Dodaj do ulubionych

Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarżyć ...

04.01.09, 09:49
"Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarżyć nas o kradzież"

Ten kit Dubyna może wciskać tylko forumowym bystrzakom.
EU i poszczególne rządy dobrze wiedzą, że Rosja udostępniła pomiary
gazu na wyjściu zachodnim firmom, istnieje więc bardzo precyzyjny
zapis wielkości rosyjskich dostaw, o czym nawet raczyła poinformować
publikę niemiecka tv.
Natomiast Ukraina odmawia Zachodowi takich pomiarów.
Obserwuj wątek
    • ps01 Naftohaz 04.01.09, 09:54
      > ciśnienie w biegnących na Zachód rurociągach utrzymywane jest z własnych
      rezerw gazowych Kijowa.

No to byłoby z punktu widzenia Ukrainy po prostu głupie (i nie wierzę, że tak jest).
      • wianuszek_kresowy Lapac zlodzieja!!!! 04.01.09, 10:01
        No ciekawe kto lze....nie to, ze kacapow o prawdomownosc posadzam,
        ale o co chodzi z tym "technicznym gazem"?
        • euro_walutowy_oszust_donek Hitler-Putin_Chce_Wyziębić_Europę __:)))))))))))))) 04.01.09, 20:17
          Rzeczpospolita:

Ukraiński prezydent zapewnia, że Kijów w pełni rozliczył się z Moskwą za gaz
          dostarczony mu w roku ubiegłym, Juszczenko wyjaśnił, dlaczego zaproponowana
          przez Gazprom cena 250 dolarów za tysiąc metrów sześciennych gazu jest dla
          Ukraińców nie do przyjęcia.

Jeśli cena gazu dla Ukrainy wzrosła (ze 179,5 dolarów w roku ubiegłym) do 250
          dolarów,
          czyli o ok. 30 procent, to podobny wzrost powinien dotyczyć polityki taryfowej.
          Ukraińska taryfa za tranzyt gazu (do Europy Zachodniej) także powinna zwiększyć się
          o 30 proc. i wynieść 2-2,2 dolara za tysiąc metrów sześciennych na odcinku 100 km"
          - napisał Juszczenko.
          ........................................................................................

HITLER-PUTINOKIO UŻYWA SPREPAROWANEGO PRETEKSTU

DO ZASTRASZANIA UKRAINY I JEDNOCZESNEGO

ZMIĘKCZANIA-SZANTAŻOWANIA LEWACKIEJ EUROPY ZACHODNIEJ

ORAZ OBCIĄŻONYCH CIĘŻKIM KACAPSKIM KOMPLEKSEM - NIEMIEC.

• lubat Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarżyć ... 04.01.09, 10:01
      "Jestem przekonany" - twierdzi Ołeh Dubyna.
      Przekonanie, nawet głębokie, to trochę za mało. Tu potrzebne są mocne kwity,
      by przekonać sąd.

Gazprom twierdzi, że zaangażował niezależną firmę zachodniooeuropejską, która
      dokonuje ciągłego pomiaru gazu wchodzącego do Ukrainy i opuszczającego jej
      terytorium.
      • wianuszek_kresowy Re: Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarży 04.01.09, 10:10
        Jak do tej pory to tylko wszystko co Gazprom twierdzi, zatrudnil
        firme niezaezna, Ukraina kradnie, "djemakratycznej" ceny na gaz
        Ukraina nie chciala przyjac... jakie to dowody, ot szczekaczka
        kacapska i tyle?
        Nie rozsmieszaj mnie kacap z ruskimi kwitami, jak kremlandia stara
        nic tylko kwity produkujecie;) Ladnie je sobie poskladaj i wloz do
        butow.. bedziesz wyzszy;)
        • eva15 Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrzyć 04.01.09, 10:27
          Jak mówiłam, zmiana nicka nie przysparza rozumu, więc lobotomciu,
          nie pojąłeś, że ta zachodnia firma ISTNIEJE fizycznie i ma własne
          nierosyjskie kwity. Niezależnie od tego, co się tobie wydaje, Niemcy
          oficjalnie to potwierdziły.

Co do niskiej ceny gazu, której Ukraina nie chciała przyjąć -
          przedstawiciel Gaspromu daje EU do dyspozycji umowę na 250 dol. z
          rosyjskim podpisem. Potrzebny jest już tylko podpis Ukrainy, głupia
          sprawa, nie? Juszczence brakło rozumu i sprytu, Rosjanom nie.
          • zigzaur Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 10:32
            To jednak nie w euro czy rublach???
            A przecież zapowiedzi były inne!
            • eva15 Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 10:44
              Ukraińcy (a raczej ich rząd i prezydent) to strateńcy - stawiają na
              dolary i Hameryką. Jak na tym wychodzą właśnie widać.
              • zigzaur Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 10:48
                Sama Evcia napisała powyżej, że Gazprom zaoferował umowę z rozliczeniem w dolarach.
                Kto w takim razie jest straceńcem?
                • borrka Wszytko sie biedactwu placze... 04.01.09, 11:03
                  Pytanie najprostsze : Qui bono ?

Caly te cyrk sluzy, w wyobrazeniu kremlowskiej bratwy, urabianiu zachodnie opinii do rury baltyckiej.
                  W moim przekonaniu kompromituje Rosje, jako partnera handlowego.

Ukraina nie ma z tego NIC.
                  Probuje pertraktowac - dla mnie jest naturalne, iz wzrost cen musi byc polaczony ze wzrostem oplat tranzytowych.
                  • eva15 Juszczenko musi coś z siebie dać, za US-kasę 04.01.09, 11:11
                    borrka napisał:

> Pytanie najprostsze : Qui bono ?

Otóż to.

> Caly te cyrk sluzy, w wyobrazeniu kremlowskiej bratwy, urabianiu
                    >zachodnie opinii do rury baltyckiej.

Akurat prawda!Zachodnie skoordynowane, "wolne" pismaki równocześnie
                    z awanturą Juszczenki wzięły się za dorabianie Rosji gęby
                    nieuczciwego partnera handlowego i przekonują ile sił w klawiaturze
                    do NIEbudowania rury.

> W moim przekonaniu kompromituje Rosje, jako partnera handlowego.

No właśnie na to liczy Juszczenko i jego mocodawcy. Tu tkwi owo qui
                    bono.

> Ukraina nie ma z tego NIC.

Oczywiście, że Ukraina nie ma z tego nic, że się Juszczenko swoim
                    mocodawcom wypłaca.

> Probuje pertraktowac - dla mnie jest naturalne, iz wzrost cen musi
                    >byc polaczony ze wzrostem oplat tranzytowych.

Dla ciebie czy Juszczenki to może być naturalne, by nie dbać o własn
                    ezobowiązania, ale umowy tranzytowe są podpisane do 31.12. 2010.
                    Ukraina je podpisała.

• zigzaur Re: Juszczenko musi coś z siebie dać, za US-kasę 04.01.09, 11:17
                      Kim niby są ci "mocodawcy" Juszczenki?
                      O ile wiem, Juszczenko posiada mandat narodu ukraińskiego.
                      • eva15 Re: Juszczenko musi coś z siebie dać, za US-kasę 04.01.09, 11:39
                        zigzaur napisał:

> Kim niby są ci "mocodawcy" Juszczenki?
                        > O ile wiem, Juszczenko posiada mandat narodu ukraińskiego.

Zartowniś z ciebie, czyli szutnik. Timoszenko przyznała, że wybory
                        Juszcza były sfałszowane i właśnie z tego powodu chcego teraz
                        pozbawić stołka. Sprawa jest całkiem poważna, rozpoczęto dochodzenie
                        i m.in. dlatego Juszczence potrzebny jest teraz jakiś manerw
                        odwracający uwagę od jego osoby. Awatura z gazem jest b. przydatna.
                        • zigzaur Re: Juszczenko musi coś z siebie dać, za US-kasę 04.01.09, 11:47
                          Gdyby poważnie brać każdy zarzut o fałszowanie wyborów.....

Toć nawet w Polsce, bracia K. co chwila zarzucają swoim politycznym przeciwnikom
                          (a ich ugrupowanie polityczne ma WYŁĄCZNIE przeciwników) najróżniejsze
                          fałszerstwa. I co z tego?
                          • eva15 Re: Juszczenko musi coś z siebie dać, za US-kasę 04.01.09, 11:49
                            Szutnik z ciebie. Cała ta "rewolucja" była lewa i zapłacona z
                            Zachodu. Później Bieriezowski - jeden z mocodawców odgrażał się
                            niezadowolony z postępów Juszczenki, że zaskarży go o zwrot kasy do
                            londyńskich sądów. Buha, ha.
                            • zigzaur Zaś Gerdzio Sch. został kupiony 04.01.09, 12:38
                              za orzeszki ziemne, tak?
                              • eva15 Zaś Gerdzio Sch. został kupiony przez Niemców 04.01.09, 12:58
                                najpierw na stołek kanclerza a później na stołek w Nord Stream,
                                gdzie Niemcy mają 49%, teraz trochę mniej bo się podzielili z
                                Holendrami.

Straszne - Niemcy kupili, tj. opłacali niemieckiego polityka! Pfuj,
                                co za obyczaje! Takiego gruzińskiego polityka - Saakaszwilego nie
                                opłacają Gruzini lecz USA- to jest porządek, tak powinno być, nie to
                                co w Germani.
                                • borrka Te udzialy, to jak dzialki na Marsie. 04.01.09, 13:24
                                  Tak samo realne.
                                  • eva15 Myślisz, że tylko Ruskie mają kasę? 04.01.09, 13:40

Myślisz, że tylko Ruskie mają kasę? Niemcy to zupełne bidule?

A nie przesadzasz ty trochę z tą wiarą w potęgę Rosji?
                                    • borrka Widze Efcia... 04.01.09, 13:43
                                      Ze spodobal Ci sie ten nowy greps (chwyt erystyczny), ale juz bedzie.
                                      Na razie spasibo, jak mowia nasi bracia z mongolskich stepow.
                                      • eva15 Cóż, sam zasugerowałeś, że wszystko w ruskim ręku 04.01.09, 13:45

• zigzaur Re: Cóż, sam zasugerowałeś, że wszystko w ruskim 04.01.09, 18:02
                                          Pożartować nie można?
                    • borrka Pisze powoli, bo myslisz powoli. 04.01.09, 11:18
                      Inne sa wyobrazenia "genialnych" strategow kremlowskich, inna rzeczywistosc w realu poza spaska Brama.
                      Oczywiscie, to szkodzi nadszarpnietemu "image" putinowskich czekistow.

Co do umow tranzytowych, to sadze, ze watpie, iz ktorakolwiek ze stron udostepnia je, nawet Efci.
                      • eva15 Re: Pisze powoli, bo myslisz powoli. 04.01.09, 11:22

No i widzisz, poczciwcze, sam przyznałeś, że to ma zaszkodzić Rosji.

Umów tranzytowych jeszcze mi nie pokazali, ale prasa już podała, że
                        są zawarte do 31.12.2010. Więc jest tylko pytanie: kto kłamie? Prasa
                        czy UPAowcy? A może borrcia?
                        • borrka Rosja szkodzi sobie sama. 04.01.09, 11:23

• eva15 Rosja szkodzi sobie sama przez Ukrainę. 04.01.09, 11:25

To prawda, ale chce od tego odejść i dlatego żąda w miarę normalnych
                            (choć i tak niskich) cen za gaz..
                        • borrka Efciu z leszczyk. 04.01.09, 11:56
                          Logika nakazuje sadzic, ze umowa ktora pozwala na zmiane cen, przewiduje rowniez renegocjacje oplat tranzytowych.
                          A szczegolow i tak sie nie publikuje.
                          • eva15 Lobotomciu, co ja z tobą mam 04.01.09, 11:59
                            Logika nakazuje ZROZUMIEC, że umowa o dostawy gazu dla Ukrainy
                            WYGASŁA, a umowa o tranzycie dla Europy Zach. przez Ukrainę NIE
                            WYGASŁA i jest obowiązująca do 31.12.2010.

Ja wiem, że ty nie masz czym myśleć (nawet ci współczuję), ale
                            szkoda, że masz czym pisać. No, choć z drugiej strony jest wesoło.
                            • borrka Logika leszczykanska. 04.01.09, 12:06
                              Czy z tego wynika, ze nie mozna renegocjowac oplat tranzytowych ?
                              Nie wiem, Efcia wie.
                              • eva15 Re: Logika leszczykanska. 04.01.09, 12:08
                                borrka napisał:

> Czy z tego wynika, ze nie mozna renegocjowac oplat tranzytowych ?
                                > Nie wiem, Efcia wie.

Z tego wynika jedynie, że twój poprzedni post o umowach jest
                                kompletnym bzdetem bez sensu.
                                • eva15 co ja z tobą mam, lobotomciu 04.01.09, 12:11
                                  Borrcia nie pojął pisząc, cytuję: "Logika nakazuje sadzic, ze umowa
                                  ktora pozwala na zmiane cen, przewiduje rowniez renegocjacje oplat
                                  tranzytowych", że chodzi tu o dwie ZUPEŁNIE różne nie związane ze
                                  sobą NICZYM umowy, z których jedna zrsztą w ub.roku wygasła a druga
                                  NIE.

Ech...
                                • borrka Przeczytalem ponownie - podoba mi sie. 04.01.09, 12:12
                                  Moze ruskie przetlumacza ?
                                  • koloratura1 Re: Przeczytalem ponownie - podoba mi sie. 04.01.09, 13:03
                                    borrka napisał:

> Moze ruskie przetlumacza ?

A to Ci pomoże?
                                    Wątpię...
                                  • walter62 Borrat - masz i sobie poczytaj 04.01.09, 14:44
                                    borrka napisał:

> Moze ruskie przetlumacza ?

Zanim poczekasz na ruskie tłumaczenie masz coś do poczytania w j.polskim. Ten
                                    "wianuszek" uplotłeś dla papani swojego idola czy
                                    dla Bandery?

www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20080508&id=sw21.txt
                                    • pimpus18 Dzięki Walter za pomyślunek 04.01.09, 14:57
                                      Borrat do tego palanta pasuje bełt do obszczymurka.

Cholera, że sam na to nie wpadłem.

Wagon czekoladek
                                      • eva15 Re: Dzięki Walter za pomyślunek 04.01.09, 14:59
                                        pimpus18 napisał:

> Wagon czekoladek

A ja podkradnę parę w tranzycie....
                                        • walter62 Sam wszystko spałaszuję 04.01.09, 15:06
                                          eva15 napisała:
                                          > A ja podkradnę parę w tranzycie....
                                          Zatrudnię firmę SGS by pilnowali przesyłki. Nieźle dokopali wczoraj NAK
                                          "Naftohaz Ukraina". Z takimi papierami przyjemnie się zgłaszać do
                                          Sztokholmskiego Sądu Arbitrażowego.
                                          • eva15 Re: Sam wszystko spałaszuję 04.01.09, 15:14
                                            I tak coś podkradnę. Po kądzieli mam wchodnie korzenie, można rzec,
                                            że wręcz ciut, ciut ukraińskie. Straszny kundel czyli mieszaniec ze
                                            mnie.

> Nieźle dokopali wczoraj NAK "Naftohaz Ukraina". Z takimi papierami
                                            >przyjemnie się zgłaszać do Sztokholmskiego Sądu Arbitrażowego.

Masz może jakiegoś podrzutka?

• walter62 Re: Sam wszystko spałaszuję 04.01.09, 15:36
                                              eva15 napisała:
                                              > Masz może jakiegoś podrzutka?

Raporty SGS przekazywane są dostawcy i odbiorcom - oni decydują o ich publikacji.
                                              Warto postawić odśledzenie na "SGS" i "Wielkie Kapuszany".
                                              W P.K. Wielkie Kapuszany stale siedzi komisja SGS. Zaczynają się
                                              przysłowiowe "schody".
                                            • zigzaur Re: Sam wszystko spałaszuję 04.01.09, 18:03
                                              Evcia, dla ciebie Ukraina to Zachód.
                                              • walter62 Podarki zygzakowatego 04.01.09, 19:22
                                                zigzaur napisał:

> Evcia, dla ciebie Ukraina to Zachód.

Od razu widać, że na Święta dostałeś w charakterze podarku globus
                                                i naszło ciebie to olśnienie.
                                                Niezła zabawka - dla dzieci powyżej 7 lat.
                                        • pimpus18 No, Tobie, Evo też się należy, 04.01.09, 15:11
                                          ale raczej Nagroda Specjalna.

Masz tam jeszcze miejsce?

Nawet nie chce mi się zastanawiać, co byłoby tutaj bez Twojego udziału.

Faceci, nawet gdy są kulturalni, między sobą zachowują się jak banda przedpotopowych dzikusów.

Dziewczynki są do podtrzymania kultury (także dyskusji) po prostu niezbędne.

Ale przecież Ty to wszystko dawno sama wiesz.
                                          • eva15 Ano wiem, wiem, przyznam skromnie 04.01.09, 15:17
                                            Kultura kulturą, ale uważam, że należy się przede wszystkim order za
                                            orkę na gekonokształtnym ugorze pełnym jamochłonów i innych
                                            jednokomórkowców mózgowych.
                                            • pimpus18 Re: Ano wiem, wiem, przyznam skromnie 04.01.09, 15:32
                                              Fajnie, że jesteś.
                                              Nie przejmuj się tymi deppami jednak tak bardzo.

Nie chcę być złośliwy, jednak masz słabe rezultaty w tej orce.

Skoncentruj się lepiej na miłej wymianie myśli z resztą - żeby chociaż ci nie zdziczeli.
                                              • eva15 Re: Ano wiem, wiem, przyznam skromnie 04.01.09, 15:40
                                                pimpus18 napisał:

> Fajnie, że jesteś.

Nawzajem .
                                                Ale Wersaaaal!!!

> Nie chcę być złośliwy, jednak masz słabe rezultaty w tej orce.

Wiem, ale cicho szaaa. Nie wbiajaj mnie proszę w kompleksy, bo mi
                                                klawiatura uschnie.

> Skoncentruj się lepiej na miłej wymianie myśli z resztą - żeby
                                                >chociaż ci nie z dziczeli.

Nie, ci już chyba nie zdziczeją, skoro do wieku dojrzałego immsię to
                                                nie przytrafiło. No, inna rzecz, że poeta pisał, że: "paraliż
                                                postępowy najzacniejsze trafia głowy..."
                                      • walter62 Dzieki za czekoladki 04.01.09, 15:48
                                        pimpus18 napisał:

> Borrat do tego palanta pasuje bełt do obszczymurka.

Ten borrat to najwyraźniej z tych, co za przykładem Szalikasvili
                                        od 39 po 45 "przepływali" Atlantyk.

> Wagon czekoladek
                                        Obowiązkowo czekoladki "Salo w czekoladzie" - smakołyk borratopodobnych.
                                        W podzięce za czekoladki przesyłam "Talizman Ukrainy". Po cholerę im gaz jak
                                        mają salo?
                                        pl.youtube.com/watch?v=SHVDIP0xGxw&NR=1
                                    • eva15 Witaj Walterze62 04.01.09, 14:58
                                      walter62 napisał:

> Zanim poczekasz na ruskie tłumaczenie masz coś do poczytania
                                      >w .polskim. Ten "wianuszek" uplotłeś dla papani swojego idola czy
                                      > dla Bandery?

Swego czasu miałam w ręku artykuł o paru ludziach z otoczenia
                                      Juszczenki, którzy będąc starymi UPowcami, dali po wojnie nogę do
                                      Kanady i USA a teraz po "rewolucji" oni bądź ich dzieci współrządzą
                                      Ukrainą. Kojarzysz może o kogo chodzi, czyli nazwiska, bo ja teraz
                                      na szybko nie pamiętam, a temat jest ciekawy, bo rzuca światło na
                                      UPOwskie sympatie tego reżimu.

PS. Dzięki za Pagudina. Jest fajny i chętnie go słucham (właśnie
                                      leci w tle "Мой костер в тумане светит", ale i tak pozostanę fanką
                                      Chworostowskiego.

Z Leontiewem mam faktycznie zaległości.
                                      • walter62 Re: Witaj Eva15 04.01.09, 15:19
                                        eva15 napisała:
                                        > Swego czasu miałam w ręku artykuł o paru ludziach z otoczenia
                                        > Juszczenki,
                                        Niestety nie pomogę. Przy poparciu na poziomie 2% oni już nie są graczami.
                                        Szkoda czasu na zawracanie sobie głowy politycznymi bankrutami.
                                        Pagudin niestety jest w kiepskich zapisach - u Pustelnika jest kilka
                                        zapisów firmowych. Trudno P. i Ch porównywać - całkowicie różne kierunki. O ile
                                        wiem to P. okopał się nad Newą, co tłumaczy jego styl zachowania. Natomiast
                                        repertuar ma wyjątkowo ciekawy.
                                        We wskazanym tekście Leontieva masz odpowiedź na cały ten dzisiejszy cyrk. Bez
                                        jego znajomości trudno zrozumieć, że nie jest to konflikt
                                        Gazprom v. Naftohaz, lecz przyszczaty v Timoszenko.
                                        Wyjaśnia to przyczyny dlaczego Timoszenko i jej ludzie sobie "odpuścili" i z
                                        satysfakcją patrzą jak pryszczaty sam włazi w tą
                                        pętlę. Porozumienie było uzgodnione i w końcu grudnia mieli je podpisać.
                                        Pryszczaty odwołał swoje pełnomocnictwo i tryzubcy okazali się z przysłowiową
                                        "ręką w nocniku". Mieli nadzieję na pomoc z Zach.
                                        a tu ..... I w dodatku ten wczorajszy obciach z SGS - nie przypuszczali, że
                                        Gazprom wpuści SGS na swoje obiekty. Dla branżystów
                                        było to do przewidzenia, ale w otoczeniu pryszczatego takich nie uświadczysz -
                                        ostatecznie to domena pięknej Julki. Chyba Ukraina już ma nowego Prezydenta.
                                        • eva15 Re: Witaj Eva15 04.01.09, 15:42

Jeśli tak, to koronkowa robota. Julcia to zdolna bestia i do tego
                                          ładna.
                              • koloratura1 Re: Logika leszczykanska. 04.01.09, 13:02
                                borrka napisał:

> Czy z tego wynika, ze nie mozna renegocjowac oplat tranzytowych ?

Nie, dopuki obowiązuje umowa i choć jedna ze stron tej umowy na renegocjacje się nie zgadza.

> Nie wiem, Efcia wie.

DOKŁADNIE.
                                • borrka Tsikawo... 04.01.09, 13:23
                                  Zaimponowales mi znajomoscia najbardziej tajnych umow handlowych.
                      • koloratura1 Re: Pisze powoli, bo myslisz powoli. 04.01.09, 12:59
                        borrka napisał:

> I
                        > Co do umow tranzytowych, to sadze, ze watpie, iz ktorakolwiek ze stron udostepn
                        > ia je, nawet Efci.

"Efci" pewnie nie, komisji UE - i owszem.

> "Rura nie powstanie" Borrka

Borrka nie pozwoli, o!
                  • koloratura1 Re: Wszytko sie biedactwu placze... 04.01.09, 12:53
                    borrka napisał:

> Pytanie najprostsze : Qui bono ?
                    >
                    > Caly te cyrk sluzy, w wyobrazeniu kremlowskiej bratwy, urabianiu zachodnie opin
                    > ii do rury baltyckiej.

Nie musi "urabiać", Zachód od dawna jest za.

> W moim przekonaniu kompromituje Rosje, jako partnera handlowego.

Twoje przekonania są Twoimi przekonaniami...

> Ukraina nie ma z tego NIC.

Owszem, ma: gaz za darmo. A przynajmniej - próbuje mieć.

> Probuje pertraktowac - dla mnie jest naturalne, iz wzrost cen musi byc polaczon
                    > y ze wzrostem oplat tranzytowych.

A może już po "pertraktacjach" i należałoby podpisać to, co się wynegocjowało? I zapłacić wynegocjowaną cenę?
                • eva15 Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 11:04

Zigaur nie zrozumiał, że Rosja pokazuje, iż wychodzi pomyleńcom z
                  ukraińskiego rządu naprzeciw: chcąw dularach, będą mieć w dularach,
                  nie chcą ceny rynkowej (ca. 400 dol.), będą mieć dużo niższą (250
                  dol.). Nie chcą dużo niższej? No to są całkowicie, nieodwołalnie
                  walnięci w łeb i widać, że nie o gospodarkę i kasę Juszczenkowcom
                  chodzi.
                  • zigzaur Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 11:20
                    Czyli jednak "mocarstwo" nie jest w stanie "rozdawać kart w Europie" a
                    przynajmniej we wschodniej jej części.
                    Bardzo dobrze, że "mocarstwo" zaczyna to rozumieć.

A dolar (USA, rzecz jasna) był, jest i będzie potęgą (a przynajmniej w Rosji).
                    • eva15 Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 11:26

Pomarzyć, którz ci zabroni?
                      • zigzaur Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 11:47
                        Jesteś w stanie wyobrazić sobie wewnętrzny rynek rosyjski bez dolara?
                        • eva15 Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 11:52
                          Oczywiście, to tylko kwestia czasu. Czemu nie? Już nawet arabstwo
                          chce od dulara odejść. Dolar to pusta makulatura.
                          • zigzaur Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 12:39
                            Dożyjesz tego?
                            • eva15 Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 13:00
                              Nie wiem, spytaj wróżki.
                    • koloratura1 Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 13:07
                      zigzaur napisał:

> Czyli jednak "mocarstwo" nie jest w stanie "rozdawać kart w Europie" a
                      > przynajmniej we wschodniej jej części.

Kart jak kart, ale ewidentnie doszło do wniosku, że ma dosyć "rozdawania" (za darmo czy pół-darmo) takiego, np., gazu.

> Bardzo dobrze, że "mocarstwo" zaczyna to rozumieć.
                      >
                      > A dolar (USA, rzecz jasna) był, jest i będzie potęgą (a przynajmniej w Rosji).

I dobrze.
                      Jeszce trzeba tego dolara mieć...
          • koloratura1 Re: Juszczenko jest za głupi, by Rosję przechytrz 04.01.09, 12:47
            eva15 napisała:

> Co do niskiej ceny gazu, której Ukraina nie chciała przyjąć -
            > przedstawiciel Gaspromu daje EU do dyspozycji umowę na 250 dol. z
            > rosyjskim podpisem. Potrzebny jest już tylko podpis Ukrainy, głupia
            > sprawa, nie? Juszczence brakło rozumu i sprytu,

Albo pieniędzy...
      • zigzaur "Gazprom zaangażował..." 04.01.09, 10:31
        Ten zwrot ma dość specyficzne znaczenie.
        Gazprom zaangażował niegdyś osobnika pracującego na dość wysokim państwowym
        stanowisku w Niemczech.
      • walter62 SGS 04.01.09, 14:33
        > Gazprom twierdzi, że zaangażował niezależną firmę zachodniooeuropejską, która
        > dokonuje ciągłego pomiaru gazu wchodzącego do Ukrainy i opuszczającego jej
        > terytorium.
        Tą firmą jest SGS. Z pierwszego raportu(wczorajszego)tej firmy jednoznacznie
        wynika, że różnica na "wejściu" i "wyjściu" wynosi 10%. Innymi słowy gdzieś 10%
        przesyłanego, tranzytem przez Ukrainę, gazu się "zapodziało".
        W sumie błahostka - ktoś jest w plecy na jakieś tam ca. 2 mln. USD.
    • zigzaur Naftohaz czy może raczej: 04.01.09, 10:34
      Naftohaß?
    • dystans4 Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 10:42
      Można argumentować, że żądanie ceny rynkowej za towar jest aktem bezpośredniej agresji itd. Towar powinien być sprzedawany ze 100% rabatem, albo z niewielką dopłatą sprzedawcy (żeby ludzie brali i żeby się nie marnował).
      No to może my też powinniśmy mówić o ekonomicznej wojnie wydanej Polsce, bo kupujemy gaz jeszce drożej? W naszym przypadku to juz nie wojna, tylko okupacja. Tak samo okupowane są Niemcy, Francja.
      I tak dalej w tym stylu.

Nie ma argumentów do udowodnienia tej tezy.
      Postępowanie władz Ukrainy jest kompromitujące, zawstydzające. Podobnie, jak, niestety, traktowanie mniejszości narodowych, rodem z XIX, początków XX wieku

buldog.
      • zigzaur Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 10:51
        Z tym, że obecnie trudno jest mówić o czymś takim, jak ceny rynkowe, bo ceny
        surowców są w tej chwili bardzo zmienne. Jak tu podpisywać długoterminowe kontrakty?
        • dystans4 Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 11:08
          To prawda. Ale równie dobrze wiadomo, że to tylko dodatkowy element komplikujący (to samo może dotyczyć i nas, może także umożliwić zawarcie lepszych umów), ale istotą sporu jest brak wywiązywania się z umów (gwoli ścisłości, jest jeszcze problem stawki za tranzyt, wszystko to jest pomieszane) już zawartych i - nie mam innego słowa - kradzież gazu

buldog.
          • zigzaur Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 11:16
            Warto tu przypomnieć, które to państwo uczyło Ukraińców braku szacunku dla
            własności.
            • eva15 Wyuczone złodziejstwo? 04.01.09, 11:19
              Bez przesady, nie cała Ukraina należała do Polski. Ale faktem jest,
              że ta UPAowska, która dziś kradnie i owszem. Czyli masz sporo racji.
              • zigzaur Re: Wyuczone złodziejstwo? 04.01.09, 11:22
                Evcia nie zgadła albo zapomniała nazwy kraju, który władał CAŁOŚCIĄ Ukrainy.
                Poza tym, miejsca "podkradania" gazu znajdują się raczej we wschodniej części
                Ukrainy, tej rzekomo "rosyjskiej".

• eva15 Zigzaur na yumie? 04.01.09, 11:28

Jak zigzaur ustalił w którmy miejscu chochły kradną? Zigzaur kradnie
                  razem z nimi?
                  • zigzaur Re: Zigzaur na yumie? 04.01.09, 11:48
                    Od evci się dowiem. Evcia ma informacje z pierwszej ręki.
                    • eva15 Re: Zigzaur na yumie? 04.01.09, 11:50

Zigzaur nie zrozumiał, że to zigzaur podał, gdzie kradziony jest gaz?
                      • borrka Musi w Leszczykach kradna. 04.01.09, 12:00

• eva15 Musi w Leszczykach Ukarińce kradna. 04.01.09, 12:02
                          najwyraźniej wszędzie ich pełno.
                          • borrka Leszczyki sa w piatym wymiarze i ponadczasowe. 04.01.09, 12:07
                            Efcine.
                            • eva15 To Ukraińcy nawet i mnie okradają? 04.01.09, 12:12

Pfuj, co za naród.
                              • walter62 Re: To Ukraińcy nawet i mnie okradają? 04.01.09, 14:51
                                eva15 napisała:

>
                                > Pfuj, co za naród.

Owszem. Wczoraj w ten sposób zarobili ca. 2 mln. USD.
                                Taka janosikowa tradycja.
                                • eva15 Re: To Ukraińcy nawet i mnie okradają? 04.01.09, 14:59

Nie mam w domu gazu.
                                  • asmall4 Re: To Ukraińcy nawet i mnie okradają? 04.01.09, 15:18
                                    To faktycznie płocho u was w kołchozie .
          • nie-tak Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 11:19
            Pan Sikorski pojedzie do Kijowa i załatwi cała sprawę. :-)))))
            www.dziennik.pl/polityka/article291329/Sikorski_rusza_na_Kijow.html
            • zigzaur Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 11:23
              A cóż dziwnego w tym, że minister spraw zagranicznych odwiedza ważny sąsiedzki kraj?
            • eva15 Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NATO 04.01.09, 11:24
              nie-tak napisała:

> Pan Sikorski pojedzie do Kijowa i załatwi cała sprawę. :-)))))

Będzie mógł tam ogłosić oficjalnie doktrynę SiKacza. A później, jak
              już zostanie szefem NATO, poprowadzi NATO na Moskwę.
              Na liczą Niemcy i inni Francuzi i dlatego poprą jego kandydaturę.
              • nie-tak Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 11:28
                Cytat z artykułu Dziennika:
                "... Razem z nim polecą wiceministrowie skarbu, gospodarki i obrony narodowej..."

Ten cytat z wielu innych mówi sam za siebie.

• eva15 Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 11:35
                  Owszem, ale zwróć uwagę na to:

"Nie mamy co liczyć na polską mediację między Ukraińcami i
                  Rosjanami" - przyznaje minister Kremer."

I choćby z tego powodu Sikotrski nie jest także i dla starej Unii
                  stosownym przedstawicielem unijnych interesów w tej sprawie.
                  Będzie to więc raczej prywatny polski wypad, a wcześniejsze rozmowy
                  z unijnymi szefami będą stwarzać pozory misji EU, ale będą to tylko
                  pozory. Zadnego mandatu na dalsze zatargi z Moskwą Sikorski od całej
                  EU nie dostanie, choć zapewne czeska prezydencja go w tych wysiłkach
                  poprze.
                  • eva15 Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 11:40
                    Tak swoją drogą, to rzeczywiście:
                    PO CO jedzie z Sikorskim min. obrony narodowej?
                    • nie-tak Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 11:49
                      eva15 napisała:

> Tak swoją drogą, to rzeczywiście:
                      > PO CO jedzie z Sikorskim min. obrony narodowej?

O właśnie to!!!!
                    • nie-tak Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 11:59
                      eva15 napisała:

> Tak swoją drogą, to rzeczywiście:
                      > PO CO jedzie z Sikorskim min. obrony narodowej?#
                      Co i kto się kryje za tym ze w skład "doborowej" delegacji w sprawach
                      gospodarczych wchodzi minister obrony narodowej? Co znowu knuje Polska?
                      Tja.
                      • eva15 Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 12:01
                        Owszem, to jest mocno zastanawiające. Może Sikorek chce zbadać
                        możliwości braterstwa broni na wypadek "ataku" ze strony Rosji?
                        • nie-tak Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 12:03
                          eva15 napisała:

> Owszem, to jest mocno zastanawiające. Może Sikorek chce zbadać
                          > możliwości braterstwa broni na wypadek "ataku" ze strony Rosji?

A sadze ze jest to celowa prowokacja do następnego zatargu. Ale to jest tylko i
                          wyłącznie mój domysł.
                          • eva15 Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 12:07
                            Pośrednio tak, ale bezpośrednio to raczej straszenie Rosji i
                            pokazywanie muskułów czyli zdolności obronnej Ukrainy w sojuszu z
                            Polską.
                            • nie-tak Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 12:14
                              eva15 napisała:

> Pośrednio tak, ale bezpośrednio to raczej straszenie Rosji i
                              > pokazywanie muskułów czyli zdolności obronnej Ukrainy w sojuszu z
                              > Polską.
                              Sadze ze jest to naiwne i głupie działanie by zniszczyć reputacje jako
                              gospodarczego (czyli dostawcy surowców) partnera Rosji.
                            • koloratura1 Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 13:14
                              eva15 napisała:

> Pośrednio tak, ale bezpośrednio to raczej straszenie Rosji i
                              > pokazywanie muskułów czyli zdolności obronnej Ukrainy w sojuszu z
                              > Polską.

HOLODUPKI, HOP DO KUPKI!!!
                              • eva15 Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 13:18
                                koloratura1 napisała:

> eva15 napisała:

> HOLODUPKI, HOP DO KUPKI!!!

Hołodupki liczą na to, że NATO i EU przejmą koszty tych harców.
                  • nie-tak Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 11:49
                    Tak masz racje, wmawianie Unii (przypomnij sobie zatargi o samolot i przebieg
                    szczytu Unii - Kaczyński)doktryny polskiego spojrzenia na światową politykę.
                    Jabłko nie pada daleko od jabłoni, przypomnijmy sobie to, ze Sikorski był kiedyś
                    członkiem PiS, przypomnijmy sobie wiele kompromitujących poprzednich wyskoków
                    Sikorskiego na międzynarodowych szczytach.
                    Ta wyprawa Sikorskiego przypomina mi wyskoki Kaczyńskiego w Gruzji,jak i
                    kontakty jego z Gruzją. Zwróć uwagę na skład delegacji? Nie mówi ona sama za siebie?
                    • eva15 Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 11:56

Sikorski i Kaczor wcale od siebie w kwestii Rosji i wschodu nie
                      odbiegają. Obaj w tym samym czasie wymyślili doktrynę SiKacza,
                      czyli straszenia Rosji inwazją NATO, gdyby Rosji przyszło (Bóg wie
                      czemu i jakim prawem) do głowy, że ma swoje interesy na Ukrainie czy
                      w Gruzji.
                      • nie-tak Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 12:01
                        eva15 napisała:

>
                        > Sikorski i Kaczor wcale od siebie w kwestii Rosji i wschodu nie
                        > odbiegają. Obaj w tym samym czasie wymyślili doktrynę SiKacza,
                        > czyli straszenia Rosji inwazją NATO, gdyby Rosji przyszło (Bóg wie
                        > czemu i jakim prawem) do głowy, że ma swoje interesy na Ukrainie czy
                        > w Gruzji.
                        Kto kieruje ich główkami?
                        Nie jest prowokacja?
                        Na tle tego artykułu powstaje dużo pytań bez odpowiedzi!
                        • eva15 Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 12:05
                          Sami tymi główkami nie kierują. Czy to jest prowokacja? I owszem, no
                          i przede wszystkim to jest strszenie Moskwy i pokazywanie muskułów.

Ruskie się na pewno bardzo wystraszą.
                          • nie-tak Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 12:11
                            eva15 napisała:

> Sami tymi główkami nie kierują. Czy to jest prowokacja? I owszem, no
                            > i przede wszystkim to jest strszenie Moskwy i pokazywanie muskułów.
                            >
                            > Ruskie się na pewno bardzo wystraszą.
                            też tak sadze, tylko dziwie się Polsce że zadaje się w takie konflikty które
                            przyniosą jej szkodę moralną, polityczną jak i gospodarczą w Unii.
                            • eva15 Polska żyje obsesyjnie Rosją 04.01.09, 12:18
                              Polska mimo, że weszła do Unii mało się interesuje integracją z
                              Zachodem i mało korzysta z tej szansy w sensie mentalnym, bo jest
                              cały czas zaabsorbowana wschodem. Polska myśli i żyje Rosją, chęcią
                              dokuczenia jej, zemszczenia się, żyje wschodem, dawnymi Kresami i
                              prometeuszowskimi ideami Piłsudskiego.
                              Mimo, że każe uważać się za część Zachodu, Polska ma tak na prawdę
                              wschodnie interesy. Pewnie dlatego, że tylko tam nie odczuwa swego
                              zacofania cywilizacyjnego i tych kompleksów niższości, które
                              odczucwa boelśnie w stosunku do Zachodu, a do Niemiec zwłaszcza.

Taka Polska to gratka dla Waszyngtonu i ten umie to wykorzystać.
                              • borrka Tylko wybrancy bogow interesuja sie Rosja. 04.01.09, 12:24
                                Dla reszty spoleczenstwa Rosja, to cos w rodzaju Mongolii.
                              • nie-tak Re: Polska żyje obsesyjnie Rosją 04.01.09, 12:28
                                Od początku dziwił mnie wybór kontrowersyjnego Sikorskiego na ministra spraw
                                zagranicznych.
                                Ten wybór mówi sam za siebie.
                                Wyprawa Sikorskiego na Ukrainę będzie przyłożeniem klepki do wyboru jego na
                                szefa NATO.:-))))))
                                Polscy politycy sami się niszczą.
                                Tja.

Ps. obowiązki wzywają do chwilowego zakonczenia dyskusji.
                                • borrka Kontrowersyjny ? 04.01.09, 12:36
                                  Dla kogo ?
                                  Dla Amerykanow i Agoli ?
                                  A to ni rzadza NATO.
                                  Czy ma szanse , to inna sprawa.
                            • gekon1979 ohohoho :D moralne :D lubie kiedy kacapy 04.01.09, 13:25
                              zaczynaja plesc o moralnosci, ma to w sobie cos z groteski :)
                  • nie-tak Re: Dopiero będzie, gdy Sikorski będze szefem NAT 04.01.09, 12:38
                    eva15 napisała:
                    Zadnego mandatu na dalsze zatargi z Moskwą Sikorski od całej
                    > EU nie dostanie, choć zapewne czeska prezydencja go w tych wysiłkach
                    > poprze.
                    Co do czeskiej prezydentury to mam tu wielkie wątpliwości, przypomnijmy sobie
                    prezydenturę Słowenii.
        • koloratura1 Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 13:09
          zigzaur napisał:

> Z tym, że obecnie trudno jest mówić o czymś takim, jak ceny rynkowe, bo ceny
          > surowców są w tej chwili bardzo zmienne. Jak tu podpisywać długoterminowe kontr
          > akty?

A kto się domaga kontraktów "długoterminowych"?
          • eva15 Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 13:12
            koloratura1 napisała:
            > A kto się domaga kontraktów "długoterminowych"?

Wygląda na to, że zigzaur. Ale czy Rosja to uwzględni?
            • koloratura1 Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 13:36
              eva15 napisała:

> koloratura1 napisała:
              > > A kto się domaga kontraktów "długoterminowych"?
              >
              > Wygląda na to, że zigzaur. Ale czy Rosja to uwzględni?

Chyba nie koniecznie...
            • igor_53 Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 13:39
              eva15,kontrakty dlugoterminowe,wieloletnie,to jest podstawa rozwoju branzy
              wydobywczej.Jak taki Shell,czy Gaprom ,ma zainwestowac 10-ki mlrd dolarow,to
              musi wiedziec,ze ma zbyt .To nie jest wynalazek Gazpromu,czy "Ruskich".Tak
              dziala ta branza na calym swiecie.Bo gaz,czy ropa, to nie wegiel,ze mozno sypac
              w haldy.
              • eva15 Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 13:43
                Tak, oczywiście tzw. kontrakty ramowe są wieloletnie. Ale nie ceny w
                ich ramach, a o to tu chodzi. Ceny surowców są ustalane wg pewnych
                formuł i w zależności od zmian współczynników ulegają zmianom. Nie
                ma cen wieloletnich na gaz czy ropę.
                • igor_53 Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 13:51
                  eva ,masz calkowita racje,w tych kontraktach punkta o cenie nie isnieje,sa tylko
                  wspomniane reguly cenoobrazowania.W tych kontraktach chodzi przedewszystkim o
                  ilosci zamowionego produkta.Dla tego kontrakty co roku sa negocjowane pod
                  wzgledem ceny.W przypadku Europy Zachodniej to odbywa sie rutynowo,ale w
                  przypadku Ukrainy,co rok mamy show.Nikt mnie nie przekona,ze to odbywa sie tylko
                  dla tego,zeby w kolejny raz podwazyc wiaregodnosc Rosji i zeby kolejny raz
                  pokazac jaka Rosja jest zachlanna ,imperialistyczna i wogole najgorsze co jest
                  mozliwe,a nawet nie mozliwe.
                  • igor_53 korecta 04.01.09, 13:54
                    napisalem:":Nikt mnie nie przekona,ze to odbywa sie",a trzeba :"Nikt mnie nie
                    przekona,ze to NIE odbywa sie"
                    • gekon1979 i tak to co piszesz nie ma wiekszego sensu. to tez 04.01.09, 13:58
                      nikt i tak sie nie polapie
                      • igor_53 Re: i tak to co piszesz nie ma wiekszego sensu. t 04.01.09, 14:01
                        gekon,a to co ty piszesz jest szczytem elokwentnosci-:"to elfy podpierdzielaja
                        gaz swymi magicznymi rozdzkami, kreca sie blisko granicy, wymijaja patrole
                        ochroniarzy i czarami wykradaja z rur gaz, tak jak komar kradnie krew z zyl
                        nie sa znane motywy elfow, lecz wiadomo, ze one sa za to wszystko
                        odpowiedzialne".Pozdrowiam,a pro-po sprobuj jednak przeczytac to,co ja napisal w
                        poprzedniem poscie.To naprawda nie jest trudne do zrozumienia.
                        • gekon1979 Re: i tak to co piszesz nie ma wiekszego sensu. t 04.01.09, 14:02
                          oczywiscie, ze to elfy, udowodnij, ze nie
                          • igor_53 Re: i tak to co piszesz nie ma wiekszego sensu. t 04.01.09, 14:17
                            to udowodnic bardzo proste.Jak wiesz - Elfy,to sa taki bozki z mitologii
                            germanskiej i skandynawskiej,odpowiedzialne za plodnosc,a co za tym idzie ,zywia
                            sie sperma,a jak wiesz w gazociagach spermy nie znajdziesz.Ja raczej by stawil
                            na cos innego.Moze to kosmici,zabraklo im paliwa, a gaz im potrzebny do powrotu
                            do domu.
                            • gekon1979 no co ty durny, w kosmitow wierzysz?? ;/ 04.01.09, 14:23
                              to elfy sa, i sam jesz sperme a nie elfy
                              proceder wyglada tak
                              elf 1 - za pomoca rozdzki 1 wystrzeliwuje promien na rure, na powierzchni objetej dzialaniem promieniowaniem materia traci swe wlasciwosci, tworzac blone polprzepuszczalna - gaz ucieka z rury
                              elf 2 - za pomoca rozdzki 2 wyczarowuje ezoteryczna rure, ktora plynie kradziony gaz do...
                              ...elf 3 - za pomoca rodzki 3 otwiera miedzywymiarowa brame do nibylandii(ta ma rozne nazwy), przez ktora rura w raz z gazem przechodzi do nibylandii
                              elfy w nibylandii odbieraja gaz, do sobie tylko znanych celow
                              • igor_53 Re: no co ty durny, w kosmitow wierzysz?? ;/ 04.01.09, 14:32
                                gekon,ty jaszczur przedhistoryczny,kochasz elfow,a nic o nich nie wiesz.Owszem
                                maja rozdzki,ale promienia wystrzelic te rozdzki nie potrafia,to urzadzenie
                                sluzy do smarowania miejsc rozrodczych.Owszem,przy pomocy tej rzdzki mozno
                                wplywac na rure,w narodzie ta rura nazywa sie fjut,ale poto zeby usztywnila
                                sie.A dzieki temu ze jest wysmarowane,rura stoi ,to przejscie do innego
                                wymiaru(pochwa),to jest tylko kwestija wprawy uzytkownika.
                                • gekon1979 jestes nienormalny 04.01.09, 15:00
                                  i guzik wiesz o elfach
                                  • igor_53 Re: jestes nienormalny 04.01.09, 15:04
                                    gekon,nie mas racji.Po pierwsze ,jestem normalnym,mam na to kwitki,jak chcesz
                                    moge dostarczyc pod wskazany przez ciebie adres,a po drugich-moja wiedza o
                                    elfach,jest naprawda pelna,ty to wiesz,ale zazdroscisz mnie tego.
                                    • gekon1979 te kwitki to ci wypisali chyba jak wychodziles z 04.01.09, 15:08
                                      psychiatryka
                                      nie masz bladego pojecia o elfach
                                      a tym bardziej o ich dzialalnosci w sprawie kradziezy gazu
                                      • igor_53 Re: te kwitki to ci wypisali chyba jak wychodzile 04.01.09, 15:37
                                        gekon,a kto moze takie kwitki inny wypisac,chiba nie jestes takim tepym,zeby nie
                                        wiedziec,ze kwitek o zdrowju psychicznym moze wypisac tylko psychiatra,a nie
                                        ginekolog.A o Elfach naprawde wiem wszystko.
                                        • gekon1979 nic nie wiesz o elfach, i malo tego wypisujesz 04.01.09, 15:39
                                          pierdoly na ich temat
                                          • igor_53 Re: nic nie wiesz o elfach, i malo tego wypisujes 04.01.09, 15:45
                                            gekon,a gdzie sa dowody,na moja niewiedze?
                                            • gekon1979 w kazdej literce twych wypowiedzi na temat elfow 04.01.09, 15:46

• igor_53 Re: w kazdej literce twych wypowiedzi na temat el 04.01.09, 15:51
                                                gekon,damy temu spokoj.Widac moi Elfy roznia sie od twoich,dla tego my nie
                                                porozumiemy sie.
                      • eva15 to co piszesz nie ma wiekszego sensu dla gekona 04.01.09, 14:12
                        gekon1979 napisał:

> nikt i tak sie nie polapie

To nie na twoją głowę obliczone, wracaj do elfów.
                        • gekon1979 przestan sie wyglupiac dziewczyno 04.01.09, 14:16
                          dobrze, wiesz, ze to elfy sa za to odpowiedzialne
                          • eva15 to idź pogadać z elfami zamiast tu z nami 04.01.09, 14:17

• gekon1979 ale mi to nie przeszkadza, ze elfy kradna gaz 04.01.09, 14:19
                              ponadto co ja bede ze zlodziejami gadac
                    • eva15 Re: korecta 04.01.09, 14:10

Dokładnie tak jest, innego powodu nie ma.
                      • walter62 Wtaj Eva15 04.01.09, 14:48
                        Dzisiejsza cena trochę się zmieniła i bardziej odpowiada oczekiwaniom Ukraińców:

www.zaxid.net/newsua/2009/1/3/222001/
                        P.S.
                        Poczta działa?
                        • eva15 Re: Wtaj Eva15 04.01.09, 15:21
                          Poczta działa, spasibo. już pisałm, że właśnie podsłuchuję sobie w
                          tle Pogunina.

Teraz próbuję czytać ten połamany polsko-rosyjski jązyk, czyli Twój
                          link tz ukrainy.
                          • walter62 Re: Wtaj Eva15 04.01.09, 16:10
                            eva15 napisała:

> Teraz próbuję czytać ten połamany polsko-rosyjski jązyk, czyli Twój
                            > link tz ukrainy.
                            Krótkie streszczenie - "salo ne stalo".
                            Lepiej posłuchaj dokładnie wypowiedzi Leontieva - z zapisami rozmów
                            pięknej Julki z pewnymi biznesmenami.
                            I resztę można sobie odpuścić... Tak się robi salowate rewolucje.
                            • eva15 Re: Wtaj Eva15 04.01.09, 17:14

Zajrzałam, obejrzałam, ale widziałam ten fimik już parę miesięcy
                              (tygodni?) temu, to jest wszak nieco starsze.
                              • walter62 Klasyka 04.01.09, 17:35
                                eva15 napisała:

>
                                > Zajrzałam, obejrzałam, ale widziałam ten filmik już parę miesięcy
                                > (tygodni?) temu, to jest wszak nieco starsze.

Owszem to jest nieco starsze. Można rzec niestarzejąca się klasyka. Ten sam
                                cel - dokopać pryszczatemu, w tle tak miły pięknej Julce temat gazu (ostatecznie
                                na tym się zna)na początek dowiadujemy się kto tak na prawdę rozdaje role,
                                natomiast w finale pojawia się główny aktor tego chutorowego dramaciku ("Zawsze
                                twierdziłam, że Pan jest geniuszem"). Jedno pytanie - a gdzie Ukraina?
              • wianuszek_kresowy Re: Co tu jest do powiedzenia 04.01.09, 17:09
                Kacapy a co wy wiecie o takim Shell, BP czy Mobil?
                Te i Gazprom to calkiem inna bajka, dlugoterminowe, ramowe umowy;))
                Filozofy prapagandisty;)
    • gekon1979 to elfy podpierdzielaja gaz 04.01.09, 13:12
      swymi magicznymi rozdzkami, kreca sie blisko granicy, wymijaja patrole ochroniarzy i czarami wykradaja z rur gaz, tak jak komar kradnie krew z zyl
      nie sa znane motywy elfow, lecz wiadomo, ze one sa za to wszystko odpowiedzialne
    • asmall4 Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarżyć .. 04.01.09, 14:10
      Kacapy podobno kochają braci Ukraińców ...
      Dobra , kochająca żona też "daje" mężowi za darmo .
      A może Rosjanie nie kochają braci Słowian , tak jak powszechnie to głoszą
      sovieckie szczekaczki ?
      • igor_53 Re: Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarży 04.01.09, 14:23
        assmall4,nie chcialem dyskutowac z toba,ale jednak nie moge przejsc obok
        ewidentnej glupoty.Napisales-:kochająca żona też "daje" mężowi za darmo".Czy ty
        masz zone?Jak by zona nie kochala,a sprobuj nie dostarczyc do domu
        kasy,tozobaczysz ,jak ona cie "dast".Chiba ze,z zone cie sluzy abhaod,to on cie
        napewno dast za darmo.
        • asmall4 Re: Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarży 04.01.09, 15:23
          Na taką cienką podpuchę się dałeś złapać .
          Żal.pl
          • igor_53 Re: Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarży 04.01.09, 15:43
            assmall,brakowalo cie mnie?Ale sprytnie to ty rozygral > Na taką cienką podpuchę
            się dałeś złapać< .Nie wstydze sie powiedziec-Gratulacje.
            • asmall4 Re: Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarży 04.01.09, 15:58
              Kochany , to ty się podłączyłeś do mojego postu :)
              I powinieneś docenić ,ze nie odpowiadam ci w tak chamski i wulgarny sposób jak
              wasza etetowa szczekaczka .

"Biedaku nieszczęśliwy, opłaca ci się tak szarpać?
              eva15 03.01.09, 23:32 Odpowiedz cytując Odpowiedz
              Patrząc na twoją nieszczęsną postać można faktycznie uwierzyć, że na
              forach GW działają płatni agenci.
              Regularnie olewam twoje załosne posty, orle ty nieszczęsny i sokole
              o ptasim móżdżku. A ty, mimo mojego lekceważenia, regularnie się pod
              moje posty podklejasz.

Zupełnie jakby cię nie interesowało, co ja na to, bo nie przede mną
              stajesz do raportu i koniec końców wcale nie dla mnie piszesz. "

Doceń to :)
              • igor_53 Re: Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarży 04.01.09, 16:06
                asmall4 napisał:> Kochany , to ty się podłączyłeś do mojego postu <,tak
                podlaczylem sie,ale ty mnie swiadomie sprowokowal,o czym i przyznal sie w
                poprzednim postie.Mam cie przypomnic?
                • asmall4 Re: Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarży 04.01.09, 16:21
                  ,tak
                  > podlaczylem sie,ale ty mnie swiadomie sprowokowal

A ty "swojej" musisz płacić za usługi seksualne ??
                  Bo jeśli nie , to nie powinieneś się podłączać pod mój post.
                  Nie rozumiesz prostej logiki ?
                  Przestań się już więcej ośmieszać :)
                  • igor_53 Re: Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarży 04.01.09, 16:32
                    masz racje,dyskutujac z toba,osmieszam sie.
                    • asmall4 Re: Naftohaz: Rosja wysyła mniej gazu, by oskarży 04.01.09, 18:17
                      Nie maskuj biednym tekstem błędów w swojej logice ...
                      Nie nada ...
    • mops1111 Kreml stosuje stara i wytarta taktyke 04.01.09, 14:45
      w celu oglupiania i dezinformacji. Rozmowa Putina z gazownikami
      mogla wygladac w ten sposob:
      "Zakrecilismy im gaz, wiec skoro nie maja swojego to jest logiczne,
      ze kradna ten, co plynie na Zachod, skoro spada cisnienie na
      przsylowni. Tylko nieliczni znajacy nasze sprytne metody moga teraz
      twierdzic, ze przykrecamy rowniez Europie, zeby ja podburzyc przeciw
      Ukrainie, ktora wystawiona na naciski ze Wschodu i Zachodu nie
      bedzie sie mogla dlugo oprzec naszemu szantazowi."
      "Jaki jest nastepny nasz krok?"
      "Wynajmie sie usluzna firme najlepiej z Zachodu i ona potwierdzi
      nasze oficjalne stanowisko."
      "Czyli nie odkrecamy na razie na nowo?"
      "Na Krymie odkreccie, tot to on juz prawie nasz..."
      • igor_53 Re: Kreml stosuje stara i wytarta taktyke 04.01.09, 14:53
        juz lepiej poczytac gekona o jego elfach,a te banaly,czyta sie od lat.Mops nawet
        nie stara sie uwiaregodnic swoi bzdety."Na Krymie odkreccie, tot to on juz
        prawie nasz...",cie kawe,jak to "ruskie" moga odkrecic na Krymie,o ile rury
        osobnej na Krym ,nie ma.
        • pimpus18 Igor, 04.01.09, 15:01
          jeśli masz problem z jakimś polskim określeniem, to zajrzyj do słownika.

tu jest jeden:

sjp.pwn.pl/lista.php?begin=elf
          • eva15 Re: Igor, 04.01.09, 15:08

Albo zapytaj nas. Dziś pytanie, jutro odpowiedź.
            • igor_53 Re: Igor, 04.01.09, 15:17
              Eva dzieki za propozycje,ale mam pod reka zone,z krwi i kosci Polka.Chetnie mnie
              pomoga,ale w dyskusjach z gekonamo i innymi assmallami,wiedza nie jest
              potrzebna,bo dla nich i tak to nie ma zadnego znaczenia.A dyskutowac z toba o
              elfach, podpiepszajacych gaz,ja przeciez nie bede.
          • igor_53 Re: Igor, 04.01.09, 15:14
            pimpus,dzieki.Ale ja czerpie wiedze z innych zrodel.A to cytat-:Elf - stworzenie
            rodem z mitologii germańskiej i skandynawskiej. Z początku elfy były
            pomniejszymi bożkami natury i płodności, później były przedstawiane jako
            chochliki lub duszki leśne bądź wodne..Ale z podanego przez ciebia
            zrodla,dowiedziel sie,ze nic w tym swiecie nie jest prawdziwe.A slowu
            drukowanemu nie mozno wierzyc.
            • gekon1979 Re: Igor, 04.01.09, 15:15
              tu jest obrazek elfiej czarownicy
              ma ona rozdzke do kradziezy gazu
              mythicmktg.fileburst.com/war/us/home/images/armiesofWAR/darkelves/socc_10.jpg
              • asmall4 Jak eva15 pogoni ukraińcom kota ... 04.01.09, 15:24
                gry.onet.pl/_i/foty/ginacarano4.jpg
                • igor_53 Re: Jak eva15 pogoni ukraińcom kota ... 04.01.09, 15:39
                  sva15,czy ty tak naprawda wygladasz?Moje serdce ,juz zaczelo bic szybciej.
                  • eva15 Re: Jak eva15 pogoni ukraińcom kota ... 04.01.09, 15:44
                    igor_53 napisał:

> sva15,czy ty tak naprawda wygladasz?

Nie, ja mam włosy blond i zielone oczy.

>Moje serdce ,juz zaczelo bic szybciej.

Jak cię żona zleje, to Ci serce dopiero zacznie walić. Jak młot.
                    • igor_53 Re: Jak eva15 pogoni ukraińcom kota ... 04.01.09, 15:53
                      eva,czy twoi oczy naprawde sa zielony??!!!!Ach moje slabe serdce!!
                      • eva15 Re: Jak eva15 pogoni ukraińcom kota ... 04.01.09, 15:56

Naprawdę, na 100%.
                        • antyreakcjonista Re: Jak eva15 pogoni ukraińcom kota ... 04.01.09, 16:04
                          Ja tez jestem blondynka o zielonych oczach
                          buhahaha;)
                        • igor_53 Re: Jak eva15 pogoni ukraińcom kota ... 04.01.09, 16:08
                          eva15 napisała:> Naprawdę, na 100%<.Blagam o adres!!!
                          • asmall4 masz :) 04.01.09, 16:31
                            www.nerve.com/CS/blogs/scanner/2008/01/23-End%20of%20Month/sexy_russian_uniforms.jpg
                            • igor_53 Re: masz :) 04.01.09, 16:33
                              piekna,ale nie ten kolor oczy maja.
                              • asmall4 Bardziej prawdziwa wersja Evy15 na stanowisku :) 04.01.09, 16:39
                                andrey.makhonin.ru/images/karakul.jpg
                                • igor_53 Re: Bardziej prawdziwa wersja Evy15 na stanowisku 04.01.09, 16:42
                                  to nie jest eva.Eva ma zielone(ach moje serdce) oczy.
                          • eva15 Re: Jak eva15 pogoni ukraińcom kota ... 04.01.09, 17:07

No nie mogę, nie mogę narażać Twojego słabego serca. Pamiętaj, masz
                            żonę i dzieci, musisz jakoś dalej żyć bez mojego adresu.
                            • igor_53 Re: Jak eva15 pogoni ukraińcom kota ... 04.01.09, 17:36
                              dzieki,ze przypomniala mnie o dzieciach,tak juz ze mna jest,jak zobacze,czy
                              wyobraze piekna kobiete,to o wszystkim zapominam.Wracam do rodziny.Ale tesknic
                              bede .
                              • eva15 Re: Jak eva15 pogoni ukraińcom kota ... 04.01.09, 17:55
                                igor_53 napisał:

>Ale tesknic bede .

Tak trzymaj!
      • antyreakcjonista Re: Nie tylko Krymie 04.01.09, 16:09
        Bo i caly region bylej Noworosji jest bliski Rosji, odrebny mentalnie od reszty a zwlaszcza zachodnich regionow Ukrainy, tyczy sie to tak Ukraicow jak i Rosjan
    • gekon1979 Uwaga!!!!! niejaki igor rozpowszechnia falszywa 04.01.09, 15:20
      klamliwa propagande na temat elfow!!
      • igor_53 Re: Uwaga!!!!! niejaki igor rozpowszechnia falszy 04.01.09, 15:40
        gekon,nie siej paniki.Zaden Isor nie rozpowczechnia falszy,to tylko
        Wikipedii.pl.wikipedia.org/wiki/Elf_(fantastyka)
      • kacap_z_moskwy Ork z mordoru sie odezwal 04.01.09, 16:47
    • antyreakcjonista W co gra ukrainska wladza... 04.01.09, 15:44
      Biorac pod uwage ze nawet konkurencyjna cena nie jest w stanie zapewnic konkurencyjnosci przestazalej gospodarki ukrainskiej a poparcie dla pomaranczek stopnialo ponizej zera jedyna szansa na wyplyniecie na wierzch jak przyslowiowe gowno jest wzniecenie jak najwiekszej burdy gdzie przy okazji mozna pograzyc tak swoj narod jak i bliskiego sasiada
      www.rp.pl/artykul/40,242710__Rosjanie_nie_maja_gdzie_magazynowac_gazu_.html
      • igor_53 Re: W co gra ukrainska wladza... 04.01.09, 15:49
        antyreakcjonista ,samo twoje pytanie,mnie wydaje sie ,jest bledne.Wladza
        ukrainska w nic nie gra,a to z racji tego ,ze wladzy na Ukrainie niema.To co tam
        siedzi w fotelach premiera,czy Prezydenta,tym krajem nie rzadza.Zreszta,tym
        krajem w tej chwile juz nikt nie rzadzi.Wlasnie dla tego Gazprom ma duze klopoty
        z poszukiwaniem partnera dla rozmow.
        • antyreakcjonista Re: W co gra ukrainska wladza... 04.01.09, 16:02
          Ale ja o tym pisze, obecne "elyty" u wladzy a szczegolnie juszczenowskiej genezy nie maja nic do stracenia a po ich zachowaniu mozna wnioskowac gdzie maja narod liczac ze przy rosnacym niezadowoleniu spolecznym i ciaglemu blokowaniu negocjacji a w niedalekiej przyszlosci jak sadze i blokowaniu dostaw do unii licza na podkniecie kremla ktore to beda mogli natychmiast wykorzystac i dalej pasozytowac jak to roba obecnie.
          • wianuszek_kresowy Re: W co gra ukrainska wladza... 04.01.09, 16:13
            Dobra, dobra kacapy... Rosji w nurkowaniu do dna nikt nie musi
            pomagac, na swiecie kryzys i to sie dzieje z eksporterami surowcow.
            To, ze wowa potrzebuje mnoga djenieg to fakt, ale, ze ich nie
            paluczit to drugi;) Zapotrzebowanie maleje, w zwiazku z czym ceny
            leca na dol.
            • walter62 Re: W co gra borrat? 04.01.09, 18:19
              Barrat vel borrka ty w jaki sposób się klonujesz? Przez pączkowanie?
              To co z tą jedną szarą komórką - chyba została przy poprzedniej twojej ksywie.
              Ten "wianuszek" dla papani twojego idola czy dla banderrki?

www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20080508&id=sw21.txt
    • kacap_z_moskwy Ladnie klamie 04.01.09, 16:46
      A ze polskie media to z zachwytem podtrzymuja, nie mowi dobze o polskich dzienikarskich umyslach.

1. Gazprom ma UMOWE tranzytowa do 01.01.2011 roku.
      2. Taryfy za tranzyt przez Ukraine juz teraz sa WIEKSZE niz w Czechach, Slowacji, Austrii, Wlochach, Francii, Niederlandach, Bulgarii, Grecji i Turcji.
      3. Gazprom idzie juz do sadu, bo ma na rekach umowe z Naftogazem
      4. Dwie spolki gdzie Gazprom ma udzialy, przy tym jedna z nich sprzedaje gaz do Polski, tez ida do sadu, bo Naftogaz nie wydaje im ich gaz z magazynow!
      5. Gazprom zapowiedzial ze pojdzie do sadu w Kijowe o wyplate za klamstwo ze nie wysyla gazu i ze nie ma umowy tranzytowej. Bo twerdzenie o tym publicznie, w tym oskarzanie, prawo traktuje odnoznacznie.
      6. Stacje pomiarowe sertifikowane przez firme auditorskie sa w Rosji i za zachodnia granica Ukrainy. Mimo wydzielenia pienedzy z EU na Ukrainie tak i NIE powstalo normalnej stacji pomiarowej. Nawet jednej. Bo potrzeba min 5!
      7. gazprom.ru/news/2009/01/041740_33509.shtml (jest i po angelsku)
      8. gazprom.ru/news/2009/01/021645_33500.shtml

• wianuszek_kresowy Re: Ladnie klamie 04.01.09, 17:11
        Kacap jeszcze zadnego stwierdzenia z niezaleznych zrodel nie
        slyszalem, jak do tej pory tylko stwierdzenia, pogrozki i placz
        kacapskiej propagandy.
        • kacap_z_moskwy Re: Ladnie klamie 04.01.09, 17:41
          A jakie to stwerdzenia? I co za niezalezne zrodla? Polskie? Nie smiesz.
      • asmall4 Re: Ladnie klamie 04.01.09, 17:35
        A czekiści do kiedy mają umowę na rządzenie na Kremlu ?
        I z kim ją podpisywali ?
        • kacap_z_moskwy Re: Ladnie klamie 04.01.09, 17:42
          A kto to czekisci? I co za umowa? Z Polska zadnych podobnych umow nie mamy.
          • asmall4 udajesz wariata ? 04.01.09, 18:08
            "Władimir Władimirowicz Putin posłuchaj po rosyjsku ?/i (ros. Владимир
            Владимирович Путин; ur. 7 października 1952 w Leningradzie, ob. Sankt
            Petersburg)[1] – rosyjski polityk, prawnik, działacz państwowy; funkcjonariusz
            KGB w latach 1975-1990"

Z tej "pracy' się nie odchodzi , aż do śmierci :)
            • kacap_z_moskwy Re: udajesz wariata ? 04.01.09, 18:51
              Na powarznie troche ci napisze. KGB dzieli sie na kilka odzialow. Z ktorych tylko jeden byl, powiedcmy tak, nie bardzo popularny u niektorych ludzi. A wywiad pracowal na rzec Ojczyzny. Jak i teraz pracuje. I nikt u nas tej pracy sie nie wstydzi, nawet wiecej, sa szanowani ze pracowali dla Ojczyzny, ze jej nie zdradzili. Bo w naszej mentalnosci nie zdradza sie Ojczyzny, nawet jak jest inna niz sie chce. Jeden narod to robi latwo. Najperw wywoluje rewolucje, buduje system represyjny, a potem ucieka. Ale inni narody Rosji nie zdradzali swej Ojczyzny, nawet jak dla nas ci komuchy byli go..nem.
              To na powaznie. Ale dalej juz chyba nie da sie z takimi jak pan n apowazne rozmawiac. Bo ze sciana sie nie dyskutuje.
              • asmall4 Re: udajesz wariata ? 04.01.09, 19:57
                Kupa bzdur , nic na temat .
                Widać ruscy do końca zgłupieli , jeśli szanują swoich katów , czekistów .
                A może to wynik nie rozliczenia 70 lat komuny ?
                Jakby nie patrzeć to Pederacja=CCCP-bis .
      • igor_53 Re: Ladnie klamie 04.01.09, 17:41
        Denis,niechcialem komentowac twoj post,no bo coz tu komentowac?Z prawda nie
        dyskutuje sie,chiba ze jestes asmallem,czy innym inteligentnym inaczej.Mam
        pytanie,wiesz kiedy mamy "Рождество",bo niestety ja ciagle zapominam.
        • kacap_z_moskwy Re: Ladnie klamie 04.01.09, 17:44
          7 января. 6 - сочельник.
          • igor_53 Re: Ladnie klamie 04.01.09, 17:50
            Denis ,dzieki.С наступающими праздниками!!!To na wypadek,jakby nie mialem okazje.
            • kacap_z_moskwy Re: Ladnie klamie 04.01.09, 18:01
              А мы все празднуем. И не прекращали :)
              • igor_53 Re: Ladnie klamie 04.01.09, 18:11
                Знаю и завидую.Я праздновал только один день,1 января.Но не буду жаловаться,это
                мой выбор.
                • kacap_z_moskwy Re: Ladnie klamie 04.01.09, 19:14
                  Мне тоже на работу надо было сбегать. Главное, чтоб все было хорошо. Как говорила Раиса Горбачева,- "Счастье есть, его не может не быть"

С наступившим и наступающим!

PS Хулиганов не обижай!
                  • euro_walutowy_oszust_donek Hitler-Putin_Chce_Wyziębić_Europę __:o))))))))))))) 04.01.09, 20:21
                    kacap_z_moskwy napisał:

> Мне тоже на ра
                    > ;боту надо был
                    > ;о сбегать. Гл
                    > 72;вное, чтоб вс
                    ...............................

TO POWAŻNA USTERKA !:)))

ZAMIAST LITER KRZESEŁKA !:))))))

--------------------------------------

Rzeczpospolita:

dolarów,
                    Ukraińska taryfa za tranzyt gazu (do Europy Zachodniej) także powinna zwiększyć się
                    o 30 proc. i wynieść 2-2,2 dolara za tysiąc metrów sześciennych na odcinku 100 km"
                    - napisał Juszczenko.
                    ........................................................................................

• dystans4 Re: Hitler-Putin_Chce_Wyziębić_Europę __:o))))))) 04.01.09, 21:19
                      Przypomina mi to opowiadania (przede wszystkim Giertycha i Leppera)o tym, jak to po wejściu do UE cukier i cała masa innych towarów zdrożeje kilkukrotnie. Zgodnie z przedstawioną logiką powinny drożeć równo, jak w socjaliźmie.
                      Wszystko to teoria równie solidna co błyskotliwa. Jedno mnie dziwi - że normalni ludzie z Panem rozmawiają. Może to wyrozumiałość dla osób szczególonej troski

buldog.
                      • kon-donek_wermahtowy_lodziarz Re: Hitler-Putin_Chce_Wyziębić_Europę __:o))))))))) 04.01.09, 23:21
                        Rzeczpospolita:

dolarów,
                        - napisał Juszczenko.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Polskojęzyczna kacapska i folxdojczowska
                        śmierdząca sfołocz znowu szczeka
                        na wezwanie kacapskiej ambasady !!

w samej tylko Warszawie
                        jest tego ok. 50 tysięcy !!!

- potomków sowieckich okupantów
                        mówiących doskonale po polsku
                        myślących jak hitler-putinokio
                        opłacanych przez rosyjską ambasadę

na forum ożywia się
                        ta wredna zgraja gdy trzeba bronić
                        hitlerowskiej qrwy rosji :)

Jak najszybciej trzeba dobrać się do d....
                        tego szpiegowskiego, dywersyjnego
                        kacapskiego badziewia !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka