kroliklesny 27.08.08, 14:02 A kto nas ostrzeze przed jankeskim imperializmem? czyzby on byl lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misieque69 Re: Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed 27.08.08, 14:17 Oj przestań rusku. Gazeta Wyborcza powinna zamieszczać kraj IP komentującego. Pewnie 90% tych prorosyjskich komentarzy idzie od polskojęzycznych rusków zza granicy. Chyba, że w Polsce działa tak duża populacja i wtedy należy się obawiać, bo jeszcze wschodnie województwa anektują, z uwagi na ochronę ludności prawosławnej, jak to już zresztą kiedyś bywało... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed 27.08.08, 14:19 Ależ, kiedyś zamieszczała, ale później stało jej się to niewygodnym. Ciekawe czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed 27.08.08, 16:56 eva15 napisała: > Ależ, kiedyś zamieszczała, ale później stało jej się to > niewygodnym. > Ciekawe czemu? Ładnie tak bujać? Oczywiście że nic się nie zmieniło. Jeśli piszesz anonimowo podawny jest twój IP, albo domena z której piszesz. Jeśli jesteś zalogowany to tylko login. Jedyna sprawa która się zmieniła to obowiązkowy wymóg logowania na niektórych forach co choć trochę wymusza odpowiedzialność przy pisaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed 27.08.08, 23:15 Biedaku, ty bujasz, obowiązek logowania jest na GW powszechny. Jeśli tego nie widzisz, to jest to świadczy tylko o tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed 28.08.08, 10:15 kłamiesz czekistko już na potęgę, są tematy na które nie trzeba się logować Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ag_o ee tam 27.08.08, 15:09 misieque69 napisał: > Oj przestań rusku. Gazeta Wyborcza powinna zamieszczać kraj IP komentującego. a po co? wystarczy przeczytać ichniejszą produkcję i wszystko jasne - bez wgłębiania się w szczegóły techniczne (proxy, nie proxy) Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed 27.08.08, 16:15 Do "misieq": nie trzeba byc ruskim, polaczku, azeby wystepowac przeciwko USA, a w obronie Rosji. Chyba nie zauwazyles, ze zostales mianowany "europejczykiem". Wiec przyzwyczaj sie, ze w Europie ludzie miewaja rozne opinie. A w Polsce jest rzeczywiscie bardzo duza populacja, ale Czeczencow, i to na nich powinno sie uwazac. Nie zyja oni bowiem z uprawy roli. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 I Herkules du.a, gdy geniuszy kupa 27.08.08, 14:18 "Dziennik": Sikorski: Rosja przegra konfrontację z Zachodem Jako Europa jesteśmy dziesięć razy bogatsi od Rosji, a razem ze Stanami Zjednoczonymi, dwadzieścia razy". ______________ Aj, jaj, jaj. A razem z Sikorskim to już dokładnie 30 x. Tak pokazuje liczydło. Rassija pagibła. I Herkules du.a, gdy geniuszy kupa. Odpowiedz Link Zgłoś
wqb ile osób pisze jako eva15? 28.08.08, 08:59 a czemuż to w każdym teamcie masz opinię bezkrytycznie zgodna z polityką Kremla? przypadek??? Odpowiedz Link Zgłoś
geno1111 Re: I Herkules du.a, gdy geniuszy kupa 28.08.08, 22:51 HANYS DO NIEMIEC prosza wos wezcie nos do wos a goroli do centrum.I kto to przetlumaczy z Gruzinskiego na Rosyjski Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed Rosją 27.08.08, 14:21 Cala ta globalizacja w krytyce ma jeden problem - "swiatowa" prasa uczestniczy w wyborach "przydenta swiatu". To nie moje slowa, to wyraz waszej kaczki. Rosja ma wlasnego Prezydenta. Bedzie im stary pierdun McCain albo czarnoskury Obama Rosji po barabanu. A dlatego: "ВАСЬКА СЛУШАЕТ ДА ЕСТ". Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed 27.08.08, 14:22 kroliklesny napisał: > A kto nas ostrzeze przed jankeskim imperializmem? czyzby on byl > lepszy? Z okna zobaczysz grzyb nad Moskwa i bedziesz juz wiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed 27.08.08, 15:24 No, niekoniecznie. To może być irański. Za mordowanie Afgańczyków w latach osiemdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed 27.08.08, 16:18 Czy zdajesz sobie sprawe europejczyku, ze mietolisz tu faszystowskie fanaberie? Niejaki Hitler tez nie lubil jednego narodu szczegolnie (Zydzi) a innych ogolnie (Slowianie). Ty wzywasz do mordu kilku milionow ludzi. Puknij sie w oko, moze cie to otrzezwi? Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 ameryka? Jasne że lepsza! 27.08.08, 14:41 Niech będzie i imperializm, jak zwał tak zwał. Ważne, że US of A jest zdecydowanie lepszym krajem niż ZSSR/Rosja (czy jej inne wcielenia): Dla własnego narodu. Dla swoich sojuszników. Nawet dla krajów które okupował. Jak mieszka się zwyczajnym kudziom w Stanach, a jak w Rosji? W jakim stanie są kraje które okazały sie po IIWW sojusznikami lub okupowanymi przez USA (zachodnia Europa, Niemcy Zach, Japonia, Korea), a w jakim kraje "wyzwolone" przez ZSSR? Tak ,nawet jeśli jest to "imperializm", to historia pokazuje, że zdecydowanie lepiej wychodzi się na przegraniu wojny i okupacji przez USA, niż na byciu "sojusznikiem" Rosji... Odpowiedz Link Zgłoś
stf Re: ameryka? Jasne że lepsza! 27.08.08, 15:45 wystarczy spojrzeć, które kraje są traktowane jako docelowe przez emigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: ameryka? Jasne że lepsza! 27.08.08, 15:59 Też o tym pomyślałem :-) Jeszcze jeden ciekawy fakt: przez jakiś czas, po wygranej wojnie z Hiszpanią w 19 w Filipiny były pod władaniem USA. I Filipińczycy bardzo chcieli stać się częścią USA, ale ci okropni amerykanie nie za bardzo potrzebowali jeszcze jednego kłopotu na głowie w stylu Porto Rico do potęgi.... I własciwie przymusem obdarowali ich niepodległością :-) Pytanie za 100 punktów - ile narodów będących częścią imperium rosyjskiego trzeba było na siłę wypychać na niepodległość? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Imperium- Ameryka vs. Rosja 27.08.08, 16:22 Fajnie "mirku". A kiedy i jak dlugo mieszkales w USA, zeby wiedziec, ze tam lepiej? Bo znasz Ameryke z filmow, czy sie myle moze? A w Rosji byles, zeby wiedziec jak tam jest? Moge ci powiedziec, ze ja znam i jeden paradise i drugi. Blizszy jest mi ten rosyjski. Przynajmniej mi bombek na Serbie nie puszczal. Obchodzi mnie tylko to. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 27.08.08, 16:47 No to trafiłeś kulą w płot :-)... he he Rosję znam bardzo dobrze, mam tam (albo własciwie tutaj) rodzinę, i właśnie piszę teraz z Moskwy :-) Ameryke pewnie nie aż tak dobrze, ale w kazdym razie byłem tam, ostatniuo w lipcu, i co ważniejsze znam sporo POlaków którzy tam wyemigrowali. Raj to to pewnie nie jest, na tym świecie nigdzie nie ma raju - jak ktos wierzy to bedzi może na tamtym... Co istotne - wszyscy potwierdzają, że jest to kraj w którym chyba najłatwiej na swiecie się zwyczajnemu człowiekowi żyje. A juz do Rosji to porównania nie ma... Nie chiałbym tu nigdy mieszkać na stałe. Zresztą o czym tu mówić - jak zauważył jeden z forumowiczów powyżej, ile osób stara się choćby nielegalnie wyjechać do USA, a ile emigruje do Rosji? To oni tak wszyscy jadą do Stanów bo się filmów naoglądali? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 28.08.08, 10:04 Jak slusznie zauwazyles, USA jest krajem, gdzie sie zyje dobrze zwyczajnemu czlowiekowi. No, ale ja jestem niezwyczajny i w Stanach nie ma nic, czego bym nie mial w Europie. Nie cierpie amerykanskiej hipokryzji, politycznej poprawnosci, imperialnego stosunku do innych narodow. Nie interesuje mnie pogon za pieniedzmi, bo je mam. Nie bawi mnie jedyna amerykanska rozrywka- wyjscie do restauracji. Najbardziej mnie wnerwiala kultura czerwono-zlotego plastyku. Ale, gdybym byl hydraulikiem, to pewnie by mnie Stany rajcowaly. Co do nielegalnej imigracji. W USA sa jakies statystyki na ten temat, w Rosji nie ma chyba ich tak wiele. Ocenia sie, ze na wschodzie Rosji jest masa nielegalnych Kitajcow, a w czesci europejskiej ludzi z Kaukazu (tzw. "czarni"). Nie wiem, czy ich ktos oficjalnie policzyl, chociaz tajne sluzby napewno. Nie mysle, ze te problemy w Rosji roznia sie bardzo od tych w USA. Reasumujac: punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 28.08.08, 14:35 No czyli się nie dogadamy. Pomimo tego, że mi się nieźle powodzi gdziekolwiek (w Rosji mogę całkiem nieźle zarobić), nie mierze wszystkiego swoja miarą i nie oceniam kraju po tym gdzie mi osobiście jest lepiej. Państwa powinny istnieć dla zwykłych ludzi, a nie dla takich co to "sie nie uganiają za pieniędzmi bo je mają" i uważają się za "niezwykłych". Rosja jest właśnie takim krajem dla uprzewilejowanej garstki, gdzie zwykłych ludzi traktuje się jak bydło. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 28.08.08, 23:25 kroliklesny napisał: > Nie > bawi mnie jedyna amerykanska rozrywka- wyjscie do restauracji. Jeśli uważasz, że jedyną amerykańską rozrywką jest wyjście do restauracji to znaczy, że znasz ten kraj tylko z Trybuny Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 27.08.08, 16:51 kroliklesny napisał: >Przynajmniej mi bombek na Serbie nie puszczal. > Obchodzi mnie tylko to. Co do bombek - cos mi się wydaje, że całkiem niedawno Rosjanie znacząco więcej wymordowali Czeczenców, niż zginęło ludzi w wyniku bombardowań Serbii przez NATO... Nie mówiąc już o dalszej historii Rosji... Więc to raczej kiepski argument - w ilości wygenerowanych trupów Rosjanie mogą się co najwyżej ścigać z Niemcami... Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 27.08.08, 20:19 Do "mirka": napisalem wyraznie, ze obchodzi mnie Serbia. Rosja byla sojusznikiem, USA napastnikiem. Nie obchodzi mnie licytacja, ile jakie imperium wymordowalo. Takie ich psie prawo! Obchodzi mnie, ile ludzi jankesi ubili w Serbii. I eto vsio druzhok! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 27.08.08, 20:21 To po co włazisz na dyskusję o Gruzji...? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 27.08.08, 22:16 Jak to po co? Azeby dowalic jankesom i bronic mojego sojusznika, Rosje. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 27.08.08, 23:21 "Tak się rozcina węzły gordyjskie" ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 28.08.08, 14:43 kroliklesny napisał: > Jak to po co? Azeby dowalic jankesom i bronic mojego sojusznika, > Rosje. > Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Imperium- Ameryka vs. Rosja 28.08.08, 14:45 kroliklesny napisał: > Jak to po co? Azeby dowalic jankesom i bronic mojego sojusznika, > Rosje. > Pozdrowienia! To świetny argument, jestem pewnien żeprzekinuje również wszystkich nie-Serbów: Rosja jest cool bo jest sojusznikiem Serbii :)))) A Ameryka be bo śpuściła na Serbię parę bomb )))) Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Pierwsze sankcji przeciwko Rosji 27.08.08, 14:47 W ten czas, gdy pocieszne Kaczka z Sikorka decyduja, jak nizej wstac przed jankiesami i ukluc restrykcjami Russkich, prawdziwe sojusznicy ostatnich ... www.rian.ru/society/20080827/150722837.html Moze dlatego, ze ich niepokoi wlasny interes? Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Homokacapus 27.08.08, 14:56 Sześćdziesiąt lat poskramiania niedźwiedzia marchewką skończyło się fiaskiem. Tylko but. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Homokacapus 27.08.08, 15:16 przyladek.dobrej.nadziei napisał: > Sześćdziesiąt lat poskramiania niedźwiedzia marchewką skończyło się fiaskiem. Tylko but. ---------------------------- Слон и Моська (Иван Крылов) По улицам Слона водили, Как видно, напоказ. Известно, что Слоны в диковинку у нас, Так за Слоном толпы зевак ходили. Отколе ни возьмись, навстречу Моська им. Увидевши Слона, ну на него метаться, И лаять, и визжать, и рваться; Ну так и лезет в драку с ним. «Соседка, перестань срамиться, — Ей Шавка говорит, — тебе ль с Слоном возиться? Смотри, уж ты хрипишь, а он себе идёт Вперёд И лаю твоего совсем не примечает. — «Эх, эх! — ей Моська отвечает, — Вот то-то мне и духу придает, Что я, совсем без драки, Могу попасть в большие забияки. Пускай же говорят собаки: «Ай, Моська! знать, она сильна, Что лает на Слона!» Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Homokacapus 27.08.08, 15:25 Więc wysłano Kuśnierza imieniem Bernard, żeby obdarł miedwiedia ze skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Nie dziel osiołku skóry na niedźwiedziu 27.08.08, 23:17 Nie dziel osiołku skóry na niedźwiedziu - mówi stare, mądre polskie przysłowie. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed Rosją 27.08.08, 23:15 a gielda w kacapii dzis zaliczyla spadek o -14.5% :-) Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Światowa prasa krytykuje i przestrzega przed Rosj 28.08.08, 00:28 Golicyn pisał swoją książkę przez kilkanaście lat i kiedy wydał ją w 1984 r. skoncentrował się wokół kilku tez: po pierwsze wskazywał na fakt, iż niezmiennym celem „systemu sowieckiego” jest panowanie nad światem i temu podporządkowane są wszystkie działania. Po drugie przypominał, że najważniejszym sowieckim i rosyjskim narzędziem oddziaływania na Zachód jest systematyczna dezinformacja, której celem jest wprowadzenie w błąd społeczeństw i rządów zachodnich tak by zrealizować cel strategiczny. Po trzecie podkreślał, iż Zachód nie rozumie natury „systemu sowieckiego” i zamiast analizować jego rzeczywiste działania komentuje podrzucane treści dezinformacyjne. Zachód bowiem wierzy w ewolucję, przemiany itd. „systemu sowieckiego” podczas gdy ten bez względu na oficjalną nazwę państwa i tytuły sprawujących władzę od czasu rewolucji sowieckiej nie ulega zasadniczym zmianom a jedynie doskonali swoje metody podboju świata. Do takich metod należało wykreowanie w latach 50-tych opinii o konflikcie chińsko-sowieckim a także stworzenie całego systemu ruchów dysydenckich. O ile operacja pierwsza służyć miała dezinformacji geopolitycznej i zmierzała do zmiany koncentracji sił strategicznych Zachodu to operacja druga, nie mniej groźna – miała na celu przygotowanie teatru do zasadniczego uderzenia. Tezy te w roku 1984, gdy książka ta się ukazała, mogły zdumiewać i prowokować do kpin. Dziś nawet najbardziej zagorzali zwolennicy pierestrojki itp. muszą przyznać, że to Golicyn miał rację. Tak głęboko analizowany i warunkujący światową geopolitykę konflikt chińsko-sowiecki został zastąpiony oczywistym już sojuszem strategicznym, który poszerzony o Iran tworzy dziś najbardziej niebezpieczny sojusz ofensywny świata. Podobnie stało się z pierestrojką na obszarze europejskich państw dawnego imperium sowieckiego. Wyzwolone spod bezpośredniej okupacji sowieckiej, przyjęte do NATO i UE wciąż pozostają pod dominującym wpływem dawnego okupanta. Nie ma też wątpliwości, że stało się tak właśnie dlatego, że Rosji sowieckiej udało się w latach 60-tych i później zastąpić autentyczną opozycję niepodległościową ruchami dysydenckimi, których celem była nie niepodległość lecz socjalizm z ludzką twarzą. Oczywiście procesy, które sprawiły, iż niepodległość państw okupowanych niegdyś przez Rosję sowiecką jest wciąż kwestionowana w praktycznym działaniu polityki rosyjskiej, są o wiele bardziej skomplikowane. Ale ich istotą jest wciąż olbrzymi wpływ elit ukształtowanych i kontrolowanych przez system sowiecki. Łatwo to zauważyć przyglądając się trudnościom z odrzuceniem sowieckiego bagażu, dekomunizacją i lustracją, odbudową prawdziwych narodowych i niepodległościowych elit przywódczych. Przykład polskich służb specjalnych a zwłaszcza WSI, które do 2006 r. kierowane były przez kadry ukształtowane przez GRU, mówi sam za siebie. A przecież Polska to kraj o najsilniejszych dążeniach niepodległościowych na tym obszarze! Jak trudna więc jest sytuacja gdzie indziej. Golicyn w 1984 r. dzięki precyzyjnej analizie przewidział powstanie rządu grubej kreski Tadeusza Mazowieckiego, porozumienie rosyjsko-niemieckie, powrót sojuszu chińsko-rosyjskoirańskiego. Już chociażby z tego powodu książka ta powinna stać się obowiązkowym podręcznikiem polskich służb specjalnych. Stworzenie nowych służb wojskowych a zwłaszcza SKW, po likwidacji WSI, otwarło drogę do nowego systemu kształtowania kadr uniezależnionych wreszcie od wpływów sowieckich. Dla nich przygotowano to pierwsze polskie wydanie książki Anatolija Golicyna. Jej studiowanie pomoże lepiej rozumieć zagrożenia jakie stoją przed Polską, a które służba kontrwywiadu ma obowiązek zwalczać. Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis Światowa czyli mafijna prasa 28.08.08, 00:35 nihil nivi, mafie szykuja sie zatakowac Rosje Odpowiedz Link Zgłoś