cristinka 14.07.09, 21:26 Niech spoczywa w spokoju [*] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
led1908 Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:28 Wielka strata dla polskiego filmu i teatru [*].... Odpowiedz Link Zgłoś
von_borowiecky Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:28 Dziękuje i będę pamiętał. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:29 Zbigniew Zapasiewicz a Andrzej Łapicki Tak jak Duston Hoffman i Robert De Niro zawsze mi się ze sobą kojarzyli, mylili mieszali. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 22:35 A wiesz, że coś w tym jest :) Zapasiewicz był zdecydowanie lepszy, bardziej swiadomy warsztatu, no i grał bardziej róznorodne role, ale gdyby nie byli Polakami zyjącymi w takich a nie innych czasach, sądzę, z e byliby rozpoznawalni na swiecie jak De Niro i Hoffman. Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 23:22 [b]Nasi wspaniali aktorzy tacy jak własnie Zapasiewicz,Holoubek,czy Janusz Gajos,moga smiało mierzyc sie z najwiekszymi gwiazdami kina i teatru na swiecie.Ogromny żal,a jeszcze 2 tyg.temu słyszałam Jego głos w radiu. Odpowiedz Link Zgłoś
baxa mój ulubiony aktor :( 15.07.09, 12:49 Nie wiem co napisać; bardzo lubiłam pana Zapasiewicza miał niesłychanie męski zniewalający głos.Nie wiem czy był wierzący ale ja zmówiłam za Jego Duszę Zdrowaś Maria i Wieczny Odpoczynek.... Jeżeli pogrzeb odbędzie się w Warszawie to postaram się uczestniczyć. UWAŻAM,ŻE BYŁ AKTOREM TEJ WIELKOŚCI CO GUSTAW HOLOUBEK ŚP. CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
konikdrewniany07 Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:33 kończy się powoli wielka epoka teatru i filmu polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
okrutnik1 Moja ulubiona rola? 14.07.09, 21:38 dr Rygier w Szpitalu Przemienienia Odpowiedz Link Zgłoś
tomekdp Re: Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:42 Niesamowita strata - największy po Holoubku... A jeszcze wczoraj oglądałem w TVP Kultura wywiad z Nim, przeprowadzony co prawda 2 lata temu i pokazywany już nie raz, ale akurat ten wywiad mógłbym oglądać w nieskończoność. Jego rola Piłata w 'Mistrzu i Małgorzacie' to absolutny majstersztyk, właściwie jak większość znanych mi jego ról. Wielka niepowetowana strata. Niby czas już nadszedł, ale kto ma dziś zastąpić takich jaki ON??? Odpowiedz Link Zgłoś
ramyus Re: Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:44 tomekdp napisał: > Niesamowita strata - największy po Holoubku... A jeszcze wczoraj > oglądałem w TVP Kultura wywiad z Nim, przeprowadzony co prawda 2 > lata temu i pokazywany już nie raz, ale akurat ten wywiad mógłbym > oglądać w nieskończoność. > Jego rola Piłata w 'Mistrzu i Małgorzacie' to absolutny > majstersztyk, właściwie jak większość znanych mi jego ról. Wielka > niepowetowana strata. Niby czas już nadszedł, ale kto ma dziś > zastąpić takich jaki ON??? Chyba myslimy o tym samym wywiadzie.... Wielka, wielka strata. Dawno tak wielkiej straty nie bylo.... Odpowiedz Link Zgłoś
okrutnik1 Re: Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:48 Piłata grał Kreczmar, ale to bez znaczenia teraz Odpowiedz Link Zgłoś
tomekdp Re: Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:53 okrutnik1 napisał: > Piłata grał Kreczmar, ale to bez znaczenia teraz Piłata w "M & M" Macieja Wojtyszki grał Zapasiewicz i zrobił to koncertowo. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 22:40 Piłata u Woytyszki grał Zapasiewicz , jedna z najgenialniejszych jego ról . Bardzo chciałabym tę ekranizację "Mistrza i Małgorzaty " ponownie obejrzeć - zawsze trafiam tylko na część z balem u Wolanda, nigdy na sen Piłata;/ Odpowiedz Link Zgłoś
c0r1n Wspaniały Aktor - smutek i żal. 14.07.09, 21:40 I kto teraz zagra u Zanussiego, i kto zagra tak wspaniale w teatrze ? :( Odpowiedz Link Zgłoś
ramyus O jaka strata..... 14.07.09, 21:42 Co za strata.... Jeszcze wczoraj ogladalem w dluga rozmowe w TV Kultura...... Odpowiedz Link Zgłoś
atrams5 Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:44 Smutne, Ze odchodzą wspaniali ludzie naszego teatru. Głębokie wyrazy współczucia dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski10bis Pamietam takie zabawne zdarznie z Powszechnego 14.07.09, 21:45 z 1981 roku. Juz nie pamietam, jaka byla to sztuka, ale Zapasiewicz zapomnila tekstu. Co zrobil? Ano filuternie puscil oko do publicznosci, po czym oswiadczyl: "Chcialem Panstwu przedstawic moja kolezanke, ktora za chwile podpowie mi, co mam dalej mowic"; po czym elegancko wprowadzil na scene pania sufler. Publicznosc byla zachwycona, i bila brawo Odpowiedz Link Zgłoś
escott Pamietam takie zabawne zdarznie z Powszechnego 14.07.09, 22:28 Nie wierzę w polski teatr bez niego... Nigdy nie zapomnę jego Stomila. Jak strasznie przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
jus1981 Re: rola oficera pacyfisty w CK Dezerterzy 15.07.09, 09:22 O tak, tam byl rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
beamajsu Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:45 to bardzo smutna wiadomość :(( Odpowiedz Link Zgłoś
hanzel_gretyl [*] 14.07.09, 21:48 niezapomniany Kapitan Wagner z CK Dezerterow! wspanialy aktor, wielki czlowiek. Czesc Jego Pamieci. Odpowiedz Link Zgłoś
oranvag Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:50 "Zapasiewicz gra Becketta". Siedzieliśmy w pierwszym rzędzie, prawie mogliśmy go dotknąć. Dla takich chwil warto żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1515 Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:50 Smutne że odchodzą wielcy ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
halinkoo Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:51 Cudowny głos! Doskonały aktor, myślący. Wielki żal, wielka strata... Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:57 Odszedł jeden z niezastąpionych. Żegnaj panie Zbigniewie. Odpowiedz Link Zgłoś
satirre Zbigniew Zapasiewicz 14.07.09, 21:53 Skończył chemię, czy studiował? Genialny aktor. Odpowiedz Link Zgłoś
dzemski Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:56 Wielka szkoda, wspaniały aktor. (ja go jakoś dziwnie zapamiętałem z CK Dezerterzy) Odpowiedz Link Zgłoś
swiatlo Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 21:56 Wybitny aktor, jeden z moich ulubionych.... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.ablaze Odszedł od nas ostatni z wielkiej trójcy 14.07.09, 21:57 polskich aktorów - po T. Łomnickim, G. Holoubku. Zostały tylko serialowe miernoty.Żal, żal,żal ...... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
dzemski Re: Odszedł od nas ostatni z wielkiej trójcy 14.07.09, 22:03 andrzej.ablaze napisał: > polskich aktorów - po T. Łomnickim, G. Holoubku. Zostały tylko serialowe > miernoty.Żal, żal,żal ...... > [*] właśnie to samo powtórzył w 3PR Grabowski, bo to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
cubryna3 Odszedł od nas ostatni z wielkiej trójcy 14.07.09, 22:16 Nie mogę uwierzyć, że już nidgy nie zobaczę Go na deskach scenicznych. To wielka żałoba dla miłosników teatru. Ze śmiercią Mistrza Zapasiewicza kończy się pewna epoka, epoka Wielkich Aktorów, do których grona należał razem z Holoubkiem, Łomnickim i Świderskim. Szczęśliwi ci, którzy mogli ich oglądać na scenie. A teraz już wszyscy odeszli i nikt ich nie zastąpi. Zostaną w naszej pamięci wspomaganej taśmą, aż do momentu, kiedy i my odejdziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
renya Zapasiewicz ukończył PWST a nie chemię 14.07.09, 21:59 to tak w ramach sprostowania. Odpowiedz Link Zgłoś
vytrisalov Genialny aktor 14.07.09, 22:00 Gdyby Zapasiewicz byl aktorem w Stanach, to Hoffaman, De Niro i Al Pacino by MU buty mogli polerowac. Polska nigdy nie mogla sie czyms wybitnym na skale swiatowa pochwalic. Ale miala kilku absolutnie niesamowitych aktorow, do tego grona nalezal Pan Zapasiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś