grodek 17.10.08, 17:48 no i piękny młyn się zrobił w obrębie drugiej obwodnicy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vingaer Re: Tramwaj wjechał w autobus: 15 osób rannych 17.10.08, 17:52 mhm. godzina z placu wszystkich świętych pod sanktuarium Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Tramwaj wjechał w autobus: 15 osób rannych 17.10.08, 18:12 tramwaje do likwidacji Odpowiedz Link Zgłoś
b_znika Tramwaj wjechał w autobus: 15 osób rannych 17.10.08, 18:25 A potem jeszcze wykoleił się tramwaj na skrzyżowaniu Limanowskiego i Na zjeździe, blokując je całe. Co za dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
radzio5 Autobus do kasacji, czy jeszcze coś bedzie 19.10.08, 21:46 z tego najnowszego nabytku MPK??? Odpowiedz Link Zgłoś
kameas Tramwaj wjechał w autobus: 20 osób rannych 17.10.08, 19:46 myślałam ze tam jest moje dziecko!!!nikt nie potrafił mi udzielić informacji czy w wypadku uczestniczył 13latek ani do jakich szpitali rozwieziono rannych.w pogotowiu ratunkowym nie wolno im udzielić takiej informacji-wg pracownika-, w informacji(sic!)medycznej pani obdzwaniała WSZYSTKIE SZPITALNE IZBY PRZYJĘĆ.kto za to odpowiada? o godz.16.30 dalej nie wiedziałaqm gdzie jest dziecko!! Odpowiedz Link Zgłoś
tuwpisznazwe Dość tych remontów! 17.10.08, 21:08 Kraków jest zatkany do niemożliwości z powodu nieskoordynowanych remontów. Nagle wszyscy rzucili się do remontowania ulic, bez porozumienia jeden z drugim, zatkali 2/3 miasta. Co ta "trójka" w ogóle robiła na Stradomiu skoro jej trasa to Starowiślna?! Wszystkie tramwaje teraz jadą przez Stradom bo wszystkie inne drogi są "remontowane". Remonty niech będą ALE PO KOLEI, a nie wszystkie na raz! Ile jeszcze takich wypadków ma się wydarzyć aby drogowcy PLANOWALI zamykanie ulic, a nie wszystko na hurrra i jakoś to będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dei333 Re: Dość tych remontów! 17.10.08, 22:29 akurat trafiles kula w plot, ponieawaz Krakowska - Stradom - Gertrudy - plac Wszystkich Swietych - to normalna trasa 3ki. Nie pamietam dokladnie od kiedy jest taka trasa, ale na pewno od co najmniej pol roku Odpowiedz Link Zgłoś
katia91 Re: Dość tych remontów! 17.10.08, 23:58 Gratuluję obeznania! Trójka od zeszłego roku na stałe jeździ przez Stradom <hahaha> Odpowiedz Link Zgłoś
pato Re: Dość tych remontów! 20.10.08, 09:30 Z trójką sie pomylił, co zmienia faktu, że przez STRADOM, jeżdżą teraz prawie wszystkie tramwaje, które jeździły Starowiślną. W gidznach szczytu na skrzyżowaniu Dietla Stradom jest "meksyk", a co było wpiątek to lepiej nie mówić. Przykro mi, bo jestem krakowianką oo pokoleń, kocham to miasto, ale niestety coraz częściej, słyszę jak kierowcy jeżdżący po Małopolscena hasło Kraków dostaja trzęsawki, a co najgorsze muszę sie z nimi zgodzić. Wszędzie są korki, ale sie jedzie, w Krakowie jak się utknie to koniec gwodzina nie wyjęta. Ekipy remontowe w Krakowie tak się rozbestwiły na drogach, że często nawet nie ustwiaja znaku informującego o remoncie i nie proponują żadnego objazdu. Zgroza Odpowiedz Link Zgłoś
9zs4a Tramwaj wjechał w autobus: 15 osób rannych 17.10.08, 22:30 tramwaje nie powinny jeździć po pierwszej obwodnicy mówi się o tym od conajmniej 20-stu lat wokół plant powinny jeździć trolejbusy mowiło się o tym 10 lat temu kiedy budowano wokół plant węgierskie torowiska skąd inąd bardzo dobre ale nie w tym miejscu komunikcja w tej części Krakowa jest niezbędna ale nie tamwajowa która powoduje niszczenie zabytków zwłaszcza na ul Dominkańskiej Odpowiedz Link Zgłoś
magda-magda25 Tramwaj wjechał w autobus: 20 osób rannych 18.10.08, 11:18 to ma byc relacja prasowa? a gdzie zdjecia?? Odpowiedz Link Zgłoś
gwenhwyfar Tramwaj wjechał w autobus: 20 osób rannych 18.10.08, 21:34 no taaakk...jeżdżę tamtędy tramwajem prawie codziennie...i prawie codziennie maszyniści wymuszają w tym miejscu pierwszeństwo :-/ szkoda niewinnych pasażerów, krórzy cierpią za bezmyślność kierujących :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mamut2000 Mieszkam w Warszawie, i codziennie 18.10.08, 21:46 jeżdżę tramwajami. Muszę przyznać z Żalem, że motorniczy wymuszają pierwszeństwo ZAWSZE jak tylko mają taką możliwość. Przejeżdżanie na czerwonym świetle to norma. Raz na jakiś czas zdarza mi się jechać tramwajem, który przez WSZYSTKIE skrzyżowania przejeżdża na czerwonym. Motorniczym wydaje się, że tramwaj ma zawsze pierwszeństwo, a o ile wiem, tramwaj ma dokładnie takie same uprawnienia jak samochód osobowy czy rower, nie liczą jednego wyjątku, skrzyżowań dróg równorzędnych, ale na takich nie jeżdżą tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
pysz.michal mamut..... czas się wyzwolić z epoki lodowcowej... 18.10.08, 23:06 tramwaje nie muszą przestrzegać czerwonego światła gdyż mają swoje własne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nick_othem pierwszeństwo tramwaju 19.10.08, 19:51 nie "na skrzyżowaniu dróg równorzędnych" (bo takich faktycznie u nas jak na lekarstwo) tylko w sytuacji równorzędnej tramwaj ma (prawie) zawsze pierwszeństwo. Czyli będąc na tej samej drodze nie musi ustępować pierwszeństwa innemu pojazdowi, nawet jeśli przecina mu drogę. Wyjątek stanowi sytuacja, kiedy my mamy zielone światło i jedziemy na wprost, a tramwaj jedzie tą samą drogą i przecina nasz tor jazdy - wtedy my mamy pierwszeństwo (ale tylko i wyłącznie w sytuacji, kiedy jedziemy na wprost i mam zielone światło). Gdy na tym samym skrzyżowaniu sygnalizacja zostanie wyłączona, już pierwszeństwa nie mamy. Prócz tego tramwaj wyjeżdżający "znikąd" również ma pierwszeństwo (z lasu, łąki, pola:)) ). Wyjątek od tego to wyjazd z zajezdni bądź pętli. Tak więc uważajcie na tramwaje:)) Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: pierwszeństwo tramwaju 20.10.08, 09:39 > my mamy zielone światło i jedziemy na wprost, a tramwaj jedzie tą samą drogą i > przecina nasz tor jazdy - wtedy my mamy pierwszeństwo (ale tylko i wyłącznie w > sytuacji, kiedy jedziemy na wprost i mam zielone światło). Gdy na tym samym > skrzyżowaniu sygnalizacja zostanie wyłączona, już pierwszeństwa nie mamy. Czy można prosić o podstawę prawną? Od dawna zastanawiam się nad tym dylematem i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Na wszelki wypadek w promieniu 100 m od tramwaju mam oczy podwójnie dookoła głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_othem Re: pierwszeństwo tramwaju 20.10.08, 22:36 Oczywiście. Stanowi o tym art. 95 ust. 4 ROZPORZĄDZENIA MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.(Dz. U. z dnia 12 października 2002 r.): 4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12. Odpowiedz Link Zgłoś