dyletant5 25.06.08, 08:24 i taki bandzior pracowal w gazecie w demokratycznym panstwie, to afryka , i jeszcze gorzej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julcia_p Maleszka: mogłem mieć związek ze śmiercią Pyjas... 25.06.08, 08:46 Ojej, ale pusto na tym formu. Główki pracują i myślą, co by tu znaleźć na obronę Ketmana? No, dalej, przecież on zostal złamany, a w ogóle to w ubeckim łajnie grzebać się nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyjasa.. 25.06.08, 08:59 Film pokazuje w innym swietle GW, redaktor Maleszka, ktory oficjalnie nie mial miec wplywu na polityke informacyjna, nagle, dzieki ukrytej kamerze, narzuca innym - pewnie mlodszym dziennikarzom - co maja zamiescic w leadzie. Co za Gó..ane bagno! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 26.06.08, 07:52 Uważasz Maleszkę za idiotę? Myślisz, że dzwoniąc przy kimś obcym nie brał pod uwagę możliwości nagrania czy dźwiękowego czy filmowego? Nie zastanawiałeś się nad tym jak to było możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyjasa.. 25.06.08, 09:02 www.rp.pl/artykul/153554.html Dwudziestokilkuletni fotograf z „Wyborczej” opowiadał mojej znajomej o doskonałym redaktorze Maleszce, do którego ustawiają się kolejki gazetowych autorów. Zwróciła mu więc uwagę, że ten wybitny redaktor był także agentem SB. – No, i ma jeszcze taką fascynującą przeszłość – podsumował fotograf. Odpowiedz Link Zgłoś
sabciasal Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyjasa.. 25.06.08, 09:02 od wczoraj probuje sobie wyobrazić, jak można 20 lat żyć w dwóch alternatywnych swiatach. z jednej strony więzi z ludżmi, wspólna praca, czas, rozmowy i zabawa, a z drugiej donosy i zdrada. nie wiem, czy tak naprawde został złamany, czy w tym wszystkim nie było chęci bycia kimś ważnym, niezbędnym. a ze akurat dla sb, cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
igrazka.1 Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyjasa.. 25.06.08, 09:10 Wstrząsający film,nie znajduję słów na określenie tego "człowieka". Czytam GW od zawsze,mam wielki szacunek dla A.Michnika,ale nie rozumiem,dlaczego zatrzymał Maleszkę w Gazecie.Z powodów humanitarnych? To śmieszne,nie musi przecież pisać do Gazety.Niech sprząta kible (przepraszam sprzątających kible,to b.pożyteczna praca). Odpowiedz Link Zgłoś
aluchelek Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 25.06.08, 09:46 igrazka.1 napisała: > Wstrząsający film,nie znajduję słów na określenie tego "człowieka". > Czytam GW od zawsze,mam wielki szacunek dla A.Michnika,ale nie > rozumiem,dlaczego zatrzymał Maleszkę w Gazecie.Z powodów > humanitarnych? To śmieszne,nie musi przecież pisać do Gazety.Niech > sprząta kible (przepraszam sprzątających kible,to b.pożyteczna > praca). tego właśnie też nie rozumiem.... a film jest wstrząsający, chociaż takich ludzi było niestety więcej....np. żona Jasienicy... Odpowiedz Link Zgłoś
milena-schefs Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 25.06.08, 10:56 Kierownictwo GW w 2001 roku nie wiedziało wszystkiego. A Maleszka ma wielki dar przekonywania - pamiętacie jego artykuły? Obiektywnie były świetnie napisane. Wtedy też się zastanawiałam, dlaczego zostawiono go w "Gazecie". Ale to był czas szalejącego bezrobocia i chyba po prostu się nad nim ulitowali - może myśleli, że ma mniej na sumieniu? Nie do wszystkiego przyznał się w artykule "Byłem Ketmanem". Myślę, że Adam Michnik po prostu ma miękkie serce i nie umie wyobrazić sobie pewnego poziomu podłości. Odpowiedz Link Zgłoś
asimek Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 26.06.08, 10:08 To nie jest nawiność. A. Michnik wykazuje wiele podłości. Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 25.06.08, 11:26 > To śmieszne,nie musi przecież pisać do Gazety. Maleszka od wielu lat nie pisze do gazety. Pracuje jako korektor i redaktor językowy. Odpowiedz Link Zgłoś
lookas7 Kolejny owoc Bolkowej starategii po 1990 roku!!! 25.06.08, 09:16 I własnie dlatego "TW Ketman" mógł bezkarnie pracować w III RP i szkalować dalej ofiary! A co na to Adaśko M. Dalej milczy i głowę w piasek wsadza???? Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyjasa.. 25.06.08, 09:17 To straszne wyznanie:(... Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 25.06.08, 09:52 no tak... kumple - Michnik i Maleszka sztamę trzymali - aż w końcu trzeba go bylo wylać co by sie czytelnicy nie obrazili na wybiorczą. I ciekawe, że nie ma na głównej stronie o kumplu z redakcji - tylko trzeba wchodzić w zakladke polska. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Wildstein to wiekszy ... niz Maleszka.Czekisci czy 25.06.08, 10:11 inkwizycja nie powstydzili by sie jego Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 25.06.08, 10:50 dyletant5 napisał: > i taki bandzior pracowal w gazecie w demokratycznym panstwie, to > afryka , i jeszcze gorzej! Może to sam Maleszka go zabił? Mogło być tak: Maleszka odwiedził Pyjasa w domu. Razem cos popijali, może Maleszka w pijanym widzie powiedział coś, co wzbudziło podejrzenia, Pyjas mu to wygarnął, wyszli na klatkę schodową, zaczęli sie szarpać, Maleszka uderzył Pyjasa, ten spadł ze schodów... a dalej już wiadomo, co było. Odpowiedz Link Zgłoś
2m3r4g Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyjasa.. 25.06.08, 11:55 Mam trochę lat.Znam z osobistego udziału w życiu społecznym i gospodarczym w PRL jaka wówczas była sytuacja.Młodzi tego nie znają i nie rozumieją.W pierwszycvh latach po wojnie tak AK jak i WIN i inni dawali popisy napadów na różnych ludzi ,kórych zabijano tylko dlatego,że byli lojalni lub akceptowali reformę rolną ,upaństwowoienie przemysłu.Póżniej pod hasłem:jeśli chcemy szybko odbudowac i rozbudować gospodarkę musimy mniej zarabiać aby stworzyć środki na te cele.Przebudowano trakcję parową PKP na elektryczną w całym kraju,wyasfaltowano drogi krajowe,powiatowe i gromadzkie,zelektryfikowano cały kraj,zbudowano przemysł ciężki zgodnie z owczesnymi możliwościami,Odbudowano Warszawę,Gdansk,Szczecin,Wrocław.Odbudowano zamek królewski w Warszawie,zbudowano 1000 szkół na 1000 lecie państwa polskiego.Wieś polska z drewnianej stała się murowaną,zelektryfikowaną i zmechanizowaną w stopniu w jakim było to wówczs możliwe.Jeśli zwykły śmiertelnik obserwując ten społeczny wysiłek i jego rezultaty ujrzał ludzi,którzy mimo to są wrogo ustawieni do tej rzeczywistosci,zaczął główkować dlaczego ci ludzie nie chcą rozbudować kraju,negują te wysiłki?.To bardzo wielu ludzi pchnęło do obnażenia tych według nich odszczepieńców.Przeciętnemu Kowalskiemu nie mażyła się własna fabryka czy folwark.On chciał tylko dobrobytu,mieszkania dla rodziny,wykrztałcenia dla dzieci i pracy,którą miał zagwarantowaną.W takich warunkach nie trzeba było zbytniej agitacji SB aby pozyskać informatorów.Władza dawała bezpłtne wykrztałcenie.Ten co studiował,korzystał z tych dobrodziejstw,jesli był fałszywy czy wręcz wrogo nastwiony do tej rzeczywistości ,był bezsprzecznie pokazywany jako alement negatywny.W filmie trzech kumpli pokazano ,że na trzech studentów jeden był TW.Zadawanie mu pytania dlaczego donosił jest poprostu śmieszne.Donosił bo nie podobała mu się postawa kolegów.Ci co donosili w swej masie akceptowali tą rzeczywistość.To była ich PRL.Oni swoimi rękami ją budowali a pózniej pilnowali aby nikt nie zmarnował ich dorobku.Co dzieje się obecnie.Od 20 lat nadal wyprzedaje sięlub niszczy to co stworzono za PRL.Brak perspektyw rozwojowych chce się zastapić igrzyskami.Szuka się TW usiłuje się siłę robić znich zbrodniarzy.Jesli nie można za pierwszym razem to tyle razy ponawia się sprawę aż wreszcie zapada wyrok.Miłośierni chrześcijanie są wreście zadowoleni.Nad tą ideą unosi się swąd fałszu hipokrazji i podłości. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslawo1 Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 25.06.08, 12:28 Tak. Dziesiątki tysięcy ludzi władza wymordowała, ale za to elektryfikacja była! Panie 2m3r4g, Stalin już umarł. Już nie trzeba mówić, że zło jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
smutny1970 Taki argument jak użyłes jest dość niebezpieczny 25.06.08, 20:28 Można by zapytać w drugą stronę ile osób przypłaciło życiem i zdrowiem te nowe czasy (ot chociażby ci lekarze co wyjeżdżają z naszego demokratycznego dobrobytu mając głęboko w swej demokratycznej i humanitarnej d... pacjentów, ich zdrowie, życie). Ile osób odebrało sobie życie, bo ich nowe czasy pozbawiły dorobku życia, pozbawiły pracy czy nawet jej perspektyw tylko z tego powodu, że np. przekroczyły wiek 35-40 lat (już nie mówię o osobach starszych). Ile osób wyląduje pod mostem, gdy się okaże, że ich emerytury są nic nie warte i nie pokryją nawet wydatków na jedzenie, leki (wszak ci ludzie się starzeją) ? Ileż to nowych linii energetycznych postawiono za nowych czasów ? Ile elektrowni nowych uruchomiono albo chociaż zmodernizowano, by pokryć rosnące zapotrzebowanie na prąd (chyba głównie od reklam, bo przecież mało co się buduje aż tak energochłonnego) ? Gdzie będą rodzić kobiety skoro zamyka się oddziały porodowe a przecież wiadomo, że okresowo występują wyże demokratyczne ? I co się stanie gdy w końcu ludzie przyparci do muru ubóstwem zaczną gryźć innych dookoła bo im nerwy lub/i cierpliwość puszczą (a jeszcze niedaj Boże zaczną robić to tłumnie) ? Co się wtedy powie, że to elementy co nie rozumieją patosu naszych czasów, że działają nielegalnie (ale to już mówiono za poprzedniego systemu i też to była "waaadza"), że to przypadki jednostkowe i że wszystko jes OK, hop-siup i Tip-Top a dla dowiedzenia tego pokaże się wyjazd jakiegoś kolejnego premiera do ciepłych krajów i kolejny niedźwiedź walnięty z jakimś innym notablem ? A może na jaką wojen.. przepraszam misję pokojową pojedziemy dla podniesienia morale ? Mam wrażenie, że wyszliśmy z jednego g... a weszliśmy w następne tylko udajemy, że pachnie różami, bo nam głupio :((( Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslawo1 Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 25.06.08, 12:34 Jak czytam takie obrony dorobku PRL nasuwa mi się taka analogia: Ojciec broni gwałciciela swojej córki mówiąc, że to nie prawda, że to zły człowiek, bo po tym jak ją zgwałcił to jej ładną sukienkę kupił i dał czekoladę. Odpowiedz Link Zgłoś
2m3r4g Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 25.06.08, 17:40 Odpowiasam 1410.Syneczku to nie peany o PRL-u,to obiektywna prawda.Róznica między nami polega na tym,że nie znasz realiów bezposrednio uczestnicząc w w życiu PRL.Bedzieśz zdumiony jesli ci powiem,że byłem Zołnierzem AK.I znam z jednej i drugiej strony fakty i wydarzenia.AK nawet w partyzantce w lesie osobne sracze budowała dla oficerów osobne dla szergowców osobne..Obawiano się widocznie zeby gó.. oficera nie zaprzyjażniło się z gównem szeregowego żołnierza..Gdy moje miasto zostało wyzwolone przez armię radziecką i ogłoszono pobór okreslonych roczników do woja mój dowodca ostrzegał nas,że jesli zgłosimy się do komisji poborowej to dostaniemy kulę w czapę.Nie informowano nas o co w tym rozkazie chodzi.Było tylko krótkie stwierdzenie -taki rozkaz naczelnego dowodztwa AK.My byliśmy tylko mięsem armatnim.O losach Polski decydowano na górze.Szary motłoch miał tylko wykonywać rozkazy i milczeć.Przy mordowaniu niewinnych ludzi też trzeba było milczeć.Gloryfikowane powstanie warszawskie tak naprawdę było zbrodnią dokonaną na narodzie i na stolicy,którą potem ci be komunisci odbudowali.Wiem zatym dobrze o czym piszę i dlaczego piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
brov_arek Re: Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyja 26.06.08, 09:16 2m3r4g napisał: > Odpowiasam 1410.Syneczku to nie peany o PRL-u,to obiektywna prawda. > między nami polega na tym,że nie znasz realiów bezposrednio uczestnicząc w w > życiu PRL.Bedzieśz zdumiony jesli ci powiem,że byłem Zołnierzem AK. A jak sądzisz, dlaczego as polskiego lotnictwa na zachodzie, Stanisław Skalski, który zdecydował się na powrót do Ojczyzny, został w PRL uwięziony, torturowany i skazany na karę śmierci (wyroku na szczęście nie wykonano). Ciekaw jestem twojej opinii na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kiepska była ta komuna, skoro jej obroncy to 25.06.08, 15:14 półanalfabeci. Misiaczku tyle błędów w peanie na rzecz bandyckiego ustroju....... Doprawdy, nie żartuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kvakva Śmierć Pyjasa.. 25.06.08, 13:23 Film ten, to przede wszystkim pean na cześć Wildsteina. Jawi się jako człowiek - kryształ w morzu zła do potęgi entej. A kto to jest Maleszka? Głównym jego błędem życiowym było poznanie Wildsteina właśnie, bo bez niego byłby jednym z tysięcy anonimowych kabli na usługach SB. Kto to jest Pyjas? Tyle sądów wysłało jego sprawę na drzewo, ale kilkukrotne umorzenie nie jest tym co ludzie pokroju Wildsteina lubią najbardziej. Kim w końcu jest Wildstein? Nieudanym studentem, który przez dziewięć lat nie potrafił ukończyć wybranego kierunku. Był i jest takim wielkim patriotą, że aż w przypływie uczuć do ojczyzny postanowił kopnąć ją w tyłek i wyjechać na Zachód. Jak to się stało, że mimo bójki z milicjantami "zbrodniczy system" dał mu paszport a nie ze dwa lata pierdla? Odpowiedz Link Zgłoś
antypisiorek Szacun dla Pana Panie Maleszka!!! 25.06.08, 13:38 współczuję Panu sytuacji w jakiej Pan się znalazł, ale tak już jest jak cżowiek zadaje się z ludźmi o pokrętnej rasie ludzkiej typu wildstein... musi Pan bronić swojego honoru, prosze nie kryć tego drania który za garstkę srebników sprzeda matkę i ojca a co dopiero kumpla... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok ty chory jestes???? 25.06.08, 15:25 maleszka powiedział, że jest ketmanem, wiec wiadomo kto donosił. A jeżeli Pyjas zginął - to zginął z powodu maleszki. I to maleszka jest sqrvsyn. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 A czy widziales POstKomucha o zdrowym umysle ? 26.06.08, 01:21 1410_tenrok napisał: > maleszka powiedział, że jest ketmanem, wiec wiadomo kto donosił. A > jeżeli Pyjas zginął - to zginął z powodu maleszki. I to maleszka > jest sqrvsyn. M: a kim jest "antypisiorek" Sam ksywka wskazuje zaburzenia umyslowe w stylu sqrviela. Tacy jak on przy dalszym "postepowym" rozwoju UBekistanu beda jak znalazl gotowi do wybijania zebow, wyrywania paznokci czy jak bylo z Ksiedzem Popieluszka - "do wora i do jeziora". Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: ty chory jestes???? 26.06.08, 08:02 Ok. Maleszka to sq..yn. Po tym jaki numer wykręcił GW nie mam wątpliwości. Bo w "nagranie ukryta kamerą" tego co autorzy filmu tak oczekiwali nie wierzę. Musiał by być skończonym idiotą, a taki raczej nie byłby bez wpadki tak długo wtyczką. Jednak Wildstein to dla mnie też mało świetlana postać. Nie tej co prawda "klasy" jak Maleszka, bo chyba niżej upaść już nie można jak zdradzić tych którzy dali ci druga szansę. Na plus Wildsteina należy zaliczyć to że nie jest ślepym żołnierzem Kaczyńskich jak wielu ludzi o zbliżonych do niego poglądach i moralności. Jednak po "liście Wildsteina" i jego mętnych tłumaczeniach dlaczego to zrobił (potem niby on tego nie zrobił?) facet u mnie przegrał. Zaczynam się zastanawiać jaki był Pyjas skoro miał "takich" bliskich kolegów. Czy "czarno-biały" świat nie nabierze nagle nie tylko odcieni szarości ale i różnych barw. To oczywiście w najmniejszym stopniu nie usprawiedliwia jego morderców, ale zacząłem się zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
brov_arek Re: ty chory jestes???? 26.06.08, 09:23 maaac napisał: > Zaczynam się zastanawiać jaki był Pyjas skoro miał "takich" > bliskich kolegów. Zgadza się. Pyjas napewno zasłużył sobie na śmierć z rąk SB skoro miał takich kolegów jak Bronisław Wildstein. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: ty chory jestes???? 26.06.08, 09:41 > Zgadza się. Pyjas napewno zasłużył sobie na śmierć z rąk SB skoro > miał takich kolegów jak Bronisław Wildstein. Nic podobnego nie napisałem. Może bez takich SBeckich manipulacji proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
brov_arek Re: ty chory jestes???? 26.06.08, 14:24 maaac napisał: > > Zgadza się. Pyjas napewno zasłużył sobie na śmierć z rąk SB skoro > > miał takich kolegów jak Bronisław Wildstein. > > Nic podobnego nie napisałem. Może bez takich SBeckich manipulacji > proszę. Dlaczego? Przecież SB-cy to tacy fajni ludzie. Zwalczali akie kreatury jak np. Wildstein, i inni koledzy Pyjasa. Odpowiedz Link Zgłoś
brov_arek Re: Śmierć Pyjasa.. 26.06.08, 09:19 kvakva napisał: > A kto to jest Maleszka? Głównym jego > błędem życiowym było poznanie Wildsteina właśnie, bo bez niego byłby jednym z > tysięcy anonimowych kabli na usługach SB. Tak jest. Przecież to oczywiste, że np. bandyci są pokrzywdzeni, a ich ofiary są winne temu, że znalazły się na ich drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Kogo interesuje, co ten wspolpracownik SB-GW mowi, 25.06.08, 20:38 a raczej klamie.Ten typek to totalnie zdemoralizowany i zdegenerowany lajdak i zdrajca.Bedzie swoj tylek ratowal wszelkimi klamstwami,tak jak robi to od 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Maleszka: mogłem mieć związek z śmiercią Pyjasa.. 26.06.08, 09:50 www.dziennik.pl/opinie/article198387/Michnik_przyznal_mi_ze_Maleszka_to_agent.html hahaha, Od lat Michnik wiedział, ale dzisiaj reprezentanci szmaciarni utrzymują, że Maleszka ich oszukiwał. Odpowiedz Link Zgłoś