kwiatek0011 06.05.05, 14:49 W ubiegłym roku zasiałem kkawałek dziurawca, miał powschodzić wiosną ale cienko to widze. Moze któś z większym doswiadzceniem mi pomoze. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patchwork30 Re: Uprawa ziół 08.05.05, 20:00 Przepisuje slowo w slowo z "Leksykonu roslin leczniczych" Antoniny Ruminskiej i Aleksandra Ozarowskiego Dziurawiec rozmnaza sie wylacznie z nasion, ktore wysiewa sie wprost do gruntu. Nasiona sa b. drobne, dlatego pole powinno byc starannie uprawione i zwalowane. Siewu dokonuje sie jesienia, w pazdzierniku. Nasiona wysiewa sie w ilosci 2-4 kg/ha w rzedy co 40 cm. Dziurawiec wschodzi w kwietniu, siewki rosna bardzo wolno. Najwazniejsze zabiegi pielegnacyjne to odchwaszczanie i spulchnianie miedzyrzedzi. Pierwszy zbior przeprowadza sie w drugim roku uprawy, w czerwcu. Scina sie kwitnace pedy na wysokosci ok 35 cm, suszy w temp. ok 40°C. Suszenie surowca na sloncu wyraznie obniza jego wartosc. Pzdr. Odpowiedz Link
kwiatek0011 Re: Uprawa ziół 12.05.05, 08:39 Potrzebuje rad praktyka, teorie to ja mam zakupiłem specjalną ksiązke o uprawie dziurawca, zabiegach pielegnacyjnych itp. ale często praktyka i teoria nie idą w parze. Odpowiedz Link