debil13 04.12.08, 07:38 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jankbh SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 07:44 do archiwum misji publicznej powinien byc wolny dostep z internetu Odpowiedz Link Zgłoś
kot.puszek.okruszek Dlaczego SLD pomaga Kaczyńskim??? 04.12.08, 08:38 Czy SLD nie widzi, że na obronie interesów PIS traci? Nie znam nikogo, kto popierałby głosowanie SLD za przyjęciem prezydenckiego weta dla ustawy medialnej. Szkoda, bo pomogłoby to wyczyścić TVP i Polskie Radio z gorliwych działaczy PIS. -- Haft komputerowy Makiety kolejowe Bielsko-Biała zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 07:51 Projekt jest niezły. Warto jeszcze zastanowić się nad systemem odpraw po zwolnieniach tzw.kadry kierowniczej. Nie widzę powodu, żeby płacić setki tysięcy złotych na odchodne partyjnym urzędnikom, którzy zniewolili i cenzurują na korzyść pis telewizję publiczną. Teraz pracuje w tvpis 7 razy więcej urzędasów, niż ludzi, robiących program! To największy pracodawca pisu. I równie niebezpieczny dla społeczeństwa jak sami bracia k. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekgr Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 08:43 Co za truizmy wypisujesz! Każda ustawa, którą zaproponuje PO jest nie tylko niezła - one są świetne wszystkie! Nie wymyślaj prochu! Bądź kreatywny! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 10:01 Powiem więcej: rewolucyjny. Na media będziemy wydawać dwa razy tyle (skąd na to wezmą?), dokładać mediom komercyjnym, tworzyć nowe ciała (tak pi razy drzwi to pewnie ze 100 nowych etatów), będą nowe licencje itp. Oczywiście nie ma żadnej gwarancji, że z ekranów TVP poznikają żenujące shows i przygłupawe seriale. Pozostawienie KRRiTV gwarantuje, że media publiczne będą nadal chodzić na smyczy polityków a co wybory będzie się odbywał kolejny skok na stołki. By żyło się lepiej. Przynajmniej naszym kolegom. Odpowiedz Link Zgłoś
zbukov Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 13:21 im mniej głupawych programów a więcej tzw. misyjnych, tym więcej kasy na nie. a jeśli media publiczne robią bardziej komercyjne programy niż polsat, to kasa pójdzie gdzie indziej. w ten sposób i w tvn-ie i w polsacie będzie można zobaczyć więcej wartościowych programów (moim zdaniem reportaże w tvn24 już się w tej grupie mieszczą, a kasy od państwa za to nie dostają). > Na media będziemy wydawać dwa razy tyle (skąd na to wezmą?), jesteś fenomenem, pisać umiesz, a czytać już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 13:37 > im mniej głupawych programów a więcej tzw. misyjnych, tym więcej > kasy na nie. w ten sposób i w tvn-ie i w polsacie będzie można > zobaczyć więcej wartościowych programów (moim zdaniem reportaże w > tvn24 już się w tej grupie mieszczą, a kasy od państwa za to nie > dostają). Czyli te reportaże jednak się opłacają skoro są emitowane? "Trzech kumpli", czy pojawiające się niegdyś w TVN "Katastrofy w przestworzach" też zdaje się nie były dotowane przez państwo. Co do TVP - jestem ciekaw czy takie GTNL zarabiają na siebie, a jeśli tak to jaki jest zysk. > > Na media będziemy wydawać dwa razy tyle (skąd na to wezmą?), > > jesteś fenomenem, pisać umiesz, a czytać już nie. Być może, wiem natomiast, że nie można zjeść ciastka i je mieć. Spółki medialne VAT już płacą: www.audience.pl/prawo/wiadomosci/7132 a więc ten miliard trzeba wygospodarować z tego co się już ma. Komu zabiorą lub co wymyślą by tenże miliard ściągnąć z podatników? Na to odpowiedzi już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
zbukov Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 13:54 a kto powiedział, że program 'misyjny' ma się z założenia nie opłacać? to nie zarzut do Ciebie, tylko pod adresem macherów z telewizji, którzy twierdzą, że bez daniny państwowej nie mogą nic zrobić oprócz tańca z idiot(k)ami. gdyby dziś powstawały programy jak 'Sensacje XX wieku', 'Sonda' i inne (oczywiście na miarę dzisiejszych możliwości technicznych - czy czymś takim nie był tvn-owski program z Halamą? - zabawa w całkiem przyzwoitym wydaniu i trochę nauki) nie byłoby problemu z rekamodawcami. > Komu zabiorą lub co wymyślą by tenże miliard ściągnąć z podatników? na początek przestają rozdawać przedwczesne emerytury ludziom w wieku produkcyjnym. dziś za wcześnie o tym przesądzać, ale budżet faktycznie wygląda ambitnie, jeśli go domkną (z uwzględnieniem ew. korekty PKB) to chapaux bas. pamiętaj, że Rostowski nie chce zwiększać deficytu. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 14:07 > a kto powiedział, że program 'misyjny' ma się z założenia nie > opłacać? to nie zarzut do Ciebie, tylko pod adresem macherów z > telewizji, którzy twierdzą, że bez daniny państwowej nie mogą nic > zrobić oprócz tańca z idiot(k)ami. O to, to, to! Tu natomiast macherzy chcą mocno zwiększyć wydatki po to by było bardziej misyjnie - i do tego piję. Przy okazji tworząc nową radę programową i jakieś spółki. Czyli pewnie ze 100 posadek i dodatkowe parę(naście? dziesiąt?) milionów wydatków rocznie. Jestem ciekaw, czy gdyby nie ta perspektywa SLD byłby skłonne poprzeć takie rozwiązanie :) Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, by misję finansować z dochodów z badziewia. TVN czy Polsat na to nie pójdą, ale od czego jest TVP? "Jedynka" mogła by nadawać szmirę do oporu, a "Dwójka" za zarobione przez Jedynkę pieniądze nadawać filmy dokumentalne, programy edukacyjne itp. > ambitnie, jeśli go domkną (z uwzględnieniem ew. korekty PKB) to > chapaux bas. pamiętaj, że Rostowski nie chce zwiększać deficytu. Pamiętam i stąd mój sceptycyzm. Tym bardziej, że wydatków jest w cholerę i trochę - profesjonalizacja armii, Euro 2012 itp. a budżet już trzeba korygować (w dół). Odpowiedz Link Zgłoś
zbukov Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 14:36 > Przy okazji tworząc nową radę programową i jakieś spółki. Czyli pewnie ze 100 > posadek i dodatkowe parę(naście? dziesiąt?) milionów wydatków rocznie. Jestem > ciekaw, czy gdyby nie ta perspektywa SLD byłby skłonne poprzeć takie rozwiązani > e :) jeśli nie wypieprzą Urbańskiego, nie utną kosztów przez zwolnienie masy zbędnych urzędasów, asystentów itd. problemem nie jest ustawa tylko to jak zostanie zreazlizowana. jeśli chodzi o jakąś radę programową, czy wsadzenie paru swoich gdzieś tam (gdzie nie zapadają najważniejsze decyzje), to jest to koszt wliczony w całą akcję (zwłaszcza jeśli wchodzi się w układ z PSL lub SLD ;) ) tzw. dobrodziejstwo inwentarza. byle nie byli to ludzie, od których wszystko zależy (jak np. Skrzypek w NBP - sam nic nie jest w stanie zrobić i wbrew obawom NBP wciąż żyje). pis już pokazał, że jak się chce zrobić totalną rewolucję, to wychodzi totalna kupa. miliard to pewnie za dużo na tvp, ale są jeszcze ośrodki regionalne, radio itp. pewnie taka ilość kasy jest ceną za poparcie ustawy przez sld i psl, ale na pewno pomysły idą ku lepszemu. chyba nie ma też lepszego sposobu na wprowadzanie zmian, jak podjęcie jakiejś konkretnej decyzji i następnie weryfikacja 'w praniu'. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 15:04 Nie wiem czy te pomysły idą ku lepszemu. Urbańskiego wypieprzą, co jednak nie znaczy, że zastąpią go kimś lepszym. Podejrzewam, że ustawa nie będzie narzucała procedur działania TVP... W cięcie kosztów nie wierzę, pomysł na mnożenie rad i spółek rodzi u mnie obawy, że będzie dokładnie na odwrót. KRRiTV jak była tak będzie. Sorry, ale mi to pachnie najzwyklejszym "odzyskiwaniem" mediów, tyle że z "trochę" większym rozmachem niż zrobiło to PiS. A generowanie posadek do realizacji politycznych celów to już rozbój w biały dzień. Ośrodki regionalne i radio też są wspomagane przez abonament. W dodatku spora kwota z tego miliarda będzie miała szansę trafić do mediów komercyjnych - co mnie osobiście dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
zbukov Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 18:04 powiem tak, dotychczasowe praktyki wszystkich rządów każą myśleć, że będzie jak zwykle. co więc sprawia, że jestem umiarkowanym optymistą? to, że po nie chciała dogadać się na zasadzie wymiany posad z sld przy pierwszym projekcie ustawy, jej minusem była jedna rzecz - przy założeniu dobrych intencji zarząd mediów mógł być odpolityczniony, ale ponieważ nie można zakładać, że takie będą miały kolejne rządy, nawet jeśli obecny tak, więc należy w niej zabezpieczyć procedury wyboru zarządu wolnego od polityków. o dziwo podnosił ten argument np. Jacek Kurski, co dla mnie było tylko dowodem na jego sposób myślenia w tym temacie. co jeszcze? zdaje mi się, że Tuskowi nie zależy na przejęciu mediów z powodu, o którym głośno mówi - każda władza, która to robiła nie zyskiwała poparcia elektoratu, więc jest to ślepa uliczka. a że obecny premier wie jak dbać o słupki poparcie wiedzą wszyscy, więc po co miałby sobie strzelać w stopę. i jeszcze jedno, może najważniejsze - minister Grad zarzuca zarządowi niegospodarność. takiego argumentu poprzednie rządy nie używały, a skoro się go podnosi, to wiadomo, że i opozycja, i media, i opinia publiczna będą na tę kwestię zwracały szczególną uwagę. co do dawania kasy mediom prywatnym, to nie jest to zły pomysł, bo daje ciału (powiedzmy) niezależnemu od polityków sposób na dyscyplinowanie zarządu tvp i pr za nierealizowanie misji, a robienie programów typu 'gwiazdy tańczą' czy innego badziewia. jeśli media komercyjne będą robiły dobre programy np. edukacyjne, to odzyskają część swojego vat-u. czyli wprowadza się zasady konkurencji na rynku tego typu programów, a nie daje się jednej czy dwóm grupom medialnym całej kasy niezależnie od tego co robią. może i jestem naiwny, ale to pierwszy rząd, na który głosowałem, mam wobec nich spore oczekiwania i daję im spory kredyt zaufania, do tej pory nie uważam, żeby było źle, chociaż największe i najważniejsze zmiany będą widoczne za jakiś czas. aha, dzięki za merytoryczną dyskusję, mimo, że na początku przez niezrozumienie niesłusznie Cię przyatakowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
realista1000 jak TVP przejmie PO i SLD, to będzie OK? 04.12.08, 08:49 nieskrywany faryzeizm dziennikarzy GW stosujących dwie miary i podwójne standardy jest doprawdy zastanawiający. Oni być w TVP - oni źli (my krzyczeć, my protestować!) Nasi być w TVP - nasi dobrzy (my popierać, my być cichutko!) właśnie ten brak obiektywizmu i moralności odstręcza mnie od GW, TVN, POlsatu, POlityki. Kiedyś ktoś będzie się mocno wstydził, że popierał ideologiczno-światopoglądową "linię" GW, oj będzie Odpowiedz Link Zgłoś
roman337 realista1000,gdy piszesz,to myślisz ? 04.12.08, 09:46 A jak postąpił PIS ? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 09:50 Problemem jak widać jest nie upartyjnienie mediów, ale ich uPiSowienie. Krótko mówiąc - "chwała nam i naszym kolegom". Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: SLD pomoże odsunąć PiS od mediów 04.12.08, 09:56 A żeby było śmieszniej: "kontrolować je ma 30-osobowa Rada Programowa", "obok TVP i Polskiego Radia powstanie kilkanaście nowych spółek radiowo-telewizyjnych" No i jeszcze dziennikarski kwiatek: "o licencje będą mogli się też ubiegać nadawcy komercyjni (FZP przeznaczy dla nich od 5 do 25 proc.)" 5 do 25% czego? Zapewne całości funduszu. Czyli zamiast płacić 500 mln na TVP będziemy płacić na nią np. 750 mln a do tego 250 mln na media prywatne. Oczywiście część z tego przeje kolejna Rada Programowa i paręnaście spółek radiowo-telewizyjnych. A poza tym w Ministerstwie Kultury wszyscy zdrowi. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Jeżeli tak sie stanie, to bardzo dobrze, ale mam 04.12.08, 10:16 nadzieję że PO nie popełni po raz drugi błędów jakie popełniła przy poprzednim podejściu do zmiany ustawy medialnej. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Debili przestań tworzyć na tym forum telenowelę 04.12.08, 10:19 political fiction, ktorej nikt ci nie chce drukować, bo jest to literacki bubel. Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Tak trzymać! Dobry początek 04.12.08, 11:35 mieliśmy dziś rano z porozumieniem w sprawie emerytur pomostowych dla nauczycieli! Przy dobrej woli obu stron centrolewica może się porozumieć z centroprawicą i wprowadzić w życie szereg kompromisowych rozwiązań legislacyjnych dla dobra Polski i własnego, bo można się spodziewać, że Polacy to docenią! Zresztą przykład wielkiej koalicji socjaldemokracji i chadecji w Niemczech jest bardzo konstruktywny! Pora, że tak powiem, zamknąć uszy na obelgi miotane przez PiS na wszystkich i ignorować tę skrajnie populistyczną awanturniczą partię, która nie jest ani prawicowa, ani lewicowa, a jedynie żeruje na niektórych wartościach prawicy i lewicy. Poczas wczorajszej debaty nad odwołaniem B. Komorowskiego J. Kaczyński obrażał, kogo się dało, atakując nawet W. Martyniuka... A za co? Za... pochodzenie (sic!). Skąd on wie, jakie pochodzenie ma W. Martyniuk i co go to w ogóle obchodzi?! W każdym razie nas to nie obchodzi, to prywatna sprawa W. Martyniuka, podobnie jak B. Komorowskiego, którego też J. Kaczyński za to zaatakował, tylko jakby z innych pozycji... J. Kaczyński ma jakąś obsesję pochodzenia! Niech się z niej leczy! Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw47 ..pochodzenie? 04.12.08, 14:24 Jak o pochodzeniu mowa to zapewne odezwie się "Junkier". Junkier gdzieś tam wcześniej napisał, że nie akceptuje ekscesów Stolzmana.[zgodziłem się z nim w 100%] Jednocześnie zapytałem czy popiera ekscesy Kalksteina? [dotychczas nie znalazłem odpowiedzi]. Junkier proszę jeszcze raz jak tu się znajdziesz to postaraj mi się odpowiedzieć.Z góry dziękuję. Ps.A tak już poważnie.Dajmy spokój "pochodzeniom" i zacznijmy dzielić ludzi w tym polityków na mądrych i tych drugich. Odpowiedz Link Zgłoś