dan3iger 15.06.08, 10:51 Wojnę fanatyków wywołuje teraz SLD a nie Kościół, zwracam uwagę. Ma Niesiołowski rację - niech internują Prymasa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plastus82 SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 10:59 I bardzodobrze...koniec klerykalow, koniec z panstwem religyjnym... jak tak dlaej pojdzie bedzie z polski katolickie panstwo wyznaniowe jak Iran!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:01 Taaak... Postulaty całkowicie słuszne, tyle, że czerwoni po 1989 r. dwa razy mieli władzę po cztery lata i nic w tej kwestii nie zrobili... Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:09 Tonący brzytwy się chwyta. Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:13 Czerwone pasibrzuchy zajęli się czarnymi pasibrzuchami. Spektakl owszem zabawny, wszystkim radzę delektować się komedią i śmiać się, śmiać, po prostu, baahaahahahaaa Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:21 Jezeli to sie sprawdzi to w koncu bedzie istnial powod dla istnienia tej formacji na naszej scenie politycznej. I tak na czerwonych nie zaglosuje, ale ktos musi tupnac na kosciol, panstwo ma byc laickie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Popieram SLD w realizacji tego programu 15.06.08, 11:39 Walka ze świętą krową Rzeczypospolitej czyli kościołem katolickim i jego hierarchami jest obecnie najważniejszym celem służącym naprawie stosunków społecznych. Dość już wciskania nam ciemnoty przez cwaniaków z episkopatu. Dośc oskubywania społeczeństwa pod każdym, nawet najbardziej tragicznym, pretekstem. Niech czarne, wypasione darmozjady na własnej skórze poznają swoje, zgodne z prawdziwą ideą chrześcijaństwa, miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 12:03 wreszcie facet z jajami na stanowisku sld. najwiekszym problemem z watykanska sekta jest to, ze jej wyznawcy nigdy pisma swietego sami nie czytali. jedynie slysza urywki na niedzielnych spedach. gdyby przeczytali (nawet ta wieloktrotnie zafalszowana wersje obowiazujaca), toby odkryli, ze jedynym proroczym slowem jezusa odnoszacym sie do kleru bylo - strzeszcie sie falszywych prorokow ps. ciekwawe czy tym wszystkim katolickim radykalom byloby milo, gdyby na przyklad w kazdym urzedzie wisiala gwiazda dawida ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 12:06 > wreszcie facet z jajami na stanowisku sld. pytanie tylko, czy będzie konsekwentny. SLD wiele juz kiedyś obiecywało. Ale póki co jest to jedyna partia mówiąca o normalności (czyli państwie laickim) i dlatego ma mój głos. Warunkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Póki co nie mają innych pomysłów na poprawę sytuac 15.06.08, 12:24 Póki co nie mają innych pomysłów na poprawę sytuacji w Polsce. Te jego gadki wydają mi się żałosne... brak pomysłu na rządzenie chce przykryć populistycznymi hasłami, tylko skierowanymi w innym kierunku niż PIS'owskie. Uwazam ze jedni są drugich warci... Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Jednak kierunek na usadzenie kleru jest prawidłowy 15.06.08, 12:45 ...i godny poparcia. W gospodarce wiele już zepsuć sie nie da, bo obowiązujące standardy unijne mocno radosną twórczość polskich ekonomistów ograniczają. Ale w sferze stosunków społecznych (a do nich należy problem chorobliwie wysokiej pozycji kleru) jest bardzo dużo do zrobienia i uważam, że lewica jest w stanie tego dokonać. Najwyższy czas wracać z kościółkowej ciemnoty do normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
rob30tt Re: Jednak kierunek na usadzenie kleru jest prawi 15.06.08, 13:03 oni zawsze obiecuja a jakby dorwali sie do wladzy to i tak nic nie zrobia tylko beda napychac swoje kabzy a potem przepraszac za afery Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Jednak kierunek na usadzenie kleru jest prawi 15.06.08, 13:08 Rozumiem, że twoim wyborem jest coraz większe uzależnianie się od widzimisię np. księdza proboszcza - sędziego, wyroczni i kata w jednej osobie. Wszak to on już niebawem będzie decydował o wszystkich aspektach twojego życia. A twoim największym przestępstwem stanie się nieuczestniczenie w obrzędach kościelnych i niechęć do uiszczania stosownie wysokiego tacowego. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Komuszki pomyślcie czy Napieralski to demokrata 15.06.08, 15:46 Wy ateiści i antyklerykały stanowicie margines społeczeństwa które chce rządzić całą resztą. Zdecydowana większość Polaków chce aby były symbole religijne w szkołach, urzędach państwowych i wiele innych rzeczy. Dlaczego macie nas terroryzować. Skoro wspólne nasze potrzeby nie mogą zostać zaspokojone to dlaczego chcecie aby to większość miała się dostosować do was a nie na odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Komuszki pomyślcie czy Napieralski to demokra 15.06.08, 15:50 czarny_walc napisał: > Wy ateiści i antyklerykały stanowicie margines społeczeństwa które chce rządzić > całą resztą. Zdecydowana większość Polaków chce aby były symbole religijne w > szkołach, urzędach państwowych i wiele innych rzeczy. Dlaczego macie nas > terroryzować. Skoro wspólne nasze potrzeby nie mogą zostać zaspokojone to > dlaczego chcecie aby to większość miała się dostosować do was a nie na odwrotni > e? Społeczeństwo sra na te symbole zajęte pracą i wiązaniem końca z końcem Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Re: Komuszki pomyślcie czy Napieralski to demokra 15.06.08, 15:55 Jak by srali to nie chodzili by do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 Chyba zaczne glosowac na SLD, tylko skad miec pewn 15.06.08, 15:58 Chyba zaczne glosowac na SLD, tylko skad miec pewnosc ze nie beda dazyli do duszenia gospodarki podatkami? Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Poczytaj sobie co obecnie dzieje się w Hiszpani 15.06.08, 16:01 Za SLD afera goniła aferę. Odpowiedz Link Zgłoś
posraldescu Re: w Hiszpanii jest ok 15.06.08, 16:05 W Hiszpanii jest teraz taki porządek, że KK nie dzwoni na msze z wszystkich dzwonów a jedynie z małej sygnaturki. I wyłączono dzwonienie zegarów kościelnych, bo od tego można było dostać ku..zny jak sie to w nocy tłukło. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Re: w Hiszpanii jest ok 15.06.08, 16:07 Mówisz to tych pustych półkach w sklepach i braku paliwa na stacjach? Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 Chyba nigdy tam nie byles, a ja tak i to mnostwo r 15.06.08, 16:10 Chyba nigdy tam nie byles, a ja tak. Za 1.5 miesiaca znow tam lece na urlop i bedzie wypas Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Re: Chyba nigdy tam nie byles, a ja tak i to mnos 15.06.08, 16:24 www.wiadomosci24.pl/artykul/kryzys_paliwowy_w_hiszpanii_68322.html wiadomosci.onet.pl/1766065,12,chaos_w_hiszpanii_to_zbiorowa_histeria,item.html forum.oilpeak.pl/post-10833.html Odpowiedz Link Zgłoś
tomeu Re: Chyba nigdy tam nie byles, a ja tak i to mnos 15.06.08, 17:48 W 99% ten kryzys polegał na tym, że zniknęły na 2-3 dni świeże warzywa i ryby ze sklepów. I benzyna ze stacji benzynowych. Po czym wszystko wróciło do normy. Ale tak czy siak, protest kierowców ciężarówek niewiele ma wspólnego z polityką laicyzacji państwa, która w Hiszpanii przebiega wzorowo i mam taką cichą nadzieję, że polski zaścianek też się kiedyś uda przewietrzyć. Pozdrawiam z Barcelony. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Chyba nigdy tam nie byles, a ja tak i to mnos 16.06.08, 08:16 Dokładnie tak tez bywałem w Hiszpanii wielokrotnie i tez jade tam znów za miesiąc. I zyczyłbym sobie podobnego klimatu w Polsce. w łaczenie strajku kierowców z laicyzacją Państwa pokazuje, że kościelne myślenia ie cofnie sie przed żadnym obłedem ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
posraldescu Re: Poczytaj sobie co obecnie dzieje się w Hiszpa 15.06.08, 16:05 W Hiszpanii jest teraz taki porządek, że KK nie dzwoni na msze z wszystkich dzwonów a jedynie z małej sygnaturki. I wyłączono dzwonienie zegarów kościelnych, bo od tego można było dostać ku..zny jak sie to w nocy tłukło. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.olsztyn Re: Poczytaj sobie co obecnie dzieje się w Hiszpa 15.06.08, 16:17 czarny_walc napisał: > Za SLD afera goniła aferę. Może jakiś konreciki ? Która goniła którą ? Rywin, Starachowice - rozliczone za rządów SLD. Z reszty nadymanego balonika jakoś powietrze zeszło i się świadkowie z tych mocnych, trwardych i silnych dowodów wycofali (bo jedynymi dowodami były konfabulacje jednych przestępców wymuszane na nich przez drugich przestępców, spod znaku PiS). - Gdzie afera węglowa ? - Gdzie afera paliwowa ? - Gdze konta lewicy ? - Gdzie dowody na udział lewicy w sprawie Mazura i Papały ? Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak "wojnę całemu praktycznie narodowi"-chyba sie pan 15.06.08, 16:33 Chlebowski z wackiem na glowe zamienil chcac mnie tymi slowy z narodu wykluczyc. Niech uwaza jak slupki poparcia beda malaly jednym, a rosly drugim. Ludzie maja dosc tyrani i pazernosci czarnego luda. Wystarczy pojechac na podkarpackie wioski, gdzie w slamsach wyrastaja oplywajace w przepychu koscioly, "switatynie boze" w ktorych urzeduja spasieni czarnosukienkowi zlodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.olsztyn Re: Chyba zaczne glosowac na SLD, tylko skad miec 15.06.08, 16:12 > Chyba zaczne glosowac na SLD, tylko skad miec pewnosc ze nie beda > dazyli do duszenia gospodarki podatkami? No chyba można. Popatrz na zmiany w skalach i systemie podatkowym w latach 2001 - 2005. CIT -zmniejszenie o 8 %, liniowy podatek dla osób fizycznych porwadzących działalność gospodarczą. Jedyną podwyżką było ustanowienie podatku Belki, ale to budzi moje wątpliwości jedynie wprzypadku przychodów od lokat bankowych i dywidend. Jeśli chodzi o przychody z handlu na giełdzie, czy przychody z uczestnictwa w funduszach trudniących się spekulacją to nie widzę powodów do zniesienia tego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Napieralski nie ma ślubu kościelnego? 15.06.08, 17:01 Jeżeli ma i dzieci ochrzcił to może niech spektakularnie zacznie od siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Wiesz, unieważnienie trochę kosztuje! ;-) 15.06.08, 17:38 Czy sugerujesz, że powinien dać wielebnym trochę zarobić?;) Odpowiedz Link Zgłoś
henyk Re: Wiesz, unieważnienie trochę kosztuje! ;-) 15.06.08, 18:10 Nie zarobić tylko podzielić się z branego nie wiadomo za co. Napie..ki doskonale wie, że SLD ma zerowe szanse na odzyskanie władzy i dlatego może sobie pokrzyczeć, co w konsekwencji te szanse jeszcze bardziej obniży. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Komuszki pomyślcie czy Napieralski to demokra 15.06.08, 17:05 Srednia uczestnictwa we maszach dla kraju,to chyba 44% ze stała tendencja spadkowa. Na wschodzie i płd.wsch. bywa i ok.70% a im dalej na zachód ,tym mniej - 30%,20 parę procent a i czytałam o kilkunastu. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hyde Re: Komuszki pomyślcie czy Napieralski to demokra 15.06.08, 20:17 Może nie sra akurat z tego powodu. Ale jak by to wisiało w w jakiś specyficznych miejscach jak budynki kościelne, to można by to szanować. No ale skoro katole sami tego krzyża nie szanują i wieszają go w każdym burdelu, to czemu my mamy go szanować. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Komuszki pomyślcie czy Napieralski to demokra 16.06.08, 09:53 bo glupi palancie w polsce tumanie rzadzi czarna mafia ktora na kazdym kroku lamie prawo i nie odpowiada za zadne przestepstwa !!!nie wiesz o tym skundlony bucu?!twoja wiedza to tylko ta z ambony co cwoku?!dlaczego zlodzieja i oszusta z torunia ksywa "ojciec"nikt nie ruszyl?zaden prokurator go nie przesluchal?!wszyscu tych gnoi w purpurach boja sie jak ognia?!czy nikt im w koncu nie powie ...p ...sie od tego panstwa?! Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Czekanie na Wybawiciela 15.06.08, 16:10 meth.p napisał: > I tak na czerwonych nie zaglosuje, ale > ktos musi tupnac na kosciol, panstwo ma byc laickie. Czyli popierasz kościół katolicki. Tylko kościół obiecuje, że przyjdzie koniec świata i Wybawiciel weźmie do idealnego nieba wszystkich dobrych ludzi. Z historii wiadomo, że albo ludzie sami wyzwolili się spod zamordyzmu, tak jak to jest w Ameryce Płn lub Europie Zachodniej, albo nadal żyją rządzeni przez dyktatorów w biedzie tak jak w większości Afryki. Zamordyzm i bieda zwykle idą w parze chyba, że mają olbrzymie złoża ropy naftowej. "Ktoś" nie przyjdzie i nie wybawi Polaków. Albo sami zmądrzeją i zbudują demokrację albo będą żyli tak jak w Iranie tyle, że z biskupami zamiast ajatollachów. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Przekleństwo Kościoła Katolickiego 15.06.08, 13:35 Fryderyk Nietzsche Deus decit "Potępiam chrześcijaństwo, podnoszę przeciw Kościołowi chrześcijańskiemu najstraszniejsze ze wszystkich oskarżeń, jakie kiedykolwiek wyszły z ust oskarżyciela. Jest on w najwyższym stopniu skorumpowany... z każdej wartości uczynił jej przeciwieństwo, z każdej prawdy kłamstwo, z każdej prawości nikczemność duszy... Nazywam chrześcijaństwo jednym wielkim przekleństwem, jednym wielkim wewnętrznym zepsuciem, jednym wielkim instynktem zemsty, dla którego żaden środek nie jest dostatecznie trujący, podstępny, mały — nazywam je jedną, nie dającą się zmyć plamą na honorze ludzkości..." Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Nietzsche to potrafił dobrze rzecz ująć;) 15.06.08, 17:55 Szkoda, że nie powiedział tego w polskim Sejmie. He he, tych bigotów trochę by wryło w fotele!:) Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Re: Nietzsche to potrafił dobrze rzecz ująć;) 15.06.08, 18:18 a wiecie że też twierdził, ze jest Polakiem? niektóre myśli miał kapitalne ale nie wszystkie, do niektórych należaloby podejść z dystansem. Poza tym jest drobna różnica między ówczesnym a obecnym kościolem. Odpowiedz Link Zgłoś
nadrzecze25 Re: Nietzsche to potrafił dobrze rzecz ująć;) 15.06.08, 19:16 Kiedyś był taki napis na murze: "Bóg umarł. - Nietzsche" I zaraz pod spodem... "Nietzsche umarł. - Bóg" Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Nietzsche to potrafił dobrze rzecz ująć;) 15.06.08, 19:44 Tyle potraficie wymyślić. Śmierć jest waszym bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
slsmyl Re: Przekleństwo Kościoła Katolickiego 15.06.08, 19:09 Tak. A jak skonczyl swoj zywot Nitzsche? Co konstruktywnego zaproponowal zamiast? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Przekleństwo Kościoła Katolickiego 15.06.08, 20:19 > A jak skonczyl swoj zywot Nitzsche? Bez lęku. > Co konstruktywnego zaproponowal zamiast? Czytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Przekleństwo Kościoła Katolickiego 16.06.08, 10:00 maqsz racje sumienie lk.w historii ludzkosci nie ma nikogo i niczego zkoltuneriiwiazanego z takimi zbrodniami jak to "chrzescijanstwo"!!!powolywanie sie teraz na te "chrzescijanskie korzenie europy" jest cynicznym graniem na pomyslunku koltunerii i wywolywaniem histerii przez hipokrytow z watykanu!od tego "chrzescijanstwa smierdzi pod niebiosa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 Co komu przeszkadza krzyż 15.06.08, 13:11 Co komu przeszkadza krzyż Co komu przeszkadza nauka religii w szkole Co komu przeszkadza ksiądz na państwowej posadzie Co komu przeszkadza odzyskiwanie majątków przez kler Co komu przeszkadza ustawa antyaborcyja Co komu przeszkadza ulga podatkowa dla kleru Co komu przeszkadza wciskanie ciemnoty w młode umysły Co komu przeszkadza Ojciec Rydzyk Co komu przeszkadza wtrącanie się do polityki Co komu przeszkadza kapelan reprezentacji Itd......... No cóż tak pojedynczo to mało mi przeszkadza ale jak to wszystko zbierzemy do kupy to zaczyna przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Co komu przeszkadza krzyż 15.06.08, 13:14 Rzeczywiście w tym rzecz: gdy weźmie się do kupy wszystkie "drobiazgi" to okazuje się, że zwyczajnie żyć się nie daje we własnym domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 krzyż mi przeszkadza gdyz jest znakiem zacofania i 15.06.08, 16:00 krzyż mi przeszkadza gdyz jest znakiem zacofania, nietolerancji i wykorzystywania ciemnych biednych ludzi do czerpania korzysci materialnych Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Krzyż jest znakiem chrześcijaństwa 15.06.08, 17:13 zawłaszczony przez niektóre instytucje. Odpowiedz Link Zgłoś
1konkol Re: Krzyż jest znakiem chrześcijaństwa 15.06.08, 22:57 Krzyż nie jest znakiem chrześcijaństwa.Jest znakiem śmierci i hańby a co za tym idzie chorego kultu.Prawdziwe chrześcijaństwo nie ma znaków. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Krzyż jest znakiem chrześcijaństwa 16.06.08, 10:05 a ten krzyz jest dla mnie tylko symbolem niebotycznej pychy i ludobojczych zbrodni!!pamietajmy o krzyzach na plaszczach krzyzakow kawalerow mieczowych krzyzowcow i wszelkiej masci innych zbirow spod ciemnej gwiazdy popelniajacych najdziksze zbrodnie oczywiscie w imie wielkiej milosci jezusa chrystusa pana naszego umilowanego!!to plucie w twarz europie!!!nic wiecej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Krzyż jest znakiem chrześcijaństwa 16.06.08, 10:07 a ten krzyz jest dla mnie tylko symbolem niebotycznej pychy i ludobojczych zbrodni!!pamietajmy o krzyzach na plaszczach krzyzakow kawalerow mieczowych krzyzowcow i wszelkiej masci innych zbirow spod ciemnej gwiazdy popelniajacych najdziksze zbrodnie oczywiscie w imie wielkiej milosci jezusa chrystusa pana naszego umilowanego!!to plucie w twarz europie!!!nic wiecej!!!panie cenzor nie wierze ze nic pan na ten temat nie wiesz!w imie tego "pana naszego wymordowano miliony ludzi-nie wiesz pan o tym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bav Re: Co komu przeszkadza krzyż 15.06.08, 14:07 > krzyż zależy gdzie - na prywatnym/kościelnym NIC, na moim/państwowym TAK > nauka religii w szkole zależy w jakiej - prywatnej/kościelnej NIC, mojej/państwej TAK > ksiądz na państwowej posadzie zależy na jakiej - jako policjant/referent/itp NIC, jako ksiądz TAK > odzyskiwanie majątków przez kler na ogólnych zasadach prawa NIC, na innych TAK > ustawa antyaborcyja na prawie państwa laickiego NIC, na zasadach religijnych TAK > ulga podatkowa dla kleru jako prywatnych obywateli na ogólnych zasadach prawa NIC, na innych TAK > Co komu przeszkadza kapelan reprezentacji reprezentacji drużyny parafialnej NIC, reprezentacji kraju/szkoły państwowej TAK > Itd......... > No cóż tak pojedynczo to mało mi przeszkadza Mi przeszkadza nawet pojedynczo. W kupie tym bardziej. Nie chcę żyć w kupie. Chcę życ w państwie laickim wg (podobno obowiązującego) prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Re: Co komu przeszkadza krzyż 15.06.08, 15:52 Nie w twoim a naszym państwowym. A ja właśnie chcę aby tam krzyż wisiał. Ksiądz jest Polskim obywatelem i też ma prawo do państwowej posady, wtrącania się do polityki i wyrażania swojej opinii z ambony tak długo jak ktoś go będzie chciał słuchać. Skoro to jest nasze to niech decyduje większość Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Napieralski to taki kon trojanski :) 15.06.08, 16:08 Chce rozsadzic SLD od srodka . Jako byly ministrant wie co robi . Narod tego nie zdzierzy . Starzy wyjadacze jak Borowski czy Kwasniewski nigdy by nie popelnili takiego harakiri :) Odpowiedz Link Zgłoś
posraldescu Re: Napieralski to taki kon trojanski :) 15.06.08, 16:09 Im twardziej z kościołem, który od 1989r wspiera wszystkie reżimy przy władzy tym lepsze wyniki w sondażach. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Napieralski to taki kon trojanski :) 15.06.08, 16:25 posraldescu napisała: > Im twardziej z kościołem, który od 1989r wspiera wszystkie reżimy przy władzy > tym lepsze wyniki w sondażach. ----------------------------------------- To bardzo ciekawe co mowisz :) Rzady wybrane demokratycznie w wolnej Polsce nazywasz rezimami ? To co twoim zdaniem nie jest rezimem ? Odpowiedz Link Zgłoś
posraldescu Re: Napieralski to taki kon trojanski :) 15.06.08, 16:26 Każdy rząd z którym kolaboruje Kościół można nazwać reżimem. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Co komu przeszkadza krzyż 16.06.08, 10:17 to dlaczego czrny walcu a raczej ciemny katolicki kundlu ten twoj ksiadz nie odpowiada za przestepstwa jak rydzyk czy inni czarni zboczency gwalcacay dzieci?!jestes swinia czy czlowiekiem z europy?!ja od 50 lat juz nie slucham tych bredni z ambon bo to tylko klamstwa i nienawisc!!!dlatego nie chce zadnych krzyzy w polskim sejmie i w polskich urzedach!moge jechac do tego sejmu i zdjac ten krzyz powieszony w nocy w zlodziejskiej porze!tyle ten krzyz jest warty!!!a co moze byc wart symbol pychy i zbrodni!!!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
nogod11 Re: Co komu przeszkadza krzyż 15.06.08, 20:12 st1111 napisał(a): > Co komu przeszkadza krzyż > Co komu przeszkadza nauka religii w szkole > Co komu przeszkadza ksiądz na państwowej posadzie > Co komu przeszkadza odzyskiwanie majątków przez kler > Co komu przeszkadza ustawa antyaborcyja > Co komu przeszkadza ulga podatkowa dla kleru > Co komu przeszkadza wciskanie ciemnoty w młode umysły > Co komu przeszkadza Ojciec Rydzyk > Co komu przeszkadza wtrącanie się do polityki > Co komu przeszkadza kapelan reprezentacji > Itd......... > No cóż tak pojedynczo to mało mi przeszkadza ale jak to wszystko zbierzemy do > kupy to zaczyna przeszkadzać. > > I tu się trochę mylisz. Pojedynczo też może przeszkadzać choć niewątpliwie znacznie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Re: Co komu przeszkadza krzyż 15.06.08, 20:25 nogod11 napisał: > st1111 napisał(a): > > > Co komu przeszkadza krzyż > > Co komu przeszkadza nauka religii w szkole > > Co komu przeszkadza ksiądz na państwowej posadzie > > Co komu przeszkadza odzyskiwanie majątków przez kler > > Co komu przeszkadza ustawa antyaborcyja > > Co komu przeszkadza ulga podatkowa dla kleru > > Co komu przeszkadza wciskanie ciemnoty w młode umysły > > Co komu przeszkadza Ojciec Rydzyk > Komentarz A jak mnie, no to co Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re:Napierniczak ło. TR-wam i nokaut, kibole Pany! 15.06.08, 12:25 Jeszcze długo i dużo! Czy przyszłość będzie taka, że zgodzą się na Polaka? Mają nacjonalistów. My klerkatonazistów. Życie lepiej poukładane. My Prawnie i Sprawnie zbabrane. Złodziei polityków. My też, więc bez przytyków. Mają lepszą technikę. Z sensem ekonomikę. Rozdział kościoła od państwa. Mniej kościelnego draństwa. Więc jeszcze długo i dużo. Czuby polskie się burzą. Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re:Napierniczak ło. TR-wam i nokaut, kibole Pany 15.06.08, 16:15 Masz może jakąś stroną ze swoją twórczością? Odpowiedz Link Zgłoś
flash3r Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 12:07 > ps. ciekwawe czy tym wszystkim katolickim radykalom byloby milo, > gdyby na przyklad w kazdym urzedzie wisiala gwiazda dawida ??? Jakim radykałom? Ja jestem niewierzący i jakoś niespecjalnie mi przeszkadza, że ktoś sobie powiesi w miejscu pracy, krzyżyk, gwiazdę Dawida czy półksiężyc. Jak kogoś to uszczęśliwi to proszę bardzo! Najbardziej nietolerancyjni są jak się okazuje chałupniczy-ateiści... Odpowiedz Link Zgłoś
vega86 Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 12:25 Dokładnie :/ zawsze mi się wydawało, że ateista to po prostu człowiek niewierzący. A teraz ci "ateiści", podkreślając swój liberalim, tolerancję i nowoczesne podejście do życia, jadą nie tylko po Kościele Katolickim, ale po wszystkich przejawach wiary katolickiej, jak po przysłowiowym burym kocie. Dlaczego tym "tolerancyjnym" ludziom przeszkadza, w co wierzę? To przecież moja sprawa. A jakbym była buddystką, wisznuistką, nagualistką albo wierzyła w świętą kosmiczną marchewkę też by im to przeszkadzało? Jesem katoliczką. Nie potrzebuję krzyża na ścianie, żeby wierzyć, ale niektórym wierzącym poprawia on humor- to rozumiem. Ale dlaczego "ateistom", dla których ten krzyż powinien być tylko ozdóbką na ścianie, tak bardzo to przeszkadza? Z życzeniami szczerej, ludzkiej tolerancji dla tych, którzy mają swoje zdanie... ... Sally Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 12:31 dokładnie. Jeżeli ktos jest prawdziwym ateistą to go taki krzyżyk nie powinien razić, natomiast inną działką są anty-0chrześcijanie (tu wrzucam "wojujących ateistów" jak i niektorych muzulmanów) Odpowiedz Link Zgłoś
polaknormalny Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 12:39 amus007 napisał: > dokładnie. Jeżeli ktos jest prawdziwym ateistą to go taki krzyżyk nie powinien > razić, natomiast inną działką są anty-0chrześcijanie (tu wrzucam "wojujących > ateistów" jak i niektorych muzulmanów) widać że z ciebie to katolicka m....a podszywająca się pod ateistę bo chcesz mówić co mamy myśleć co ma razić a co nie na ambonę a nie na forum farbowany lisie Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk KK to nie problem wiary, ale problem instytucji 15.06.08, 12:56 Rzecz nie jest w tym, że ktokolwiek chciałby podejmować walkę za wiarę, ateizm czy cokolwiek innego. Tu idzie o wlkę z instytucją, która - szermując kłamliwymi zapewnieniami a swoim apolitycznym charakterze - bardzo dokładnie (np przy pomocy Opus Dei) oplata wszystkie szczeble władzy. Zaczyna się niewinnie: od powieszenia krzyżyka, a kończy się fundamentalizmem wyrażającym się usuwaniem z pracy za niewyznawanie jedynie słusznego wyznania. Ten mechanizm obowiązuje od wieków, a naszym obowiązkiem jest zadbać o to, aby każdy swoje sprawy wiary załatwiał w sferze zycia prywatnego, a nie publicznego. I nie mówcie, że nikomu nie powinien krzyż w urzędzie lub szkole przeszkadzać - jeśli bowiem tylko jednemu on przeszkadza to oznacza, że należy go zdjąć. Nie można dla swojej wiary uczynić nic gorszego jak przymuszać do obcowania z jej atrybutami tych, którzy jej nie wyznają lub wierzą w cokolwiek innego. Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Re: KK to nie problem wiary, ale problem instytuc 15.06.08, 13:08 odpowiem krótko jezeli jednemu nie odpowiada przetzrzymywanie ludzi w więzieniach, (nawet gdy sobie na to zasluzyli) to nie znaczy że nalezy więzienia zlikwidowac. Jeżeli większość Polaków zadecyduje że krzyze będa musiały zniknąć to nie będę z tym walczył na siłę, gsyż mamy demokrację i jestem w stanie uszanowac wole większości. ale wypowiadac swoje zdanie w tym temacie zawsze bede mógł. Odpowiedz Link Zgłoś
vega86 Re: KK to nie problem wiary, ale problem instytuc 15.06.08, 13:10 Ok, jakby czyjekolwiek uczucia religijne zostały naruszone, zgadzam się z Tobą- krzyż czy inny symbol trzeba zdjąć. Ale, szczerze, spoktałeś się z oficjalną deklaracją ATEISTY, że taki symbol narusza jego uczucia religijne? Nie sądzisz, że to byłby z lekka absurd? Rozumiem postulat odklerykalizowania państwa- sama jetem za. Ale od tego są, jak sama nazwa wskazuje, "antyklerykałowie". Nazywanie ich "ateistami", IMHO, może być obraźliwe dla prawdziwych ateistów- ludzi niewierzących. Niech każdy sobie wierzy lub nie w co i kogo chce. Ale mamy wolność religijną, więc ZWALCZANIE (sic!), a nie WYZNAWANIE (sic!), tej czy innej religii lub wyznania tak na prawdę zniża nas do poziomu z czasów walk religijnych i inkwizycji! pozdrawiam sally Odpowiedz Link Zgłoś
plxpl Re: KK to nie problem wiary, ale problem instytuc 15.06.08, 18:58 Znaczy się, że publicznie obowiązywać ma tylko twoja wiara - ateizm? Ja z chrześcijaństwem mam się nie wychylać, nie mogę głosić zbawienia - tylko Ty możesz głosić swoją wiarę? No ciekawe... już Twoi koledzy w wyzwaniu (np Hitler i Stalin) próbowali wprowadzić na siłę tylko jedną obowiązującą religię, ateizm. Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 13:02 polaknormalny napisał: > amus007 napisał: > > > dokładnie. Jeżeli ktos jest prawdziwym ateistą to go taki krzyżyk nie pow > inien > > razić, natomiast inną działką są anty-0chrześcijanie (tu wrzucam "wojują > cych > > ateistów" jak i niektorych muzulmanów) > widać że z ciebie to katolicka m....a podszywająca się pod ateistę > bo chcesz mówić co mamy myśleć co ma razić a co nie na ambonę a nie na forum > farbowany lisie Jestem wierzacy i sie z tym nie kryję, a skoro Twoje argumenty sprowadzaja sie do nazwania mnie mendą to tylko świadzy o Twojej klasie mały człowieczku. Odpowiedz Link Zgłoś
head-cancer Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 13:14 amus007 napisał: > Jestem wierzacy i sie z tym nie kryję, a skoro Twoje argumenty sprowadzaja sie > do nazwania mnie mendą to tylko świadzy o Twojej klasie mały człowieczku. Według Ciebie dobry ateista to milczący ateista. Taki, który siedzi jak mysz pod miotłą. Pogląd reprezentowany przez Ciebie jest typowym dla Twoich ideologicznych ziomków, spotkałem sie juz z nim nie raz. Wiedz jednak, że brak wiary w bogów nie jest równoznaczny z przymykaniem oka na coraz to bardziej agresywne panoszenie się religijnych organizacji. Bierność prowadzi do upodlenia. Ale przecież wam wierzacym jest to na rękę, żeby ateici kanałami chodzili. Mam być bierny i patrzeć z zaciśniętymi ustami jak kler robi z mojego kraju średniowieczną wiochę? Po moim trupie. Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 17:52 Dlaczego miałoby mi być na reke aby ateiści chodzili kanałami? W jaki to niby sposob nasz kraj przeistacza sie w średniowieczna wioske i w jaki sposob usunięcie krzyży mialoby ten proces odwrocić? Z góry mowię ze wkurza mnie gdy księza mieszaja sie do polityki (czy to Jankowski czy radio Maryja), ale zeby prawnie zakazywać krzyzy w miejscach publicznych, to tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Mi przeszkadza krzyż 15.06.08, 13:11 > Ale dlaczego "ateistom", dla których ten krzyż powinien być tylko > ozdóbką na ścianie, tak bardzo to przeszkadza? Bo przeszkadza mi wizerunek torturowanego człowieka, tak jak by mi przeszkadzało gdyby ktoś wieszał sobie na ścianie zdjęcia wisielców czy ofiar komór gazowych z Dachau. Katolicka wrażliwość jest tak stępiona, że oni nie rozumieją, że normalnemu człowiekowi może to przeszkadzać i ranić jego uczucia - tylko ICH uczucia się liczą Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Jeśli już to MNIE, a nie MI 15.06.08, 13:17 Zechciej zadbać o minimum poprawności językowej. Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Re: Jeśli już to MNIE, a nie MI 15.06.08, 13:46 Bałwanie sam zajrzyj do słownika. www.pwn.pl poradnia językowa. Poprawnie jest: Przeszkadza to mi. Ale też poprawnie jest: Mnie to przeszkadza. Natomiast niepoprawnie jest: Przeszkadza to mnie. Czujesz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Re: Jeśli już to MNIE, a nie MI 15.06.08, 13:50 Przepraszam za pomyłkę, to się nie powtórzy :) Oczywiście miałeś rację. Odpowiedz Link Zgłoś
vega86 Re: Mi przeszkadza krzyż 15.06.08, 13:57 Czy wszystko co, przepraszam za kolokwialny ton wypowiedzi, "wisi na ścianie i ma związek z cierpieniem człowieka" Ci przeszkadza? Bo wtedy, jak rozumiem, przeszkadzałaby Ci także "Lekcja anatomii doktora Tulpa", "Pochodnie Nerona", "Bitwa pod Grunwaldem" i wiele innych uznanych dzieł, prawda? Jeśli tak- zwaracam honor i pozdrawiam! Sally ps. Rozumiem wrażliwość, nadwrażliwość toleruję, ale przed hipokryzją uchowaj mnie Boże! :P Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Mi przeszkadza krzyż 15.06.08, 14:17 rkcb napisał: > Bo przeszkadza mi wizerunek torturowanego człowieka, Czyli wierzysz w Chrystusa i w to, że umarł na krzyżu? Odpowiedz Link Zgłoś
bav co przeszkadza, a co nie 15.06.08, 13:38 Dlaczego > tym "tolerancyjnym" ludziom przeszkadza, w co wierzę? To przecież > moja sprawa. Rozróżniaj przestrzeń prywaną a publiczną. Obwieś się krzyżami i kosmicznymi marchewkami prywatnie (nie przeszkadza), ale nie jako urzędnik państwowy ani na ścianie urzedu publicznego (przeszkadza).A poza tym - MYŚL, zamiast robić zbędny hałas nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Re:Normalna dyskusja w wolnym kraju, o to chodzi ! 15.06.08, 15:41 bav napisała: > Rozróżniaj przestrzeń prywaną a publiczną. Obwieś się krzyżami i > kosmicznymi marchewkami prywatnie (nie przeszkadza), ale nie jako > urzędnik państwowy ani na ścianie urzedu publicznego (przeszkadza).A poza tym - MYŚL, zamiast robić zbędny hałas nie na temat Normalna dyskusja w wolnym kraju, o to chodzi ! Czy w Polsce istnieje gwarantowany prawem rozdział Kościoła od państwa ? Nie. Polska to państwo bezprawia. Tak dalej być nie może. I nikt mi tu piasku w oczy sypać nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 13:42 Czy ktos zabrania ci wierzyć ? Przejawy wiary katolickiej ,to co innego. Nikomu nie przeszkadzaja ,kiedy gloszone sa w kościele . Zaczynaja przeszkadzac ,kiedy wplywaja na stanowienie prawa .Kiedy hierarhowie zaczynja domagac sie ,aby sejm brał je po uwage ,kiedy sejm ma sie zajmowac ustanawianiem Jezusa królem Polski itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
hubba_hubba Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 18:44 Sam krzyż mało przeszkadza, już bardziej przeszkadza krzyż z Jezusem, bo jest to "ozdóbka" wyjątkowo okrutna i makabryczna. Bałem się tego wizerunku jako dziecko i domyślam się, że sporo dzieci dzisiaj też się boi, tylko w atmosferze uwielbienia dla krzyża boją się przyznać do tego, że się boją. Jeżeli nikomu nie przeszkadzają symbole, to może spróbujmy w Sejmie albo w którejś szkole powiesić na ścianie odwrócony pentagram z koźlą głową w środku. Wtedy całą waszą szczerą, ludzką, katolicką tolerancję zaraz diabli (sic!) wezmą. A przecież pentagram z koźlą główką to tylko niewinny, ozdobny symbol, wcale nie okrutny ani nie drastyczny, w przeciwieństwie do waszego narzędzia tortur. Zresztą nawet pentagramu nie potrzeba. Powieśmy gwiazdę Dawida (mamy przecież miliony Żydów w Polsce, ciągle słyszę że ktoś tam to Żyd, i jeszcze ten, i ten, i tamten...), dopiero rozpęta się piekło. Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 12:28 We Francji podczas rewolucji najwieksze mordy na ludności cywinej były popełniane na wierzacych, a dokonywane były pod hasłami wolności i wyzwolenia spod jarzma Kościoła. Ja uwazam ze jak ktoś sobie chce wierzyc to niech wierzy, a krzyż wiszacy an ścianie nikomu nie powinien wadzić... Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Re: no i się wyzwolili 15.06.08, 13:03 W korei północnej tez sie wyzwolili,a we Francji maja problem nie z Katolikami a z Islamistami, gdyz natura nie znosi próżni. Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Re: Zgadza się mają problem 16.06.08, 00:15 czy aby taki? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5315714,60_samochodow_spalonych__9_rannych_w_starciach_z_policja.html Odpowiedz Link Zgłoś
bav Gdzie krzyż wisi 15.06.08, 14:18 > a krzyż wiszacy an ścianie nikomu nie powinien wadzić... Zależy, czy wisi na Twojej prywatnej ścianie (nie wadzi), czy wieszasz go na mojej (WADZI) lub na publicznej (WADZI) A czy "powinien wadzić"? Po prostu nie powinien wisieć poza miejscami prywatnymi, w tym kultu religijnego. I to są granice Twojej i mojej tolerancji Odpowiedz Link Zgłoś
