angrusz1 30.06.08, 06:50 Takie hedonistyczne wychowanie - jak liberałowie propagują - konsumować i nie wysilać się . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkmjkm Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 06:54 Jest na to sposób - przestańcie nas okradać, złodzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 07:29 Tego dnia każdy samiec miałby prawo zapłodnić dowolnie wybraną samicę - stachanowcy mogliby ich zapłodnić po kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 07:45 A może założyć Lebensborn? Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 09:10 Dzieją się w naszym kraju rzeczy niepojęte mimo społeczeństwa w 95% katolickiego,15aborcji rocznie,zakazu używania prezerwatyw,mieszkań m2 za 380tys,aresztowania 15 pijanych matek dziennie,obiecującej kariery na zmywaku w Londynie dla Polskich magistrów-ubywa nas. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 09:34 "wydłużeniu urlopu macierzyńskiego do 26 tygodni przy jednym dziecku, 39 tygodni przy następnych, korzystniejszym naliczaniu składki emerytalnej płaconej przez pracodawcę osobom na urlopach rodzicielskich i zwolnieniu rodziców powracających z urlopów macierzyńskich i wychowawczych ze składek na Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych przez trzy lata." A o przedszkolach i żłobkach to nie łaska pamiętać? Co mi z trzech miesięcy więcej, jak nie mam dzieciaka z kim zostawić za małe pieniądze? Co z tego, że nie płacę składek Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych? Przecież to są śmiesz pieniądze! Przedszkola i żłobki. I nowelizacja prawa, czy w tych placówkach naprawdę potrzebne są po dwie kuchnie? Catering be? Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 10:11 "dwie kuchnie" Miałem na myśli kuchnię czystą i kuchnię brudną. Odpowiedz Link Zgłoś
smettka Ja sie boje urodzic, bo bede biedna na starosc! 30.06.08, 10:22 Ja sie boje urodzic, bo bede biedna na starosc! Nowe przepisy emerytalne skazuja kobiete na nedze, jesli nie bedzie pracowala. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Ja sie boje urodzic, bo bede biedna na staros 30.06.08, 10:35 smettka napisała: > Ja sie boje urodzic, bo bede biedna na starosc! Nowe przepisy > emerytalne skazuja kobiete na nedze, jesli nie bedzie pracowala. To Ty jeszcze liczysz na to że dostaniesz jakąś emeryturę?!? Cóż za wspaniały przykład naiwności. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd "Nie ma pomysłu, jak zachęcić młode pary..." 30.06.08, 11:27 "...do posiadania dzieci." Jak to nie ma, jest. I zawsze ten sam - panaceum - podnieść podatki! Odpowiedz Link Zgłoś
almagus [...] 30.06.08, 11:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Przyjmijmy 100 tys mieszkanców tonącego Kiribati 30.06.08, 12:12 Przyjmijmy 100 tys mieszkanców tonącego Kiribati na nasze wybrzeże: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=80758210&a=81532646 Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: "Nie ma pomysłu, jak zachęcić młode pary..." 30.06.08, 14:41 parazyd napisał: > "...do posiadania dzieci." > Jak to nie ma, jest. I zawsze ten sam - panaceum - podnieść podatki! ************************************* A im są wyższe, tym płatnicy coraz mniej płacą. Żadnych wniosków z ostatnich 10 lat. Nic w rządowych łbach nie świta. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: "Nie ma pomysłu, jak zachęcić młode pary..." 16.07.08, 21:20 maruda.r napisał: > A im są wyższe, tym płatnicy coraz mniej płacą. Żadnych wniosków z ostatnich 10 > lat. Nic w rządowych łbach nie świta. > bo rzadowym lbom jest dobrze, to czego sie spodziewac? w sumie jesli wroce do PL, to tylko do warszawy i od razu startuje na prezydenta. kaczki moga byc prezydentami, to czemu nie ja? naucze sie tylko krasc i oszukiwac i bez problemu powinno pojsc. aaa.. i bede wycieral sobie twarz Bogiem, to juz kompletnie gladko pojsc powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: "Nie ma pomysłu, jak zachęcić młode pary..." 16.07.08, 21:17 parazyd napisał: > "...do posiadania dzieci." > Jak to nie ma, jest. I zawsze ten sam - panaceum - podnieść podatki! podniesc podatki za co? za brak posiadania dzieci? zreszta... podnoscie SOBIE :) ja poczekam tu gdzie jestem na ostatnia osobe co zgasi w PL swiatlo :) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Nie ma pomysłu?! 30.06.08, 11:27 "Nie ma pomysłu, jak zachęcić młode pary do posiadania dzieci." Ja mam mnóstwo pomysłów, tylko mnie jakoś rząd nie pyta o zdanie. 1. Wymusić na pracodawcach równe płace dla kobiet i mężczyzn. Gdy kobiety i mężczyźni będą tyle samo zarabiali, łatwiej będą się dzielić po równo urlopem na dzieci. Wówczas pracodawcy będą zatrudniać równie chętnie kobiety jak mężczyzn, gdyż obie płcie po równo będą poświęcać czas dzieciom. Teraz tak nie jest, gdyż mężczyźni zarabiają więcej, więc im się nie opłaca brać urlopu na dzieci - a pracodawcy nie chcą zatrudniać i płacić więcej kobietom, bo biorą więcej urlopów niż mężczyźni. I kółko się samo nakręca. 2. Poza powyższą kwestią - zliberalizować rynek pracy. Odciążyć pracodawców ze świadczeń, które powodują, że zatrudnianie każdego pracownika jest kosztowne. Lepszy jest rynek, gdzie łatwo stracić i łatwo znaleźć pracę. 3. Zorganizować tanie żłobki i przedszkola. Rządowi żal na to pieniędzy? No to później będzie płakał, że nie ma pieniędzy na tych wszystkich bezdzietnych emerytów. Jeszcze lepiej, niech prawo wymaga tego od pracodawców - przedszkola i żłobki dla dzieci pracowników. Ale to jest możliwe tylko wtedy, gdy pracodawcy zostaną odciążeni od innych kosztownych świadczeń. 4. Zrównać wiek emerytalny kobiet i mężczyzn. 5. Obniżyć podatki, zliberalizować służbę zdrowia, obniżyć składki zdrowotne. Wszyscy na tym oszczędzą i będą mieć paradoksalnie więcej pieniędzy np. na leczenie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nie ma pomysłu?! 30.06.08, 11:48 Parę komentarzy: 1. Jestem przeciwnikiem generalizowania w pracy "że mężczyźni to a kobiety tamto". Nie zawsze kobieta zarabia mniej od mężczyzny. W pewnych zawodach jest przewaga mężczyzn a w innych przewaga kobiet. Istnieje pogląd, że mężczyźni częściej wybierają stanowiska wymagające nieszablonowości i podejmowania decyzji, natomiast kobiety wolą pracę polegającą na sumienności i rutynie. Czy to jest reguła? 2. Nie wierzę, aby obie płcie w jednakowym stopniu mogły poświęcać swój czas dziecku. Tata piersią nie nakarmi. 3. Niewykluczone, że pracodawcy w swej polityce płacowej i kadrowej okazują kobietom mniej zaufania. Ale czy nie przypisać to winie tym, którzy radzą kobietom, że, cytuję "...masz prawo czuć się w pewnych dniach rozdrażniona, bądź asertywna i inni muszą się z tym pogodzić...". Otóż, nie muszą. 4. To prawda, że rynek pracy z łatwym zatrudnianiem i zwalnianiem pracownika jest lepszy. Tylko to się wiąże z redukcją zatrudnienia w działach personalnych, rachubach płac, w urzędach pracy, w ZUSach, PIPach itd. Raczej to nie mężczyźni mają przewagę w obsłudze tych komórek czy instytucji. 5. Założenie żłobka przez każdego pracodawcę i to obowiązkowo? Wyobraźmy sobie firmę budowlaną, zatrudniającą w olbrzymiej większości mężczyzn. Ewentualnie 2 kobiety mogące być zainteresowanymi korzystaniem ze żłobka. Już widzę niezadowolenie u pracowników-mężczyzn. 6. Zrównać wiek emerytalny? Raczej kobiety są przeciwko. Zresztą, życie wymusi PODWYŻSZANIE wieku emerytalnego. Ludzie coraz dłużej się kształcą, później wchodzą na rynek pracy a jednocześnie coraz dłużej cieszą się zdrowiem. Dłuższa praca będzie ekonomiczną koniecznością. 7. Z ostatnim punktem w pełni się zgadzam. Dodam jeszcze, że prywatne lecznictwo jest najtańsze i najefektywniejsze, czego dowodzi stomatologia. Zresztą, bez przymusowego pośrednika płacimy za: - usługi fryzjersko-kosmetyczne - a jakość mniej czupiradeł i flejtuchów niż za komuny - usługi weterynaryjne - naprawy samochodów - remonty mieszkań itp. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nie ma pomysłu?! 30.06.08, 13:59 zigzaur napisał: > Parę komentarzy: > > 1. Jestem przeciwnikiem generalizowania w pracy "że mężczyźni to a kobiety > tamto". Nie zawsze kobieta zarabia mniej od mężczyzny. W pewnych zawodach jest > przewaga mężczyzn a w innych przewaga kobiet. Istnieje pogląd, że mężczyźni > częściej wybierają stanowiska wymagające nieszablonowości i podejmowania > decyzji, natomiast kobiety wolą pracę polegającą na sumienności i rutynie. Czy > to jest reguła? Mówimy o wyższych zarobkach mężczyzny, a nie o ilości kobiet pracujących w danym zawodzie. Bodajże nawet widziałam takie badania, gdzie w zawodach sfeminizowanych mężczyźni zarabiają więcej od kobiet. > 2. Nie wierzę, aby obie płcie w jednakowym stopniu mogły poświęcać swój czas > dziecku. Tata piersią nie nakarmi. W dawnych, gloryfikowanych obecnie czasach, mama też nie karmiła piersią, tylko mamka. Karmienie piersią przynajmniej przez jakiś czas jest oczywiście zdrowe i wskazane. Natomiast po okresie karmienia piersią drugie tyle czasu może przesiedzieć z dzieckiem ojciec. > 3. Niewykluczone, że pracodawcy w swej polityce płacowej i kadrowej okazują > kobietom mniej zaufania. Ale czy nie przypisać to winie tym, którzy radzą > kobietom, że, cytuję "...masz prawo czuć się w pewnych dniach rozdrażniona, bąd > ź > asertywna i inni muszą się z tym pogodzić...". Otóż, nie muszą. Rozumiem, że spotykasz się z problemami w różnych instytucjach właśnie dlatego, iż pracownice tak się zachowują? Nie potrafię nic na ten temat powiedzieć, bo ja się z tym nigdy nie spotkałam. Nie słyszałam też, żeby pracodawców cokolwiek obchodziło, że pracowniczki mają zespół napięcia przedmiesiączkowego, ani żeby to znacząco wpływało na wydajność pracy. Ale oczywiście, pracowniczka mająca tego typu pretensje nie jest dobrą pracowniczką. Natomiast wydaje mi się, że zdecydowanie przeceniasz ilość kobiet z takim nastawieniem na rynku pracy. > 4. To prawda, że rynek pracy z łatwym zatrudnianiem i zwalnianiem pracownika > jest lepszy. Tylko to się wiąże z redukcją zatrudnienia w działach personalnych > , > rachubach płac, w urzędach pracy, w ZUSach, PIPach itd. Raczej to nie mężczyźni > mają przewagę w obsłudze tych komórek czy instytucji. No i co z tego? Po zlikwidowaniu wszystkich tych pipów i sripów powstanie wystarczająco dużo nowych małych firm, które obecnie nie mają szansy powstać, bo je ZUS zjadłby. Osoby zatrudniane w instytucjach państwowych nie są niepełnosprawne, będą mogły sobie znaleźć pracę na poszerzonym dzięki tem u rynku pracy. Poza tym, chyba znów przeceniasz ilość kobiet zatrudnionych w biurokracji państwowej w stosunku do ilości kobiet zatrudnionych gdzie indziej. > 5. Założenie żłobka przez każdego pracodawcę i to obowiązkowo? Wyobraźmy sobie > firmę budowlaną, zatrudniającą w olbrzymiej większości mężczyzn. Ewentualnie 2 > kobiety mogące być zainteresowanymi korzystaniem ze żłobka. Już widzę > niezadowolenie u pracowników-mężczyzn. Yyyyyy... to pracownicy-mężczyźni z definicji nie mają dzieci??? Nie rozśmieszaj mnie. Mój wujek pracując jako naukowiec na politechnice posyłał dzieci do przedszkola przy uczelni. To straszne, przecież mężczyźni-inżynierowie pracujący w typowo męskiej branży nie są zainteresowani przedszkolami!!! ;-) > 6. Zrównać wiek emerytalny? Raczej kobiety są przeciwko. Zresztą, życie wymusi > PODWYŻSZANIE wieku emerytalnego. Ludzie coraz dłużej się kształcą, później > wchodzą na rynek pracy a jednocześnie coraz dłużej cieszą się zdrowiem. Dłuższa > praca będzie ekonomiczną koniecznością. Przecież wyraźnie piszę: zrównanie. Nie rozumiem, dlaczego zrównanie interpretujesz jako zrównanie w dół. Doprecyzuję: tak, chodzi mi o zrównanie w górę. > 7. Z ostatnim punktem w pełni się zgadzam. I fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior europejska perspektywa 30.06.08, 22:41 IHT zamieścił b. ciekawy artykuł na ten temat : www.iht.com/articles/2008/06/27/europe/babies.php Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Anuszka opisujesz Danie 30.06.08, 12:59 Anuszka opisujesz Danie. Tylko ze tu bledne kolo ktore opisujesz w punkcie pierwszym przerwali w ten sposob, ze urlop opiekunczy dla ojca jest obowiazkowy. Twoj punkt drugi to dunskie flexicurity. Odpowiedz Link Zgłoś
doncorleoneonly Re: Anuszka opisujesz Danie 01.07.08, 00:21 Urlop dla ojca jest obowiazkowy?Dziwne bo w wiekszosci mezczyzn w Danii raczej nie daje sie nabrac.Kiedy ja rodzilam corke w Danii to maz poszedl do pracy nastepnego dnia i wzial potem dwa tygodnie urlopu.W nowej pracy jedno z pierwszych pytan jakie zostalo mu zadane to "jaka jest twoja sytuacja rodzinna?".Kiedy odpowiedzial,ze ma syna w wieku 12 lat i corke 5letnia to nagle nastawienie szefa zmienilo sie diametralnie.A kiedy dodal,ze zona jest w domu to juz wogole szczescie bylo pelne.Pragne wiec dodac,ze ludzie posiadajacy dzieci wcale nie sa popularni na rynku pracy w Danii - z tym wiaza sie dni wolne,urlopy itd.Do tego Dunczycy sami wola pracowac niz nianczyc dzieci ktore w zasadzie od 6 tego miesiaca zycia sa umieszczane w instytucjach typu zlobki,matki dzienne,przedszkola.Wiekszosc zycia dunskie dziecko jest pod opieka obcych ludzi i widac takie tego efekty jak w dzisiejszej Danii.Nie ma wiec co piac na systemem dunskim bo wcale nie jest taki rozowy.Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Nie ma pomysłu?! 01.07.08, 02:23 Anuszko, ciekawy miks proponujesz. Z jednej strony wolnosc (kodeks pracy, podatki itd.), co jak najbardziej popieram, gdyz historia pokazuje, iz sluzy ona bogaceniu sie spoleczenstw, ale z drugiej socjal, ktorego nie bylbym w stanie poprzec - wymuszanie plac (z jakiej racji? jako pracodawca chyba moge decydowac komu zaplace wiecej, niezaleznie od tego, czy kobieta, mezczyzna, czarny, bialy, itd.), emerytury (po co w ogole sie bawic w jakies kosmetyczne poprawy, skoro ZUS to nadajacy sie do likwidacji bankrut?!), zlobki i przedszkola (ktore, nawiasem mowiac, wcale nie musialyby byc lepsze niz dom rodzinny.. jestem jak najbardziej za wyborem, inicjatywe popieram, ale ze strony firm lub samych obywateli, czemu za zlobki mialby placic ktos kto z nich nie korzysta? Argument z emerytami uwazam za chybiony, bo obecny ZUS to niezbyt udany pomysl). Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nie ma pomysłu?! 01.07.08, 09:44 Patrząc na społeczeństwa zachodnie, które od XIX wieku przeszły drogę od dzikiego kapitalizmu do różnych modeli obecnych - obawiam się, że jakieś minimum zabezpieczeń socjalnych jest konieczne. Inaczej z powrotem wylądujemy w XIX wieku, gdy nie było ani ubezpieczeń powszechnych, ani powszechnego szkolnictwa, ani norm bhp, ogólny wyzysk i wolna amerykanka. Ja jestem bardzo, ale to bardzo za wolnym rynkiem, ale z drugiej strony my sobie nie zdajemy sprawy ile z instytucji i świadczeń dziś oczywistych nawet dla Amerykanów - w XIX-wiecznym kapitalizmie uważano za socjalistyczne fanaberie. System samoregulujący - tak. Ale musi brać pod uwagę zabezpieczeie praw człowieka. Do tego to się w gruncie rzeczy sprowadza. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Nie ma pomysłu?! 16.07.08, 21:22 podatkow nie obniza, bo sie politycy nie beda mieli za co bawic. Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel hehehe liberalowie :) 30.06.08, 10:38 hehehe liberalowie :) Rownouprawnienie kobiet w pracy i poczucuie bezpieczenstwa finansowego to dwie podstwaowe rzeczy potrzebne do tego zeby miec dzieci. Zadne zaklinania tu nie pomoga. Poza tym, cos czuje, ze lieberalwoe ze swoimi teoriami ostro robia nas w wala. Kraje skandywanwskie sa w czolowce najbardziej konkurencyjnych gospodarek swiata pomimo wysokich zarobkow i systemu socjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Katastrofa jest w Afryce i grozi Indiom 30.06.08, 10:48 Katastrofa to jest w Afryce gdzie dzieci umierają z głodu lub chorują z niedożywienia. W Indiach przyrost naturalny jest szybszy niż przyrost produkcji żywności i zaczęła im grozić katastrofa - ryzyko, że znów ludzie będą tam umierać z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
amus007 Przywalić jeszcze wieksze podatki, aby były pienią 30.06.08, 11:20 Przywalić jeszcze wieksze podatki, aby były pieniądze na KRUS dla rolników i na świadczenia na wcześniejsze emerytury, a młodzi którzy muszą tyrać aby pracowali na nich wszystkich jeszcze 2 x więcej... taka polityka jest obecnie od wielu lat realizowana, i potem dziwią sie że pary decyduja sie na 1 albo 2 dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Katastrofa jest w Afryce i grozi Indiom 30.06.08, 11:51 W Afryce, owszem, jest katastrofa głodowa. Ale kacykowie kupują w Rosji i Chinach broń, prowadzą nepotystyczną politykę, wywożą pieniądze za granicę na anonimowe konta. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: hehehe liberalowie :) 30.06.08, 10:50 > ostro robia nas w wala. Kraje skandywanwskie sa w czolowce najbardziej > konkurencyjnych gospodarek swiata pomimo wysokich zarobkow i systemu socjalnego > . ktore kraje skandynawskie? Masz na mysli te, ktore maja kasy z ropy jak lodu i nie do konca wiedza co z nia robic? Poza tym u Norwegow czy Szwedow nie ma swietych krow jak rolnicy, gornicy, czy inni nauczyciele, ktorzy domagaja sie finansowanych m.in. przeze mnie emerytur zaraz po 50tce... Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: hehehe liberalowie :) 30.06.08, 11:10 Szwecja kochany, Szwecja i jeszcze Dania i Finlandia. ropy nie mają, mają za to rolników, których dotują jak mało kto. I mają jeden z najwyższych przyrostów naturalnych w całej Unii, i to nie tak jak we Francji nakręcany przez emigrantów. Tyle, że stosowanie ich rozwiązań w Polsce raczej się nie sprawdzi. Inna mentalność Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel A moze sie sprawdzi? 30.06.08, 11:33 A moze sie sprawdzi? Ludzie sa tacy sami, wszystko zalezy od wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: A moze sie sprawdzi? 30.06.08, 11:48 a wychowanie zależy od społeczeństwa. i tu koło się zamyka. oczywiście nie jestem pesymistą i widzę, że w mentalności polaków dużo zmienia się na lepsze. już sam fakt, że naród ten wydał kogos tak oświeconego, prospołecznego i otwartego na prokreację jak ja powinien napawać optymizmem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: A moze sie sprawdzi? 30.06.08, 14:00 pszeszczep666 napisał: > a wychowanie zależy od społeczeństwa. i tu koło się zamyka. oczywiście nie jest > em pesymistą i widzę, że w mentalności polaków dużo zmienia się na lepsze. już > sam fakt, że naród ten wydał kogos tak oświeconego, prospołecznego i otwartego > na prokreację jak ja powinien napawać optymizmem:))) "Jak się sam nie pochwalisz, to chodzisz jak opluty".(radzieckie) Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: hehehe liberalowie :) 01.07.08, 02:15 > hehehe liberalowie :) Rownouprawnienie kobiet w pracy i poczucuie bezpieczenstw > a > finansowego to dwie podstwaowe rzeczy potrzebne do tego zeby miec dzieci. Zadne > zaklinania tu nie pomoga. Dziwne. Dam glowe, ze byly dzieci przed bezpieczenstwem i rownouprawnieniem. Kolego nie-liberale :-) Poza tym, cos czuje, ze lieberalwoe ze swoimi teoriam > i > ostro robia nas w wala. Kraje skandywanwskie sa w czolowce najbardziej > konkurencyjnych gospodarek swiata pomimo wysokich zarobkow i systemu socjalnego Singapur tez jest wysoko (chyba), a socjalu tam nie ma duzego (ponownie, chyba), wiec nie wydaje mi sie to takim robieniem w wala. Zreszta AFAIR to zawsze jest przez liberalow (nie lubie tegookreslenia z racji niejednoznacznosci nawiasem mowiac, wole 'wolnorynkowcow') wspominane przy Szwecji, ze ten dobrobyt wypracowal ten 'okropny, krwiozerczy, dziki' kapitalizm:] Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak to nie problem cen przedszkoli czy opiekunek 30.06.08, 10:49 problemem jest to, ze mlodzi w tym kraju sa najbardziej rznieta w ... grupa spoleczna. "Starzy" (czyli ci, ktorzy dzisiaj maja 45+) maja mieszkania (roznej jakosci, ale jednak) ktore maja za smieszne (w porownaniu z dzisiejszymi) ceny. Mamy najwieksza w Europie grupe wczesniejszych emerytow - na ktorych emerytury zrzucamy sie wlasnie my. Tak samo dzieki swietym rolniczym krowom, doplacamy wlasnie my do rolniczych emerytur i opieki zdrowotnej. Dlatego mamy takie a nie inne podatki, takie a nie inne stawki ZUSu. Nie wiem ile zarabiasz, ale jezeli np. ok 5000 brutto, to panstwo podpier.ala Ci z 60% tego, co wyklada pracodawca! Bo pracodawca ze swoja czescia ZUSu placi Ci 6000 zl. (kalkulatory tu i tu). Ty z tych 5000 brutto dostaniesz na reke 3511,19. Jak wydasz wszystko w sklepie na towary oblozone srednio 18% (wliczajac 0% na zywnosc) VATem, to z tych 3511 panstwo drapnie jeszcze 632 zlote. Czyli REALNIE do reki dostales ile? 2880 PLN. 48% z tego, co wylozyl pracodawca... Ja sie przenioslem na samozatrudnienie i jest od razu inaczej - ZUSu place 300 zlotych miesiecznie zamiast 2000. A jak ktos nie moze? Niech idzie do rodzicow i podziekuje za ich wybory przez ostatnie 15 lat... Jednych komuchow (SLD) potem drugich komuchow (AWS), potem znowu pierwszych, a potem trzecich (PIS).... Odpowiedz Link Zgłoś
mcov prawda kolego 30.06.08, 12:51 Niech burzuje albo emigranci pracuja na najmlodszych emerytow w Europie, 1/3 rent jest wyludzona, rolnicy latyfundysci zwolnieni z podatku dochodowego, a ja mam pracowac na nich. Nie dziekuje, od 3 lat mieszkam zagranica i tutaj nie mamy problemow z 55 letnimi emerytami. Kto w Polsce pracuje, ten frajer. Odpowiedz Link Zgłoś
paero123 Re: to nie problem cen przedszkoli czy opiekunek 30.06.08, 17:34 sierzant_nowak napisał: > (...) > Ja sie przenioslem na samozatrudnienie i jest od razu inaczej - ZUSu place 300 > zlotych miesiecznie zamiast 2000. Jak to 300? Przy działalności gospodarczej to powyżej 700 zł... zus.pl/default.asp?p=1&id=35 Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: to nie problem cen przedszkoli czy opiekunek 01.07.08, 02:27 Zdaje sie, ze teraz dla nowo zalozonej dzialalnosci jest jakas ulgowa taryfa,ale glowy za to nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: to nie problem cen przedszkoli czy opiekunek 01.07.08, 13:45 fraps napisał: > Zdaje sie, ze teraz dla nowo zalozonej dzialalnosci jest jakas ulgowa taryfa,al > e glowy za to nie dam. Jest. Przez dwa lata coś około 200 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 11:45 cytat: "... zwolnieniu rodziców powracających z urlopów macierzyńskich i wychowawczych ze składek ..." No wiesz, na razie to jest : "... zwolnieniu rodziców powracających z urlopów macierzyńskich i wychowawczych..." Z pracy oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 13:22 sokolasty napisał: >> > Przedszkola i żłobki. I nowelizacja prawa, czy w tych placówkach > naprawdę potrzebne są po dwie kuchnie? Catering be? Catering nie jest be, ale tam chyba są jakieś wymagania sanitarne, Sanepid ma coś do powiedzenia, przepisy, przepisy, przepisy... Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Recepta jest prosta 30.06.08, 10:16 Recepta jest prosta: zlikwidować obowiązkowe fundusze emerytalne. Wtedy sobie co niektórzy przypomną, że dzieci to najlepsza polisa na starość... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Recepta jest prosta 30.06.08, 10:38 Ale bredzisz, ale bredzisz. Zakładasz, w sposób zupełnie nie uprawniony, że twoje dzieci będzie stać na utrzymanie siebie, swoich dzieci i ciebie. Jak to się skończy możesz zobaczyć sobie oglądając japoński film "Ballada o narayamie". Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: Recepta jest prosta 30.06.08, 10:57 Nawet, jeżeli byłoby je stać, to zawsze mogą zdarzyć się tragiczne wypadki i dzieci już na starość nie będzie (czego nikomu nie życzę). No i jeszcze są ludzie, którzy dzieci mieć nie mogą - co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Recepta jest prosta 30.06.08, 11:14 co wtedy. pojedź do indii i zobaczysz co wtedy Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: Recepta jest prosta 30.06.08, 23:34 Pytanie było raczej retoryczne :) Ale Indie to dobry przykład, jak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Recepta jest prosta - kościół mormoński 30.06.08, 10:53 Rozgłośnie Rydzyka trzeba przekazać mormonom. Oni obiecują lepsze miejsce w niebie tym ludziom co mają więcej dzieci. W efekcie w Utah przeciętna rodzina ma niemal 4 dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Recepta jest prosta - kościół mormoński 30.06.08, 11:54 Ale czy ci, którzy dali Rydzykowi sprzęt, wyrażą zgodę? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 11:43 naprawdę uwierzyłeś w ten zmywak? przecież to dla ludzi nie znajacych angielskiego - zresztą żadna praca nie hańbi (poza sutenerstwem i polityką). nie bój się - tam polscy mgr na zmywaku nie siedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 01.07.08, 02:10 > Dzieją się w naszym kraju rzeczy niepojęte mimo społeczeństwa w 95% > katolickiego,15aborcji rocznie,zakazu używania prezerwatyw,mieszkań m2 za > 380tys,aresztowania 15 pijanych matek dziennie,obiecującej kariery na zmywaku w > Londynie dla Polskich magistrów-ubywa nas. Nawet nie ma sie co starac byc bardziej obiektywnym Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 11:40 a komu przypadnie Bochniarzowa (jedna z twórców mizerii dziecięcej)? A Waltzowa vel Bufetowa? wiśta wio - łatwo powiedzieć. Nu, podejmujesz się? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 12:18 sumienie.lk napisał: > Tego dnia każdy samiec miałby prawo zapłodnić dowolnie wybraną > samicę - stachanowcy mogliby ich zapłodnić po kilka. Podobno grozi nam kryzys energetyczny i straszą nas wyłączeniami prądu (kto pamięta jeszcze te słynne "stopnie zasilania" w latach 80- tych?). Wtedy bardzo to pomogło i liczba urodzeń znacznie wzrosła. Ale jak będzie teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
liselle Re: Ustanowić Dzień Przymusowej Prokreacji 30.06.08, 13:25 Nucz Ty się najpierw poprawnej polszczyzny, a potem bierz się za zapładnianie - "je" a nie "ich" Odpowiedz Link Zgłoś
jrj2003 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:06 tak, tu tkwi przyczyna Odpowiedz Link Zgłoś
jrj2003 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:08 Odpowiedź winna być do tego wątku i wypowiedzi: "tak, tu tkwi przyczyna!" Odpowiedz Link Zgłoś
jrj2003 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:12 jkmjkm napisała: > Jest na to sposób - przestańcie nas okradać, złodzieje! jrj2003 30.06.08, 08:06 Odpowiedz cytując Odpowiedz tak, tu tkwi przyczyna Re: Polsce grozi demograficzna zapaść jrj2003 30.06.08, 08:08 Odpowiedz cytując Odpowiedz Odpowiedź winna być do tego wątku i wypowiedzi: "tak, tu tkwi przyczyna!" Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.4 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:36 Istotnie! Złodziejstwo w Polsce jest przerażające, zostawiłem na chwilę młotek i ukradli... Odpowiedz Link Zgłoś
stoprasizmowi od wielu lat kazdy o tym wie..czy rzad to debile? 30.06.08, 06:55 ze musza placic za specjalne raporty po kilkaset tysiecy pln?? niech zajma sie budowaniem autostrad i przygotowywanie euro. glosowalem na Tuska a teraz mi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
affogato10 Re: POmyłka 30.06.08, 07:20 Też głosowałem na Tuska i mi wstyd bo to totalna pomyłka. Nie chce mi się tu już rozpisywać co powinno być typu niższy VAT na artykułu dla dzieci, dłuższe urlopy możliwość odliczenia większej kwoty na dziecki itd. Ale tego nie będzie bo cała POmyłka musi sie teraz obłowić w myśl "mordo ty moja" a to wszystko "by żyło się lepiej" Odpowiedz Link Zgłoś
thor.g nie żałuję 30.06.08, 07:55 Też głosowałem na Tuska i mi nie wstyd , bo alternatywa czyli PiS to dopiero pomyłka, mam nadzieje ze te smieci NIGDY juz nie skonstruują rządu. Szkoda, ze około 1/4 dorosłych Polaków dalej ich popiera, ale też (mam nadzieje) większosc z nich to włsnie ta stara Polska, wraz z jej smiercia ostatecznie umrze i pis. Twoja lepiej wracac do afryka, tam miec dobra władza. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: nie żałuję 30.06.08, 09:24 Skąd przyszło Ci do głowy, że w tym roku musisz głosować albo na Tuska albo na Kaczyńskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
thor.g Re: nie żałuję 30.06.08, 10:41 Po 1 , skąd Tobie przyszło do głowy ze w tym roku bedziesz głosował na kogokolwiek ? :) Kaczyński i PiS to dla mnie jedna zgraja patałachów. Zawsze zagłosuję przeciwko pisdakom. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: nie żałuję 30.06.08, 10:45 thor.g napisał: > Zawsze > zagłosuję przeciwko pisdakom. A ktoś inny zawsze zagłosuje przeciw PO choćby za PiS. Przeczytać i zrozumieć program wyborczy? Po co? Głosujmy PRZECIW. Odpowiedz Link Zgłoś
thor.g Re: nie żałuję 30.06.08, 11:48 po pierwsze po czym mniemasz ze nie znam programu pis (PO i nawet innych partyjek)? po drugie nigdy nie bede popierał ludzi takich jak kaczyńscy, macierewicz, gosiewski, brudziński, kurski, karski, wasermann, kryże, jasiński, aumiller, kalata, sowińska itd itp... jeśli nie jesteś w stanie wydedukować czemu, to nasza dyskusja tutaj jest bezcelowa. Prosty fakt ze nie chce mi sie pisać wypracowań ( których i tak nikt nie doceni) nie znaczy ze jestem platformowym odpowiednikiem pisowych tępaków, głosującym jedynie przeciw pis, ja głosuję przeciw tym ludziom i przeciw ich światopoglądowi i wybieram to co wg mnie będzie najlepsze dla Polski. Oni nie są co społeczeństwo wyraziło chyba nadto wyraźnie w październiku. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: nie żałuję 30.06.08, 13:40 unhappy napisał: > thor.g napisał: > > > Zawsze > > zagłosuję przeciwko pisdakom. > > A ktoś inny zawsze zagłosuje przeciw PO choćby za PiS. > > Przeczytać i zrozumieć program wyborczy? Po co? Głosujmy PRZECIW. Zrozumieć program wyborczy? Jak ty chcesz, żeby rozumiał go przeciętny zjadacz chleba, skoro ci, którzy go ułożyli, też go nie rozumieją? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: nie żałuję 30.06.08, 10:53 > Skąd przyszło Ci do głowy, że w tym roku musisz głosować albo na Tuska > albo na Kaczyńskiego??? a na kogo? Napie..kiego?? Czy moze Korwina? Nie ma alternatywy... A w tym rozpuszczonym komuna (takze ta za rzadow AWS, SLD i PIS) narodzie nie da sie isc z solidnie liberalnym programem, trzeba go niestety rozwadniac - inaczej sie skonczy jak Korwin, jesli chodzi o poparcie i wplyw na wydarzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: nie żałuję 01.07.08, 02:30 > Też głosowałem na Tuska i mi nie wstyd , bo alternatywa czyli PiS to dopiero Dobrze wiedziec, ze to (w domysle: jedyna) alternatywa :P Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: POmyłka 30.06.08, 13:50 też głosowałem na Tuska ale jestem nim zdegustowany i już prawdopodobnie więcej nie zagłosuję w żadnych polskich wyborach. Nie mam po co, nie mam na kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: POmyłka 01.07.08, 02:33 Pytanie - glosowales na program, czy na antyPiS? Jesli to pierwsze, wierz mi, nie przypuszczam zebys nie mial na kogo glosowac, wystarczy sie rozejrzec, wbrew pozorom sa partie ktore nie sa obecnie w Sejmie i maja cos do zaoferowania (i nie mam tu na mysli wylacznie holubionej przez GW PeDe, jest tego naprawde sporo :) Tylko ze nasz cudny system subwencji tworzy swego rodzaju oligopol partyjny. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
turbo-liberal Re: POmyłka 30.06.08, 18:50 Też na niego głosowałem, i dziś już na 90% wiem, że to był błąd. Tylko silny, intensywny liberalizm może pomóc temu krajowi. Stop rozdawnictwu. Stop masakrycznie wysokim podatkom. Stop debilnym przepisom prawa pracy. W przyszłości będę głosował na Korwina-Mikke. Odpowiedz Link Zgłoś
simpson0107 Rozwiazanie jest proste i wyprobowane 30.06.08, 07:13 otworzyc granice na imigrantow i sprawa zalatwiona. Jest mnostwo ludzi na Ukrainie, w Rosji, na Bialorusi, w Chinach, na Filipinach, w Afryce i wielu innych miejscach, ktorzy chcieliby u nas pracowac... Tylko to rozwiazanie jest niewyobrazalne dla naszego chrzescijanskiego, przepelnionego 'miloscia' do blizniego spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Bredzisz 30.06.08, 10:28 Nie ma tych ludzi. W każdej chwili możesz mieć ludzi którzy nadają się tylko do wymuszania państwowej pomocy, zdatnych do pracy tak łatwo nie dostaniesz (tych chętnie przyjmą państwa dużo bogatsze od nas – a i one mają z tym problemy). Problem jest w tym że w naszym wspaniałym kraju dzieci po prostu nie opłacają się tym którzy powinni je mieć. Razem z żoną zarabiamy około 15000 zł miesięcznie – to daje nam po 7500 na osobę. Jeżeli zdecydujemy się na dziecko to na osobę wypadnie już tylko po 5000 zł. Jeżeli zdecydujemy się na dwójkę dzieci to na osobę będzie już tylko 3750 zł. Dwójka dzieci i już mamy tylko połowę pieniędzy. Z tych dzieci my będziemy mieć tylko satysfakcję, korzyści przypadną państwu – wydaje mi się że ta satysfakcja jest trochę za droga (za te pieniądze można mieć wiele innych). W sposób oczywisty nasze państwo prowadzi politykę w ten sposób by ludzie którzy mogą zapewnić dzieciom należyte wykształcenie (nie tylko takim jak my którym się raczej dobrze powodzi ale również tym gorzej sytuowanym ale normalnie pracującym) nie decydowali się na dzieci (jeśli się zdecydują to zostaną dotkliwie ukarani spadkiem dochodów). Za to premiuje się dzietność marginesu społecznego. W rodzinie lumpów sytuacja wygląda inaczej, dzieci nie zmniejszają dochodu na osobę tylko dokładnie na odwrót – zwiększają go. Lumpom opłaca się mnożyć i będą to robić (poprawiając statystyki i samopoczucie rządzących). Niestety lumpy wychowują najczęściej lumpy. Za parę lat przyjdzie nam wszystkim za to zapłacić. Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Bredzisz 30.06.08, 10:52 Jeśli chcesz normalnie pracować to konieczne jest np. zatrudnienie opiekunki do dziecka. Jeśli tego nie zrobisz to musisz opiekować się nim samemu a to wymusza dużo więcej pracy lub obniżenie dochodów. Na jedno więc wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Bredzisz 30.06.08, 11:04 Podejrzany wydał mi się poziom wydatków, ale fakt nie brałem pod uwagę opiekunki. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Bredzisz 30.06.08, 13:53 he he czysty hedonizm, wielu ludzi przed tobą doszło do tego samego wniosku: why have children when you can have Martini? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Bredzisz 30.06.08, 10:40 georg_l napisał: > Nie ma tych ludzi. W każdej chwili możesz mieć ludzi którzy nadają > się tylko do wymuszania państwowej pomocy, zdatnych do pracy tak > łatwo nie dostaniesz (tych chętnie przyjmą państwa dużo bogatsze od > nas – a i one mają z tym problemy). To się zgadza - 45 lat komunizmu zniszczyło ludzkie umysły na wiele pokoleń. > Problem jest w tym że w naszym wspaniałym kraju dzieci po prostu nie > opłacają się tym którzy powinni je mieć. > Razem z żoną zarabiamy około 15000 zł miesięcznie – to daje nam po > 7500 na osobę. Jeżeli zdecydujemy się na dziecko to na osobę > wypadnie już tylko po 5000 zł. Jeżeli zdecydujemy się na dwójkę > dzieci to na osobę będzie już tylko 3750 zł. To, że posiadanie dziecka obniży wasz standard to jest OCZYWISTE. Kwestia priorytetów. > Dwójka dzieci i już mamy tylko połowę pieniędzy. > Z tych dzieci my będziemy mieć tylko satysfakcję, korzyści przypadną > państwu – wydaje mi się że ta satysfakcja jest trochę za droga (za > te pieniądze można mieć wiele innych). Problem polega na tym, że w przypadku dzieci kalkulacja ekonomiczna jest bez sensu. Może łatwo mi to pisać bo płacę naprawdę duże podatki :) więc posiadanie dzieci po prostu postrzegam bardziej jako radość niż kłopot. Ale znam rodziny które mają dzieci przy dochodzie na głowę poniżej 500 zł i lumpami ich bym nie nazwał. > Za to premiuje się dzietność marginesu społecznego. W rodzinie > lumpów sytuacja wygląda inaczej, dzieci nie zmniejszają dochodu na > osobę tylko dokładnie na odwrót – zwiększają go. Lumpom opłaca się > mnożyć i będą to robić (poprawiając statystyki i samopoczucie > rządzących). Niestety lumpy wychowują najczęściej lumpy. Za parę lat > przyjdzie nam wszystkim za to zapłacić. Wchodząc w meandry spiskowej teorii dziejów można wysnuć wniosek, że politykom nie opłaca się, żeby dzieci mieli ludzie których na to stać. Bo ich dzieci zdobywszy solidne wykształcenie będą w stanie zrozumieć programy wyborcze i nie dadzą się złapać na lep demagogii. A lumpenproletariat? Proszę... parę obietnic i głos kupiony. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Bredzisz 30.06.08, 11:13 Mój kuzyn jest nauczycielem i dzięki temu wiem jak powodzi się rodzinom jego wychowanków. Jest np. rodzina pewnego mechanika samochodowego. Ma on pięcioro dzieci i stara się im zapewnić jak najlepsze warunki. Jego żona prowadzi dom i dorabia a mechanik poza pracą w jakimś warsztacie przyjmuje zlecenia na naprawy samochodów przy których siedzi do nocy. W rodzinie mechanika nie przelewa się ale też biednie nie jest (odkąd jednak chodzą do szkoły dzieci mechanika nie były nigdzie na wakacjach). W tej samej wsi jest inna rodzina. Ojciec jest pijakiem który pracą nigdy się nie zhańbił, matka podobnie – mają ośmioro dzieci. Dzieci pijaka co 2 góra 3 lata wyjeżdżają na kolonie, są też wyraźnie lepiej ubrane niż dzieci mechanika. Gdy pijak wraca wieczorem z baru lubi przystanąć przy płocie mechanika (który w lecie naprawia często samochody na podwórku) i lubi się z niego naśmiewać – „ty to jesteś durny, narobisz się a i tak nic z tego nie masz – ja nic nie robię i lepiej mi się żyje”. Tak wygląda Polska polityka prorodzinna. Oczywiście, są rodziny (jak te o których mówisz) które będą uczciwie pracować i żyć z dochodem 500 zł na głowę – jak ten mechanik. Czy jednak nie uważasz że widząc jak to wszystko wygląda ludzie nie będą zmieniać jeszcze bardziej swojego podejścia do sprawy posiadania dzieci (i pracy)? W spiskową teorię dziejów tu bym nie wchodził. ;) Lumpami nie da się dobrze rządzić – by kupić głos lumpa trzeba najpierw mieć za co go kupić. ;) A przy samych lumpach (lub ich większości) nie za bardzo będzie za co kupować. Na koniec sprawa kalkulacji. Oczywiście, nie ma ona sensu. ;) W końcu – nawet mając świadomość że się to nie opłaca, zdecydujemy się pewnie na dziecko. Ale będzie to jedynak. Podobnie u naszych znajomych, rzadko kto decyduje się na dwójkę (o większej ilości dzieci nawet nie wspominając). Uważasz że kalkulacja ekonomiczna nie ma na to wpływu? Pozdrawiam Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Bredzisz 30.06.08, 11:22 georg_l napisał: > Uważasz że kalkulacja ekonomiczna nie > ma na to wpływu? Po pierwszym dziecku jak najbardziej. Tu zresztą też pozafinansowe motywacje odgrywają rolę. Ja z żoną nigdy o trzecim dziecku nie myśleliśmy chociaż finansowo nie byłby to problem. Po prostu włosów do osiwienia wystarczy nam na dwójkę :D Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Bredzisz 30.06.08, 11:33 a mi kuzyn opowiadał że ufo nad wsią latało Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Bredzisz 30.06.08, 11:36 No widzisz ilu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć od kuzynów. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Bredzisz 30.06.08, 11:46 wiesz to tak a propos opowieści dziwnej treści o lumpie co jeśdzi na bli z ósemką dzieci i jego ciężko pracujacym sasiedzie co na obiad ma zupe z kurzych łapek Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Bredzisz 30.06.08, 11:54 No popatrz, nie domyśliłem się ;) Co do lumpa. Kolonie dla jego dzieci są opłacane. Ubrania dostaje. Opał dostaje. Jedzenie dostaje. Co jakiś czas coś tam zrobi (np. sprzeda kupony na jedzenie) i ma pieniądze na piwo. ;) Mechanik ma zbyt wysokie dochody – nie dostaje żadnej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Mój Boże, jak ty to wytrzymasz, to obniżenie 30.06.08, 14:14 stanu życia, biedaku ... z głodu niebożątko umrzesz, dziecko ci od ust odejmie, po nocach płakać będzie ... może lepiej nie miej dzieci ... dla ich dobra !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l czeka Cie przykra niespodzianka :( 30.06.08, 14:25 Dokładnie takie jest właśnie podejście naszych władz. Efekty są dokładnie takie jak widać. Coraz więcej ludzi rezygnuje z dzieci. Ja wiem że będę musiał pracować do śmierci a jeśli nie będę mógł już pracować to czeka mnie przy odrobinie szczęścia eutanazja a jeśli będę miał pecha to zdychanie pod płotem. Wiem co mnie czeka i pogodziłem się z tą myślą. Ciebie czeka to samo, z tą różnicą że raczej się z tą myślą nie pogodziłeś – będziesz miał cholernie przykrą niespodziankę. Przypomnij sobie wtedy że swoimi wypowiedziami popierałeś (zapewne nieświadomie) taki właśnie system. Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
tsoprano qufa to ty jesteś klasa średnia skoro 15000 30.06.08, 21:58 z żonką wyciągacie razem. Bierz się za robotę bo Ojczyzna wzywa. Kto ma robić dzieci - ja który zarabiam miesięcznie 1300zł ??? Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Rozwiazanie jest proste i wyprobowane 01.07.08, 02:34 > otworzyc granice na imigrantow i sprawa zalatwiona. Jest mnostwo ludzi na > Ukrainie, w Rosji, na Bialorusi, w Chinach, na Filipinach, w Afryce i wielu > innych miejscach, ktorzy chcieliby u nas pracowac... Tylko to rozwiazanie jest > niewyobrazalne dla naszego chrzescijanskiego, przepelnionego 'miloscia' do > blizniego spoleczenstwa. Dzieki za ta uszczypliwa uwage o chrzescijanstwie, ale pragne zwrocic uwage, ze spoleczenstwa nie tak konserwatywne, jak np. kanadyjskie czy zachodnioeuropejskie jakos tez nie pala sie do otwarcia granic - chyba nie bez powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaowca7104 zapaść demograficzna? 30.06.08, 07:30 Niech do tych spraw nie wtrącają się politykierzy różnej maści,niech nie gadają i nie prawią morałów!Posiadanie dzieci to sprawa prywatna. Potrzebny jest przyjazny system np. ulgi podatkowe, korzystne urlopy wychowawcze, podejście pracodawców itd.Co się dziwić skoro np. w tym roku zabraklo miejsc w przedszkolach i to prywatnych...czy nawet tego nie mozna zorganizowac? Moje dziecko w przyszłym roku ma pójść do przedszkola, jak się nie dostanie to co mam zrezygnować z pracy? Dziecko powinno przebywać wśród dzieci, rozwijać się, bawić się a potem uczyć się w dobrych warunkach....ale kogo to obchodzi rodzice jakoś sobie poradzą, zakombinują a potem nauczą się od nich tego dzieci i tradycja polskiego kombinowania zostanie zachowaną bo tradycję trzeba przecież szanować! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: zapaść demograficzna? 30.06.08, 08:26 Potrzebne sa przede wszystkim mieszkania. Trudno zakładac rodzine w wynajetym za kolosalne pieniadze mieszkaniu. Na utrzymanie jeszcze jakoś sie zarobi . Odpowiedz Link Zgłoś
camparis Re: zapaść demograficzna? 30.06.08, 08:55 Tylko mieszkania???? Śmiech na sali! W Polsce nie ma choćby żłobków i przedszkoli. We Wrocławiu rodzice zapisywali się w "kolejkowe" aby móc złożyć podanie, bo brakuje miejsc. Polska nie refunduje in-vitro, a dzieci do adopcji brak, bo nie są odbierane prawa rodzicielskie biologicznym rodzicom znęcającym się nad własnymi pociechami. To czego rząd się spodziewa? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: zapaść demograficzna? 30.06.08, 11:34 Nie ,nie tylko ,ale przede wszystkim .Od tego zaczyna sie myslenie o rodzinie - bierzemy slub ? a gdzie bedziemy mieszkac ? Ostatnio podawano ,że tylko 30% Polaków mieszka w mieszkaniach spełniających normy metrażowe przypadajace na jednego czlowieka. Mimo wszystko łatwiej zorganizowac opiekę dla dziecka ,niz kupic mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: zapaść demograficzna? 01.07.08, 02:35 kto niby ta norme ustala? UE? :P Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: zapaść demograficzna? 30.06.08, 08:39 czarnaowca7104 napisała: > Niech do tych spraw nie wtrącają się politykierzy różnej maści,niech > nie gadają i nie prawią morałów!Posiadanie dzieci to sprawa > prywatna. Słusznie prawisz. > Potrzebny jest przyjazny system np. ulgi podatkowe, > korzystne urlopy wychowawcze, podejście pracodawców itd. Tylko, że to oznacza właśnie wtrącenie się różnej maści spryciarzy. Jak to możliwe żeby przeczyć sobie w jednej wypowiedzi :) > Co się > dziwić skoro np. w tym roku zabraklo miejsc w przedszkolach i to > prywatnych...czy nawet tego nie mozna zorganizowac? Ktoś musi ci organizować? Ale życie organizujesz sobie sama mam nadzieję. Czy też może czekasz na wytyczne? > Moje dziecko w > przyszłym roku ma pójść do przedszkola, jak się nie dostanie to co > mam zrezygnować z pracy? A jesteś wolnym człowiekiem? > Dziecko powinno przebywać wśród dzieci, > rozwijać się, bawić się a potem uczyć się w dobrych warunkach....ale > kogo to obchodzi rodzice jakoś sobie poradzą, zakombinują a potem > nauczą się od nich tego dzieci i tradycja polskiego kombinowania > zostanie zachowaną bo tradycję trzeba przecież szanować! Kombinatorstwo to właśnie żerowanie na różnych ulgach i przywilejach. I tego nas uczy nasza kochana władza bo bez tych kombinacji nie da się godnie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
matze81 co za bzdurny komentarz 30.06.08, 08:57 czarnaowca ma racje piszac, ze polityka prorodzinna w polsce podlega ideologicznemu wplywowi prawicy (i KK). roztacza sie straszliwe wizje "umierajacego narodu polskiego" itd. nalezy odroznic takie gledzenie od rzeczowej polityki. i tu wlasnie jest miejsce dla interwencji panstwa i np. wprowadzanie ulg, dodatkow, zwiekszanie ilosci miejsc w przedszkolach. rola panstwa jest opiekowac sie obywatelami a nie oglaszac nagonke na tych, ktorzy wybieraja korzystanie z innych praw i przywilejow (jak np. prawo do stanowienia o swoim wlasnym ciele, czyli do srodkow antykoncepcyjnych oraz aborcji). wolnosc nie oznacza bycia zmuszonym do wyboru miedzy praca a rodzina. zadaniem panstwa jest umozliwienie spoleczenstwu jednego i drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: co za bzdurny komentarz 30.06.08, 09:01 matze81 napisał: > czarnaowca ma racje piszac, ze polityka prorodzinna w polsce podlega > ideologicznemu wplywowi prawicy (i KK). A która to jest ta prawica? > roztacza sie straszliwe wizje > "umierajacego narodu polskiego" itd. nalezy odroznic takie gledzenie od > rzeczowej polityki. Czyli ta polityka która ci pasuje jest rzeczowa. Reszta jest nierzeczowa. Ale już na podanie konkretnych przykładów nie starczyło ci sił :) > i tu wlasnie jest miejsce dla interwencji panstwa i np. > wprowadzanie ulg, dodatkow, zwiekszanie ilosci miejsc w przedszkolach. rola > panstwa jest opiekowac sie obywatelami a nie oglaszac nagonke na tych, ktorzy > wybieraja korzystanie z innych praw i przywilejow (jak np. prawo do stanowienia > o swoim wlasnym ciele, czyli do srodkow antykoncepcyjnych oraz aborcji). Acha... ideologia. Ekonomia i ideologia to nieciekawa mieszkanka. > wolnos > c > nie oznacza bycia zmuszonym do wyboru miedzy praca a rodzina. Popatrz - to rozumiesz. Super. > zadaniem panstwa > jest umozliwienie spoleczenstwu jednego i drugiego. Oczywiście. Ale nie poprzez system ulg. W normalnych warunkach posiadanie dzieci oznacza OBNIŻENIE standardu bo dziecko kosztuje. Każde. Ty chcesz żeby bezdzietni płacili na twoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: co za bzdurny komentarz 30.06.08, 10:11 Kazde panstwo jest jakas ideologia. Do ciebie nalezy wybor, czy wolisz panstwo rzadzone ideologia katolicka czy ideologia praw czlowieka (mnie osobiscie blizsza). Nie chcesz placic podatkow na wojsko, policje i przedszkola? Prosze bardzo, mozesz zamieszkac w buszu albo chocby na centralnym z innymi bezdomnymi. Oni podatkow nie placa. Jesli jestes np. za prywatyzacja sluzby zdrowia, to powinienes wiedziec, ze moze sie zdarzyc, ze to ciebie nie bedzie stac na leczenie - w koncu ilu ludzi nie stac na prywatna wizyte u dentysty (a to tylko jeden lekarz). A ubezpieczyciele prywatni chorych nie chca ubezpieczac, wola zdrowych. Jesli jestes za prywatyzacja szkolnictwa, to musisz pamietac, ze to moze ciebie nie bedzie stac na poslanie dzieci do szkoly. Ostatnio rzad mowil, ze kobiety nie beda mogly dziedziczyc emerytur po mezu - jak w takim razie chcesz namowic swoja zone na dzieci? Bo kobieta myslaca nie zdecyduje sie na dzieci wiedzac, ze zostanie wyrzucona z pracy, bez zasilkow, bez emerytury, bez dachu nad glowa jesli ja maz zostawi. Fajna przyszlosc, nie? Nawet brak polityki prorodzinnej to jest jakas polityka. Polska, mimo ze katolicka, bez aborcji, z utrudnionym dostepem do antykoncepcji (cena) i wiedzy o zyciu seksualnym, boryka sie z problemem niskiej dzietnosci - podobnie jak inne panstwa katolickie w Europie. Polska ma jedna z najnizszych dzietnosci w Europie. Wysoka dzietnosc w Europie maja te panstwa, gdzie sa przedszkola i zlobki dofinansowane przez panstwo, np. Francja i panstwa skandynawskie. Mala dzietnosc maja panstwa, gdzie przedszkoli i zlobkow ze swieca szukac - takie jak Polska wlasnie. Polska jednoczesnie przoduje w ilosci ciaz nastoletnich (wraz z katolicka Irlandia i Wielka Brytania, gdzie wychowanie seksualne jest takie jak w Polsce, tj. niby jest, ale nieobowiazkowe, a w ponad 1/3 szkol nie ma go w ogole, bo to sa szkoly religijne). Prym pod wzgledem ciaz nastolegnich wsrod krajow rozwinietych wioda USA, z ktorych Polska tak ochoczo przejmuje wszystkie rozwiazania. Wlasnie tam zrobiono badania, z ktorych wyszlo, ze na wiek inicjacji nie wplywa ani edukacja seksualna ani chrzescijanska - wiek inicjacji byl taki sam dla obu grup, tyle ze grupa po edukacji seksualnej uzywala prezerwatyw i mniej bylo wsrod nich zakazen chorobami wenerycznymi (1/4 amerykanskich nastolatkow jest zarazona). Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: co za bzdurny komentarz 30.06.08, 10:30 rikol napisała: > Kazde panstwo jest jakas ideologia. Do ciebie nalezy wybor, czy wolisz panstwo > rzadzone ideologia katolicka czy ideologia praw czlowieka (mnie osobiscie > blizsza). Acha - czyli albo ideologia katolicka albo bliżej nieokreslona ideologia praw człowieka. Czy to nie jest aby antykatolicka obsesja? > Nie chcesz placic podatkow na wojsko, policje i przedszkola? Dziwna ta twoja logika. Nie chcąc płacić na przedszkola muszę nie chcieć płacić na wojsko i policję? > Prosze > bardzo, mozesz zamieszkac w buszu albo chocby na centralnym z innymi bezdomnymi. Słabo. Niepłacenie na przedszkola powinna skutkować co najmniej trądem. > Oni podatkow nie placa. Jesli jestes np. za prywatyzacja sluzby zdrowia, to > powinienes wiedziec, ze moze sie zdarzyc, ze to ciebie nie bedzie stac na > leczenie - w koncu ilu ludzi nie stac na prywatna wizyte u dentysty (a to tylko > jeden lekarz). Kogoś nie stać na leczenie i umiera. Ale socjalizm mu pomoże. Problem polega na tym, że istnieją choroby na które żaden socjalizm nie pomoże i choroby których leczenie jest tak kosztowne, że nikt tych kosztów nie poniesie. Jak widać nawet socjalizm ma granice. > A ubezpieczyciele prywatni chorych nie chca ubezpieczac, wola > zdrowych. Jesli jestes za prywatyzacja szkolnictwa, to musisz pamietac, ze to > moze ciebie nie bedzie stac na poslanie dzieci do szkoly. Już teraz wiele dzieci nie chodzi do szkoły. Już teraz wiele dzieci stoczyło się i... cóż im na to poradził socjalizm? > Ostatnio rzad mowil, > ze kobiety nie beda mogly dziedziczyc emerytur po mezu - jak w takim razie > chcesz namowic swoja zone na dzieci? Bo kobieta myslaca nie zdecyduje sie na > dzieci wiedzac, ze zostanie wyrzucona z pracy, bez zasilkow, bez emerytury, bez > dachu nad glowa jesli ja maz zostawi. Fajna przyszlosc, nie? Ojej... Państwo nie dało? Straszne. > Nawet brak polityki prorodzinnej to jest jakas polityka. Polska, mimo ze > katolicka, bez aborcji, z utrudnionym dostepem do antykoncepcji (cena) i wiedzy > o zyciu seksualnym, boryka sie z problemem niskiej dzietnosci - podobnie jak > inne panstwa katolickie w Europie. Polska ma jedna z najnizszych dzietnosci w > Europie. Wysoka dzietnosc w Europie maja te panstwa, gdzie sa przedszkola i > zlobki dofinansowane przez panstwo, np. Francja i panstwa skandynawskie. Znowu - finansowane przez Państwo. > Mala > dzietnosc maja panstwa, gdzie przedszkoli i zlobkow ze swieca szukac - takie ja > k > Polska wlasnie. Polska jednoczesnie przoduje w ilosci ciaz nastoletnich (wraz z > katolicka Irlandia i Wielka Brytania, gdzie wychowanie seksualne jest takie jak > w Polsce, tj. niby jest, ale nieobowiazkowe, a w ponad 1/3 szkol nie ma go w > ogole, bo to sa szkoly religijne). Prym pod wzgledem ciaz nastolegnich wsrod > krajow rozwinietych wioda USA, z ktorych Polska tak ochoczo przejmuje wszystkie > rozwiazania. Wlasnie tam zrobiono badania, z ktorych wyszlo, ze na wiek > inicjacji nie wplywa ani edukacja seksualna ani chrzescijanska - wiek inicjacji > byl taki sam dla obu grup, tyle ze grupa po edukacji seksualnej uzywala > prezerwatyw i mniej bylo wsrod nich zakazen chorobami wenerycznymi (1/4 > amerykanskich nastolatkow jest zarazona). I z tych wszystkich faktów wysnułeś, że Państwo powinno finansować przedszkola? Czyli zawłaszczyć kolejną dziedzinę ludzkiej działalności po to żeby działała byle jak i kosztowała więcej niż powinna. Super :| Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: co za bzdurny komentarz 30.06.08, 10:36 To napisz w takim razie, po co w ogole jest panstwo. Niech zgadne - zeby zbierac podatki i nic w zamian nie dawac? Napisz, jakie placisz podatki w Polsce i co z tego masz. panstwowe moze byc efektywne - w innych panstwach jakos to dziala Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: co za bzdurny komentarz 30.06.08, 12:08 rikol napisała: > To napisz w takim razie, po co w ogole jest panstwo. Niech zgadne - zeby zbiera > c > podatki i nic w zamian nie dawac? Znowu używasz swojej, dość oryginalnej logiki. Akurat jeśli chodzi o Państwo to mam poglądy takie same jak Balcerowicz czyli to co się da powinno być prywatne. O ile chodzi o resorty mające monopol na przemoc wobec obywateli (policja) czy czysto siłowe (wojsko) to ich prywatyzację wyobrażam sobie słabo ale może to jest wada mózgu. > Napisz, jakie placisz podatki w Polsce i co z > tego masz. Mam z tego dokładnie TO SAMO co lump, który podatków nie płaci. W tym kontekście w którym progu się znajduję i ile płacę od dochodów osobistych (bo firma to odrębna sprawa) nie ma znaczenia i to jest smutne. > panstwowe moze byc efektywne - w innych panstwach jakos to dziala Państwowe może być efektywne ale ZAWSZE będzie mniej efektywne niż prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: co za bzdurny komentarz 01.07.08, 02:38 Czytam rozne Twoje posty, i nie zawsze sie zgadzam, ale tu masz ode mnie 100% poparcia :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Socjalizm pomoże ??????????????????????? 30.06.08, 11:57 Socjalizm zrobi tak: - odbierze pieniądze w podatkach i przymusowych składkach - ustawi w kolejce - zmusi do zapłacenia łapówki - pobierze opłaty administracyjne - a na końcu unieważni Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: co za bzdurny komentarz 30.06.08, 11:35 unhappy napisał: > Oczywiście. Ale nie poprzez system ulg. W normalnych warunkach posiadanie dziec > i > oznacza OBNIŻENIE standardu bo dziecko kosztuje. Każde. Ty chcesz żeby > bezdzietni płacili na twoje dzieci. Nie traktowałbym tego jako płacenia bezdzietnych na cudze dzieci. Popatrz na to jak na inwestycję. Inwestuję w wychowanie jakichś dzieci a następnie te dzieci (gdy dorosną) płacą na moją emeryturę. Problem polega na tym że gdy mamy coraz mniej dzieci (w ten sposób ich wychowanie nas coraz mniej kosztuje) to w przyszłości ludzie ci nie będą w stanie zapewnić nawet głodowych emerytur tym którzy na nie łożyli (swoją drogą jednostkowo też mało). Proste, nie chcemy inwestować teraz w dzieci to w przyszłości nie dostaniemy emerytur. Ja się z tym pogodziłem (miałem wybór?) ale większość żyje wciąż w przeświadczeniu że dzisiaj nic nie zainwestują a w przyszłości dostaną jakieś pieniądze. ;) Pozdrawiam Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: co za bzdurny komentarz 30.06.08, 12:12 georg_l napisał: > Nie traktowałbym tego jako płacenia bezdzietnych na cudze dzieci. > Popatrz na to jak na inwestycję. Inwestuję w wychowanie jakichś > dzieci a następnie te dzieci (gdy dorosną) płacą na moją emeryturę. Tylko, że ubezpieczenia powinny być dobrowolne. > Problem polega na tym że gdy mamy coraz mniej dzieci (w ten sposób > ich wychowanie nas coraz mniej kosztuje) to w przyszłości ludzie ci > nie będą w stanie zapewnić nawet głodowych emerytur tym którzy na > nie łożyli (swoją drogą jednostkowo też mało). Wydawajmy więc kasę (publiczną!) na eksperymenty mające zwiększyć ilość dzieci. Przy tych eksperymentach naje się solidnie cała rzesza kombinatorów, pośredników, politykierów i specjalistów od wszystkiego i niczego. I im się może opłaci mieć dzieci albo przynajmniej strata ekonomiczna z tytułu ich posiadania nie będzie zbyt dotkliwa. > Proste, nie chcemy inwestować teraz w dzieci to w przyszłości nie > dostaniemy emerytur. Ja się z tym pogodziłem (miałem wybór?) ale > większość żyje wciąż w przeświadczeniu że dzisiaj nic nie > zainwestują a w przyszłości dostaną jakieś pieniądze. ;) Inwestowanie w dzieci brzmi słusznie. Problem może być w szczegółach. A najlepiej w dzieci inwestują rodzice a nie "szacowne gremia" pasożytujące na budżecie. To tak jak z wydawaniem - najlepiej złotówkę wyda jej właściciel :) Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: co za bzdurny komentarz 30.06.08, 12:41 Czy ubezpieczenie powinno być dobrowolne? Jeśli zaakceptujemy sytuację że ci którzy się nie ubezpieczą będą później zdychać pod płotem i nikt nie będzie próbował wyciągnąć ode mnie pieniędzy na ich karmienie i leczenie to oczywiście – powinno być dobrowolne! Nie wierzę jednak w to że zdychający pod płotem nie znajdą obrońców którzy z radością sięgną do mojego portfela by ich ratować. Jeżeli istnieje (praktycznie 100%) prawdopodobieństwo że to ja będę musiał w przyszłości płacić na tych którzy dziś chcą by ubezpieczenia były wyłącznie dobrowolne to nie zgadzam się na taki układ. Czy mamy wydawać pieniądze na eksperymenty? Nie, zdecydowanie nie! Starczą ulgi podatkowe dla tych którzy będą mieli dzieci (i tylko taka pomoc, żadnych zasiłków, becikowego itp.). W tym przypadku nie ma żadnych pośredników czy kombinatorów. Poza tym w ten sposób właśnie rodzicom pozostają w kieszeni pieniądze na inwestowanie we własne dzieci – czyli jest tak jak chciałeś. Pozdrawiam Georg Lipke Odpowiedz Link Zgłoś
roksi771 Re: zapaść demograficzna? 30.06.08, 10:01 Popieram w calej rozciaglosci. Z trudem znalazlam przedszkole dla dziecka 4 lata temu. A teraz to juz jest nierealne. Z dobra podstawowka to samo. Dlatego nie bedzie drugiego dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Zredukowac emerytury bezdzietnym! 30.06.08, 08:20 Bezdzietni z reguły wpłacają na emerytury więcej niż rozpłodnicy a poza tym jeśli będą ich przyciskać wyjadą z kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 phi 30.06.08, 11:15 Co z tego, że wpłacają więcej pieniędzy na emereturę? To jest mało ważne. Skoro nie będzie dzieci to komu zapłacą tymi pieniędzmi? Ludzie chyba nie rozumieją, że jeśli w przyszłości nie będzie ludzi to ich aktualne pieniądze będą warte tyle co śmieci. Skoro będzie 10 milionów osób którymi trzeba się opiekować i 5 milionów które mogą pomóc to taka pomóc bedzie strasznie droga. Wtedy ci którzy mają dzieci i dobrze je wychowali będą w dużo lepszej sytuacji od tych bezdzietnych. Oczywiście jak ktoś wychował dziecko "bezstresowo" i bez szacunku do siebie to niech się nie dziwi, że dziecko będzie miało rodziców w d*pie. Najlepszy byłby model, że emerytura dla osób które nie są bezpłodne jest głównie zależna od dochodów swoich dzieci. I to by bylo sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: phi 30.06.08, 11:59 Wyobraźmy sobie, że u człowieka w wieku ok. 40 lat wykryto śmiertelną chorobę, gwarantującą, że nie dożyje 55 lat. Czy od kogoś takiego można pobierać składki emerytalne? Wyobraźmy sobie, że ktoś ma bezpieczną pracę (w domciu przy komputerze). Czy trzeba go przymusowo ubezpieczać od wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: phi 15.07.08, 10:47 zigzaur napisał: > Wyobraźmy sobie, że u człowieka w wieku ok. 40 lat wykryto > śmiertelną chorobę, gwarantującą, że nie dożyje 55 lat. > Czy od kogoś takiego można pobierać składki emerytalne? Wyobraź sobie, że jednak znaleziono lekarstwo na tę chorobę i delikwent przeżyje 100 lat. Co wtedy? Z czego będzie żył? > Wyobraźmy sobie, że ktoś ma bezpieczną pracę (w domciu przy > komputerze). Czy trzeba go przymusowo ubezpieczać od wypadku? Tak. Może poślizgnąć się na dywanie. Ewentualnie może dojść do uszkodzenia komputera i porażenia pracownika. Nie ma czegoś takiego jak "bezpieczna praca". Jest tylko mniejsze lub większe prawdopodobieństwo wystąpienia wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Dokladnie tak 30.06.08, 14:27 Kiedys ludzie rozumieli, ze nie mając dzieci na starość będą żyć w głębokiej nędzy. Później przyszli socjaliści i to zmienili. Ludzie przestali rodzić dzieci, bo zobaczyli że bezdzietni emeryci nie żyją w nędzy a nawet są bogatsi. Czas to zmienić i uzależnić emerytury od (przynajmniej) ilości dzieci. Najsprawiedliwiej byłoby od dochodu dzieci, czyli od tego czy nie nawiały za granicę, ale to by było trudno wykonalne i policzalne. Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Dokladnie tak 01.07.08, 02:41 Z tego co piszesz, to najlatwiej byloby zlikwidowac ubezpieczenia, a co za tym idzie, rowniez emerytury panstwowe - ile wtedy dopiero pojawiloby sie wiecej dzieci .. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Wyjaśnienie przyczyny jest dość proste: 30.06.08, 07:44 Celibatowcy, nie posiadający (przynajmniej oficjalnie) dzieci, zatrudniani są na etatach w państwowych instytucjach, odbierając pracę i źródła utrzymania ojcom rodzin. Mało który celibatowiec nie pracuje na państwowym etacie (katecheta, kapelan, naukowiec ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Wyjaśnienie przyczyny jest dość proste: 30.06.08, 08:03 Masz rację. U mnie w urzędzie co drugi to czarny :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jsb44 W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 07:47 Przez miesiąc - jak pamietacie - prowadziłem wątek p.t. "Polska Katastrofa Demograficzna. W Polsce już mamy do czynienia z katastrofą demograficzną. Ujemny przyrost, majniższa na świecie dzietność i emigracja "za chlebem" to intensywnie występujące zjawiska już dzisiaj. Zjawiska ekonomiczne: brak mieszkań, niskie zarobki, bieda, niepewność jutra, egoizm pracodawców ale też: Antyrodzinna propaganda, moda na jedno dziecko, wygodnictwo i hedonizm to czynniki kulturowe! Do tego propagowanie relacji homo, aborcji, środków wczesnoporonnych, rozwodów - to wszystko rozbija rodziny, deprecjonuje wychowywanie dzieci i prowadzi wprost do zaniku całej populacji! Program prorodzinny musi być wielowątkowy - od kultury, po przedszkola i płace do wspierania matek urlopami i gwarancją pracy po powrocie z nacierzyńskiego ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 07:54 Jak sobie wyobrażasz gwarancję zatrudnienia dla kobiety powracającej z urlopu macierzyńskiego? Czy to oznaczać ma, że jej etat ma zostać na długo zablokowany, że pracodawca nie będzie miał prawa zatrudnić nikogo na zastępstwo? A jeśli w zastępstwie kobiety wychowującej dziecko będzie można zatrudniać tylko na czas określony, to wiesz, kto na tym straci? Ano, właśnie młode kobiety pragnące znaleźć się na rynku pracy. Niskie zarobki? Są cztery przyczyny tego faktu: CIT, PIT, ZUS i VAT. Aby zapłacić pracownikowi np. 1000 złotych netto, trzeba sprzedać jego pracę za 4000 złotych brutto i w dodatku otrzymać należność w tym samym miesiącu. Kto ma kupić produkty pracy za 4000 złotych? Ludzie, którzy zarabiają 1000 złotych netto? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 08:02 > Niskie zarobki? Są cztery przyczyny tego faktu: CIT, PIT, ZUS i VAT. > Aby zapłacić pracownikowi np. 1000 złotych netto, trzeba sprzedać jego pracę za > 4000 złotych brutto i w dodatku otrzymać należność w tym samym miesiącu. Kto ma > kupić produkty pracy za 4000 złotych? Ludzie, którzy zarabiają 1000 złotych net > to? W dodatku państwo musi utrzymywać tak wysokie "CIT, PIT, ZUS i VAT" by między innymi mieć pieniądze na prowadzenie "polityki prorodzinnej". Która między innymi polega na wspieraniu wielodzietnych rodzin patologicznych. To chwalebne zadanie ale sposób jej prowadzenia generuje tylko następne patologiczne rodziny wielodzietne. Wydatki się zwiększają i ilość obywateli też, ale bynajmniej nie ilość rąk do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 10:18 No wlasnie to jest ciekawe, ze w Polsce placisz podatki na poziomie socjalizmu (takie jak w Europie zachodniej), a za to dostajesz od panstwa swiadczenia na poziomie kapitalizmu (czyli prawie nic - tak jak w USA). moze wyjasnisz, gdzie te pieniadze sie podziewaja? ceny w Polsce sa takie jak w Europie Zachodniej, natomiast pensje kilka razy mniejsze. Moze to tez wyjasnisz? Bo ja widze, ze gdzies znika gora pieniedzy, ktora polscy obywatele placa w podatkach i cenach za rozne produkty. Jednym z czynnikow jest wyprowadzanie kapitalu przez supermarkety, takie jak carrefour, ktore rzekomo nie maja zadnych zyskow. Ale co z reszta? W normalnym kraju jest tak, ze placisz podatek i cos za to masz, np. policje, przedszkola itd. Co masz w Polsce za swoje podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 11:33 > Co masz w Polsce za swoje podatki? Autostrady? ;-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 12:02 Bogate kraje Europy Zachodniej (Niemcy, Wielka Brytania, Holandia, Dania) mają około 3 % ludności rolniczej. Coś tam im dotują. Niezbyt jeszcze bogata Polska ma około 30 % ludności rolniczej. Dotuje im wszystko. Także rolnikom bardzo bogatym posiadającym tysiące ha. Zarabiająca 1000 zł netto kasjerka w supermarkecie dotuje takich wiejskich milionerów jak Balazs, Komorowski, Jagieliński, Stokłosa, Mojzesowicz itd. Być może nie wyczerpałem tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 12:03 Co masz? Rolników płacących minimalne podatki. Armię rencistów i "wcześniejszych emerytów", kopalnie olewające wszelkie podatki, szpitale, które nie muszą liczyć się z kosztami "bo państwo oddłuży". Molochy takie jak PKP czy Poczta Polska, które bronią się przed kapitalizmem. A ile nas kosztowała "kolebka Solidarności"? Starczy? Szukaj tam tych pieniędzy gdzie w komuniźmie znikał papier toaletowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jsb44 Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 08:03 Ciepło, ciepło - ze wszystkim masz rację. Trzeba myśleć. Pracodawca, który ma kobiety powracające może np dostać kilka zachęt w tym ulgę w ZUS. Albo wymyślimy całkiem inny system wspierania dzietności. Sam znam kilkadziesiąt przykładów stosowanych w innych krajach. A jak sobie można wyobrazić kontynuowanie takiego stanu jaki jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 08:06 Ok on dostanie ulgę. W zamian inni będą płacić JESZCZE WIĘCEJ! Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 [...] 30.06.08, 08:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 08:27 Ale za to kler rośnie w siłe i zyje coraz dostatniej. Władza dba o nasze zbawieni i nikt jej za to nie dziekuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 12:37 maura4 napisała: > Ale za to kler rośnie w siłe i zyje coraz dostatniej. Władza dba o > nasze zbawieni i nikt jej za to nie dziekuje ? Podziękujemy. Przy wyborach. Ale co z tego, kiedy musimy wybierać między dżumą a cholerą? "Gdyby wybory mogły coś zmienić, dawno by ich zakazano". Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 08:41 jsb44 napisał: > Do tego propagowanie relacji homo Doucz się nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: W Polsce jest demograficzna zapaść 30.06.08, 10:21 Juz w starozytnosci kobiety w miare mozliwosci kontrolowaly plodnosc i urodzenia - ziolami. Nawet niektore gatunki ziol wytepiono z tego powodu. Nie jest to wiec zadna moda, ale normalne postepowanie odpowiedzialnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 07:50 też mi nowość... taki kraj skazany na zagładę cóż na to poradzić. Od 89 roku wybieramy sobie syfiastych polityków. Dlaczego nie będę miał drugiego albo i trzeciego dziecka ??? Sprawa prosta. 1. Już po pierwszym dziecku moja żona stała się pracownikiem drugiej kategorii. Z pracownika dobrego godnego zaufania nagle stała się kimś kto robi same błędy, jest za wszystko opieprzany i nic mu się nie należy. W związku z powyższym boi się nawet wspomnieć o dziecku nr 2 nie mówiąc już o urlopie wychowawczym. 2. Małe mieszkanie obecnie gnieździmy się w 2 pokojowym mieszkaniu. Schorowana teściowa i my we trójkę psa nie liczę. A widoków na zmianę miekszania nie ma. 3. Przedszkola i żłobki. Praktycznie w mojej wsi ich brak ( żłobki) a co do przedszkoli w tym roku nie dostało się 120 dzieci a zapisy do przedszkoli przeniesiono do wydziału oświaty bo przecież nie może być tak że gifty z okazji załatwienia miejsca w przedszkolu dostaną pracownicy przedszkola :) i sytuacja raczej nie zamierza się poprawić. 4. Opiekunki zatrudniane tylko na czarno bo legalnie nie stać by nas było. I to chyba wszysto w tym temacie. Oczywiście ktoś powie że mogę pójść na 3 etaty robić wtedy będzie stać na wszystko ale w d..pie mam takie propozycje nie po to założyłem rodzinę żeby się z nią nie widywać. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 10:30 pracownik drugiej kategorii - to jest wlasnie dyskryminacja kobiet, to o czym piszesz; twoj status nie zmienil sie w pracy, mimo ze to sa wasze wspolne dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 10:57 i pewnie masz rację bo jak trzeba to z młodym po równo zostajemy. Tylko ja pracuję w normalnym miejscu a moja żona jak większość żon w miejscu nienormalnym. Chociaż gdyby ktoś nie zauważył to ogólnie ludzie którzy wezmą ślub zaczynają być nagle w pracy przysłowiową kulą u nogi a posiadanie dzieci to już chyba dla pracodawcy jakąś boska kara za grzechy. Bo nagle inni współpracownicy muszą się liczyć z tym że taka osoba też chce wziąść urlop w normalnym okresie, nagle może wziąść opiekę nad dzieckiem i nic się na to nie poradzi. Nagle stajemy po przeciwnych stronach barykady. Co śmieszniejsze oni kiedyś też wychowali dzieci a zachowują się jakby nigdy nie mieli z tym do czynienia. Nie mówię tutaj o wszelkiej maści psychopatycznych pseudosinglach, którzy całą resztę traktują jak podrase ludzi i nieudaczników bo mają rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
zolta Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 07:50 Zakup Mieszkania ulatwcie a nie jakies przedluzania urlopow czy skladki, kolejny pomysl z dupy tak samo jak ten z becikowym... Myslcie panowie szlachta, myslcie... Co zmieni dlugosc urlopu macierzynskiego jak trzeba bedzie ten urlop i tak przesiedziec z tesciami i siostra, w jednym mieszkaniu w pokoju 12m2... toz to sama radosc czlowieka bierze ze mu ofiaruja te dodatkowe 2 tygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 07:53 amen :) ale cóż takie posty jak twój zostaną zakrzyczane przez wszelkiej maści trolli nazywających ludzi tak mieszkających nieudacznikami :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 07:57 Znam wielu ludzi, którzy mieszkają z 2 dzieci i żoną w pokoiku 12 m2. Ale za to jeżdżących bryką z 2-litrowym silnikiem. Ot, struktura wydatków. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:01 zig nikt nie mówi że nie ma takich ludzi ale jest spora liczba osób wydawać by się mogło dobrze zarabiajacych przynajmniej ostatnio, którzy nie mogę sobie pozwolić na miekszanie własne większe za normalne pieniądze. Nie uśmiecha mi się płacić przez 40 lat po 1000 zł miesięcznie raty. Mam już opóźniony start więc kiedy będę kończył spłacać mieszkanie pewnie będę na emeryturze a wiesz jak w polsce wyglądają emerytury. Więc albo rybka albo akwarium. Życie albo własne mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:05 Koszt wybudowania mieszkania są w miare stałe. Masz zamiar przerzucić je z barków tych co będą w nich później mieszkać na tych co w nich nie mieszkają? Takie przerzucanie robi się między innymi przy pomocy obniżania podatków względem innych, dopłat do oprocentowania kredytów i tym podobnym sztuczkom. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:15 nie koniecznie. Obniżenie podatków, zwiększenie aktywności wszelkiej maści TBS, uproszczenie prawa budowlanego. A póki co czekam aż mi się jedno miejsce w mieszkaniu zwolni. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:19 "Uproszczenie prawa budowlanego" - to tak naprawdę jest jedynie "bezkosztowe". Inne sprawy kosztują - coś za coś. Obniżenie podatków to też koszt - bo nie masz pieniędzy, które zaplanowałeś, że od ludzi wydrzesz. Jak obniża się podatki to trzeba ciąć też wydatki. Faktycznie jest spora szansa, że po obniżeniu podatków przez wzrost obrotów kwota sumaryczna, która wpłynie z nich pozostanie taka sama - ale to tylko szansa nie pewnośc. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:23 Przy naszym społeczeństwie powiedziałbym że to prawie pewność. Znając rodaków to albo dodatkowe pieniądze przepiją ( akcyza:) ) albo przejedzą i wydadzą na duperele ( obniżony vat). Sumarycznie powinno być oki tylko trzeba mieć jaja żeby ludziom powiedzieć że nie starczy na przykład na leczenie alkoholików i część zasiłków za to zostanie im zaoferowana praca. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:26 "Brak jaj" to faktycznie największy ból tego rządu. Ostatnie rządu jakie miały "jaja" by coś robić to Mazowieckiego i Buzka. No może też Kaczyńskiego - ale on miał jaja głównie do psucia nie budowy. Pozostałe wolały/wolą jedynie tak administrowac by nie podpaść jak najszerszemu elektoratowi. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:30 i to jest najgorsze nasz "elektorat" co cztery lata pozwala sobie na wciskanie kitu i decyduje się co 4 lata na głosowanie na kolejnych patafianów. Głosowałem 2 razy przecikow PiS no ale widzę że PO póki co lepiej nie robi. Chociaż jeżeli nic nie robi to przynajmniej nie psuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:43 Dla gospodarki nawet najmniej korzystne ale stałe prawodawstwo jest lepsze od ciągłych zmian. Także wolę "bezjajecznych" POwców niż szalonych PiSowców. Chociaż wolałbym jakieś dobrze zaplanowane i konsekwentnie realizowane reformy. Brak konsekwencji w prowadzaniu zamierzeń to następna wada. Czasem lepiej po staremu niż na pół- gwizdka "lepiej" po nowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:46 żeby konsekwentnie coś reformować to jeden rząd musiałby się na stołkach utrzymywać tak lekko licząć 20 lat. ewentualnie każdy następny powinien kontynuować rozpoczęte reformy a nie wszystko rozwalać i zaczynać od nowa według własnego widzimisię. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:52 maaac napisał: > "Brak jaj" to faktycznie największy ból tego rządu. Ostatnie rządu > jakie miały "jaja" by coś robić to Mazowieckiego i Buzka. No może > też Kaczyńskiego - ale on miał jaja głównie do psucia nie budowy. > Pozostałe wolały/wolą jedynie tak administrowac by nie podpaść jak > najszerszemu elektoratowi. maaac, cieszy, ze wreszcie zaczynasz widziec na oczy i wyciagac wlasciwe wnioski.... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:55 "Wreszcie"? Ani o milimetr nie zmieniłem swoich poglądów. Chyba nie bardzo wczytywałeś się w to co pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 10:13 taaaaak, maaac, coraz wiecej zwolennikow po twierdzi, ze nigdy ich sympatykami nie byli... dobrze jednak, ze zaczynaja zauwazac beznadziejnosc obecnego rzadu... better late than never... problem w tym, ze pisowska alternatywa jest rownie beznadziejna, albo nawet jeszcze gorsza... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 11:48 Ech rooboy. Mylisz się. Od początku było wiadomo, że większość osób głosowała tylko dlatego na PO bo PiS ich całkiem zdołował. I o ile będzie jakiś konflikt na lini PO-PiS zawsze stanę po stronie tej pierwszej partii. Bo jakkolwiek nie była by denna nigdy nie osiągną denności zaprezentowanej przez PiS. Dlatego mogło ci się wydawać że jestem fanem tej partii. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 11:55 maaac, nie myle sie... ile pis rzadzilo? 24 mies??? daj po jeszcze nastepne 8 mies, a zobaczysz, ze bedzie ci sie coraz trudniej zdecydowac... sondaze powoli sie wyrownuja i pis, mimo zmniejszania roznicy, nie ma w tym zadnej zaslugi... wystarczy, ze gluptaki z po sie blaznia... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 12:09 Mylisz się. Dopóki do domów nie zacznie o 6 rano pukać policja, bo jesteś z opozycji, dopóki nie będziesz musiał podpisywać świstków, że nie byłeś wielbłądem, dopóki nie będziesz przez Tuska opluwany bo nie masz poglądów po jego myśli to PO będzie zawsze górą. No chyba, że ludzie w końcu zapomną. Tak jak zapomnieli np że Kaczyńscy popierali Wałęsę gotowi do każdego świństwa, a potem jak ich wykopał opluwali go od ostatnich. Ja nie zapominam. Tak samo jak dokładnie pamiętam dlaczego dawne KLD dziś PO obraziło się na UW jak ich złapano za rękę na fałszerstwach w wyborach wewnątrzpartyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 12:19 maaac, pogadamy za 8 mies jesli shit kicker tyle dotrwa... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 13:16 Dokładnie tak samo jak o innych sprawach o których masz całkiem IMHO mylne wyobrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 12:23 maaac napisał: > Mylisz się. Dopóki do domów nie zacznie o 6 rano pukać policja, bo > jesteś z opozycji, dopóki nie będziesz musiał podpisywać świstków, że > nie byłeś wielbłądem, dopóki nie będziesz przez Tuska opluwany bo nie > masz poglądów po jego myśli to PO będzie zawsze górą. Dziś PO jutro PSTRO a pojutrze BUMCYKCYK. Nazwy nie mają znaczenia :D > No chyba, że ludzie w końcu zapomną. Tak jak zapomnieli np że > Kaczyńscy popierali Wałęsę gotowi do każdego świństwa, a potem jak ich > wykopał opluwali go od ostatnich. Jeśli ludzie zapomnieli takim ludziom jak Kwaśniewski czy Miller to Kaczyńskim (i wszystkim innym) też zapomną. Opinia publiczna lubi nowe teksty a stare szybko wyrzuca. > Ja nie zapominam. Tak samo jak dokładnie pamiętam dlaczego dawne KLD > dziś PO obraziło się na UW jak ich złapano za rękę na fałszerstwach w > wyborach wewnątrzpartyjnych. Rarytas z ciebie. Niestety promile rzadko są języczkiem u wagi :) Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 01.07.08, 02:47 I o ile > będzie jakiś konflikt na lini PO-PiS zawsze stanę po stronie tej > pierwszej partii. Bo jakkolwiek nie była by denna nigdy nie osiągną > denności zaprezentowanej przez PiS. Znaczy jakby nawet PiS cos dobrego postulowal (obnizka akcyzy? :-), to Ty w mysl tego co napisales mimo to poprzesz zly postulat PO.. dobrze zrozumialem? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:37 Bryke mozna kupic za pare tysiecy ,a mieszkanie ? Poza tym samochód to juz chyba nie luksus .Czesto potrzebny jest po to ,żeby dojechac do pracy w innym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:43 no cóż coś w tym jest co piszesz. Nadal w tym kraju wiele rzeczy uważa się za luksus a tak naprawdę w całym cywilizowanym świecie to norma. Samochód ( nawet rupieć), głupia zmywarka ułatwiająca życie w domu, i parę innych rzeczy. No ale cóż taki kraj. Pogański kraj pogańskie obyczaje chciałoby się rzec Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:58 "Luksus" i "norma" zależą tylko od przyjętego układu odniesienia. Dla jednych luksusem będzie codziennie jeden ciepły posiłek, dla innego normą prywatny jet. Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 12:44 tyle ze za taka bryke zaplaci raz 5 tys i co roku 700-1000 a jak zechce kupic mieszkanie to trzeba co mies placic 1000 zl przez 40 lat. A zone i 2-ke dzieci trzeba czyms wozic Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 01.07.08, 02:44 > amen :) ale cóż takie posty jak twój zostaną zakrzyczane przez > wszelkiej maści trolli nazywających ludzi tak mieszkających > nieudacznikami :) Ja, glupi troll, mam ochote zakrzyczec, ale nie z tego powodu ;P Otoz nie wiem skad przekonanie, ze cokolwiek mi sie nalezy? Nalezy mi sie ulga na mieszkanie? Z jakiej racji? A te pieniadze na ulge to oczywiscie z kosmosu wezmiemy? :D Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:35 Mysla ,myśla o tym jak by tu jeszcze bardziej wesprzec KK ,żeby ten potem wsparł ich w wyborach. Daja kase na centra pielgrzymkowe i inne inwestycje KK ,a matkom z dziecmi oferuja domy samotnych matek ,prowadzone przez KK. Pomnazajcie biede ,bo kto potem bedzie sie modlił o lepsze zycie ,o łaski w tych koscielnych przybytkach !!. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: ___ Wiecej prezerwatyw i aborcji !!!! 30.06.08, 07:52 jak czytam niektóre komentarze to uważam, że prezerwatym i aborcji nigdy dosyć :)... wiesz doskonale że nie chodzi o prezerwatywy i aborcję tylko o możliwość funkcjonowania rodziny w normalnych warunkach. Ostatnio czytam biadolenie wszelkiej maści ekonomistów o tym jak podwyżki rozwalają nam gospodarkę. Pytanie za dużo podwyżek czy to gospodarkę i zarządzających mamy do d..py. Odpowiedz Link Zgłoś
jooaban Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 07:55 Taaa Niby zapaść demograficzna, a jak nie ma miejsca na poródówce to odsyłają cięzarne. W przedszkolach nie ma miejsc i dzieci trzeba zapisywać z bardzo dużym wyprzedzeniem... To ciekawe jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:03 na tę chwile jest zapaść ale spoko :) obetnie się dostęp do usług medycznych podrożeją leki dla osób starszych a te dwa miliony szybko się wykruszy :) i kolejny rząd nie będzie miał zapaści na karku. Odpowiedz Link Zgłoś
jooaban Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:07 hmm - każdego roku robią właśnie to co piszesz. Ja osobiście poród mam za 2 miesiące. Do tej pory myślelismy, że sobie poradzimy, ale coraz bardziej widze, że trzeba będzie pasa zapinać zwłaszcza jak przejde na wychowawczy. Niby najlepiej żeby matka była z dzieckiem i zajęła się wychowaniem ale zostaje bez pieniędzy. Rzeczy dla dzieci coraz droższe, kwestia porodu to już zupełnie inna kwestia... Mimo, że córcia była zaplanowana coraz bardziej obawiam się jak to będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:15 trzeba wprowadzić małżeństwa gejów, aborcję i eutanazję Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:45 aron2004 napisał: > trzeba wprowadzić małżeństwa gejów, aborcję i eutanazję A przygłupów wysyłać do pracy w kopalni. Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 09:09 cóż, w czasach, kiedy po stwierdzeniu ciąży standardowym pytaniem było "usuwamy czy rodzimy?" jakoś problemów ze zbyt małą liczbą dzieci nie było :P Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:21 z tymi rzeczami dla dzieci to nie jest do końca tak że są drogie. Mam dwulatka często sam buszuję po sklepach więc wiem że da się wiele rzeczy kupić niedrogo. No chyba że musisz mieć wszystko ometkowane znanymi firmami polecanymi przez wszelkiej maści gazetki i poradniki, wtedy napewno utrzymanie dziecka rośnie gwałtownie :D. Co do wychowawczego u nas nigdy ten temat nie został pociągnięty. Mamy zaj..bistych pracodawców w polsce. Kobieta która decyduje się na wychowawcze może równie dobrze zacząć już rozglądać się za nową pracą. Poza tym matki pracujące to przecież sam kłopot, zwolnienia choroby no i to dziecko. Szkoda tylko że o zatrudnieniu matki decudują stare prukwy które odchowały swoje dzieciaki w PRL więc nie wiedzą jaki to problem. A młodzi pożal się boże single managerowie powielają tylko stereotypy nieprzedatnych nikomu pracujących rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
jooaban Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:33 lambert77 napisał: > z tymi rzeczami dla dzieci to nie jest do końca tak że są drogie. > Mam dwulatka często sam buszuję po sklepach więc wiem że da się > wiele rzeczy kupić niedrogo. No chyba że musisz mieć wszystko > ometkowane znanymi firmami polecanymi przez wszelkiej maści gazetki > i poradniki, wtedy napewno utrzymanie dziecka rośnie gwałtownie :D. > Co do wychowawczego u nas nigdy ten temat nie został pociągnięty. > Mamy zaj..bistych pracodawców w polsce. Kobieta która decyduje się > na wychowawcze może równie dobrze zacząć już rozglądać się za nową > pracą. Poza tym matki pracujące to przecież sam kłopot, zwolnienia > choroby no i to dziecko. Szkoda tylko że o zatrudnieniu matki > decudują stare prukwy które odchowały swoje dzieciaki w PRL więc nie > wiedzą jaki to problem. A młodzi pożal się boże single managerowie > powielają tylko stereotypy nieprzedatnych nikomu pracujących > rodziców. Nie, nie musze miec rzeczy z metkami i ich nie mam. Moze zapomniałeś ile kosztuje wózek, łózeczko, fotelik itp. Wiem, że na wychowawczym można podjąć pracę. Tyle, że praca na wychowawczym nie może kolidowac z wychowywaniem dziecka - czyli w domu...Powrót do dawnej pracy po tych wszystkich urlopach nie u każdego pracodawcy trwa dłużej niż tydzień. Sam napisałeś, że później matka z dzieckiem to problem, bo tu urlop, tu wolne itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:40 pamiętam pamiętam ile to kosztuje :) a potem pieluchy jedzenie lekarze lekarze i lekarze :) ... Odpowiedz Link Zgłoś
jooaban Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:43 Ano właśnie. Pozostaje myśleć, że wszystko będzie ok :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:45 :D he he no cóż wierz mi zawsze jest oki szczególnie kiedy wydajesz ostatnie pieniadze na prywatnego piediatrę bo ci suszą głowę że twój wybrany w przychodni napewno postawił złą diagnozę :D. Dzieci chorują przyzwyczaj się do tej myśli a później już będzie naprawdę łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:52 Jedna sprawa. U mnie w latach 70-80 wszelkie "dziecięce" oprzyrządowanie wędrowało od rodziny do rodziny. Ile to może się zniszczyć przez parę miesięcy czy nawet czasem tygodni używania? Dziś reakcja jest taka. Jak oni mogą jeździć z "niemodnym wózkiem". jak ubierać w używane ciuszki. Niektórzy też wolą wyrzucić niż przekazać dalej. Jeżeli ludzie związani z Kościołem tak się martwią naszym stanem demograficznym dlaczego nie ma przyparafialnych żłobków, przedszkoli? Dlaczego nie ma miejsc w którym można było oddawać stare ciuszki i po przepraniu trafiały by do nowych rodzin? Bo trzeba chcieć i trochę się samemu wysilić? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:55 Przyparafialne przedszkola by się znalazły, ale oczywiście nie za darmo a poza tym trzeba być porąbanym, żeby hodować sobie żmiję we własnym domu. No czym w takim przedszkolu dziecię nasiąknie jak nie butą i przekonaniem, że są równi i równiejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 09:29 :) Pomyśl o tym jak powinno być, o ile prawdą są głoszone przez niektórych deklaracje, a nie jak jest naprawdę. Są starsze panie, którym się nudzi na emeryturze, są panie, które opiekują się wyłącznie jednym dzieckiem. Co przeszkadza im zając się za drobną opłatą i innymi? A nie było by to uzewnętrznieniem prawdziwych cnót chrześcijańskich? A ile salek katechetycznych po przeniesieniu nauczania do szkół stoi wolnych (pewnie już je zagospodarowano do czegoś innego)? O ile by się fajnie żyło w Polsce jakby tych Katolików-Chrześcijan może nie było te deklarowane 90%, ale choćby z 30%... Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 10:34 Zapoznaj sie z przepisami sanepidu dotyczacymi przedszkoli i zlobkow - bedziesz wiedzial, czemu tak malo jest miniprzedszkoli. Ciekawe, ze w normalnym domu jest jeden zlewozmywak, w ktorym przyrzadza sie wszystkie posilki i nikt od tego nie umarl, a tez sa tam dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 11:50 :) no i może to należało by pójść w tym kierunku? By złagodzić takie przepisy? Słyszałeś by ktos o to walczył? Bo np "rodzinne domy dziecka" raczej nie wygląda by miały te samę zasady co normalne domy dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 12:51 maaac napisał: > Jeżeli ludzie związani z Kościołem tak się martwią naszym stanem > demograficznym dlaczego nie ma przyparafialnych żłobków, przedszkoli? > Dlaczego nie ma miejsc w którym można było oddawać stare ciuszki i po > przepraniu trafiały by do nowych rodzin? Bo trzeba chcieć i trochę się > samemu wysilić? W niektórych parafiach tak właśnie robią. Ale to są chlubne wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 13:18 > W niektórych parafiach tak właśnie robią. Ale to są chlubne > wyjątki. Miło by było je szerzej rozpropagować. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 10:27 ojciec tez moze brac ten urlop i wolne, czemu tego nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 11:10 bo jeszcze jakiś czas przyjdzie facetom przyzwyczajać się do myśli, że im ręce nie odpadną jak pozajmują się trochę dzieckiem :) ... ale tak na serio to nie jest obecnie kwestia kto ma brać tylko kwestia tego czy w ogóle brać. Marne zarobki przynajmniej jednego z partnerów powodują, że zazwyczaj nie ma się nad czym zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
jooaban Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 11:39 to nie ma znaczenia kto - bo jedne zarobki ze stałej pracy przepadają. Weź się zastanów co piszesz - zazwyczaj na wychowawczy przechodzi ten, kto ma mniejsze zarobki. Tacierzyński przysługuje ojcu wtedy kiedy kobieta wykorzysta 2 tyg macierzyńskiego. I zrozum, że to chodzi o to, że rząd marudzi, że Polacy nie chcą mieć dzieci a nie robi nic, żeby im później pomóc. I za każdym razem tak jest. Nie ma znaczenia kto rządzi - wszyscy obiecują i na obietnicach się kończy. Urodzić dziecko to nie jest problem, problem tkwi w tym, żeby zapewnić mu dobrą przyszłość i mieć za co je wychowywać. Niestety samą miłośćią człowiek nie żyje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 13:32 rikol napisała: > ojciec tez moze brac ten urlop i wolne, czemu tego nie robi? Bo też po powrocie z takiego urlopu wyleci z roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:11 bo łatwiej kupić brykę, plazmę niż mieszkanie. weź tu zrób sobie dziecko jak nawet państwowe urzedy zatrudniaja w kółko na czas okreslony. pozdrowienia dla tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
cambrone Przyszłe matki na ETATY!!! 30.06.08, 08:12 Ponad połowa młodych kobiet nie ma ETATÓW,więc te wszystkie udogodnienia - urlopy macieżyńskie etc,to FIKCJA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
justyna302 Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:12 Nie mam takiego wrażenia: wśród moich znajomych i w kręgu dalszej i bliższej rodziny - istny wysyp dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:37 Jak się zacząłem zastanawiać co tak głośno za oknem to ma moim małym osiedlu szybko doliczyłem się prawie 20 dzieci. Zapaść? Bujdy na resorach i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
raug_nika Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 01.07.08, 11:42 U mnie to samo - gdzie nie spojrzę albo kobieta w ciąży, albo z małym dzieckiem, a w najbliższej rodzinie trójka małych dzieci! W przedszkolach brak miejsc dla dzieci, a oni mówią o niżu demograficznym! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek693 wielu moich znajomych wcale nie chce dzieci 30.06.08, 08:15 My jesteśmy malżeństwem już 15 lat i z zamierzenia nie chcemy ich mieć(choć możemy).Przyszłością nie obarczamy dzieci, ale fundusze. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: wielu moich znajomych wcale nie chce dzieci 30.06.08, 08:24 :) powinniści płacić dodatkowy podatek :) wkońcu mamy państwo solidarne. Wszyscy którzy mogą ale nie chcą się rozmnażać trzeba opodatkować :D Odpowiedz Link Zgłoś
grizwold Re: wielu moich znajomych wcale nie chce dzieci 30.06.08, 08:28 tylko u nas Panstwo solidarne to Panstwo zlodziejskie, ktore w majestacie prawa kradnie moje pieniadze, aby utrzymywac miliony patologii. Nie-do-czekanie! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: wielu moich znajomych wcale nie chce dzieci 30.06.08, 08:31 Stosując twój sposób myślenia, należałoby mocno opodatkować mężczyzn noszących stroje z rozporkiem na guziki od szyi do pięt. Czy jakakolwiek ekipa rządząca na to się odważy. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: wielu moich znajomych wcale nie chce dzieci 30.06.08, 08:37 to by było nawet ciekawe doświadczenie Ci powiem :) chciałbym tego dożyć Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: wielu moich znajomych wcale nie chce dzieci 30.06.08, 09:40 A co z gejami i lesbijkami? Opodatkowac ich co najmniej poczwornie ,bo nie dosc ze nie beda sie rozmnazac to jeszcze na dodatek zyja sobie nierodzinnie.Tylko co zrobic z koscielnikami ? Ja bym ich (serio) opodatkowal 100 krotnie ,bo nie dosc ze maja wszystkoza darmo to jeszcze lape wyciagaja po(min. pieniadze ktore z Unii powinny zostac przeznaczone na wspomaganie rodzin)wszystko ,i jakos nikt ich nie opodatkowuje......dziwne.........b. dziwne....... Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: wielu moich znajomych wcale nie chce dzieci 01.07.08, 02:50 czemu rozrozniac obywateli na lepszych i gorszych, czy to na podstawie ich orientacji seksualnej, tego, czy maja dzieci, czy wykonywanego zawodu? osobiscie jestem zwolennikiem braku podatku dochodowego, i pozostania wylacznie przy VAT (ktory jesli dobrze pamietam wraz z akcyza sklada sie na ok. polowe dochodow budzetowych) - podatku od konsumpcji. Proste i sprawiedliwe IMO. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: wielu moich znajomych wcale nie chce dzieci 30.06.08, 12:29 lambert77 napisał: > :) powinniści płacić dodatkowy podatek :) wkońcu mamy państwo > solidarne. Wszyscy którzy mogą ale nie chcą się rozmnażać trzeba > opodatkować :D Ależ to powrót do PRL! brrr.. Wtedy płaciło się tzw. "bykowe". Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx Czegoś nie rozumiem 30.06.08, 08:16 5-7 lat temu wręcz kryzczano, że grozi nam bomba demograficzna. Nagle po roku-dwóch, niespodziewanie, okazało się, że jest to jednak niż (ile odkurzaczy musisz kupić zanim zdecydujesz się na dziecko?!). Za jakiś czas propaganda" rodzi się dużo dzieci", a teraz znowu wielkie zdziwienie, bo dzieci mało. Porada dla rządu: zróbmy propagandę:powrót do natury. Należy wytłumaczyć, że dawniej ludzie potrafili żyć po kilkunastu w jaskini, jeść co drugi dzień i jacy byli zdrowi. Przecież "pieniądze to nie wszystko", prawda?! Dają b.wysoką nagrodę w $ dla faceta który zajdzie w ciążę(chirurgicznie?!). Proponuję testy na pewnym rudym premierze i jego rządzie, a nagrodę przeznaczyć dla społeczeństwa - w ten sposób "będzie sie nam żyło lepiej". Odpowiedz Link Zgłoś
turbo-liberal Re: Czegoś nie rozumiem 30.06.08, 19:33 > Proponuję testy na pewnym rudym premierze Albo ja jestem ślepy, albo on nie jest rudy. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:17 Urodzenia zaczęły sypać się już za rządów PiSS. Odpowiedz Link Zgłoś
thehard Przeciętny zjadacz chleba wg rządu powinien 30.06.08, 08:20 kupić sobie mieszkanie, mieć troje dzieci, odłożyć sobie na emeryturę, opłacić sobie prywatne leczenie a przy okazji zafundzić szeeerokiej rzeszy rolników leczenie i emerytury. To niech się władza qwa zdecyduje, co dla niej jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Przeciętny zjadacz chleba wg rządu powinien 30.06.08, 08:25 thehard, wszystko dobrze piszesz, co ten przecietny zjadacz chleba powinien wg rzadu zrobic, ale zapomniales o jeszcze jednym, a byc moze najwazniejszym... umrzec niedlugo po osiagnieciu wieku emerytalnego, aby zbytnio funduszy emerytalnych zbyt dlugo nie obciazal... Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Przeciętny zjadacz chleba wg rządu powinien 30.06.08, 12:30 rooboy napisał: > thehard, wszystko dobrze piszesz, co ten przecietny zjadacz chleba > powinien wg rzadu zrobic, ale zapomniales o jeszcze jednym, a byc > moze najwazniejszym... umrzec niedlugo po osiagnieciu wieku > emerytalnego, aby zbytnio funduszy emerytalnych zbyt dlugo nie > obciazal... "Emeryci i renciści! Popierajcie władzę czynem, umierajcie przed terminem!" (z czasów PRL) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Przeciętny zjadacz chleba wg rządu powinien 30.06.08, 08:28 Najważniejsze dla władzy jest obrabować obywateli. To dlatego w zamian za coraz to rosnące podatki otrzymujemy coraz mniej. Głosujcie nadal na czerwone pijawki, domagajcie się państwa opiekuńczego. Będziecie mieli wolność od waszych pieniędzy i wolność ru..ia, bo to jedyne wolności, jakie te marksistowskie łobuzy wam pozostawią. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Przeciętny zjadacz chleba wg rządu powinien 30.06.08, 08:48 a na kogo głosować :) na wszelkiej maści UPR które na koniec okażą się równie farbowane jak cała reszta?? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Przeciętny zjadacz chleba wg rządu powinien 30.06.08, 09:37 Jeśli UPR okazałaby się "farbowana", to z dnia na dzień straciłaby prawie wszystkich swoich zwolenników (w przeciwieństwie do, przykładowo, PO). Dlatego niespecjalnie by to komukolwiek się opłacało. Jest tak, ponieważ UPR buduje (choć dość nieudolnie) siłę wokół ideologii, programu. A PO przeciwnie, większość jej zwolenników nie ma na myśli konkretnego programu, nie rozlicza partii z konkretnych ustaw, nawet specjalnie nie wie jakie to miałyby być konkretnie ustawy, sami politycy prezentują sprzeczne wizje. Większość elektoratu bardziej pasjonuje się procentami poparcia, kto kogo przegada w "debacie telewizyjnej", lub kto bardziej się przejęzyczy np. śpiewając hymn. Takie igrzyska dla ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
frank.west Re: Przeciętny zjadacz chleba wg rządu powinien 30.06.08, 12:24 straciłaby prawie wszystkich swoich zwolenników wszystkich czterystu?! Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Przeciętny zjadacz chleba wg rządu powinien 01.07.08, 02:52 > a na kogo głosować :) na wszelkiej maści UPR które na koniec okażą > się równie farbowane jak cała reszta?? Pewnosci, ze tak nie sie stanie nie ma. Uwazam, ze trzeba im (i nie tylko im!) dac szanse - glosowanie na skompromitowanych juz swoimi decyzjami (z czasow gdy byli u wladzy) ludzi IMO nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.tas Re: Przeciętny zjadacz chleba wg rządu powinien 30.06.08, 09:30 Thehard zapomniałeś jeszcze o jednej ważnej sprawie ,którą ma sobie obywatel załatwić sam. Całe to zamieszanie z nauczycielami ma na celu jedno.Zniszczyć oświatę publiczną.Doprowadzenie do takiego stanu,aby obywatel za kształcenie dzieci zapłacił sobie sam.Temu służą nagonki na nauczycieli,mające doprowadzić do przyzwolenia społecznego,aby tym ludziom przestać płacić,aby nie chroniły ich przepisy funkcjonujące w innych państwach.Najlepiej zarabiający nauczyciel dyplomowany dostaje w tym kraju do 1800 zł netto (ten z długim stażem).Ma się to nijak do zarobków w UE i cała ta nagonka ma służyć temu,aby można było płacić mniej i aby nauczyciel był zależny od samorządowca,wójta itd. W jednej z gmin na 7 szkół publicznych 5 idzie do prywatyzacji(gmina Zbuczyn,o ile dobrze pamiętam).Koniec z darmową oświatą od przedszkola po studia.Interes można robić w tym kraju także na oświacie,czego dobrym przykładem jest minister Hall,władająca swoim imperium oświatowym w Gdańsku (chwilowo jest jak wiadomo na urlopie) Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Przeciętny zjadacz chleba wg rządu powinien 30.06.08, 10:43 W tej chwili pracodawcami nauczycieli sa samorzady, wiec juz teraz nauczyciele sa zalezni. samorzady najchetniej pozamykalyby szkoly (tak jak to zrobily wczesniej z przedszkolami i zlobkami) - ale nie moga, bo jest obowiazek szkolny. W takim razie tna koszty - zajecia pozalekcyjne i godziny lekcyjne 'zwykle'. Stad dzieci maja 2 godziny jezyka obcego w tygodniu - nie sposob sie nauczyc jezyka majac 2 godziny w tygodniu. ale za to zawsze znajdzie sie kasa na 2 godziny religii Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Socjalistyczna piramida finansowa się sypie 30.06.08, 08:21 Banda czerwonych złodziei naobiecywała emerytur, a tu kiszka z wodą. Cóż w tym dziwnego, że ludzie nie chcą mieć dzieci, skoro te dzieci z miejsca przestają należeć do rodziców, a stają się własnością państwa, rodzic ma ograniczony wpływ na jego wychowania, za to pełną odpowiedzialność za to, co z tego wychowania wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Socjalistyczna piramida finansowa się sypie 30.06.08, 08:23 A zobacz kto dziś odbierał matce córkę by ograniczyć jej wpływ na nią. Pamiętasz? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Socjalistyczna piramida finansowa się sypie 30.06.08, 08:41 maaac napisał: > A zobacz kto dziś odbierał matce córkę by ograniczyć jej wpływ na > nią. Pamiętasz? Owszem, pamiętam. Dwa gangi wyrywały sobie dziewczynkę z rąk. Pomyśl lepiej, dlaczego to dziecko zaszło w ogóle w ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Socjalistyczna piramida finansowa się sypie 30.06.08, 09:31 Rodzona Matka jest "gangiem"? Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Socjalistyczna piramida finansowa się sypie 30.06.08, 10:44 bo zostala zgwalcona - mozliwe, ze gdyby gwalciciel mial edukacje seksualna, to by mu powiedzieli, ze nikogo do niczego zmuszac nie wolno Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Socjalistyczna piramida finansowa się sypie 30.06.08, 08:40 Choćby w Polsce był najczystszej wody kapitalizm i tak na emeryturach cie oyebią. Nie masz żadnych szans w starciu z firmami ubezpieczeniowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: w kapitalizmie ubezpieczenia są dobrowolne!!! 30.06.08, 09:18 OK. Ale czy jedyną gwarancją uniknięcia oszustwa ma być omijanie tego typu instytucji z daleka? Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: w kapitalizmie ubezpieczenia są dobrowolne!!! 30.06.08, 10:46 Jasne, tak samo dobrowolne jest kupowanie jedzenia. Mozesz sobie 'wybrac' smierc glodowa jak nie masz pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: w kapitalizmie ubezpieczenia są dobrowolne!!! 30.06.08, 11:59 Dobry przykład. Z analogii można wnioskować, że gdyby pozwolić na sprzedaż jedzenia na wolnym rynku, to konsument nie miałby szans z rolnikami. Czyż tak? Jedyna opcja zabezpieczenia wszystkim dostaw jedzenia to nacjonalizacja produkcji żywności. Dokładnie tą logiką kierował się Mao. Umarło kilka milionów ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Socjalistyczna piramida finansowa się sypie 30.06.08, 09:47 cloclo80 napisał: > Choćby w Polsce był najczystszej wody kapitalizm i tak na > emeryturach cie oyebią. Nie masz żadnych szans w starciu z firmami > ubezpieczeniowymi. Gdyby w Polsce był najczystszej wody kapitalizm, to nikt by Cię nie zmuszał do kupienia sobie ubezpieczenia, więc to firmy ubezpieczeniowe nie miałyby z Tobą żadnych szans. Odpowiedz Link Zgłoś
cmoknij_mnie_w_pompe Re: oj misiu, misiu ale Ci sie pierdzieli 30.06.08, 08:43 co mamusia nie dala na lody? Odpowiedz Link Zgłoś
martekk Re: Socjalistyczna piramida finansowa się sypie 30.06.08, 10:12 Tumanie! za przeproszeniem- dziecko nigdy!!!!!!!!!!!!!! nie należy do rodziców - jest odrebnym człowiekiem od poczatku do końca - lepiej to pamietaj na wypadek "posiadania" dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Socjalistyczna piramida finansowa się sypie 30.06.08, 10:45 dzieci nie naleza do rodzicow, dzieci sa ludzmi a nie wlasnoscia czyjakolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: ___ Wiecej prezerwatyw i aborcji !!!! 30.06.08, 08:24 Trzeba wiecej dawac na Kosciół. Jak Podkarpacie - miliony euro. Tylko bogaty kosciół przymusi spoleczeństwo do niekontrolowanego rozrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: ___ Wiecej prezerwatyw i aborcji !!!! 01.07.08, 02:54 Nie dawac nic NIKOMU, bo z jakiej racji? Ludzie niech sie sami o siebie martwia, nikt nie zrobi tego lepiej od nich samych. Odpowiedz Link Zgłoś
thomza Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:25 Nie jest problemem spadek populacji w Polsce - problemem jest jego zbyt wolne tempo. Wszelkie zasoby cywilizacyjne szybko się kończą. W przyszłości, aby dało się w Polsce normalnie żyć nie będzie mogło być nas więcej niż 10 mln. Ludzie, którzy nawołują do zwiększonej prokreacji, przy obecnych uwarunkowaniach, wydają się być albo szaleńcami albo osobami nieodpowiedzialnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:43 To się bierze z zupełnie innego mniemania. Ktoś kiedyś wymyślił, że gdyby każda rodzina w Polsce miała po 6 dzieci to wkrótce byłoby u nas 112mln ludności a z takim krajem musieliby się liczyć. Innymi słowy w Europie gdzie wojna nie jest preferowanym środkiem rozwiązywania konfliktów najwięcej do powiedzenia ma ten kto ma najwięcej ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
thomza Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 09:05 Rzeczywiście pokutują takie poglądy. Europa się jednak zmieniła, od ponad 60-ciu lat nie ma żadnej poważnej wojny (może poza dawną Jugosławią). Gdy wojny drzewiej się toczyły, niewielka ludnościowo Szwecja "spuszczała łomot" ludnej i dumnej Rzeczypospolitej kiedy tylko chciała (i wielkiej Rosji do bitwy pod Połtawą). Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 10:48 Na swiecie jest prawie 7 miliardow ludzi - a zasoby ograniczone. Liczba ludzi nie moze sie zwiekszac w nieskonczonosc - takie sa prawa biologii. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 10:55 Gra idzie w tym momencie o proporcje na jakich zafiksuje się populacja. Jeśli przyjmiemy że pojemność ziemi to 10mld ludzi: Może to być 1mld białych, 2 czarnych i 7 żółtych, ale równie dobrze może to być 6 mld białych, 2 czarnych i 2 żółtych. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 10:57 W takim razie co proponujesz? bo twoja wypowiedz zalatuje mi Hitlerem Odpowiedz Link Zgłoś
thomza Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 18:55 > Może to być 1mld białych, 2 czarnych i 7 żółtych Jeśli by tak się stało, to możemy szczerze współczuć tym czarnym, a przede wszystkim, żółtym. Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:27 A może by tak sprawić, by mieszkania dla młodych ludzi były tańsze, by nie obawiali się zakładać rodzin. Bo jak na razie trzeba 10-15 lat pracować na własne m, albo wziąć złodziejski kredyt i spłacać drugie tyle... A może sprawić, by w Polsce opłacało się zostać i założyć własną firmę, a nie wysyłać młodych ludzi na zmywaki do Dublina i Londynu... Wiele tych "może" jest, ale dopókie głupie partie polityczne się nie opamiętają, nie będzie lepiej. A jak się opamiętają, to będzie już za późno, bo przy takim podejściu większość w Sejmie zdobędzie Islamska Partia Dobrobytu i Rozwoju, a te cwaniaki nie będą mogli nawet działać w opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
mbrzozka A Giertych i Bliźniacy przecież.... 30.06.08, 08:29 .... tacy prorodzinni. Prezerwatywy im nawet przeszkadzają. To powiedzcie mi czemu nie ma więcej dzieci? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: A Giertych i Bliźniacy przecież.... 30.06.08, 08:42 Bo widocznie ludzie naśladują braci Kaczyńskich (oraz córkę Lecha) tudzież Rydzyka pod względem dzietności. Odpowiedz Link Zgłoś
whiskeyjack Re: A Giertych i Bliźniacy przecież.... 30.06.08, 09:30 Nawet zwolennicy PO i SLD nasladuja Kaczynskich? Ty masz chyba jakas obsesje na ich punkcie... Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: A Giertych i Bliźniacy przecież.... 01.07.08, 02:55 to wraz z obsesja antykatolicka jest czyms czestym na tym forum, ja sie juz zdazylem przyzwyczaic ;P Odpowiedz Link Zgłoś
vitalogy Nie bojcie sie! nie wiem jak w waszych miastach 30.06.08, 08:30 ale u nas jest prawdziwy wysiew bachorow i kobiet w ciazy. Podkarpacie najwieksza bieda = najwiecej dzieci. Nadrobimy za reszte Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nie bojcie sie! nie wiem jak w waszych miasta 30.06.08, 08:58 Województwo podkarpackie ma nowoczesny przemysł (np. lotniczy), doskonałe warunki dla rolnictwa (to jest raczej wada, bo im bardziej rozwinięte rolnictwo tym bardziej do niego trzeba dopłacać) oraz wspaniałe warunki turystyczne. Prezentuje się znacznie lepiej niż województwa: lubuskie, zachodniopomorskie czy warmińsko-mazurskie. Odpowiedz Link Zgłoś
dragana11 Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 08:42 nie ma pomyslu jak zachecic mlode pary do rodzenia? ja moge rodzic juz dzisiaj ale skad mam wziac 1000zl/m2 mieszkania w Warszawie?za wynajecie malutenkiego pokoju place 600zł, tu przeciez wychowywac nie bede, ze studentami, imprezami i w ciasnoscie. poza tym z moich 1500zl, ktore zarabiam (umowa zlecenie wiec emerytura mnie nie czeka), po odjeciu 600 na mieszkanie, zostaje tyle, ze dobrze, ze mam na siebie, a co dopiero na dziecko. i zaznaczam, ze nie jestem sfrustrowana studentka, ktora nie ma przyszlosci. ale po prostu zanim zaczne zarabiac normalna kase to bede miala lat 32. a ja chce miec dzieci juz teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 30.06.08, 12:45 dragana11 napisała: > nie ma pomyslu jak zachecic mlode pary do rodzenia? ja moge rodzic juz dzisiaj > ale skad mam wziac 1000zl/m2 mieszkania w Warszawie? 1000zł za m2 mieszkania w Warszawie? Jaka taniocha! już sprzedaję moje duże mieszkanie w mojej małej miejscowości i kupuję w Warszawie! A poważnie: chyba opuściłaś jedno zero... Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Polsce grozi demograficzna zapaść 01.07.08, 02:59 Praca, praca, praca. Niestety caly kraj cierpi na chorobe banki spekulacyjnej. :( Pracowac, a pozniej kupic jak beda przeceny (nie wiem kiedy, czy za rok, czy za 5..). Odpowiedz Link Zgłoś