michals-3 03.07.08, 14:43 Pokażcie mi motocyklistę, który nie popełnia 11 wykroczeń w ciągu 20 minut jazdy. Równie dobrze można by całkowicie zakazać jazdy na motocyklu, normalni ludzie i tak nimi nie jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
com.bi-nerki Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkty ... 03.07.08, 14:47 Po czym na nowo dosiadł swojego rumaka i z szybkością błyskawicy pomknął dalej, tak? Bowiem motocykla mu nie odebrano a jedynie prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 14:50 Zabrać maszynę i prawko. Czy nie powinno się wdrożyć testów psychologicznych dla kandydatów na PJ? Odpowiedz Link Zgłoś
swerd u mnie taki pod domem jeździł,ale już nie pojeździ 03.07.08, 15:01 rozkraczył się chłopak na drzewie, stracił nogi i nawet od tamtego dnia jego kumpli mniej słychać powolutku się sami wykończą Odpowiedz Link Zgłoś
bulorz Re: u mnie taki pod domem jeździł,ale już nie poj 03.07.08, 18:33 swerd napisał: > rozkraczył się chłopak na drzewie, stracił nogi > i nawet od tamtego dnia jego kumpli mniej słychać > powolutku się sami wykończą Wiesz, to byłoby naprawdę zabawne, gdyby nie to, że ci debile mogą przy okazji zabić kogoś.. np. przechodnia, dziecko itd.. albo wjechać w auto "na czołówkę". Przy obecnym ruchu i przy jakości naszych dróg, motory naprawdę nie są do niczego potrzebne, a jedynie stwarzają ogromne zagrożenie - nawet, jak jadą w miarę normalnie (co się rzadko zdarza). Odpowiedz Link Zgłoś
manhu wyprzedzanie na przejściach dla pieszych 04.07.08, 14:03 > Wiesz, to byłoby naprawdę zabawne, gdyby nie to, że ci debile mogą przy okazji > zabić kogoś.. np. przechodnia, dziecko itd.. albo wjechać w auto "na czołówkę". No właśnie! Dlatego za: "kilkukrotne wymuszenia pierwszeństwa oraz wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i skrzyżowaniach" ...64pkt, mandat i odebranie prawa jazdy to nic, tu min.powinno być 20lat więzienia. "Niestety" nikogo nie zabił, więc nasze głupie sądy (sądzące na podstawie skutków, zamiast jak jest w prawie kara za usiłowanie np.zabójstwa jest taka sama jak za zabójstwo) dadzą mu jakąś mini-karę. Odpowiedz Link Zgłoś
bp69 Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 14:50 prawa jazdy też mu nie odebrano. Nie posiada bowiem takowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mofodogg Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 09.07.08, 20:04 I bardzo dobrze trzeba tepic idiotow! Odpowiedz Link Zgłoś
jola5033 Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkty ... 03.07.08, 14:48 A może takim wariatom zabierać prawo jazdy dożywotnio? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 14:55 jola5033 napisała: > A może takim wariatom zabierać prawo jazdy dożywotnio? ********************************* Będą wtedy ryzykować i jeździć bez. Chyba bardziej skuteczne byłoby krótkookresowe zatrzymanie prawa jazdy, a przy recydywie lub złapaniu gościa z zawieszonym prawem bezwarunkowy i z natychmiastowym wykonaniem - miesiąc paki. Odpowiedz Link Zgłoś
biobuster Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 15:02 No kaman. To może w ogole nie karać, bo przecież i tak będą ryzykować i jeździć bez. Serio Twój pomysł jest niezły, z tym, że warto by zmienić "krótkookresowe" na "wieloletnie", a "przy recydywie" na "przy jeździe bez prawka". I tak będą ryzykować, ale z miesięcznymi przerwami. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 15:28 biobuster napisał: > Serio Twój pomysł jest niezły, z tym, że warto by zmienić "krótkookresowe" na > "wieloletnie", a "przy recydywie" na "przy jeździe bez prawka". I tak będą > ryzykować, ale z miesięcznymi przerwami. ********************************** Upierałbym się jednak przy karach krótkoterminowych, ale bezwzględnych. Chodzi o specyficzny efekt społeczny kary krótkoterminowej - jest ona o tyle bardziej zawstydzająca i dotkliwsza dla winowajcy, o ile większe ma on poczucie przynależności do lokalnej społeczności. Kara długoterminowa wyrzuca go poza nawias społeczeństwa. Znamy przypadki wielokrotnego łapania gagatków, którym sądy zabierały prawa jazdy i dawały wyroki w zawieszeniu. I takie kary są mało skuteczne, bo delikwent nieprzerwanie egzystuje w społeczności. Przerwa 1-3 miesięczna jest dobrym czasem na przemyślenie swego postępowania, a jednocześnie winowajca nie traci tej części dorobku, którą uczciwie zdobył. Tak to widzę. Spróbuj się i Ty postawić w roli winowajcy i sam oceń, co będzie bardziej dla Ciebie dotkliwe: miesiąc paki czy rok w zawieszeniu na dwa lata? Odpowiedz Link Zgłoś
masaladosa Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 22:33 > Chodzi > o > specyficzny efekt społeczny kary krótkoterminowej - jest ona o tyle > bardziej > zawstydzająca i dotkliwsza dla winowajcy, o ile większe ma on >poczucie > przynależności do lokalnej społeczności. no tak tyle ze sa spolecznosci w ktorych odbycie kary wiezienia nobilituje i znacznie podnosi prestiz wydaje mi sie ze spora czesc sprawcow wykroczeń i przestepstw wywodzi sie z takich wlasnie spolecznosci ale zasadniczo tez jestem zwolennikiem nieuchronnosci kary jako drogi do ograniczenia przestepczosci mdosa Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 04.07.08, 14:08 Wysokość jest ważniejsza niż nieuchronność, bo: -jak się opłaca to warto popełnić przestępstwo -długa kara na długo eliminuje przestępcę i zapewnia bezpieczeństwo potencjalnym ofiarom. Z drugiej strony nieuchronność na poziomie np.1% powoduje, że się opłaca zaryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
mrm67 Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 04.07.08, 17:52 > Z drugiej strony nieuchronność na poziomie np.1% powoduje, > że się opłaca zaryzykować. No i sam sobie odpowiedziałeś. Kary powinny być względnie niskie, ale egzekwowane bezwzględnie i w miarę możliwości szybko. Wtedy odnoszą największy skutek. Zostawmy na chwilę motocyklistów. Wyobraź sobie, że paniusia wyprowadza swojego pieska i nie posprząta po nim z chodnika czy trawnika. A tu strażnik miejski mówi 'dzień dobry, należy się 30 złotych' i nie przyjmuje żadnych tłumaczeń i wykrętów. Kwota niska? Niska, ale jak się taka sytuacja będzie powtarzać codziennie, to już niska nie będzie. Wracając do motocyklisty. Miesiąc bezwarunkowej odsiadki to dobry pomysł. Nie zabija, nie wyrzuca z pracy czy środowiska, ale daje do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
subcomm Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 14:53 Masz rację, ciężko byłoby takiego znaleźć. Moim zdaniem ten rekordowy wynik jest jedynie efektem nie zatrzymania się do kontroli. Takie zachowanie Panów Policjantów mocno denerwuje i tak naprawde dopiero wtedy podliczaja wszystko sumiennie. Gdyby gosc sie zatrzymal to dostalby 10 punktów i najniższy mandat z taryfikatora za jedno z popelnionych wykroczeń i nikt o nim nigdy by nie usłyszał. Przy najbliższym długim weekendzie usłyszymy znów znane pustosłowie "nie będzie taryfy ulgowej"... Odpowiedz Link Zgłoś
sapinek Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 14:53 nie jednemu z nas pewnie zdarzylo sie jechac z taka predkoscia. jego najwieksza wina jest taka, ze chcial uciec i tutaj przepisy jak dla mnie sa zbyt lagodne. od razu za cos takiego powinno byc zabrane prawo jazdy i areszt. jazda jazda ale jak sie wpadnie no to trzeba sie zatrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej-wroc-2007 piraci-drogowi.pl 03.07.08, 14:55 tradycyjnie na taką okoliczność polecam wszystkim dodawanie bandytów drogowych (b. często potencjalnych morderców) do internetowego rejestru piratów drogowych www.piraci-drogowi.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
konsulus Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 15:15 michals-3 napisał: > Pokażcie mi motocyklistę, który nie popełnia 11 wykroczeń w ciągu 20 > minut jazdy. Ja jestem takim motocyklistą. Inna sprawa że jeżdżę motorem turystycznym a nie ścigaczem. Pokaż mi motocyklistę który jeździ choperem lub motorem turystycznym takim jak np. GoldWing i nagminnie łamie przepisy. >Równie dobrze można by całkowicie zakazać jazdy na > motocyklu, normalni ludzie i tak nimi nie jeżdżą. Kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
zalobanarodowa Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkty ... 03.07.08, 15:15 Chyba nie po to kupuje sobie scigacza Kawasaki żeby sie nim wlec 50 km na godzine co? Odpowiedz Link Zgłoś
stadowilqw Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 15:25 jeżeli przepisy są takie jakie są, że możesz jechać max 50 to na jakiego grzyba ci ścigacz, -- ja wielu rzeczy nie kumam, ale jakoś się tym nie przejmuję. Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 18:37 Bo w sekundę przyspiesza do tej pięćdziesiątki :) Odpowiedz Link Zgłoś
drogownik Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 19:30 stadowilqw napisał: > jeżeli przepisy są takie jakie są, że możesz jechać max 50 to na jakiego grzyba > ci ścigacz, > > To po co Ci samochód o pojemności więcej niż 2 litry albo max prędkośći powyzej 130 na godzinę? Przecież szybciej nie można ... Odpowiedz Link Zgłoś
stadowilqw Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 09.07.08, 01:23 uwierz mi też tego nie kumam, tak samo jak nie kumam terenowego smoka w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
rek888 Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 15:27 Chyba nie po to kupuje sobie scigacza Kawasaki żeby sie nim wlec 50 > km na godzine co? :) a natura wyposazyla nas w ku...a bysmy gwalcili ? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkty .. 03.07.08, 15:23 A nie dało by się go oskarżyć o spowodowanie zagrożenia życia przez taką jazdę i nieztrzymywanie się do kontroli? Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa229 dlaczego policja nie strzelala?Narazil na zagrozen 03.07.08, 15:36 ie zycia wiele osob! Czekali dzielni stroze az w cos wleci??? Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Zabrakło kul dla idioty ? 03.07.08, 15:51 Osobnik nominowany do nagrody Darwina powinien być odstrzelony dla dobra ogółu. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis_corner Re: Zabrakło kul dla idioty ? 04.07.08, 00:18 no... poonanizujcie się jeszcze, chłoptasie z małymi fiutkami ;) patrzajże ilu się ich tu znalazło darwinistów-dżentelmenów jezdni :-D)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
karol.j on nie ma prawa jazdy na motocykl, filmik jest ... 03.07.08, 16:18 na tvn24.pl. Za bardzo nie mieli mu co zabierac. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda pędził 186??? bez przesady 03.07.08, 16:19 nawet chłopak nie miał dwóch paczek na liczniku. To chyba dla pana redachtorka to się nazywa pęd i dla tych grzybów na forum co się tu podniecają żeby zlinczować gościa. Ja rozumiem sami jeździcie swoimi Fabiami 50 lewym pasem (bo przepisy pozwalają) i tylko z fasonem poprawiacie kapelusz i kołnierz korzucha.... Sam nie jeżdżę szlifierką, ale motocyklistów szanuję bo stwarzają o wiele mniejsze zagrożenie dla innych niż takie grzyby w kapeluszach jak wy. A że samemu się ktoś może zabić- cóż jego sprawa - jedni wolą żyć krótko z fasonem a inni pazurami trzymają się trwania męcząc siebie i innych (zwłaszcza)... A tak w ogóle to jakby to był cywilizowany kraj z autostradami jak w Reichu to nie byłoby się czym podniecać. 186 "w terenie zabudowanym" - bo k..a cała Polska to jedna wieś ulicówka z 19tego wieku gdzie droga krajowa idzie przez środek każdego zadupia!, to i przekroczenie prędkości zazwyczaj jest w zabudowanym (zwłaszcza że mendy zawsze stoją w zabudowanym, najchętniej na prostej przy dawno opuszczonym przystanku PKS gdzie ciągle wisi ograniczenie do 30tu), oto Polska właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Re: pędził 186??? bez przesady 03.07.08, 16:35 stuknij sie wpusty leb jak dla ciebie motocyklista jadacy 180 km/h przejezdzajacy przez przejscie dla pieszych jest mniejszym zagrozeniem niz fabia jadaca 50 to masz nierowno pod sufitem motor jadacy 180 km/h przejezdza 50 metrow na sekunde maly dzieciak ktory bedzie chcial przejsc patrzy o jest ze motor jest daleko (200m) a po 4 sekundach i on i pieprzniety motocyklista leza na ziemi martwi skoro uwazasz ze taki motocyklista stwarza mniejsze zagrozenie to zycze ci aby pod twoim jezdzili tylko tacy zamaist piratow jadacych fabiami 50 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
donnny Re: pędził 186??? bez przesady 03.07.08, 16:36 Przyznaję, nigdy nie lubiłem "stwarzających mniejsze zagrożenie motocyklistów". Śmiałem się wraz z innymi z określania ich dawcami organów - bo to nieprawda, po typowym wypadku zwłoki motocyklisty są w takim stanie że trudno znaleźć jeden z grubsza w całości narząd. Od niedawna jednak żaden kretyński argument o tym "że samemu się ktoś może zabić- cóż jego sprawa" do mnie nie trafia. Co się stało? Mojego znajomego jadącego rowerem, ścieżką obok drogi, skosił "wolący żyć krótko z fasonem" motocyklista, który też nie miał "nawet dwóch paczek na liczniku", bo wg policji jechał "marne" 140. Wg durnia pod nickiem "kauzyperda" to grzyb! Tak wolno jechał, nawet nie lewym pasem, szlifierką co prawda, szanowny kierowca! I zabił na miejscu mojego znajomego, a sam sqrwiel przeżył, sparaliżowany ale przeżył. Serdecznie życzę myślącym tak jak kauzyperda, żeby to oni byli na miejscu tego zabitego. Przecież to ich sprawa, dać się zabić, prawda? Hmm... a może jednak prościej i szybciej byłoby się powiesić? Odpowiedz Link Zgłoś
optyk26 Re: pędził 186??? bez przesady 03.07.08, 21:21 donnny napisał: > Przyznaję, nigdy nie lubiłem "stwarzających mniejsze zagrożenie motocyklistów". > Śmiałem się wraz z innymi z określania ich dawcami organów - bo to nieprawda, prawda prawda > po typowym wypadku zwłoki motocyklisty są w takim stanie że trudno znaleźć jeden z grubsza w całości narząd. > Od niedawna jednak żaden kretyński argument o tym "że samemu się ktoś może zabić- cóż jego sprawa" do mnie nie trafia. Co się stało? Mojego znajomego jadącego > rowerem, ścieżką obok drogi, skosił "wolący żyć krótko z fasonem" motocyklista normalna sprawa twój znajomy miał wypadek i co z tego > , który też nie miał "nawet dwóch paczek na liczniku", bo wg policji jechał "marne" 140. no pewno że marne > Wg durnia pod nickiem "kauzyperda" to grzyb! Tak wolno jechał, nawet nie lewym > pasem, szlifierką co prawda, szanowny kierowca! I zabił na miejscu mojego znajomego, a sam sku..el przeżył, sparaliżowany ale przeżył. no widzisz jazda z tą szybkością jest w miarę bezpieczna > Serdecznie życzę myślącym tak jak kauzyperda, żeby to oni byli na miejscu tego zabitego. to jesteś mściwym człowieczkiem Przecież to ich sprawa, dać się zabić, prawda? Hmm... a może jednak p > rościej i szybciej byłoby się powiesić? żyjesz na świcie który jest taki jaki jest i jestes wolnym człowiekiem i masz wybór. Nie ograniczaj innym wyboru np. motocykliście jadącemu 165 km/h 1. motocyklista się spieszył 2. ma duże umiejętności że jeździ tak szybko i takich lubię 3. policja jak zwykle szuka frajera na drodze ja na drodze zawsze obawiam się takich użytkowników jak ty i twój kumpel i jeszcze jedno najlepiej siedź w domu choć i tam można się poślizgnąć Odpowiedz Link Zgłoś
mak_garfi Re: pędził 186??? bez przesady 04.07.08, 00:00 Jeżeli 26 w Twoim nicku to wiek, to nie wiem czy współczuć czy zazdrościć. Twoja wypowiedź sugeruje bowiem, że nie dotknęła Cię nigdy tragiczna śmierć bliskiej osoby. Z jednej strony niby to miło, ale z drugiej... bez urazy, ale sądząc po tym co pleciesz, g... wiesz o życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin984 Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkty .. 03.07.08, 16:25 aaa tam przesadzacie troszke chyba... 64 punkty to za bardzo nie ma znaczenia i tak, wiecej niz raz mu prawa jazdy nie zabiora... z drugiej strony jezdzac sporo widzi sie takie rzeczy na drodze, ze 186 na sportowym motocyklu, ktory pojdzie 300 wcale nie jest takie straszne jak 110 Cinquecento albo 25 traktorem po 10 piwach....demonizuje sie predkosc a nie to co naprawde zle... glupek ze sie nie zatrzymal, przypuszczalnie dalby smiesznym policjantom na flaszke i jeszcze by go ostrzegli gdzie dalej stoja inni... (zdarzylo mi sie to kiedys) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin984 aaaa tam przesadzacie moi mili.... 03.07.08, 16:28 aaa tam przesadzacie troszke chyba... 64 punkty to za bardzo nie ma > znaczenia i tak, wiecej niz raz mu prawa jazdy nie zabiora... z > drugiej strony jezdzac sporo widzi sie takie rzeczy na drodze, ze > 186 na sportowym motocyklu, ktory pojdzie 300 wcale nie jest takie > straszne jak 110 Cinquecento albo 25 traktorem po 10 > piwach....demonizuje sie predkosc a nie to co naprawde zle... glupek > ze sie nie zatrzymal, przypuszczalnie dalby smiesznym policjantom na > flaszke i jeszcze by go ostrzegli gdzie dalej stoja inni... > (zdarzylo mi sie to kiedys Odpowiedz Link Zgłoś
marcin984 cos sie stalo z motorem chyba... 03.07.08, 16:34 a tak w ogole to cos musialo byc nie tak z motorem... nie pociagnal wiecej czy co???normalnie to z 250 nie powinno byc zadnym problemem, tyle ze patrzac na filmik to moze gostek rzeczywiscie nie powinien smigac niczym innym niz urzusem, mogl jechac 2 razy szybciej dwa razy bezpieczniej... i wtedy by go w gazecie nie opisywali... wnioskuje, ze skoro nie miaj prawka na motor, motor tez pewnie nie byl ani zarejestrowany ani ubezpieczony Odpowiedz Link Zgłoś
afore1 No nie... 03.07.08, 17:27 "Policja sporządziła też wniosek o ukaranie go do sądu grodzkiego, który MOŻE odebrać prawo jazdy i ukarać motocyklistę grzywną. " Może? Ja pier... To powinno się odbyć w trybie NATYCHMIASTOWYM. Tu nie ma co myśleć. Niech ktoś uratuje temu debilowi życie, zanim następnym razem zjednoczy się z drzewem i zostanie dawcą. Chociaż... mi oni zwisają. Za głupotę trzeba płacić. Pieniędzmi lub własnym życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Dopuszczać do ruchu tylko motocykle z zablokowaną 03.07.08, 17:29 przepustnicą - do 100km/h. Nikt mi nie wmówi, że istnieje jakakolwiek praktyczna potrzeba jeżdżenia szybciej. Przy okazji należałoby również ustalić normy hałasu, jaki jednoślady mogą wydawać. Ryk niektórych wariatów aż prosi o mandat. Odpowiedz Link Zgłoś
kymco-czwa Re: Dopuszczać do ruchu tylko motocykle z zabloko 03.07.08, 17:55 tw.zenek napisał: > przepustnicą - do 100km/h. Nikt mi nie wmówi, że istnieje jakakolwiek praktyczn > a > potrzeba jeżdżenia szybciej. > 1. A czemu jeśli mogę spytac blokowac tylko motocykle a samochody nie ? 2. Prawo o ruchu drogowym dopuszcza na naszych drogach prędkośc powyżej 100 km/h więc twoja propozycja jest bez sensu... 3. Pokaż mi samochody jeżdżące po mieście 50 km/h. Tyle przecież maksymalnie wolno, nie ?! Zgodnie z przepisami jadą tylko "L". Zrobiłem kiedyś test - moim skuterem jeździłem sobie po mieście 50 km/h i trzeba było słyszec klaksony w samochodach za mną. nie wspominając o kilku debilach w konserwach którzy próbowali mnie zepchnąc z drogi i zajeżdżali mi drogę... 4. Niedawno był wywiad z policjantem z drogówki z Olsztyna - nie pamiętam czy na gazeta.pl czy Onecie i wiesz co mówią statystyki mądralo ? Tylko w 5% przypadków gdy dochodziło do wypadku z udziałem motocykla winny był motocyklista. W pozostałych 95% wina leżała po stronie kierowcy puszki na 4 kołach... Tyle na temat... A co do "bohatera" artykułu to nie zasłużył na nazywanie go motocyklistą... Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Re: Dopuszczać do ruchu tylko motocykle z zabloko 03.07.08, 18:05 kymco-czwa napisał: > 1. A czemu jeśli mogę spytac blokowac tylko motocykle a samochody nie ? A proszę bardzo - niech będą i samochody. > 2. Prawo o ruchu drogowym dopuszcza na naszych drogach prędkośc powyżej 100 km/ > h No to 130 - dobra. > 3. Pokaż mi samochody jeżdżące po mieście 50 km/h. Tyle przecież maksymalnie > wolno, nie ?! To już jest sprawa policji. Chcesz usprawiedliwiać przestępstwo tylko dlatego, ze jest popełniane? Odpowiedz Link Zgłoś
rubucio Re: Dopuszczać do ruchu tylko motocykle z zabloko 03.07.08, 18:07 > 1. A czemu jeśli mogę spytac blokowac tylko motocykle a samochody nie ? > 2. Prawo o ruchu drogowym dopuszcza na naszych drogach prędkośc powyżej 100 km/ > h > więc twoja propozycja jest bez sensu... > 3. Pokaż mi samochody jeżdżące po mieście 50 km/h. Tyle przecież maksymalnie > wolno, nie ?! Zgodnie z przepisami jadą tylko "L". Zrobiłem kiedyś test - moim > skuterem jeździłem sobie po mieście 50 km/h i trzeba było słyszec klaksony w > samochodach za mną. nie wspominając o kilku debilach w konserwach którzy > próbowali mnie zepchnąc z drogi i zajeżdżali mi drogę... > 4. Niedawno był wywiad z policjantem z drogówki z Olsztyna - nie pamiętam czy n > a > gazeta.pl czy Onecie i wiesz co mówią statystyki mądralo ? Tylko w 5% przypadkó > w > gdy dochodziło do wypadku z udziałem motocykla winny był motocyklista. W > pozostałych 95% wina leżała po stronie kierowcy puszki na 4 kołach... > > Tyle na temat... > > A co do "bohatera" artykułu to nie zasłużył na nazywanie go motocyklistą... zgadzam sie. motocyklista nie jest - tak samo jak warjaci jezdzacy u mnie po osiedlu a co do wypadkow. przypomina mi sie sytuacja z warszawy - gdzie stacja krwiodastwa - zakupila motocykl zeby szybciej transportowac krew organy itp. i co - miesiac od zakupu jakis "super kierowca" - stracil jadacy na sygnale motor - dziekujemy Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 Re: Dopuszczać do ruchu tylko motocykle z zabloko 03.07.08, 18:51 > gdy dochodziło do wypadku z udziałem motocykla winny był motocyklista. W > pozostałych 95% wina leżała po stronie kierowcy puszki na 4 kołach... Na moje to ponad połowa przypadków jak to wina motocyklisty. Dlaczego? Bo przeważnie to jest "wymuszenie ze strony kierowcy auta osobowego". I teraz pytanie dlaczego są te wymuszenia? Bo skąd mam wiedzieć że jeśli widzę kropeczkę na horyzoncie to ona nagle się przybliży i we mnie walnie? Debile na motorkach jadą 160km/h gdzie jest ograniczenie do 50km/h i myslą że są świetnie widoczni. Myślę że mam kilka(naście sekund) na manerw a mam tylko sekunde/dwie bo debil w motorze jedzie 4krotnie szybciej niż wolno w tym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin984 ...i dlatego wlasnie 03.07.08, 20:18 ...i dlatego wlasnie trzeba spogladac dwa razy... obojetnie czy samochodem czy na motorze, nie jestes w stanie oszacowac jak szybko cos sie porusza jak spojrzysz i myslisz ze masz kilka(nascie) sekund...to smo do przechodzenia przez jezdnie czy zawracania kombajnem przez dwupasmowke...nadmierna szybkosc to wykroczenie, wyjezdzanie w miejsce gdzie ktos za chwile bedzie (przecinanie trajektorii)niezaleznie od tego jak szybko jedzie, to glupota i proszenie sie o klopot. 90% wypadkow motocyklowych wiaze sie z tym, ze zle sie ocenia predkosc (nawet jesli ona miesci sie albo jest blisko przepisowej)- motocykl widziany z przodu to ok 50x140cm na waskiej podstawie. Rzadko sie slyszy zeby ktos wyjechal prosto pod autobus jadacy 60km/h, z motorami zdarza sie to kazdego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
mak_garfi Re: ...i dlatego wlasnie 03.07.08, 23:58 Niestety ale nie masz racji. Od tego m. in. jest maksymalna dopuszczalna prędkość, żeby można było oszacować czas w którym jadący pojazd dotrze do obserwatora. W przypadku tak rażącego przekroczenia tej prędkości nikt nie przyzna racji takiemu dajmy na to motocykliście. Sam doskonale pamiętam, jakim szokiem poznawczym było dla mnie poruszanie się po Berlinie, odkąd przyzwyczaiłem się że skręcając w lewo nie muszę się zastanawiać czy osobnik z naprzeciwka jedzie 50 czy 80 km/h. Po prostu było oczywiste ile z grubsza mam czasu na manewr. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin984 OK point taken ale... 04.07.08, 01:05 wiemy dobrze,ze nie mozesz zalozyc,ze "ten drugi" bedzie jechal zgodnie z przepisami - zrobisz to i wypadek gotowy... absolutnie nie pochwalam ani aprobuje kolesia, ale wszyscy Ci ktorzy wskakuja na wysokiego konia i grzmia "ja to ZAWSZE zgodnie z przepisami" to mnie po prostu smiesza... bywam w Polsce rzadko, zawsze jak jestem jezdze samochodem bo mam rodzinke po kraju rozrzucona. Jak wszyscy tacy porzadni i jezdza zgodnie z przepisami to jak to sie dzieje,ze Polska to najbardziej przewalony kraj dla "normalnego" kierowcy? Tylu wariatow ilu spotkasz na 100km nie ma nigdzie w Europie... no moze w sobotnia noc we Wloszech...tez chamowe odwalaja...w Polsce wyprzedzanie na trzeciego i jazda srodkiem miedzy wozkami to norma wszedzie indziej zrobilbys to pare razy i masz punkty,mandaty etc...no chyba ze jedziesz na motorze... i nikt nie zauwazy... ostatnio jadac z katowic do Gliwic jadac 85 na 70 wyprzedzil mnie rejsowy PKS... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Dopuszczać do ruchu tylko motocykle z zabloko 03.07.08, 19:36 > 1. A czemu jeśli mogę spytac blokowac tylko motocykle a samochody nie ? Samochody też. I to samo dotyczy uwagi o obowiązkowym tłumiku. Od hałasu 'podrasowanych' (czyt. zesputy tłumik) motorów i samochodów różnych takich gostków aż się szyby trzęsą i spać nie można Odpowiedz Link Zgłoś
marcin984 Re: Dopuszczać do ruchu tylko motocykle z zabloko 03.07.08, 20:20 good to be perfect... Odpowiedz Link Zgłoś
daemonaray Re: Dopuszczać do ruchu tylko motocykle z zabloko 03.07.08, 21:42 Gościu weź sobie samochód ogranicz... Najlepiej do 80 albo 60, będę czuć się od razu bezpiecznie... Co za pomysł... A jeżeli przeszkadza Ci warkot silnika to zamknij sobie szczelnie szyby i pomyśl ile samochodów jeździ bez katalizatora a to jest dużo istotniejsze niż hałas, który nie ma żadnego trwałego skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
klinemgo Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkty .. 03.07.08, 18:12 Moim zdaniem, karą powinno być oprócz zabrania prawa jazdy, odebranie motocykla na co najmniej dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
drogownik Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 19:25 A pokaż mi kierowcę blacharni (dla niewtajemniczonych samochodu), który nie popełnia 11 wykroczeń w ciągu 20 minut jazdy. Jeszcze takiego nie spotkałem ... Odpowiedz Link Zgłoś
dany_28 Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkty .. 03.07.08, 22:14 Jestem kierowcą zarówno samochodu jak i motoru, fakt jednoślad bardziej prowokuje do agresywej jazdy, ale wcale nie jest tak że to tylko motocykliści szaleją. Na tym odcinku, mimo że dość wąski, bardzo często można spotkać jadące po 200km/h samochody, a teren zabudowany pokrywa większość trasy. Koleś po prostu spanikował, możliwe ze OC nie mial, nie wnikam, ale osądzanie go od czci i wiary jest trochę przegięciem. A wszystkim plującym tutaj na motocyklistów radzę spróbować jazdy na motorze, nie tak zeby sie przejechać, sezon pojezdzic, wystarczy na próbę skuterem do pracy. Wtedy zastanowicie się 2x wjezdzając np na rondo, albo trąbiąc na jednoślad który bezczelnie omija Was stojących w korku (kierowcy Fabii i Polonezów wiedzą o czym mowa). Odpowiedz Link Zgłoś
janas75 Re: Motocyklista pędził 186 km/h, dostał 64 punkt 03.07.08, 22:39 nie powielaj obiegowych opinii prawda jest taka że większość motocyklistów jest odpowiedzialna i jeździ normalnie, natomiast grupkę debili widać najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
horizontalvertigo M. Rumia; D. Rumi (a nie Rumii) 03.07.08, 22:44 ot, wyjątek od reguły Odpowiedz Link Zgłoś
awe26 Re: M. Rumia; D. Rumi (a nie Rumii) 04.07.08, 09:56 to dlatego, że leży koło Gdyni (tu obowiązują takie wyjątki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jakmi Pod moim oknem codziennie jest takich kilkunastu.. 03.07.08, 23:07 Mieszkam przy Puławskiej w Wawie i takich rajdowców bez tłumika widzę codziennie. Jeden mniej nie zrobiłby wielkiej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś