Dodaj do ulubionych

Mężczyzna sprawda się w pracy

02.08.09, 11:03
W tyt. powinno prawidłowo byc "sprawduje".
Obserwuj wątek
    • helguera Najlepszy jest w dowalaniu kaczorom ,to i 02.08.09, 11:55
      istosunek Peszka do koscioła wystarczy by choćby przez GW byc chołubionym,a i córka może liczyc na zachwyty.
    • waldemar_batura Re: Mężczyzna sprawda się w pracy 02.08.09, 16:48
      zalganiugwnanicniedorowna napisała:

> www.polonica.net/Lista_zydow_w_zniewalanej_Polsce.htm
      >
      > Dla ludzi myślących podobnie jak ja tragedią jest to, że ludzie których niewiel
      > e z Polską tak naprawdę łączy bo często ich przodkowie przybyli za Armią Czerwo
      > ną aby zniewalać ten kraj uzurpowali sobie prawo do bycia "elitą". Szczególnie
      > to boli gdy mą się świadomość ,iż przodkowie przez setki lat w każdym pokoleniu
      > oddawali życie za ten nasz skrawek Europy a jakiś przybłęda jeden z drugim kre
      > ował się będzie na „sumienie narodu” .

Bender czy Kaczyńscy Żydami? Skoro tak mówisz, pisowska marionetko... :-)
      • unleashed Kaczory ideałami nie są, ale on miał raczej na 03.08.09, 03:13
        myśli Michnika czy Kuronia - twoich ulubieńców.
    • martin.slenderlink Nie! 02.08.09, 17:53
      Peszek:
      "Moja natura dokonała wtedy wyboru - Gombrowicz tak, Sienkiewicz nie. Mam teraz 65 lat, gram w "Trylogii", i to się potwierdza - Gombrowicz tak, Sienkiewicz nie."

Gombrowicz:
      "Czytam Sienkiewicza. Dręcząca lektura. Mówimy: to dosyć kiepskie i czytamy dalej. Powiadamy: ależ to taniocha - i nie możemy się oderwać. Wykrzykujemy: nieznośna opera! i czytamy w dalszym ciągu urzeczeni.
      Potężny geniusz! - i nigdy chyba nie bylo tak pierwszorzędnego pisarza drugorzędnego."...
      (...)Któż czytał Mickiewicza z własnej i nieprzymuszonej woli (podkreślenie slenderlink), któż znał Słowackiego? (...)

(...) Rzec można, że szukaliśmy okazji do grzechu (...) Doskonale wyczuł Sienkiewicz to ukryte zapotrzebowanie (...)"

Itd. itd. Poza tym nigdzie Gombrowicz tak się nie egzaltuje, że oto wyzbył się tegoż kompleksu narodu małego, o którym pisze choćby Kundera w Zasłonie zestawiając go z kompleksem narodów wielkich. Pada dalej stwierdzenie, że Sienkiewicz jest geniuszem lekko żenującym, ponieważ jest "od wstydliwych marzeń", którym się oddajemy przed zaśnięciem, ale czy aktor Peszek jest aż taki pewien, że im się sam nie oddaje, konsekwentnie od pewnego momentu w młodości, tylko dlatego, że powiedział stanowcze NIE? Gombrowicz wyjaśniał po prostu, na czym polegała obnażająca sila Sienkiewicza. "Potraktować Sienkiewicza jako wyładowanie własnych instynktów"? Czy aktor Peszek recytował kiedyś ten fragment?

Sienkiewicz to nie Słowacki ze scenki z Gałkiewiczem. Geniusz żenujący, a jednak zachwyca.
    • martin.slenderlink Mężczyzna sprawda się w pracy 02.08.09, 18:04
      "Sienkiewicz jest skrajnie zakłamany"

Pffff! Dziennik Gombrowicza 1953-56. Otworzyć i zajrzeć. Dwója, Gałkiewicz.
    • ksiadz_gazeta czy to już homofobia, czy jeszcze nie? 02.08.09, 19:39
      >>> Gdybym chciał grać geja, musiałbym się ograniczyć
      >>> do miękkich gestów, zasobu niesmacznych konwencji...

• kubissimo Re: Mężczyzna sprawda się w pracy 02.08.09, 23:30
      ten pan zawsze mnie draznil. Po tym artykule drazni jeszcze
      bardziej. Dziadunio, ktory nie radzi sobie z uplywem czasu i stroszy
      rzadkie, siwiejace piorka.
      • mariuszet Re: Mężczyzna sprawda się w pracy 03.08.09, 15:07
        Ciekaw jestem jak ty będziesz się starzeć. Mam 100% pewność, że jak dożyjesz też
        będzie ci trudno pogodzić się z pobłażliwym i dyskryminującym stosunkiem
        młodych. Przypomnij sobie jak dożyjesz 60..70 lat co sam wygadywałeś jak byłeś
        młody.
        • kubissimo Re: Mężczyzna sprawda się w pracy 11.08.09, 21:37
          watpie, zebym mial z tym problem.
          Pracuje z mlodymi ludzmi (okolice 20tki) i wiem, ze dla nich osoba
          30letnia jest juz starcem. Fajna lekcja pokory :)
    • gooty Gombrowicz miał w d... Polskę! 03.08.09, 12:16
      Gombrowicz miał głęboko w d... Polskę, przy każdej okazji szydził z
      Polski i Polaków, obśmiewał za granicą polski patriotyzm.
      Gombrowicza kochają zatem wszyscy kosmopolici, lewacy i Ci którym
      dobro naszego kraju leży dokładnie tam gdzie Gombrowiczowi. Gazeta
      Wybiórcza promuje ostro antypolonusa Gombrowicza!
    • gooty Gombrowicz miał w d... Polskę! 03.08.09, 12:21

Gombrowicz miał głęboko w d... Polskę, przy każdej okazji szydził z
      Polski i Polaków, obśmiewał za granicą polski patriotyzm.
      Gombrowicza kochają zatem wszyscy kosmopolici, lewacy i Ci którym
      dobro naszego kraju leży dokładnie tam gdzie Gombrowiczowi. Gazeta
      Wybiórcza promuje ostro antypolonusa Gombrowicza!
    • geruzja Mężczyzna sprawda się w pracy 03.08.09, 13:42
      Uff...dobrnęłam do końca artykułu- wywiadu.Nareszcie wiem, dlaczego nigdy nie lubiłam tego aktora.Wielkich ról nie ma w dorobku,bo nie może mieć.Hołubiąc Gombrowicza i jego wulgarny język oraz osobliwy stosunek do Polski i Polaków,nie mógł być ulubieńcem widowni.Wykorzystał wywiad,jako okazję do przypomnienia własnego życiorysu ze służbą i wyrobnikami rolnymi w tle.Czyżby próba równania z Gombrowiczem ?Robienie z Gombrowicza wielkiego Polaka nie ma sensu,bo on był wielkim...!I nic tego nie zmieni.Dużo osób słyszało o np.roku gombrowiczowskim?Kiedy i dlaczego wyciągnięto Gombrowicza z niebytu większość zapewne wie.Zrobiono to ze względów politycznych a nie dla jego twórczości.
      • 1a-z przez Gombrowicza przemawia zwykla zadrosc 03.08.09, 15:09
        zawodowa, bo Nobliste Sienkiewicza czyta sie z zapartym tchem (choc
        juz troche archaiczny), a przez kilka nudnych jak flaki z olejem
        stron grafomana i megalomana Gombrowicza trudno przejsc normalnej
        osobie. Tylko jemu podobni zachwycaja sie Gombrowiczowska
        sztucznoscia jezyka i zwyrodnieniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka