ewa9823 28.07.09, 08:52 no to teraz wiemy kto dyktuje prawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slon2002 ZOOMO tez zawsze się broniło i stało na straży pok 28.07.09, 10:04 pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk A od kiedy Czuma ma kompetencje w tej sprawie 28.07.09, 10:11 ani z niego prawnik, ani nadzór nad działaniem agencji ochrony nie pozostaje w gestii Ministerstwa Sprawiedliwości. Czyżby próba wpłynięcia na decyzję prokuratury? Odpowiedz Link Zgłoś
powiedz_to_koniowi Zwykła opinia. 28.07.09, 10:56 Wyraża swoją opinię. Jeżeli ktoś obejrzał filmy, np ten www.youtube.com/watch?v=4wa91S7XyB0 od 6:00 (choć i początek jest niezły) albo ten: www.youtube.com/watch?v=9asrzcyl78Q to raczej nie ma wątpliwości jak to wyglądało. Ochroniarze z komornikiem chcą wchodzić do hali, a tam barykada, zza której handlarze biją kijami, rzucają stołkami, "puszczają gaz" a raczej proszek z gaśnic. Widać, że poza chyba dwoma ochroniarzami, którzy odrzucili kamienie które wyleciały z hali, reszta po prostu starała się torować drogę do wejścia. A samo wejście do hali przeprowadziła policja. To widać na tym filmiku: www.youtube.com/watch?v=IJjAZU1xN_g&feature=related Cała ta awantura to straszna szopka - praktycznie wszystko tam było na pokaz - płaczące kobiety, "zagazowani" panowie których wynosili i potem szybko wstawali i wracali do hali... i to wszystko pod Polską flagą, z Rotą na ustach. Aż się niedobrze robi. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Bzdurki Czumy 28.07.09, 13:24 "Oni działali w interesie ogółu - tak minister sprawiedliwości ocenił działanie ochroniarzy" **************************** W interesie ogółu działa policja. Ochroniarze działają w ochronie prywaty. Odpowiedz Link Zgłoś
w_u_j_e_k Bronic czy atakować? 28.07.09, 11:19 To, że ochrona miała prawo się bronić i w szczegolności chronic komornika oraz zabezpieczać mienie nikt nie kwestionuje. Relacje z wydarzeń nasuwaja natomiast zupełnie inne pytanie: Czy ochrona miała prawo atakować? Sa relacje wskazujące na to, że ochrona atakowała a nie broniła. Podobno szturm nastąpił jeszcze przed przybyciem komornika. Powinno to zostać zbadane i wyjaśnione. Obiektywnie wyjasnione, bez emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Bronic czy atakować? 28.07.09, 11:28 A jak wyobrażasz sobie w tym przypadku zabezpieczenie mienia (hali) ? Przecież trzeba do hali wejść i usunąć z niej znajdujących się tam ludzi. Wejście do zabarykadowanej hali musi mieć charakter "ataku". Trzeba rozebrać barykady i usunąć ludzi.(w tym wypadku stosując środki przymusu bezpośredniego). Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Bronic czy atakować? 28.07.09, 12:00 Komornik nie ma prawa stosować środków przymusu bezpośredniego. Może jedynie upomnieć lub nałożyć grzywnę. W razie oporu - wzywa Policję. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Bronic czy atakować? 28.07.09, 13:08 Do środków przymusu, jakie komornik może zastosować w stosunku do dłużnika należą: * nałożenie grzywny za: o nie poinformowanie o aktualnym miejscu zamieszkania i o zmianie pracodawcy, o nieuzasadnioną odmowę składania wyjaśnień i informacji, o niezastosowanie się do nakazu komornika opuszczenia miejsca czynności, * upomnienie o właściwe zachowanie w miejscu czynności, * wydalenie z miejsca czynności, * przymusowe otwarcie oraz przeszukanie pomieszczeń dłużnika, a także przeszukanie odzieży, którą dłużnik ma na sobie, * zastosowanie środków przymusu bezpośredniego w celu przełamania biernego lub czynnego oporu dłużnika Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bronic czy atakować? 28.07.09, 13:27 michalng napisał: > * zastosowanie środków przymusu bezpośredniego w celu przełamania > biernego lub czynnego oporu dłużnika ******************************* Dotyczy to samej osoby komornika. Nie wynika z tego prawo do zwoływania pospolitego ruszenia, samosądu czy wynajmowania goryli z kijami bejsbolowymi - może jedynie domagać się współpracy policji. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Bronic czy atakować? 28.07.09, 14:05 Komornik jako funkcjonariusz może przybrać sobie do pomocy osobę/osoby które korzystają wtedy z jego uprawnień. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Bronic czy atakować? 28.07.09, 14:52 Nie prosiłem o cytowanie strony internetowej tylko o podanie postawy prawnej dla używania przez komornika środków przymusu bezpośredniego. Ułatwię ci nawet sprawę: Komornik nie ma uprawnienia do stosowania środków przymusu osobistego (por. art. 49 p.u.s.p.); gdy osoba ukarana nadal wykazuje opór stosuje się art. 765 § 1 KPC Komentarz do art. 764 kodeksu postępowania cywilnego, [w:] Bodio J., Demendecki T., Jakubecki A., Marcewicz O., Telenga P., Wójcik M.P., Kodeks postępowania cywilnego. Komentarz, Oficyna, 2008, wyd. III. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Bronic czy atakować? 28.07.09, 17:25 Nie cytowałem jakiej tam strony tylko oficjalną interpretacje Krajowej Rady Komorniczej. Interpretację ta powtarzał ostatnio w mediach kilkukrotnie prezes Kulągowski z KRK. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Bronic czy atakować? 28.07.09, 19:52 Czyzby to prezes KRK był autorem tej strony? windykacja.wieszjak.pl/wierzyciel-i-dluznik/202776,Dluznik-w-egzekucji.html Bo mnie wydaje się, że jako autor podpisał się Jacek Janusz. A teraz ponawiam prośbę o podstawę prawną (komornik to funkcjonariusz publiczny) a nie jakieś wypociny internetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Bronic czy atakować? 28.07.09, 22:25 "Co się stanie, jeśli komornik nie zostanie wpuszczony? - Komornik ma prawo użyć środków przymusu. Wyrok powinien zostać wykonany po uprawomocnieniu się, a ten już dawno minął - mówi Andrzej Kulągowski, prezes Krajowej Rady Komorniczej." http://wiadomosci.onet.pl/2682,2012228,zamieszki_przed_kdt_reporterka_dostala_gazem_jak_na_wojnie,wydarzenie_lokalne.html Jest też wyrok : Jak stwierdził w wyroku z dnia 22 listopada 2006 roku, Sąd Apelacyjny w Białymstoku (sygn. akt I ACa 551/06), dopuszczalne jest użycie przez komornika środków przymusu w celu sforsowania przeszkód uniemożliwiających dostęp do pomieszczeń lub mieszkania dłużnika i to nawet wówczas gdy znajdują się one wewnątrz większego obiektu należącego do osoby trzeciej. Jeśli uważasz ze komornik nie ma takich uprawnień to zaskarż jego dziaania do sądu. A jak już przegrasz to wróć i odszczekaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk I znowu nie doczytałeś 29.07.09, 11:40 Wyrok, który cytujesz dotyczy zupełnie innych uprawnień komornika - do otwarcia pomieszczeń, które w żaden sposób nie są środkami przymusu bezpośredniego. Uprawnienia do otwarcia pomieszczeń przyznano komornikowi wprost w art. 814 KPC. I tylko tego może dotyczyć przymus, o którym mowa w wyroku: Kierując się powyższym Sąd Apelacyjny doszedł do wniosku, iż dopuszczalne jest użycie przez komornika środków przymusu w celu sforsowania przeszkód uniemożliwiających dostęp do pomieszczeń lub mieszkania dłużnika i to nawet wówczas gdy znajdują się one wewnątrz większego obiektu należącego do osoby trzeciej. Wymaga tego troska o skuteczność egzekucji sądowej albowiem w przeciwnym razie w stosunkowo prosty sposób mogłaby ją udaremnić osoba sprzyjająca dłużnikowi. Przyzwolenie na to wymaga jednak zachowania ze strony komornika warunku posłużenia się środkami adekwatnymi do napotkanych przeszkód, to znaczy środkami bądź osobami, które spowodują jak najmniejsze szkody w mieniu należącym do osoby trzeciej. Stosowanie środków przymusu w postępowaniu egzekucyjnym jest dozwolone tylko w granicach prawa i w granicach potrzeb egzekucyjnych, ujmowanych w kategoriach stawianych temu postępowaniu celów Zresztą komornik poniósł za te działania odpowiedzialność odszkodowawczą: Z zebranego w niniejszej sprawie materiału dowodowego wynika, że pracownicy biura pozwanego A.C. forsując napotkane przeszkody (bramę i drzwi) do pomieszczeń użyli łomów. Na taki sposób działania wskazywała w toku procesu strona powodowa i został on przyznany przez M. M., który zeznał, że "nie wezwał ślusarza ponieważ wydawało mu się, że nie ma to większego sensu, bowiem przy każdych drzwiach prosił panią W. o ich otwarcie informując, że mogą być uszkodzone, a ponadto nie bardzo wiedział, gdzie mógłby znaleźć biegłego ślusarza. Prosił wierzyciela o ślusarza, ale dał mu łom". W świetle powyższego w trakcie dokonywania przedmiotowego zajęcia było brane pod uwagę zaangażowanie ślusarza, lecz ostatecznie nie doszło do tego bowiem przeszkody zostały sforsowane przy użyciu łomu. Zdaniem Sądu Apelacyjnego ten sposób działania organu egzekucyjnego nie był odpowiedni ponieważ powodował nadmierne szkody w mieniu należącym do osoby trzeciej. Organ ten powinien tak działać by szkody te były jak najmniejsze. W dniu 30.01.2003 r. nie dochował on należytej staranności, by zapiec szkodom powodowej spółki w jej imieniu. Nie usprawiedliwia pozwanego A.C. fakt, iż podległe mu osoby w dniu 30.01.2003 r. dokonywały czynności egzekucyjnych w trudnych warunkach (były polewane wodą w okresie zimowym, czynności te długo trwały). Funkcjonariusz publiczny powinien przy wykonywaniu obowiązków postępować w taki sposób, by można było zapobiec ewentualnym szkodom w mieniu osób trzecich. Naruszenie tego skutkuje solidarną odpowiedzialnością odszkodowawczą pozwanych na podstawie w/w art. 23 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji oraz 417 w zw. z art. 441 kc. Z tych względów apelacje pozwanych w tej części nie mogły być uwzględnione. Wszystkie cytaty pochodzą z uzasadnienia wskazanego przez ciebie wyroku Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 22 listopada 2006 r. sygn. I ACa 551/06 Następnym razem jak będziesz próbował manipulować - postaraj się bardziej albo doczytaj na co próbujesz się powoływać. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: I znowu nie doczytałeś 29.07.09, 14:16 No przecież to właśnie maiło miejsce w KDT. Użycie środków przymusu w celu sforsowania przeszkód uniemożliwiających dostęp do pomieszczeń. Wtedy w Białymstoku mógł a w KDT nie miał prawa ? Ponawiam propozycje. Zaskarż interwencje komornika do sadu, i jak przegrasz to wróć i odszczekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: I znowu nie doczytałeś 29.07.09, 15:22 Nadal nie odróżniasz środków przymusu bezpośredniego, który może stosować jedynie Policja i inne służby od możliwości otwarcia pomieszczenia przez zatrudnienie ślusarza przez komornika a tego dotyczył wskazany przez ciebie wyrok (sąd potwierdził złamanie prawa przez komornika). Na tym się uprawnienia komornika kończą. Jeśli napotka na opór może zwrócić się o asystę do Policji, która może stosować środki przymusu bezpośredniego, w tym: siłę fizyczną, pałki, kajdanki, gaz. Nie może natomiast robić tego sam przy pomocy ochroniarzy. Tym bardziej nie może tego robić również sam wierzyciel zatrudniając agencję ochrony. Twoja wiedza o obowiązującym prawie jest znikoma jeśli twierdzisz, że każdy może złożyć skargę na czynności komornika. Nie jestem ani kupcem z KDT ani tym bardziej ich pełnomocnikiem. Myślę, że kupcy z KDT podjeli odpowiednie kroki prawne, również w zakresie oceny zachowania się agencji ochrony. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: I znowu nie doczytałeś 29.07.09, 18:49 > Nadal nie odróżniasz środków przymusu bezpośredniego, który może > stosować jedynie Policja i inne służby. Tak. Inne. Miedz innymi:Straż Miejska, Pracownicy Ochrony, komornik lub lekarz czy nawet w pewnych sytuacjach pielęgniarka. Oczywiście w innym zakresie jak policja ale może. > możliwości otwarcia > pomieszczenia przez zatrudnienie ślusarza przez komornika a tego > dotyczył wskazany przez ciebie wyrok (sąd potwierdził złamanie prawa > przez komornika). Nie do końca tego dotyczył. dotyczył zniszczenia drzwi należących do osoby trzeciej.Nie mniej sąd potwierdził prawo użycie przez komornika środków przymusu w celu sforsowania przeszkód uniemożliwiających dostęp do pomieszczeń lub mieszkania dłużnika. A wiec nie tylko drzwi ale także "barykad". > Myślę, że kupcy z KDT podjeli odpowiednie kroki prawne, również w > zakresie oceny zachowania się agencji ochrony. Racja. Mam nadzieje ze w tej sytuacji odszczekasz jak kupcy przegrają.:) (w sprawie działań komornika , nie agencji ochrony). Ja ze swojej strony obiecuje ze jeśli działania komornika okażą się bezprawne to odszczekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: I znowu nie doczytałeś 29.07.09, 20:36 > Tak. Inne. Miedz innymi:Straż Miejska, Pracownicy Ochrony, komornik lub lekarz czy nawet w pewnych sytuacjach pielęgniarka. Oczywiście w innym zakresie jak policja ale może. Chyba jednak się nie dogadamy - polecam sprawdzenie co oznacza termin "środki przymusu bezpośredniego" i nadal ponawiam prośbę o podstawę prawną ich stosowania przez komornika (tytuł ustawy, miejsce jej ogłoszenia i konkretną jednostkę redakcyjną). > Racja. Mam nadzieje ze w tej sytuacji odszczekasz jak kupcy przegrają.:) (w > sprawie działań komornika , nie agencji ochrony). Widzę, że już zacząłeś rozdzielać działania komornika i ochrony chociaż dopiero co pisałeś, że komornik przybrał ich sobie do wykonania czynności - a więc odpowiada za ich działania. Ja nie mam tej pewności, tak jak tej że komornik w tej sprawie osobiście stosował przemoc (raczej nie) - natomiast prawdopodobnie stosowała ją bezprawnie ochrona. Teraz wszystko zależy od tego czy ochrona faktycznie działała na polecenie komornika czy też jedynie na zlecenie wierzyciela (miasta). I na koniec co do zakresu uprawnień agencji ochrony (niezależnie czy na zlecenie komornika czy też nie): "Środki przymusu bezpośredniego wymienione w art. 38 ust. 2 ustawy np. siła fizyczna w postaci chwytów obezwładniających oraz podobnych technik obrony, kajdanki, pałki obronne wielofunkcyjne mogły być zastosowane wyłącznie w odpowiedzi na zagrożenie dóbr powierzonych ochronie bądź w celu bezpośredniego ataku na pracownika ochrony. Słusznie zatem organ uznał, że działanie skarżącego polegało na przywróceniu utraconego posiadania, zastrzeżonego wyłącznie dla organów państwowych takich m.in. jak Policja. Demonstrowanie siły poprzez użycie dużej grupy umundurowanych pracowników ochrony działających w ramach zaplanowanego porozumienia, wyposażonych w pałki, tarcze ochronne, hełmy stwarzało poczucie zagrożenia nie tylko u osób do których ta demonstracja siły była skierowana, ale i w odbiorze społecznym. Podkreślić należy, że usługi w zakresie ochrony osób i mienia związane są ze szczególnymi uprawnieniami podmiotu legitymującego się koncesją wydaną przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, i na nim ciąży odpowiedzialność za stan porządku publicznego. Podmiot działający w obszarze koncesjonowanym uzyskując te szczególne uprawnienia, powinien odznaczać się szczególnymi kwalifikacjami, szczególnie wiarygodnością, dlatego firma podejmująca się wykonania tego typu umowy-zlecenia przeświadczona o działaniu zgodnym z prawem, stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa obywateli. Podejmując działanie interwencyjne, zastrzeżone dla Policji, a takim jest czynny udział w przywróceniu stanu posiadania w sporze pracowniczym - skarżąca Spółka wykroczyła poza uprawnienia wynikające z ustawy. (...) Organ koncesyjny poczynił prawidłowe ustalenia faktyczne i prawidłowo zastosował przepisy prawa, należycie i wnikliwie uzasadniając treść rozstrzygnięcia. Wybór zastosowanego środka w postaci cofnięcia koncesji mieści się w granicach zastosowanej podstawy materialnoprawnej. Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjny w Warszawie z dnia 31 maja 2006 r. sygn. VI SA/Wa 549/05 Odpowiedz Link Zgłoś
colonius Re: Bronic czy atakować? 29.07.09, 02:39 Jestem też ochroniarzem, ale na szczęście nie w Polsce. Tu gdzie mieszkam do podobnego zdarzenia w ogóle by nie doszło, wyrok sądu, a komornik jest przedstawicielem sądu, ma swoją wymowę i wagę. A gdyby jednak doszło jednak do oporu, bo takie przypadki czasem też są, od tego jest POLICJA. Tylko i wyłącznie policja ma prawo użycia siły. A ochrona, jak sama nazwa wskazuje tylko ma ochraniać, i tylko w przypadku bezpośredniego zagrpżenia ma prawo interweniować, ale tylko do momentu zaprzestania ataku. To co pokazały niezdarne pseudo "ochroniarze" to woła o pomstę do nieba. I w cywilizowanym świecie nie ma miejsca. Konstytucję i kodeksy studiować a nie w harcerzy się bawić. Tu un as taki komornik by wyleciał na zbity pysk za podobną szopkę. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bronić 28.07.09, 09:03 "Jak podkreślał Andrzej Czuma w Poranku Radia TOK FM ochroniarze "działali w interesie ogółu" i "zostali opluci, znieważeni i uderzani kamieniami". - Mieli prawo się bronić - dodał." Panie czuma, minister twoja mac (za przeproszeniem), czy ma pan zamiar zrewidowac historie i powiedziec, ze swojego czasu... zomo mialo prawo sie bronic, bo bylo zniewazane, a nawet lecialy w jego kierunki kamienie i sruby?!? No to ladne czasy mamy, niby ustrojstwo sie zmienilo (z nazwy), a tu nadal jak nie gowno, to nasrane... _____________________________________ Wg. powszechnie znanej z dokladnych szacunkow gw (vide Iran), w protescie kupcow w Warszawie bralo udzial... od 100 tys. do 2 mln osob, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnetpl Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:00 Krew mnie zalewa jak czytam/słucham porównań tego co się działo pod KDT z np. pacyfikacją stoczniowców w Gdańsku. Jedyna wspólna cecha to fakt iż ochrona biła się z ludźmi (czy też ludzie z ochroną, bo nikt nie stał tam bezczynnie). Podobne sytuacje mają miejsce po wielu meczach piłkarskich. Analogicznie. Dlaczego policja bije biednych kiboli? Wracając. Jak ma się walka z aparatem komunistycznym i walką o poprawę sytuacji wielu ludzi (niektórzy mogli by nawet powiedzieć, że narodu) z walką kilkuset ludzi o własny interes? Dla mnie sprawa wygląda bardzo prosto. Mam działkę i chcę ją wynająć to ją wynajmuję. Jeśli chcę zrezygnować to zrywam umowę a wynajmującego proszę o opuszczenie mojej działki. Jeśli nie chce sam to chce mieć prawo siłą go usunąć z mojej własności. Nie może być przyzwolenia na zawłaszczenie cudzego mienia. I proszę o nie umniejszanie znaczenia wielkim wydarzeniom historycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:06 Wszystko to racja, tyle że Czuma mija się z prawdą. Ochroniarze wcale się nie bronili tylko pacyfikowali handlarzy. W całej sprawie jestem za tym, żeby respektować prawo, usunąć (nawet siłą) kupców i zburzyć ten barak, ale od takich akcji są policjanci, a nie przypadkowi kolesie od pługa oderwani, którzy na co dzień zajmują się pilnowaniem parkingów czy składów złomu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_w-wa Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:20 I tu się mylisz. Policja nie mogła interweniować a komornik miał prawo zatrudnić firmę ochroniarską. Skoro kazał im wejść do KDT a wg umowy mieli obowiązek wykonywać jego polecenia to wchodzili. Jeśli w czasie tej interwencji (była zgodna z prawem) zostali zaatakowani to bronili się i tyle w tym temacie. NIE - dla bandytów a w szczególności robiących sobie żywą tarczę z kobiet? widzieliście może chociaż filmy z tego dnia? Kto kogo atakował? Ja widziałem wyraźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:31 jacek_w-wa napisał: > I tu się mylisz. Policja nie mogła interweniować a komornik miał > prawo zatrudnić firmę ochroniarską. Mail prawo. > Skoro kazał im wejść do KDT "I tu się mylisz." Nie mial prawa im tego nakazac. > a wg umowy mieli obowiązek wykonywać jego polecenia to wchodzili. Wedlug prawa oni maja prawo jedynie ochraniac komornika. > Jeśli w czasie tej interwencji (była zgodna z prawem) zostali > zaatakowani to bronili się i tyle w tym temacie. Tylko ze to oni atakowali a nie sie bronili. > NIE - dla bandytów a w szczególności robiących sobie żywą tarczę z > kobiet? Czy robienie tarczy z kobiet jest atakowaniem? > widzieliście może chociaż filmy z tego dnia? Kto kogo atakował? Ja > widziałem wyraźnie. Miliony ludzi widzialy. Tylko nie wszyscy zrozumieli to co widzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
powiedz_to_koniowi Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 11:01 Ja tam widziałem filmy. Żadnej pacyfikacji nie było. Ochroniarze rozbierają postawioną przez kupców barykadę z płyt, mebli, i lecą na nich kamulce, metalowe pręty, sypie się proszek z gaśnic. Potem przychodzi policja, wchodzi do hali i razem wypychają kupców na zewnątrz. A kupcy wychodzą krzycząc "Kobiety biją! Ratunku!" Jedna z kobiet rzuca się na wypychającego ją policjanta z łapami i odbija się od niego, a z tłumu krzyczą "Jezu! Jezu! Biją kobiety! Kobiety biją! Widzieliście jak ją uderzył !!!" Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 12:46 I pewnie ludzie w hali sami siebie zagazowywali? Odpowiedz Link Zgłoś
not-me Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 14:20 Tak, na filmie widać, jak nieumiejętnie posługują się gazem pieprzowym. :P Zresztą o czym tu gadać - nie mieli prawa w ogóle tam przebywać. I tak mieli szczęście, że to był komornik, a nie wyburzanie przez detonację. BTW - jesteś tak głupi i uparty, że szkoda gadać. Pewnie wydaje Ci się, że Twoje przekonania są bardzo prawicowe. Tylko, gdyby tak było, to słowo WŁASNOŚĆ wystarczałoby za wyjaśnienie wszystkich wydarzeń. Przemyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 14:33 not-me napisał: > Tak, na filmie widać, jak nieumiejętnie posługują się gazem pieprzowym. :P Zresztą o czym tu gadać - nie mieli prawa w ogóle tam przebywać. Nie daje to nikomu prawa do pacyfikowania ludzi na wlasna reke. Od tego jest Policja i prawo. > BTW - jesteś tak głupi i uparty, że szkoda gadać. Kolega yntelygnet sie znalazl. > Pewnie wydaje Ci się, że Twoje przekonania są bardzo prawicowe. Pewnie wydaje ci sie ze jestes madry i zabawny. > Przemyśl. Tobie to nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 14:50 > Zresztą o czym tu gadać - nie mieli prawa w ogóle tam przebywać. > Nie daje to nikomu prawa do pacyfikowania ludzi na wlasna reke. Od tego jest > Policja i prawo. Do przeprowadzenia eksmisji (a nie pacyfikowania) są nie policjanci a komornicy. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 11:19 > > a wg umowy mieli obowiązek wykonywać jego polecenia to wchodzili. > Wedlug prawa oni maja prawo jedynie ochraniac komornika. Nie. Według prawa jako pomocnicy komornika maja prawo użyć środków przymusu bezpośredniego. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 11:51 > Nie. Według prawa jako pomocnicy komornika maja prawo użyć środków przymusu bezpośredniego. Z chęcią poznam podstawę prawną tego twierdzenia. Tak przy okazji - ochroniarze zostali wynajęci przez miasto za 160 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 13:43 michalng napisał: > > > a wg umowy mieli obowiązek wykonywać jego polecenia to wchodzili. > > Wedlug prawa oni maja prawo jedynie ochraniac komornika. > > Nie. Według prawa jako pomocnicy komornika maja prawo użyć środków przymusu > bezpośredniego. ***************************** Jako pomocnicy musieliby być zatrudnieni na podstawie umowy o pracę z w biurze komornika. To nie western, że szeryf przypina komu popadnie odznakę zastępcy i organizuje obławę. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 14:08 Nie tylko na podstawie umowy o pracę. Także na podstawie innych umów. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 14:55 Stąd tak istotne jest, że ochroniarze zostali zamówieni przez miasto w trybie zamówień publicznych a nie przez komornika. Skutki są zresztą o tyle ciekawe, że to miasto a nie komornik będzie odpowiadać za ich działania. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 15:10 Ochroniarze (o ile mi wiadomo) zastali wynajęci przez miasto do ochrony hali po tym jak komornik przeprowadzi eksmisje. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 20:01 Czyli jako dobrzy obywatele spontanicznie i bez zlecenia komornika przyłączyli się do egzekucji? To ci dopiero zagwozdka. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 22:30 Kontrakt z komornikiem to jedno a kontakt z miastem do drugie. Z komornikiem najpierw na pomoc w eksmisji a z miastem potem na ochronę odzyskanej hali. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc To nie tak miało być 28.07.09, 11:12 Prawdą jest to, że kupcy złamali prawo. Powinni się wynieść z tej hali po wyroku sądu. Natomiast Komornik i ochroniarze powinni załatwić tą sprawę całkiem inaczej. Komornik nie może przyjść do mieszkania i po nieudanej eksmisji wybić szybę i wrzucić go środka gaz pieprzowy aby wypędzić lokatorów. Nawet jeśli kupcy nie mieli racji to tak się nie postępuje. Parę dni przed eksmisja wiadomo było, że kupcy robią w hali barykady a wysłanie do nich wyrostków wywoła bijatykę. Grunt nikomu nie palił się pod nogami, można było przeczekać tych kupców, negocjować, a nawet przedłużyć im ta dzierżawę skoro i tak nic tam nie powstanie przez najbliższe lata ale władze wybrały brutalną konfrontacje. Na filmikach widać jak starzy ludzie przewracają się od armatek wodnych albo jak dziadka rzucono na glebę ponieważ odrzuciła racę która rzuciła policja w jego stronę. Można było załatwić to pokojowo! Odpowiedz Link Zgłoś
powiedz_to_koniowi Re: To nie tak miało być 28.07.09, 11:35 "Nic tam nie powstanie przez najbliższe lata" - wiesz to na pewno? Podejrzewam, że sama rozbiórka potrwa kilka ładnych miesięcy. Nawet jeżeli nic tam nie powstanie, to chwała HGW za to, że zrobiła to, wszyscy od lat wiedzieli że trzeba zrobić. Ale wszyscy faceci bali się kupców i odkładali to na świętego nigdy. HGW przynajmniej pokazała, że jest odpowiedzialnym gospodarzem - wzięła się do roboty i już. Warszawa dostała z UE na 2 linię metra 3 miliardy złotych! Nie można ryzykować, że te pieniądze przepadną, bo kupcy nie chcą się dogadać i grają na zwłokę. Tak też dyktuje zwykły chłopski rozum: jeżeli proponujesz kompromis raz, drugi, trzeci i nic - wtedy trzeba podjąć inne kroki. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: To nie tak miało być 28.07.09, 11:45 Rozbiórka potrwa kilka dni. (tyle trwała rozbiórka niemal identycznej hali marcpol'u. Budowa 2 lini metra zacznie się prawdopodobnie jeszcze w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Re: To nie tak miało być 28.07.09, 11:52 Przynajmniej przez dwa najbliższe lata nic tam nie powstanie, takie info można było wyczytać z relacji mediów w czasie rozróby. Można było także wyczytać, ze używanie gazu pieprzowego w zamkniętych pomieszczeniach jest nielegalne! Kto poniósłby odpowiedzialność gdyby jakiemuś staruszkowi stanęło serce z braku tlenu? Nawet pogotowie nie miałoby jak go zabrać. Jak można było użyć gazu nie wiedząc kto jest w środku? a może wiedzieli tylko mieli to w czterech literach ale 1.5-rocznemu dziecku dostało się po oczkach. Czytałem też relacje jednej z handlarek która odbierała towar z hali, mówiła, że od tego gazu zniszczyły się ubrania które sprzedawała, pojawiły się na nich białe pręgi. Kto jej wróci kasę? Szkoda, że media nie informują o dalszym przebiegu leczenia tych górników co dostali żelem pieprzowym od policji i stracili wzrok. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: To nie tak miało być 28.07.09, 13:01 > Przynajmniej przez dwa najbliższe lata nic tam nie powstanie, takie info można > było wyczytać z relacji mediów w czasie rozróby. Nie powstanie muzeum. Natomiast będzie budowana 2 linia metra. Kto > poniósłby odpowiedzialność gdyby jakiemuś staruszkowi stanęło serce z braku > tlenu? Staruszek nielegalnie okupujący halę . >Jak można było użyć gazu nie > wiedząc kto jest w środku? a jak można sprawdzić kto jest w środku jak cie nie wpuszczają ? a może wiedzieli tylko mieli to w czterech literach > ale 1.5-rocznemu dziecku dostało się po oczkach. Rodzicom tego dziecka sad powinien ograniczyć prawa rodzicielskie. Zabieranie takiego dziecka w charakterze tarczy gdy przewiduje się stawianie oporu komornikowi to kompletny debilizm. > Czytałem też relacje jednej z > handlarek która odbierała towar z hali, mówiła, że od tego gazu zniszczyły się > ubrania które sprzedawała, pojawiły się na nich białe pręgi. Kto jej wróci kasę ? Nikt. Powinna wyprowadzić się ze swoimi ubraniami pod koniec grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 11:27 to Ty się mylisz. Komornik jest urzędnikiem państwowym i nie ma prawa zatrudniać do pomocy w egzekucji osób ani firm. Mogą mu jedynie towarzyszyć asystenci i Policja. Policja ma obowiązek wspomagać komornika podczas prowadzenia egzekucji. Firma ochroniarska została wynajęta przez UM w przeddzień egzekucji komorniczej. Została wynajęta z naruszeniem przepisów, bez przetargu za kwotę blisko 200 tys zł. Nie popieram handlarzy z KDT ale sprawa wynajętej agencji ochrony i działań jej pracowników powinna znależć się w sądzie Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 11:31 zgadzam sie.Mozna bylo zrobic wiele zeby tego uniknac.Wiedziano o kazdej minucie co planuja z KDT.Poszli po bandzie.Zlamali prawo.I to jest wszystko.Dodam -tragedia jest Minister Sprawiedliwosci, popierajacy prywatne bojowki.Mamy w kraju setki sluzb, i to one sa odpowiedzialne, za prawne rozwiazania.I nie byloby problemu.Dzisiaj jest.I to bardzo, bardzo powazny. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 11:43 Nie masz racji. Komornik może dobrać sobie pomocników. Może wziąć kogo chce także pracowników firmy ochroniarskiej. Policja nie ma obowiązku "wspomagać" komornika. Komornicy wiele egzekucji bez udziału policji. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 11:57 Wiesz chociaż o czym piszesz? Art. 765 KPC § 1. W razie oporu komornik może wezwać pomocy organów Policji. Jeżeli opór stawia osoba wojskowa, należy wezwać pomocy właściwego organu wojskowego, chyba że zwłoka grozi udaremnieniem egzekucji, a na miejscu nie ma organu wojskowego. § 2. Sposób udzielania pomocy komornikowi przy wykonywaniu czynności egzekucyjnych, przypadki, w których należy udzielić komornikowi pomocy, sposób postępowania, tryb występowania o udzielenie pomocy, sposób jej realizacji, a także sposób dokumentowania wykonywanych czynności i rozliczania ich kosztów, określa, w drodze rozporządzenia: 1)minister właściwy do spraw wewnętrznych w porozumieniu z Ministrem Sprawiedliwości - w przypadku udzielania pomocy przez Policję lub Straż Graniczną, 2)Minister Obrony Narodowej w porozumieniu z Ministrem Sprawiedliwości - w przypadku udzielania pomocy przez Służbę Kontrwywiadu Wojskowego, Służbę Wywiadu Wojskowego, Żandarmerię Wojskową lub wojskowe organy porządkowe, 3)Prezes Rady Ministrów w przypadku udzielania pomocy przez Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego lub Agencję Wywiadu, Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 o czym to do nich mówisz przecież w TVN wiedzą lep 28.07.09, 12:01 iej...potrafią tak pięknie mówić a pan Miecugow wszystko ośmieszy co nie pachnie PO... Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 13:07 "W razie oporu komornik może wezwać..." Czyli nie może wezwać "tak na wszelki wypadek" tylko w razie oporu. a Policja nie musi wspomagać komornika zawsze tylko wtedy gdy zostanie wezwana. Na 100 egzekucji "opór" zdarza się w kilku zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Doczytaj w końcu przepisy 28.07.09, 15:00 Może przestaniesz formułować tak kategoryczne sądy bez żadnego uzasadnienia: § 3 ust 1. Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 28 stycznia 2002 r. w sprawie udzielania pomocy lub asystowania komornikowi przez Policję lub Straż Graniczną przy wykonywaniu czynności egzekucyjnych. Policja udziela pomocy komornikowi przy wykonywaniu czynności egzekucyjnych, jeżeli w toku wykonywania tych czynności komornik natrafi na opór, który utrudnia lub uniemożliwia mu wykonywanie tych czynności, albo jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że na taki opór natrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Doczytaj w końcu przepisy 28.07.09, 22:34 Teraz o czymś innym piszesz. Nie o uprawnieniach komornika tylko o obowiązkach służb podległych MSWiA. To są inne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Doczytaj w końcu przepisy 29.07.09, 11:43 Udowadniam ci, że wbrew pozorom komornik może poprosić o asystę Policji "tak na wszelki wypadek". Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Doczytaj w końcu przepisy 29.07.09, 14:22 Nie. Pokazałeś w jakich sytuacjach Policja ma pomagać Komornikowi a nie kiedy Komornik może prosić o pomoc. To są dwie rożne sprawy. Zresztą trudno się dziwić komornikom ze i tak z przysługującego im prawa nie zawsze korzystają bo muszą za to słono płacić. Ochroniarze są tańsi. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:06 Potrafisz odróżnić działanie ochroniarzy na chronionym obiekcie od zajazdu dokonanego przy pomocy pracowników ochrony? Sprawdź sobie od kiedy komornik ma prawo używać siły. Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnetpl Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:12 potrafię odróżnić buntu w obronie milionów od zwykłej burdy w ochronie własnego interesu Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:17 Z KDT mi nie po drodze i uważałem, że ta buda musi zniknąć ale to nie znaczy, że mam godzić się na łamanie prawa przez ochroniarzy. Bo dzisiaj gazują sobie kadeciarzy a jutro może trafić na mnie czy na ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnetpl Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:24 przeczytaj uważniej to co napisałem. Przecież ja też nie pochwalam łamania prawa przez ochronę. Nie oceniałem nawet artykułu, tylko komentarz do niego. Apeluję aby nie porównywać tego do pacyfikacji stoczniowców, bo to ma niewiele wspólnego. Efekt? może. Ale na pewno nie idee! Co w tym przypadku jest bardzo krzywdzące dla stoczniowców. Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 To nie moj minister-ale tu ma racje 28.07.09, 10:07 BANDA zlodziei chciala korzystac z lupow do konca wieku.Nie placac czynszu i nie na swoim terenie.Paru kupcow i kilkoro dzieci powinno byc zabitych przy odbijaniu bunkra zlodziei.Niech Hanka czasem nie szykuje im jakiejs lokalizacji za darmo,bo oni,szlachta,maja sie za wlascicieli Warszawy.Nie swolocz.Nie jestescie jeszcze wlascicielami.To my,obywatele stolecznego miasta jestesmy jej wlascicielami.I chcemy,aby zlodziejstwo bylo nazwane po imieniu.Precz z kupiectwem.Juz woje Wietnamczykow i Ruskich niz te zalosna ekipe udawaczy,ze placa podatki.Jeszcze i towar bym im wyrzucil na wysypisko.Won ze stolicy wlasciciele szczek i lozek polnych.Biznesmeny-zlodzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
z_b2 Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bronić 28.07.09, 10:06 Panie Dżuma, jeżeli wyjdziemy z założenia, że najlepszą obroną jest atak, to ma pan rację. Odpowiedz Link Zgłoś
tomashec Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bronić 28.07.09, 10:06 "mieli prawo". A co jeśli prawo jest niedoskonałe? Prawo powinno służyć nam, a nie my jemu Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_w-wa Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:25 no i w tym przypadku prawo służyło nam - Warszawiakom, którym banda chuliganów i cwaniaczków próbowała odebrać ziemię w samym centrum Warszawy. Właśnie prawo po to jest i w tym przypadku jest za "miekkie" w stosunku do ludzi nie poddających się wyrokowi sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:35 jacek_w-wa napisał: > no i w tym przypadku prawo służyło nam - Warszawiakom, którym banda chuliganów > i > cwaniaczków próbowała odebrać ziemię w samym centrum Warszawy. Właśnie prawo po > to jest i w tym przypadku jest za "miekkie" w stosunku do ludzi nie poddających > się wyrokowi sądu. Mylisz skutki i przyczyny. Nikt nie podważa faktu, że kupcy nie mieli prawa tam przebywać. Tu chodzi tylko o zachowanie ochrony. Oni nie są od pacyfikacji ludzi. Ustawa jasno określa co mogą a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_w-wa Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:38 a gdzie widziałeś pacyfikowanie? Wyprowadzanie z hali to nie pacyfikowanie. Trochę ten gaz może niepotrzebny ale jak nie było innego sposobu go użyli. Jeśli ktoś kogoś atakował to pseudo-handlarze ochronę. Śmieszyło mnie jak krzyczeli żeby nie ochrona nie biła kobiety a ona sama z pięściami co chwilę podbiegała i atakowała. Odpowiedz Link Zgłoś
badziewiak66 Panie Czuma Sedziowie robią co chcą !!! 28.07.09, 10:06 Kpią z obywateli tego kraju, wyrokują w zależności od tego jaką nogą wstaną. Są przekupni , niesprawiedliwi i obcesowi wobec stron. Co Pan na to Panie Czuma!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bronić 28.07.09, 10:07 Moim zdaniem ta wypowiedź absolutnie dyskwalifikuje Czumę jako ministra Sprawiedliwości. Szturm ochrony na zajmowany i jednoczesna eskorta policji która "ochraniała" tą rozróbę zdecydowanie kwalifikuje się jako przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_w-wa Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:28 Moim zdaniem natomiast Twoja wypowiedź dyskwalifikuje Ciebie jako człowieka myślącego i dobrze byłoby żebyś już więcej tu nie zabierał głosu. Na szczęście tacy ludzie jak Ty nie decydują co jest przestępstwem. Zaproś 2 tysiące ludzi do siebie a potem poproś ich o opuszczenie swojej własności. Jak się nie zgodzą to idź pod most bo przecież ich nie wyrzucisz bo to są ludzie i nie wolno im nic zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_nie_dzielny Wreszcie mowi do rzeczy. 28.07.09, 10:07 Szacunek dla ministra Czumy. Jako Warszawiak od wielu pokolen, jestem szczesliwy, ze to zenujace warcholstwo hadlarzy tandeta zostalo w zdecydowany sposob ukrocone. I tak potraktowano ich bardzo lagodnie - ja wyslalbym wojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 Czuma sie uczy 28.07.09, 10:11 Moze bedzie z niego jeszcze szeryf.A kupiectwo cale rozpieprzyc.I dac we wladanie Witnamcom,Ruskim oraz obywatelom Afryki.Na pewno nie beda sie chcieli uwlaszczyc na kradzionym.Wystarczy,ze przyjdzie straz miejska i taki obcy zawsze poslucha,nie wzywajac nieba na pomoc.Na pomoc zlodziejstwu i bandytyzmowi.Jak mozna bylo przyprowadzic na odbijanie baunkra dzieci,mlodziez i kobitki?Czemu durnie nie wynajeliscie sobie najlepszej agencji ochrony,czyli zolnierzy z Wolomina z kalachami? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Wreszcie mowi do rzeczy. 28.07.09, 13:40 gosc_nie_dzielny napisał: > Szacunek dla ministra Czumy. > > Jako Warszawiak od wielu pokolen, jestem szczesliwy, ***************************** Gdyby więc komornikowi towarzyszył pluton SS, to też byś był? Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_nie_dzielny Re: Wreszcie mowi do rzeczy. 28.07.09, 15:01 maruda.r napisał: > Gdyby więc komornikowi towarzyszył pluton SS, to też byś był? Absurdalne pytanie. Mamy rok 2009, a nie 1943. Warto zdawac sobie z tego sprawe. Rownie dobrze mozna zapytac, czy bylbym zadowolony, gdyby komornikowi towarzyszylo UFO albo armia Dzyngis Chana, wglednie czterech pancernych (a takze pies). Odpowiedz Link Zgłoś
artic74 Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bronić 28.07.09, 10:10 Ochronie odebrać koncesję a tym pseudo-handlarzom odebrać dożywotnio prawo handlowania czymkolwiek..rozumiem,że siła została użyta ale słusznie i jakim prawem oni siedzieli tam pół roku bezprawnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 Agencji Zubrzyckiego -odznaczenia panstwowe 28.07.09, 10:15 Za obrone stolicy przed badziewiem i zlodziejstwem.Zubrzyckiemu osobiscie - honorowego obywatela Warszawy i dozywotniego radnego od zamieszek ulicznych.Nazwac ulice albo skwer w poblizu - jego imieniem.Serce sie radowalo,jak patrzylem co ochrona Zubra robi z bandytami z bunkra... Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Agencji Zubrzyckiego -odznaczenia panstwowe 28.07.09, 10:37 samozwaniec1 napisał: > Za obrone stolicy przed badziewiem i zlodziejstwem.Zubrzyckiemu > osobiscie - honorowego obywatela Warszawy i dozywotniego radnego od > zamieszek ulicznych.Nazwac ulice albo skwer w poblizu - jego > imieniem.Serce sie radowalo,jak patrzylem co ochrona Zubra robi z > bandytami z bunkra... Ja tam bym nie chciał żeby honorowano domniemanego bandytę któremu grozi 12 lat. www.wprost.pl/ar/115160/Trenerowi-Lechii-i-wlascicielowi-agencji-Zubrzycki-grozi-12-lat/ Pomijam już fakt starszych kwiatków związanych z SB. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 komornicy i agencje ochrony to często dawne SB co 28.07.09, 12:05 można łatwo ustalić...ciekawe czy jak jeden pan komornik z Radomia by przeprowadzał taką egzekucję to ktoś by pofatygował się o przypomnienie jego roli podczas tłumienia protestów społecznych z 1976 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Prywatne bojowki mialy prawo .......... 28.07.09, 10:14 Widzialem na zdjeciach jak wyrywali drzwi.Zalozyliscie prywatne falangi by bronily waszych biznesow?.Szokujace wyznania Ministra Sprawiedliwosci.NIE MIELI PRAWA.Gdyby tak postapila Policja-miala prawo(zreszta Policja tez sie nie spisala).Zrobiliscie to co ZOMO.I bedziecie tak utozsamiani.Tego brudu i chamstwa juz z siebie nie zdejmniecie.Rozlicza Was Ci, co po Was obejma wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 Prawdziwe mohery ida do piekla 28.07.09, 10:20 Sluchac tam radia co ma ryja.Tak jak zubrzycki z kupcami zlodziejami,tak Polacy niedlugo rozprawia sie z Toruniem i sekta zbierajaca kase na hazard dla ojca Krola oraz pasazera z Maybacha.Czy wiecie,mohery,ze Rydzyk to byly ofiecer KGB,ktory z torebka plastikowa paru milionow marek niemieckich przyjechal do Polski rozsadzac ja od wewnatrz przy pomocy oszolomow udajacych naukowcow,przy pomocy kaczorow,tez synow oficera KGB/za to dostal ojciec kaczorow wille na Zolibozu/.W 1945 roku wille dostawali wylacznie rosyjscy kolaboranci.Do dzisiaj jest wlasnoscia ludzi,ktorzy nie zaplacili za nia nawet zlotowki. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 agencja ochrony której szef ma postawione zarzuty 28.07.09, 12:07 no ładnie i najbardziej bezczelny komornik z Warszawy...sprzątacze w imieniu władzy PO nad miastem stołecznym... Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Czuma wykracza poza swoje kompetencje 28.07.09, 10:20 Wg ustawy o Agencjach ochrony mienia nadzór nad działaniem agencji jest w kompetencjach Komendanta Policji a ten pozostaje w strukturach MSWiA a nie Ministerstwa Sprawiedliwości. Tu nikt nie podważa zasadność egzekucji komorniczej tylko zachowanie Agencji ochrony Zubrzycki i jej pracowników. Minister Schetyna poprzez policję powinien dokonać kontroli czy wszystkie wymagane dokumenty i pozwolenia do takiej akcji agencja posiadała i czy każdy z pracowników agencji posiadał wymaganą licencję. Dodatkowo czy został wyczerpany dostatecznie argument poruszony w art. 36 i częściowo bodajże 38 o "zamachu" na chronione mienie i na agentów ochrony co pozwala użyć środków przymusu bezpośredniego. Zdanie Czumy w tym przypadku to zdanie osoby prywatnej nie mającej nic wspólnego ze sprawą. MS może mieć coś do tego jak policja sporządzi ew. wniosek do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 Sharn-belkoczesz 28.07.09, 10:25 Czuma i Schetyna to palce od jednej reki-reki Rzeczpospolitej.I 99% Warszawiakow jest przeciwko zlodziejom z KDT,ktorzy za darmo i wbrew prawu zajmowali nieswoje mienie.Tam powinno byc jeszcze z kilkanascie trupow,zwlaszcza przywleczonych sila dzieci kupcow,tzw.zakladnikow.I kilka zgwalconych i zabitych kobiet,spiewajacych rote i modlitwe do swojego rachunku bankowego.Nie chce zlodziei i paserow w centrum miasta.Niech handluja w Puszczy Kampinoskiej.Razem ze swimi dziecmi i kobietami.A od centrum stolicy - WARA. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Sharn-belkoczesz 28.07.09, 10:33 samozwaniec1 napisał: > Czuma i Schetyna to palce od jednej reki-reki Rzeczpospolitej.I 99% > Warszawiakow jest przeciwko zlodziejom z KDT,ktorzy za darmo i wbrew > prawu zajmowali nieswoje mienie.Tam powinno byc jeszcze z > kilkanascie trupow,zwlaszcza przywleczonych sila dzieci > kupcow,tzw.zakladnikow.I kilka zgwalconych i zabitych > kobiet,spiewajacych rote i modlitwe do swojego rachunku > bankowego.Nie chce zlodziei i paserow w centrum miasta.Niech > handluja w Puszczy Kampinoskiej.Razem ze swimi dziecmi i kobietami.A > od centrum stolicy - WARA. Ależ ja się zgadzam z tobą. Kupcy powinni zniknąć i dobrze, że wreszcie coś się z tym ruszyło. Zwracam tylko uwagę, że jeśli ktokolwiek z rządu ma zajmować stanowisko w sprawie skarg pobitych kupców to raczej powienien to robić minister odpowiedzialny za tą sferę. Odpowiedz Link Zgłoś
osa5 tak rodzi się totalitaryzm 28.07.09, 10:21 czuma to jakieś totalne nieporozumienie - jak minister może namawiać do bezprawia!?? w XXI wieku w środku Europy! Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 PO to partia o bolszewickiej mentalności, która dz 28.07.09, 12:11 iała w imieniu oligarchii o komunistycznych korzeniach z dodatkiem styropianowym oraz wykorzystuje do pomocy organy i podmioty kierowane przez byłych esbeków... Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Panie Czuma ! Trwa postępowanie prokuratorskie... 28.07.09, 10:21 ...taka wypowiedź Ministra Sprawiedliwości w tym momencie jest skandaliczna Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 Raz zdobytej wladzy nie oddamy nigdy 28.07.09, 10:29 I bedziemy przesladowali mohery,zlodziei i bandytow nawet po smierci.Pasozytom mowimy precz.Niech sobie sami kupia grunt,niech sobie wybuduja za miliony bunkier i niech dalej sprzedaja badziewie za 300% wartosci hurtowej.Ja gardze kazdym kupcem.Oni nie placa nawet podatkow.Co Warszawa ma od kupcow.Zero.Juz wole Wietnamcow i Ruskich.Przynajmniej najtaniej sprzedaja.A na rozkaz straznika znikaja,jak cien.A nie wymuszenie rozbojnicze na oczach calej Polski.Kogo chcecie przekonac,ze macie racje? Odpowiedz Link Zgłoś
ludman Mieli prawo przeciw chuliganom 28.07.09, 10:25 Mieli prawo tak działać przeciw chuliganom, o czym świadczy fakt, że kilku po zatrzymaniu poszło na ugodę i poddali się dobrowolnej karze (1/2 roku w zawieszeniu na 3 lata). Nie słyszałem żeby niewinni chcieli być ukarani. Szukali zadymy to ją znaleźli. Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bronić 28.07.09, 10:26 Minister Sprawiedliwości nie wie jakiego rodzaju instrumenty przy egzekucji wyroku posiada komornik. Ale generalnie komornik i ochroniarze chcieli dobrze ...... więc jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bronić 28.07.09, 10:26 Wypowiedz Czumy potwierdza jedno - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Dobrze, ze wreszcie zlikwidowano ten bajzel, ale sposob, w jaki to uczyniono byl skandaliczny. Szkoda, ze pan Czuma tego nie dostrzega ze swojego ministerialnego stolka. Odpowiedz Link Zgłoś
wiaderko070707 Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bronić 28.07.09, 10:27 A tutaj mamy profil "poszkodowanych" z KDT na NK nasza-klasa.pl/profile/27536873 Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Skandaliczna wypowiedź Ministra Sprawiedliwości 28.07.09, 10:28 Bezprawne działania ochrony określić jako dopuszczalne. A wszystko po to, by chronić dupę partyjnej koleżanki i b. SB-ka, właściciela firmy ochroniarskiej. Brawo, Panie Ministrze... Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Splaca dlugi, to musi byc grzeczny 28.07.09, 10:32 pensja ministra jest wyzsza od pensji "golego" posla. Odpowiedz Link Zgłoś
grzala5 Re: Skandaliczna wypowiedź Ministra Sprawiedliwoś 28.07.09, 11:30 anwad napisała: > Bezprawne działania ochrony określić jako dopuszczalne. A wszystko po to, by > chronić dupę partyjnej koleżanki i b. SB-ka, właściciela firmy ochroniarskiej. > Brawo, Panie Ministrze... Jakie bezprawne działania ochrony???Na meczach też ochrona działa bezprawnie?Ogarnij się proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: Skandaliczna wypowiedź Ministra Sprawiedliwoś 28.07.09, 11:36 Ochrona meczowa to inna bajka.Oni maja umowe od ..do danej godziny.Oni nie zdobywaja stadionu, jak zdobywano blaszak.Oni pracuja .I sa duzo czasu przedtem.Od zdobywania stadionu byla by Policja.Nie zapomnij.Zdobywania z zewnatrz. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor.nowytor8 w 1939 hitlerowcy też miel prawo się bronić 28.07.09, 10:31 Czuma to kanalia i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 Debilu-jak smiesz porownywac ochrone do Hitlera 28.07.09, 10:35 Zubrzycki byl generalem SB.I to znakomitym.Jego agencja nalezy do najlepszych w Europie.Ochronia najwieksze wydarzenia w Polsce.Wszyscy w agencji maja licencje.Co drugi byl policjantem,straznikiem lub komandosem.Jest kilkunastu spadochroniarzy.I legalnie zarabiaja duze pieniadze na ochronie.Komornik zamowil i dostal,to co chcial,a komornik reprezentowac sad,czyli dzialal w imeniu prawa,moim,twoim,pana,pani i panstwa.Calej Rzeczpospolitej.To czemu,debilu,belkoczesz? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: Debilu-jak smiesz porownywac ochrone do Hitle 28.07.09, 10:39 Prywatne, postepowe ZOMO.Pokaz drugi kraj w Europie gdzie prywatne falangi rozbijaja protesty?Nie ma.Wiesz dlaczego?.Bo Polska nie jest ani na zachodzie, ani na wschodzie.Zasady bardziej wschodnie.To jest we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
upgraded Re: Debilu-jak smiesz porownywac ochrone do Hitle 28.07.09, 12:16 misio o bardzo malym rozumku i jeszcze mniejszej wiedzy o swiecie. wiesz jakby sie to skonczylo we Francji, UK czy Niemczech? nie doszloby, bo kazdy wie, ze prawa sie przestrzega. a kto nie wie, ten ryzykuje ze dostanie pala po plecach, chocby tylko 'kibicowal' na miejscu zdarzenia. proste pytanie - po czyjej stronie bylo prawo? inne proste pytanie - wiem, ze bedzie zadyma i ktos moze ucierpiec - czy w takim razie biore ze soba zone i dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Debilu-jak smiesz porownywac ochrone do Hitle 28.07.09, 10:40 samozwaniec1 napisał: > Zubrzycki byl generalem SB.I to znakomitym.Jego agencja nalezy do > najlepszych w Europie.Ochronia najwieksze wydarzenia w > Polsce.Wszyscy w agencji maja licencje.Co drugi byl > policjantem,straznikiem lub komandosem.Jest kilkunastu > spadochroniarzy. Kpisz sobie czy o drogę pytasz? Miałem do czynienia z tą firmą i 80% stanu to chłopcy z zawodówek z jakiś podwarszawskich wiosek, 10% to byli MILICJANCI i SBcy którzy chodzą z psami przy nodze bo sami się boją - w tym słynny oberkapo M. Odpowiedz Link Zgłoś
wilqu69 Re: Debilu-jak smiesz porownywac ochrone do Hitle 28.07.09, 14:23 samozwaniec1 napisał: > Zubrzycki byl generalem SB.I to znakomitym.Jego agencja nalezy do > najlepszych w Europie.Ochronia najwieksze wydarzenia w > Polsce.Wszyscy w agencji maja licencje.Co drugi byl > policjantem,straznikiem lub komandosem.Jest kilkunastu > spadochroniarzy.I legalnie zarabiaja duze pieniadze na > ochronie.Komornik zamowil i dostal,to co chcial,a komornik > reprezentowac sad,czyli dzialal w imeniu prawa,moim,twoim,pana,pani > i panstwa.Calej Rzeczpospolitej.To czemu,debilu,belkoczesz? ------------------------------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnetpl Re: w 1939 hitlerowcy też miel prawo się bronić 28.07.09, 10:36 No to już jest ostre przegięcie. Może i jest kanalią, ale porównanie bójki ochroniarzy i kupców z atakiem hitlerowców na Polskę jest jakimś absurdem. Zabrali Ci "szczękę" i się wyładowujesz? Tylko, że w tym przypadku sam z siebie robisz tępaka i ignoranta. Odpowiedz Link Zgłoś
zayed Salaam Alaykum bracia Katolicy! 28.07.09, 10:55 Mam nadzieje ze kraina mojej zony wroci do normalnosci jak piekna siemia swieta Meccah! Insha Allah Odpowiedz Link Zgłoś
ronin-teraz-zarejestrowany PL to taki po..y kraj, że jeśli nie ma zamordyzmu 28.07.09, 10:35 to od razu ludzie myślą że może być totalna anarchia... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ..I znowu slupki......... 28.07.09, 10:36 Zobaczyli sondaze i odezwal sie Minister Sprawiedliwosci, sugerujacy Policji i Prokuraturze co ma robic.To juz nie jest smieszne.To po prostu tragikomedia niekompetentnego rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 10:38 rozwiń swoją myśl, bo nie wiem czy kopiesz PiS czy PO :) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 10:42 Kopie ZOMO z PO.Zapewniam cie ze bedzie proces w tej sprawie.Nie w panstwie ZOMO , ale w Trybunale europejskim.Niemcy czy Hiszpanie juz wiele dni temu skrytykowaly to co sie dzialo w Polsce.Wiesz.Tego co nie przeciw PiS nie tlumaczy sie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 10:47 ale co zaskarżą? Wyrok sądu, czy działanie ochrony. Jak już pisałem, ochrona zaczęła, policja skończyła. I tego będą się trzymać ;) I nic nie zrobią kolesie od tanich gaci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 10:54 Zaskarza cos innego.Zgodnie z prawem europejskim prywatne firmy(dedektywistyczne, ochroniarskie itd.)nie maja prawa w zadnym miejsu uzywac sily.a zobowiazane bronic miejsca czy lokacji gdzie pracuja.Nie maja prawa byc uzywane do tlumienia czy pasyfikowania demonstracji, protestow w innym miejscu anizeli tam gdzie jest podpisana umowa na stanowisko pracy.I dodam.Do tej pory poszkodowani przez takie firmy , beda mogly zadac wielkich odszkodowan.Rozmawialem na ten temat z adwokatem francuskim.Jest gotowy(natychmiast) wziasc taka sprawe w rece.Od poczatku do konca bylo nielegalne, niezgodne z prawem europejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 11:14 > Zaskarza cos innego.Zgodnie z prawem europejskim prywatne firmy kurde moher, zdecyduj się, albo jesteś za stosowaniem ich prawa, albo przeciw. Bo zaczynasz się gubić ;) > takie firmy to po kiego u jubilera (w twojej Francji stoi ochroniarz) można wejść, nastukać kolesiowi a on nie może się bronić, ba nie może cię tknąć?! ;) zastanawiaj się dalej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 11:16 Nie mozesz wejsc i mu nastukac w jego miejscu pracy.Natomiast on nie moze wejsc tam gdzie zyczy sobie jego patron.Bojowki ochroniarskie majace takie przywileje jak w Polsce, okreslane sa w UE nazwa MAFIA. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 11:22 Ochroniarz nie jest pracownikiem panstwowym.Ta zasada jest w calej UE.Od wszelkich dzialan silowych jest Policja, lub sluzby podporzadkowane MSWiA.Nigdy cywil, nigdy nie ma takiego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 11:25 To mafia Hanny Gronkiewicz Waltz prywatnie spacyfikowala KDT.Dzisiaj do winowajcow dolaczyl Minister Sprawiedliwosci, popierajacy bezprawie w panstwie bedacym w UE.I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 11:24 nie zrozumiałeś, jeśli nic nie może zrobić, to za co mu/im płacą? To mija się z def. pracy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
powiedz_to_koniowi Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 11:24 Ale przecież ci ochroniarze nie tłumili demonstracji. Tam żadnej demonstracji nie było, nie licząc demonstracji obłudy i chamstwa. Oni byli zatrudnieni do pomocy przy egzekucji komorniczej. Według prawa ich czyny są tożsame z czynami komornika. Sąd zlecił komornikowi zajęcie hali, więc ochroniarze utorowali drogę, policjanci przełamali opór i już. Demonstracje kilku dziadków-nacjonalistów stłumiła już policyjna sikawka. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 11:27 Nieprawda.Wdzierali sie sila do budynku, ktory nie stanowil ich wlasnosci.Widzialem jak wyrywali drzwi.Jest to niezgodne z prawem UE zeby mafia wykonywala wyroki legalnie istniejacych wladz.Od tego jest Policja i odpowiednie organy a nie prywatne bojowki. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: ..I znowu slupki......... 28.07.09, 11:42 A czyją własność stanowiły te drzwi, panie Wajdzik? Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bronić 28.07.09, 10:37 no to Pan minister sprawiedliwości jedzie po bandzie dalej i mówi: ...... w krajach, w których nie obowiązuje prawo pisane, ale zwyczajowe .... np. precedensy. 1. Prawo zwyczajowe może być także spisane 2. Rozróżnienie prawa zwyczajowego o prawa stanowowionego bazuje nie na na kryterium źródłem prawa w sensie formalnym tzn. nie to czy sędzia orzeka w oparciu o ustawę, wcześniejsze precedensy, ale prawo zwyczajowe to prawo powstałe na bazie zwyczaju. Precedensy nie są zwyczajem.... Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:43 tupkal napisał: > no to Pan minister sprawiedliwości jedzie po bandzie dalej i mówi: > ...... w krajach, w których nie obowiązuje prawo pisane, ale > zwyczajowe .... np. precedensy. > 1. Prawo zwyczajowe może być także spisane > 2. Rozróżnienie prawa zwyczajowego o prawa stanowowionego bazuje nie > na na kryterium źródłem prawa w sensie formalnym tzn. nie to czy > sędzia orzeka w oparciu o ustawę, wcześniejsze precedensy, ale prawo > zwyczajowe to prawo powstałe na bazie zwyczaju. Precedensy nie są > zwyczajem.... Nie wymagaj od Czumy, żeby znał prawo. Długo był w Stanach tam go nie przestrzegał za bardzo. On jest politykiem. I to PO. Z prawem nie musi mieć po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: Czuma: Ochroniarze w KDT mieli prawo się bron 28.07.09, 10:44 Czuma zna prawo.Problem ze archaiczne z PRL.Ukończył Niższe Seminarium Duchowne w Lublinie w 1955. Absolwent prawa na Uniwersytecie Warszawskim.Oczywiscie w czasach PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 w Polsce warcholstwo wciąż ma się dobrze 28.07.09, 10:38 nie rozumiem, jak to jest, że wciąż się wielu wydaje, że wystarczy uzbroić sie w kamienie, bić z policją, przykuć do kaloryfera, odstawić Rejtana i wtedy wszystko można odkręcić nawet wyrok sądu... cholerna spuścizna po komunie... kompletny brak szacunku dla prawa i państwa Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: w Polsce warcholstwo wciąż ma się dobrze 28.07.09, 10:45 monster1972 napisał: > nie rozumiem, jak to jest, że wciąż się wielu wydaje, że wystarczy > uzbroić sie w kamienie, bić z policją, przykuć do kaloryfera, > odstawić Rejtana i wtedy wszystko można odkręcić nawet wyrok sądu... > > cholerna spuścizna po komunie... kompletny brak szacunku dla prawa > i państwa Bzdury gadasz. We Francji czy Włoszech nigdy nie było komuny a demonstracje wyglądają podobnie. Jestem skłonny zaryzykować, że to nie spuścizna po komunie bo za komuny nikt by się nie odważył postawić komornikowi tylko raczej uboczny produkt demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 we Włoszech też kontestują wyroki sądów? 28.07.09, 10:56 może w USA też lud bierze sie sam za sprawiedliwosc i "sąd sądem, a sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie"? ja nie mowie o demonstracjach czy prostestach ale tu po prostu bydło nie chcialo wykonać wyroku sądu... marna przyszlosc przed krajem, gdzie nawet wyrok sądu nic nie znaczy Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 w sumie rydzyk i pisdzielcy pokazali, że sądy 28.07.09, 10:57 można bezkarnie olewać... trudno się zatem dziwić prostemu ludowi jesli sam prezydent (prawnik podobno) w du_pie ma prawo, to czego wymagać od prostaczków po zawodówkach? Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
yanuss to kupcy sie bronili 28.07.09, 10:46 Dlaczego umowe o najeciu ochroniarzy podpisano na dzien przed tymi rozruchami ? Kogo oni mieli ochraniac ? Komornika powinni wprowadzic policjanci gdyby sprzedawcy stawiali opor. A ochrona byla tam zanim jeszcze pojawil sie komornik i probowal wchodzic do KDT. Co to jest interes ogolu ? To jest interes PO wedlug p. Czumy. Dla obrony Waltzowej nawet Czuma nie umie odroznic dzialan bezprawnych od prawnych. Ochroniarze nie bronili sie, oni atakowali kupcow a ci sie bronili przed bezprawnym atakiem ocroniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: to kupcy sie bronili 28.07.09, 10:49 > Dlaczego umowe o najeciu ochroniarzy podpisano bo nie dało się po rozróbach :) Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 A według mnie to spółkę KDT należy 28.07.09, 10:53 rozwiązać za łamanie prawa, od stycznia b.r. i w czasie przejmowania hal przez legalne władze. Odpowiedz Link Zgłoś
wiaderko070707 Re: A według mnie to spółkę KDT należy 28.07.09, 12:06 :)No nie moe :) ...to jeszcze raz - sorry spam. nasza-klasa.pl/profile/27536873 Odpowiedz Link Zgłoś