08, 11:59 amanasunta napisała: > 31 sierpnia 1939 polskie bandy zaatakowaly terytorium Niemiec na co ,w > obronie,wojska niemieckie atak odparly i odrzucily Polakow zagranice. > Poniewaz na terytorium Polski trwaly juz rzezie Niemcow ,armia niemiecka > pospieszyla z pomoca....itd itd Smutne jest to co piszesz ale... na to się zanosi. Słychać chichot Goebelsa... Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 08.06.08, 23:41 Genetycznie my nie polubić Niemca, mówi cała rodzina przesiedleńca Kuskiego zamieszkała w domu bauera, mimo, że Kaszub to dom mu zabiera! Wspomnienie zaboru cudzego mienia, tak silne z traumy, z Ruskich przesiedlenia, że brali odwet na Kaszubie, Ślązaku, won do obory, na pysk nazibydlaku. Paś swoje krowy, daj żreć, do roboty, tyraj bez niedzieli, wolnej soboty na nowego pana z biednego wschodu, natyraj się od świtu do zachodu! Nie ma już we wsi Kaszuba, Ślązaka, myśl polityczna więc powstała taka, może zostaniemy bauerami w Afryce, będą nas wielbili, nosili w lektyce. Odpowiedz Link Zgłoś
pamarko Trochę gazeta się pomyliła 09.06.08, 00:36 A co z Polakami – więźniami tego obozu? Co ze wspomnieniami więźniarki Pani Janiny Nowak, która nie miała niemiecko brzmiącego nazwiska, nie była volksdojczką, tylko po prostu walczyła z Niemcami, będąc członkinią Gryfa Pomorskiego. Cóż takie bydło przyszło do nas ze wschodu. I co na ten artykuł nasz kochany redaktor, przecież to byli „ludzie honoru”. I czy przypadkiem to nasz redaktor, był przeciw rozliczaniu takich ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pizdziec Re: Trochę gazeta się pomyliła 09.06.08, 08:55 > A co z Polakami – więźniami tego obozu? Co ze wspomnieniami > więźniarki Pani Janiny Nowak, która nie miała niemiecko brzmiącego > nazwiska, nie była volksdojczką, tylko po prostu walczyła z > Niemcami, będąc członkinią Gryfa Pomorskiego. Cóż takie bydło > przyszło do nas ze wschodu. I co na ten artykuł nasz kochany > redaktor, przecież to byli „ludzie honoru”. I czy przypadkiem to > nasz redaktor, był przeciw rozliczaniu takich ludzi? Popelniasz blad, zakladajac ze w zydecie pisze sie obiektywnie. Ta szmata ma na celu ponizanie Polski i Polakow, przez odpowiednie wykorzystywanie roznych faktow z historii, a rowniez tworzenie nowych faktow. Jakby opisac obiektywnie te sprawe, to by nie wygladala tak dramatycznie nieprawdaz? Ale tu chodzi o to by z Polski wydoic miliardy dolcow w ramach przemyslu holokaust. Odpowiedz Link Zgłoś
radywit Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 01:29 Otwórzcie oczy!!! To takie same stalinowskie "polskie obozy" jak hitlerowskie "polskie obozy"! Stek kłamstw i pomówień. Opluwanie narodu polskiego. Jak myślicie, kto podejmował wszelkie decyzje w Polsce pod koniec wojny i tuż po jej zakończeniu? Gdzie była suwerenna, niezależna polska władza, polski rząd, służby specjalne, wojsko, milicja? Polska władza była ludowa, przywieziona na taczkach pchanych przez Armię Czerwoną. "Polska władza" tak samo mordowała Niemców jak i Polaków, a Polaków na pewno bardziej zajadle i bestialsko. Ilu zostało rozstrzelanych żołnierzy AK, przedwojennych polskich urzędników, polityków, itp. Ci którzy przetrwali mordy niemieckie, zostali wykończeni przez "Polaków" sterowanych przez wiadomo kogo. Kto twierdzi inaczej, jest ignorantem i zgadza sie na opluwanie naszej duszy narodowej. My Polacy jesteśmy tak samo odpowiedzialni za mordy Niemców po wojnie jak za ich wypędzenia - my tu nie mieliśmy nic do powiedzenia. Zgadnijcie, kim byli w większości "pracownicy" "polskiej" milicji, UB, SB? Poszukajcie sobie w wyszukiwarce życiorysy i rodowody tak sławetnych "Polaków" jak np. tatuś naszego ex-prezydenta: "Z zeznań świadków zdarzeń jasno wynika, że ojciec prezydenta- Izaak Stoltzman vel Zdzisław Kwaśniewski, był Żydem rosyjskim w stopniu pułkownika NKWD. Wcielony w Polaka do organizowania nadzoru UB na terenach Pomorza Zachodniego i Północnego. Pod koniec lat czterdziestych zmienia nazwisko na Kwaśniewski i przyjmuje imię Zdzisław. NKWD zaopatruje go w dyplom ukończenia medycyny w Poznaniu i niezbędne dokumenty dla uwiarygodnienia wykonywanego zawodu lekarza. Intryguje zatem pytanie: czy w owym czasie oszustwo to było możliwe? Odpowiedzi w tej sprawie usiłują udzielić wymienieni w tej książce świadkowie. NKWD-dzista Izaak Stolzman, m.in. oskarżony jest o : mordowanie oficerów polskich w Katyniu, patriotycznej ludności polskiej na Kresach Wschodnich oraz grabież i popełnianie zbrodni na Żydach w gettach w okresie okupacji niemieckiej Wileńszczyzny i Białorusi. Po wkroczeniu wojsk sowieckich do Polski, Stolzman- dowodzący oddziałem NKWD w latach 1945- 1947 - dopuszcza się zbrodni ludobójstwa na: j e ń c a c h n i e m i e c k i c h, marynarzach szwedzkich, żołnierzach AK, NSZ i innych formacji zbrojnych. M.in. dokonuje egzekucji w okolicach Borne, Sulinowo (Gross Born), w nie istniejącej obecnie wsi Doderlage, w Berkniewie (Barkenbrucke) koło Bornego Sulimowa, po którym zostały szczątki fragmentów zniszczonych domów. Na terenie tym, będącym poligonem wojsk sowieckich, w okolicznych lasach grzebał swoje ofiary, których kości jeszcze obecnie są odnajdywane. Stolzman vel Kwaśniewski pod koniec lat 40 -tych i na początku 50 - tych, z rozkazu władz NKWD nadzorował i koordynował zbrodniczą działalność powiatowych i miejskich urzędów bezpieczeństwa publicznego w: Drawsku, Białogardzie, Szczecinku, Wałczu, Kołobrzegu, Połczynie, Jastrowie i Okonku. Uczestniczył również w zbrodniach UBP w Gdańsku, Słupsku, Szczecinie, Ustce, Koszalinie i Elblągu. Oprawca ten pozbawiał życia więźniów przez rozstrzeliwanie, wieszanie, a także gazowanie, jak np. w gdańskiej siedzibie NKWD i przez wstrzykiwanie trucizny, co było wyłączną jego specjalnością..." Dla zainteresowanych proponuję poczytać więcej o sławnych "Polakach". Prawda powoli przedziera się przez zafałszowaną rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 03:09 radywit napisał: > Otwórzcie oczy!!! To takie same stalinowskie "polskie obozy" jak > hitlerowskie "polskie obozy"! Stek kłamstw i pomówień. Opluwanie > narodu polskiego. Jak myślicie, kto podejmował wszelkie decyzje w > Polsce pod koniec wojny i tuż po jej zakończeniu? (...) Znowu niewinni? A Polak potrafi se dupę podetrzeć bez rozkazu kolejnego okupanta? Sądząc po dniu dzisiejszym i bezwarunkowym posłuszeństwie kolejnych dozorców wobec ich suwerenów z Miodowej - nie. Czyli jednak niewinni - tylko wykonywali rozkazy, biedulki jedne... Odpowiedz Link Zgłoś
bagarmosen Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 08:19 ZGADZA SIĘ!!!!!!!radywit ____________WSZYSTKIE SLADY PROWADZA W JEDNYM KIERUNKU! Odpowiedz Link Zgłoś
lookas7 czyTusku-wnuk żołnierza Wehrmachtu przeciął wstęgę 09.06.08, 02:40 i pogratulował inicjatywy?? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: czyTusku-wnuk żołnierza Wehrmachtu przeciął w 09.06.08, 05:55 A ty znowu musisz o Tusku? Mam ci przypomnieć o rodzicach Kaczyńskich i Giertycha? Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Niemcy zabili 6 mln Polaków 09.06.08, 03:07 wpedzili nasz kraj w ruską okupację. Dzisiajsza Polska gdyby nie wojny światowe byłaby na poziomie Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodeusz Re: Niemcy zabili 6 mln Polaków 09.06.08, 04:46 Gwoli sprostowania 1,5 miliona,reszta to żydzi tzw.polscy.Sowieci w tym czasie deportowali i wymordowali około dwóch milionów Polaków z terenu Ukrainy i Białorusi.Należy, obu wrogom oddać sprawiedliwość!. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: Dość chamstwa 09.06.08, 09:27 Przed II WEŚ. było nas 38 milionów (obywateli), po wojnie wywołanej przez NIEMCY po spisie 46-tego pozostało nas 23 miliony 600 tysięcy. Oczywiście mieli w eksterminacji udział także bolszewicy, ale po zawarciu traktatu przez Sikorskiego ze "stalinem" z obywateli polskich stworzono i wyekwipowano dwie armie - armię Andersa, który zresztą zdradził sojusznika (po traktacie Sikorski-stalin), oraz "1 armię WP", ta przynajmniej brała udział w wyzwalaniu Polski spod władzy bandytów niemieckich oraz dobijała gada na jego terytorium a nie pałętała się po Włoszech. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mokradlo5 Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 04:29 nalezy pisac prawde, owe obozy koncentracyjne zorganizowala tzw.wladza ludowa,czyli dokladniej rosyjscy i polscy zydzi.Pan Szechter powinien lepiej wiedziec, co robili wtedy jego krewni,lub czlonkowie plemienia Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 05:56 Czyli dokładniej, państwo rosyjskie, faktyczny suweren tych ziem. Oraz komuniści wszystkich narodów, czyli istoty pozbawione uczuć i więzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: Przestańcie obaj pieprzyć 09.06.08, 09:51 Kto żył w tamtych czasach ten zna morze żalu i nienawiści do niemieckich oprawców za ich bezkarne ludobójstwo, za abażury z ludzkiej skóry i mydło z zużytch w niewolniczej pracy Polaków, za dzieci rozbijane o ściany domów (specjalizacja ukraińska na służbie niemieckiej) i wysiedlenia tzw. 15minutowe - tylko to co na grzbiet i raus! I gwarantuję, że wszelkie obozy, o ile były, byłyby zdrową reakcją ofiar na bestialstwo niemieckie i żadne przekonania polityczne nie odgrywały w tym roli. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Przestańcie obaj pieprzyć 09.06.08, 14:28 Ta wymieniona przez ciebie "specjalizacja ukraińska" występowała w służbie nie tylko niemieckiej ale i rosyjskiej także. Piętnastominutowe wysiedlenia także nie były niemieckim monopolem a być może nie były nawet wynalazkiem. Co do produkcji mydła, to już dawno wyjaśniono, że był to JEDNORAZOWY eksperyment naukowców (kto chce, może wstawić cudzysłów) z wydziału medycznego uniwersytetu w Gdańsku. Naukowcy dysponowali ludzkimi zwłokami (jak każda zresztą medyczna placówka naukowa) jednakże brakowało im mydła (to kolejny dowód, że hitlerowska Trzecia Rzesza była państwem socjalistycznym). Dlatego dokonano eksperymentalnej próby wytworzenia mydła z ludzkiego tłuszczu. Przemysłowej produkcji natomiast nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodeusz Wcale nie lepiej było na Warmii i Mazurach... 09.06.08, 04:41 Po akcji Wisła, przesiedleńcy z kresów,przeważnie Ukraińcy i Białorusini, traktowali niemieckich wieśniaków jak niewolników.Wykorzystywali na wszystkie sposoby, okradali, nierzadko mordowali skrytobójczo dla rabunku ziemi i dobytku.Ilu pomordowanych, leży pochowanych jak pies pod płotem, wie tylko Bóg i oni sami.Kiedy w 1986 roku kupiłem dom na Mazurach i porozmawiałem z mieszkańcami wsi, prawda dotarła do mnie w sposób nader bolesny.Ci sami ludzie, którzy na kresach mordowali moich kuzynów, z łaski Stalina stali się moimi sąsiadami i oprawcami prusaków.Ukraińskie bydło, pozostało bydłem jakim zawsze było.Historia nie nauczyła ich niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Ofiary.............. 09.06.08, 06:36 Rozmiekczanie i zaklamywanie historii.Otoz czytajac rozne publikacje rzuca sie w oczy ciekawostka.Pewne media staraja sie wmowic ze ofiarami II wojny swiatowej byli Zydzi .Natomiast po wojnie Polacy wysiedlali,mordowali Niemcow.Gdzie wiec nasz kraj?Z ofiary II wojny Swiatowej , przechodzimy w katow. Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel.4 presentatin1..a twoje ofiary,bandyto UBecki? 09.06.08, 07:53 opisz swoje "dokonania"... Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan [...] 09.06.08, 09:17 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: presentatin1..a twoje ofiary,bandyto UBecki? 09.06.08, 11:05 Na szczęście takimi jak ty to się od wieków pola orało a wasze szczekanie pastuchu to jak brzęczenie much, można ignorować. Niedorozwinięci umysłowo i emocjonalnie, wiecznie przejawiają te same odruchy, można to okreslić jednym słowem, hiena. Tchórzliwa bo chodzi tylko w stadzie a żywi się wszelką padliną. Znasz dobrze swoje miejsce i to cię boli :), wyżej dupy nie podskoczysz. Możesz się tylko bezsilnie taplać w swoim rynsztoku i wmawiać sobie, że jesteś ptakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
scalonik Re: ...Ofiary.............. 09.06.08, 08:45 >Pewne media staraja sie wmowic ze ofiarami II wojny swiatowej byli Zydzi Jesteś małym, żałosnym człowieczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pissonu Honorowe obywatelstwo dla przepędzonego Niemca 09.06.08, 07:00 Honorowe obywatelstwo dla przepędzonego Niemca? Byle nie polskie! A co nas to tak naprawdę obchodzi? Niemcy wtedy zasłużyli na takie traktowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
wtc911 Czytajcie , TU jest PRAWDA ! 09.06.08, 08:19 www.geocities.com/CapitolHill/Senate/8844/MORELPRIEBKE3.html Odpowiedz Link Zgłoś
paralela.1 wtc911.. 09.06.08, 09:14 bibainfo.pl/pub/213.227.74.12/2007/09/20/030927/5890/rotfl.jpg rotfl.jpg (Obrazek JPEG, 469x408 pikseli) Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Nie chce mi się nawet tego czytać 09.06.08, 08:27 Powinni się cieszyć, że tylko takie represje ich spotkały, za te niewyobrażalne zbrodnie, których się dopuszczali. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_sobczak1 Teraz ci "polacy" mieszkają w izraelu. 09.06.08, 08:43 Jakoś nie napisali że to żydzi byli katami dla tych niemców i polaków, a teraz izrael nie chce tych katów wydawać Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Teraz ci "polacy" mieszkają w izraelu. 09.06.08, 14:29 Morel już nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
liqier Honorowe obywatelstwo dla wypędzonego Niemca 09.06.08, 08:45 Prawo ofiary do zemsty na kacie. Tyle na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
anti.war wkrótce GW oskrazy Polske o wywolanie II wojny 09.06.08, 08:49 swiatowej. Prawde napisali uczeni z PAN, o czym wiedza wszyscy Polacy, ze GW specjalizuje sie w pluwaniu i oskarzaniu Polakow oraz wybielaniu wrogow Polski, Niemcow i Zydow. GW specjalizuje sie w niszczeniu wolnosci i demokracji w Polsce i po to zostala zalozona przez mafie zydowskiej finasfery. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela.1 anti.war..Co tu robisz,wszarzu UBecki????? 09.06.08, 09:11 spierd...j do rydzyka! Odpowiedz Link Zgłoś
propagandhi Re: anti.war..Co tu robisz,wszarzu UBecki????? 09.06.08, 10:38 czytam te twoje posty i tak sie zastanawiam. albo jestes na jakims jurgielcie albo jestes skonczonym idiota. co tutaj do rzeczy ma rydzyk? Odpowiedz Link Zgłoś