Dodaj do ulubionych

Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scenar...

01.08.09, 20:29
Kacapskim złodziejom widocznie skończyły się krzesła,telewizory i sracze ...
Obserwuj wątek
    • eva15 Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 01.08.09, 20:42
      Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji, bo koniecznie chce ją wcielić do
      swojego państwa. Atakowana słaba Gruzja broni się jak może przed ostetyńską
      nawałnicą i wzywa świat na pomoc.
      Swiat w osobie USA pewnie znów podżegnuje krwawego wariata do takiej wizji
      rzeczywistości, ale pomóc znów mu nie pomoże, świat w osobie EU pewno znów nic
      nie wie i znów będzie potrzebował roku, by stwierdzić, że Saaka znów chuligani
      na Kaukazie. A świat w osobie Rosji za którąś zaczepką nie wytrzyma i znów
      przydzwoni. Możliwe, że tym razem ostatecznie.

• komarowo Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 01.08.09, 22:06
        [cut - bełkot załganej naszystowskiej ohydy]

Znajem, kanieszna. 5 mln Gruzja 'atakuje' i 'napada' na 140 mln putlerstan.
        Podobnie polscy oficerowie 'napadli' na was kacapy w Katyniu a polscy 'bandyci z
        AK' w katowniach UB w latach 50-tych.

>A świat w osobie Rosji za którąś zaczepką
        Świat! ROTFL - Kokota, izwjenicje ale wy zabyli o Hamasje. Powinno być "świat w
        osobie Rosji i Hamasu".

W te ohydne łgarstwa nie wierzy nawet Łukaszczenka, tow. ljojtnant kokota,
        ekspertko od ekologicznego mołoka na poboczach.

forum.gazeta.pl/forum/w,902,98525521,,Lukaszenka_Abchazja_i_Osetia_to_Gruzja.html?v=2
        • pimpus18 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 01.08.09, 22:14
          komarowo napisał:

> [cut - bełkot załganej naszystowskiej ohydy]
          >
          > Znajem, kanieszna. 5 mln Gruzja 'atakuje' i 'napada' na 140 mln putlerstan.
          > Podobnie polscy oficerowie 'napadli' na was kacapy w Katyniu a polscy 'bandyci

Ale rok temu bandziory Sukinszwilego napadli na Ruskich

• komarowo Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 00:19
            Sogłasno. Na terytorium własnego kraju.
            Pimp, bierzcie ekologiczne i jedźcie na gwałt do geriatrycznej damy pobocza, bo
            ponoć ma suchość śluzówek.
          • eva15 Gruzińskie Ziemie Odzyskane 02.08.09, 01:45
            pimpus18 napisał:

> Ale rok temu bandziory Sukinszwilego napadli na Ruskich

Z kim Ty dyskutujesz? Ten kretyn nawet ziemie zagarnięte przez bandziora Stalina
            nazywa "gruzińskimi". Pewnie dlatego, że Stalin był Gruzinemm. Ale skoro tak, to
            i Polska to ziemie "gruzińskie". Zwłaszcza Polska zachodnia.
            • komarowo Re: Gruzińskie Ziemie Odzyskane 02.08.09, 01:53
              Hehehe, "opuyźniona" ljojtnant kokota nie wszyscy dyskutanci są równie
              intelektualnie wyszukani jak pimp, grom333, kacapczik czy njet-da.
              W "Studgardzie" w elitarnym sklepie nabiałowym nie słyszałaś? "Na prawdę"?
              • zigzaur Re: Gruzińskie Ziemie Odzyskane 02.08.09, 07:20
                W Studgardzie Gdańskim czy Studgardzie Szczecińskim?
              • koloratura1 Re: Gruzińskie Ziemie Odzyskane 02.08.09, 08:40
                komarowo napisał:

> Hehehe, "opuyźniona" ljojtnant kokota nie wszyscy dyskutanci są równie
                > intelektualnie wyszukani jak pimp, grom333, kacapczik czy njet-da.
                > W "Studgardzie" w elitarnym sklepie nabiałowym nie słyszałaś? "Na prawdę"?

Nie ma to jak "dyskusja merytoryczna"!
                Uff!
            • zigzaur Stalin bandzior? 02.08.09, 07:19
              Józef Stalin ukarał naród rosyjski za podpisanie paktu z Hitlerem przez
              Wiaczesława Mołotowa. Kara wyniosła 30 mln ale nie mam na myśli waluty. To Józef
              Stalin pokonał niemiecki faszyzm. Bez gruzińskich rządów w CCCP pokonanie
              Hitlera nie byłoby możliwe.

Teraz też przydałyby się w Rosji rządy Gruzina, bo to, co jest teraz, to
              degrengolada.
            • propagacja [...] 02.08.09, 07:58
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • koloratura1 Re: Gruzińskie Ziemie Odzyskane 02.08.09, 08:42
                propagacja napisał:

> eva cioto ,z tobą nikt nie dyskutuje,kacapski pomiocie.

Kolejny "specjalista" od "merytorycznej dyskusji"!
                • komarowo Re: Gruzińskie Ziemie Odzyskane 02.08.09, 16:02
                  Njet. Kolejny, który mówi - poboczowy 'król' propagandy jest nagi.
                  A jest to szczególnie odrażający widok, zważywszy, że król jest menopauzalną,
                  wulgarną, niedouczoną propagandystką.
                  • koloratura1 Nawet cię rozumiem... 03.08.09, 09:22
                    komarowo napisał:

> Njet. Kolejny, który mówi - poboczowy 'król' propagandy jest nagi.
                    > A jest to szczególnie odrażający widok, zważywszy, że król jest menopauzalną,
                    > wulgarną, niedouczoną propagandystką.

A cokolwiek w kwestii formalnej i na temat?

Niestety, nie masz nic do powiedzenia; nie dziwota zatem, że pozostaje ci chamstwo, bluzgi i wycieczki osobiste.

• kacap_z_moskwy Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 01.08.09, 22:07
        Tym razem jest nawet gozej. Bo Gruzia w tej chwili nikogo nie obchodzi. No oproc propagandzistow :) I polskich wladz :)

Co czekawie, gruzini wciaz marza o dostanie sie do... Rosji. Nielegalnie begna rodzinami. Zeby nie wracac. I jka to wytlumaczyc? Przeciez Rosja taka to niedobra :)
        • komarowo Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 00:22
          Konieszna, kacapczik. My w Polszy znajem waszą wersję:
          5 mln Gruzja 'napadła' w 2008 na 140 mln putlerstan tak samo jak 30 mln Polsza w
          1939 'napadła' na 150 mln faszystobolszewię'.

Gruzja obchodzi tolko UE (5 mld EU pomocy, Nabucco, partnerstwo wschodnie) i USA
          (ostatnia wizyta wiceprezydenta USA: US stands by you), a nawet Białoruś,
          która podkreśla że aneksja części Gruzji to bandycka napaść.

Naturalno, putlera popierajet Hamas.

Z tej dysproporcji kacapczik sam wytjanuj wnioski, łubiankowy think tanku.
          • zigzaur Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 07:22
            Cyfra 140 jest nieaktualna. Skoryguj ją. Właściwie, należałoby ją korygować
            codziennie.
          • koloratura1 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 08:47
            komarowo napisał:

> Gruzja obchodzi tolko UE (5 mld EU pomocy, Nabucco, partnerstwo wschodnie) i USA
            > (ostatnia wizyta wiceprezydenta USA: US stands by you), a nawet Białoruś,
            > która podkreśla że aneksja części Gruzji to bandycka napaść.

I duuużo Gruzji z tego przyszło / przychodzi / przyjdzie!
            • komarowo Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 16:03
              Porównując wsparcie cywilizacji i kacapstwa w DDR i NRF oraz w KRLD i Korei Pd.
              zgodzę się z tezą, że ' Gruzji przyjdzie z tego dużo'
              • koloratura1 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 03.08.09, 09:24
                komarowo napisał:

> Porównując wsparcie cywilizacji i kacapstwa w DDR i NRF oraz w KRLD i Korei Pd.
                > zgodzę się z tezą, że ' Gruzji przyjdzie z tego dużo'

Pożyjemy, zobaczymy...
        • eva15 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 01:39
          kacap_z_moskwy napisał:

> Tym razem jest nawet gozej. Bo Gruzia w tej chwili nikogo nie obchodzi. No
          oproc propagandzistow :) I polskich wladz :)

To prawda, Gruzja na Zachodzie jest spalona, przegrana. Jej jedynym atutem jest
          jeszcze rurociąg BTC do Izraela. Ale to mimo wszystko ważny atut.
          • nie-tak Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 01:48
            Eva i Pimpus oglądaliście to? Chyba wiecie czyj to jest wywiad, kim był ten
            człowiek u nas?
            www.youtube.com/watch?v=PJUE-_48lmo&feature=related
            www.youtube.com/watch?v=xVC8w1QM3X0&feature=related
            www.youtube.com/watch?v=czixmD8HqYo&feature=related
            ----------------------------------------------------------------
            • eva15 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 02:08
              Dzięki, nie znałam tego wywiadu.
              • nie-tak Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 02:11
                Dobre, co? I to nie byle kto, osoba która siedziała w NATO.
                -----------------------------------------------------------------
                • eva15 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 02:14
                  Otóż to. Raz jeszcze dzięki.
                  • nie-tak Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 02:18
                    Wywiad był informatywny, szczególnie koniec.
                    Nicht zu danken.
            • pimpus18 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 05:12
              Dzięki, nie-tak. W tej formie nie mogłem do tego wywiadu dotrzeć.
              Na stronie NuoViso i na orginalnej stronie Dailymotion są jakieś komiczne komunikaty. Możesz się sama przekonać. O youtube nawet już nie pomyślałem:

www.nuoviso.tv/search.html?searchword=Jochen+Scholz
              Obszerne fragmenty tego są w filmie Unter falscher Flagge. Poleciłem go już Evie, ale zdaje się, nie znalazła jeszcze chwili na niego.
              A to ważne zakończenie jest tam bardziej rozwinięte.

Droga Evo, podałem tam wcześniej kilka linków. Zwróć uwagę.
              Raz mi już pisałaś, że te teorie ekonomiczne, o których Cię pisałem, wydają Ci się jakoś "wywrotowe". Chyba wiem już, dlaczego.
              Połapałem się już, dlaczego dla mnie było to nowością.

Tu znajdziesz rozwiązanie zagadki:

blip.tv/file/1091513

• komarowo Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 05:17
                pimpus18 napisał:

>Poleciłem go już Evi e, ale zdaje się, nie znalazła jeszcze chwili na >niego.

Kanieszna - w menopauzalnym szale płodzi kolejne mdlące posty na forumach.

> Droga Evo, podałem tam wcześniej kilka linków. Zwróć uwagę.
                > Raz mi już pisałaś, że te teorie ekonomiczne, o których Cię pisałem, wydają Ci
                się jakoś "wywrotowe". Chyba wiem już, dlaczego.
                > Połapałem się już, dlaczego dla mnie było to nowością.

ROTFL!!! Dorogoj pimp tudzież geriatryczno-dewiancka web kamanda wmjestje
                doształcajetsja
                na podstawie video dziwacznych outsiderów na youtube, z
                oglądalnością 3 views :-)

Wot, elita web kamandy, think tanki komsomołu. Wszak "opuźnienie w Studgardzie"
                zobowiązuje:-)

Nie dziwota, że nawet Białoruś się z was smiejetsja:-)
              • eva15 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 09:52
                pimpus18 napisał:

> Obszerne fragmenty tego są w filmie Unter falscher Flagge. Poleciłem go >już
                Evie, ale zdaje się, nie znalazła jeszcze chwili na niego.
                > A to ważne zakończenie jest tam bardziej rozwinięte.

> Droga Evo, podałem tam wcześniej kilka linków. Zwróć uwagę.
                > Raz mi już pisałaś, że te teorie ekonomiczne, o których Cię pisałem, >wydają
                Ci się jakoś "wywrotowe". Chyba wiem już, dlaczego.
                > Połapałem się już, dlaczego dla mnie było to nowością.
                > Tu znajdziesz rozwiązanie zagadki:
                >
                > blip.tv/file/1091513

Drogi Pimpusiu, nie zawsze nadążam z linkami a czasem później zapominam, że
                miałam wiedzę uupełnić. Nie zrażaj się tym proszę i nie zapominaj o mnie.
                • pimpus18 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 14:41
                  Ja wiem, Evo, że na pewno masz wiele ważnych i pilniejszych spraw codziennie, a tutaj dałem Ci już tych linków dość sporo. Nie było moim zamiarem coś Ci zarzucać.

Myślę jednak, że są to bardzo istotne sprawy, które jakimś trafem do niedawna zupełnie dla mnie nie istniały, właściwie czuję się, jakbym je dopiero dostrzegł - nie do wiary. Można mieć po przejrzeniu tych materiałów sporo ciekawych uwag. Skądinąd byłoby miło, gdybyś zechciała się Twoimi ze mną podzielić.

Irgendwie hab ich den Eindruck, die arroganten Archlöchrer werden manche hier angesprochenen Probleme erst dann wahrnehmen, wenn denen der ganze Laden über die Ohren fliegt.
                  • komarowo Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 16:05
                    > Ja wiem, Evo, że na pewno masz wiele ważnych i pilniejszych spraw codziennie,

Mega ROTFL!! Pimp, to dla mnie post miesiąca.
                    Zważywszy na liczbę i nudną monotonię jadu kokoty wylewanego na forach, jestem
                    przekonany, że ma ważne i pilne sprawy: kupić ekołogiczne mleko i zażyć wapno na
                    łamliwość kości oraz odebrać zasiłek:-)
          • komarowo Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 01:50
            eva15 napisała:

> kacap_z_moskwy napisał:
            >
            > > Tym razem jest nawet gozej. Bo Gruzia w tej chwili nikogo nie obchodzi.
            > To prawda, Gruzja na Zachodzie jest spalona, przegrana.

Kanieszna. 'Przegrała' bo dostała 5 mld Eu pomocy, Partnerstwo Wschodnie,
            Nabucco, manewry wojskowe 20 państw, w tym Ukrainy, odwiedza ją wiceprezydent
            USA. Nawet Białoruś otwarcie mówi o aneksji Gruzji przez putlera.

Waszą wygraną z kolei przypieczętował...Hamas.

Kokota z pobocza, tego łgarstwa nie kupują już nawet na Białorusi.
          • koloratura1 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 08:50
            eva15 napisała:

> To prawda, Gruzja na Zachodzie jest spalona, przegrana. Jej jedynym atutem jest
            > jeszcze rurociąg BTC do Izraela. Ale to mimo wszystko ważny atut.

To tym bardziej wszystkim zależy na świętym spokoju w Gruzji.
            • meerkat1 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 08:53
              Historycznie najlepsza koloratura dysponowali zwykle kastraci.
              • koloratura1 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 09:05
                meerkat1 napisał:

> Historycznie najlepsza koloratura dysponowali zwykle kastraci.

Cóż za odkrywcza informacja!
                A jaka - na temat!!! :)
              • meerkat1 Nie na temat? 02.08.09, 10:30
                meerkat1 napisał:

> Historycznie najlepsza koloratura dysponowali zwykle kastraci.

Na temat, bo rosyjski impotent koloraturą tu na forum cienko spiewa.
                • koloratura1 Wycieczki osobiste ostatnią "bronią", tych,... 03.08.09, 09:30
                  ...którrym brak argumentów:

meerkat1 napisał:

> meerkat1 napisał:
                  >
                  > > Historycznie najlepsza koloratura dysponowali zwykle kastraci.

> Na temat, bo rosyjski impotent koloraturą tu na forum cienko spiewa.

Tylko PO CO się w ogóle odzywać?!
      • pimpus18 Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 01.08.09, 22:21
        Intersujące wykłady, Evo:

alles-schallundrauch.blogspot.com/2009/07/vortrag-von-webster-g-tarpley.html
        www.nuoviso.tv/vortraege/der-wirtschaftskrieg.html
        www.nuoviso.tv/vortraege/nationalstaat-und-globalisierung.html
        www.nuoviso.tv/vortraege/crashkurs-finanzsturz.html
        alles-schallundrauch.blogspot.com/2009/07/vortrag-von-christoph-horstel.html
        Mam nadzieję, że znajdziesz czas. Naprawdę warto.
        • komarowo Re: Osetia znów rozpoczęła ostrzeliwanie Gruzji 02.08.09, 00:37
          Incjerjesantnaja istorija, jeb... Warto przypomnietsja:

pl.wikipedia.org/wiki/Komsomo%C5%82
      • imw Jak Rosjanie sprowokowali wojnę 02.08.09, 07:44
        Jak Rosjanie sprowokowali wojnę

Światowe media, opierając się na ogół na doniesieniach rosyjskich (najważniejsze rządowe i newsowe strony internetowe gruzińskie zaraz po wybuchu wojny zablokowali hakerzy rosyjscy), powtarzają tezę, że to Gruzja rozpoczęła tę wojnę. Byłoby to twierdzenie prawdziwe, ale tylko wtedy, gdyby przyjąć, że ofensywa gruzińska na Cchinwali w nocy z 7 na 8 sierpnia była pierwszym aktem wojny. Analiza wydarzeń z dni poprzedzających ten moment pokazuje, że było przeciwnie. To pewne siły po stronie rosyjsko-osetyjskiej sprowokowały konflikt, do którego przygotowano się na długo przed wkroczeniem armii gruzińskiej.

2 sierpnia – rozpoczyna się ewakuacja kobiet i dzieci z Osetii Płd. do Rosji.
        3 sierpnia – „prezydent” Kokojty ogłasza, że Gruzini mieszkający w Osetii Płd. w rejonach kontrolowanych przez Tbilisi błagają o „wyzwolenie”.
        5 sierpnia – do Osetii dociera 300 „ochotników” z Rosji.
        6 sierpnia – separatyści odwołują planowane na następny dzień, pierwsze od ponad 10 lat bezpośrednie ich rozmowy z przedstawicielami Gruzji. Zaczyna się ciężki ostrzał leżących wokół Cchinwali wsi gruzińskich, przy biernej postawie rosyjskich „sił pokojowych”.
        7 sierpnia – MSZ Rosji: Gruzja przygotowuje się do wojny. Nasila się ostrzał. Mamy tu przykład wyraźnej próby wciągnięcia Gruzji w konflikt militarny na pełną skalę – mówi gruziński minister ds. reintegracji Temur Jakobaszwili.

7 sierpnia, godz. 19 lokalnego czasu – Saakaszwili w telewizyjnym wystąpieniu mówi, że polecił gruzińskim siłom bezpieczeństwa nie odpowiadać na ataki. Wzywa do rozmów i ponawia ofertę pełnej autonomii dla Osetii.
        7 sierpnia, godz. 22.30 – Gruzini odpowiadają ogniem. Kolumny wozów bojowych i czołgów rozpoczynają marsz na Cchinwali. (...)

Niezależna rosyjska publicystka Julia Łatynina pisze o swoistym „joint venture” czekistów z Łubianki i bandytów z Osetii, która przez wiele lat umożliwiała wyciąganie dużych pieniędzy z budżetu rosyjskiego. Tyle że sumy te szły w większości do kieszeni prywatnych, a nie dla mieszkańców republiki. Wystarczy spojrzeć na przywódców separatystów. Szef osetyjskiego KGB Anatolij Baranow był wcześniej szefem rosyjskiej FSB w Mordowii. Szef MSW Osetii Płd. Michaił Mindzajew służył wcześniej w MSW Osetii Płn. (części Federacji Rosyjskiej). „Minister obrony” Wasilij Lunew był wcześniej komisarzem wojskowym w obwodzie permskim (Rosja centralna), a sekretarz Rady Bezpieczeństwa Anatolij Barankiewicz to były zastępca komisarza wojskowego w Kraju Stawropolskim. „Premier” Jurij Morozow jest rdzennym Rosjaninem, a sam „prezydent” Eduard Kokojty jest oskarżany o związki z petersburską mafią. (...)

Operacja rosyjska była niemal kopią interwencji z początku lat 1990 w Naddniestrzu i Abchazji. Najpierw rozpętana medialna histeria, która mały kraj wybrany na cel ataku przedstawia jako agresora. Potem separatyści atakują lokalne pozycje legalnych władz. Na pomoc podążają im „ochotnicy” (Kozacy itd.) – a Moskwa mówi, że nie może nad nimi zapanować. Operację koordynuje rosyjski wywiad, a armia zapewnia osłonę i logistykę. Następuje eskalacja walk i wtedy do akcji na wielką skalę wkraczają rosyjscy „mirotworcy” („siły pokojowe”). Zachodnie rządy są zaś tym wszystkim skonfundowane, reagują za późno lub wcale, nieudolnie wzywając do zaprzestania walk „obie strony” i tolerując brutalność Rosji. Agresję wojskową na Gruzję Moskwa uzasadnia potrzebą ochrony swoich obywateli. 90 proc. mieszkańców Osetii Płd. ma rosyjskie paszporty – Kreml zadbał o to w ramach wieloletniego procesu odrywania regionu od Gruzji. (Warto przypomnieć, że podobnej argumentacji Moskwa używała 17 września 1939 r., wkraczając na polskie Kresy). Rosjanie, jak zawsze, zadbali o propagandową oprawę wojny. Putin mówi o „ludobójstwie” i „zbrodniach” wojsk gruzińskich – a posłuszne media stale wpajają to Rosjanom. Co gorsza, zmanipulowane informacje powtarzają światowe media – w tej rywalizacji gruzińskie i niezależne media nie mają szans z rosyjskimi agencjami prasowymi i telewizją.

Rosja posługuje się na każdym kroku pokojową retoryką. Resort obrony wysłanie setek czołgów i tysięcy żołnierzy tłumaczy chęcią... „uniknięcia rozlewu krwi”, a prezydent i dowództwo inwazję nazywa operacją „przymuszania do pokoju”. Generałowie kłamliwie przekonują, że rosyjskie wojska działają w Osetii Południowej w ramach operacji pokojowej z mandatu ONZ. Według dziennika „Kommiersant”, kojarzonego z bardziej umiarkowanym, prezydenckim obozem w Moskwie, „rosyjskie władze postanowiły skorzystać z doświadczeń USA, które w 1999 roku zainicjowały operację sił NATO w byłej Jugosławii bez zgody ONZ, uzasadniając to etnicznymi czystkami wśród albańskiej ludności”. Stąd powtarzane kłamstwa o rzekomych czystkach etnicznych prowadzonych przez Gruzję w Osetii. Rosja wykorzystała fakt, że Rada Bezpieczeństwa ONZ natychmiast w piątek (pierwszy dzień rosyjskiej inwazji) nie zdołała podjąć żadnej decyzji. „Gdy ONZ faktycznie dowiodła swojej bezsilności, Moskwa miała rozwiązane ręce, by uregulować konflikt według swojego uznania” – napisał „Kommiersant”.

Powtarzane bezmyślnie (lub z premedytacją) kłamstwa Rosji łatwo zdemaskować. Choćby na przykładzie wiadomości o uchodźcach. Już dzień po rozpoczęciu walk propaganda kremlowska alarmowała o ponad 30 tys. uciekinierów z Osetii Płd. Putin powtórzył je, mówiąc o 34 tys. uchodźców. Gdyby to była prawda, oznaczałoby to, że w ciągu jednej doby z Osetii uciekła połowa ludności! A jedyna sensowna droga ucieczki – autostrada i tunel łączący z Rosją – były zablokowane przez rosyjskie czołgi, jadące w przeciwnym, południowym kierunku. Oenzetowska agencja UNHCR mówi jedynie o 4 tys. uchodźców
    • snellville Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scenar... 01.08.09, 20:52
      Skoro Gruzini strzelaja odpowiedziec im strzelanina a nie od razu z
      buciorami.....jak myslisz stEVAn,chyba logiczne.
      Problem w tym ze nie wiadomo kto naprawde tam strzela.
      Ty napewno i tak wiesz lepiej,po ch...j ja sie wyginam.
      • pimpus18 Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 01.08.09, 22:12
        snellville napisał:

> Skoro Gruzini strzelaja odpowiedziec im strzelanina a nie od razu z
        > buciorami.....jak myslisz stEVAn,chyba logiczne.
        > Problem w tym ze nie wiadomo kto naprawde tam strzela.
        > Ty napewno i tak wiesz lepiej,po ch...j ja sie wyginam.

No właśnie, "po ch...j ja sie wyginasz"?

A co w takiej sytuacji zrobiliby jankesi? Jak ci się wydaje?

Spadaj pętaku
      • nie-tak Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 00:39
        snellville napisał:

> Skoro Gruzini strzelaja odpowiedziec im strzelanina a nie od razu z
        > buciorami.....jak myslisz stEVAn,chyba logiczne.
        > Problem w tym ze nie wiadomo kto naprawde tam strzela.
        > Ty napewno i tak wiesz lepiej,po ch...j ja sie wyginam.
        Włażenie z oszkliwymi buciorami wszędzie gdzie się da to specjalność USA,
        Anglików i ich wiernych niewolników.
    • jorl Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 01.08.09, 22:02
      Przeciez przez Gruzje od lat idzie zaopatrzenie jak i ludzie szkoleni przez
      Amerykanow ktorzy potem wojuja w Czeczenii, wysadzali budynki mieszkalne w
      Moskwie, zabijali dzieci w rosyjskich szkolach, czy teraz wiecej w Inguszecji. A
      wiec przychodzi czas z tym skonczyc. Czyli rozwalic za kare Gruzje.
      Sytuacja geoplityczna sie na Swiecie zmienila, USA jest w odwrocie a wiec Rosja
      moze juz do takich dzialan przejsc.
      W koncu USA i inne demokratyczne panstwa jak np. Izrael tak wlasnie robia w
      podobnych sytuacja.

To moze wlasnie sie zaczyna?
      Pozdrowienia
      • amik997 Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 00:21
        Jeśli Twoja wypowiedź nie jest ironią to jesteś debilem! Kto niby
        wysadzał domy w Rosji? Przecież to była prowokacja FSB i wie o tym
        każde dziecko! Poczytaj trochę, pomyśl a nie łykaj jak indor
        gotowane ziemniary to co Ci ruscy podsyłają! Byłem w Gruzji gdy
        wybuchła wojna, będę tam i teraz... Jutro wybywam ;-)
        PS
        zacznij od tego artykułU:
        www.psz.pl/tekst-8483/Marcin-Kogut-Czeczenska-czarna-dziura
        • nie-tak Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 00:43
          amik997 napisał:

> Jeśli Twoja wypowiedź nie jest ironią to jesteś debilem! Kto niby
          > wysadzał domy w Rosji? Przecież to była prowokacja FSB i wie o tym
          > każde dziecko! Poczytaj trochę, pomyśl a nie łykaj jak indor
          > gotowane ziemniary to co Ci ruscy podsyłają! Byłem w Gruzji gdy
          > wybuchła wojna, będę tam i teraz... Jutro wybywam ;-)
          > PS
          > zacznij od tego artykułU:
          > www.psz.pl/tekst-8483/Marcin-Kogut-Czeczenska-czarna-dziura
          Ale wiarygodny materiał nam tu podajesz, człowieku ty jeszcze się nie
          dowiedziałeś jak wiarygodna jest polska albo unijna propaganda? Gdzie ty żyjesz?
          • komarowo Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 00:47
            >człowieku ty jeszcze się nie
            > dowiedziałeś jak wiarygodna jest polska albo unijna propaganda?

Njet-da, my uże znajem: BBC, NBC, CNN, AFP, Reuters, PAP -eto propaganda.
            No naszysty i krasnyarmiejec - wooooot eto samaja czistaja prawda. Komsomolskaja
            prawda.

Choroszo ja skozał, njet-da?
            • ilja-muromiec Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 04:55
              Niet, niecharaszo. u tiebia ocień strannaja piściewaritielnaja sistiema, wsio
              diermo, wmiesta żopaj, wychadit rotam. a eta nienarmalna, malcik
              • komarowo Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 05:12
                ilja-muromiec napisał:

Ilja, kacapczik. Ty mjenja nie panjał.
                Skoncentrujsja, potomuczto eto oczjeń niemnożka trudnoje słowo: I R O N I A.

And now ruki po szwam and GTFOH back to your hoghouse, kacapczik.
        • koloratura1 Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 09:16
          amik997 napisał:

> Jeśli Twoja wypowiedź nie jest ironią to jesteś debilem! Kto niby
          > wysadzał domy w Rosji? Przecież to była prowokacja FSB i wie o tym
          > każde dziecko!

No pewnie!

A taki, np., Czechow, to już o czymś takim wiedział przeszło sto lat temu: "Ona sama siebie wysiekła!", czy jakoś tak...
    • kacap_z_moskwy Oj, co czytam? 01.08.09, 22:04
      Ze Gruzia napadla jednak na spiace miasto... Jak to przeszlo przez cenzure??? I nie wstyd zrezyserowane zdjecia z Gori pokazywac? Czy sa INNE budynki skrzywdzone "rosyjskimi" bombami??? A cale miasto Chinwal lezalo w gruzach, dzienki "demokratycznemu" wojsku, choc trudno ta bande jak sie okazalo, nazwac wojskiem, gruzinskiemu. I jak teraz wogule cos tlumaczyc propagandzistam z gazety? Znow gruzini strzelaja. Moze kaczki poleca z nad Wisly im wpomoc? Postrzelaja. Tylko sie nie dziwia potem jak im odpowiedza.
      • komarowo Re: Łoj łoj czto czitaju? 01.08.09, 22:07
        To jak, kacapczik. Kto-to nibuć uwierzył w te łgarstwa?
        Czy wciąż tolko Hamas?

forum.gazeta.pl/forum/w,902,98525521,,Lukaszenka_Abchazja_i_Osetia_to_Gruzja.html?v=2
        • kacap_z_moskwy Re: Łoj łoj czto czitaju? 01.08.09, 22:08
          I co z tego? Kosovo juz jest w ONZ, czy w jakis organizacjach miedzynarodowych?
          • boncza Re: Łoj łoj czto czitaju? 01.08.09, 22:11
            Jeśli chodzi o konflikt rosyjsko-gruźiński to nie ufam ani jednej
            ani drugiej stronie...
            • kacap_z_moskwy Re: Łoj łoj czto czitaju? 01.08.09, 22:19
              A mi sie wydaje ze konflikt byl osetynsko-gruzinski. I ufac tam rzeczywiscie nie trzeba nikomu. Rosja wkroczyla do niego niestety z opoznienem. Trzeba bylo wczesniej jasno pokazac co bedzie. Wtedy by udalo sie uratowac duzo zycia ludziam roznych narodowosci.
              • komarowo Re: Łoj łoj czto czitaju? 02.08.09, 00:26
                Niepodległość Kosowa uznały te państwa:
                en.wikipedia.org/wiki/File:CountriesRecognizingKosovo.svg
                Kacapskiej aneksji części Gruzji nie uznał nikt.

To tylko jedna z różnic Kosowem a Gruzją, które usiłujecie obrzydliwie wmawiać,
                załgane kacapskie ćwoki.

A propos, jeśli 'Gruzja napadła na putlerstan' to na kogo napadło Kosowo, kacapczik?
                • nie-tak Re: Łoj łoj czto czitaju? 02.08.09, 00:47
                  komarowo, no i co ze uznały? Wiedza teraz co z tym fantem zrobić? Ano nie i
                  powoli wycofują się rakiem z ambarasu jaki sami zgotowali, nie kto inny jak Unia
                  z USA.

-------------------------------------------------------------------
                  • komarowo Re: Łoj łoj czto czitaju? 02.08.09, 00:52
                    nie-tak napisała:

> komarowo, no i co ze uznały? Wiedza teraz co z tym fantem zrobić? Ano nie i
                    powoli wycofują się rakiem z ambarasu jaki sami zgotowali, nie kto inny jak Unia
                    z USA.

Podaj, njet da źródła do tych rewelacji? USA wycofuje się z Bond Steel?
                    ROTFL

www.eulex-kosovo.eu/
                    www.euinkosovo.eu/
                    ec.europa.eu/enlargement/potential-candidate-countries/kosovo/eu_kosovo_relations_en.htm
                    :-)
                    • nie-tak Re: Łoj łoj czto czitaju? 02.08.09, 01:01
                      jest to w moim interesie szukać sobie krytycznej prasy i poszerzyć światowy
                      horyzont, ja umiałam przyswoić sobie te wiadomości, wiec skoro ja potrafiłam tez
                      stać cie tez i na to. Zamiast wypisywania bzdur na forum, weź się do roboty a
                      nie próbuj pasożytować na wiedzy innych. Gdyby to był inny forumowicz jak ty na
                      pewno link bym mu podała, ale tobie ciemnotko otumaniona? Gady łapać cudzymi
                      rękoma każdy potrafi.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                      www.youtube.com/watch?v=SjpGWEwn36o&feature=related
                      • komarowo Re: Łoj łoj czto czitaju? 02.08.09, 01:07
                        nie-tak napisała:

> nie próbuj pasożytować na wiedzy innych.

Njet-da. Mówiąc najdelikatniej, chyba przeceniasz swój 'potencjał' :-)
      • wojciech.2345 Re: Oj, co czytam? 01.08.09, 22:14
        Czasy kolonialnych podbojów skończyły się. Nie ma na to zgody
        Świata. Będziecie musieli oddać to co Gruzji ukradliście.

Pomyśl o tym. Szkoda na to pieniędzy rosyjskiego podatnika.
        • kacap_z_moskwy Re: Oj, co czytam? 01.08.09, 22:20
          Zacznijmy od Kosowa? Potem Irak, Afganistan,... Polska :)
          • wojciech.2345 Re: Oj, co czytam? 01.08.09, 22:26
            Są wojny, których nie da się wygrać. Kaukaz czeka by wyzwolić się
            spod panowania Rosji. To są dla Rosji koszta, a zyski bardzo
            wątpliwe.

Sami się wycofacie jak z Europy Centralnej.
            Zobaczysz.
            • zigzaur Re: Oj, co czytam? 02.08.09, 07:29
              Wycofają się także z Ingrii, Karelii, dorzecza Kubania, Smoleńska, Sachalinu,
              Wysp Kurylskich itd.
              • meerkat1 Re: Oj, co czytam? 02.08.09, 07:56
                "Bo Gruzia w tej chwili nikogo nie obchodzi. No oproc
                propagandzistow :)"

Szanowny Panie Kacap!

Byl taki okres (dosc dlugi) kiedy zniewolona Polska nikogo nie
                obchodzila; zwlaszcza ze ruskie ayatollahy "wymazaly ja z mapy
                swiata".

Byl czas, kiedy panstwa Europy Zachodniej baly sie wspomniec o
                Katyniu i nie pozwalaly na wzniesienie chociazby jednego pomnika
                upamietniajacego jego ofiary.

Byl czas, kiedy sfinlandyzowane panstwa tego regionu uznawaly
                przymusowa anekesje Litwy, Lotwy i Estonii, do ZSRS.

[Chlubnym wyjatkiem w tej wiernopoddanczej postawie wobec Kremla
                byly Stany Zjednoczone.(we wszystkich wyz. wym. sprawach]

Chcialem Panu rowniez, przypomniec, panie Kacap, ze kiedy prezydent
                Wilson przeforsowal wprowadzenie 13tej poprawki do Traktatu
                Wersalskiego, dzieki ktorej Polska odzyskala byt panstwowy, to wasz
                minister spraw zagranicznych, p. Molotow, nazwal Polske "bekartem
                Traktatu Wersalskiego".

Prosze sie wiec nie dziwic, ze Polacy chetniej wyrazaja poparcie dla
                malych panstw, ktorych suwerennosci zagraza znow imperialna Rosja
                niz inne nacje, ktore dobrodziejstw zycia pod rosyjskim knutem nie
                zaznaly. I ich los bardziej ich obchodzi niz kacapow i renegackich
                web-brygadzistow.

• meerkat1 Polacy znow ostrzeliwuja "Schlezwig-Holstein"! 02.08.09, 08:11
                  Choc jednak od ostrzelania niemieckiego pancernika przez polska
                  baterie rozpoczela sie II Wojna Swiatowa, to nalezy przypomniec, ze
                  cierpliwosc kanclerza Hitlera skonczyla sie wreszcie, kiedy polskie
                  oddzialy napadly na niemiecka radiostacje w Gliwicach i bestialsko
                  wymordowaly jej zaloge.

Ciekawe kiedy, per analogiam, oddzialy gruzinskie zaatakuja rosyjska
                  radiostacje w Osetii, wystawiajac cierpliwosc kancle...err premiera
                  Putina na ciezka probe.
                  • eva15 Re: Polacy znow ostrzeliwuja "Schlezwig-Holstein" 02.08.09, 09:09
                    A możesz ujawnić tajemnicę, jaki nteres mieliby Osetyńcy (i Rosjanie etniczni) w
                    zaczepianiu Gruzji? Może Osetia chce ją przyłączyć do swego państwa, bo im się
                    Gruzja już 20 lat temu urwała z łańcucha a ostatnio wręcz ogłosiła niepodległość
                    i to uraża dumę Osetyńców?
                    • zigzaur Re: Polacy znow ostrzeliwuja "Schlezwig-Holstein" 02.08.09, 10:17
                      Interesu może i nie mieli ale jednak na Gruzję napadli.
                      • eva15 Re: Polacy znow ostrzeliwuja "Schlezwig-Holstein" 02.08.09, 10:27
                        Napadli, ale tylłko w twojej wyobraźni. A na twoją chorą wyobraźnię nawet Ruskie
                        nic nie mogą.
                    • meerkat1 Re: Polacy znow ostrzeliwuja "Schlezwig-Holstein" 02.08.09, 10:35
                      Evuniu. Sprawa jest prosta.

Kazda prowokacja jest dla Kremla dobra by wreszcie definitywnie
                      przejąć kontrole nad Gruzją i "zakrętkami" biegnacych przez nią z
                      Azerbejdzanu (a wkrótce i z Turkmenistanu) do Turcji ( i dalej)
                      rurociągow.

Kto chce psa uderzyc, ten kij znajdzie.
                      • meerkat1 Re: Polacy znow ostrzeliwuja "Schlezwig-Holstein" 02.08.09, 10:41
                        Jestem sie gotow zalozyc, ze po "uporaniu" sie z Gruzją Armia
                        Czer...errr...Fiedieracji pomaszeruje udzielic bratniej pomocy
                        uciskanej rosyjskiej mniejszoci w Azerbejdzanie.

A jak bedzie trzeba, to i w Turkmenistanie i Kazachstanie.

[rop&gaz, ropa&gaz, ropa&gaz...]

P.S. Za kilka tygodni rocznica inwazji na "bratnią Czechoslowacje".
                        • eva15 Re: Polacy znow ostrzeliwuja "Schlezwig-Holstein" 02.08.09, 10:45
                          meerkat1 napisał:

> Jestem sie gotow zalozyc, ze po "uporaniu" sie z Gruzją Armia
                          > Czer...errr...Fiedieracji pomaszeruje udzielic bratniej pomocy
                          > uciskanej rosyjskiej mniejszoci w Azerbejdzanie.
                          > A jak bedzie trzeba, to i w Turkmenistanie i Kazachstanie.

Nie, ale problemem jest zagarnięty rosyjski Krym. Ukraina sama się prosi o jego
                          rozwiązanie i gdy czas dojrzeje nastąpi to na pewno.
                          • meerkat1 Re: Polacy znow ostrzeliwuja "Schlezwig-Holstein" 02.08.09, 10:51
                            "Mieszkańcy gruzińskich wsi Nikozi i Ergneti powiedzieli Polskiemu
                            Radiu, że ostrzeliwane są ich domy i położone obok posterunki
                            policji. Ich zdaniem strzały padają od strony terytoriów, na których
                            stacjonują rosyjskie wojska."

Kolejna gruzinska prowokacja ;-)
                            • eva15 Re: Polacy znow ostrzeliwuja "Schlezwig-Holstein" 02.08.09, 10:54
                              W zeszłym roku Gruzini też twierdzili, że to Rosja na nich napadła. Jaki pan
                              taki kram. Gdyby mieli więcej oleju w głowie, nie dopuściliby do zamachu stanu i
                              wejścia krwawego Saaki na stołek, ale widać mają tyle rozumu co on.
                              • komarowo Re: Polacy znow ostrzeliwuja "Schlezwig-Holstein" 02.08.09, 16:09
                                Kanieszna. 5 mln Gruzja 'napadła' w 2008 r. na 140 mln putlerstan tak jak Polsza
                                'napadła' w 1939 na bolszewików.
                                Kokota, wymyślcie coś bardziej zbornego bo w standardowe łubiankowskie
                                prymitywne łgarstwa nie wierzy już wam nawet Łukaszczenka.
                          • meerkat1 Krym nie jest rosyjski. 02.08.09, 10:57
                            Tak jak Primorski Kraj (Mandzuria) nie jest rosyjski, lecz chiński.

Jesli ktos ma historyczne prawo do Krymu to nie Rosja, a Turcja
                            (spadkobierczyni Imperium Ottomanskiego), bo Krym był tureckim
                            chanatem.

A z tych niedobitkow jego pierwotnej ludnosci, ktorej Moskwa nie
                            zdążyła wymordowac czy wysiedlić: Tatarzy Krymscy i Meschici.
                            • meerkat1 Kot kogo prowokuje... 02.08.09, 10:59
                              "Przedstawiciele Gruzji i Unii Europejskiej nie stwierdzili w
                              ostatnich dniach ostrzału stolicy separatystycznej Osetii
                              Południowej. Wczoraj rosyjskie ministerstw obrony zapowiedziało
                              użycie siły jeśli Tbilisi nie zaprzestanie ostrzału Cchinwali.
                              Międzynarodowi obserwatorzy nazywają ostrzeżenia Moskwy - poważną
                              prowokacją."

Bruksela na pasku Tbilisi? :-)

• eva15 EU potrzebuje roku, by pojąć fakty 02.08.09, 11:38
                                Eee tam od razu Tibilisi, ale EU jest na pasku - to fakt. W ub. roku w sierpniu
                                oburzała się, że to Ruscy napadli na Gruzję. EU potrzebuje ca roku, by zrozumieć
                                FAKTY, tudzież by im się poddać. Poczekaj rok a pewnie przyzna, że Gruzini znów
                                strzelają.
                                • nie-tak Re: EU potrzebuje roku, by pojąć fakty 02.08.09, 11:43
                                  eva15 napisała:

> Eee tam od razu Tibilisi, ale EU jest na pasku - to fakt. W ub. roku w
                                  sierpniu> oburzała się, że to Ruscy napadli na Gruzję. EU potrzebuje ca roku, by
                                  zrozumieć> FAKTY, tudzież by im się poddać. Poczekaj rok a pewnie przyzna, że
                                  Gruzini znów
                                  > strzelają.
                                  Dopiero teraz mają być ogłoszone wyniki do jakich doszła unijna komisja,
                                  dobre co nie!!!
                                  Ot atut, sprawnie działająca unia, koń by się ośmiał.
                                  ------------------------------------------------------------------
                                  • eva15 Re: EU potrzebuje roku, by pojąć fakty 02.08.09, 12:00
                                    Ai to się kłócą, jak ma wyglądać te raport końcowy, bo Polacy i Pribałtyka nadal
                                    twierdzą, że to Rosja napadła na Gruzję. Buha, ha, stara Unia teraz ma!
                                    • komarowo Re: EU potrzebuje roku, by pojąć fakty 02.08.09, 16:10
                                      Skoro Unia na pasku, niedobra, kłamliwa, oszukańcza

TO CO JESZCZE ROBICIE W TEJ UNII ZA PIENIĄDZE EUROPJESKICH PODATNIKOW, KACAPSKIE
                                      DZIWOLĄGI?!
                            • eva15 Krym jest od X w. z przerwami rosyjski. 02.08.09, 11:34
                              Nie, Krym opanowali już w X w. książęta ruscy. Turcja przyszła duuużo później.
                              Ze też na tym forum trzeba w kółko powtarzać podstawowe fakty z historii:

Krym podbił w X w. Włodzimierz Wielki ruski książę, wcześniej inni Rurykowicz
                              -Oleg Mądry przeniosł stolicę z Nowogrodu do Kijowa, przez co róóżne forumowe
                              głuptaki wierzą, że Krym podbili ukraińscy książęta, buha, ha.

"Jeden z wareskich wodzów o imieniu Ruryk (....)ok. 860-862 r. dał początek
                              najstarszemu państwu wschodniosłowiańskiemu - Rusi Nowogrodzkiej. Ruryk był
                              również założycielem dynastii władców Rusi Rurykowiczów. Dwaj wodzowie
                              warescy,Askold i Dir, oddzielili się z czasem od Ruryka, a następnie udali się w
                              dół Dniepru i zawładnęli tam państwem plemiennym Polan z ich największym grodem
                              - Kijowem. Ok. 880-884 r. państwo Askolda i Dira zostało podbite przez kniazia
                              nowogrodzkiego - Olega Mądrego, syna Ruryka. (...) Z przyczyn geopolitycznych
                              Oleg Mądry przeniósł stolicę swego państwa z Nowogrodu Wielkiego do Kijowa. W
                              ten sposób powstała Ruś Kijowska, państwo obejmujące swym zasięgiem terytoria
                              dzisiejszej Ukrainy, Rosji, Białorusi, Mołdawii, Polski i innych państw."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Ukrainy

W 988 r. potomek Ruryka Włodzimierz I Wielki przyjął chrzest z Bizancjum. A
                              przyjął go w Chersoniu (koło dzisiejszego Sewastopola) na podbitym Krymie.
                              Dopiero 300 lat później (w XIII w.) na Krym wpadli Tatarzy, od końca XV w.
                              tatarscy chanowie krymscy byli wasalami Turcji a w 1774 ostatni chan przyjął
                              zwierzchnictwo Rosji, ale w roku 1783 godność złożył i wtedy cały Krym przeszedł
                              pod władanie Rosji.

pl.wikipedia.org/wiki/Krym
                              • meerkat1 Re: Krym jest od X w. z przerwami rosyjski. 02.08.09, 11:45

Ruryk nie byl Rosjaninem tylko Waregiem.

Rosjanie nawet Rusi nie zalozyli; musieli im Vikingowie pomoc. :-)

Nb. za udokumentowanie tego faktu popadl w klopoty ZSRS mlody
                                wowczas historyk Andriej Amalryk.
                                [Pozniej autor ksiazki "Czy Zwiazek Sowiecki dotrwa do roku 1984".]
                                • meerkat1 Re: Krym jest od X w. z przerwami rosyjski. 02.08.09, 11:52
                                  Tatarzy Krymscy byli mieszkancami Kramu od czasow niepamietnych.

To nie potomkowie Zlotej Ordy, ale Cymerow, Grekow, Persow, Gotow i
                                  Hazarow. Nawet Bulgarzy mieliby wiecej prawa do nazywania sie
                                  pierwotna ludnoscia Krymu niz Rosjanie.

Chanatem Krym istotnie stal sie pozniej, choc niemal wszystkie nazwy
                                  na Krymie sa do dzis tureckie (bylem, widzialem).

Czy Krym stanie sie ponownie czescia Turcji - czas pokaze. :-)
                                  • eva15 Re: Krym jest od X w. z przerwami rosyjski. 02.08.09, 11:58
                                    meerkat1 napisał:

> Tatarzy Krymscy byli mieszkancami Kramu od czasow niepamietnych.

Kramu może i tak, ale na Krym napadli w XIII w.
                                    • meerkat1 Gdzie Ankara, tam Krym? ;-) 02.08.09, 12:20
                                      Evuniu. Wydaje mi sie, ze utozsamiasz Tatarow krymskich z Mongolami.

Ale to nieprawda. Nie maja oni nawet nic wspolnego z Tatarami
                                      nadwołżańskimi.

To ludnosc o korzeniach mieszanych, nie tylko tureckich
                                      (w rozumieniu etnicznym) ale i obejmujacych Kimmerow, Scytow,
                                      Chazarow, Gotow, starozytnych Bulgarow itd.

Po rosyjskich czystkach etnicznych, obejmujacych wysiedlenie nie
                                      tylko Tatarow i Meschitow, ale i Bulgarow, zostalo ich na Krymie
                                      niewielu, a i tych przetrzebił później niepomiernie Wielki
                                      Językoznawca.

A dzis istotnie ma tam morski kram (czy raczej złomowisko) Flota
                                      Czarnomorska Federacji Rosyjskiej.

Choc, jak poderzewam, nie na długo.

I to nie tylko ze wzgledu na stanowisko Kijowa.
                                      • eva15 Mongołowie a Tatarzy 02.08.09, 12:40
                                        Nie, nie utożsamiam w pełni Mongołów z Tatarami, ale niesposób oddzielić ich
                                        historii i wspólnot plemiennych na Krymie:

www.zgapa.pl/zgapedia/Mongo%C5%82owie.html
                                        • meerkat1 Re: Mongołowie a Tatarzy 02.08.09, 14:17
                                          Tu sie wypada zgodzic.

Zauwazylem jedynie, ze Tatarzy Krymscy istnieli PRED Złotą Hordą.

Nb. Rosja wysiedlila wiekszosc Turkow z Krymu do...Bułgarii.

Przez co Bułgarzy maja problem.

Choc w zamian niezły tytoń. :-)

• eva15 Re: Mongołowie a Tatarzy 02.08.09, 15:10
                                            A niech Tatarzy sobie będą. To Ukraińców należy usunąć z Krymu a nie Tatarów- o
                                            tym nikt nie mówi.
                                            • komarowo Re: Mongołowie a Tatarzy 02.08.09, 16:12
                                              Uprzedzam cię po raz kolejny, że publicznie wzywasz do rewanżyzmu, przemocy i
                                              zmiany granic.
                                              To jest przestępstwo ścigane z urzędu w Polsce a nie sądze, by
                                              niemieckie/europejskie prawo było w tym względzie bardziej liberalne.
                                            • asmall4 Re: Mongołowie a Tatarzy 02.08.09, 16:12
                                              > A niech Tatarzy sobie będą. To Ukraińców należy usunąć z Krymu a nie Tatarów- o
                                              > tym nikt nie mówi.

O tym możesz sobie porozmawiać w psychuszce trollu :)
                                              W roku 2017 macie wyp...dalać do matuszki swołoczy :)
                                • eva15 Re: Krym jest od X w. z przerwami rosyjski. 02.08.09, 11:57
                                  meerkat1 napisał:

> Ruryk nie byl Rosjaninem tylko Waregiem.

Cytuję jak byk :"Jeden z wareskich wodzów o imieniu Ruryk (....)"

a ty mi na to, że Ruryk był Waregiem. Co to za "dyskusja" przecież to jakaś
                                  paranoja.

• komarowo Kokota, to wy nie tylko na ekologicznym mołoku 02.08.09, 16:00
                                    z ekskluzywnych nabiałowych się znacie? Na Rurykach, spisku anglosaskim,
                                    "opuźnieniu Mocarta w Studgardzie" oraz przewadze i zaletach putlerstanu również?

Dama renesansu w dresiku ze złotym zubem!
                      • eva15 Kto stał za wojną gruzińską? 02.08.09, 10:43
                        Może, wykluczyć się niczego się nie da. Tyle, że w przypadku Rosji to nie ten
                        etap, by kogoś zaczepiać i prowokować. Rosja jest obecnie w fazie konsolidacji,
                        nie ekspansji.

Obserwowałam dokładnie rozwój wypadków na pocz. sierpnia ub. roku. i nikt mi nie
                        powie, że Rosja chciała wybuchu tej wojny. Nawet Spiegele pisał (bodaj nr. 23)
                        (z okazji sławnego EU-raportu, który wykrył po roku, że to Gruzja zaczęła wojnę)
                        że komisji EU zabrakło odwagi, by spytać USA o ich rolę w tym konflikcie,
                        a szereg pytań się narzucał i tym tropem powinno pójść śledztwo.
                        • wojciech.2345 Re: Kto stał za wojną gruzińską? 02.08.09, 15:43
                          eva15 napisała:
                          > Może, wykluczyć się niczego się nie da. Tyle, że w
                          przypadku Rosji to nie ten
                          > etap, by kogoś zaczepiać i prowokować. Rosja jest
                          obecnie w fazie konsolidacji,
                          > nie ekspansji.
                          ====================================
                          Konsolidacji powiadasz? Ale na jakim poziomie? Rosja
                          uważa, że "oddała" Europę Centralną i starczy.
                          Natomiast inne są standardy na świecie. Dzisiaj każdy
                          szczep chce wolności. Czas to zrozumieć.
                          =====================================
                          > Obserwowałam dokładnie rozwój wypadków na pocz.
                          sierpnia ub. roku. i nikt mi ni
                          > e
                          > powie, że Rosja chciała wybuchu tej wojny.
                          ========================================
                          Tak chciała. Może czas jej nie pasował, ale intencje
                          Rosji na Kaukazie są jasne. Nihil novi.
                          ========================================
                          > Nawet
                          Spiegele pisał (bodaj nr. 23)
                          > (z okazji sławnego EU-raportu, który wykrył po roku,
                          że to Gruzja zaczęła wojnę
                          > )
                          > że komisji EU zabrakło odwagi, by spytać USA o
                          ich rolę w tym konflikcie

> ,
                          ==================================
                          Jeszcze należy brać pod uwagę masonów i cyklistów.
                          > a szereg pytań się narzucał i tym tropem powinno
                          pójść śledztwo.
                          Tak "narzuca się". Kogo następnego po Gruzji chce
                          Kreml na Kaukazie uszczęśliwić.
          • komarowo Re: Łoj łoj czto ja czitaju? 02.08.09, 00:35
            Kacapczik, jak na kopalinowe imperium otoczone przez wrogów, z -1 mln przyrostu,
            inflacja 20 mln i 3 mln narkomanów masz całkiem dobry służbowy humor.
            Wiesz jak się to nazywa kacapczik w psychiatrii?
            Nieadekwatna wesołkowatość, w tym przypadku służbowa.
            ---
            Zmień danei usuń profil - nasza-klasa w rękach kremlowskiego oligarchy
            • asmall4 może to jest to :) 02.08.09, 01:02

Udział jąder podstawy w regulacji funkcji emocjonalnych

Neuropsychiatria i Neuropsychologia 2008; 3, 3–4: 107–115

autorzy: Ilona Laskowska, Marcin Ciesielski, Edward Jacek Gorzelańczyk,

Jądra podstawy odpowiadają za kontrolę aktywności ruchowej. Stosunkowo niewielka część literatury uwzględnia ich rolę w procesach emocjonalnych i poznawczych. W artykule opisano znaczenie jąder podstawy w procesach emocjonalnych. Wyróżnia się pięć obwodów korowo-podstawnych: ruchowy, okoruchowy, przedczołowy grzbietowo-boczny, oczodołowo-czołowy oraz limbiczny. Przy uszkodzeniach struktur wchodzących w skład trzech ostatnich pętli obserwuje się zaburzenia emocjonalne, takie jak depresja, mania, lęk i apatia. Lewostronne uszkodzenie gałki bladej jest czynnikiem ryzyka wystąpienia depresji w chorobie Parkinsona, a nadmierna aktywność jądra ogoniastego towarzyszy zaburzeniom obsesyjno-kompulsyjnym. Dysfunkcje pętli oczodołowo-czołowej często prowadzą do zmian osobowościowych, takich jak: rozhamowanie, wesołkowatość nieadekwatna do sytuacji, sztywność zachowania, trudności w okazywaniu emocji, skrajny introwertyzm. Pętle oczodołowo-czołowa i limbiczna odgrywają ważną rolę w depresji. Jądra podstawy uczestniczą również w rozpoznawaniu ekspresji emocji oraz w percepcji mimiki, a prążkowie stanowi istotną część układu nagrody i motywacji.
              • komarowo Re: może to jest to :) 02.08.09, 01:09
                ROTFL!
            • koloratura1 Cóż za samokrytyka! Bravo! 02.08.09, 09:27
              komarowo napisał:

>
              > Wiesz jak się to nazywa kacapczik w psychiatrii?
              > Nieadekwatna wesołkowatość, w tym przypadku służbowa.

Ty tak - o sobie, prawda?
              • komarowo Re: Cóż za samokrytyka! Bravo! 02.08.09, 16:13
                Jesteś niezwykle inteligentnym polemistą. Jak na junior putler cocksucker
                przystało, kto wie, czy niebawem nie dorównasz nawet pimpowi, gromowi333 i kokocie?
                • koloratura1 Re: Cóż za samokrytyka! Bravo! 03.08.09, 09:33
                  komarowo napisał:

> Jesteś niezwykle inteligentnym polemistą.

Przykro mi, że nie mogę odpowiedzieć ci tym samym...

• red.ken Re: nasi bracia Rosjanie 01.08.09, 22:20
          rok temu rozwalili w pyl to brudne, brodate kaukazkie scierwo. ja dzis swietuje
          a wy ?
    • winograd_online Rosja moze dokonać agresji odwracając uwage 01.08.09, 23:47
      swojego społeczeństwa od katastrofalnej sytuacji demograficzno-
      gospodarczej.
      • nie-tak Re: Rosja moze dokonać agresji odwracając uwage 02.08.09, 00:53
        winograd_online napisała:

> swojego społeczeństwa od katastrofalnej sytuacji demograficzno-
        > gospodarczej.
        A Polska czy Unia nie ma tej sytuacji katastrofalnej demograficzno-
        > gospodarczej? Polec za ocean, to zobaczysz ja katastrofa wygląda.

----------------------------------------------------------
        • komarowo Re: Rosja moze dokonać agresji odwracając uwage 02.08.09, 01:24
          Njet-da:

Sjuda "katastrofa demograficzjeskaja USA": 303 mln mieszkańców przyrost
          średnioroczny ok 1%, podobnie jak w nnych państwach uprzemysłowionych.
          en.wikipedia.org/wiki/File:Popchange.png
          Dla porównania putlerstan - poiskajesz sama njet-da na 'zagranicznych forumach'?
        • wha-tan Katastrofa demogr. rosji nieporównywalna z niczym 02.08.09, 01:31
          Ok. 1 mln. etnicznych rosjan znika każdego roku. Dobrze że mają tak
          duży przyrost ludów kaukaskich i Chińczyków na Dalekim Wschodzie
          więc ogólny bilans to tylko minus 700 tys.
    • amik997 Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scenar... 02.08.09, 00:26
      Rosja to zbrodnicze państwo rządzone przez KGB, nie liczące się z
      niczym i z nikim a już najmniej z zyciem swoich obywateli. Jeśli
      przemawiać będzie za tym rzeczywisty lub wyimaginowany interes Rosji
      to Kreml znów pośle wojska do Gruzji a swiat znów będzie zdziwiony.
      Niestety. Byłem w Gruzji gdy wybuchła wojna w zeszłym roku, byłem
      dwa miesiące po niej i jutro znów jade... Więc niech mi nikt nie
      mówi że nie wiem co tam się dzieje!
      • nie-tak Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 01:10
        amik997 napisał:

> Rosja to zbrodnicze państwo rządzone przez KGB, nie liczące się z
        > niczym i z nikim a już najmniej z zyciem swoich obywateli. Jeśli
        > przemawiać będzie za tym rzeczywisty lub wyimaginowany interes Rosji
        > to Kreml znów pośle wojska do Gruzji a swiat znów będzie zdziwiony.
        > Niestety. Byłem w Gruzji gdy wybuchła wojna w zeszłym roku, byłem
        > dwa miesiące po niej i jutro znów jade... Więc niech mi nikt nie
        > mówi że nie wiem co tam się dzieje!
        A jakim państwem jest USA? Jakim państwem jest Polska pod batuta Kaczyńskich?
        Rosja nie napadła na Irak, Rosja nie napadła na Wietnam, Rosja nie napadła na
        Jugosławię, Rosja nie narobiła rozróby w Iranie, Wenezueli, Nikaragui,
        Pakistanie, Indiach, ...., można wyliczać bez końca gdzie amerykańska ręka nie
        już nie sięgnęła.
        Kiedyś miałam link (z samego USA) z rejestrem wszystkich rozrób USA na świecie,
        lista była bardzo długa, och długa. Rosja nie poświęcała życia tyle tysięcy
        własnych ludzi na raz by znaleźć pretekst napadu na Afganistan.
        ------------------------------------------------------------------
        • wha-tan Nie porównuj USA z Auschwitz-rosją. 02.08.09, 01:28
          Rosja celowo i świadomie wymordowała ok. 50 mln swoich obywateli i
          ok. 80 milionów na całym świecie z przyczyn politycznych.
          Nieporównywalne z niczym ludobójstwo. Cały ZSRR opierał sie na
          faszystowskich agresjach rosji na kraje związkowe (Ukraina,
          Białoruś, Azja C., kraje bałtyckie. Potem także śr-eur.
        • abc136 Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 04:03
          No,ty to masz narypane we lbie.W soviet landzie historie uczyli w
          czerwonym kolorze?
        • amik997 Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 09:24
          NIe Rosja napadła tylko na całą europę wschodnią, na Czechosłowację
          w 1968, na Afganistan, i na Gruzję w zeszłym roku. Głupiś. To dzięki
          USA w ten czy inny sposób mozesz te brednie wypisywać!!! Bo mamy
          demokracje, przeciwnie niż w Rosji
    • metenburg Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 03:52
      ...a tobie rozum.
    • metenburg Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 03:53
      ....a tobie rozum !
    • metenburg Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 03:55
      ... a tobie rozum !
    • metenburg Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 03:57
      asmall4 napisał:

> Kacapskim złodziejom widocznie skończyły się krzesła,telewizory i
      sracze ... a tobie rozum !
      • abc136 Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 04:09
        tobie co,nie mozesz zaskoczyc?Nie chlaj metanolu.Etanol god four you.
        Dopiero za czwartym razem ci sie udalo.

• metenburg Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 03.08.09, 05:10
          Drogi abc stotrzydziesty szosty: Jaki serwer i jego ustawienia takie
          i pisanie.Nie pitol po anglijsku bo widac z kilometra ze to nie jest
          twoja najmocniejsza strona! Poprawnie: "Ethanol is good for you".
          Prywatnie dodam ze, o formach i cenach takiegoz etanolu okazyjnie
          (do dobrego obiadku lub nastroju) wasza ekscelencja moze tylko sobie
          wyobrazac do woli. pzdr.
          • komarowo Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 03.08.09, 06:06
            Kolejny milard w rozumie po kokocie, pimpie i gromie 333.
            Przyjacielu, bierzesz się za korektę, a w twoim bełkocie jest na oko z 8 błędów.
            Skońćzyłeś pełną podstawówkę?
            To na temat formy, o treści nie wspominam z litości.
      • koloratura1 Ja w kwestii tego rozumu: 02.08.09, 09:34
        metenburg napisała:

> asmall4 napisał:
        >
        > > Kacapskim złodziejom widocznie skończyły się krzesła,telewizory
        > i sracze

... a tobie rozum !

Sądzisz, że miało się co kończyć?
    • amik997 Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scenar... 02.08.09, 09:27
      Widzę że ruska ambasada nie śpi - i zamieszcza te "opiniotwórcze"
      prorosyjskie opinie
    • lubat Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scenar... 02.08.09, 10:01
      Bracia Gruzini, śpijcie spokojnie! Nasz Pan Prezydęt czuwa i gdyby coś, to
      natychmiast pojedzie i zrobi porządek, może nawet razem z mocarstwami
      nadbałtyckimi.
      Gdyby jednak dostał kartoflanej sraczki, to forumowe kundle zrobią taki
      harmider, że Ruscy zwiną ogon pod siebie i czmychną... aż pod Legnicę. Nie
      powinni mieć z tym problemu, bo całe uzbrojenie WP znajduje się obecnie w
      Afganistanie.
      • nie-tak Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 10:35
        lubat napisał:
        Nasz Pan Prezydęt czuwa i gdyby coś, to> natychmiast pojedzie i zrobi porządek,
        może nawet razem z mocarstwami> nadbałtyckimi.
        Tym razem sadze, że prezydent PL będzie siedział cicho ponieważ jest to rok
        przed wyborczy. On dobrze wie na jakie wody zapuścił się wcześniej i jaka
        spotkała kara go za to. W tym celu będzie wykorzystywał innych, tak jak sam był
        wykorzystywany przez innych dla brudnych rzeczy.

-----------------------------------------------------------------
      • conn-x-5 [...] 02.08.09, 10:43
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • abhaod Re: Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scen 02.08.09, 11:44
        lubat napisał: całe uzbrojenie WP znajduje się obecnie w
        > Afganistanie.

a choćby nawet :)))
        englishrussia.com/images/russian_man/4.jpg
    • abhaod Kacapy znowu próbują, nie mogą pogodzić 02.08.09, 11:36
      się z przegraną, gruzińska pszczoła ciapnęła misia w żyć
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1568050,2,13.html
    • przyjacielameryki Gruzja: Rosja zachęca do niebezpiecznego scenar... 03.08.09, 09:15
      Przecież to oczywiste, że Rosja prowokuje, mąci i destabilizuje bo zawsze tak
      robiła, bo to jest jej styl i charakter uprawiania polityki, bo inaczej nie
      potrafi, bo nie ma przyjaciół i nikt nie chce z nią normalnie współpracować w
      szczególności wszyscy sąsiedzi!!!!
      Przypomnijcie sobie sposób w jaki rosyjskie sądy oddalały pozwy katyńskie: a
      to nie ma dowodów , a to rozbiegli się po lesie, podobnie rosyjska prasa
      uzależniona od Kremla o wywołaniu II w.ś przez Polskę i inne podobne bezcenne
      informacje. Przecież na każdym kroku widać te rosyjskie oszustwa, prowokacje,
      dezinformacje. Można tylko się domyślać po co to jest robione . . . . . . . .
      . . . !!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka