Dodaj do ulubionych

Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność

19.04.09, 17:51
A co niby policja ma robić? Ścigać się z motocyklami w środku miasta?
Obserwuj wątek
    • maruda.r A może chodzi o pazerność? 19.04.09, 18:22

"Idzie wiosna- będą warzywa"- to jedno z haseł ogłoszonej właśnie policyjnej akcji,

Mnie to hasło kojarzy się z wyłudzaniem łapówek przez policję. Ciąg
      skojarzeniowy: zielone, sałata, kapucha, pieniądze.

• ril Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 18:41
      Słuszny artykuł. Pod moimi oknami też regularnie odbywają się wyścigi, Drogówka
      mogłaby stanąć z radarem i kosić zawodników. No, ale musiałaby pracować po nocy...
      Podobno problemem jest, że pieniądze z mandatów zasilają budżet państwa, ale nie
      bezpośrednio budżet policji, więc ta nie ma interesu w skutecznym zwalczaniu
      łamiących przepisy.
      • dyziek_0 Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 19:30
        A ja pozwolę sobie mieć nieco odmienne zdanie od moich poprzedników.
        Abstrahując od tego, że wiele naszym "dzielnym" policjantom
        można zarzucić w kwestii wykonywania swoich obowiązków / przykłady na życzenie/ - to jednak proszę Waszmościów o większą sprawiedliwość w
        ocenie ich pracy.
        Już wyjaśniam o co mi chodzi: niedawno w telewizji pokazywano reportaż z wypadku jakiego doznał jakiś dureń na motocyklu /wypadek zakończył się śmiercią motocyklisty / a o jego spowodowanie oskarżono
        interweniujących w zdarzeniu policjantów. Otóż na sygnał do zatrzymania się dany przez interweniujących policjantów, gość nie dość, że nie zareagował, to jeszcze usiłował jednego z interweniujących rozjechać. W efekcie policjanci użyli broni i cymbał zginął. Ja mam do tych policjantów o tyle pretensje, że w ten
        sposób pozwolili, by dureń uniknął odpowiedzialności karnej za usiłowanie zabójstwa.
        Ile kłopotów miał policjant który broni użył również transmitowała telewizja. To zamiast dać chłopu nagrodę za skuteczność, ciągano go po sądach przez ileś lat i do dziś nie wiadomo, jak sprawa się zakończyła.
        Jeżeli w związku z tym nic się / w polskim prawodawstwie/ nie zmieni, za chiny nie będę miał pretensji do " psów", że w d..ie
        mają egzekwowanie przepisów wobec durni na motocyklach. Ja również,
        mając na utrzymaniu rodzinę w życiu nie ryzykował bym pościgu za idiotą gnającym po mieście 200km/h tylko po to, by go sąd po przesłuchaniu wypuścił ze względu na " niską szkodliwość czynu.
        Do Sz. Pana Redaktora: A co by Pan napisał, gdyby policja użyła do zatrzymania takiego idioty za pomocą "kolczatki" /najazd na kolczatkę przy 200km/h = śmierci/????????? Już wyobrażam sobie histeryczne artykuły o bezwzględności policji.
        Proszę się więc zdecydować; ma ta policja interweniować, czy nie.
        Pozdrawiam.
        • varberg Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 19:46
          Tylko, że ta akcja nie uderza w piratów na motocyklach a w ogół motocyklistów. Wywołując własnie takie skojarzenia jak w Pana poście: motocykl = idiota = 200km/h. A to potem budzi agresję na drodze. Wiem bo od 10 lat jeżdżę motocyklem. Mimo, że jeżdżę spokojnie a motocykl jest turystyczny spotykam się ze znacznie większą agresją na drodze niż podróżując samochodem.
          Proponuje kiedyś się przejechać i zobaczyć jak to jest z drugiej strony.
          Co do chłopaków ścigających się na ścigaczach, nie bronie ich. To ten sam pokrój ludzi, którzy ścigaja się w beemkach i golfach. Czesc z nich zmadrzeje i przestanie, czesc sie zabije a czesc pewnie pozostanie niereformowalna.
          • ned_pap Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 21.04.09, 06:32
            W jaki sposób objawia się owa "agresja"? Nagle otwierają drzwi, kiedy ich wyprzedzasz, czy też może wyrzucają ci coś pod koła? A może strąbią i zbluzgają, kiedy pojawiasz się znikąd, albo spokojnie przepychasz się przez korek?
            Jak ktoś ma kompleksy (żałosny Hubert Urbański, który "nie życzy sobie"), to bierze wszystko do siebie. Jak ktoś kompleksów nie ma, to dowie się, do kogo jest skierowana akcja.

Moim zdaniem akcja jest bardzo dobra - wali hasłem po oczach i nazywa rzeczy w najprostszy sposób. Nawet jak dotrze do jednej osoby - warto.
        • ministrant1-pl Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 22:49
          dyziek_0 napisał: > Proszę się więc zdecydować; ma ta policja
          interweniować, czy nie.> Pozdrawiam.

Nigdy nie zadawaj przygłupom na stanowiskach takich pytań, bo
          odpowiedzi będą zawsze różne w zależności od tego, jaki jest związek
          z interesem.
      • ministrant1-pl Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 22:44
        ril napisał: > Podobno problemem jest, że pieniądze z mandatów
        zasilają budżet państwa, ale ni> e> bezpośrednio budżet policji,
        więc ta nie ma interesu w skutecznym zwalczaniu> łamiących przepisy.

No właśnie i należy zadać pytanie, komu na tym zależy, żeby
        utrzymywać taką patologię?. Już czas, żeby to zmienić i pieniądze z
        mandatów w określonym procencie powinny zasilać budżet miejscowej
        policji. Jestem przkonany, że szybko przestępczość zniknie a na
        ulicę wyjdzie w proteście loobby pseudo prawników, kórym się sucho
        zrobi w kieszeni. Sądy nie bedą już przeciążone pracą a mózgi
        sędziów przemęczone co spowoduje wydawanie wyroków zbliżonych do
        oczekiwań społecznych i zacznie panować w końcu ład i porządek o
        który, niestety tylko niektórym chodzi.
        • turzyca Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 00:22
          Już czas, żeby to zmienić i pieniądze z
          > mandatów w określonym procencie powinny zasilać budżet miejscowej
          > policji. Jestem przkonany, że szybko przestępczość zniknie

A ja jestem przekonana, ze przestepczosc bedzie sie miala znakomicie. Dlaczego?
          Bo zeby zwalczac przestepczosc trzeba poswiecic czas i srodki, a jak sie juz nam
          uda zlapac przestepce to nie placi on mandatu tylko jest karany przez sad i
          trafia do wiezienia, placi grzywne, odwala roboty spoleczne, ale nie placi mandatu.
          Uzaleznienie pracy policji od mandatow skonczy sie tym, ze policja sie skupi na
          bezpiecznych a dobrze platnych drobiazgach (babcie z pietruszka, studenci
          przebiegajacy na migajacym zielonym, zeby zlapac autobus), a dzialania
          dlugoplanowe i wielofazowe jako niedochodowe znikna z listy priorytetow. I
          pewnie nie tylko priorytetow ale w ogole listy zadan.
      • michalw4 Redakcja głupim narzekaniem przykrywa bezmyślność 19.04.09, 23:43
        Jakoś żadnych konstruktywnych propozycji nie widzę w tym artykule, sama krytyka.
        A co ma policja zrobić panie red. Czuchnowski? Strzelać do motocyklistów?
        Przecież wiadomo, że motocyklistę, który nie chce się dać złapać nikt nie
        zatrzyma żywcem. Kolczatkę ominie, na widok blokady zrobi zwrot w miejscu,
        przejedzie między słupkami i ucieknie chodnikiem. Podjedzie radiowóz na jedna
        ulicę, to się smsami ostrzegą i pojadą gdzie indziej. A jak spiszą numer i
        przyjadą pod dom, to właściciel powie, że pożyczył motor "koledze Łysemu,
        nazwiska nie znam" i żaden sąd go nie ukarze mandatem. Bo że fotki z radaru
        przez szybę kasku trochę kiepsko wychodzą to chyba nie muszę mówić...

Hasło jest dobre bo brutalne i kontrowersyjne, trafiające do młodych ludzi.
        "Bądź przezorny na drodze" raczej 20-latka na motorze nie przekona. A
        niepełnosprawni się nie obrażą, bo najlepiej wiedzą jaki to los i jak ważne jest
        żeby było mniej ofiar wypadków. Więc może by tak zejść ze świętego oburzenia
        brakiem poprawności politycznej hasła i napisać parę reportaży o ludziach
        żyjących na wózku po wypadkach. Może ci co mają "trochę więcej wyobraźni"
        przeczytają.
    • varberg Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 19:37
      Wrzucanie wszystkich do jednego worka napewno nie przyniesie korzyści. Policja powinna ścigać piratów na motocyklach. Tak samo jak piratów w samochodach i ciężarówkach.
      Nazywanie wszystkich motocyklistow warzywami moze spowodowac jedynie większą agresję co mniej rozwinietych kierowców samochodów wzgledem motocyklistów oraz postrzeganie motocyklistow jako ogół przez spoleczenstwo jako niebezpieczną i głupią grupę ludzi.
      Czy nie lepiej było by przeprowadzić akcję promującą bezpieczną jazdę, ostrożność względem siebie na drodze lub doszkalanie swoich umiejętności jazdy?
    • leszum Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 19:45
      Nie zgadzam się z autorem - uważam, że takie haslo przemawia do wyobraźni. Nie wiem, czy autor zdaje sobie sprawę, ale pościg z idiotą na motocyklu pędzącym ok. 300 km/h jest niebezpieczny. Dodatkowo policja nie może użyć broni/kolczatek/blokad, bo zostanie oskarżona o okrucieństwo/zastosowanie środków nieadekwatnych do zagrożenia. Motocykliści (oraz jeżdżący na quadach) zachowują się nieodpowiedzialnie, dlatego taka kampania powinna szokować - jeśli uratuje choć jednego debila od wózka inwalidzkiego lub śmierci to nie będzie nieudana.
      Natomiast wydaje mi się, by doszły do tego zmiany w prawie - czyli "idioci leczą się nie na koszt państwa" - nie może być tak, że ktoś po wypadku, który spowodował z własnej głupoty i nieodpowiedzialności będzie obciążał wszystkich podatników kosztami swojego leczenia - sam cieszył się wolnością, prędkością to niech sam się leczy.
    • bradley.st Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 19:48
      Z calym szacunkiem dla autora tekstu.

To nie ma byc finezyjna i wysmakowana intelektualnie "reklama" adresowana
      wylacznie do niedoszlych absolwentow filmoznawstwa na Uniwersytecie
      Jagiellońskim albo studentow dziennikarstwa na UW.

Ta (i poprzednia) akcja ma trafiac do jednostek uposledzonych na umysle, ktore z
      determinacja i dobrowolnie narazaja sie na smierc.

Owszem, hasla sa niesmaczne. Moze jednak trafia do jakiegos przyglupa, ktora
      nastepnym razem POMYSLI.

Co proponuje Pan w zamian - po tak "konstruktywnej" krytyce? Moze billboard:
      "Minister Zdrowia ostrzega: Jazda motocyklem moze skonczyc sie smiercia"?
      Koniecznie z czarna kokardka w lewym gornym rogu! Szalenie taktowny i wywazony.
      A jaki skuteczny!
    • tymon99 Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 20:01
      gdyby celem kampanii było zmniejszenie śmiertelności motocyklistów, byłaby
      skierowana do kierowców samochodów!
      • krnasl Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 23:42
        Możesz rozwinąć?
        • tymon99 Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 13:48
          owszem, mogę rozwinąć: w wypadkach z udziałem motocykli przyczyna nr 1 ma na
          imię 'nieustąpienie pierwszeństwa przez kierującego innym pojazdem'.
    • tredve Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 20:08
      Hasło jest głupie, ale z drugiej strony podkreśla beznadziejną głupotę tych,
      którzy narażają życie innych. I nie ważne czy to są motocykliści czy kierowcy
      dwuśladów. Wszędzie można znaleźć kandydatów na nagrodę Darwina. I gdybyż
      tylko okaleczali lub zabijali siebie pół biedy. Wówczas ów gatunek stałby się
      szczęśliwie zagrożonym wymarciem. Ale ci ludzie są potencjalnymi mordercami
      całkiem przypadkowych osób. I to już nie jest takie śmieszne.
      Dlatego nie oburzałbym się na samo hasło. Do tego dodałbym kampanię reklamową,
      jak w innych krajach, pokazującą szczegółowo i drastycznie jak wygląda wypadek
      drogowy, co się dzieje i w jakich okolicznościach z ludzkim ciałem. Może to
      jakoś przemówi do wyobraźni domorosłych ścigaczy. No i oczywiście, Policja
      powinna działać, reagować, a tym samym zapobiegać tragediom jakie co roku są
      udziałem tysięcy ludzi. Gdyby zliczyć ofiary tych zdarzeń powinniśmy mieć
      żałobę narodową przez 365 dni w roku.
    • beamas1053 Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 20:50
      Zapraszam do Wrocławia na Al. Hallera. Jest na niej kilka miejsc, gdzie można
      ustawić radar i dalej w bezpiecznym miejscu zatrzymać szalejących na motorach.
      Z tej alei zrobili sobie tor wyścigowy. Był już jeden wypadek śmiertelny. I co?
      I nic.
    • aleksia-to-ja Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 22:10
      Zupełnie niezrozumiały artykulik. Faktycznie hasło: "już sie
      zabieramy do roboty, przepraszamy,że tak pózno" byłoby o wiele
      lepsze w tego typu kampanii, przemawiające do wyobrażni.
    • ministrant1-pl Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 22:35
      Policja w tym przypadku powinna tuż za przejściem dla pieszych
      wylewać olej na jezdnię, do osi jezdni. To zwolni ich z czynności,
      które są mało skuteczne a zabierają dużo czasu. Polecam gorąco.
      Skutek gwarantowany.
      • tymon99 Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 13:48
        olej, to by się tobie przydał. do głowy.
    • the_rapist O co tu się obrażać? 19.04.09, 23:05
      Przecież akcja nie jest skierowana do prawidłowo jeżdżących motocyklistów. Warzywami zostają szaleńcy. Że niby patrząc na plakat robia sie nagle uczuciowi i obraża ich dość brutalne, ale trafne porównanie?

Kaman, jak mawia Benhałer.
    • bokassa Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 19.04.09, 23:34
      Cuchnowski,i wszystko jest jasne,nawet najlepszy tekst w słusznej
      sprawie,ale napisany przez tego dziennikarskiekiego szczura do
      żadnej ważnej sprawy nikgogo nie przekona.
      • pawel_zielinski80 Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 00:04
        Ten czlowieczek na rysunku przypomina bardziej rowerzyste niz motocykliste.

Zamiast scigac motocyklistow po ulicach nie prosciej by bylo wysylac im do domu
        mandaty?

Czy nie mozna by wprowadzic na terytorium UE obowiazku montowania w motorach
        blokady predkosci do powiedzmy 200km/h albo mniej?

Motocyklistow mogly by spowolnic progi zwalniajace na skrzyzowaniach umieszczone
        takze po stronie drogi z pierwszenstwem przejazdu.
        • fiacik-f1 Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 01:33
          Z tą blokadą to nie przesadzaj, bo Ci w aucie też zamontują taką do 130. Więcej
          Ci przecież nie potrzeba i nie wolno .
          • nastaw Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 04:24
            A może taka blokada uratuje Ci życie? Nie pomyślałeś o tym? Może dzięki takiej
            blokadzie także w samochodach, w ostatni świąteczny weekend zginęło by nieco
            mniej niż 25 osób.
            Problem Polaka za kierownicą tkwi w tym, że każde ograniczenie odbiera jak
            odbieranie mu praw. A przepisy drogowe są przecież tylko w jednym celu...żebyśmy
            się nie pozabijali.
          • zalobanarodowa Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 13:04
            A ty jezdzisz wiecej niz 130? Jesli tak to jestes piratem. Jesli nie, to po co
            ci więcej? Powinno byc ograniczenie w autach do 130 i koniec.
    • nastaw Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 04:47
      Nie zgadzam się z tezą, że tak głupie hasło jest złe. Do każdego trzeba przemawiać jego językiem. Tekst o ostrzeżeniu ministra zdrowia jest najlepszym dowodem...

Ale święta racją, że policja nic w tej sprawienie robi.

NIE JEST TAK, ŻE NIC NIE DA SIĘ ZROBIĆ!

Nie możliwe, że jedynym sensownym działaniem jakie może podjąć policja jest publikowanie haseł równie głupich jak ci, do których maja trafić!

W Warszawie jest rozbudowany system monitoringu. I policja może wiedzieć, że ktoś pod domami centrum jeździ na tylnym kole, zanim ryk jego silnika dotrze do moich okien 2 ulice dalej. Ale widać nikogo to nie interesuje, bo kolesie latają tak czasem i z 15 minut między Jerozolimskimi a Królewską.

Nawet jeśli gość ma zakryte numery, to można dość dokładnie śledzić dokąd jedzie, którymi ulicami dojeżdża co dzień na Marszałkowską, czy w jakich bywa knajpach nie wstając zza biurka, nie wszczynając pościgu, ani nie rozkładając kolczatek.

Nie dam sobie wmówić, że musi tak być. Że latami musimy przekonywać piratów drogowych,że to dla nich niebezpieczne. I jak zrozumieją to przestaną. Przecież oni to świetnie wiedzą. Pewnie każdy znał kogoś kto się już zabił...

Wszyscy palacze wiedzą, że palenie szkodzi, zabija. Ale jakoś ta wiedza nie bardzo pomaga...
      • dyziek_0 Re: Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 08:47
        Ależ drogi "varbeg", - ja nie mam pretensji do motocyklisty jeżdżącego w zgodzie z przepisami. Ja powiem więcej, ja kocham motocykle jakie
        dziś widuję na ulicach. I wbrew Twojemu podejrzeniu, znam ten problem
        również z pozycji siedzenia kierowcy motocykla. 12lat /chmurnych i durnych / przesiedziałem na siedzeniu motocykla.
        Jednak ja wsiadałem na motor po to by pojechać nad morze, na ryby,
        na grzyby lub do Poznania na targi. Na myśl mi nie przyszło natomiast,
        by wyciągać maszynę po to, by szpanować po mieście na jednym kółku
        wkurw....ąc ludzi hałasem lub ryzykując życie swoje lub innych.
        I tylko o to mi chodziło,gdy pisałem swojego posta.
        Oczywiście zgadzam się również z opiniami "turzycy,leszuma,czy
        bradleya.st". Nie wszyscy przecież to durnie, aż tak żle nie jest.
        Bądżmy jednak bardziej sprawiedliwi w niektórych ocenach.
        I tylko tyle.
        Pozdrawiam wszystkich rozsądnych motocyklistów.
        Dyzio.
        • dar61 Re: bądźmy [dawcami nerek] 20.04.09, 10:45

Bądźmy bardziej wyrozumiali dla tych chłopaczków w stacjach obsługi,
          tych podbijających doroczne "badania" techniczne motocykli o
          poprzerabianych tłumikach.

Ach ten ryk moto-decybeli w centrum miasteczek! Ach to krwiożerecze
          spojrzenie przechodnia ogłuszonego hukiem strzelającego
          motocyklowego [i nie tylko] tłumika]...
          A do tego ten rozwiany 200-km prędkością lok wystający spod
          zaciemnionej szybki kasku. Żyć nie umierać...

---
          O niechęci w opłacaniu policjantom godziwej pensji, by ci chcieli
          mieć w ogóle chęć zatrzymać motocykl/ samochód z podrasowanym
          tłumikiem, nie wspominając.

W którym to europejskim kraju zdelegalizowano, nie dopuszczając do
          ruchu tamże, motocykle harlejowsko-dawidsonowskie [pisownia
          zamierzona]?..
    • haryjesion Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 10:44
      Hasło wstrząsające ale prawdziwe. Co do bezczynności... Proponuję
      autorowi felietonu pościg Kią C'eed za ścigaczem po wiejskiej
      wyboistej drodze pełnej zakrętów i dziur lub po krajówce, gdzie
      kierowcy mają głęboko gdzieś radiowóz na gwizdkach i nawet się
      centymetr nie odsuną. Bezcenne przeżycie. Proponuję również zapoznać
      się z ew. konsekwencjami jakie poniesie POLSKI POLICJANT podczas
      kolizji/wypadku spowodowanego podczas takiego pościgu. To nie USA,
      gdzie rozbija się radiowozy ku chwale ojczyzny a dzielni policjanci
      dostają medale za ofiarność. To polska rzeczywistość fundowana przez
      durne przepisy, gdzie np. kierowca karetki dostaje mandat podczas
      jazdy na sygnałach i potrącając ( nic się nie stało na szczęście )
      pieszą, która wtargnęła na pasy.
    • zalobanarodowa Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 20.04.09, 12:58
      Po pierwsze słowo warzywo nie ma wcale wydzwięku komicznego. Po drugie mam
      wrażenie że dziennikarzyna stara sie być bardziej poprawny politycznie niż
      ustawa przewiduje. Akurat hasła z laską i bryką po wypadku były bardzo
      trafione (chociaż niestety mimo wszystko sądze ze głebiej zastanowili się nad
      nim tylko ci ktorzy na skutek wlasnej głupoty sami wylądowali na takim wózku),
      to z warzywem może mniej ale tez daje do wyobraźni. A co do wycieczek
      osobistych w strone ludzi z reklamy to zazdroscisz im luzu czy co? Bo jak
      patrze na fotke to widze sfrustrowanego bucka.
      A w kwestii merytorycznej - nie sądze żeby jakiekolwiek hasła przemówiły do
      idioty na motorze.
      • sewa1 haslo trafia do wyobrazni 21.04.09, 09:41
        tu zgadzam sie z przedmowca. Nie widze w tym nic komicznego, jedynie
        ostrzezenie po ktorym przechodzi zimny dreszcz...
    • spieniona Policja głupim hasłem przykrywa bezczynność 15.06.09, 14:44
      moja opinia na temat takich kampanii:

pianareklamowa.blox.pl/2009/05/Spoleczna-propaganda-normalnosci.html
      zapraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka