mikewodzowski Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 13:19 tym się zajmuje prokuratura w naszym kraju ... cudownie Odpowiedz Link Zgłoś
makepeacenotwar Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 13:31 Tak, prokuratura powinna się zajmować takimi wybrykami tak samo jak zajmuje się atakami na mniejszości narodowe, ataki rasistowskie czy homofobiczne. Podstawą demokracji jest wzajemna tolerancja i poszanowanie uczuć. Jeśli nie będziemy się chronić przed agresją werbalną w pewnym momencie przerodzi się ona w rękoczyny, a stąd już niedaleko do komór gazowych. Odpowiedz Link Zgłoś
arcyfioletowy Re: Najpierw smoła, potem pierze.I przesłuchanie. 18.08.09, 13:54 I bardzo dobrze powiedziała, bo trzeba mieć siano w głowie aby myśleć inaczej ... Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 czy prostytutka może obrazić wiernych? Nie, bo 18.08.09, 14:53 nie ma czci! Sama jest szambem i nie może nikogo obrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: czy prostytutka może obrazić wiernych? Nie, b 18.08.09, 15:11 A jednak wierni poczuli się obrażeni. Tyle jest warta ta ich wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz My, wierni wybaczamy, ale sprawiedliwość powinna 18.08.09, 15:21 wziąć srogi odwet: DO PIERDLA! Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski jest pewna różnica 18.08.09, 13:53 to była opinia a nie obraza konkretnej osoby ... to najwyżej może źle świadczyć o samej wypowiadającej, ale do prokuratury? co za bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz czy klamstwo można uznac za opinię? 18.08.09, 14:45 mikewodzowski napisał: > to była opinia a nie obraza konkretnej osoby ... > to najwyżej może źle świadczyć o samej wypowiadającej, ale do prokuratury? co z > a > bzdura Na tej zasadzie to wszystko można uznać za opinie konkretnej osoby. Dlaczego więc prokuratury w wielu krajach scigają "prywatne opinie" w stylu: Obozu Zaglady w Auschwitz nigdy nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: czy klamstwo można uznac za opinię? 18.08.09, 14:49 Może dlatego, że kwestię istnienia obozów zagłady można łatwo zweryfikować? Odpowiedz Link Zgłoś
util Bullshit. 18.08.09, 13:53 Prokuratura powinna zajmować się takimi wybrykami tylko tyle czasu, ile zajmuje napisanie pisma o niestwierdzeniu przestępstwa. Obraza uczuć religijnych to idiotyzm czystej wody. Czemu religijne odczucia mają akurat przewagę w prawnej ochronie nad miłosnymi albo do zwierząt? - Twój pies wygląda jakby się najarał. - Spotkamy się w sądzie! Odpowiedz Link Zgłoś
makepeacenotwar Re: Bullshit. 18.08.09, 13:59 jeżeli twoje uczucia do psa posiadają wagę uczuć religijnych to masz duży problem Odpowiedz Link Zgłoś
magicbox Re: Bullshit. 18.08.09, 14:01 No ja mam taki problem. Jestem ateistą i mam psa. Niech no który powie na niego coś złego! Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Twój pies to moczymorda, ćpun i pedał. 18.08.09, 15:13 Spier...dalaj teraz do prokuratora. Niech mnie oskarży o obrazę uczuć do psa, tj. tej suki. Odpowiedz Link Zgłoś
magicbox Re: Twój pies to moczymorda, ćpun i pedał. 18.08.09, 15:39 Doigrałeś się - spuściłem go ze smyczy i już jest na twoim tropie :) Odpowiedz Link Zgłoś
util Re: Bullshit. 18.08.09, 14:04 Moje uczucia do psa mogą mieć dla mnie taką wagę jak dla ciebie wiara w niepokalane poczęcie. Chyba nie odmawiasz mi tego prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
makepeacenotwar Re: Bullshit. 18.08.09, 14:12 Czyli po prostu jesteś zwykłym prymitywem, a dla prymitywów nie mają znaczenia odczucia innych. Na szczeście na codzień nie mam w swoim otoczeniu ludzi tego pokroju. No i oczywiście po raz kolejny popełniłem błąd angazując się w dyskusję na forum gdzie anonimowość jest doskonałą jest doskonałą przykrywką dla chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
util Re: Bullshit. 18.08.09, 14:19 To w twoich świętych księgach nakazują wyzywać od prymitywów myślących inaczej czy to twoja własna interpetacja słowa objawionego? Odpowiedz Link Zgłoś
makepeacenotwar Re: Bullshit. 18.08.09, 14:50 nie, nie ma tego w żadnych księgach oczywiście masz prawo myśleć i mówić co ci ślina na język przyniesie ale musisz się z tym liczyć, że jeśli kogoś obrazisz to sam zostaniesz obrażony i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
util Re: Bullshit. 18.08.09, 15:01 Zmakepeacenotwar napisał: > musisz się z tym liczyć, że jeśli kogoś obrazisz to sam zostaniesz > obrażony i tyle Zasada "drugiego policzka"? Nieeee, to chyba nie to. Pomijam już to, że w żadnym miejscu cię nie obraziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: Bullshit. 18.08.09, 14:34 makepeacenotwar napisał: dla prymitywów nie mają > znaczenia odczucia innych ------------------------------- Udowadniasz swoimi wpisami tutaj, że dla ciebie nie mają - tylko twoje są jedynie słuszne.... Wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly_zjadacz_chleba_z_maslem Re: Bullshit. 18.08.09, 14:47 Util. Bredzisz jak potłuczony. Jakie niepokalane poczęcie? Chyyba w szkole nie uważałeś lub byłeś na wagarach. Bez bzykania nie ma poczęcia. Nawet dzieci w przedszkolu to wiedzą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
util Re: Bullshit. 18.08.09, 14:58 Są książki, które twierdzą inaczej. Pytanie tylko kto je pisał i jakie miał kompetencje. Ewentualnie, w jakim stanie świadomości wtedy przebywał. Pani Rabczewska już głos w tej sprawie zabrała. Odpowiedz Link Zgłoś
chrabia_mentne_ciasto Re: Bullshit. 18.08.09, 16:34 makepeacenotwar napisał: > jeżeli twoje uczucia do psa posiadają wagę uczuć religijnych to masz > duży problem Religia, a zwłaszcza jej nakazy i zakazy są obrazą Boga. Z nakazów wynikałoby że Bóg jest megalomanem i nienawistnikiem a także obce mu jest uczucie wybaczania błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-misio Kiedyś prokuratura broniła uczuc PZPR 18.08.09, 14:36 teraz broni uczuć sekciarzy Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Islam trotylem broni uczuc religijnych 18.08.09, 14:50 czarny-misio napisał: > teraz broni uczuć sekciarzy Jest taka "sekta" - wyznawcy islamu. Zaproponuj Dodzie aby obraziła ich uczucia . A moze sam to zrobisz? Ludzie nietolerancyjni wobec katolików jakoś dziwnie pokornieją i staja sie tolerancyjni wobec wyznawców islamu. Nie wiesz dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Islam trotylem broni uczuc religijnych 18.08.09, 14:52 Wszystkie religie, także islam, są owocem przepalenia marychą. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-misio czy ten artykuł jest o islamie? nie 18.08.09, 15:04 załóż wiec swój i tam produkuj swoje marne IQ Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz obraza uczuć religijnych dotyczy różnych religii 18.08.09, 15:43 czarny-misio napisał: > załóż wiec swój i tam produkuj swoje marne IQ Czarny Misiu, artykuł porusza kwestię obrazy uczuc religijnych . Islam bez wątpienia jest religią. Polskie prawo dotyczy wszelkich uczuc religijnych. Nie mma zapisu tylko i wyłącznie o katolikach. I tym prawem posługuje się prokurator analizujac przypadek Dody. Sorry za łopatologie , myslałem ,ze wiesz o tym. A tak nawiasem,dlaczego bisz sie odpowiedzi na proste pytanie: dlaczego ludzie nietolerancyjni chętnie obrażają uczucia religijne pewnej grupy (np katolikow) a jak ognia unikaja obrażania uczuć innej grupy (np wyznawców islamu). Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: obraza uczuć religijnych dotyczy różnych reli 18.08.09, 15:57 Jak to nie obrażaja. Obrażaja juz samym faktem , że żyją i nie wierzą w Allaha. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-misio obraza uczuć religijnych katoli i o tym tu piszą 18.08.09, 17:22 jak będzie o islamistach to wówczas się odniosę, proste? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: obraza uczuć religijnych katoli i o tym tu pi 19.08.09, 08:10 czarny-misio napisał: > jak będzie o islamistach to wówczas się odniosę, proste? O islamistach nie bedzie z bardzo prostej przyczyny.Nikt nie obrazi ich uczuc religijnych. "Ludzie Zachodu" boja się obrażać ich uczucia religijne, gdyz czuja respekt przed "trotylem i mieczem". Wola obrażać katolikow , gdyz ci co najwyżej daja sprawy do prokuratury. Po prostu ci "nietolerancyjni obrażacze " sa odwazni inaczej. Ty doskonale o tym wiesz , tylko nie masz na tyle przywoitości , aby publicznie to przyznac. Odpowiedz Link Zgłoś
head-cancer Re: Islam trotylem broni uczuc religijnych 18.08.09, 15:37 remik.bz napisał: > Ludzie nietolerancyjni wobec katolików jakoś dziwnie pokornieją i > staja sie tolerancyjni wobec wyznawców islamu. Nie wiesz dlaczego? Może dlatego że mieszkamy w katolickiej Polsce a nie w muzułmańskiej Arabii Saudyjskiej. Wyznawcy ducha z Baobabu mieszkający gdzieś w afrykańskim buszu też mnie ani grzeją ani ziębią. Odpowiedz Link Zgłoś
akuszer Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 14:52 makepeacenotwar napisał: > Tak, prokuratura powinna się zajmować takimi wybrykami tak samo jak > zajmuje się atakami na mniejszości narodowe, ataki rasistowskie czy > homofobiczne. Podstawą demokracji jest wzajemna tolerancja i > poszanowanie uczuć. Jeśli nie będziemy się chronić przed agresją > werbalną w pewnym momencie przerodzi się ona w rękoczyny, a stąd już > niedaleko do komór gazowych. Tak, ale tutaj "wybryk" był oceniony na taką reakcję!! Wizerunkowcy teraz tarzają się ze śmiechu, licząc przyszłe profity (ew brak spadku profitów). To przecież prościutki scenariusz: przyjechała Madonna, nie "nabroiła" ale potencjał skandaloholików już jest; wystarczy go tylko zagospodarować..... Czy naprawdę chcemy czegoś takiego jak męczenniczka Doda!!!! Bo co wykaże proces.... Jaki jest autor Biblii??? Nie wiem czy to zamiar marketingowców wykorzystujących ludzkie stereotyoy, czy spontaniczna (acz wspomagana) głupota, ale p. Doda mimowolnie znobilitowała b\Biblię."Śledztwo" może wykazać jedynie, że autora nie ma.... I nie było, a sama Księga jest zlepkiem arbitralnie dobranych tekstów rozproszonych. "Lud Boży" w wersji ludowej tego nie wie, posiadając nader fantastyczno - olebejskie wyobrażenia zarówno o autorstwie jak i treści obydwu testamentów. Z punktu widzenia kościoła lepiej, aby uwierzył w "podochoceonego winem" ale realnego autora (chłop ceni konkret - ten samochód, ta kiecka; "chłopi" mieszkają obecnie także w wielkomiejskich blokach), niż miałby dowiedzieć się sądowych (sic!) potwierdzonej ustaleń o autorstwie.Ten show trwałby przecież dłużej; doszłoby do "ustaleń" o prawa autorskie itp. Oczywiście tak długo, jak byłoby to opłacalne. Potem nastąpiła by ugoda. Odpowiedz Link Zgłoś
globtrotterski707 Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 15:01 "Jeśli nie będziemy się chronić przed agresją werbalną w pewnym momencie przerodzi się ona w rękoczyny, a stąd już niedaleko do komór gazowych." No tak... zwykle bojki na piesci zwykle prowadza do komor gazowych. Swietna kazuistyczna logika! Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 13:22 "Dodyzm" to makabra ale żeby ścigać za takie wypowiedzi, to jakby Iran. Przecież żaden sąd, żadni biegli nie są w stanie nawet zweryfikować jak było naprawdę.. Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Dobrze, że w Polsce kat nie ścina głów 18.08.09, 13:28 Dobrze, że w Polsce nie ma kary śmierci. Za obrazę przedmiotów kultu katolików można byłoby narazić się na ścięcie głowy tak jak w Arabii Saudyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Doda powinna pojsc do pudla nie za obraze Biblii, 18.08.09, 13:26 lecz za swoja wulgarnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 13:26 Co najwyżej pokiwać z politowaniem głową nad głupotą i nieuctwem. Biblia to zestaw wielu ksiąg, pisanych przez wielu autorów, w odstępie nawet setek lat. Odpowiedz Link Zgłoś
u45 Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 13:26 Nie rozumiem dlaczego prokuratorzy, zamiast zajmować się przestępstwami, muszą tracić czas na takie pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
nikalaj Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 13:30 Do wię zie nia ! Do wię zie nia ! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Kto wierzy w Biblię to jego sprawa. 18.08.09, 13:38 A kto nie wierzy ma prawo o tym mówić. Zabronić tego nie ma podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
mkjservice Re: Kto wierzy w Biblię to jego sprawa. 18.08.09, 13:55 Między słowami - nie wierzę, a tym co powiedziała ta pseudo gwiazda jest zasadnicza różnica. Osobiście nie czuję się urażony, bo z katolicką wiarą mam niewiele wspólnego, nie mniej jestem zdania że ową "gwiazdę" powinno się ukarać, ponieważ wyraźnie wynika z jej słów, że odczucia, uczucia i wiara innych ludzi jest dla niej powodem do drwin, a to właśnie określa KK. Odpowiedz Link Zgłoś
util Re: Kto wierzy w Biblię to jego sprawa. 18.08.09, 13:58 Wiela czasu w kiciu KK przewiduje za drwinę z wiary w latające spodki? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Drwiny z Biblii to nic karalnego. 18.08.09, 14:08 Jeżeli nie idziemy drwić w miejscu gdzie zbierają się wierzący. A jak dotąd cały kraj nie jest jeszcze totalnym miejscem kultu. Odpowiedz Link Zgłoś
doxy Re: Kto wierzy w Biblię to jego sprawa. 18.08.09, 14:05 Ależ niech mówi, że nie wierzy, ale jej wypowiedź poszła za daleko. Głupiutki ssak leśny z tej panny Dodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Wcale nie poszła za daleko. 18.08.09, 14:12 Jest wolność wypowiedzi. Katolicy nie mogą zabraniać ani koncertów Madonny ani negatywnych wypowiedzi na temat Biblii. Rabczewska nie poszła z tą wypowiedzią do kościoła. Ale KK chce katolickiego totalitaryzmu to znaczy nawet niewierzący mają przestrzegać obcych im zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
budinho Re: Wcale nie poszła za daleko. 18.08.09, 15:03 Może i masz rację. Ale dlaczego w takim razie jak Wojciech Cejrowski mówi że nie tknie prezentu od geja, bo boi się że jest 'zahiviony', to robi się z tego taką aferę i podaje go do sądu? Czemu za każdym razem gdy ktoś powie, że "żydzi okradają nasz kraj" posądza się go o nietolerancję i antysemityzm. Czemu gdy się mówi że islam jest religią wojny, posądza się tego kogoś o nietolerację. Czemu gdy ktoś mówi, że kobiety jeżdżą beznadziejnie samochodem, posądza się go o homofobię? Wedle Twojego rozumowania każdy ma prawo do głoszenia własnych poglądów nie ważne jak radykalnych, ale prawo w naszym kraju stanowi, że wolność kończy się tam gdzie zaczyna wolność drugiego człowieka. Czy się to komuś podoba czy nie, to katolicyzm jest naszą narodową religią od tysiąca lat. I chodźby z tego powodu należy się jemu szacunek, nie mówiąc o tym że w Polsce są miliony katolików. Dlatego takie wypowiedzi są niestosowne i już. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Wcale nie poszła za daleko. 18.08.09, 15:15 budinho napisał: > Może i masz rację. Ale dlaczego w takim razie jak Wojciech Cejrowski mówi że ni > e > tknie prezentu od geja, bo boi się że jest 'zahiviony', to robi się z tego taką > aferę i podaje go do sądu? Czemu za każdym razem gdy ktoś powie, że "żydzi > okradają nasz kraj" posądza się go o nietolerancję i antysemityzm. (...) Niczego nie rozumiesz. Głupota Cejrowskiego czy katolicki antysemityzm są plugawe, ale nie są zabronione. Wręcz kwitną w tym zakłamanym kraiku. Natomiast mówienie prawdy o katolicyzmie jest ścigane z mocy prawa. I to jest skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
budinho Re: Wcale nie poszła za daleko. 18.08.09, 16:04 Każdy przejaw nietolerancji jest ścigany z mocy prawa, gdyż to Konstytucja gwarantuje nam prawo do wolności wyznań, poglądów itp. Poza tym, skąd ta pewność co jest prawdą a co nie o kościele? W tym przypadku dokładnie chodzi mi, skąd pewność, że biblia to stek bzdur? Rozumiem postawę racjonalistów, którym trudno jest zaakceptować istnienie świata duchowego, gdyż nie potrafią go zbadać. Ja osobiście studiuję na Politechnice i doskonale rozumiem wszystkie tego typu podejście. Aczkolwiek uważam się za człowieka chociaż trochę wykształconego i w miarę kulturalnego, więc w myśl zasady "Myślę, więc jestem" zadaje sobie często pytanie. Okej, Boga nie wydać, nie da się go zbadać. Ale czy to dlatego że nie istnieje, czy dlatego że człowiek jest zbyt marną istotą, by móc go objąć rozumem? Wystarczy popatrzeć na historię naszych odkryć. 2000 lat temu ludzie byli świecie przekonani, że ziemia jest płaska i już. Dopiero później, gdy byliśmy wstanie zbudować statki kosmiczne, każdy może już gołym okiem zobaczyć, że ziemia nie jest płaska. Prawda jest taka, że jako istoty myślące, żyjemy zaledwie ułamek sekundy w porównaniu do czasu wszechświata itd., a nasze zdolności poznawcze są bardzo, bardzo niewielkie. Stąd też, dziwi mnie postawa, wielu "intelektualistów", którzy są przekonani, że to co napisane w Biblii to bzdury. Ja osobiście, tego nie wiem. I w myśl zasady Pascala, postanowiłem, że chyba lepiej jest w to uwierzyć. Mówiąc bardziej w prost, nie pojmuję niektórych rzeczy, ale tak jak małe dziecko nie kuma, że w kontakcie jest 220 volt, które może je koszmarnie porazić i się buntuje przeciwko mądrzejszym rodzicom i pcha palce - czy w związku z tym to dziecko ma racje? Po prostu w tych kwestiach nic nie jest pewne i chyba dlatego lepiej jest się nie wypowiadać tak stanowczo. A co do tolerancji i obelg w stronę KK. Ja osobiście, staram się wszystkich traktować z szacunkiem. Nikogo nie namawiam na wiarę na siłę, ale ponieważ obchodzę się z ludźmi tak, a nie inaczej, to wymagam też, aby mnie traktowano tak samo. I chciałbym, żeby moje poglądy były brane na serio i z szacunkiem. Rozumiem, że ktoś może mieć inne i bardzo chętnie podyskutuje na temat rozbierzności, ale nie toleruje obraz i zarzutów, których w żaden sposób nie da się podeprzeć. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Wcale nie poszła za daleko. 18.08.09, 16:10 Pan studiuje na politechnice i nie znajduje bzdur w Biblii ? To interesujące. Jaki kierunek, bo teraz na politechnikach mozna studiować rozmaitosci. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 13:39 Słowa Pana Rabczewskiej jak najbardziej obrażają uczucia religijnie większości chrześcijan i judaistów . Można zatem zrozumieć oburzenie Pana Ryszarda Nowak jak i pobudki które min kierowały. Tyle, że cała sprawa i rozgłos jej nadany służy interesowi tylko mi wyłącznie autorki tegoż głupiego stwierdzenia. Poza skandalkami, rozwodowymi cyrkami i machaniem sylikonowym biustem nie ma ona nic światu do zaoferowania. Tyle że świat to kupuje. Dlatego być może pan Nowak powinien czasami się zastanowić czy robienie szumu wokół każdej takiej sprawy jest wskazane, bo często staje się sojusznikiem swojego oportunisty zapewniając mu darmowy rozgłos. Odpowiedz Link Zgłoś
pogadaniec Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 14:08 W demokracji mozna swobodnie wypowiadac swoje poglady i wysmiewac wszelkie niedorzecznosci i absurdy, nawet jesli odkrywa sie je w tzw. pismach swietych. Nie wolno natomiast rzecac obelg i nawolywac do agresji wobec ludzi, ktorych pogladow i wierzen nie podzielamy. Czyzbym nie mogl kpic i zartowac z mitow greckich tylko dlatego ze jest jedna lub dwie osoby ktore w nie wierza. A czym dla niewierzacyh rozni sie chrzescijanstwo od greckiej mitologii? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 15:42 > A czym dla > niewierzacyh rozni sie chrzescijanstwo od greckiej mitologii? Ano tym, że ich sąsiad nie najprawdopodobniej nie jest wyznawcą religii starożytnych Greków. Odpowiedz Link Zgłoś
com.bi-nerki Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 14:11 Grogreg! Robiłeś jakieś badania socjologiczne wśród chrześcijan i judaistów na temat wypowiedzi Dody? To podziel się z nami ich wynikami. I może zamiast wczuwania się w delikatną i wrażliwą konstrukcję psychiki Ryszarda Nowaka weź do ręki słownik języka polskiego i zapoznaj się z terminem "oportunista", bowiem kontekst w jakim zostało to pojęcie przez Ciebie użyte, świadczy o Twojej ignorancji. Co by w jakimś stopniu tłumaczyło Twoją postawę. Co do tej wypowiedzi Dody, dla jednych to głupstwa dla drugich nie. Tak jak wypowiedzi kleru, który bazuje na naszych lękach, obawach czy niepewnościach. Dla jednych to świętość, dla drugich glupstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 15:49 Niestety badań nie robiłem. Ale procesy myślowe zaistniałe w mojej czaszce pozwalają mi na przypuszczenie , że w 36 milionowym narodzie gdzie większość ludzi deklaruje przywiązanie do kultury chrześcijańskiej znajdzie się kilka (kolokwializm) osób dotkniętych takim sformułowaniem. Użyłem określenia "oportunista"? Gdzie? > kleru > który bazuje na naszych lękach, obawach czy > niepewnościach. To ja Ci szczerze współczuje zarówno kleru, jak i lęków. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 16:05 No i tych kilku dotkniętych wypowiedzią Dody ludzi ma prawo wytoczyć jej proces cywilny. Tak byc powinno, a nie angażować prokuraturę, która powinna zajmowac sie tylko sprawami karnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
arctgx Komitet Obrony Przed Konkurencyjnymi Sektami 18.08.09, 13:39 powinien pokryć koszty poniesione przez prokuraturę na tak bzdurne działania. Kryminaliści tylko cieszą się z takich zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
gama.1 Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 13:46 Jedyne, co w tym wszystkim jest pewne, to to, ze pan Ryszard Nowak obraża inteligencję swojego elektoratu. Ten radny powiatu jeleniogórskiego, obecnie na notorycznym L4, zamiast zajmować się robotą samorządową, zajmuje się ściganiem jakichś bzdetów, w czym, jak widać, choroba mu nie przeszkadza. Niestety, chyba już zabrakło partii do których mógłby się przed kolejnymi wyborami zapisać, więc ma przynajmniej teraz darmową kampanię wyborczą, na ponad rok przed wyborami. Znając przewlekłość postępowań prokuratorskich i sądowych - do wyborów PR ma zapewniony. Odpowiedz Link Zgłoś
pogadaniec Doda powinna oddac sprawe do Strasburga 18.08.09, 13:51 Jak potwierdzic fakt, ze czyjes uczucia religijne sa obrazone? Czy wystarczy swiadectwo jednego, pieciu czy 20000 wiernych? To co jednego obraza drugiemu moze sie podobac. Ponadto ludzmi latwo manipulowac i podburzac ich do protestow w interesie lobby religijnego. Prawo o brazie uczuc religijnych ogranicza wolnosc slowa, ktora stanowi podstawe demokracji. Jesli czyjekolwiek wypowiedzi nie atakuja konkretnych osob (np. obrzucaja je obelgami i nawoluja do agresji), a sa jedynie krytyka okreslonych idei i postaw, to nie moga byc karane. W demokracji wszyscy musza funkcjonowac na rownych prawach. Nikt nie moze byc administracyjnie chroniony przed krytyka. Ani rzad ani Kosciol. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Jeśli ktoś naprawdę wierzy, nie można urazić 18.08.09, 14:06 jego uczuć religijnych. Obrażają się jedynie ludzi niepewni swego. Ponoć Piotr zbudował kosciół na skale, wiec czego się tu obawiać ... Tylko takich matołów jak Nowak, którzy robią na tym interes. Odpowiedz Link Zgłoś
robert3a Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 13:53 wszystko jest fajnie do puki jest sie zdrowym i na topie na lozu smierci nawet satanisci sie nawracaja a z reszta kto to jest doda ? nie odpowiem cenzura :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anarchoateo Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 14:13 > na lozu smierci nawet satanisci sie nawracaja to nic więcej jak bajeczka powtarzana przez czarnuchów grzecznym barankom na dobranoc. Oczywiście zaraz wyskoczysz mi tu z przykładami znanych ludzi którzy się "nawrócili" się na łożu śmierci, jednak już odpowiadam - to albo wyjątki potwierdzające regułę, albo osoby które z robiły to z czystego materializmu : "nie zaszkodzi, a może się okazać że jednak mają rację - a co wtedy - lepiej być w tej drugiej grupie ;)" Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski właśnie. nawrócili się na co? 18.08.09, 14:23 na to co słuszne, czy na to czego JA chcę? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 16:14 A to czego tak się bać na tym łozu smierci ? Raju i spotkania z bogiem będacym jedynie miłością ? Odpowiedz Link Zgłoś
dzejkobs Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 13:57 Tak? Mówicie że można mówić co się chce jeśli się nie wierzy? Można obrażać Chrześcijaństwo, szydzić bo się nie wierzy? a jeśli ja wierze i mnie to przeszkadza? Spróbujcie publicznie na łamach mediów obrazić islam. Nie zrobicie tego bo się boicie. Odpowiedz Link Zgłoś
magicbox Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 14:07 Każda religia to zło. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 14:19 Jeśli Doda powiedziała to, co jest cytowane w artykule to nie obraziła żadnych uczuć religijnych. Mogła najwyżej obrazić autorów Biblii, a i to trzeba by jej udowodnić. Nie odnosiła się bowiem w ogóle do treści książki. Czy w ogóle twierdzenie "Biblia zawiera bzdury" jest obrazą dla chrześcijan i żydów? Skoro wszyscy pochodzimy od Ewy i Adama to: a - jesteśmy wynikiem miłości Kaina do Abla? b - jeśli Adam i Ewa mieli więcej dzieci (a pewnie mieli bo żyli ho, ho albo i dłużej), to jesteśmy potomkami tych dzieci - kazirodztwo czystej wody. A przecież i żydzi i chrześcijanie i muzułmanie uważają kazirodztwo za coś wstrętnego i niegodnego. Jakąś sprzeczność tu widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 14:48 Odpowiem Ci na pytanie "b". Oprócz Kaina i Abla Adam i Ewa mieli jeszcze Seta, który urodził się po wygnaniu Kaina oraz "licznych synów i córki", którzy urodzili się po Secie. Po zabiciu Abla Kain został wygnany, znalazł sobie nowe miejsce do życia i nową żonę, z którą spłodził wielu potomków. Problem w tym, że wtedy jedyną kobietą była Ewa. Więc albo wszyscy jesteśmy jedną rodziną (nie tylko Polacy ;-)), albo autorzy Biblii mieli dziury w mózgu po wypalonym zielu. Odpowiedz Link Zgłoś
akuszer Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 15:12 dzejkobs napisał: > Tak? Mówicie że można mówić co się chce jeśli się nie wierzy? Można obrażać > Chrześcijaństwo, szydzić bo się nie wierzy? a jeśli ja wierze i mnie to > przeszkadza? Spróbujcie publicznie na łamach mediów obrazić islam. Nie > zrobicie tego bo się boicie. 1. Islam ma różne oblicza, podobnie jak chrześcijaństwo. Eksponowanie wątków "wahabickich" leży w interesie zarówno USA jak i Rosji, więc o konsensus światowy nietrudno. Maluczcy niestety na ogół się nabierają. To chyba jest tzw. "przemoc symboliczna" w rozumieniu P. Pourdieu. Ja osobiście jeżdziłem kilka lat temu po Syrii na stopa. Nie zaznałem jak dotad nigdzie więcej życzliwości i gościnności. Niewiele jest miejsc na świecie, gdzie czułem się bezpieczniej. 2. Nie lubimy tych odmian islamu, reprezentowanych przez Talibów. Koniunkturalne wykorzystywanie ich problemu jest zawołaniem w stylu "a u was(nich) murzynów biją" 3. KK byłby stosował podobne metody. Stosował je zresztą z dużym powodzeniem, póki nie przyszło co?..... tak, laicyzacja. KK nigdy się tych możliwości dobrowolnie nie wyrzekł, tylko stracił monopol na sprawowanie władzy. Ateista może w tej sytuacji powiedzieć: "to wasz (wszystkich osób posiadających przekonania religijne) wewnętrzny problem." I po części będzie miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
the_vicious_one Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 13:58 Mogę powtórzyć słowa Dody na dowolnym tzw. "forum publicznym". I niech mnie też skarżą. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_kr Zrobic z tego sprawę medialną, niech ateisci 18.08.09, 14:01 wiedzą że plucie nie popłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Podpisuje sie pod wypowiedzia Dody. 18.08.09, 14:05 ... wszystkimi konczynami. Najlepsze jest to, ze to samo o biblii powiedzialo kilku naukowcow (botanik, toksykolog i psychiatra). Badali biblijne ''cuda'' pod katem wspolczesnej wiedzy z zakresu psychiatrii oraz wplywu substancji psychoaktywnych na postrzeganie. Wyszlo im, ze pewne wydarzenia, ktore sa przypisywane silom boskim to efekt dzialania halucynogennych ziolek, zachowanie swietych mezow pasuje do pewnych jednostek chorobowych, a taki np. krzew gorejacy to efekt samozaplonu olejkow eterycznych itd. itp. Nie wiem jakie autorytety beda pisac opinie dla prokuratury, ale obawiam sie, ze wktrotce sam fakt niebycia kautolikiem bedzie stanowil wystarczajaca podstawe do wszczecia postepowania przeciwko delikwentowi. Zas publiczne obrazanie uczuc religijnych (w ogole swietne sformulowanie - ciekawe, ze w polskim prawie nie ma innych uczuc, ktore moznaby obrazic) bedzie zagrozone kara przynajmniej kilku lat wiezienia. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Niezbedna bedzie wizja lokalna 18.08.09, 14:05 Prokuratura musi odszukac autora Biblii i zbadac, czy pali ziola. Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 14:09 Oczywiście, że Doda obraziła czyjeś uczucia mówiąc te słowa - ostatecznie zawsze znajdzie się jakiś fanatyk - nawet ci po szkołach. Mnie na przykład obraża już sam widok Dody - i co?, przecież nie będę z każdym głupstwem latała po sądach, a już na pewno nie będę zawiadamiała prokuratury, by marnował podatników pieniądze. Głupich nie sieją - sami się rodzą. (To do tych "nawiedzonych" o obrażonych uczuciach) Odpowiedz Link Zgłoś
zero-na-koncie Prokuratura sie ośmiesza..wstyd ! 18.08.09, 14:11 cyrk sekty rydzyka... Odpowiedz Link Zgłoś
magicbox Re: Prokuratura sie ośmiesza..wstyd ! 18.08.09, 14:14 Doda kontra fanatyzm - popieram: forum.gazeta.pl/forum/w,29,98929662,98929662,Doda_kontra_fanatyzm_.html Odpowiedz Link Zgłoś
hesiaa Re: Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia r 18.08.09, 14:57 Lisa2 napisała; Mnie na przykład obraża już sam widok Dody - i co?, przecież nie będę z > każdym głupstwem latała po sądach, a już na pewno nie będę zawiadamiała > prokuratury, by marnował podatników pieniądze. Chyba masz małe piersi,stad ta obraza. Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 14:10 Powołać komisję facetów w sukienkach i spalić na stosie za sianie herezji! Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 14:11 To co będzie badać prokuratura, czy ten kto pisał Biblię pił i używał środków psychotropowych? Od tego powinni zacząć. Ale patrząc na różne praktyki szamańskie, to obawiam się, że szansonistka Doda jest nie do ruszenia za tą wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
zero-na-koncie Jak prokuratura udowodni Dodzie kłamstwo ? 18.08.09, 14:12 ma dowody,rysopisy,zdjęcia ? Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna powoła się na nieomylnego Wielkiego Ojca-jp2 18.08.09, 14:21 powoła się na nieomylnego Wielkiego Ojca-jp2 Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski czytanie Biblii może prowadzić do wypaczeń 18.08.09, 14:15 www.youtube.com/watch?v=ujS6URPcSUc&feature=channel a branie jej zbyt poważnie do fanatyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
walgierz popieram Dodę szkoda że nie powiedzała, że to byli 18.08.09, 14:24 głownie naćpani żydzi, ale pewnie bała się oskarżenia o antysemityzm;) Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski no właśnie szkoda 18.08.09, 14:33 to było mnóstwo naćpanych żydów, którzy przepisywali od nawalonych Asyryjczyków, hindusów i innych wcześniej potem Biblię przepisywali nadpruci winem braciszkowie i tak oto dostaliśmy produkt ze znaczkiem "teraz Polska" inni będą ja przepisywać i zmieniać nadal (vide: świadkowie Jehowy), będą widzieć w niej różne coraz dziwniejsze rzeczy i bić będą tych co uważają inaczej :) Odpowiedz Link Zgłoś
jamjumetley Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 14:18 Apeluję o trochę zdrowego rozsądku. 1) Jak sprawdzimy, czy ktoś mówiąc, że obrażono jego uczucia religijne nie wciska kitu? 2) Jak zdefiniować obrazę uczuć religijnych? 3) Jak sprawdzić, czy przypadkiem nie miała racji? Poza tym jeżli ktoś czuje się obrażony słowami takiej osoby jak Doda, to z jej/jego wiarą cieniutko... Odpowiedz Link Zgłoś
robert3a Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 14:20 no wlasnie niech powie cos na islam Odpowiedz Link Zgłoś
flyb52 Prokuratura bada, czy Doda obraziła uczucia rel... 18.08.09, 14:22 Tymi, ktorzy obrazaja Boga, biblie czy "uczucia religijne", Bog zajmie sie osobiscie w odpowiednim czasie. Albo i nie zajmie sie. Ale prokuratura nie powinna sie tym zajmowac. Bo nie ma wgladu do akt sprawy. Taki prokurator zajmujacy sie takimi sprawami powinien se chlapnac na otrzezwienie. Najepiej setke siwuchy. Odpowiedz Link Zgłoś