toja3003 22.08.08, 08:56 Jestem przeciwko zbrodniom teroryzmu ale również protestuję przeciw wysłaniu wojsk polskich za granicę – ich miejsce jest w ojczyźnie, w Polsce a nie tysiące kilometrów od Wisły w obcych interesach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zmichalg1 Re: Jak zginęli nasi żołnierze 22.08.08, 10:37 Słusznie! Już nawet kiedyś był taki jeden, co to pytał retorycznie: "czy warto umierać za Gdańsk?". A czym się to skończyło, wszyscy wiemy. Niestety... Terroryzm islamski trzeba zwalczać w zarodku. Gdyby nazizm został potraktowany podobnie, nie byłoby nieszczęścia ostatniej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 A co tpo za "zwalczanie teroryzmu" 22.08.08, 10:59 akurat w Afganistanie przez całe lata? Mamy wysłać wojska do każdego islamskiego kraju? A czemu nie protestujemy przeciwko „bandytyzmowi” hiszpańskiemu uciskającemu Katalończyków, Basków, Galicyjczyków, i kogo tam jeszcze. A co z Kurdami uciskanymi przez Turków i Irakijczykami uciskanymi przez Kurdów. Co z Serbami prześladowanymi w Kosowie albo Kosowiakami prześladowanymi w Serbii. Wywiesić wszystkie te flagi. I jeszcze 150 innych. Powody się znajdą. Odebrać Afryce Południowej Mistrzostwa Piłkarskie za ekscesy kesnofobiczne i tolerowanie Zimbabwe. Protestować, protestować a świat będzie lepszy. Niech wszyscy wszędzie protestują i się wzajemnie prowokują a będzie cudownie. Przyłożyć Chińczykom, że nie zrobili wolnych wyborów z udziałem 330 partii prowadzących do chaosu największęgo państwa planety. Ich wina, że jeszcze nie zdążyli sprywatyzować całej gospodarki. Ukarać za reformy – za wolni tu są. Nic to, że my w Europie potrzebowaliśmy setek lat aby dojść do pokoju i demokracji. Oni muszą to mieć od razu i to według naszych, jedynie słusznych wzorców. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-samochodzik Nienawidzę demagogii! 22.08.08, 18:44 Jak ja nie lubię demagogów i ich powykręcanych przeintelektualizowanych wypowiedzi. Twierdzisz: "akurat w Afganistanie przez całe lata? Mamy wysłać wojska do każdego islamskiego kraju?" Nie wiem mawet jak odpowiedzieć na tak idiotyczne pytanie. Na taką demagogię. Rozumię gdybyś pytał o Irak, ale o Afganistan? Aż taka skleroza cię dopadła? Więc przypomnę. Wojska koalicji wkroczyły do Afganistanu by zniszczyć bazy szkoleniowe terrorystów islamskich, którzy zamordowali KILKA TYSIĄCY niewinnych cewilów w Nowym Jorku. Do tego celu wykorzystali samoloty pasażerskie z setkami pasażerów na pokładzie. Na dodatek zaatakowali w ten sam sposób PENTAGON i próbowali zniszczyć również kongres i biały dom, co uniemożliwili im sami pasażerowie - którzy notabene zapłacili za to życiem. Znów ponad stu. Zwykli, najzwyklejsi bogu ducha winni pasażerowie. Atak na Petntagon to już nie jest nic innego tylko oficjalne wypowiedzenie wojny! Więc o czym ty bredzisz człowieku? Afganistan został i tak kiepsko ukarany. Tak naprawdę to nagrodzony a nie ukarany. Zaatakowane Stany zarządały od władz Afganistanu wydalenia setek terrorystów i zniszczenia ich bazy. Władze Afganistanu odmówiły. Przypominam - w 90% byli to obcokrajowcy, których ich rodzinna Arabia Saudyjska ścigała jak wściekłe psy. Właśnie za to że byli islamskimi oszołomami i terrorystami. Władzom Afganistanu nie przeszkadzało to. Wydalenia terrorystów którzy wypowiedzieli zachodniej cywilizacji wojnę i którzy zamordowali tysiące cywilów - odmówili. Tym samym potwierdzili swoją odpowiedzialność za te ataki i za wypowedzenie zachodowi wojny. A ty teraz pytasz jak jakiś przygłup: dlaczego w Afganistanie? Dlaczego włąśnie w Afganistanie? Dodam tylko że jeśli talibskie oszołomy, sponsorowane zresztą przez zagraniczne ośrodki - znów odzyskają władzę, to kobiety afgańskie będą miały z powrotem przes..ne. Nie wolno im będzie ukończyć wyższej klasy niż szósta bo przecież Allah je stworzył na niewolnice. No i proszę przygotować się na samoloty LOT lądujące w Pałacu Kultury, i w Galerii Mekotów podczas godzin szczytu. To nie jest ptanie czy, tylko kiedy. Polska tak samo jak Hiszpania, Francja, Anglia jest na celowniku. Może być gorzej - nie samoloty a brudne izotopowe bomby załatwiające całą Warszawę za jednym pociągnięciem. Iran nie może się doczekać by podrzucić parę kilo odpadów ze swoich elektrowni wojownikom Allaha. A może już im taki ładuneczek podarował? Każda ofiara jest ofiarą za dużo, ale świat jet taki jaki jest, a nie taki jakim chcielibyśmy by był. Śmierć kilku polskich żołnierzy, jest bardzo małą ceną jakie płaci polskie społeczeństwo za swoje względne bezpieczeństwo. Ostatecznie czyż właśnie to nie jest zadaniem wojska? Chronić, nawet za cenę własnego życia? A prowadzenie wojny za granicą jest zawsze lepsze niż pozwolić jej by przyszła do nas. Nie my wybraliśmy tę wojnę i nie jesteśmy w niej sami. Prawie każde państwo zachodnie ma tam swój kontyngent. I na koniec - nie myl Afganistanu z Irakiem. Ten drugi to zupełnie odmienna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Skoro "wkroczyliśmy tam 25.08.08, 10:38 żaby zniszczyć bazy terorystów" to co tam dalej robimy po 8 latach? Czytam, że zwalono znowu bomby na głowy cywilów zabijając 90 ludzi. A ty piszesz "Afganistan został i tak kiepsko ukarany". Kogo chcesz "karać"? 10 milionów biedaków? I będziesz te bomby im zwalał na głowy następne 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Przepust nie był oznaczony na mapie? 22.08.08, 11:17 Czyżby talibowie wiedzieli co znajduje się na naszych mapach? A może ich agenci już wprowadzają w błąd naszych żołnierzy? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Jak zginęli nasi żołnierze 22.08.08, 11:11 Ja też jestem przeciwko zbrodniom nazizmu ale żeby niszczyć takie piękne miasto jak Berlin na dodatek zabijając jego mieszkańców? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 właśnie, uniaeuropejska1, 22.08.08, 12:12 uważasz, że było w porządku zabić bombami atomowymi tysiące dzieci w Japonii tylko dlatego, że co niektórzy z ich rodziców mogli być faszystami? Ja tak nie uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-samochodzik Re: właśnie, uniaeuropejska1, 22.08.08, 18:47 O czym ty człowieku mówisz? Tak sobie filozofujesz, tak? Filozofią wojny się nie wygrywa. A jak się jej nie wygrywa - to się ją przegrywa... Czy o to ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Ja jestem przeciw tej 25.08.08, 10:39 wojnie a ty mi coś o filozofii nawijasz. Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Jak zginęli nasi żołnierze 22.08.08, 14:40 Tej filozofii - w wojsku pewno to się nazywa strategią - nie sposób pojąć. Skoro na jakimś obszarze ludnóć efektywnie wspomaga partyzantów, to znaczy, że większości tej ludności ich działania odpowiadają. Jeśli tak, to dla bezpieczeństwa ludzi w obszarze zewnętrznym, wystarczy bezwzględnie uszczelnić granicę; niech się we własnym kręgu wyduszą. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek965.colorado Jak zginęli nasi żołnierze 22.09.08, 22:40 Duzej ilosci ladunki wybuchowe zwykle doloczone sa do duzych celow.Nie pierwszy raz partyzanci Afganscy biora na cel transportery opancerzone - wioza wiecej osob niz Hammer i kosztuja armie wiecej - wypowiedz jednego z polskich oficerow jest po prostu nie poparta doswiadczeniem - wiele razy Talibowie atakowali tak Rosjan , Amerykanow i Kanadyjczykow - nie sadze ,ze jestesmy odosobnieni w tym wzgledzie . Doswiadczeni podoficerowie wiedza co mowia - no ale w dalszym ciagu oficer w Polskiej Armi wie lepiej.To powoli sie zmieni - w pelni zawodowe sily zbrojne zmienia ten obraz .Od wielu lat sluze w armi zawodowej poza granicami kraju - ta wojna to wojna bez konca - chyba,ze Amerykanie dogadaja sie z Talibami po kryjomu. Odpowiedz Link Zgłoś
mk60bis Re: Jak zginęli nasi żołnierze 22.09.08, 23:26 Raz się już w Afganistanie z yankesami dogadywali - bokiem wychodzi do dzisiaj oby stronom. Podobnie słynne powstanie proamerykańskie w Iraku, wdeptane w ziemie przez Husaina. Politycy wszystkich krajów - do gazu! Dopiero wtedy może być lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś