miguell 04.09.09, 15:22 Czy ma Pan pojęcie o metodologii liczenia bezrobocia Według jednolitych założeń US ma znacznie wyższe bezrobocie niż Polska epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/euroindicators/peeis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orchidust Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 15:30 Obama może już mianować Tuska pierwszym Gubernatorem Polishigen Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Niger to Niger... USA się wkrótce przebudzi. 04.09.09, 17:47 Niger to Niger... USA się wkrótce przebudzi. orchidust napisał: > Obama może już mianować Tuska pierwszym Gubernatorem Polishigen Odpowiedz Link Zgłoś
quinotaurus Re: Niger to Niger... USA się wkrótce przebudzi. 05.09.09, 09:57 Niger to rzeka w afryce. Cos ci tam wypadlo, kwiatuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaania20 Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 15:31 No i co z tego. W USA bezrobotny dostaje srednio $400 brutto tygodniowo przez rok a co dostaje bezrobotny w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 15:35 A dlaczego bezrobotny ma w ogóle coś dostawać? Co to za myślenie socjalistyczne?! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
orchidust Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 15:37 ksiaze_olsztyn napisał: > Co to za myślenie socjalistyczne?! > > :/ > Sam sobie odpowiedziałeś XD Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:03 Nie koniecznie musi coś dostawać w prezencie. Są kraje których po prostu ubezpieczenie od bezrobocia. W systemie który znam w razy utraty pracy dostaje się 70% lub 80% pensji, przez ok 1.5 roku od utraty pracy (poza tym dostaje się jeszcze psychologa, żeby wyciągnął cię z traumy związanej z utratą pracy). Wymaganiem jest udokumentowane aktywne szukanie pracy (co miesiąc jest się rozliczanym z ilości wysłanych >sensownych< ofert (weryfikowane). Bezrobocie jest teraz gdzieś na poziomie 3% więc system chyba się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:09 Ubezpieczenie DOBROWOLNIE płacone nie jest głupim pomysłem, ot - zawsze można sobie odłożyć trochę "na czarną godzinę". Natomiast pomoc psychologa w zestawie i jakieś dokumentowanie, że się szukało pracy to już, za przeproszeniem, lewackie bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
bialoskory daj spokoj, sa rzeczy ktorych po prostu... 04.09.09, 21:46 daj spokoj, to sa rzeczy ktorych po prostu nie zrozumiesz ;) moze i lewackie bzdury, ale na pewno wole mieszkac w takim socjalistyczno-lewackim kraju (zachodnia europa? ameryka polnocna?) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: daj spokoj, sa rzeczy ktorych po prostu... 04.09.09, 22:09 Ja rozumiem bardzo dużo :) I chcę żyć w kraju, w którym zarabiam 80% swojej pensji, a nie 40%, tak jak teraz. Jak chcesz być okradany, to Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bialoskory sprobuje mimo wszystko 04.09.09, 23:54 ja wole obowiazkowe skladki na ubezpieczenie od bezrobocia. jak sa dobrowolne to byloby jeszcze gorzej: wiekszosc ludzi pracujacych nic nie odklada. a potem jak straci prace i tak zglaszaja sie po jakies zasilki (ktore w kazdym cywilizowanym kraju i tak jakos dostana). i dla ludzi ktorzy nie chca placic skladek jest wyjscie: wlasna firma. a tak generalnie to zycze ci powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: sprobuje mimo wszystko 05.09.09, 10:43 Boże, co za bełkot z sowieckiej czytanki: > ja wole obowiazkowe skladki na ubezpieczenie od bezrobocia Bezrobocie jest m.in. jak są obowiązkowe składki, bo to spowalnia gospodarkę > jak sa dobrowolne to byloby jeszcze gorzej: wiekszosc ludzi pracujacych nic nie> odklada. a potem jak straci prace i tak zglaszaja sie po jakies zasilki (ktore > w> kazdym cywilizowanym kraju i tak jakos dostana). To, że jacyś DEBILE nie mogą sobie zagwarantować przyszłości, to nie znaczy, że każdy powinien mieć coś OBOWIĄZKOWO. Ja mam prawo do mojej pesji w 100%, bo np. w 65 roku życia chcę się zastrzelić i co? K.wa, nie mogę?! Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:19 Mylisz panstwo socjalistyczne z panstwem socjalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:23 Nie. To Ty wprowadzasz głupie rozróżnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ipta Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 18:39 Jakie rozróżnienie ,jakie tam jest bezrobocie w tej amerykańskim cudnym kraju ,nie widziałeś w kinie ,w telewizji,widziałeś żeby Oni kiedyś pracowali ,tylko się bawią i drinki piją,jak ktoś nie pracuje to nie zna słowa bezrobocie.Co innego byle radzieckie filmy tam się zawsze pracowało jak Wania siadł na traktor to jechał i jechał aż się film skończył. Odpowiedz Link Zgłoś
x333342 Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:00 zle myślisz - pieniądze nie marnują sie przeżerane przez "kiepskich" właśnie kraje o największych przywilejach socjalnych maja paradoksalnie najlepsza gospodarke. i to nie jest podyktowane widzi misie socjalistów,to czysta ekonomia i taktyka - dac tym niezaradnym pieniadze na zycie,mieszkanie i wódę a przestana krasc i spac zazygani na ulicach i napadac na innych. spada bezrobocie i dla tych którzy chca pracowac pracodawca musi zaoferowac dobre zarobki,co z kolei przeklada sie na jakosc pracy i stosunek do niej,dobra jakosc pracy znaczy dobre produkty sprzedawane na calym swiecie za dobre pieniadze... utrzymanie więźnia miesięcznie kosztuje ponad 1700 pln - wiekszosc z osadzonych to wlasnie drobni złodzieje,tacy ludzi przestali by krasc gdyby mieli zapomoge w polsce jest na razie tak : musisz tyrac 10 godzin dziennie po to tylko aby zaplacic czynsz - bezrobocie jest nawieksze w EU i na swoim przykladzie - musze zapier.. zeby zyc a jak strace prace to czeka mnie 500 pln zasiłku za który nie zapłacę nawet czynszu nie mówiąc o zyciu ! I mam świadomość ze bende musial tak tyrac jeszcz 40 lat ! (jestem informatykiem) nie przeszkadzałoby mi ze podatki które place ida na zasiłek z którego pewnego dnia sam moge skorzystać ale WK.. mnie ze z tych pieniędzy utrzymuje armie urzedasow wazacych swoje dupy mercedesami ! Odpowiedz Link Zgłoś
jedrol73 Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:21 I mam świadomość ze bende musial tak tyrac jeszcz 40 lat ! Te, informatyk: siegnij czasem po slownik, to moze dostaniesz lepsza robote. haha Odpowiedz Link Zgłoś
x333342 Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:31 jedrol73 napisał: > I mam świadomość ze bende musial tak tyrac jeszcz 40 lat ! > > Te, informatyk: siegnij czasem po slownik, to moze dostaniesz lepsza robote. ha > ha na Te to tramwaj staje kretynie Odpowiedz Link Zgłoś
jedrol73 Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:42 Tramwaj to chyba staje na przystanku... dac tym niezaradnym pieniadze na zycie,mieszkanie i wódę a przestana krasc i spac zazygani na ulicach i napadac na innych. I kto tu jest kretynem, baranku? haha Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:48 x333342, napisałeś stek lewackich bredni, które z przyjemnością wyśmieję :-)))) > właśnie kraje o największych przywilejach socjalnych maja paradoksalnie > najlepsza gospodarke. > i to nie jest podyktowane widzi misie socjalistów,to czysta ekonomia i taktyka Co to znaczy najlepszą???? Że są zadłużone po uszy, niewydolnie, wszystko wyprodukowane made in China?? O ekonomii to Ty pojęcia nie masz chyba. > dac tym niezaradnym pieniadze na zycie,mieszkanie i wódę a przestana krasc i> spac zazygani na ulicach i napadac na innych. Co za idiotyzm: DAĆ. Nie dać, tylko zmusić do pracy, zabierając stopniowo zasiłki i obniżając podatki. > utrzymanie więźnia miesięcznie kosztuje ponad 1700 pln - wiekszosc z osadzonych> to wlasnie drobni złodzieje,tacy ludzi przestali by krasc gdyby mieli zapomoge Kolejny DEBILIZM. Po prostu legalizacja kradzieży i tyle. > w polsce jest na razie tak : musisz tyrac 10 godzin dziennie po to tylko aby > zaplacic czynsz - bezrobocie jest nawieksze w EU i na swoim przykladzie - musze > zapier.. zeby zyc a jak strace prace to czeka mnie 500 pln zasiłku za który nie > zapłacę nawet czynszu nie mówiąc o zyciu ! I mam świadomość ze bende musial tak > tyrac jeszcz 40 lat ! (jestem informatykiem) nie przeszkadzałoby mi ze podatki > które place ida na zasiłek z którego pewnego dnia sam moge skorzystać ale WK.. > mnie ze z tych pieniędzy utrzymuje armie urzedasow wazacych swoje dupy > mercedesami ! No właśnie! Sam zaprzeczyłeś sobie i swoim teoriom. Ale popieraj dalej państwo socjalne, czyli pełne urzędasów, zapomóg, dotacji i biurokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
bialoskory Szwecja (najbardziej socjalistyczny kraj na ziemi) 04.09.09, 21:51 tymczasem Szwecja (najbardziej socjalistyczny kraj na ziemi) radzi sobie doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Szwecja (najbardziej socjalistyczny kraj na z 04.09.09, 22:11 Ale co to znaczy "radzi sobie doskonale", skoro jedyne informacje o Szwecji jakie mamy, to informacje o jakichś "postępowych" patologiach, nigdy zaś coś pozytywnego. ZSRR też sobie radził doskonale :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bialoskory polecam wyjazd do szwecji, wtedy zobaczysz 04.09.09, 23:38 socjalism w akcji. i najwyrazniej szwedzi to lubia skoro tak a nie inaczej glosuja. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: polecam wyjazd do szwecji, wtedy zobaczysz 05.09.09, 10:45 Hitlera też lubili, bo na niego głosowali. I do czego ich doprowadził, to wiemy. Ja do Szwecji bym w życiu nie pojechał, bo by mnie tam aresztowali jeszcze za "mowę nienawiści", "homofobię" albo jakiś inny idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:24 Slyszales kiedys, bedac poza swoim palacem, drogi ksiaze, o ubezpieczeniach socjalnych? Obejmuja one, bezrobocie, leczenie, niezdolnosc wykonywania zawodu, opieke podczas choroby. Socjalne, nie myl z socjalizmem. Chyba wszystko kojarzy ci sie z ZSRR i PRL, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:26 To wyjaśnij mi różnicę między państwem socjalnym a socjalistycznym, jak już tak się upierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:33 Skoro Tobie trzeba to tlumaczyc, to ja rezygnuje z dalszej polemiki. Dziekuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 18:03 Oooo....!!! Bardzo merytorycznie! A może po prostu sam nie wiesz? :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
scyzor75 Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 18:55 To tak jakby porownac Szwecje do ZSRR... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:41 Oczywiście :) Przecież Szwecja to taki ZSRR w wersji "light" nieustannie i postępowo dążący do wersji full-ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:25 ksiaze_olsztyn napisał: > To wyjaśnij mi różnicę między państwem socjalnym a socjalistycznym, > jak już tak się upierasz. > > > To kwestia wylacznie semantyki prawnej. Panstwo socjalne daje bo chce, panstwo socjalistyczne daje bo musi. Trzeba jednak jasno powiedziec, ze pojecie panstwa socjalistycznego to utopia, mozliwa do zrealizowania tylko przy bardzo duzych dochodach sektora panstwowego (np. surowcow). Smutne jest to, ze racjonalny model panstw socjalnych (czyli: dajemy bo mamy) dryfuje w slepa uliczke modelu socjalistycznego z powodu naciskow co raz wiekszej rzeszy ludzi uzaleznionych od pomocy spolecznej traktowanej jako prawa nabyte niezaleznie od warunkow ekonomicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:35 a dlaczego dryfuje? może dlatego że każde rozdawnictwo ( nie swoich pieniędzy) demoralizuje i powoduje że "darmowo obdarowany" chce więcej. Ponadto po co pracować i być zapobiegawczym jak państwo będzie to zapewniać ( nieudolnie to nieudolnie ) za pieniądze tych pracujących i zapobiegawczych. Jeśli miał bym znaleźć jakieś różnice między państwem socjalistycznym a socjalnym to tylko takie ile potrwa ich upadek. Odpowiedz Link Zgłoś
exist Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 10.09.09, 23:48 ależ kolega dał odpowiedź: "Smutne jest to, ze racjonalny model panstw socjalnych (czyli: dajemy bo mamy) dryfuje w slepa uliczke modelu socjalistycznego z powodu naciskow co raz wiekszej rzeszy ludzi uzaleznionych od pomocy spolecznej traktowanej jako prawa nabyte niezaleznie od warunkow ekonomicznych. " ogół nie bierze pod uwagę, że przychodzą czasem cięższe czasy i trzeba trochę przywilejów oddać, aby system mógł działać sprawnie. tną gałąź, na której siedzą Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Wow! Jesteśmy POtęgą-prawie jak USA-he, he, he !!! 04.09.09, 17:46 Wow! Jesteśmy POtęgą-prawie jak USA-he, he, he !!! ksiaze_olsztyn napisał: > A dlaczego bezrobotny ma w ogóle coś dostawać? Co to za myślenie > socjalistyczne?! > > :/ > Odpowiedz Link Zgłoś
schaffhausen Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 18:23 A dlatego,ze placi ubezpieczenie od bezrobocia.I nie jest to zadna jalmuzna.A ze w USA zapanowal socjalizm to chyba jasne.Rzad federalny podpiera wiele ogromnych firm no i bankow.Bo dziki liberalizm zawiodl.Pozatym 9,7% to nie calkiem sie zgadza.Jest wiecej,bo wielu nie nabylo prawa do zasilku i sie nie rejestruje.Szacuje sie bezrobocie na 13-14%. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:54 "Dziki liberalizm" - pojęcie z sowieckiej czytanki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:11 ksiaze_olsztyn napisał: > A dlaczego bezrobotny ma w ogóle coś dostawać? Co to za myślenie > socjalistyczne?! > > :/ > Moze dlatego ze srednio nowo upieczony bezrobotny z prawem do zasilku (wspomnijmy ze ma do niego prawo 14% zarejstrowanych) oddal wczesniej w postaci haraczy jakies 100 tys zlotych, z ktorych np. ksztalcono ludzi, ktorzy go z tego rynku wysiudali. Trudno konkurowac z darmowym mgr, ktory w dodatku jest gotow pracowac za minimum bo nie ma zadnych zobowiazan. Rozwiazanie jest proste, niech pracujacy nie placa haraczy - nowi beda musilei brac kredyty na studia, beda musieli pracowac za godziwe stawki, dziek iczemu kazdy sam rade sobie da - bedzie z czego robic oszczednosci albo samemu otworzyc firme. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 21:31 > Moze dlatego ze srednio nowo upieczony bezrobotny z prawem do zasilku> (wspomnijmy ze ma do niego prawo 14% zarejstrowanych) oddal wczesniej w postaci> haraczy jakies 100 tys zlotych, z ktorych np. ksztalcono ludzi, ktorzy go z teg o rynku wysiudali. Po pierwsze: oni też płacili podatki Po drugie: dziękuję, świetny argument za prywatnym szkolnictwem! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:30 ksiaze_olsztyn napisał: > A dlaczego bezrobotny ma w ogóle coś dostawać? Co to za myślenie > socjalistyczne?! > > :/ > Bo krajami gdzi enie obowiazują zadne formy solidarnosci spolecznej, sa jedynie Kampucza, Bangladesz i Kambodża i Sudan. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 21:32 > Bo krajami gdzi enie obowiazują zadne formy solidarnosci spolecznej, sa jedynie> Kampucza, Bangladesz i Kambodża i Sudan. I USA pod koniec XIX wieku = 10% wzrost rok po roku, dopóki nie zaczęło się socjalistyczne cudowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 21:46 ksiaze_olsztyn napisał: > > Bo krajami gdzi enie obowiazują zadne formy solidarnosci > spolecznej, sa jedynie> Kampucza, Bangladesz i Kambodża i Sudan. > > I USA pod koniec XIX wieku = 10% wzrost rok po roku, dopóki nie > zaczęło się socjalistyczne cudowanie. > A dzisiaj ropanstwo oplaca obowiazkowe szczepionki dla malych dzieci za 1500 dolarow, ktora w Europie kosztuje 2500 Euro Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 22:08 A to jest argument przeciwko czemu? (Pomijając fakt, że jak słyszę o obowiązkowych szczepieniach to mi się niedobrze robi). Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 22:58 ksiaze_olsztyn napisał: > A to jest argument przeciwko czemu? (Pomijając fakt, że jak słyszę o > obowiązkowych szczepieniach to mi się niedobrze robi). > Nie przeciwko, lecz za czyms. A ta szczepionka akurat ratuje zycie srednio co drugiemu amerykanskiemu wczesniakowi - wlasnie dzieki temu, ze jest obowiazkowa. W Polsce komplet 3 ampulek przy kursie 2 zl za 1 dol, kosztowal 18 tys zl, i nie jest refundowany przez NFOZ. Moze dzieki temu wlasnie, w USA wczesniaki wychodza ze szpitali zdrowe, a w Polsce co drugi z porazeniem mozgowym lub slepy Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 05.09.09, 10:47 Jakby ludzie w Polsce byli bogatsi, to by ich było stać na takie coś i by nie potrzebowali żadnej "refundacji". Ale skoro istnieje urząd, który im zabiera pieniądze na "refundację leków", to potem ich nie oddaje, bo sam je zjada. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 05.09.09, 13:48 ksiaze_olsztyn napisał: > Jakby ludzie w Polsce byli bogatsi, to by ich było stać na takie coś > i by nie potrzebowali żadnej "refundacji". Ale skoro istnieje urząd, > który im zabiera pieniądze na "refundację leków", to potem ich nie > oddaje, bo sam je zjada. Taaa, oczywiście kazdy miałby powiedzmy 10 tys złotych na nagłe wydatki.. Jasne.. Kapitalizm sprawia żebogacą się jedni a inni..coż w najlepszym wypadku bogacą się "średnio" A chorują wszyscy... A może jednak prawo do pomocy w ratowaniu swego zdrowia ma każdy? A głupoty w rodzaju: "chcę swoich pieniędzy ze składek bo w wieku 65-lat się zabiję" to wciskaj komu innemu - Jak dobijesz do tego wielu to pewno zmienisz zdanie, w międzyczasie przeputawszy forsę. Ergo -będziesz problemem społecznym bo i 65-latek może -od biedy - może dać komuś w łeb i ukraść etc. Państwo nie może zakładać że obywatele zachowają się odpowiedzialnie Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Offtopic 05.09.09, 15:56 Przeczytalem Twoje konsultacje w sprawie zdolnosci SLBM do first strike. Na drugi ra moze jednak konsultuj sie bezposrednio ze mna, bo frank napisal Ci od poczatku do konca niemal same bzdury oparte o jakis original research. Na dodatek bardzo slaby, bo nie chcialo mu sie nawet sprawdzic w jakiej odleglosci od ewentualnego akwenu operacyjnego okretow Trident znajduja sie najwieksze rosyjskie bazy ICBM, nie mowiac juz o porownaniu tych odleglosci z odleglosciami od akwenow amerykanskich baz w Dakotach. A juz jego teorie o wyjsciu pomyslu "dokladnosci GPS" dla Tridentow od Lockheeda Martina, a nie od Pentagonu, to majaki czlowieka ktory zapomnial wziac przepisana przez lekarza dawke lekow psychotropowych. O Strat-X zapewne nigdy nie slyszal.... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i PS 05.09.09, 16:07 Twoje pytania byly jednak skierowane do wlasciciela tamtego blogu, ktory nie odpisal Ci. Prawde mowiac, bylbym nawet zdziwiony gdyby Ci odpowiedzial, bo poruszyles kwestie na pisaniu o ktorych on usiluje zarabiac. Odnioslem jednak wrazenie, że nie zupelnie zadowolily Cie odpowiedzi Franka Shulera. I slusznie - dobrze to tylko świadczy o Tobie, bo Frank "pływał" jedynie w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: PS 05.09.09, 16:25 Drogi bmci, z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy specjalistycznej, ale zwracam uwagę że ty też nie udzieliłeś mi za bardzo wyczerpującej odpowiedzi na temat mozliwości slbm i Tridenta :) Napisałeś że raczej nie jest on bronią pierwszego uderzenia. Ale na co mu wtedy taka precyzja? Skoro atak na silosy w pierwszym uderzeniu mu nie wyjdzie, to w drugim pewno też (bo jest trudniejszy), więc zostaje opcja z bombardowaniem miast. Ale to przecież potrafiły wcześniejsze generacje. Czyżby i dla Ciebie jak i dla Podviga była to (przeznaczenie T2) "tajemnica handlowa" :) A poważnie trochę dziwne bo różni specjaliści publikują wyniki swych badań nawet przed wydaniem książki i to również w necie. A podvig cały czas pisze or różnychg technologiach wojskowych na tym swoim blogu. Ale z drugiej strony nie wykluczam że to prawda... No, ale poco Tridentowi ta precyzja??? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: PS 05.09.09, 16:37 m_16 napisał: > Drogi bmci, z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy specjalistycznej, > ale zwracam uwagę że ty też nie udzieliłeś mi za bardzo > wyczerpującej odpowiedzi na temat mozliwości slbm i Tridenta :) > Napisałeś że raczej nie jest on bronią pierwszego uderzenia. Ale na > co mu wtedy taka precyzja? Skoro atak na silosy w pierwszym > uderzeniu mu nie wyjdzie, to w drugim pewno też (bo jest > trudniejszy), więc zostaje opcja z bombardowaniem miast. Ale to > przecież potrafiły wcześniejsze generacje. > Czyżby i dla Ciebie jak i dla Podviga była to (przeznaczenie > T2) "tajemnica handlowa" :) > > A poważnie trochę dziwne bo różni specjaliści publikują wyniki > swych badań nawet przed wydaniem książki i to również w necie. A > podvig cały czas pisze or różnychg technologiach wojskowych na tym > swoim blogu. > > Ale z drugiej strony nie wykluczam że to prawda... No, ale poco > Tridentowi ta precyzja??? > To po prostu nie jest miejsce na takie dyskusje, nie zauwazyles? Chcesz drazyc temat counterforce czy retaliatory na forum na ktorym co drugi pisze o wymysleniu przez amerykanow szczepionki przeciw ludzkosci? Owszem, napisalem Ci jednym zdaniem. System trident z pociskami D-5 technicznie ma mozliwosc first strike w ramach counterforce, ale tylko teoretycznie. W praktyce bowiem zaden dowodca okretu podwodnego nie zabije 100 mln ludzi bez potwierdzenia rozkazu. A to wymaga lacznosci dwukierunkowej. Na dodatek amerykanskie okrety SSBN zawsze dzialaly i do dzis dzialaja w systemie łańcuchów 2-1, w ktorym dowodca bedzie sie zastanawial co robia pozostale okrety łancucha. W sytuacji zwyklego retaliatory sprawa jest o tyle prostsza, ze dowodca SSBN nie bedzie zaskoczony rozkazem EAM, bedzie sie go spodziewal, wiec nei bedzie potrzebowal dodatkowego potwierdzenia. To wszystko oczywiscie uproszczenia, bo tak naprawde, teoria Armagedonu zajmuje rozprawy naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i W uzupelnieniu 05.09.09, 16:49 Odpowiadam na jedno z Twoich pytan zadanych "tam". Tak, zdolnosc D-5 do ataku na hardened targets dotyczy rowniez atakow na centra dowodzenia i łącznosci. To nie mniej wazny rangą cel D-5 niz silosy. Cale pojecie hardened targets obejmuje nie tylko sow./ros. silosy o wytrzymalosci 5000 psi, lecz lecz takze podziemne bunkry dowodzenia sow/ros systemu kosmicznego, rakietowego i politycznego. A tych Rosjanie "nie wstartują" po wykryciu amerykanskich ICBM/SLBM. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: W uzupelnieniu 05.09.09, 18:17 Tak ,wiem że "hardened targets nie ograniczją się do silosów". I dziękuję za wyjaśnienieniel. Mam tylko dwa krótkie pytania: 1. Napisałeś, że w przypadku retaliacji po uderzeniu wroga kapitan spodziewa się rozkazu ataku - zaraz ale skąd on wie że atak nastąpił?? Pływa pod wodą i to głęboko nie docierają doń inne komunikaty niż EAM. Może oczywiście dostać wiadomość o ataku i zaraz rozkaz ataku. Ale jak tak to i rozkaz ataku wyprzedzającego też można ponowić ( zresztą te rozkazy nadawane są zdaje się w regularnych odstępach czasu). Nie rozumiem czym dlaczego dowódca, otrzymujący rozkaz retaliacji, po ataku wroga, ma łatwiej niż w przypadku first strike??? Tu i tu polega tylko na łączności ELF/VLF (dziś tylko na tej drugiej, bo stacje ELF zlikwidowano, zresztą w ataku wroga byłyby zniszczone -łodzie muszą pływać płytko -lub wypuszczać boję z anteną). 2.Czy można przesłac koordynaty ataku konkretnego celu do łodzi podwodnej UWAGA: NIE MAM NA MYŚLI kodu do konkretnego scenariusza zawartego w SIOP tylko np: sytuację gdy nagle trzeba zniszczyć stolicę pewien cel nie uwzględniony w dotychczasowych planach. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: W uzupelnieniu 05.09.09, 18:29 m_16 napisał: > Tak ,wiem że "hardened targets nie ograniczją się do silosów". I > dziękuję za wyjaśnienieniel. Mam tylko dwa krótkie pytania: > > 1. Napisałeś, że w przypadku retaliacji po uderzeniu wroga kapitan > spodziewa się rozkazu ataku - zaraz ale skąd on wie że atak > nastąpił?? > Pływa pod wodą i to głęboko nie docierają doń inne komunikaty niż > EAM. A taka teza skad? Może oczywiście dostać wiadomość o ataku i zaraz rozkaz ataku. > Ale jak tak to i rozkaz ataku wyprzedzającego też można ponowić ( > zresztą te rozkazy nadawane są zdaje się w regularnych odstępach > czasu). To nie to samo. Najczesciej przyjecie rozkazu odbywa sie w ten sposob, ze op otrzymuje tekst waidomosci, po czym odsyla ją spowrotem w niezmienionej formie, dla stwierdzenia czy nie powstalo jakies przeksztalcenie. Nie rozumiem czym dlaczego dowódca, otrzymujący rozkaz > retaliacji, po ataku wroga, ma łatwiej niż w przypadku first > strike??? Tu i tu polega tylko na łączności ELF/VLF (dziś tylko na > tej drugiej, bo stacje ELF zlikwidowano, A zlikwidowano? Nic o tym nie wiem. zresztą w ataku wroga > byłyby zniszczone -łodzie muszą pływać płytko -lub wypuszczać boję > z anteną). > > 2.Czy można przesłac koordynaty ataku konkretnego celu do łodzi > podwodnej Po pierwsze - okretu podwodnego, a nie lodzi podwodnej UWAGA: NIE MAM NA MYŚLI kodu do konkretnego scenariusza > zawartego w SIOP tylko np: sytuację gdy nagle trzeba zniszczyć > stolicę pewien cel nie uwzględniony w dotychczasowych planach. Genralnie D-5 sa pierwszymi pociskami wycelowywanymi "instant", czyli na dowolny cel na ziemi w trakcie rejsu (C-4 mogly byc wycelowywane jedynie sposrod kilku predefiniowanych przed wyplynieciem celów). Juz chociazby z tego powodu wynika koniecznosc posiadania mozlwiosci przekazywania danych telemetrycznych celu z ladu do zanurzonego op, czy moze raczej danych pozwalajacych na wybor danych telemetrycznych celow zapisanych w pamieci komputerow systemju zarzadzania walką. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: W uzupelnieniu 05.09.09, 20:57 1.O ile się nie mylę są jeno 4 sposoby komunikacji z OKRĘTEM podwodnym: 1.VLF 2.ELF 3. Hydrofon 4. Normalne radio np bodajże UKF Spsób 4 działa tylko na powierzchni -wymaga wynurzenia się okrętu, raczej nie da się z niego często korzystać, bo likwidowałoby to sens jednostki jako podwodnej jednostki. Spsób 3 zakłada że okręt jest w pobliżu stacji SOSUS, ale tam przecież może szukać go przeciwnik, który te lokacje pewno zna. Zostają dwa pierwsze sposoby. Oba wymagają dużych ośrodków nadawczych (Były 2 ośrodki nadawcze dla ELF + sześć da VLF)- jakkolwiek VLF mozna nadawać z samolotu dowodzenia. Oba są jednostronne (łódź nie odpowie). Dodatkowo VLF penetruje wodę nie głębiej niż na 40 metrów -trzeba albo się wspiąć albo wypuścić boję - znów problemy z wiarygodnością komunikacji. Ośrodki ELF zamknięto w 2004 roku. Na razie jeno wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Extremely_low_frequency en.wikipedia.org/wiki/Communication_with_submarines Jeśli wiadomość się odsyła to zakłada to wynurzenie -ryzyko znalezienia przez wroga. Może łącznośc satelitarna pomaga, ale nie wiadomo czy wojna jądrowa nie zaczęłaby się od wybuchów jądrowych w kosmosie i zniszczenia satelitów. Nadal nie wiem dlaczego w przypadku retaliacji kapitan OKRĘTU wie czego się spodziewać. Nie wiem jakie przyrządy pozwoliłybu mu dowiedzieć się o wybuchu wojny jądrowej za wyjątkiem tych przy pomocy których dostaje rozkaz. 2.Hm co do Tridenta to chodziło mi o coś takiego. Załóżmy że Rosjanie wystrzelą część swych rakiet w amerykanskie silosy. Amerykanie użyją SLBMów by zniszczyć pozostałe. Jak myślisz uda im się zatakować swoimi Tridentami WSZYSTKIE (lub prawie)I TYLKO TE silosy które NIE ZOSTAŁY OPRÓŻnione PRZEZ PIERWSZY ATAK ROSJAN??? Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: W uzupelnieniu 05.09.09, 21:33 PS. Pierwszy artykuł jest otagowany jako nie posiadający żródeł. Jednakże ostatni z eksternal links odsyła do książki niejakiego Sterlinga w Google books. Tam na stronach 431-2 znajdziesz potwierdzenie najważniejszych informacji, łącznie z zamknięciem stacji ELF. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 05.09.09, 14:23 ksiaze_olsztyn napisał: > Jakby ludzie w Polsce byli bogatsi, to by ich było stać na takie coś > i by nie potrzebowali żadnej "refundacji". Ale skoro istnieje urząd, > który im zabiera pieniądze na "refundację leków", to potem ich nie > oddaje, bo sam je zjada. > Nigdzie na swiecie nie stac ludzi powszechnie na zakup szczepionki po 1,5 tys dolarow za ampulke, przy potrzebnych trzech. I dlatego wlasnie w USA jej koszt jest pokrywany z prywatnego lub panstwowego ubezpieczenia. A w Polsce nie. Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 05.09.09, 04:40 Masz najwiecej do powiedzenia a jestes kompletnym ignorantem. Wiesz co to znaczy kraje rozwijajace sie a kraje rozwiniete? To wlasnie znaczy tyle, ze kraje rozwijajace sie sie ROZWIJAJA a kraje rozwiniete juz nie tak bardzo. Reszty domysl sie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
klaranyc Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 15:53 Gdyby włączyć do danych o bezrobociu wszystkie panienki, które żyją z łaski faceta i w ogóle nie chcą pracować, wskaźnik ten byłby znacznie wyższy, niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 15:59 A co to za brednia? Jeśli faceta stać na to, żeby jego kobieta nie musiała iść do pracy i ona nie chce pracować, to jest bardzo dobrze!!! Liczy się komfort życia a nie wskaźniki! Jak ktoś nie chce iść do roboty, to ma prawo, niech tylko nie wyciąga łapy po zasiłek! Wolny wybór! Odpowiedz Link Zgłoś
klaranyc Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 18:10 A słyszałeś o godności człowieka i samorealizacji? Praca to nie tylko pieniądze, to także rozwój i dowartościowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:52 Godność człowieka to tylko godność biednego, bo przecież bogaty ma mu DAĆ, żeby w końcu znalazł sobie samorealizację. Wolę brak kradzieży niż godność człowieka, bo socjalizm to okradanie bogatych przez urzędników w imieniu biednych. I przestań tu pieprzyć górnolotne, lewackie androny, bo w zderzeniu z prostą ekonomią i wolnym rynku te bzdury o "samorealizacji" pożałowania są godne. Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden Symetria? 05.09.09, 06:15 ksiaze_olsztyn napisał: > A co to za brednia? Jeśli faceta stać na to, żeby jego kobieta nie > musiała iść do pracy i ona nie chce pracować, to jest bardzo > dobrze!!! Gdy bedziemy zyc w spoleczenstwie, gdzie tak samo akceptowalna bedzie sytuacja, w ktorej facet nie musi isc do roboty bo jego kobiete na to stac, to sie nawet z Toba zgodze. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta wskaźnik czynnych zawodowo 04.09.09, 16:03 najlepuiej bezrobocie oddaje wskaźnik czynnych zawodowo osób w wieku produkcyjnym (do 65 roku zycia), a więc: USA- 75%. PL- 52%. Jeszcze jakieś pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: wskaźnik czynnych zawodowo 04.09.09, 23:20 gieroy_asfalta napisał: > najlepuiej bezrobocie oddaje wskaźnik czynnych zawodowo osób w wieku > produkcyjnym (do 65 roku zycia), a więc: USA- 75%. PL- 52%. > Jeszcze jakieś pytania? Jak to wyliczyles. Odpowiedz Link Zgłoś
zerocontact Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:04 Dane są znacznie zaniżone, nie obejmują bowiem 2,2 miliona ludzi osadzonych w więzieniach Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:29 w PL nie bierze się pod uwagę 3 mln 40. letnich emerytów mundurowych i 2 mln "inwalidów". Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 23:21 zerocontact napisał: > Dane są znacznie zaniżone, nie obejmują bowiem 2,2 miliona ludzi > osadzonych w więzieniach Ci pracuja Odpowiedz Link Zgłoś
gdynia80 Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:08 a niby dlaczego ktos kto uczciwie pracuje, placi podatki i traci prace nie ze swojej winy nie ma dostawac tych marnych 400 dolarow na tydzien? Moze za to przezyje, gorzej jak stracil ubezpieczenie medyczne tylko zostaje sie modlic do bogow kapitalizmu i wolnego rynku aby zasponsorowali mu pobyt w szptalu w przypadku naglej choroby. God bless America Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:11 Bo światem powinno rządzić prawo: "Kto nie pracuje, ten nie je". Teraz zaś rządzi prawo: "Kto nie pracuje, ten jest Ferdek Kiepski i pracuje na lewo udając bezrobotnego". Bo na tym polega polskie bezrobocie, że oboje ciągną zasiłki a kino domowe w chacie stoi. Nie wierzysz?! Ja to widziałem na własne oczy! Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:30 Zatrzymales sie ze swoimi pogladami drogi ksieciu w polowie XVIII wieku. W miedzyczasie umarl Twoj idol ktorego cytujesz, i swiat sie mocno zmienil. Kto traci prace, nie musi umierac z glodu. Przynajmniej w USA, EU i jeszcze paru innych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 18:05 Prawa moralne są uniwersalne i ponadczasowe i ignoruję durniów, którzy mówią, że moje poglądy "zatrzymały się" w XIX czy tam XVIII wieku. Socjalizm jest zwykłym złodziejstwem i pochwałą nieudolności i lenistwa. Odpowiedz Link Zgłoś
krecik_78 Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 19:53 Ty i Ksiaze dyskutujecie sobie o rzeczach, o ktorych czytaliscie w jakis tam madrych ksiazkach, ktore niekoniecznie maja cos wspolnego z rzeczywistoscia. Przyklad USA. Nie zarabiam zle. Na siedzenie na bezrobociu nie bardzo moglbym sobie pozwolic. Dlaczego? W przypadku bezrobocia dostawalbym ok $520 netto. Duzo? Niekoniecznie. Kredyt na dom ~$1400/mies (najtanszy dom nadajacy sie do zamieszkania, bez potrzeby natychmiastowego remontu, w miescie ze srednim poziomem ksztalcenia w miare spokojnej okolicy, zebym nie bal sie wyjsc z domu-procent staly), male dziecko, zona nie pracuje (bo dziecko za male i sie nie kalkuluje), doliczyc trzeba $40 ubezpieczenie auta, $80 telefon kom, przynajmniej $50/tydzien na bardzo skromne jedzenie, prad min. $100, woda $30, pieluchy min $60, do tego ubrania, paliwo i ogrzewanie zima. Min. ~$2000/mies bez ogrzewania, paliwa i ciuchow. Zasilek $2080. Dodam, ze na zasilku nie masz ubezpieczenia i pozostaje sie modlic zeby Tobie, zonie czy dziecku nic sie nie stalo, bo placisz 100%. Samo wejscie do emergency (ostry dyzor, izbe przyjec) bez badan to $3000. Byle zabieg operacyjny min $6000-10000. P.S. wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 21:29 Wszystko ok, tylko po co piszesz, że moje dyskusje nie mają nic wspólnego z rzeczywistością?! Nie na tym polega forum, że każdy przepisze swój budżet domowy i powie: JEST TAK O I JUŻ. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 23:35 krecik_78 napisał: > Ty i Ksiaze dyskutujecie sobie o rzeczach, o ktorych czytaliscie w > jakis tam madrych ksiazkach, ktore niekoniecznie maja cos wspolnego > z rzeczywistoscia. Przyklad USA. Nie zarabiam zle. Na siedzenie na > bezrobociu nie bardzo moglbym sobie pozwolic. Dlaczego? W przypadku > bezrobocia dostawalbym ok $520 netto. Duzo? Niekoniecznie. Kredyt na > dom ~$1400/mies (najtanszy dom nadajacy sie do zamieszkania, bez > potrzeby natychmiastowego remontu, w miescie ze srednim poziomem > ksztalcenia w miare spokojnej okolicy, zebym nie bal sie wyjsc z > domu-procent staly), male dziecko, zona nie pracuje (bo dziecko za > male i sie nie kalkuluje), doliczyc trzeba $40 ubezpieczenie auta, > $80 telefon kom, przynajmniej $50/tydzien na bardzo skromne > jedzenie, prad min. $100, woda $30, pieluchy min $60, do tego > ubrania, paliwo i ogrzewanie zima. Min. ~$2000/mies bez ogrzewania, > paliwa i ciuchow. Zasilek $2080. Bardzo mnie interesuje gdzie mieszkasz - bo podajesz jakies kosmiczne liczby. $1400 "najtanszy dom nadajacy sie do zamieszkania, bez potrzeby natychmiastowego remontu" - to czynsz za 1B w superdrogiej Florydzie, ale nie gdzies w jakies Montanie, czy innym New Jersey. $80 za cell? To albo jestes lekkoduchem nie liczacym sie z pieniedzmi, albo nie potrafisz szukac. Za $40 miesiecznie mozesz miec w Stanach kompletny unlimited calls & txt msg. Dodam, ze na zasilku nie masz > ubezpieczenia i pozostaje sie modlic zeby Tobie, zonie czy dziecku > nic sie nie stalo, bo placisz 100%. Samo wejscie do emergency (ostry > dyzor, izbe przyjec) bez badan to $3000. Moglbys wyjasnic z jakiego sufitu wziałes te kwote "za samo wejście" na emergency ? Odpowiedz Link Zgłoś
ipta Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 18:50 I tu masz rację stale to samo --pracowałby od zaraz ale na czarno ,najlepiej od zaraz zaliczka ,żadnej umowy bo jak mi zaczął wyliczać skąd i na co ma dopłaty to kto by tam pracował na umowę i płacił na to wszystko ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 23:24 gdynia80 napisała: > a niby dlaczego ktos kto uczciwie pracuje, placi podatki i traci > prace nie ze swojej winy nie ma dostawac tych marnych 400 dolarow na > tydzien? Moze za to przezyje, gorzej jak stracil ubezpieczenie > medyczne tylko zostaje sie modlic do bogow kapitalizmu i wolnego > rynku aby zasponsorowali mu pobyt w szptalu w przypadku naglej > choroby. God bless America W takim wypadku, jego leczenie fimamsuje panstwoy Medcic Aid, wiec nie bredź. God bless ignorance Odpowiedz Link Zgłoś
gdynia80 Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 05.09.09, 03:13 ignorantem to widac ty jestes, masz nikle pojecie jak to tu w tej miodem i mlekiem plynacej Ameryce rzeczywistosc wyglada. Zal mi ciebie a tak poza tym to najpierw sprawdz pisownie jak zaczniesz bredzic spread the wealth Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 05.09.09, 14:25 gdynia80 napisała: > ignorantem to widac ty jestes, masz nikle pojecie jak to tu w tej > miodem i mlekiem plynacej Ameryce rzeczywistosc wyglada. No patrz, ile jeszcze lat ,musze w tej Ameryce zyc, zeby Twpoim zdaniem miec pojecie? Odpowiedz Link Zgłoś
cracovian A Zimbabwe? 04.09.09, 16:13 Tam jest 5 razy wyzsze niz w Polsce. Polska to ogolnie raj, najmadrzejsi i najpiekniejsi ludzie, wyspa w oceanie kryzysu i ostoja swiatowej cywilizacji. Skoro to wiadomo to po co tego typu porownania? Odpowiedz Link Zgłoś
boston4 Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:19 Boston - Migell masz Pan racje !!!! El Gringos sa mistrzami w przekretach danymi, finansami, duzym bujaniu ludzi i media. Niestety, wiemy dlaczego tak latwo im idzie. Tragedia juz sie zaczynala w 2001. A od 9/11 cala ekonomia szla tylko w jedna strone. Bezrobocie w US jest o ok 40% wyzsze niz podaja US statystyki. Niemal polowa z moich znajomych nie pracuje a sa to wysokiej klasy fachowcy, po doktoratach i Masters. Jay Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 23:16 boston4 napisał: > Boston - Migell masz Pan racje !!!! El Gringos sa mistrzami w > przekretach danymi, finansami, duzym bujaniu ludzi i media. Niestety, > wiemy dlaczego tak latwo im idzie. Tragedia juz sie zaczynala w 2001. > A od 9/11 cala ekonomia szla tylko w jedna strone. Bezrobocie w US > jest o ok 40% wyzsze niz podaja US statystyki. Niemal polowa z moich > znajomych nie pracuje a sa to wysokiej klasy fachowcy, po doktoratach > i Masters. Jay Wow! Napisz jeszcze gdzie Ci Twoi znajomi robili to PhD i Masters, i jakie sciences studiowali.... Odpowiedz Link Zgłoś
robwoj008 Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:21 Redaktor zapomnial napisac ze bezrobocie w USA i w PL jest liczone zupelnie inna metoda. Wedlug GUS bezrobicie w USA jest 16-17% i kazdy stan USA ma wieksze bezrobocie niz w PL. A wedlug USA pewnie nasze bezrobocie to 5% i tez mniejsze niz w USA zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 16:27 Nie wymagajmy od GW zbyt wiele :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 23:18 robwoj008 napisał: > Redaktor zapomnial napisac ze bezrobocie w USA i w PL jest liczone > zupelnie inna metoda. Wedlug GUS bezrobicie w USA jest 16-17% i > kazdy stan USA ma wieksze bezrobocie niz w PL. A moglbys wskazac te wylicznia bezrobocia w USA przez ... GUS? A wedlug USA pewnie > nasze bezrobocie to 5% i tez mniejsze niz w USA zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Tylko Kalifornia ma najwieksza gospodarke swiata 04.09.09, 17:03 Ma wieksza niz jakiekolwiek panstwo (poza USA oczywiscie). Tam wiec problemy sa duze zwykle jesli tylko sa one na skale swiatowa. jest to zwykle odzwierciedlenie standardu swiatowego. Pozostale stany to stany w ktorych niewiele sie dzieje i sa one dosc ubogie. To tak samo jak w w Polsce bezrobocie na wsi. Z New Jersey (staly rezydent USA) Odpowiedz Link Zgłoś
harbourfront Re: Tylko Kalifornia ma najwieksza gospodarke swi 04.09.09, 17:27 Bez wiadomosci z USA dzien stracony.Czy wy mozecie sie wysrac bez USA? Chyba nie.W Hiszpanii ludzie z glodu trawe zra, bezrobocie ponad 20% ale GWniana tego nie widzi. "Dogs look up to you. Cats look down at you. Give me a pig. He just looks you in the eye and sees his equal." (Winston Churchill) Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: Tylko Kalifornia ma najwieksza gospodarke swi 04.09.09, 17:47 > Bez wiadomosci z USA dzien stracony.Czy wy mozecie sie wysrac bez > USA? Chyba nie.W Hiszpanii ludzie z glodu trawe zra, bezrobocie > ponad 20% ale GWniana tego nie widzi. ROFL. Bardzo ciekawe co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Trochę się zapędziłeś. 04.09.09, 17:46 California to szósta gospodarka świata. Nawet nie przyrównuj jej do np. Japonii... Bezrobocie i kryzys niby są, ale na przykład dalej remontowane i budowane są drogi... Dane też nie uwzględniają pracujących na czarno; gdyby ich uwzględnić, wskaźnik na pewno spadłby. Odpowiedz Link Zgłoś
dalarna Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 17:47 To dopiero poczatek .Bezrobocie w USA ma przed soba przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Nasza kiełbasa przegoniła ich kiełbasę! 04.09.09, 19:40 Będą do na przyjeżdżać na saksy i prosić o zniesienie wiz oraz będą chcieli brać udział w naszych wojnach na świecie, a na końcu poproszą o zbudowanie elementów polskiej tarczy antyrakietowej w stanach o największym bezrobociu. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Lepsze to amerykańskie bezrobocie niż polska praca 04.09.09, 20:24 Odpowiedz Link Zgłoś
az555 ja mam 5.90zł/godz i śmieje sie z amerykańców 04.09.09, 21:13 z premiami bije kase 1400/mies.NA RĘKĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
jagopa Bezrobocie w USA 9,7 proc. 04.09.09, 22:14 >>Bezrobocie w USA 9,7 proc.<<. No shit, a ja myslalem, ze polskie wiesci podadza,ze tam bezrobocie juz 30%. 9% to pestka,w porownaniu z tym co bedzie w Polsce za rok. Przy deficycie 60 mld zetow, dojdzie pewno do 20 % .Smutne, ale trza byc optymista. Odpowiedz Link Zgłoś
pro-kat Ale wszystkich stanach zarabia sie 450% wiecej... 04.09.09, 22:27 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pro-kat Ale we wszystkich stanach zarabiaja 450% wiecej... 04.09.09, 22:33 Sorry.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
erroid Re: A wszyscy tak strasznie psiocza na nasze bezr 05.09.09, 00:26 jaknajszybciej wprowadzic WIZY dla u-es-ej, profilaktycznie i zgodnie z zasadą symetryczności jaka obowiazywac powinna dwoch wspanialych przyjaciół : )) Odpowiedz Link Zgłoś
ak102 Re: A wszyscy tak strasznie psiocza na nasze bezr 05.09.09, 02:31 Ale bezrobocie w tych stanach jest i tak niższe niż np. na Warmii i Mazurach. Odpowiedz Link Zgłoś
bambooko Bezrobocie w USA to 25%........................... 05.09.09, 08:20 TO NIE EUROPA ZACHODNIA GDZIE ZASILEK SIE DOSTAJE DOZYWOTNIO ALBO DO CZASU ZNALEZIENIA PRACY. W USA 7 DO 12 MIESIECY I ZNIKA SIE Z LISTY BEZROBOTNYCH RAZ NA ZAWSZE. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Radujmy się, Rodacy 05.09.09, 00:30 ktoś ma gorzej niż my. Zaprawdę, świetny powód do radości. Odpowiedz Link Zgłoś
porque A Angola? 05.09.09, 04:26 Angola ma wiekszy wzrost PKB od Polski o kilkanascie puntow procentowych. Dlaczego Polska wlecze sie za krajami afrykanskimi i kiedy Polska dogoni Angole? Wytlumaczyc nam prosze pismacy z Gazety;) Ze przegonilismy Ameryke juz od dawna dzieki wam drodzy pismacy wiemy, ale dlaczego nie mozemy przegonic Afryki? Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Bezrobocie w USA 9,7 proc. 05.09.09, 05:42 miguell napisał: > Według jednolitych założeń US ma znacznie wyższe bezrobocie niż > Polska. Jednolite zalozenia? Przdstaw ich kilka:) Moze wg tych jednolitych zalozen w USA podobnie jak w Niemczch setki tysiecy bezrobotnych ukrywa sie w pracy za 1€/godz. Moze amerykanski rzad podobnie jak w EU nie liczy kursantow "szkolacych" sie do nowego zawodu przez cale dekady.A moze takowa jednolitosc wogole nie istnieje z uwagi na fakt, ze mieszkancy USA chca pracowac a europejskiego kolchozu tylko udawac, ze na znalezieniu pracy im zalezy. Statystyki Eurostatu sa tak samo wiarygodne jak niegdys statystyki krajow RWPG. Odpowiedz Link Zgłoś
nec1 Interesuje mnie spadek bezrobocia w Katolandzie 05.09.09, 07:28 USA? A co to mnie obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
cudaktusk Amerykanie nie mają z nami szans 05.09.09, 17:09 Amerykanie nie mają z nami szans Odpowiedz Link Zgłoś
1driada Bezrobocie w USA 9,7 proc. i rosnie .... 10.09.09, 23:53 www.time.com/time/business/article/0,8599,1921439,00.html Odpowiedz Link Zgłoś