dana515 Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 20:02 A załóżmy,że jestem muzułmanką i chcę powiesić półksiężyc w urzędzie do którego przychodzę załatwić swoje sprawy i co wtedy. Powiesicie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 21:23 dana515 napisała: > A załóżmy,że jestem muzułmanką i chcę powiesić półksiężyc w urzędzie > do którego przychodzę załatwić swoje sprawy i co wtedy. Powiesicie? Ta , chętnie ale za jaja ::))) Odpowiedz Link Zgłoś
kacperek1974 Re: bij czarna stonke - prowadz napieralski 15.06.08, 17:53 No cóż niektórzy nie mają większych problemów, jeszcze w żadnych urzędzie nie widziałem krzyża, pewnie dlatego,że nie zwracam uwagi na takie pierdoły. U mnie w pracy też nikt nie wiesza krzyża na ścianie. A gwiazda Dawida jak ktoś chce to proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
dana515 Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 19:58 Dlaczego nie zagłosujesz, skoro chcesz,żeby tupnęli na Kościół? Ktoś musi to zrobić za Ciebie, bo nie masz odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
pepe.le.pew [...] 15.06.08, 11:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:21 bardzo sie ciesze ze sld zaostrza linie - dzieki temu zdobeda poparcie porownywalne z LPRem. mnie to bardzo odpowiada zeby sld nie wszedl do sejmu:) Odpowiedz Link Zgłoś
nadrzecze25 Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:48 Tak! :) Aż nie mogę uwierzyć, że to jest już naprawdę koniec... Odpowiedz Link Zgłoś
daflippi Wreszcie ktoś powiedział "stop" 15.06.08, 11:31 Czas najwyższy, bo kościół katolicki stara się zrobić z Polski państwo jeszcze bardziej katolickie niż Watykan. Nauczmy się w końcu oddzielać sprawy cywilne, świeckie (vide urzędy i szkoły) od spraw osobistych (religia). 1. "usunięcia symboli religijnych z lokali urzędowych" - tak, albo pozwólmy na wieszanie symboli każdej religii. W związku z ogromną ilością religii ten drugi pomysł szybko spowodowałby konieczność wybudowania specjalnej ściany na owe symbole, więc bardziej racjonalny jest całkowity zakaz. 2. "usunięcia elementów katolickich z ceremoniału państwowego" - tutaj wziąłbym przykład USA i wszechobecnego "In God we trust". Nie niszczyłbym wszystkiego jednym pociągnięciem ręki. Coś warto zostawić, choćby ze względu na tradycje. 3. "Z armii, policji, Straży Granicznej i Służby Celnej mieliby zniknąć, zgodnie z planami SLD, kapelani" - w wojsku kapelan powinien zostać, szczególnie powinien być obecny tak, gdzie żołnierze biorą udział w misjach. Ludzie zwyczajnie potrzebują kogoś do wygadania się. Może zmienić kapelana na psychologa? 4. "premier i prezydent nie powinni (...) w sposób ostentacyjny uczestniczyć w uroczystościach religijnych" - jaki jest prezydent (czy tam premier, żeby nie było, że się czepiam), każdy widzi. Obecność czy jej brak w uroczystościach religijnych niczego tu nie zmieni. 5. "odebranie księżom przywilejów podatkowych" - tak, tak samo, jak i rolnikom - podatek i ubezpieczenie. 6. "prawa do refundacji antykoncepcji" - tak, i przede wszystkim edukacja młodzieży w szkołach. Gdzie dzieciaki mają się o tym uczyć? Lepiej jak wiedzę zdobywają od kolegów z podwórka czy od rzetelnych nauczycieli? 7. "prawa do refundacji zapłodnienia in-vitro" - jest to pomoc medyczna, jak każda inna (chirurgiczna, stomatologiczna). Oczywiście, że w określonych przypadkach powinna być refundowana. 8. "prawa do edukacji seksualnej" - tak, już zdążyłem o tym wspomnieć wcześniej. 9. "prawa do aborcji" - jak życie pokazuje, samo prawo nic nie znaczy w państwie, w którym prawa się nie przestrzega... Tylko na obywatela szuka się haków, a cała góra robi, co chce. Do tego wszystkiego dodałbym podatek kościelny, z którego w sposób jasny i przejrzysty utrzymywane byłyby parafie. Nie chcesz płacić na kościół - to się z niego "wypisz". Odpowiedz Link Zgłoś
lucyfer_we_wlasnej_osobie 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 12:01 ...wolne od pracy. Z jakiej racji np. w Boże Ciało mają mieć wolne? Odpowiedz Link Zgłoś
mrm67 Re: 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 12:14 oj, uważaj z takim postulatem, bo jak ateiści nie będą mieli wolnego, to będą chcieli pracować, a wtedy żadna blokada drogi pod hasłem 'procesja' nie przejdzie... Generalnie uważam, że państwo jako wspólnota WSZYSTKICH obywateli powinno być _neutralne_ religijnie, czyli nie przeszkadzać obywatelom wierzyć w co chcą ale i niczego nie narzucać. W tym kontekście uważam postulat wyczyszczenia urzędów państwowych z symboli religijnych (nie oszukujmy się - z symbolu JEDNEJ religii) za całkiem racjonalny, podobnie jak wyprowadzenie światopoglądowego prania mózgu dzieci z przedszkoli i szkół do salek katechetycznych. Moje pokolenie właśnie w ten sposób zdobywało wiedzę religijną i śmiem twierdzić, że jesteśmy tu lepiej wyedukowani od obecnej młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
daflippi Re: 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 12:20 Tak, ale nie tylko dla ateistów - dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
lucyfer_we_wlasnej_osobie Re: 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 12:26 daflippi napisał: > Tak, ale nie tylko dla ateistów - dla wszystkich! Budujmy więc socjalizm 7 dni w tygodniu! Na cześć tow. Napieralskiego Uuuuuurrrrrraaaaaaa!!! Na cześć two. Lenina Uuuuuuuurrrrraaaaaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 12:20 Zupełnie głupi pomysł. Z jakiej racji świeta kościelne są jednocześnie państwowymi ? Odpowiedz Link Zgłoś
daflippi Re: 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 12:21 Ponieważ nasze państwo jest państwem kościelnym... Odpowiedz Link Zgłoś
polaknormalny Re: 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 12:34 noto likwiduj! a kiedy zlikwidujemy watykańskich konfidentów przecież służą dla obcego państwa zresztą bardzo zakłamanego Odpowiedz Link Zgłoś
kacperek1974 Re: 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 18:00 A jak masz zamiar zlikwidować? Zabijać, mordować, zamykać w obozach? Witam ucznia Stalina na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Re: 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 16:08 OK. Święta kościelne chętnie odbiorę w innym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 16:38 niezły jesteś w pisaniu głupot oczywiscie, specjalnie dla kilku osób firma ma byc otwarta, niby jak? Skoro rządzacy zrobili ze swiat swieta panstwowe i dni ustawowo wolne, jezeli jest cos ustawowo tzn. ze dla wszystkich obywateli RP, bo o ile mi wiadomo to Kodeks Pracy dotyczy w równym stopniu wszystkich pracowników na rownych zasadach i identycznie Odpowiedz Link Zgłoś
hubba_hubba Re: 10. Zlikwidować dla ateistów święta... 15.06.08, 18:25 Jako ateista jestem za. Zlikwidować dla ateistów wolne we wszystkie święta kościelne i dać im w zamian dokładnie tyle dni urlopu, ile jest dni tych świąt, do wykorzystania w dowolnym czasie. Bo niby dlaczego ateiści mieliby pracować więcej od katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
tw.bolek-walesa ### Predzej z Francji bedzie Iran !!! ### 15.06.08, 23:32 Po pierwsze, to zapewniam cie kolego, ze predzej z Francji bedzie drugi Iran a nie z Polski, dlatego, ze we Francji jest juz od zawalenia arabskich muzulmanow z francuskim obywatelstwem, majacych przyrost naturalny duzo szybszy niz ludnosc nie-Arabska. A po drugie to pewne, ze bardziej tolerancyjna bylaby Polska wyznaniowa-katolicka niz Francja wyznaniowa-muzulmanska. Poczytaj sobie prognozy demograficzne dla Europy, a bedziesz wiedzial, czego sie bac naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:01 SLD widzi że PO i PiS całkiem lewicę ograły więc chce znaleźć jakieś pole gdzie uda mu się dokopać Platformie (PO na aborcję się nie zgodzi) i dźwignąć w sondażach:) Odpowiedz Link Zgłoś
istvan73 Co tak późno ?? 15.06.08, 11:02 co robiło SLD gdy było u władzy? Lizali tyłki biskupom, zawsze w pierwszej ławce na mszach, imprezy z głodziem-flaszką, kasę pompowali w różne czarne interesy, a teraz myślą że nas nabiorą. Nie wierzę tym k*rwom jak psom. Czas na rewolucję !! Odpowiedz Link Zgłoś
peony Wreszcie ktos mysli poważnie. Co tam 15.06.08, 11:07 susza, szalejące ceny żywości,brak mieszkań i dróg.Usunie się krzyże tu i tam i duch Lenina przysle nam co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Prawacy wasze obłudne oburzenie nikogo nie bierze 15.06.08, 11:31 A duch może nie Lenina, a laickiej demokratycznej nowoczesności europejskiej - rzeczywiście sprzyja rozwojowi kraju. Widać to bardzo wyraźnie w historii. Dominacja religii zawsze wiązała się z dyktaturami i biedą. I była głównym czynnikiem zaciekle powstrzymującym demokrację i społeczeństwo obywatelskie: www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/nazizm/franco.php Wyzwolenie społeczeństwa od mentalności religijnej było zawsze ogromnym czynnikiem rozwoju cywilizacyjnego i gospodarczego. (Jedyny bodaj wyjątek, ZSSR - był, można zasadnie argumentować, związany z zamianą jednej religii na drugą;) (Dużo da się powiedzieć o religijnym charakterze mas rosyjskich, które tylko zamieniły fanatyzm cerkiewny na bolszewicki, nie zmieniając zasadniczo mentalności. Tu tylko jeden przykład człowieka, który o tym pisał (Mieroszewski): wyborcza.pl/1,76842,5198300,Wypadlo_dno_ze_swiata___Mieroszewski_i_jego_Europa.html Odpowiedz Link Zgłoś
pepe.le.pew Re: Prawacy wasze obłudne oburzenie nikogo nie bi 15.06.08, 11:48 > Wyzwolenie społeczeństwa od mentalności religijnej było zawsze > ogromnym czynnikiem rozwoju cywilizacyjnego i gospodarczego. (Jedyny > bodaj wyjątek, ZSSR - był, można zasadnie argumentować, związany z > zamianą jednej religii na drugą;) (Dużo da się powiedzieć o > religijnym charakterze mas rosyjskich, które tylko zamieniły > fanatyzm cerkiewny na bolszewicki, nie zmieniając zasadniczo > mentalności. Polska, Czechosłowacja, Korea Północna, Węgry, Bułgaria, Rumunia, Jugusławia, Albania - tam "wyzwolono" społeczeństwo od mentalności religijnej i popatrz jaki dobrobyt tam jest... Bezsensowny argument. W USA za to podczas zaprzysiężenia kongresmeni i prezydent kładą rękę na Biblii i popatrz jaka tam bieda panuje! Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Re: Prawacy wasze obłudne oburzenie nikogo nie bi 15.06.08, 12:05 Co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
pepe.le.pew Re: Prawacy wasze obłudne oburzenie nikogo nie bi 15.06.08, 12:22 huk256 napisał: > Co ma piernik do wiatraka? Zawsze czytasz posty w tył? Religijność i religia ma nikły albo żaden związek ze sposobem życia i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Prawacy wasze obłudne oburzenie nikogo nie bi 15.06.08, 12:34 Nie w państwach kościelnych z dominujaca państwowa religią. W wolnych demokratycznych społeczeństwach i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
pepe.le.pew Re: Prawacy wasze obłudne oburzenie nikogo nie bi 15.06.08, 12:49 pepe.le.pew napisał: > huk256 napisał: > > > Co ma piernik do wiatraka? > > Zawsze czytasz posty w tył? > > Religijność i religia ma nikły albo żaden związek ze sposobem życia i tyle Zaraz ktoś mnie będzie łapał za słówka więc się poprawiam - nie tyle ze sposobem życia co z dostatniością Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Demokracja to dechrystianizacja. 15.06.08, 16:20 "Nie może być szczerym demokmratą, kto wierzy, że wszechświat jest monarchią." (George Santayana, filozof amerykański z XIX wieku) Nie ma chrześcijańskiej demokracji (oprócz partii o tej nazwie). Poczatki demokracji wzięły się wprawdzie w USA z mgławicy sekt protestanckich. Ale to był tylko starter, zaś do konsekwentej (też jeszcze nie całkiem!) demokracji doprowadzili ten kraj dopiero Ojcowie Masoni (Jefferson, Washington, Franklin). Mentalność religijna społeczeństwa ma ogromny związek z jego stylem życia, ustrojem a także - w dużym stopniu z zamożnością. Teza, że nie ma, jest kompletnie błędna. O "wyzwoleniu od religii" krajów byłego bloku napisała trafnie post poniżej - Maura. W rzeczywistości wyzwoliły się tylko Czechy. I rzeczywiście są do przodu (mentalnościowo i ekonomicznie) w porównaniu z resztą RWPG... Twoję tezę można by również postawić w odniesieniu do demokracji: że demokracja i wolność nie są potrzebne do rozwoju kraju. No bo takie Chiny... (ale jak to tam jest z tym rozwojem ekonomicznym to nie jest jasne, zaś rozwój cywilizacyjny mają mocno spowolniony) Tak samo w odniesieniu do laicyzacji - Arabia Saudyjska - no, ale oni mają ropę:) Nadal podtrzymuję, że jest ścisła zależność pomiędzy wolnym demokratycznym społeczeństwem a dechrystianizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Demokracja to dechrystianizacja. 15.06.08, 16:32 Jestes glupi jak but ! Nic nie piszesz o islamizacji, ktora wdziera sie do Europy drzwiami i oknami . Francja stoi juz o krok przed poddaniem sie muzulmanskiej wierze . Ty za kare tez bedziesz musial sie modlic do Allaha :) Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Demokracja to dechrystianizacja. 15.06.08, 16:51 Katoś, i ty tutaj?:) Miło cię widzieć:) Straszenie islamem to próba uzasadnienia ostatniej racji bytu Kościoła w Europie. Ale się nie martw. Wejście muzułmanów do Europy, to jest raczej historyczna okazja do humanizacji Islamu (co będzie dotyczyć nie tylko europejskich muzułmanów, lecz oddziała na wszystkich). Nie wysysam sobie tego z palca. W świecie arabskim juz dziś szybko wzrasta oglądalność pornografii, a także, co ważniejsze, deklarowana w sondażach moralna akceptacja dla niej! Człowieczeństwo zwycięży. A Europa ze swoim skarbem potencjału intelektualnego będzie miała zaszczyt odegrać w tym procesie chlubną rolę przewodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Demokracja to dechrystianizacja. 15.06.08, 17:11 Jak czytam takie infantylne wypowiedzi to cieplo na sercu mi sie robi i dusza spiewa "jeszcze Polska nie zginela" :) Tylko wiecej takich przeciwnikow Kosciola . Jeszcze nigdy nie slyszalem o sondazach na temat pornografii w krajach muzulmanskich . Jak sie ma cztery zony to pornografia nie jest potrzebna :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Demokracja to dechrystianizacja. 15.06.08, 17:26 Cóż, skoro nie słyszałeś, to nie słyszałeś. Były. I są bardzo optymistyczne. Z domniemaną infantylnością - jesteś w błędzie. Nie jest wyrazem infantylizmu szczere mówienie z aprobatą o rzeczywistej ludzkiej erotyce (a nie fikcji ideologicznie przykrojonej, tak by pasowała do katolickiej oficjalnej moralności). Niezależność od presji potocznej moralności i kpiny jest właśnie oznaką autonomii osobowej. Infantylne jest raczej twoje religijne "kibolstwo" (poczynając od pretensjonalnego nicka a na teatralnych pozach i argumentach tak sztucznych, że sam nie możesz w nie wierzyć - kończąc) (Przykład kabotyńskiego "argumentu" - ten z "czterema żonami";) Pora skończyć z władzą światopoglądu, którego panowanie w społeczeństwie opiera się w głownej mierze na takich aktorzynach. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Demokracja to dechrystianizacja. 15.06.08, 18:39 Obawiam sie ,ze ty zyjesz w jakims "second Life " :) Zatraciles kompletnie poczucie rzeczywistosci . Ty wychodzisz czasami z domu ,czy tylko bierzesz swiat takim ,jakim go kreuja media i forum GW ? Zaczynam sie obawiac o ciebie ! Gdzie znajde takiego inteligentnego adwersarza po drugiej stronie barykady :) Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Demokracja to dechrystianizacja. 15.06.08, 16:56 Tak Francja lada dzień bedzie muzułmańska. Na 58 mln.obywateli ok.4mln. to muzulmanie. Francja jest świecka i to sobie chwali. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Prawacy wasze obłudne oburzenie nikogo nie bi 15.06.08, 12:14 Jedynym społeczeństwem wymienionym przez ciebie ,które wyzwoliło się z mentalności religijnej są Czesi .W USA przysieganie na Biblię nie prowadzi do ,ani nie oznacza podporządkowania władzy jakiejkolwiek religii i pewnie dlatego żyje sie im tam dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Prawacy wasze obłudne oburzenie nikogo nie bi 15.06.08, 12:31 W USA nikt nie wstydzi się manifestowania swej przynależności wyznaniowej ale z drugiej strony nie do pomyślenia jest dyktowanie swej woli państwu przez organizacje religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
hypate ano właśnie 15.06.08, 11:36 jakbym miała głosować pod kątem deklarowanej chęci rozdziału kościoła od państwa, to bym głosowała od razu na app racja. tylko że antyklerykalizm, plus ewentualne elementy przypodobania się feministkom, ruchom LGBT, ekologom (czego się też nalezy po SLD spodziewać), to trochę mało jak na program polityczny. Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 Re: Wreszcie ktos mysli poważnie. Co tam 15.06.08, 13:41 peony napisała: > susza, szalejące ceny żywości,brak mieszkań i dróg.Usunie się krzyże > tu i tam i duch Lenina przysle nam co trzeba. Trzeba powiesić więcej krzyży i zbudować więcej kościołów to nas te klęski ominą. Odpowiedz Link Zgłoś
bubus1604 SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:14 W konstytucji jest zapis o rozdziale państwa od Kościoła,wiec krzyża nie powinno byc w parlamencie-Obywatel Rzeczpospolitej nie musi byc katolikiem!A z tą aborcją 14latki,to klechy przesadzają :/ Cześć z postulatów SLD to zwykła gra wyborcza,lecz niektóre miałyby szanse na realizacje,gdyby SLD dostało sie do władzy.. Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 12:58 Od decydowania o tym co jest zgodne z prawem czy nie w tym kraju decyduje tylko niezawisły sąd. A "klecha" ma takie samo prawo do wyrażania swojej opinii jak i Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:14 Niech jedna partia będzie 'na ostro'; zobaczymy co z tego wyniknie:) Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Obecna "linia" SLD powraca do pzpr-owskich korzeni 15.06.08, 12:25 naszej "lewicy" i jest jaskrawym potwierdzeniem oportunizmu Prezydenta Aleksandra Kwasniewskiego, ktory rzadzac w latach JPII nie mial najmniejszych szans na urzad prezydencki bez "sojuszu" z nasza hierarchia kk i oczywiscie pieciolecia katastrofalnej prezydentury LW. Ten "sojusz" przeplacilismy powrotem do panstwa wyznaniowego w ktorym rozdzial panstwa od kosciola jest obecnie w naszym kraju konstytucyjna fikcja. Obecna "linia polityczna" SLD jest niczym innym jak zdyskredytowaniem 10 lecia prezydentury Aleksandra Kwasniewskiego wyniesionego do wladzy na bazie nie tyle naszej lewicy co sprzedajnego pzpr-owskiego scierwa, ktore dostrzeglo w Prezydencie Kwasniewskim swoja olbrzymia szanse na pozostania przy wladzy i korzystania z "zaslug" w czasach PRL-u w powszechnym szabrownictwie. Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.nawrocki SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:17 I bardzo dobrze, opodatkować klechów! co roku wpływałoby do budżetu państwa ładnych parę miliardów. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Stalin- Bierut-Rokossowski- Napieralski 15.06.08, 11:18 Napieralski poprowadzi świetlistym szlakiem komuszego oszłomstwa od uwięzienia Prymasa Wyszyńskiego do śmierci księdza Jerzego Popiełuszki bełkotu J.Urbacha silnej ręki L. Millera małego krętacza Olka aż do Napieralskiego Odpowiedz Link Zgłoś
sara-5 Massalski-Kossakowski-Poniatowski 15.06.08, 20:08 Biskupów-targowiczan Massalskiego i Kossakowskiego powieszono za zdradę w czasie Insurekcji,prymasa Poniatowskiego nie zdążyli, bo popełnił samobójstwo, przyszły prymas Królestwa Polskiego, Skarszewski- skazany na śmierć za zdradę,ułaskawiony przez Kościuszkę po interwencji nuncjusza i uratowany przez Suworowa. Św. Stanisław to też zdrajca.Wszyscy oni zawsze reprezentowal wyłącznie interesy Watykanu i własną zachłanność.A "wielki Polak" JPII całe życie służył obcym, watykańskim, interesom kosztem Polski i Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztoflaskowski Akcyza na benzynę w Polsce to 2,45 zł, a USA 0,26 15.06.08, 11:20 zł. Czy Napieralski chce się tym zająć? Gdzie tam. Gospodarka w kiblu, bo ważniejsze jest zniszczenie chrześcijaństwa. To typowe dla neokomunistów. Kopiują Jasia Fasolę, czyli Ziutka Szewczyka z Hiszpanii, ale im to nie wyjdzie. Zapatero ma wielki kryzys cenowy w kraju, ale tego nie dostrzega. W Polsce zrobi się podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mo25 Re: ale wymyslil ciołek :D 15.06.08, 12:08 w takim panstwie jak polska reeeeeewelacyjna strategia hahahhaha..... załosne jest to sld :D ucz sie od tuska matole i wez slub koscielny a nie sie baw w leszka millera...... jacys samobojcy w tej partii sa Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Akcyza na benzynę w Polsce to 2,45 zł, a USA 15.06.08, 17:43 > Czy Napieralski chce się tym zająć? O ile pamiętam to właśnie rząd tworzony przez ugrupowanie Napieralskiego - a nie rządzący obecnie katole "łagiewniccy" dla niepoznaki mieniący się liberałami - w analogicznej sytuacji podjął decyzję o obniżce akcyzy na paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni lepiej póxno niż wcale 15.06.08, 11:20 inna sprawa, że to własnie rządy SLD są w dużej mierze winne dzisiejszego rozbestwienia kleru... Ale ok, mam nadzieję, że błędów ekipy Kwaśniewskiego, Millera i Oleksego już nikt na lewicy nie popełni... Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra słowo podatki kler będzie go unikał jak diabeł... 15.06.08, 11:24 jak diabeł świeconej wody. będa krzyczeć dużo o wierze ale o tym ile podatków nie płacą ani słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra kościół powinien być jak inne stowarzyszenia 15.06.08, 11:26 bez specjalnych ulg i spec praw. Odpowiedz Link Zgłoś
birnbaum1 Nigdy nie jest za późno na normalność... 15.06.08, 11:28 Jestem za traktowaniem biznesowych przedsięwzięć, podejmowanych przez ludzi i organizacje kościoła tak samo, jak przedsięwzięć osób i organizacji świeckich. Płacenie takich samych podatków, konsekwentne stosowanie tego samego prawa przez wszystkich uczestników życia gospodarczego i społecznego, powinny być normą w Polsce. Nie ma żadnego racjonalnego powodu, który by uzasadniał umażanie podatków i zaniechanie postępowanie przed powszechnym sądem w stosunku do osób, zasłaniających się krzyżem. Wierzę, że dyrektor katolickiego radia boi się Sądu Ostatecznego, bo przecież mówi o sobie, jak wszyscy wierzący, "mnie grzesznemu". Ale chciałbym, żeby ów dyrektor za swoje słowa i finansowe nieprawidłowości odpowiadał przed polskim fiskusem tak, jak wszyscy i przed polskim sądem, jak wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciumorales Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:39 hahahahahahahahaha, to już ważniejszych spraw nie ma? Cynicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vooxa SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:39 Dobrze, że chcą rozdziału kościoła od pańswa, i nie chodzi tu o wojnę z kościołem ale o konstytucyjną zasadę. W urzędach państwowych, samorządowych, szkołach, sądach i innych instytucjach państwowych nie powinno być żadnych symboli religijnych, tak katolickich jak innych odmian chrześcijaństwa, żydowskich, muzułmańskich. Instytucje państwowe nie są miejscem do demonstracji wyznaniowych. Tak samo należy usunąć z wojska kapelanów. Jeśli żołnierz ma potrzebę modlenia się może wziąść przepustkę i póść do kościoła, meczetu, synagogi czy gdzie tam jeszcze chce i modlić się do woli. U nas zaś umieszczając symbole religijne w urzędach, wprowadzając kapelanów do wojska czy katechetów do szkół, wyróżnia się jedną grupę wyznaniową przed innymi. To jest niekonstytucyjne i nie demokratyczne. Czas z tym skończyć. Chciałbym jedynie aby SLD było konsekwentne w swych dążeniach i kiedy jakimś sposobem dojedzie do władzy, dalej realizowało te zamierzenia, a nie tylko krzyczało o rozdziale kościoła od państwa będąc w opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
7eki SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:44 Nareszcie ktoś się za to wziął ! To może być wielki krok ku wyzbyciu się narodowej ksenofobii. Jeśli Polska chce być państwem znanym i lubianym na świecie, to musi się otworzyć na świat. Pomyślcie ile pieniędzy można by wyciągnąć od kościoła, który nie robi praktycznie nic dla tego państwa.(Nie będę też uogólniał, bo istnieją przedstawiciele duchowieństwa, którzy pomagają potrzebującym, ale są to rzadkie okazy) Pod przykrywką "głoszenia wiary" żyją jak pasożyty, a ślepe społeczeństwo jeszcze nie zdołało zauważyć, że jedyną słuszną prawdą, na której opiera się każda religia jest "złota zasada postępowania", a cała reszta to tylko dodatek, który jak każda sekta, wykorzystują do przyciągnięcia ludzi i ich pieniędzy. Sprzedawcy fałszywych nadziei... BTW Dlaczego nie mogę legalnie, bez opodatkowania dać pieniędzy mojemu przyjacielowi, albo komuś kto ich potrzebuje, a kościół może pieniądze w taki sposób otrzymywać ! To jest skandal i ogromna zniewaga dla człowieka ! Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciumorales Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:49 Kto Ci bronił zostać księdzem? Zawód jak każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
alic-ja56 Napewno nie byl zboczencem i nieudacznikiem 15.06.08, 16:34 a po wieloletnim przeszkoleniu nie zostal cwaniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kordzio1 SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:46 może i część z tych hasełek nie była by głupia, np.podatki, ale ochrona prawna ateistów? proszę mi wybaczyć, ale nie czuję się w jakikolwiek sposób upośledzony, aby państwo musiało mnie chronić, krzyże właściwie są mi obojętne. Poza tym, jak zwykle jest to puste gadanie, jak będzie trzeba to z tej ich "wojny" gładko przejdą do pocałunków w tyłek... z języczkiem :P, taki standardowy SLDowski "chłit małkietingowy" Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciumorales Organizuję azyl polityczny w KRLD! 15.06.08, 11:46 Organizuję azyl polityczny we wspaniałej Koreańskiej Republice Ludowo Demokratycznej dla całej światłej zbieraniny z SLD oraz dla ich zwolenników. Tam Państwo uwolnią się od wszelkiego ucisku i ciemiężenia. Możliwość rozwoju swych komunistycznych ideologii i inne atrakcje takie jak: - tańczenie w tłumie na stadionie - poznawanie zaawansowanych technologii - szwedzki stół: głownie trawa i kora z drzew - duża odległość od katolickiego i moherowego ciemnogrodu - brak stosunków dyplomatycznych z Watykanem - i wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Organizuję azyl polityczny w KRLD! 15.06.08, 13:20 ciuciumorales napisał: > Organizuję azyl polityczny we wspaniałej Koreańskiej Republice Ludowo > Demokratycznej dla całej światłej (...) Ależ to jest właśnie przykład, co kult jednostki i zawłaszczenie całego życia przez ideologię robi ze społeczeństwem. Nie daj się oszukać faktowi, że koreański władca zdobył dla siebie kraj dzięki rosyjskim komunistom. To tylko hasełka i sztandary. Tak naprawdę panuje tam średniowieczna dyktatura, coś o powrocie czego marzy też nasz kościół. W świetle faktów Korea Płn. jest wymarzonym celem naszego Episkopatu z pomnikami JPII (Kim Ir Sena) na każdym rogu i Życińskim czy tam innym chłopkiem, jako jego namiestnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
moni-qa oby im sie udało 15.06.08, 11:51 naprawde nie cierpie tych panoszacych sie czarnych rzygac mi sie chce jak widze, ze czarnuchy sie obnosza swoim bogactwem Odpowiedz Link Zgłoś
lucyfer_we_wlasnej_osobie Re: oby im sie udało 15.06.08, 11:53 moni-qa napisała: > naprawde nie cierpie tych panoszacych sie czarnych > rzygac mi sie chce jak widze, ze czarnuchy sie obnosza swoim bogactwem A ja jeszcze bardziej nie cierpię czerwonych, rzygać mi się chce jak widzę, że czerwonoskórzy obnoszą się ze swoją głupotą Odpowiedz Link Zgłoś
head-cancer Re: oby im sie udało 15.06.08, 13:20 lucyfer_we_wlasnej_osobie napisał: > moni-qa napisała: > > > naprawde nie cierpie tych panoszacych sie czarnych > > rzygac mi sie chce jak widze, ze czarnuchy sie obnosza swoim bogactwem > > A ja jeszcze bardziej nie cierpię czerwonych, rzygać mi się chce jak widzę, że > czerwonoskórzy obnoszą się ze swoją głupotą A czy kżdy kto nie znosi czarnych musi być od rzu czerwonym? Ja nie jestem komunistą, a agresywnej egoistycznej polityki kleru nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek.michalak48 SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:54 Podpatrzyli u Francuzów ;) Uważają, że jeśli absolutnie pozbawią kraj religii, to będą tak fajni jak Francuzi... Lekarze wrócą, imigranci przyjadą. No cóż, panowie z SLD nie tędy droga, jeśli miałby u nas również prezydent nie chodzić do kościoła, bo jest osobą publiczną, to ja dziękuję, wychodzę. Dobrze, że oni nie dojdą do władzy :P Odpowiedz Link Zgłoś
bav Re: SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 14:29 > jeśli miałby u nas również prezydent nie chodzić do kościoła, bo jest > osobą publiczną Może chodzić prywatnie, w prywatnym czasie. A nie jako prezydent, reprezentant laickiego kraju, w czasie pracy. W innych sferach (jedzenie, seks, przyjaźnie itp) też rozdziela obowiązki służbowe od życia prywatnego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek230 Najwyzszy czas na takie zmiany. Tylko nie wszystko 15.06.08, 11:55 na jedne raz. Ale kierunek dobry. :) Odpowiedz Link Zgłoś
saretest Propozycja dla sld - bedzie znani na calym swiecie 15.06.08, 11:57 Napieralski… mieni się młodym lewicowcem…. A wychodzi z niego zwykły aparatczyk pokroju pezetpeerowskich karierowiczów z lat 70 i 80. Proponuje nawalanie w Kościół. Przykro mi, ale ja jako młody człowiek oczekuje realnej propozycji rozwoju kraju, gospodarki, jakości edukacji, łatwości prowadzenia biznesu, realnych cen domów… mnie walka o tacę nie interesuje, jeśli ktoś - chce chodzi do Kościoła, daje na tacę, śpiewa w chórkach - każdego osobista sprawa. Tak czy owak – szacunek Kościołowi się należy, gdyby nie jego bardzo aktywny wkład w odzyskanie przez nasz kraj niepodległości, jednoznaczne walka o wolność każdego z nas, to każdy z nas a szczególnie tenże młody człowiek żyłby dziś na poziomie Białorusina. Zatem panowie z sld – albo realna propozycja rozwoju kraju, albo skaczcie w otchłań. A i mam dla sld propozycję. Wzorujecie się na Holandii i na tzw. cywilizowanej europie. W naszym kraju powinno być tak aby aborcji tzn. zabić nienarodzone dziecko można było bez względu na miesiąc ciąży. Np. na dzień przed terminem narodzin, odciąć pępowinę, zlepek komórek tak to nazywa sld - po prostu „ślicznie” się udusi. „Prawa kobiet” będą respektowane w rozumieniu europejskiej cywilizacji w 110%. A jak chcecie być bardzo znani ze swej „nowoczesności” „postępowości” to jest inna propozycja… zabić dziecko można byłoby np. do 5 maks 10 dnia po narodzinach, przecież to nie w pełni człowiek, nie chodzi, nie ma ząbków - a za co zabić - np. dlatego, że matce się nie podoba, nie ma czarnych oczu, kobieta nie może być zmuszana do wychowywania „płodu”, który się jej nie podoba, trzeba przestrzegać i walczyć o jej prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Propozycja dla sld - bedzie znani na calym sw 15.06.08, 13:29 saretest napisał: > Proponuje nawalanie w Kościół. Przykro mi, ale ja jako młody > człowiek oczekuje realnej propozycji rozwoju kraju, gospodarki, > jakości edukacji, łatwości prowadzenia biznesu, realnych cen domów… > mnie walka o tacę nie interesuje, jeśli ktoś - chce chodzi do > Kościoła, daje na tacę, śpiewa w chórkach - każdego osobista sprawa. Silne wpływy kościoła to zastój cywilizacyjny i gospodarczy. Ten wpływ już się ujawnił w postaci nieprzyznania Polakom (także i Tobie) Karty Praw Podstawowych. Nie mamy tych praw, bo są tam paragrafy niemiłe biskupom. > > Tak czy owak – szacunek Kościołowi się należy, gdyby nie jego bardzo > aktywny wkład w odzyskanie przez nasz kraj niepodległości, > jednoznaczne walka o wolność każdego z nas, to każdy z nas a > szczególnie tenże młody człowiek żyłby dziś na poziomie Białorusina. To legenda, nie mająca pokrycia w prawdzie. Przeciwnie, kościół wielokrotnie działał aktywnie przeciwko Polsce i na jej szkodę, vide działalność kościoła podczas referendum na Śląsku przed uzyskaniem przez Polskę niepodległości, czy udział kościoła w rozbiorach Polski. Tylko tam, gdzie występował konflikt z prawosławiem, kościół hołubił Polaków i szczuł ich na Rosjan. Tak przy okazji: Kościelni bohaterowie i księża patrioci to w większości zwykłe kłamstwa, jak np. historia księdza Skorupki. Zresztą pouczająca jest lektura prasy polskiej, po tzw. "cudzie nad Wisłą". Widać tam, jak kościół usiłuje gorączkowo podłączyć się pod polską wiktorię, zawłaszczyć ją dla siebie. Prymitywne artykuliki o licznych cudach na polach bitew, o widzeniach matki boskiej, o księżach wiodących wojsko do ataku. Ot, cała machina kłamstw i matactw kleru ruszyła do boju i... wygrała. Nikt nie lubi poznawać historii, wszyscy boją się księdza. Dodawszy do tego usłużne dla kleru kreatury, jak była pani premier Suchocka czy pan Rokita i mamy efekt: niesprawiedliwe państwo zdominowane przez wstecznictwo i głupotę - ulubione cechy kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
kwanta29 SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 11:59 Myślę, że to kierunek dobry i Polsce potrzebny. Przynajmniej jedno ugrupowanie polityczne odważyło się o tym mówić, tylko dlaczego tak późno? I nie nazywajmy tego walką z Kościołem, tylko pazernością i wszechwładzą kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
marajka SLD zaostrza kurs wobec kościoła 15.06.08, 12:03 O naiwniacy! Niczym się nie różnicie od elektoratu Leppera. Przecież to gadanie SLD to czysty populizm. Przecież jak idziecie do urzędu nie patrzycie czy na ścianie jest krzyż czy półksiężyc. Chcecie być kompetentnie obsłużeni, a nie chcecie słuchać jak pani urzędniczka zwierza się przez telefon, że jej oczko poszło w rajstopach. Niech SLD wprowadzi Europejski Kodeks Dobrej Administracji do naszych urzędów, a nie zajmuje się duperelami- na które i tak w końcu nie starczy mu odwagi. Polska to nie Hiszpania. Tu KRK za PRL stał po stronie opozycji, a w Hiszpanii odwrotnie- popierał Franco. Dlatego lewica hiszpańska może mówić o wolności i równości, i wojować z KRK. W Polsce wygląda to groteskowo. Polacy mają też inną mentalność. Nie da się jej zmienić ustawami, tylko głupi może w to uwierzyć. Taka działalność może tylko zwiększyć liczbę katolickich fundamentalistów , może zapewnić powrót PiS. Chciałabym, by Polska była państwem laickim, popieram religię w kościołach, popieram opodatkowanie na rzecz kościołów. Ale tak jak chce to zrobić SLD...To może przynieść odwrotny skutek. Przypomnę wam Orianę Fallaci, ateistkę, przeciwniczkę kleru i KRK, która była oburzona tym, że nauczycielka na żądanie muzułmańskiego ucznia zdjęła krzyż ze ściany. Z szacunku dla tradycji i wyznania większości Włochów. Uważam osobiście, że na ścianach w szkole powinno być tylko godło, ale jeśli już są krzyże, to zapewnienie laickości państwa nie polega na ich zdejmowaniu, zwłaszcza, jeśli większość dzieci to chrześcijanie. O tym, niech sobie szkoły same decydują, niech decydują rodzice i uczniowie, a nie rząd! Ja chcę wreszcie normalnie żyć, zarabiać, mieć autostrady i brak problemów z przedszkolem dla ewentualnego potomka. Tym się zajmijcie w końcu. Religia, aborcja, kara śmierci. To tematy zastępcze, populistyczne, mające na celu przyciągnięcie wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś