zigzaur 24.07.09, 09:02 Ponieważ Semitami są także Arabowie (języki hebrajski i arabski są do siebie zbliżone), należałoby rozgraniczyć ilość incydentów antyżydowskich i antyarabskich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymon_gebert Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 09:09 Ucz się języków, bo języki to do wiedzy klucz. Zacznij od polskiego: pl.wikipedia.org/wiki/Antysemityzm portalwiedzy.onet.pl/65024,,,,antysemityzm,haslo.html sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2550410 Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 13:08 wiadomosci.onet.pl/waszymzdaniem/20407,co_to_jest_i_jak_dziala_hasbara,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
tvn13 Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 09:19 Rozumiem, że żydzi są narodem wybranym ale kurcze bez przesady. Po pierwsze niech dane prezentowane w tekście będą uzupełnione o ogólne dane dotyczące przestępczości i na bazie tych jakoś komentowane. Po drugie oczywiście nie popieram napadów i pobić ale czemu traktować je jakoś wyjątkowo jeśli dotyczą żydów. Na termin antysemityzm staje na baczność i biję się w pierś. Trochę mnie już to męczy. Boję się być nazwany antysemitą i wstydzę się swoich rodaków. Kurcze, to jakby jeść w restauracji rękami. Gazeto, czekam na wyzwolenie i przyznanie, że to też są ludzie!! Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_gebert Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 09:25 Antysemityzm był od wielu wieków jedną z najgłębszych ideologicznych skaz Europy. Gdy okazało się, że jest tak silny, że na antysemickich hasłach można nakłonić największe społeczeństwo Europy do popełnienia największej zbrodni w historii, wówczas okazał swoje prawdziwe oblicze. Nie widzi więc, że - nie tyle z poczucia winy, ale poczucia obowiązku - Europa powinna obserwować, walczyć i edukować jeśli chodzi o jakiekolwiek przejawy antysemityzmu. Zwłaszcza patrząc na nowy kontekst sytuacji społeczno-politycznej w państwach Europy Zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 09:30 szymon_gebert napisał: > Antysemityzm był od wielu wieków jedną z najgłębszych ideologicznych skaz > Europy. Gdy okazało się, że jest tak silny, że na antysemickich hasłach można > nakłonić największe społeczeństwo Europy do popełnienia największej zbrodni w > historii, wówczas okazał swoje prawdziwe oblicze. Nie widzi więc, że - nie tyle > z poczucia winy, ale poczucia obowiązku - Europa powinna obserwować, walczyć i > edukować jeśli chodzi o jakiekolwiek przejawy antysemityzmu. Zwłaszcza patrząc > na nowy kontekst sytuacji społeczno-politycznej w państwach Europy Zachodniej. I dlatego powinna popierać tworzenie gett dla palestyńczyków oraz aprobować barbarzyńską ekspansję(podpalanie pól i sadów) żydów na terenach okupowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 12:59 Jezeli masz nieco rozumu i sumienia, to powinienes zwalczac i antysemityzm i to ze n.p. fanatyczni Zydzi podpalaja pola oliwne Palestynczykow. Co do nazywania n.p. Gazy gettem, to widze ze niewiele wiesz i o Gazie i o gettach. Odpowiedz Link Zgłoś
tvn13 Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 11:57 proponował postawić w centrum myślenia człowieka a nie żyda. jeśli chodzi o historię ostatniej wojny to narodem który najbardziej ucierpiał był naród radziecki(w tym oczywiście żydzi pochodzenia rosyjskiego). człowiek w swojej historii mordował ludzi dużo wcześniej niż miał miejsce holokaust. nie różnicowałbym ludzkiej śmierci i cierpienia. co do walki z antysemityzmem przeniósłbym go z grup dyskusyjnych do sądów gdzie faktycznie powinny być rozwiązywane te kwestie. szanuję żydów i doceniam ich wkład w rozwój świata jednak ciężko mi się pogodzić z tym ciągłym krępowaniem i ograniczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 17:56 tvn13 napisał: > jeśli chodzi o historię ostatniej wojny to narodem który najbardziej ucierpiał > był naród radziecki Nigdy w historii nie istniał taki naród, więc nie łżyj... -- Z dedykacją dla "Rzeczpospolitej": Miejsce akcji: Niemcy. Ktoś życzliwy zwraca się do świni: "Jeszcze tylko ten Polak przed tobą otrzyma legalną pracę w naszej firmie, a już w następnej kolejności do zatrudnienia będziesz ty". forum.gazeta.pl/forum/w,904,97530990,97574609,Re_nikodem123_nabajdurzyl.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
tvn13 Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 23:33 jasne, że nie istniał. tak jak nie istniał holokaust Odpowiedz Link Zgłoś
metenburg Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 13:11 Szymus a nie wspomnialbys o anty-romizmie (Cyganow leja rownie powszechnie), anty-islamizmie, rusofobii ? Kazdy pilnuje swego interesu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 13:44 tvn13 napisał: > Rozumiem, że żydzi są narodem wybranym ale kurcze bez przesady Dziekuje ,ale tez uwazam,ze nie nalezy przesadzac. . Po pierwsze > niech dane prezentowane w tekście będą uzupełnione o ogólne dane dotyczące > przestępczości i na bazie tych jakoś komentowane. Po drugie oczywiście nie > popieram napadów i pobić ale czemu traktować je jakoś wyjątkowo jeśli dotyczą > żydów. Popieram ! Zydow nalezy traktowac normalnie. > > Na termin antysemityzm staje na baczność i biję się w pierś. Trochę mnie już to > męczy No pewnie ,ze to meczy nie rob tak wiecej. . Boję się być nazwany antysemitą i wstydzę się swoich rodaków. Sa tacy ktorzy sa z tego dumni Kurcze, to > jakby jeść w restauracji rękami. Gazeto, czekam na wyzwolenie i przyznanie, że > to też są ludzie!! Ludzie! w restauracjach nalezy jesc widelcem i nozem( tudziesz lyzka} kurcze! Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Trudno nie byc antysemitą... 24.07.09, 09:27 jak sie obserwuje w kazdym prawie zakątku świata wściekły antypolonizm zydów. A co jest najbardziej odrażające, że najbardziej wsciekłymi antypolakami sa Polacy z żydowskim pochodzeniem. Wiem co mówię, bo spędziłem większośc zycia poza Polską i byłem wielokrotnie szykanowany przez ludzi z żydowskim pochodzeniem. Mam dowody na to. Uważam, ze życie emigrantow polskich jest usłane "różami"pochodzenia semickiego. To się nazywa "wychodowac gada na wlasnej piersi". Niektórym w USA czy Australii już sie miesza, czy Polak to Żyd czy Żyd to Polak. Hrrr...hrr kaput. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Trudno nie byc antysemitą... 24.07.09, 13:10 Widzisz antypolonizm u Zydow jako grupy, czy u niektorych poszczegolnych Zydow? Tak samo z tzw. polskim antysemityzmen: widac go u Polakow jako grupy, czy u poszczegolnych Polakow, n.p. ciebie? Ja znam cala mase Zydow (stad m.inn. moje duze zainteresowanie tymi sprawami), bylem wiele razy w Izraelu, i jakos tego anypolonizmu nie zauwazylem, poza kilkoma izolowanymi przypadkami, mniej rzadkimi niz ten antysemityzm ktory niestety widze u niektorych Polakow. Co do szykan o ktorych pizesz: Jezeli rzeczywiscie byles szykanowany (a bujna fantazja oraz szukanie zydowskich spiskow i antypolonizmu sa wsrod antysemitow bardzo rozbudowane), to byc moze za twoja glupote i twoje antyzydowskie zabobony, ktorym dajesz wyraz na forum, a nie za to jestes Polakiem. To oczywiscie tylko hipoteza, ale bardzo prawdopodobna... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: elucidator 25.07.09, 14:05 Opowiadasz cos co jest kompletnis odwrotne do moich zyciowych, bardzo nieprzyjemnych, doswiadczen. Z malymi wyjatkami (co jest tylko potwierdzeniem reguly!) Zydzi jako grupa etniczna byli regularnie nieprzyjemni i nienawistnie nastawieni do mnie oraz innych Polakow. Prawcowalem przez bardzo dlugie lata z nimi i dla nich wiec dobrze wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: elucidator 25.07.09, 14:17 Ja na przyklad od lat pracuje z Zydami i wszystko uklada sie b.dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Trudno byc antysemitą... 24.07.09, 13:29 Popatrz jaki ten swiat jest dziwny Ja tez mieszkam poza Polska wiekszosc zycia i gdziekolwiek bylem ,Zydzi Mnie bardzo pomogli. Wiem co mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Miałem to samo 25.07.09, 00:32 Jak się taki jeden dowiedział, że jestem z Polski, to zaczął się zachowywać tak, jakbym mu matkę zabił. Tylko datego, że jego starych wyrzucono z Polski w '68, a ja byłem wtedy w pieluchach. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: Nie wyrzucono.. 25.07.09, 00:55 To były czasy kiedy tylko szczęsciarze mogli wyjechać. Pomijam tu rzeczywistych politycznych uciekinierów. Duża część z tzw. żydowskich uciekinierów nie miało nic wspólnego z semickim pochodzeniem. Wyjeżdżali do Izraela podszywając sie pod zydowskie papiery. A większość z tych tzw. żydow z triumfem w oczach, rwało polskie paszporty i pluło na nie. A teraz ci sami i ich dzieci stoja w kolejkach w polskich ambasadach aby udowodnic polskie pochodzenie. Problem tylko w tym, że w ich oczach zobaczysz nienawiść do Polskich Ludzi nawet jak trzymaja polski paszport w ręku. Kto ich zrozumie. Czyzby to był efekt "ćmy". Podobna sprawa była o wiele pózniej z tzw. "szwajnehund_vertriebene" do niemiec w latach 70 i 80-tych. Czego to ludzie nie zrobia aby poprawic sobie doczesny byt. hrr..hrr. Polski rząd powinien skończyc z tymi "szwajnehund"praktykami. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Nie wyrzucono.. 25.07.09, 10:30 www.wikipedia.org/wiki/marzec_1968 Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Nie wyrzucono.. 25.07.09, 13:49 Nie przekonasz go. Przeciez dla niego cala wikipedia to tez zydowski i antypolski spisek. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Nie wyrzucono.. 25.07.09, 13:57 elucidator napisał: > Nie przekonasz go. Przeciez dla niego cala wikipedia to tez zydowski i > antypolski spisek. Wiem,ze nie ale nie mozna Go zostawic samego bo za.... cale forum. > Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: douglascmclloyd 25.07.09, 14:10 douglasmclloyd napisał: > Jak się taki jeden dowiedział, że jestem z Polski, to zaczął się zachowywać takm jakbym mu matkę zabił. Tylko datego, że jego starych wyrzucono z Polski w '68, a ja byłem wtedy w pieluchach. Ze mna bylo dokladnie tak samo! Pofolguj sobie jednak z tym wyrzucaniem z Polski. Nikt ich w 1968 roku NIE wyrzucal ani ptzresladowal. Wyjezdzali z wlasnej i nieprzymuszonej woli! Wielu pozostalo i nikt im nic zlego nie zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: douglascmclloyd 25.07.09, 17:31 forum.gazeta.pl/forum/w,902,98075830,98121814,Marzec_1968.html Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Masowa emigracja zarobkowa Polakow powoduje wzrost 24.07.09, 09:38 przestepczosci antysemickiej w Wielkiej Brytanii. Z drugiej strony przeciez ci ludzie glosowali na Platforme Obywatelska, ktora jest zaprzyjazniona z Gazeta Wyborcza.Czy moze Gazeta Wyborcza byc dwulicowa? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Rekordowa liczba antysemickich incydentów w Wie... 24.07.09, 09:41 Podobno najbardziej antysemickim krajem jest Polska. A tu, proszę, nawet angolom oni przeszkadzają. Może na angoli wpływ ma europoseł z Polski niejaki Michał Kamiński. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Rekordowa liczba antysemickich incydentów w Wie... 24.07.09, 09:45 Trzeba bylo jeszcze wspomniec o "antysemickim" paleniu paszportow izraelskich: www.youtube.com/watch?v=fiSP076_nVI Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Moze dlatego? 24.07.09, 12:00 www.nytimes.com/2009/07/24/nyregion/24jersey.html?_r=1&ref=todayspaper Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Prawo akcji i reakcji 24.07.09, 13:38 Jeśli żydzi w swojej pysze i bucie nadal będą się wszędzie panoszyć, to nic dziwnego, że spotkają się z - nie zawsze najmądrzejszym - oporem. Po prostu, kto sieje wiatr, zbiera burzę. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Prawo akcji i reakcji 24.07.09, 13:46 Jeśli Polacy w swojej pysze i bucie nadal będą się wszędzie panoszyć, to nic dziwnego, że spotkają się z - nie zawsze najmądrzejszym - oporem. Po prostu, kto sieje wiatr, zbiera burzę. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Re: Prawo akcji i reakcji 24.07.09, 13:55 Oczywiście, dotyczy to każdej nacji. Ale hic et nunc to żydzi warzą sobie piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Re: Prawo akcji i reakcji 24.07.09, 17:02 elucidator napisał: > A Polacy nie? > Masz jakieś informacje, do których nawet Gejzeta nie dotarła? Przedstaw je! Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Rekordowa liczba antysemickich incydentów w W 24.07.09, 15:35 Ale nie tyle co na terenie tzw. Palestyny. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
birca Rekordowa liczba antysemickich incydentów w Wie... 24.07.09, 17:53 Hm mnie najbardziej ciekawi fakt, ze w wiekosci krajow sa organizacje typu Community Security Trust nadzorujacej bezpieczenstwo spolecznosci zydowskiej. Maja taka we Francji, w Niemczech w Hiszpani. W wiekszosci organizaje te sa strikte rzadowe. Dlaczego nie ma organizacji nadzorujacej bezpieczenstwo spolecznosci Polskiej, ktora rowniez jest duza w wielu krajach, albo splecznosci Hinduskiej, ktora jest w Anglii ogromna albo w Niemczech spolecznosci Tureckiej i Polskiej bo to tez dwie spore grupy. Na prawde ten narod jest niesamowity i tak skoncentrowany na sobie, ze to jest az niewiarygodne. Co do semitow oczywiscie, ze Arabowie i Zydzi sa semitami. Nazwa ta wywodzi sie od biblijnego Sema, ktory wedlug legendy mial kilku synow. Jeden zostal wygnany na pustynie i on jest uznawany za ojca Arabow. pl.wikipedia.org/wiki/Ludy_semickie - tutaj jesli chodzi o zrodla aczkolwiek sa tez inne bardziej wiarygodne niz WIKI. Do niedawna fakt, ze Arabowie i Zydzi maja wspolnego przodka byl jedynie legenda (chociaz sami zainteresowani nigdy tego nie negowali i uznawali swoje pokrewienstwo) ale niedawno badania dna, ktorymi zajmowali sie atropolodzy brytyjscy czy amerykanscy (nie pamietam) potwierdzily, ze Arabowie i Izraelici maja wspolnego przodka. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: A mdzie dziwi fakt dlaczego to aż tak ważne? 25.07.09, 00:26 Jakaś daleka wojna, o której niewiele wiemy - a wszyscy (jak w tym eksperymencie Stańczyka na Rynku w Krakowie) - wszyscy MAJĄ zdanie. To antyjudaizm - mospanie! Odpowiedz Link Zgłoś