Dodaj do ulubionych

Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? Będ...

31.12.08, 18:33
Juszczenko wie, komu winien jest posluszenstwo i o czyje interesy ma
dbac. A nie jest to najwyrazniej narod ukrainski, ten awanturami
mieszkan nie ogrzeje.
Obserwuj wątek
    • jola_z_dywit_2006a Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? Będ... 31.12.08, 18:37
      Pryszczaty dorobil sie $2mld na nielegalnej sprzedazy broni. Syn trzepie kase
      za Prawa Autorskie do emblematow Pomaranczowej Rewolucji.
      Czyzby Julka maczal palce w kradziezy gazu EU ?

Pora by Kwach, Bolek, Kaczorki i roznej innej masci demokraci byli na Majdanie
      w obronie Ukrainy !
      Nie zapomnijcie wziasc mojego ulubienca, prof. Bartoszewskiego.
      • eva15 Kto więcej ukradnie? 31.12.08, 18:40
        Julka już raz na kradzieży gazu zbiła majątek, więc czemu miałaby
        teraz ustąpić pola Juszczence? A że Juszczenko okradł ostatnio kasę
        państwową z dochodów ze sprzedaży broni, to tym bardziej ona teraz
        nie ustąpi.
        • zigzaur Re: Kto więcej ukradnie? 31.12.08, 18:56
          W tej "dyscyplinie sportowej" pewne państwo jest niekwestionowanym mistrzem
          świata i nie jest to Ukraina.
          • eva15 Re: Kto więcej ukradnie? 31.12.08, 19:08

Ooo, a ty swoje. Niezależnie od tematu zawsze tylko ta Hameryka i
            Hameryka. To już nudne.
            • kacap_z_moskwy Re: Kto więcej ukradnie? 31.12.08, 20:20
              Супер!
              • zigzaur Re: Kto więcej ukradnie? 31.12.08, 20:30
                Idiotycznej odzywki evci nawet nie skomentowałem a ty coś takiego podziwiasz?
            • lactum Re: Kto więcej ukradnie? 31.12.08, 21:40
              eva15 napisała:

>
              > Ooo, a ty swoje. Niezależnie od tematu zawsze tylko ta Hameryka i
              > Hameryka. To już nudne.

Eva mialas orgazm dzisiaj?
              • zigzaur Re: Kto więcej ukradnie? 31.12.08, 21:42
                Obawiam się, że w tym roku nie.

Chodzi, rzecz jasna, o 2008.
                • rubucio Re: Kto więcej ukradnie? 01.01.09, 02:15
                  sadzac po nicku to fajnie macie pedofile :>

pietnastolatke o orgazm!! niech sie za was policja wezmie :P
        • spark5719 A ty już dzisiaj coś ukradłaś, czekistko? 31.12.08, 18:59
          Każdy sądzi po sobie, nieprawdaż? Najpierw zróbcie porządki na swoim
          podwórku, potem wytykajcie cokolwiek innym. Wasz faszysta fiutin
          oczywiście żyje tylko i wyłącznie z rządowej pensyjki, he he he
          <ROTFL>
        • gollum.z.kremla Putin czy Juszczenko ? Masz jakieś... 31.12.08, 23:26
          ...wątpliwości ? ;->
      • lactum Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 21:37
        Przeciez on kiedys pryszczy nie mial. Czy moge Cie poznac osobiscie?
      • rasklaat Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 23:26
        jola_z_dywit_2006a napisał:

> Pryszczaty dorobil sie $2mld na nielegalnej sprzedazy broni. Syn trzepie kase
        > za Prawa Autorskie do emblematow Pomaranczowej Rewolucji.
        > Czyzby Julka maczal palce w kradziezy gazu EU ?
        >
        > Pora by Kwach, Bolek, Kaczorki i roznej innej masci demokraci byli na Majdanie
        > w obronie Ukrainy !
        > Nie zapomnijcie wziasc mojego ulubienca, prof. Bartoszewskiego.

Twoim ulubieńcem jest dr Lepper, światowej klasy specjalista od gwałtów na prostytutkach
    • b_znika Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? Będ... 31.12.08, 18:48
      Hmm, Ukraina powiedziała że nie zapłaci 0.5 mld bo cena jest zbyt wygórowana?

Myślałem, że cenę się ustala przed dostawą. Jestem w stanie zrozumieć, że mogą
      nie chcieć kupować gazu w 2009r. po takiej cenie, ale dlaczego nagle
      stwierdzają, że nie zapłacą za gaz, który już zużyli.

Kompletnie nie rozumiem tego artykułu...
      Bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktoś wytłumaczył mi o co chodzi?
      • eva15 Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 18:53

Poproś Kublika, wtedy pojmiesz, że winna jest Rosja.
        • walter62 Witaj Eva15 31.12.08, 19:42
          Hvorostovski czy Pogudin?

P.S. Poczta
          • eva15 Witaj Walterze62 31.12.08, 20:10

Dzięki za linki, zajrzałam krótko, bo teraz idę balować. Zgłoszę się
            po kacu.
            Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
        • lactum Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 21:39
          eva15 napisała:

>
          > Poproś Kublika, wtedy pojmiesz, że winna jest Rosja.

Ja bym chcial Cie Evcia poznac w ta noc.
      • lechujarek Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 19:56
        > Myślałem, że cenę się ustala przed dostawą.

To się fachowo nazywa "renegocjacja".
        W czasach hossy paliwowej wielokrotnie stosowana przez Gazprom, który
        stwierdzając że ponieważ ceny paliw (oraz gazu) znów poszły w górę składał
        odbiorcom propozycję nie do odrzucenia - albo nowsza wyższa cena, albo...
        Oczywista oczywistość, że dziś gdy tym razem ceny poleciały w dół, to o żadnej
        renegocjacji mowy nie może być, ty poniał?
      • tojestnowekonto Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 21:24
        > Hmm, Ukraina powiedziała że nie zapłaci 0.5 mld bo cena jest zbyt wygórowana?
        > Myślałem, że cenę się ustala przed dostawą. Jestem w stanie zrozumieć, że mogą
        > nie chcieć kupować gazu w 2009r. po takiej cenie, ale dlaczego nagle
        > stwierdzają, że nie zapłacą za gaz, który już zużyli.
        >
        > Kompletnie nie rozumiem tego artykułu...
        > Bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktoś wytłumaczył mi o co chodzi?

Chodzi mniej więcej o to, że kasa, której domaga się teraz Gazprom (600 mln USD)
        to kary za opóźnienia w płatnościach, które naliczyło ukraińskiemu Naftohazowi
        kontrolowane przez Gazprom Rosukrenergo. Ukraina nie uznaje tych kar za zasadne
        i odmawia uregulowania tej kwoty: za sam surowiec już zapłacili.

Ukraina de facto płaci cenę za gaz zbliżona do rynkowej, jeśli wziąć pod uwagę
        żenująco niską stawkę, jaką pobiera od Gazpromu za tranzyt. W sumie stanowisko
        Kijowa jest logiczne: mamy płacić więcej za gaz? OK, ale wy płacicie więcej za
        tranzyt.
        Problem polega jednak na tym, że wcześniej Ukraina podpisała niekorzystne dla
        siebie umowy z Gazpromem i wygląda to tak: kontrakt na tranzyt obowiązuje
        teoretycznie do 2010 r. z brakiem możliwości rewizji ceny, a cena za gaz jest
        ustalana corocznie.
    • z_jak_zwirz czemu pisza skonfiskuje 31.12.08, 19:02
      skoro wyraznie widac, ze zwyczajnie podpi_rdoli?

_
      • zigzaur Re: czemu pisza skonfiskuje 31.12.08, 19:15
        A nie lepiej użyć bardziej poprawnego politycznie zwrotu "zaiwani"?
    • abhaod futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 19:12
      "Cena 250 dolarów za tysiąc metrów gazu, przy jednoczesnym zachowaniu
      dotychczasowej stawki za tranzyt paliwa po terytorium Ukrainy, jest dla Kijowa
      nie do przyjęcia - oświadczył wieczorem przedstawiciel prezydenta Ukrainy
      Wiktora Juszczenki." i ma całkowitą rację, Niemcy oświadczyli, że są
      przygotowani do dłuższych przerw w dostawie gazu
      wiadomosci.onet.pl/blogi/labuszewska.blog.onet.pl,354155401,blog.html
      • takisobiestatystyk Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 19:43
        Pewnie, że to cena nie do przyjęcia. Rosja powinna do każdego 1000m3
        sprzedawanego Ukrainie gazu dopłacać przynajmniej 50 dolców. A tak
        na poważnie - nie wiem, czy już wiesz, że Gazprom od stycznia będzie
        środkowoazjatyckim dostawcom (Uzbekistan, Turkmunia, Kazachstan )
        płacić średnio 340 dolarów za 1000 m3 gazu, a to właśnie ten gaz był
        jak dotąd reeksportowany na Ukrainę. Teraz cena tego gazu na
        ukraińskiej granicy - po dodaniu kosztów transportu będzie wynosić
        380 dolarów za 1000 m3...
        • abhaod Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 19:46
          tu dopiero kacapów zabolało...
          wyborcza.pl/1,76842,5283872,Azerbejdzan_ma_morze_gazu_dla_Europy.html
          • takisobiestatystyk Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:02
            Artykuł, do którego podałeś link jest z czerwca tego roku. Wtedy
            była zupełnie inna sytuacja. Dziś, po radykalnym spadku cen ropy i w
            trakcie rozpoczynającego się spadku cen na gaz gospodarka azerska
            znajduje się w stanie śmierci klinicznej i wiele spraw może wyglądać
            zupełnie inaczej.
            • abhaod Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:05
              gdyby babcia miała wąsy....Kacapy robią wszystko, żeby do tego nie dopuścić,
              cała afera w Gruzji z tego powodu, ale ich pogonili
              www.pardon.pl/artykul/5602/
              • bumcykcykhopsiup Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:08
                gruzji w to nie mieszaj, sakaszwili, czy jak mu tam byl kompletnym debilem
                probujac odbic osetie, a rosja to wykorzystala....
                • abhaod Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:15
                  nie zawracaj mi koleś głowy
                  wyborcza.pl/1,76842,5573341,O_co_chodzi_Rosjanom.html
                  • bumcykcykhopsiup Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:17
                    ojojoj, przepraszam waszeci, jakze moglem zwrocic tak swiatlej istocie uwage na
                    moja nikczemna postac...
                    • abhaod Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:19

to nie moja istota, tylko twoja ignorancja
                      www.autsch.de/showfile.php?filepk=20965
                  • bumcykcykhopsiup Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:19
                    ps. jakos nie widze wzmianki w tym artykule o gazie...
                    • abhaod Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:22
                      widzę, że zdolność abstrakcyjnego nie jest twoją specjalnością
                      www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/rurociag;odessa-brody;wspolnie;z;gruzinami;i;azerami,109,0,268397.html
                      • bumcykcykhopsiup Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:29
                        i dalej nic o gazie....
                        watek z gruzja jest do zupelnie innego tematu kolego, my tu o gazie, a ty o nato
                        i ropie..., i jaka analogie widzisz do ukrainy??? rosja nie moze napasc ukraine
                        bez ultrapowaznego powodu jak (w przypadku gruzji) naruszenie granicy
                        itp.ukraincy nic takiego nie zrobia bo i po co, poza tym atak rosji na ukraine
                        przekonalby czesc obywateli ua, ktorzy sa prorosyjscy, ze raczej mylili sie co
                        do matuszki rosiji, wiec twoje skojarzenia sa lekko nietrafne.
                        • abhaod Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:33
                          a słyszał ty coś o rosyjskiej bazie na Krymie, i że została wypowiedziana przez
                          Ukrainę ? i przeczytaj sobie tytuł wątku, może ci jednak coś zaświta w makówce
                          www.money.pl/archiwum/wiadomosci_agencyjne/pap/artykul/ukraina;tarasiuk;flota;czarnomorska;moze;wczesniej;opuscic;krym,112,0,336752.html
                          • bumcykcykhopsiup Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:41
                            wyobraz sobie ze czytalem...
                            jasne, rosja wypowiada wojne ukraine z powodu gazy, potem zjmuje krym, a caly
                            swiat klaszcze...
                            wydoroslej chlopie, z powodu gruzji gielda moskiewska padla na pysk, wyobrazasz
                            sobie co by bylo po wojnie z ukraina???? (juz pomijam sprawe, ze gaz przestalby
                            plynac do ue, w koncu wojna i wielomiliardowe straty tylko z powodu gazu,
                            doliczmy embargo na rosyjska rope i mamy w rosji wieksza rewolucje niez w
                            pazdzierniku 1917 roku) caly swiat oprocz oszolomow z bliskiego wschodu i paru z
                            ameryki poludniowej potepilby rosje- wiadomo nie byloby interwencji zbrojne, ale
                            sankcje enonomiczne wykonczylyby rosje na amen...
                            jednak wierze ze putin jednak nie jest debilem i wie ze wojna mu sie nie oplaca,
                            mam nadzieje ze tez to zrozumiales
                            • bumcykcykhopsiup Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:51
                              ps. wiadomo ze rosja jest wnerwiona, rezerwy na wyczerpaniu (obrona kursu
                              rubla), 300-500.000 bezrobotnych wiecej, seny na rynkach surowcow doluja, ergo
                              budzet sie za cholere nie domyka, dlatego probuja cisnac na ukraine- poniekad
                              maja do tego powody, szczegolnie ze u nich tez kiepsko, ale na boga kolejna
                              wojna i kolejne olbrzymie wydatki? chocby chcieli zwyczajnie nie dadza rady...
                              ukraina tez nie popyskyje zbyt dluga, skonczy sie na rozejmie (lodowaty uscisk
                              dloni i nieszczere usmiechy :D )
                          • bumcykcykhopsiup Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:54
                            ps. najlepszego w nowym roku i mniej antyrosyjskosci
                            życzy
                            bumcyk:) (dobra, jestem leniem, ogólnie nie chce mi sie wciskać praweg alta, bo
                            zalany:D kolą, ale żeby nie bylo że pisze jakis agent kagiebe itd:)
                            nieważne, idę zapić swaoją gebę, w końcu sylwester:):D
                            • abhaod Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 22:18
                              :) zdrowego i wesołego Nowego Roku :)
                              p.s. Rosji nie zależy na zdobyciu Krymu, tylko na oderwaniu wschodniej części
                              Ukrainy od macierzy, taka druga Osetia Płd.....a rozgrywki o gaz mają tylko na
                              celu dyskredytowanie Ukrainy w oczach opinii międzynarodowej
              • takisobiestatystyk Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:21
                Oj, pogonili ich jak cholera...Ale na szczęście dla kacapów dzielni
                wojacy Wielkiego Konsumenta Krawatów na skutek dyplomatycznych
                wysiłków UE i USA zatrzymali się u wrót Moskwy.
                A tak a propos - sporo już dzisiaj wypiłem, ale Ty chyba dużo
                wiecej...
                • abhaod Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:24

nie rozśmieszaj mnie, kacapy ot tak dla kaprysu wycofali się z Gruzji, w
                  gospodarce to ty masz trochę rozeznania, ale z polityką gorzej
                  • takisobiestatystyk Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 21:33
                    abhaod napisał:

>
                    > nie rozśmieszaj mnie, kacapy ot tak dla kaprysu wycofali się z
                    Gruzji, w
                    > gospodarce to ty masz trochę rozeznania, ale z polityką gorzej
                    Ty to jakiś dzisiaj zbyt łagodny dla kacapów jesteś. Pisz wprost to,
                    o czym wszyscy wiedzą - po przegranej z kretesem wojnie niejaki
                    Fiutin razem z Miedwiediewem na kolanach wybłagali u Wielkiego
                    Pożeracza Krawatów pokój ratując dzięki temu resztki swoich
                    rozbitych wojsk przed całkowitym unicestwieniem ze strony
                    bohaterskich gruzińskich dżygitów!
                    • abhaod Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 22:20

złość piękności szkodzi....
          • tirinti Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:46
            Ale ten gaz trzeba z Azerbejdżanu dostarczyć do Europy. Mozna przez
            Rosję, ale ta się musi na to zgodzić. Można przez Gruzję, ale
            Gruzini to gorsi złodzieje od Ukraińców. Mozna przez Armenię i
            Turcję lub przez IRan i Turcję. Turcja jest bezpiecznym partnerem,
            Armenia i Iran już nie bardzo.
          • gollum.z.kremla Re: "Azerbejdzan ma gaz dla Europy" 31.12.08, 23:30
            Też mi odkrycie; a po co innego była kacapom ta cała heca z Gruzją
            i Osetią ? ;)
            • abhaod Re: "Azerbejdzan ma gaz dla Europy" 01.01.09, 11:23
              heca miała też inny wymiar, pokazanie Chinom, że Kacapia "nie pozwoli sobie w
              kaszę dmuchać"
        • bumcykcykhopsiup Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:02
          nie wiem czy wiesz, ale gazprom placi tyle krajom ze srodkowej azji po to by nie
          miec konkurencji, dlatego zawyza cene gazu... - poza tym jest to zwyczajny
          dumping, tyle ze gazpromowi i rosji nikt sie nie postawi
          ale wracajac do tresci artykulu- rosja ma prawo zadac 250 dolcow za gaz, skoro
          podobno niemcy tyle placa, z drugiej strony ukraina tez ma prawo podryzszyc
          oplaty za tranzyt, o ile poprzednia umowa wygasla. tyle w tym temacie
          • takisobiestatystyk Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:12
            Niemcy na razie płacą znacznie więcej niż 250 dolców. A co do
            podwyższenia przez Ukrainę cen za tranzyt rosyjskiego gazu - to
            bardzo ryzykowna broń, bo Rosja wówczas automatycznie podwyższy
            Ukrainie do takiego samego poziomu ceny na tranzyt
            środkowoazjatyckiego gazu, a że tamte odległości są większe, to
            Ukraina wyjdzie na tym jak Zabłocki na mydle...
            • bumcykcykhopsiup Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:16
              to oni znowu podwyzsza cene za tranzyt, klasyczny impas:D
              nie da rady, musza sie dogadac...
            • bumcykcykhopsiup Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:36
              poza tym milo podyskutowac z kims, kto szafuje argumentami a nie bluzgami.
              pozdrawiam
              • takisobiestatystyk Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 21:26
                Również pozdrawiam i - do siego roku!
      • tirinti Re: futin: zajmiemy Krym za długi.... 31.12.08, 20:40
        Przecież Niemcy mają gaz dostarczany przez Białoruś i Polskę.
        Przez Ukrainę gaz idzie do Słowacji, Czech i Węgier i to te kraje
        chcą ukraść buntownicze szumowiny z Ukrainy.
    • neutralnyobserwator Spokój ludzie. 31.12.08, 19:18
      Ku*wa czytam te Wasze komenty od paru miesięcy i w końcu pękłem i musze coś
      napisać:D. Opanujcie sie ludzie...nie chce mi sie wierzyc w teorie o
      pracownikach ambasady Rosji itp...wiec co Wy tu robicie? nie ma rosyjskich for?
      Polakow musicie przekonywać o swoim? Już chyba dość nas nienawidzicie żebyśmy
      nie uznawali Was za wiarygodnych:).

Co do sporu Ukrainy z Rosja to nie moj problem i lata mi to. Nikt z Was nie zna
      sprawy od podszewki więc wymądrzanie sie nie ma sensu...natomiast wizje o
      rychłym rozpadzie Ukrainy i wojnie domowej są tyleż śmieszne co
      żałosne...zapomnijcie o takim scenariuszu.

Co do konfliktu zbrojnego z USA...również zerowe szanse...natomiast przyjmując
      że żaden kraj nie byłby tak głupi żeby siągnąć po broń ABC to Rosja zostałaby
      dosłownie zjedzona przez Stany. przykro mi ale taka prawda i nie wmówicie mi ze
      wierzycie w inny scenariusz...

I na koniec...pamiętam nick eva15 z czasów jak dopiero wspominano o
      kryzysie...ileż to sie tam dziewczyno wytrząsałaś jak dobrze Rosja sobie
      poradzi, jakie ma solidne podstawy i jak upadną wszyscy a Rosja zgasi
      światło...teraz mamy co mamy:).

Pozdrawiam i prosze o przemyślenie :*
      • swiniopas6 Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:25
        Nie irytuj sie ale pomysl praktycznie.
        Tam gdzie ja mieszkam, tj w Londynie, zebracy i inna holota
        placa za gaz wkladajac token do licznika gazu. Kiedys wkladalo sie
        monete ale i to kradli wiec dzis masz pancerna maszynke i ona wyda
        ci tyle gazu za ile zaplacisz.
        Ukraina jest niesolidnym partnerem i ja zupelnie nie rozumiem
        dlaczego Rosja wydaje jej gaz na kredyt a potem miauczy ze chochol
        ja oszukal. Rozwiazanie proste: po splaceniu dlugow niechaj zaplaca,
        powiedzmy 100 mln dolarow i za tyle im wyslac gazu, nic nqa piekne
        oczy.
        • neutralnyobserwator Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:30
          nie no względem tego tematu to zupełnie inna gadka...ja nie mówie że wina Rosji
          itp. wogóle nie wnikam chociaż z wierzchu faktycznie wygląda jakby to Rosja
          miała racje.

chodzi mi o ogólną sytuacje na for...co artykuł nt Rosji to zawsze te same nicki
          szczekają swoje mądrości...co przyniesie przyszłość nie wiadomo ale to co możemy
          zweryfikować(historyjki sprzed kryzysu o potędze Rosujskiej gospodarki) totalnie
          ich kompromituje idyskwalifikuje ich kompetencje...
          • neutralnyobserwator Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:31
            no nie wspominam już o irracjonalnej wierze w siłe Rosyjskiego oręża :D:D:D
        • bumcykcykhopsiup Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 20:06
          pomysl z tokenami niby fajny, ale przeca przez ukrainy terytorium idzie gaz do
          europy, wic zeby zakrecic kurek dla ukrainy musieliby zakrecic kurek dla calej
          ue, co za bardzo sie nie oplaca, nieprawdaz?
      • berkut1 Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:30
        >żaden kraj nie byłby tak głupi żeby siągnąć po broń ABC to Rosja
        >zostałaby
        >dosłownie zjedzona przez Stany. przykro mi ale taka prawda i nie
        >wmówicie mi ze
        >wierzycie w inny scenariusz...

Zjedzona przez Stany ? Rosja posiada 3000 głowic termojądrowych w
        linii

• neutralnyobserwator Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:31
          jak nie rozumiesz co to broń ABC i założenie że nikt jej nie użyje to cóż Ci
          poradze.
          • berkut1 Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:43
            jak nie rozumiesz co to broń ABC i założenie że nikt jej nie użyje
            to cóż Ci
            > poradze.

To przyjmij do swojej głowki, że konflikt konwnecjonalny między USA
            i Rosją jest NIEMOZLIWY i na tym kończy sie dywagacja.

Acha broń termojądrowa to jest broń A jakbyś niewiedział znaffco
            nazywana też często dwufazowym ładunkiem jądrowym
            • neutralnyobserwator Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:52
              doskonale wiem ale zazwyczaj wymienia się je jednym cięgiem(literki A i B i C...)

co do dywagacji to od tego są żeby ich nie ucinać w zalążku. konflikt taki jak
              najbardziej możliwy. a jedynym, który mogłby to zmienić jest Putin. USA mając
              pewne zwycięstwo nie wyskoczyłyby z głowicami...
              • jack79 Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 22:02
                najpierw niech wygrają w Iraku :)
        • zigzaur Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:36
          A któż by chciał zjeść gawno?
          • acs-13 zygi a chociazby takie jak ty i tobie podobne 31.12.08, 21:37
            polaczki zezeracie niesamowite ilosci tegoz gawna i dlatego tak wam
            sie p i e r d o l i w swinskich waszych makowkach
            • zigzaur Zamknij ryja, kanibalu-gawnojedzie! 31.12.08, 21:42
      • igor_53 Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:38
        o, witam nastepnego ,co lubi kopiowac i wklejac.Ten chociaz by,jak na
        razie,wkleja teksty wlasne.
        • neutralnyobserwator Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:42
          Też Cie witam. "ten" to nieładne określenie. proponuje troche kultury. minimum
          chociaż.

a wkleiłem, ponieważ tamten news poleciał do kosza...chciałbym uzyskać
          jakikolwiek odzew na post nad którym troche siedziałem.

P.S. dobrze że miałeś dużo do powiedzenia na temat mojego posta. brawo.
          • igor_53 Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:45
            tak ja tam wlasnie i odpisalem,ale ze zdziwieniem zauwazyl identyczny tekst
            gdzie indziej.Za okreslene ten-przepraszam,naprawda niemialem nic
            osobistego.Chodzilo mnie raczej o porownanie cie,do innych "pracoholikow".
            • neutralnyobserwator Re: Spokój ludzie. 31.12.08, 19:50
              no to i ja Ci tam odpisałem. pracoholikiem zdecydowanie nie jestem tak a propos.
    • pocalujta_wujta Przychodzi taksiarz do producenta samochodow... 31.12.08, 19:24
      ... i mowi nie sprzedasz samochodow bo cena jest wygorowana. Po czym robi
      slawna w Polsce blokede tyle ze sieci dilerskiej tej marki.

Popieprzylo niektorym rozumy i zabrali sie za szantaz i wyludzenia jako
      nowoczesna metode rozwiazywania problemow. Tak dzialaja gangi a nie
      cywilizowany biznes. Ktos na Ukrainie widac tego ciagle nie rozumie.
      • zigzaur To złe porównanie, lepsze jest inne: 31.12.08, 19:33
        Tzw. "narodowy operator telekomunikacyjny" zmienia tzw. "regulamin świadczenia
        usług" i dowolnie zmienia taryfę "usług", "bo przecież jest rynek". Klienci
        zwracają się o pomoc do UOKiK.
    • tenare [...] 31.12.08, 19:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zigzaur Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 19:34
        A potem będzie płacz, że nie ma komu utrzymywać "grobów krasnoarmiejców".

Ile milionów tym razem raSSija straci?

(nie mam na myśli waluty)
        • swiniopas6 Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 19:41
          Nie podniecaj sie. Nie bedzie zadnej wojny atomowej ale
          zwyczajnie rezun co nie chce placic za gaz troche sobie zmarznie.
          A moze nawet zamarznie. Co w tym zlego?
          • zigzaur Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 19:55
            Czy to ja sugerowałem, że "putin szykuje wojska"? To mój przedmówca.

Putin nie szykuje wojska, bo wojsko głodne albo pijane.
            • kacap_z_moskwy Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 20:34
              Zigy, ale Putin nie moze polskiego wojska szykowac...
              • zigzaur Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 21:44
                Polskiego TEŻ nie może.
                • kacap_z_moskwy Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 22:24
                  No wlasnie, wszystcy w polskim wojsku juz pod choinka :)

• igor_53 Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 19:42
          zigzaur.jak by nie te krasnoarmiejcy,to Polski nie bylo by w cale,a i Polakow
          rowniez.A tak jakos dalo sie przezyc Polakam,nieraz ,nawet mieli wy bardzo
          smiesznie.
          • zigzaur Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 19:56
            Gdyby nie krasnoarmiejcy, to Hitler nie ośmieliłby się Polski zaatakować, nie
            zginęłoby 6 mln Polaków i wiele milionów innych narodów.
            • acs-13 zygi ? jak trza poplakac nad zabitymi polakami 31.12.08, 21:41
              dodajemy i polskich zydow ?
              aby podciagnac do 6 mln ?
              gdyz czystej rasowo polakow zginelo cos okolo 1.5mln
              a narodowe swinie nigdy nie uznawaly zydow za polakow wiec jak to
              jest ?
              • zigzaur Re: zygi ? jak trza poplakac nad zabitymi polakam 31.12.08, 21:48
                Nie znasz podstawowych faktów więc nie zabieraj głosu.
            • jack79 Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 22:06
              daj spokój
              hitler skoczył sam na francję i anglię a Ty mówisz że bez stalina na
              Polskę by się bał?
              może też by się bał zając Czechosłowację gdyby nie poparcie
              Polski? :)
              • zigzaur Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 22:19
                Parę faktów:

1. Polskę Hitler zaatakował z 2 powodów:
                - ze strachu przed okrążeniem w obliczu angielskiej gwarancji z 25 sierpnia
                - z namowy Stalina
                2. Nie Hitler skoczył na Francję i Anglię tylko te kraje wypowiedziały mu wojnę.
                Ofensywę lądową Niemcy planowali już w listopadzie 1939 ale nie mieli środków.
                3. Polska nie pomagała Niemcom w zajęciu Czechosłowacji. Wręcz przeciwnie,
                Polska w 1934 proponowała Czechosłowacji i Francji interwencję w Niemczech - bez
                odzewu.
                • jack79 Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 22:26
                  zigzaur napisał:

> Parę faktów:
                  >
                  > 1. Polskę Hitler zaatakował z 2 powodów:
                  > - ze strachu przed okrążeniem w obliczu angielskiej gwarancji z 25
                  sierpnia
                  > - z namowy Stalina
                  > 2. Nie Hitler skoczył na Francję i Anglię tylko te kraje
                  wypowiedziały mu wojnę
                  > .
                  > Ofensywę lądową Niemcy planowali już w listopadzie 1939 ale nie
                  mieli środków.
                  > 3. Polska nie pomagała Niemcom w zajęciu Czechosłowacji. Wręcz
                  przeciwnie,
                  > Polska w 1934 proponowała Czechosłowacji i Francji interwencję w
                  Niemczech - be
                  > z
                  > odzewu.

no prawda
                  ale mówienie że bez stalina hitler nie ważył by się ruszyć Polki to
                  sorry... gdyby nie było stalina on zrobił by to jeszcze szybciej i
                  bez żadnych obaw
                  on sie bał ewentualnego wykorzystania sytuacji przez zsrr i kontry
                  która mogłaby spowodowac radziecki zabór całej europy
                  dlatego musiał sie dogadać - a nie dlatego że potrzebował zsrr do
                  pokonania Polski
                  • zigzaur Re: Putin szykuj wojska 31.12.08, 22:50
                    Rozumujesz prawidłowo, ale.

Ale

Stalinowi nie opłacała się kontra już w 1939, bo byłoby jak w latach 1914-1917 -
                    Rosja wykrwawiłaby się.
                    Dla Stalina byłoby znacznie wygodniej uderzyć dopiero później, gdy Niemcy
                    zaangażują się w walkę z Francją, Anglią, Jugosławią...

Poza tym:

Uderzając na Polskę Hitler musiał mieć pewność, że Francja NIE wykorzysta
                    sytuacji. Tę pewność mógł mu dać ktoś, kto rozporządzał agenturą we Francji
                    czyli tzw. "lewicowymi intelektualistami, "pacyfistami", "ruchem robotniczym" itd.
          • gekon1979 jakby nie te krasnoarmiejce, to by nie bylo 2 wojn 31.12.08, 19:58
            y swiatowej, bo hitler nie mialby wspolnika, a sam by jej nie wywolal
            wiec igorku nie pierdziel bzdur na nowy rok :D
            • zigzaur Re: jakby nie te krasnoarmiejce, to by nie bylo 2 31.12.08, 20:01
              Mnie się nie chce, ale pokaż Igorkowi linka do zdjęcia lub filmu ze wspólnej
              defilady Guderiana i Kriwoszeina w Brześciu we wrześniu 1939. Być może on o tym
              w ogóle nie wie.
              • gekon1979 ja nie bede go edukowal, w kazdym razie 31.12.08, 20:05
                ten film o defiladzie robi wrazenie
              • igor_53 Re: jakby nie te krasnoarmiejce, to by nie bylo 2 31.12.08, 20:09
                zigzaur,o tym i jeszcze o wiele innym wiem juz od ponad 20 lat.
                • gekon1979 gratuluje 31.12.08, 20:11

• kacap_z_moskwy Re: gratuluje 31.12.08, 20:35
                    Ale co gratulujesz? Glupoty zigy?
                • zigzaur Re: jakby nie te krasnoarmiejce, to by nie bylo 2 31.12.08, 20:25
                  To dobrze, zresztą, może jeszcze żyją niektórzy uczestnicy tej defilady.
            • nie-tak Re: jakby nie te krasnoarmiejce, to by nie bylo 2 31.12.08, 20:02
              gekon1979 napisał:

> y swiatowej, bo hitler nie mialby wspolnika, a sam by jej nie wywolal
              > wiec igorku nie pierdziel bzdur na nowy rok :D

Gekon1979 zapomniałeś dopisać, albo świadomie przemilczałeś, kto wtedy pociągał
              za sznurki, czy polityka płynąca z za oceanu wtedy zmieniła się w stosunku do
              dzisiejszych czasów. NIE, jest ta sama jak widać tak jak w Polsce tak i za
              oceanem potyka i historia zatacza powtarzające się kręgi.
              • gekon1979 nikt zza oceanu nie pociagal za sznurki 31.12.08, 20:06
                wtedy
                przestan belkotac czlowieku
                nie denerwuj mnie tymi bzdurami na nowy rok
              • zigzaur Re: jakby nie te krasnoarmiejce, to by nie bylo 2 31.12.08, 20:27
                Pieprzysz głupoty. W 1939 w Europie nie było ani jednego żołnierza USA. Ameryka
                nie interesowała się Europą a armię lądową miała mniejszą od polskiej.

Jak się okazuje, był to błąd, który już nie zostanie powtórzony.
            • acs-13 gekon musze cie zmarwtic hitler mial wspolnika 31.12.08, 21:43
              w 38 jak napadl na czechy i do wspolki rozdymali ich
              tak ze troche szacunku dla polski , nie pomijaj jej
              • zigzaur Re: gekon musze cie zmarwtic hitler mial wspolnik 31.12.08, 21:47
                Bzdury pieprzysz. Jesienią 1938 nie padł ani jeden strzał. A o odebraniu Czechom
                obszarów górskich zadecydowała konferencja 4 państw.
                • acs-13 zigi a wez zajrzyj tutaj o bandyckich krajach 31.12.08, 21:56
                  ktore najechaly na czechy
                  podkreslam dwa bandycjkie kraje najechaly i podzielily sie czechami

zhp24.net/index.php/2008/10/trudna-historia-rozwazania-w-70-lat-pozniej/
                  • acs-13 zigi sojusznicy hitlera w furmankach wjezdzaja 31.12.08, 22:09
                    do zaolzia

uk.youtube.com/watch?v=rrjLU9GKc6w
                    • acs-13 Re: zigi sojusznicy maja nawet helmy na wzor hitle 31.12.08, 22:13
                      czyzby wojek Adolf pozyczyl im jak obenie busha makak pozycza
                      okupanckim wspolnika od broni po ubrania aby wstydu nie przyniesc ?
                      • zigzaur Re: zigi sojusznicy maja nawet helmy na wzor hitl 31.12.08, 22:21
                        A cóż to za bełkot?
                  • zigzaur Re: zigi a wez zajrzyj tutaj o bandyckich krajach 31.12.08, 22:20
                    Komunistyczne kłamstwa i dyrdymały.
                    • acs-13 zygi z toba to taka rozmowa jak z gluchym 31.12.08, 22:42
                      jak ci twoja baba rogi przyprawia z sasiadem hydraulikiem to
                      twierdzisz ze sasiadowi puszcza baki w lozku na zlosc jego zonie
                      jak sasiada zona rozmawia z mleczarzem na klatce schodowej to
                      twierdzisz ze to stara k u r w a i umawia sie z nim na dupczenie
                      • zigzaur Re: zygi z toba to taka rozmowa jak z gluchym 31.12.08, 22:50
                        ??????
    • irini Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? Będ... 31.12.08, 19:41
      No to pięknie! Niech wstrzymuje. Ciekawe, czy my też jesteśmy pośród
      tych krajów UE? U mnie w domu już jest zimno.
      • aron2004 Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 21:17
        Jeżeli ktoś był na tyle głupi że ma w domu instalację gazową to
        niech cierpi za swoją głupotę.

Zresztą, jeżeli komuś zimno to nikt nikogo w Katolickiej Polsce na
        siłę nie trzyma. W każdej chwili można poprosic o azyl w Rosji.
    • snellville Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? Będ.. 31.12.08, 19:45
      Jest jeszcze jedna prosta zasada w handlu.
      Jesli komus dales cos na "kreche" i wiesz ze niema kasy,wez tyle ile
      daje bo niedostaniesz nic.
      W handlu zawsze sa straty.
      To ze Ukraina calej Europie moze narobic problemow jest
      oczywiste.Dopiero sie fiutyn obudzil ze trzeba sie z nimi liczyc.
      On straszy Europe tym samym....poco glupek nauczyl Juszczenko takich
      tanich chwytow.
      fiutyna dzudo jak sie udo.
      Wez fiutyn ile daja,a nastepne dostawy maja byc placone
      z "gory",proste jak swinski drut.....wow siut zapomnialem ruscy nie
      maja swin ,ostatnia sztuke za cara Aleksandra opierdzielili.
      • swiniopas6 Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 19:49
        Jak poludniowa Europa podmarznie to wylozy kase za Ukraine.
        Ruskie sie stawiaja teraz i maja racje. Wiosna bedzie cieplo i za
        pozno. Szmal nalezy rwac juz dzisiaj.
    • pimpus18 A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:05
      Jak zwykle bardzo pobłażliwi w stosunku do ukraińskich oszołomów.

To nie jest jednak tylko problem ukraińsko-rosyjski.
      I to wkrótce okaże się widoczne wszystkim zainteresowanym.

Ale czego oczekiwać po zachodnich hipokrytach, którzy popierali bandziorów Basajewa w Biesłanie i gruzińskich bandziorów w Osetii.

W antyrosyjskiej propagandzie bez zmian.

• gekon1979 jezeli jest jakas wina Ukrainy, to ta, ze tak 31.12.08, 20:09
        bardzo chca miec nie rynkowe ceny gazu, powinni sie zastanowic nad tym, bo to jest powod ciaglych pretensji kacapobolszewi
        • zigzaur Re: jezeli jest jakas wina Ukrainy, to ta, ze tak 31.12.08, 20:46
          obecnie ceny wolnorynkowe = niskie
      • neutralnyobserwator Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:11
        ciekawy jestem kogo bardziej nienawidzisz? Polaków? Ukraińców? Może Litwinów?
        Białorusini też czy są ok bo zostali Waszymi "braćmi"(póki gaz tani).

bo ja jakoś pomimo różnych przejść żywię sympatię do wszystkich słowiańskich
        braci. ale nie oczekuje od nich poddaństwa-tu może być pies pogrzebany. prawda?

a co o wspierania zbrodniarzy... no przepraszam bardzo ale to nie na zachodzie
        "Papcio Stalin" jest w trójce najukochańszych wodzów...czy to wymaga komentarza?
        • igor_53 Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:18
          neutralnyobserwator napisał: >"Papcio Stalin" jest w trójce najukochańszych
          wodzów.<<,a wiesz ile glosow dostal Stalin?
          • neutralnyobserwator Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:26
            "Newski uzyskał 524 575 głosów, niecały tysiąc więcej niż carski premier z
            początku XX wieku Piotr Stołypin i 5500 więcej od Stalina."

jak dla mnie o 500 000 za dużo...ale co ja tam wiem...jestem tylko potomkiem
            ofiar stalinowskiego terroru. niewdzięcznik ze mnie i tyle.
            • igor_53 Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:29
              czy twoim zdaniem,500 000 glosow,oddanych na Stalina ,w kraju zamieszkalym przez
              143 mln obywacieli i lekko liczac do 20 mln emigrantow,to nie wiele.A napewno
              ,to nie powod mowic o milosci Rosjan do Stalina.W tym wypadku,raczej,trzeba
              mowic o calkowitej kleski tego show.
              • neutralnyobserwator Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:36
                nie Igorze. czysta statystyka:). próba była jaka była(wszak nie głosowali
                wszyscy) ale na pewno reprezentatywna(nawet na niekorzyść Wujaszka bo starsi
                ludzi raczej nie maja dostepu do komórek a chyba tak sie głosowało...chyba.
                wszak starszyzna to najwieksi fanatycy tegoż.).

a reprezentatywna próba daje wynik poglądu populacji...oczywiście jest błąd,
                odchylenie standardowe i takie tam ale to nie zmienia faktu że tak monstrualny
                morderca jest nieprawdopodobnie w Rosji wielbiony. możliwe że jesteś
                inteligentnym człowiekiem i masz inne poglądy ale Twoi rodacy widać nie. zresztą
                nie pierwszy raz ten wielkie "Rosjanin" jest wynoszony w Rosji na piedestał.
                • igor_53 Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 21:33
                  neutralnyobserwator ,to nie byla zadna statystyka,a nie probka
                  reprezentacyjna.Mylisz dwa pojecia,jedno ,kiedy dzwoni sie do okreslonej liczby
                  osob z pytaniem,a z otwartym, na wszystkich chetnych,konkursem.A dzwonic mogl
                  kazdy,wlacznie z zigzaurem,abhaodemi jak by chcial tymto tez mial by na to
                  mozliwosc.Tak co mowic o reprezentatywnoscimto jest blad.Raczej klapa.
          • zigzaur Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:29
            Nie dowiedziałem się, ile głosów dostał car Piotr I, który odegrał w historii
            rolę znacznie większą niż Aleksander Newski i Stalin razem.
            • igor_53 Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:31
              zigzaur,dla ciebie wszystko.PiotrI-448 857.
              • zigzaur Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:48
                Czyli, w czołówce.

A to był bardzo ważny władca rosyjski. Zdobycze Katarzyny II, Stalina i
                Aleksandra I już straciliście. Zdobyczy Piotra I jeszcze nie.
                • igor_53 Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 21:36
                  zigzaur juz odpisalem na tym forum,to jedna wielka klapa.Wyraznie widac,ze
                  Rosjan gownpo obchodzi ,co to jest "Imja Rossija".
                  • zigzaur Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 21:50
                    To była tak półoficjalna ankieta, nie plebiscyt polityczny, zgadzam się.

To teraz ja coś napiszę.

Za komuny, tak około 1978, pewien polski tygodnik przeprowadził ankietę na temat
                    nastawienia Polaków do Niemców. I wyszło tak, że najlepsze nastawienie było na
                    Górnym Śląsku, potem przy zachodniej granicy, potem w centrum a najgorsze na
                    samej ścianie wschodniej. Tutaj akurat interpretacja jest bardzo prosta.
            • presentation1 Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:34
              zigzaur napisał:
              Hamas dostal wieczj glosow niz wielu uwazajacych sie za wybranych.Negujesz demokracje?Wiec ja neguje istnienie nielegalnego panstwa o dziwnej nazwie - Izrael.
              > Nie dowiedziałem się, ile głosów dostał car Piotr I, który odegrał w historii
              > rolę znacznie większą niż Aleksander Newski i Stalin razem.
              • zigzaur Re: A propagandyści jedno i to samo 31.12.08, 20:49
                Co ci się poPUTAło?
                • kozaczek3 zigzaur czy ty piszesz na forum Faktów i mitów 31.12.08, 22:47
                  Bo ja już przestałem się wykłócać z adminem.
                  Jak mnie ten cenzor Jonasza wywalił to przekonał mnie, że cenzura jest wiecznie
                  żywa i to nawet u tych którzy rzekomo jej nie uznają.
                  • zigzaur Re: zigzaur czy ty piszesz na forum Faktów i mit 31.12.08, 22:51
                    nie
    • presentation1 ..Nie dla idiotow................... 31.12.08, 20:17
      Humor przez kraje posredniczace w dostawach ropy czy gazu jest zalosny.Zasada pierwsza placic.Ukraincy jak komunisci mysla ze wszystko po komunistycznemu.Polska placi.Czy rurociag pod Baltykiem ma sens?.Ma .Liczy sie biznes.
      • red.ken UE i Polacy placa 400, Ukraina nie chce 250 31.12.08, 20:33
        no coz tak jak w spoldzielni ci co placa czynsz tak naprawde dokladaja do tych
        co nie placa.
      • tojestnowekonto Re: ..Nie dla idiotow................... 31.12.08, 21:28
        > Humor przez kraje posredniczace w dostawach ropy czy gazu jest zalosny.Zasada p
        > ierwsza placic.Ukraincy jak komunisci mysla ze wszystko po komunistycznemu.Pols
        > ka placi.Czy rurociag pod Baltykiem ma sens?.Ma .Liczy sie biznes.

Ten biznes to możliwość szantażowania Polski i Białorusi i negocjowanie z nimi
        cen na gaz w takiej formie, w jakiej odbywa się to obecnie z Ukrainą. Sensu
        ekonomicznego droga rura po dnie Bałtyku poza tym nie ma.
    • tirinti Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 20:37
      Trzeba jak najszybciej zbudować rurociąg pod Bałtykiem i Polska
      powinna siędo niego dołożyć i podłączyć do niego. Następna po
      Ukrainie może być Białoruś i wówczas my będziemy bez gazu.

Swoją drogą UE mogłaby się dogadać a Rosją i w ramach zabezpieczenia
      dostaw anektować tereny Ukrainy na których jest rurociąg. Mozna
      powrócić do granic Ukrainy z okresu międzywojennego.
      • zigzaur Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 20:51
        A nie lepiej, żeby UE dogadała się z Chinami? Wtedy w ogóle nie będzie się Rosji
        płacić, z oczywistej przyczyny.
        • kacap_z_moskwy Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 23:29
          Oczywiscie ze mozna. Kiedy zaczynacie? Dogadywac sie? A nam mozna? Z Niemcami?
          • zigzaur Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 01.01.09, 08:30
            Macie 30 milionów za dużo?
      • koola_w_plot Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 31.12.08, 21:44
        Da da, Da da tirinti

Co to ambasada nie oblewa największego święta religijnego CCCP i odrodzonej
        Rassiji i siedzi w internecie? Wstydździe się kamraty, idźcie lepiej w kamaszach
        na imprezę sponsorowaną przez KGB i po balu obudźcie się 2 stycznia. Niech
        Polacy odpoczną od tej waszej nachalnej propagandy.

I mam nadzieję, że większość z was sobaki psy i inne gówna w pierwszym trzeźwym
        dniu po sylwestrze, dopadnie "biała gorączka", będzie ubaw po pachy na ulicach
        wawy :)

Szczekający kagiebiści w slipach to byłby widok
    • presentation1 ..I jeszcze cos.......... 31.12.08, 20:45
      Rosja bedzie dostarczac gaz europie w ilosci zgodnej z kontraktami.Nasi przyjaciele z Ukrainy odetna gaz na Zachod.Niech wiec za ich gaz placi Polska czy UE.
    • soldadura104 Gazprom: misimy podniesc cene 31.12.08, 21:11
      Ile gazu odbiera Ukraina a ile Unia. Ukraina wyliczy sobie nowa cene przesyłu
      aby pokryc wyzsza cene a Rosja doliczy drugie tyle i zarobi tylko Rosja.
    • kozaczek3 Do okoła wredne putinowskie klony!!! 31.12.08, 21:51
      Gazownictwo Polskie nie chce się zgodzić na niższe ceny!!
      I grozi, że jak nie zapłacę to mi odetną gaz.
      Zakład komunalny nie chce mi dostarczać wody po niższych cenach.
      Energetyka to samo.
      Śmieciuch też.
      No nic tylko wredne Putinowskie klony!!!
    • j23plpol Nareszcie... 31.12.08, 22:07
      To bedzie wielki dzien. Czekam tylko na to, ze rozpieprzy to
      calkowicie gospodarke Ukrainy, i ten wrzod Juszczenko, agent
      amerski, odejdzie na smietnik historii. Na szczescie Ukraincy to
      narod nieglupi i Janukowycz zdobywa coraz wieksze poparcie.
      • zigzaur Re: Nareszcie... 31.12.08, 22:22
        Na szczęście jest na odwrót.
        • kacap_z_moskwy Re: Nareszcie... 31.12.08, 23:26
          A mozesz mysl rozwinac? Gdzie rosnie poparcie suchofruktu?
      • pafni Re: Nareszcie... 31.12.08, 22:42
        j23plpol napisał:

> To bedzie wielki dzien. Czekam tylko na to, ze rozpieprzy to
        > calkowicie gospodarke Ukrainy, i ten wrzod Juszczenko, agent
        > amerski, odejdzie na smietnik historii. Na szczescie Ukraincy to
        > narod nieglupi i Janukowycz zdobywa coraz wieksze poparcie.

Janukowycz to pies putina.
        • kacap_z_moskwy Re: Nareszcie... 31.12.08, 23:30
          Ok, rozumiem. A psarnia nad Wisla czyja?
          • kozaczek3 Psiarnia jest wuja Obamy z białego baraku!!! 01.01.09, 00:38
            kacap_z_moskwy napisał:

> Ok, rozumiem. A psarnia nad Wisla czyja?
    • twaryna no problem 31.12.08, 22:27
      www.youtube.com/watch?v=lpJ44NV6m-E
    • onguernsey Spór a gazociąg północny... 31.12.08, 22:30
      Uważam za całkiem możliwy scenariusz, że Rosja mnoży problemy i chce przedstawić
      Ukrainę w złym świetle w oczach zachodu. To ma sens jeśli weźmiemy pod uwagę
      problemy jakie ma obecnie Rosja z budową gazociągu północnego omijającego Polskę
      i inne kraje. Jeśli rzeczywiście Gazprom zakręci kurek na dłużej to sporo państw
      może mieć problemy. Należy się zastanowić kto kogo tutaj może szantażować.
      Ukraina Rosję czy może Rosja Europę?
      • kacap_z_moskwy Re: Spór a gazociąg północny... 31.12.08, 23:25
        A jak Rosja bedzie szantazowac niektore kraje europejskie? Tym ze przesyla gaz, a ukraince go kradna?
        • onguernsey Re: Spór a gazociąg północny... 01.01.09, 16:23
          Kacap nie o to mi chodzilo. Jak zapewne wiesz, budowa gazociagu
          polnocnego ciagle nie jest do konca pewna bo protestuje kilka panstw
          (w tym Polska) przeciw jego budowie. Dla Rosji z geograficznego i
          politycznego punktu widzenia gazociag ten jest genialny bo omija
          przede wszystkim Ukraine przez ktora trasportuje sie okolo 80% gazu
          do Europy zachodniej. Jesli obecny spor miedzy Ukraina a Rosja
          potrwa dluzej to w koncu powtorzy sie sytuacja z poprzednich lat
          gdzie zacznie brakowac gazu takze w innych panstwach jak Polska czy
          Niemcy. Kraje przeciwne budowie gazociagu polnocnego w koncu
          zrezygnuja z dalszych protestow i budowa zostanie dokonczona. Wtedy
          Gazprom bez skrupolow bedzie mogl zakrecac kurki takim panstwom jak
          Ukraina czy Polska bez szkody dla Niemiec. Istnieje obawa, ze Rosja
          bedzie wtedy uzywac swojej pozycji do roznych naciskow politycznych
          wobec np. Polski.

Istnieje duze prawdopodobienstwo, ze chodzi o wywarcie presji na
          zachodzie, zeby byla zgoda na bezproblemowe dokonczenie budowy
          gazociagu polnocnego. Dla takich panstw jak Niemcy, Francja czy
          Wielka Brytania jest to w sumie na reke bo nie beda sie juz musialy
          martwic czy gaz poplynie przez Ukraine czy nie.
          • walter62 Re: Spór a gazociąg północny... 02.01.09, 01:39
            onguernsey napisał:

> Kacap nie o to mi chodziło....

Rozumowanie generalnie słuszne przy założeniu, że:
            1. Ukraińcy chcą płacić za gaz, natomiast Rosjanie robią wszystko by
            te pieniądze nie otrzymać.
            2. Światowa cena za gaz wynosi 250 USD, natomiast Rosjanie proponują
            Ukraińcom za 400 USD (ostatecznie są monopolistami w dostawach i mogą
            kaprysić).
            3. Ukraińcy nie kradną gazu, wręcz przeciwne - co zniknie to ze swego
            dokładają.
            4. Ukraińska delegacja, która w dniu dzisiejszym przybyła do Moskwy na rozmowy,
            miała pełnomocnictwo pryszczatego, natomiast Gazprom pełnomocnictw do
            prowadzenia z nimi rozmów nie posiada.

• pafni Nie lubie Putina jak psa ... 31.12.08, 22:40
      Wredna to postac.Kursk> Gruzja> itp.itd.
      Do raju nie pójdzie. No chyba ,że KGB ma wtyki u Bozi.
      • kozaczek3 Ja też Putina jak psa,bo podobny do Moniki Olejni 31.12.08, 23:10
        I też tak samo myśli jak ona!!
        Albo odwrotnie, już nie pamiętam.
        pafni napisał:

> Wredna to postac.Kursk> Gruzja> itp.itd.
        > Do raju nie pójdzie. No chyba ,że KGB ma wtyki u Bozi.
      • kacap_z_moskwy Re: Nie lubie Putina jak psa ... 31.12.08, 23:24
        Mysle ze ma wtyki :)

Ale to katolickiego napewno nie pojdzie. Co ma tam szukac? Podobnych jak pan?
    • rojblik Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? Będ.. 31.12.08, 23:51
      Prawdziwy Polak-katolik brzydzi się ruskim gazem i dlatego używa
      tylko polskiego gazu w myśl porzekadła "Nie będzie Niemiec pluł nam
      w twarz itd.".
      • kozaczek3 Brzydze się ruską ropą, gazem i wszelkimi innymi k 01.01.09, 00:33
        kopalinami.
        Dlatego też wolę droższy gaz Norweski.
        Droższą ropę z koncernów zachodnich.
        Węgiel Polski.
        A tombak od cyganów bardziej niż złoto od ruskich.
        A Polka Monika Olejnik bardziej mi się podoba od miss świata.
    • jasiuniu Re: Putin: Ukraina wstrzyma dostawy gazu do UE? B 01.01.09, 00:17
      Wszyscy świętują Nowy Rok, a ruscy znów swoją śpiewkę. Odetniemy! Odetniemy!
    • wojszal Gazprom: 1 stycznia o 8.00 zostaną odcięte dost... 01.01.09, 00:54
      Najsłynniejsza Para gejowska Rosji. Dwa lachociągi.
    • buk-humor-dziczyzna rosyjski gaz-ich cena-pomarańczowe gnojki-złodziej 01.01.09, 06:56
      rosyjski gaz-ich cena-pomarańczowe gnojki-złodzieje - chcieliście doopki
      kapitalizmu to teraz jeb.....
    • wlodeusz Putin stwierdzi... 01.01.09, 07:39
      że otwiera się furtka, do interwencji na Krymie i przyłączenia wschodniej
      Ukrainy. To będzie dobry pretekst.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka