evident 13.11.08, 09:44 I TO JEST HISTORYK CZY POLITYCZNY NAMIESTNIK KACZYSTÓW ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prawdziwystarywjarus "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskiego... 13.11.08, 09:44 Uff! A już bałem się, że posądzą o to dziadka Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Trochę błędne założenie 13.11.08, 09:55 że zginął z ręki Moskwy. Wg mnie nie powinno się z góry zakładać takiej tezy. Wiadomo, że Sikorski miał wrogów wśród dażących do sojuszu ze Stalinem. Ale byli to wrogowie raczej w Zjednoczonym Królestwie niż bezpośrednio w imperium zła. Takie założenie z góry, że to ręka Moskwy wyklucza obiektywne śledztwo zmierzające do ustalenia, kto tę rękę poprowadził. Czy nie jest zastanawiajacym utajnienie przez Brytyjczyków dokumentów dotyczących II wojny swiatowej na kolejne dziesięciolecia (czytaj: aż umrze pokolenie zaangażowane emocjonalnie w sprawy II wojny i porządku po niej ) ? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Trochę błędne założenie 13.11.08, 10:05 I tu sie zgadzam.Przeciez nawet dziura w czasce nie da odpowiedzi kto go zabil.Zasadnicze pytanie-Czy byl to wypadek czy wykonanie wyroku?.Sama odpowiedz, pozwoli na poszukiwanie reszty,na poszukiwanie brakujacych ogniw. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Trochę błędne założenie 13.11.08, 10:22 Witaj Presentation. Dawno żeśmy się nie "różnili" na forum. Już trochę czasu od wyborów minęło :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.puszek.okruszek Jaki mamy pożytek z IPN? 13.11.08, 11:01 Od dłuższego już czasu próbuję odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki właściwie mamy pożytek z IPN-u. I nie potrafię wskazać niczego sensownego. Może jednak rację mają ci, którzy usilnie przekonują że szkoda pieniędzy na twór zwany IPN, na wydawanie książek autorów pokroju Cenckiewicza, na kolejne spiskowe teorie dziejów... -- Przebudowa Wyzwolenia DK52 Bielsko-Biała Bielsko-Biała zdjęcia Makiety kolejowe Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Jaki mamy pożytek z IPN? 13.11.08, 11:10 Dając się wciągnać w Twój wątek, uważam, że taki IPN jaki jest teraz to chory pomysł. IPN powinien gromadzić, katalogować i udostępniać innym badaczom zgromadzone materiały. To co zrobił Cenckiewicz pracując tam za publiczne pieniądze mieści się, także wg mnie, w uzasadnieniu Twojego pytania o sens istnienia IPN-u. Dlatego z ciekawością będę obserwował rozwój "śledztwa" i jedno lub wieloznaczne wnioski wynikajace z ekshumacji i badania szczątków generała. Zakładam (naiwnie?), że może i w IPN-ie jest grupa rzetelnych fachowców i ścierają się tam po cichu dwie frakcje...??? Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 Völkischer Beobachter donosił o tym następnego dni 13.11.08, 12:16 po "wypadku" na lotnisku w Gibraltarze. Odpowiedz Link Zgłoś
chrabia_mentne_ciasto Re: Jaki mamy pożytek z IPN? 13.11.08, 14:41 seroo1 napisał: > Dając się wciągnać w Twój wątek, uważam, że taki IPN jaki jest teraz > to chory pomysł. IPN powinien gromadzić, katalogować i udostępniać > innym badaczom zgromadzone materiały. Zakładam (naiwnie?), że może i w IPN-ie jest grupa > rzetelnych fachowców i ścierają się tam po cichu dwie frakcje...??? I tu się mylisz!!! Jeżeli nawet był jakiś nikły procent historyków w tej instytucji to został wytępiony przez PiSuarowego aparatczyka Kurtykę (który też w niezbyt elegancki i czysty sposób wykosił swego rywala do stanowiska) , zostali tam sami BMW prawdę mówiąc nawet nie historycy z PiSuarowego nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Niepotrzebnie komplikujesz 13.11.08, 10:06 Wiadomo przecież, ze Sikorskiego musiał zgładzić Michnik z bratem. Łuczywo stała na czatach. IPN jest w stanie to udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Niepotrzebnie komplikujesz 13.11.08, 10:21 Nie musimy się zniżać do poziomu "wiejskiej potańcówki". Przynajmniej nie w dyskusji pod tym artykułem. A czy "komplikacje" te, jak to określasz, są skazane na takie wnioski jak przewidujesz - nie wiem. Rozmawiałem ze znajomym historykiem, który wyłuszczał mi te zawiłości oraz uzasadniał pomysł ekshumacji w święto niepodległości ze dwa lata temu, więc zanim cokolwiek w "eterze" było na ten temat słychać. Więc może załóżmy, że jest wola rzetelnego zbadania sprawy. Mogłoby nam to mocno pomóc we współczesności, kiedy niektórzy próbują dzielić ludzi wg prostego schematu: nasz - dobry. Nienasz - zły... Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Wiejska potańcówka już trwa 13.11.08, 10:40 1) Skąd pomysł, że chodzi o rzetelne zbadanie sprawy przez placówkę kierowaną przez Kurtykę? 2) Jak hipotetyczna dziura w czaszce może dowodzić (nie sugerować), że mordercami byli Rosjanie? Niezależnie od wyników sekcji, ustalenie kto zbił (jeśli zabił) bez dokumentów, do których brak dostępu lub które już nie istnieją lub które nigdy nie istniały, nie może się udać. Wobec tego stawianie tezy o udziale Moskwy jeszcze przed ekshumacją jest paranoiczną dziecinadą - najdelikatniej mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Wiejska potańcówka już trwa 13.11.08, 10:54 Odpowiem Ci w stu procentach tylko na pierwsze pytanie, dotyczące rzetelnego zbadania sprawy: Z mojej strony to nie "pomysł", ale iskierka nadziei, że może być coś zrobione normalnie. Wiem, wiem, czyją mamusią jest nadzieja... Co do drugiego pytania: napisałem trochę poniżej, że o rozpatrywanej najbardziej prawdopodobnej hipotezie śmierci generała z pomysłem ekshumacji włącznie rozmawiałem ze znajomym historykiem dwa lata temu a więc na długo przed upublicznieniem informacji. W jakim jednak kierunku pójdą dociekania historyków ??????????????? Znowu kłania się nadzieja-matka...??????? Odpowiedz Link Zgłoś
rybka9915 Re: Wiejska potańcówka już trwa 13.11.08, 10:56 tezowa polityka histeryczna robiona na zamowienie pis-nietych glabow, oto cele ipn i najglupszego ich szefuncia, kapciowego tow. Kaczynskich - Kurtyki. Jak sie chce swoje prywatne tezy badac - no problem, byle za swoje pieniadze czy Rydzyka, a nie z pieniedzy podatnikow. Te "tezy" to pewno Kurtyce egzekutywa w skladzie tow. gejowy Jarucha i TW Rydzyk wymyslaja, przy wsparciu junkra z Sobecka w zaprzegu. Odpowiedz Link Zgłoś
chrabia_mentne_ciasto Re: Wiejska potańcówka już trwa 13.11.08, 14:46 rybka9915 napisała: > tezowa polityka histeryczna robiona na zamowienie pis-nietych > glabow, oto cele ipn i najglupszego ich szefuncia, kapciowego tow. > Kaczynskich - Kurtyki. > Jak sie chce swoje prywatne tezy badac - no problem, byle za swoje > pieniadze czy Rydzyka, a nie z pieniedzy podatnikow. > Te "tezy" to pewno Kurtyce egzekutywa w skladzie tow. gejowy Jarucha > i TW Rydzyk wymyslaja, przy wsparciu junkra z Sobecka w zaprzegu. Nie mieszaj w to Rydzola, ten na pewno nie będzie szczęśliwy z pomysłu Kurwtyki ponieważ jest agentem wywiadu Rosji i korzysta nawet z ich nadajników. Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Niepotrzebnie komplikujesz 13.11.08, 13:08 seroo1 napisał: > Nie musimy się zniżać do poziomu "wiejskiej potańcówki". > Przynajmniej nie w dyskusji pod tym artykułem. A czy "komplikacje" > te, jak to określasz, są skazane na takie wnioski jak przewidujesz - > nie wiem. Rozmawiałem ze znajomym historykiem, który wyłuszczał mi > te zawiłości oraz uzasadniał pomysł ekshumacji w święto > niepodległości ze dwa lata temu, więc zanim cokolwiek w "eterze" > było na ten temat słychać. Więc może załóżmy, że jest wola > rzetelnego zbadania sprawy. Mogłoby nam to mocno pomóc we > współczesności, kiedy niektórzy próbują dzielić ludzi wg prostego > schematu: nasz - dobry. Nienasz - zły... Mam jedno, zasadnicze pytanie. Dlaczego nie zbadano zwłok generała w momencie sprowadzania ich do Polski? Wtedy wyraźnie unikano tematu dziury w czaszce, skupiając się na drugorzędnym problemie, dlaczego Sikorskiego pochowano w mundurze, a wykopano w kalesonach. Jeśli ktoś u nas w Polsce próbował zaciemnić obraz i okoliczności jego śmierci, to powód może być tylko jeden. To nam nie zależało na wyjaśnieniu okoliczności śmierci Sikorskiego, bo za nią stali Polacy. Obecna próba wmanewrowania w to Rosjan, jest kolejną awanturą na kaczych łapach. Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Trochę błędne założenie 13.11.08, 13:16 Dokładnie. Masz rację. Ale czy kogoś ruszą te zastanawiające fakty. Czytałeś tygodnik.onet.pl/35,0,12167,zdradzony_general,artykul.htmlWarto Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Wyjasnic trzeba...... 13.11.08, 09:50 Dzisiaj, dysponujac nowoczesnymi technologiami, mozemy nawet stwierdzic na co umarl Faraon. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: ..Wyjasnic trzeba...... 13.11.08, 10:02 Z faraona mimo wszystko więcej zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: ..Wyjasnic trzeba...... 13.11.08, 12:16 presentation1 napisał: > Dzisiaj, dysponujac nowoczesnymi technologiami, mozemy nawet stwierdzic na co u > marl Faraon. Zgadza się. Ale IPN dysponuje taką technologią, że już wie bez żadnych badań, że Sikorskiego zamordowali Sowieci. Po co więc sledztwo? Odpowiedz Link Zgłoś
iszkariota "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskiego.. 13.11.08, 09:52 Nooo, cudnie. Gdybyśmy graniczyli ze znienawidzonymi marsjanami, to oni z pewnością byliby sprawcami śmierci Sikorskiego. Tak się prowadzi politykę historyczną, na przekór interesów własnego kraju. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
pyttacz Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 09:55 iszkariota napisał: > Nooo, cudnie. Gdybyśmy graniczyli ze znienawidzonymi marsjanami, to oni z > pewnością byliby sprawcami śmierci Sikorskiego. > Tak się prowadzi politykę historyczną, na przekór interesów własnego kraju. Poniewaz nie graniczymy z Marsjanami - interesie Panstwa jest stwierdzic, ze Sikorskiego wlasnie Marsjanie zabili. Odpowiedz Link Zgłoś
pyttacz Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 09:53 Slyszalem ten wywiad; powiedzial "trzy razy podkreslam, ze jest to hipoteza". A Szmata pisze: "IPN zakłada, że Sikorski zginął z ręki Moskwy" Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 10:05 "Zakłada" oznacza właśnie istnienie hipotezy: sjp.pwn.pl/lista.php?co=hipoteza&source Pokaż mi gdzie "Gazeta" zamiast "zakłada" pisze "twierdzi". Nie ma takiego miejsca w tym tekście. Nienawiść do "GW" zamroczyła ci umysł pozbawiając umiejętności czytania ze zrozumieniem? typowe dla komentatorów twojego pokroju. Odpowiedz Link Zgłoś
blakee Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 10:14 pyttacz napisał: > Slyszalem ten wywiad; powiedzial "trzy razy podkreslam, ze jest to > hipoteza". > A Szmata pisze: "IPN zakłada, że Sikorski zginął z ręki Moskwy" Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Napisano: "Hipoteza przyjęta przez prokuratorów IPN prowadzących dochodzenie w sprawie śmierci gen. Władysława Sikorskiego zakłada, że generał zginął z "ręki Moskwy" - powiedział prezes Instytutu Pamięci Narodowej Janusz Kurtyka." A jesli rozumiesz to jako "IPN zakłada, że Sikorski zginął z ręki Moskwy", to wroć sie do podstawowki, bo z czytaniem słabo u Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Szmata załgana GW i tyle 13.11.08, 10:31 Jak już ci na forach "GW" nie raz pisali, rzadko zdarza się taki okaz, do którego tak idealnie pasuje jego własna sygnaturka :) Odpowiedz Link Zgłoś
europacierz Re: Szmata załgana GW i tyle 13.11.08, 11:51 do ciebie trzeba zastosować parafrazę Lema: Dopóki nie skorzystałem z forum GW nie wiedziałem że jesteś takim idiotą Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Szmata załgana GW i tyle 13.11.08, 10:35 dawno nie widzialem tak celnego podpisu jak u europacierza. i na dodatek tak samokrytycznego. z szacunkiem odnosze sie do takiego wgladu w siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyburzuj Re: Szmata załgana GW i tyle 13.11.08, 10:45 Nie mieszaj Lema do swych brudnych PiSowsko-IPNoski spraw... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_maj Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 11:59 "Dyplomacja nie jest silna strona IPN-u i PIS-u...Dlaczego ci ludzie swoimi wypowiedziami ciagle robia Polsce krzywde? Dowody poprosimy, wtedy pogadamy a teraz proponuje zebyscie sie szanowni panowie zamkneli... " Proszę, spora część ludzi jednak dostrzega tak opisaną hiopotezę, jako stwierdzony fakt. Manipulacja słowami i tyle. I wiadomo po co. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskiego... 13.11.08, 09:58 Prawda Sikorskiemu się należny tu nie moze być wątpliwości - jesteśmy winni to temu Człowiekowi przy wszystkich ale zarówno moralnych jak i politycznych wątpliwościach analiza komputerowa lotu spadającego do morza samolotu wykonana w niezależnych ośrodkach i przy użyciu najnowocześniejszych technik symulacji wykazała ponad wszelka wątpliwość ze nie mogła to być żadna awaria statecznika wysokości czy inna awaria - po prostu pilot / było dwóch/ posadził samolot na wodzie - z wody wydobyto ciała Sikorski to nie jest pojedynczy przypadek - we wszystkich krajach Europy środkowej i wschodniej gdzie żyło 80 milionów ludzi - oddanych Sowietom na mocy porozumień s US i , Brytanią wymordowano ludzi - przywódców którzy mogli zagrozić panowaniu sowieckiemu tak jak Sikorski nie pasowali już do rzeczywistego świata po II wojnie - i amerykanie jak i Brytyjczycy doskonale o tym wiedzieli - czy współpracowali z Sowietami? - ja sadze ze zrobili to - przynajmniej w przypadku Sikorskiego wspólnie Odpowiedz Link Zgłoś
chrabia_mentne_ciasto Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 15:06 oloros napisał: > Prawda Sikorskiemu się należny > tu nie moze być wątpliwości - jesteśmy winni to temu Człowiekowi > przy wszystkich ale zarówno moralnych jak i politycznych wątpliwościach Zgadzam się że sprawy te powinny być rzetelnie i do końca wyjaśnione, ale na Boga powinni to zrobić historycy z prawdziwego zdarzenia, a takich w Polsce nie brakuje. Tegotypu spraw nie należy zlecać dyletantom z IPN czyli instytucji stworzonej do walki z przeciwnikami Kaczyzmu (czyli komunofaszyzmu). IPN nie ma możliwości mając w swoim gronie samych dyletantów, przeprowadzenia rzetelnych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
suga3 "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskiego.. 13.11.08, 09:59 oto kolejny argument za zamknieciem Instytutu Przechowywania Nieudacznikow... alez oczywiscie ze zginal z reki Moskwy, bo kogozby innego? Sikorski przewracalby sie w grobie, gdyby go z tego grobu te hieny nie wyciagnely - wbijcie sobie do glowy historycy od siedmiu bolesci, ze nie jestescie w stanie udowodnic co sie stalo, gdyz General zginal w katastrofie lotniczej - mysle ze zamiast zaklocac spokoj Sikorskiego powinniscie sie zajac tropieniem wszystkich zyletek na ktore zostal pociety rzeczony samolot... Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 10:11 Jestem najzacieklejszym przeciwnikiem pisowskiej głupizny i tępicielem prostych uogólnień. Ale w tym wypadku akurat nie masz, wg mnie racji. Pierwszy raz o katastrofie gibraltarskiej czytałem w miarę obiektywny artykuł jeszcze w komunie. Akurat wtedy mógł się ukazać, bo kwestionując wersję katastrofy kładł cień na "zgniły zachód". Dalej były same znaki zapytania. Dziś odpowiedź może przerosnąć możliwości wyartykułowania przez IPN. Bo co będzie w stanie napisać IPN, jeśli wykonawcami morderczego rozkazu okazali się polscy żołnierze ??? A taka hipoteza właśnie jest wg niektórych badaczy najbardziej realna. Jak wtedy będzie wyglądał ów nieskazitelny brąz, z którego odlany jest nasz narodowy mit ? Jeżeli IPN nie ograniczy się do zdawkowego określenia zawartego w artykule, że to "ręka Moskwy" zacznę publicznie kajać się za wczesniejsze nań ataki... Odpowiedz Link Zgłoś
dingdong No to wszystko jasne... 13.11.08, 10:02 Dyplomacja nie jest silna strona IPN-u i PIS-u...Dlaczego ci ludzie swoimi wypowiedziami ciagle robia Polsce krzywde? Dowody poprosimy, wtedy pogadamy a teraz proponuje zebyscie sie szanowni panowie zamkneli... Odpowiedz Link Zgłoś
scher1 "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskiego.. 13.11.08, 10:03 Poproście grzecznie acz skutecznie panowie prokuratorzy Kreml o nakłonienie anglików do odtajnienia i udostępnienie akt sprawy.... archiwum. I po co się tak pluć i obsrywać,panie Kurtyka, syndrom przedwczesnego orgazmu histerycznego i ekspiacji paranoicznej, na pokaz????? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyburzuj A brytyjskie archiwa? 13.11.08, 10:47 Czemu sa wciaz niedostepne? Przeciez to jasne, ze Sikorskiego zgladzily tajne sluzby JKM. Przeszkadzal im w dojsciu do porozumienia z Sowietami... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 10:07 Nawet gdyby Sikorski nie został zabity z ogromnym prawdopodobieństwem nie dotrwałby do końca wojny na zajmowanym stanowisku za sprzyjanie Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
kalfas2 "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskiego.. 13.11.08, 10:14 IPN postanowił wszcząć śledztwo mające udowodnic wine Moskwy w wymordowaniu Indian Ameryki Polnocnej.W aktach IPN znajduja sie dokumenty wskazujace na mordy dokonywane przez komunistycznych przywodcow, Iwana Groznego i Carycy Katarzyny na Aborygenach. Moskwa odpowiada tez za niewolnictwo czarnych. Kto mysli ze IPN jest uprzedzony ten jest kacap, zdrajca i pisze z ruskiej ambasady.Niezalezni historycy IPN, profesjonalni i obiektywni, udowodnią wine Kremla w mordowaniu Polakow w Oswiecimiu,gdyby nie IPN swiat by sie nie dowiedzial o czerwonym spisku i zabiciu Kenedy'ego.Rowniez Moskwa ponosi wine za dowcipy o Polakach w USA,IPN rowniez to udowodni. Odpowiedz Link Zgłoś
2kotunia1 Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 10:44 Co racja, to racja. Za efekt cieplarniany też Moskwa winna i za suszę w moim ogródku też. Acha! Ze czereśnie są robaczywe to "tyż uni som winni". PS. Panie Kurtyka cos mi sie widzi, że wam się dekiel nie domyka! Odpowiedz Link Zgłoś
hurdy-gurdy Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 11:35 akurat kotuniu za efekt cieplarniany Moskwa jest odpowiedzialna, tamtejszy przemysł dymił, dymi i dymić będzie..... Odpowiedz Link Zgłoś
kalfas2 Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 12:01 nigdy bys nie zgadl jaki kraj w najwiekszym stopniu zanieczyszcza srodowisko. A nawet jak znajdziesz odpowiedz, to i tak stwierdzisz ze ruscy tez trują, moze i mniej ale nie wazne, wazne ze truja, wiec ich wina.Tak jak z niedawna informacja ze nie chca budowac rury pod baltykiem. jak mowili ze beda budowac to plskie media kwiczaly ze bedą budowac. Jak stwierdzili ze moze sie nie oplacic i beda budowac jak europa zapewni odbior surowcow na odpowiedznim poziomie, to polskie media kwiczą ze ruscy strasza ze nie bedą budowac. W polsce to tak juz jest ze jak ruski ma brode to zle bo ma brode, a jak sie ogoli to zle ze kacap jest ogolony. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyburzuj Popieram sledztwo IPN w sprawie Indian! 13.11.08, 10:51 Ponadto uwazam, ze to Ruscy komunisci (Lenin, Stalin, Trocki i Aborygenowicz) wymordowali Tasmanczykow i Australijskich Aborygenow, na co wskazuja duze ilosci butelek po alkoholu znajdowane w okolicach dawnych obozow Tsmanczykow oraz szczegolnie Australijskich Aborygenow, a, jak wiadomo, Ruscy pija i to sporo! kalfas2 napisał: IPN postanowił wszcząć śledztwo mające udowodnic wine Moskwy w wymordowaniu Indian Ameryki Polnocnej.W aktach IPN znajduja sie dokumenty wskazujace na mordy dokonywane przez komunistycznych przywodcow, Iwana Groznego i Carycy Katarzyny na Aborygenach. Moskwa odpowiada tez za niewolnictwo czarnych. Kto mysli ze IPN jest uprzedzony ten jest kacap, zdrajca i pisze z ruskiej ambasady. Niezalezni historycy IPN, profesjonalni i obiektywni, udowodnią wine Kremla w mordowaniu Polakow w Oswiecimiu,gdyby nie IPN swiat by sie nie dowiedzial o czerwonym spisku i zabiciu Kenedy'ego. Rowniez Moskwa ponosi wine za dowcipy o Polakach w USA,IPN rowniez to udowodni. Odpowiedz Link Zgłoś
kalfas2 Re: Popieram sledztwo IPN w sprawie Indian! 13.11.08, 12:13 a syszałes o kolizjach galaktyk? jak myslisz kto za to odpowiada? A za epoke lodowcową? Z akt IPN wynika ze kacapy tłumnie mieszkające na ziemi nieludzkiej, pod przywodztwem komunisty Putina, szykują inwazje na kraje oscienne, w celu złupienia desek klozetowych, zegarkow i rowerow. Newet rakiety wysyłają w kosmos, sondy na marsa, by sprawdzic czy są tam jakies deski klozetowe, bo swoich zrobic nie potrafią, ot kacapia prymitywna, dzicz azjatycka...zeby rakiety budowc w celu opanowania galaktycznych kibli... Odpowiedz Link Zgłoś
scher1 Re: A co według GW powinni zakładać? 13.11.08, 10:14 Powinni od razu zakładać, ze albo Kiszczak , Jaruzelski albo inny mechaniczny Piotrowski. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: A co według GW powinni zakładać? 13.11.08, 10:14 mechaniczny.stefan napisał: > Może powinni zakładać, że Sikorski popełnił samobójstwo? Wam już w tym prawicowym psychiatryku nic nie pomoże, ale pamiętaj człowieku, że żyjesz z renty finansowanej przez normalnych Polaków. Nie szkodź więc nam swoimi fobiami, bo coraz więcej nas ucieka do normalnych państw i nie będzie komu odbierać owoców jego pracy. I co wtedy? Nażresz się nacjonalistyczną nienawiścią do wszystkich wkoło? Odpowiedz Link Zgłoś
fields1 Re: A co według GW powinni zakładać? 13.11.08, 11:33 Na razie nienawiścią to ziejesz ty. W sprawie śmierci Sikorskiego narosło wiele poważnych wątpliwości, które wyraźnie wskazują, że nie był to zwykły wypadek. Jeśli próba ich wyjaśnienia jest dla twojego przeideologizowanego łba czymś niewłaściwym to może faktycznie lepiej wyjedź. Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Pośle Palikot....Kurtyka też do przebadania..... 13.11.08, 10:15 Panie Kurtyka.....jako "historyk" doskonale pan wie, że wszystkiemu są winni... ....."..komuniści, lewacy, toleraści, socjaliści, żydzi i żydofile, sodomici - pederaści i lesbijki, volksdeutsche-"europejczycy", "ekolodzy" i "zieloni", libertyni i masoni, hedoniści, pacyfiści, anarchiści, feministki i feminiści, aborcjoniści, anty-katoliccy i anty-klerykalni "racjonaliści", poganie, ateusze i gnostycy, ...laczy ich jedno - kosmopolityzm, to elementy krymino- i korupcjo-genne, elementy internacjonalistyczne finansowane i powiązane z żydokomunistycznymi międzynarodówkami i światową żydomasonerią, to elementy gnilne, dywersyjne, anty-narodowe, anty-polskie i niegodne zaufania..., wszystkich łączy jedna i ciągle ta sama, ponadnarodowa - internacjonalistyczna idea: "proletariusze wszystkich krajów łączcie się" ... _________________________________ vader.joemonster.org/zzv/eee07eb4eddea2.gif Odpowiedz Link Zgłoś
justas32 Powołać IPN BIS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 13.11.08, 10:30 A może powołać IPN bis... , który zajmował by się zbrodniami popełnianymi przez naród polski ??? Może to oczyściło by nieco nieświeżą atmosferkę w kraju i razem z opiniami poddańczego IPN-u pozwoliłoby każdemu wyrobić sobie własny pogląd ? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: A co według GW powinni zakładać? 13.11.08, 10:19 Po pierwsze, tekst - jak widać w nagłówku - jest zredagowaną depeszą PAP-owską a nie dziełem "Gazety" Po drugie to tekst informacyjny i nie widzę w nim choćby jednego zdania, które sugerowałoby czytelnikowi co miałby sądzić. Po trzecie w końcu - co powinno pojawić się w każdym uczciwym tekście o śmierci Sikorskiego - jeśli już zakładać wersję zabójstwa, równie (a może i bardziej) prawdopodobna jest hipoteza o zamachu wykonanym przez wywiad brytyjski. Są też przesłanki świadczące, że śmierć Sikorskiego mogła być wynikiem działań przeciwnych jego polityce Polaków. Czy IPN ma jakieś dowody na rosyjski ślad? Jeśli tak, wypadałoby podać to do wiadomości. Jeśli nie, jego psim obowiązkiem jest brać pod uwagę trzy - a także wszystkie inne, nawet najbardziej fantastyczne, jeśli tylko pojawi się najmniejsza poszlaka kierująca sprawę na nowe tory - hipotezy, a nie przystępować do sprawy z jedną, słuszną politycznie teorią. Odpowiedz Link Zgłoś
abuelo Kurtyka nie ma mózgu i wcina się w politykę PiS-u. 13.11.08, 10:33 Jak długo ten de*** będzie kompromitował IPN ? Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Teraz trzeba tylko dopasować fakty do hipotezy, 13.11.08, 10:34 i już mamy "śledztwo" jak za najlepszych lat PRL'u. "Dajcie mi człowieka, a paragraf sam się znajdzie". I na to są wydawane publiczne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
tetsujin "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskiego... 13.11.08, 10:38 O_o A nie MARSJANIE?!?! Tak liczyłem, że wątkiem MARSJAN zajmie się IPN! Trzeba zlikwidować ten niekompetentny grajdół. Odpowiedz Link Zgłoś
giewont Rozkaz formalnie wydał Stalin, 13.11.08, 10:38 Philby odpowiedzialnym za wykonanie ale całą rzecz nakręcili illuminati. Odpowiedz Link Zgłoś
akwilon_stg A Londyn? 13.11.08, 10:39 Bardziej prawdopodobne niż działania Moskwy, jest wydanie rozkazu z Londynu, czy to zakłada IPN, czy jednak działa tak jak przystało na organ partii PiS - toczy permanentną wojnę ze Związkiem Radzieckim? Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: A Londyn? 13.11.08, 11:03 Wiem, że historycy taką (londyńską) hipotezę zakąłdają jako najbardziej prawdopodobną. Czy zakładają ją historycy z IPN ????? Jeszcze bardziej przerażające (dla zwolenników jedności, czystości i piękności naszego wojska) są założenia co do bezpośrednich wykonawców tego "pomysłu" na budowę powojennego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: A Londyn? 13.11.08, 12:25 akwilon_stg napisał: > Bardziej prawdopodobne niż działania Moskwy, jest wydanie rozkazu z Londynu, > czy to zakłada IPN, czy jednak działa tak jak przystało na organ partii PiS - > toczy permanentną wojnę ze Związkiem Radzieckim? Z państwem, które już nie istnieje. Dlaczego nie prowadzi wojny z Austro-Węgrami czy Prusami? Też wyrządziły nam krzywdę, też nie istnieją, ale istnieją spadkobiercy tych państw - Austria, Węgry i Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskiego... 13.11.08, 10:43 loczywiscie ze z reki moskwy daletego wlasnie anglicy nie chce wolakom dac archiwum i je utajnili buahahahaha, fajne wolacy macie to ipn po co sledztwo jak wiadomowo ze to moskwa zrobila, paranoja wasza sie wolacy poglebia, a czy ipn zbada mord w nangan krgelczy nie wolno wolaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyburzuj Auschwitz tez wybudowali Sowieci! 13.11.08, 10:44 Niedlugo tego tez sie dowiemy z IPNu... Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Auschwitz tez wybudowali Sowieci! 13.11.08, 10:58 Nie, ale Niemcy wzorowali się na sowieckich łagrach. I to jest fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
kalfas2 Re: Auschwitz tez wybudowali Sowieci! 13.11.08, 12:20 brednie kolego, niemcy nie wzorowali sie na sowietach, do tematu podeszli nowatorsko, po swojemu.Wspolne jest jedynie to ze tu i tam mordowano ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chrabia_mentne_ciasto Re: Auschwitz tez wybudowali Sowieci! 13.11.08, 15:21 prawdziwyburzuj napisała: > Niedlugo tego tez sie dowiemy z IPNu... A Kopernik też była kobietą!!! IPN to stanowczo potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Raczej zabili go piłsudczycy 13.11.08, 10:44 Bardziej prawdopodobne, że zabili go piłsudczycy lub endecy, którzy jeszcze przed wojną nienawidzili i szykanowali Sikorskiego. www.janostrzyca.bloog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kalfas2 Re: Raczej zabili go piłsudczycy 13.11.08, 12:26 prawda jest malo istotna. Dzisiaj gloryfikuje sie Pilsudskiego i przeinacza historie, pomijajac badz tuszując wszystko co moglo by zmącić jego "szlachetny" wizerunek, a o wszyskie zlo obwinia jakąkolwiek lewice z tzw. ruskimi na czele. Pamietaj: dobre symbole to: AK, Pilsudski, USA, Kukliński, CIA, PENTAGON,kosciol katolicki,zachód,- złe symbole: AL, Lewica, Rosja, Kreml,wschód, Jaruzelski. Ci pierwsi zawsze maja racje, dreodzy nigdy nie maja racji+ zasada ze jesli teoria nie zgadza sie z faktami tym gorzej dla faktow, wiec kłamstwo i obłuda w dzisiejszej polsce jest chlebem powszednim. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 10:45 loczywiscie se sowieci niemcy sa ok kilku lat dobrzy tylko ci ruscy sa zli i czychaja na biedna wolske Odpowiedz Link Zgłoś
kalfas2 Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 12:31 tak, widzisz, faktycznie ze w polsce teraz panuje kompletne zidiocenie,i antyrosyjkie szalenstwo.Ale jesli sie zastanowisz to powinienes nam jedynie wspolczuc, jako ze za polska glupote zaplaci polska i polacy, wy w zaden sposob nie ucierpicie od nieodpowiedzialnych zachowan naszych politykow, wszystko to obroci sie przeciwko nam, tak wiec sam widzisz, bedzie jak zawsze bylo, ze sami na swoje puste lby sciagniemy nieszczescie, polska polityka prosi sie o guza. Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: "Hipoteza śledztwa ws. śmierci gen. Sikorskie 13.11.08, 10:48 Najbardziej prawdopodobna hipoteza o śmierci Sikorskiego z rąk Polaków zostanie oczywiście pominięta przez szarlatanów z IPN. Jak długo jeszcze będziemy utrzymywać tę bandę darmozjadów? Odpowiedz Link Zgłoś