Dodaj do ulubionych

Ofiara wypadku skazana na więzienie

22.06.09, 09:40
Dziwie sie, ze piszacy o tej sprawie maja tak malo pojecia o tym
czym jest prawo i jak ono funkcjonuje. Wina jednej strony nie musi
pomniejszac winy drugiej strony.
Obserwuj wątek
    • grefel Kur.a mać! 22.06.09, 09:48
      Tylko tyle na ten temat.
      • grefel Re: Kur.a mać! 22.06.09, 09:53
        Jednak nie, muszę coś dodać do tego wątku.
        Panu który dostał wyrok powinni podziękować, że uwolnił społeczeństwo od
        kolejnego zabójcy na drodze. Kto wie, czy gdyby nie ten wypadek, to jazda
        pijanego policjanta nie skończyła by się jak w historii poniżej:
        wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Pijany-kierowca-wjechal-w-grupe-ludzi-,wid,11241531,wiadomosc.html?ticaid=18409
        A tu jeszcze jedna próbka "umiejętności" pijanych kierowców:
        www.policyjni.pl/Policyjni/1,91152,6731626,Poscig_za_piratem_zakonczony_kraksa__WIDEO_.html
        • falco-neye Re: Kur.a mać! 23.06.09, 01:20
          Zgadzam się! Pijany gliniarz chyba wiedział na co się naraża wsiadając za kółko
          po kielichu!!! (Pomijam fakt, że po alkoholu trudno jest cokolwiek ocenić, np.
          prędkość innych pojazdów)
    • phlora Ofiara wypadku ???? 22.06.09, 10:01
      No, bez przesady! Obaj byli współwinni, ale ofiarą wypadku jest ten, co nie
      żyje. A tu? Żadnych wyrzutów sumienia, czy nawet zająknięcia się, że obaj
      złamali przepisy(sic!), tamten nie żyje, żadnego poczucia winy?
      Przekroczył prędkość o ponad 50% dopuszczalnej.
      • testereks Re: Ofiara wypadku ???? 25.06.09, 10:27
        phlora napisała:

> złamali przepisy(sic!), tamten nie żyje, żadnego poczucia winy?
        > Przekroczył prędkość o ponad 50% dopuszczalnej.

Albo nie umiesz liczyć, albo tam stoi znak ograniczenia prędkości do 30 km/h...
        Rozumiem, że zgadzasz się, by profilaktycznie skazano Cię na więzienie w zawieszeniu, gdy następnym razem przekroczysz dozwoloną prędkość?

PS. Zapewne nie masz prawa jazdy, więc Ci to nie grozi... Ale uważaj na pijanych kierowców - potrąci Cię na przejściu i jeszcze Cię skażą za to, że w wyniku uderzenia upadłaś poza strefą pasów, czyli w niedozwolonym miejscu...
    • michals-3 Ofiara wypadku skazana na więzienie 22.06.09, 10:33
      To jest zwyczajny skandal, a te komentarze powyżej po prostu porażają głupotą.
      Jeżeli ktoś zacznie do mnie strzelać z karabinu, a na koniec weźmie i sam się
      zastrzeli, to czy ja automatycznie będę temu winny tylko dlatego, że akurat
      jechałem szybciej niż xxx? A czym takie zdarzenie różni się od tego, co
      zrobił ten przestępca w mundurze?
    • rocez Wypadek i smierć były z powodu prędkości! 22.06.09, 10:47
      Po to są ograniczenia prędkości, aby między innymi można było
      wykonywać proste manewry. Jeżeli wyjeżdżam z podporządkowanej, a
      ktoś jedzie po mieście 100/h, a nie 50 km/h , to łatwo jest źle
      ocenić czas jaki ma się na manewr i wymusić. Winny jest ten kto
      przekracza prędkość! Po to na autostradzie, gdzie można jechać 100/h
      nie ma zwykłych skrzyżowań. Ponadto prędkość wpływa na skutki
      wypadków. 50/h - stłuczka, 100/h - trupy. Oczywiście, ze koleś
      zasłużył na karę. Zbyt duża prędkość jest przyczyna większości
      wypadków.
      • zakurzone Re: Wypadek i smierć były z powodu prędkości! 22.06.09, 18:54
        A pijany policjant daje przykład - on na pewno dobrze oceniał sytuację.
        Chciałbym widzieć jak Ty jeździsz 50km/h po mieście, po ruchliwej trasie, ba!
        20km/h w niektórych miejscach, gdzie takie ograniczenie obowiązuje...
    • wielki_czarownik A gdzie tu skandal? 22.06.09, 10:59
      Policjant był winny - bez dwóch zdań. Ale bohater artykułu też! W końcu przekroczył (i to sporo) dopuszczalną prędkość.
      W przypadku, gdyby policjant przeżył, to zostałby uznany za współwinnego i znając życie dostałby większy wyrok, niż drugi kierowca. Niestety zmarł w związku z czym ukarać go nie ma jak.
      Tu mamy klasyczną sytuację współwiny. Polega to na tym, że zarówno jedna jak i druga strona są winne zdarzeniu (niekoniecznie w takim samym stopniu). Obydwaj złamali przepisy, co doprowadziło do wypadku. Fakt, że zmarły złamał prawo mocniej nic nie zmienia, bo on już nie żyje a w związku z tym kary ponieść nie może.
      • mike_papa A gdzie tu skandal? 22.06.09, 12:00
        Z tego co zrozumiałem skandalem ma być wyrok w zawieszeniu za nadmierną
        prędkość. Nikt nie dyskutuje o tym, czy kierowca był współwinny, tylko o tym, że
        jego część winy była nieporównywalnie mniejsza niż zmarłego policjanta. Jeśli
        policjant by przeżył, musiałby chyba dostać dożywocie, żeby kary były współmierne.
        • wielki_czarownik Źle zrozumiałeś 22.06.09, 12:07
          Wyrok w zawieszeniu jest za spowodowanie wypadku drogowego ze skutkiem śmiertelnym. Za to grozi 8 lat, a 6 miesięcy w zawiasach to najniższa możliwa kara.
          Nasz bohater poprzez drastyczne przekroczenie prędkości stał się współwinnym tego zdarzenia i stąd taki a nie inny wyrok. Jak jeszcze raz podkreślam - wynik najłagodniejszy z możliwych.
          • mike_papa Re: Źle zrozumiałeś 22.06.09, 12:18
            Moim zdaniem bohater nie spowodował wypadku, tylko zagrożenie. Wypadek
            spowodował pijany policjant, ponieważ to on nie podporządkował się pierwszeństwu
            przejazdu, a to było przyczyną. Nie twierdzę, że skazany nie jest winny,
            natomiast wydaje mi się, że trochę innego czynu. Z komentarza wynika jasno, że
            wypadek spowodował policjant, a drugi kierowca tylko "dołożył" się do sytuacji
            swoim wykroczeniem.
            • mariuszdd Za szybko jechał :( 22.06.09, 12:23
              Jeżeli ktoś wyjeżdża z podporządkowanej,to zawsze wymusi pierwszeństwo a
              zwłaszcza na tym ,który za szybko jedzie,bo nie oceni odległości.
            • wielki_czarownik Ale 22.06.09, 16:02
              Gdyby ten facet jechał jak należy - 50 km/h to albo by wyhamował, albo by uderzył z mniejszą siłą i prawdopodobnie nie zabił.
        • spokojny.zenek Re: A gdzie tu skandal? 25.06.09, 10:39
          mike_papa napisał:

> Z tego co zrozumiałem skandalem ma być wyrok w zawieszeniu za nadmierną
          > prędkość.

Nie za prędkość, lecz za spowodowanie wypadku.
    • emeryt21 Ofiara wypadku skazana na więzienie 22.06.09, 13:07
      Taki wyrok to skandal.To,ze facet przekroczyl predkosc to napewno
      nie bylo przyczyna wypadku,wiec co to ma do rzeczy????
      • wlody1 Ofiara wypadku skazana na więzienie 22.06.09, 13:31
        Przyczyną wypadku było bez wątpienia wymuszenie pierwszeństwa.Z drogi podporządkowanej można wjechać na główną po całkowitym upewnieniu się że nic nie nadjeżdża.A ten pijany policjant po prostu wjechał prosto pod nadjeżdżający samochód.I gdyby tamten jechał 40km/h to też by był wypadek!
        Osobną sprawą jest ocena predkości.To są tylko szacunkowe dane w oparciu o skutki wypadku.Pozostaje pytanie o czas reakcji kierowcy który to czas mógł byc długi z różnych powodów np.oślepienia słońcem,przez deszcz,przez zachowanie innych uczestników ruchu itd,itp.Adwokat oskarżonego jest kiepski bo takie oceny można podważyć.
        Szkoda że zginął człowiek,ale zginął na własne życzenie.A może w ten sposób popełnił samobójstwo?Przecież takie rzeczy się zdarzają.Sąd chyba nie rozważył wszystkich możliwości...
        Gdyby sprawca nie był policjantem to zapewne wogóle nie byłoby sprawy!
        Kiedyś miałem wypadek-facet wyjechał z przyporządkowanej i bum! On zarzucał mi że przejechałem podwójną ciągłą.Policja uznała Jego całkowitą winę a ja nic nie dostałem bo to były tylko zeznania tamtego.Ale wtedy policjanci powiedzieli mi że i tak wina byłaby całkowita a Ja dostałbym tylko mandat za przekroczenie linii ciągłej.I tu mamy podobna sytuację-facet powinien dostać mandat za przekroczenie predkości a nie wyrok za spowodowanie wypadku!!!
        Moim zdaniem został skrzywdzony,tym bardziej że niecałe 80km/h to nie jest piractwo drogowe.Nie dajmy się zwariować...
        • mariuszdd Re: Ofiara wypadku skazana na więzienie 22.06.09, 13:53
          Jak nic wzmocnić auto ,mocniejszy silnik , zderzaki z kłami i kasować auta
          według ciebie "wymuszające" ,a tak naprawdę włączające się do ruchu ;).
          Skasujesz pijaka ,kobietę wracającą z pracy ,odwożącą dzieci lub jadącą po
          zakupy,kogoś który sie zagapił i innego gapę ,a i przechodnia przebiegającego
          drogę.
          Mass killer ha ha ha
    • arahat1 powinnien strartowac na europosla....mialby to z 22.06.09, 14:07
      glowy...sa przeciez instancje odwolawcze i gdyby jeszcze zaskaryzc pozniej sad za wyrok moze byloby w przyszlosci inaczej...sad bralby wszytsko pod uwage a nie tylko strone "zyjaca"...
    • dyktator_bolandy Ofiara wypadku skazana na więzienie 22.06.09, 16:00
      wyrok jest niewspólmierny do winy. Przekroczenie prędkości o 29 km/h
      to mandat w wysokosci 200-300zł. W tym przypadku przyczynienie się
      do wypadku oceniłbym na góra 10-15% , więc powinno sie go ukarać
      karą grzywny 2000 zł i tyle.
    • spokojny.zenek Znowu chamska manipulacja... 25.06.09, 10:39
      chamska manipulacja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka