wanda43 08.09.09, 07:04 Kasta nietykalnych? A gdzie konstytucyjna równość wzgledem prawa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maryjan_pazdzioch [...] 08.09.09, 07:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ac78f92aa421c5e2b9 Re: Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 08:06 maryjan_pazdzioch napisała: > a podobno ograni > czony dostep do zawodow prawniczych ma gwarantowac wysoka jakos(c) Powszechnie wiadomo, że ograniczony dostęp do zawodu ma ułatwiać tatusiowi znalezienie posadki dla synka. Przy czym nepotyzm, dotyczy nie tylko prawników. Odpowiedz Link Zgłoś
revelka facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę - 08.09.09, 08:33 normalnie zapłacił by mandat i było by po wszystkim - a tak stał się ofiarą własnych przywilejów - ... - popieprzony jest ten kraj - ale to my o tym decydujemy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
afiag Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 08.09.09, 08:57 stał się ofiarą własnych przywilejów?? to po ch... wyciągał legitymację. Mógł powiedzieć że jest z kosmosu to by go na izbę wytrzeźwień zabrali. Odpowiedz Link Zgłoś
trippinonahole Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 08.09.09, 09:26 Pan Sędzia chyba zdradzał iście emocjonalny stosunek zarówno do samej piłki nożnej (rozpacz) jak i do funkcjonariuszy Policji (rozżalenie). Odpowiedz Link Zgłoś
xvart Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 08.09.09, 09:42 Od razu się przyznam, że jestem sędzią. Musiał wyciągnąć legitymację, gdyby tego nie zrobił, miałby postępowanie dyscyplinarne za utrudnianie ... postępowania dyscyplinarnego. Mam kolegę, który kiedyś źle zaparkował samochód. Jego wina była ewidentna więc przyjął mandat i go zapłacił. Potem miał postępowanie dyscyplinarne za zatajenie tego, że jest sędzią. Prawda jest taka, że dla sędziego postępowanie dyscyplinarne to bardzo poważny problem, a jego skutki nawet przy najniższej karze nagany są o wiele bardzie poważne niż w przypadku skazania za wykroczenie - wynagrodzenie sędziego przez mniej więcej 3 lata jest niższe o około 500 zł miesięcznie. Ile wynosiła by kara za wykroczenie? Max 1000 złotych w sumie. Jeżeli to co jest napisane w artykule jest prawdą - to zachowanie tego człowieka było skandaliczne i zapewne poniesie zasłużoną karę. A immunitet nie służy ochronie sędziów, tylko zwykłych ludzi. Sędziowie zajmują się kontrolowaniem pracy policji. Nie jest dobrze jeżeli kontrolujący podlegają władzy kontrolowanych. Na tej samej zasadzie Prezydent RP nie podlega władzy sądów - bo nominuje sędziów. Odpowiedz Link Zgłoś
mellisanna Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 08.09.09, 11:17 Czy uważasz xvart, że uznanie swojej winy wobec prawa i innych osób (nawet niżej postawionych w hierarchii zawodowej)i zapłacenie grzywny/mandatu jest naruszeniem stanu nadrzędności władzy??? Czy płacący mandat sędzia poddaje sie kontroli policji jeśli czyni to zgodnie z prawem i sumieniem?? Jak to wygląda? Bycie sędzią nie czyni mędrcem, a toga nie może chronić przestępców przed prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Nie jest dobrze jeżeli kontrolujący podlegają wład 08.09.09, 11:24 "Nie jest dobrze jeżeli kontrolujący podlegają władzy kontrolowanych". sedziowie kontroluja samych siebie. czasem to takze nie jest najlepsze. dlatego wazne jest by spoleczenstwo mialo mozliwosc sprawdzania pracy sedziow. Byloby wiec dobrze gdyby final tej i podobnych spraw byl podawany do publicznej wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Nie jest dobrze jeżeli kontrolujący podlegają 08.09.09, 11:54 mnbvcx napisał: > "Nie jest dobrze jeżeli kontrolujący podlegają władzy kontrolowanych". sedziowi > e > kontroluja samych siebie. czasem to takze nie jest najlepsze. dlatego wazne jes > t > by spoleczenstwo mialo mozliwosc sprawdzania pracy sedziow. Byloby wiec dobrze > gdyby final tej i podobnych spraw byl podawany do publicznej wiadomosci. ================================= Tylko teoretycznie masz rację. Ale z sędziami jest identycznie, jak z lekarzami, bo sami siebie oceniają. Dopuszczenie do postępowań dyscyplinarnych przeciwko sędziom niezależnego czynnika spoza palestry (cywilnego / społecznego) lub publikowanie protokołów jest prawnie niemożliwe. Takie zamiary pozostaną w tym dziwnym kraiku w sferach mrzonek na następne dziesiątki lat. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
infopub Re: Nie jest dobrze jeżeli kontrolujący podlegają 08.09.09, 15:42 "publikowanie protokołów jest prawnie niemożliwe." O to niby dlaczego? Stanowiloby to naruszenie ustawy o dostepie do informacji publicznych, ba sad jest organem podlegajacym pod te ustawe. Apropos immunitetow ciekawy komentarz: prawo.vagla.pl/node/8624#comment-17472 Odpowiedz Link Zgłoś
kamilozzo Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 08.09.09, 11:30 Prawda jest taka, że nikt sędzió nie kontroluje. Nie ponoszą tez zadnych konsekwencji za błedy. NIe rozumiem jak to jest możliwe, ze tak jak są różne instancje śadowe, tak każda może wydac inny wyrok. To znaczy żekażda poprzednia jest w błedzie! W takim razie za niesłuszne pozbawianie człowieka wolności powinni odpowiadać wg kodeksu karnego z odpowiedniego artykulu. Tymaczasem nie ponoszą żadnej odpowiedzialności, nie czytaja akt spraw, w których skazuja ludzi na areszt. Funkcjonowanie polskich sądów i sędziów to chory system. Trzeba tę chorobę jak najszybciej wyleczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tewie60 Gorzkie żale xvart-a 08.09.09, 11:42 Szanowny Panie Sędzio, Trochę się Panu popierdzieliło, albo tak bardzo Pan przesiąkł korporacyjnym bełkotem. 1.cytat:<<A immunitet nie służy ochronie sędziów, tylko zwykłych ludzi>> W cywilizowanych systemach prawnych immunitet związany jest wyłącznie z wykonywaniem funkcji i z założenia ma służyć ochronie powagi sądu przed pomówieniami, czy fałszywymi oskarżeniami fabrykowanymi przez strony procesu, co mogłyby skutkować uniemożliwieniem prowadzenia postępowań. Tak rozumiany immunitet chroni również sędziów przed odpowiedzialnością, jeśli w wyniku błędu lub braku doświadczenia wydali wyrok ze szkodą dla interesu publicznego bądź prywatnego. Tu jest właśnie rola sądu korporacyjnego, by zbadać, czy to fakt odosobniony, czy reguła i ewentualnie wykluczyć nieudolnych. Zaś zwykli ludzie są postawieni przed faktem dokonanym (wszak prawo tworzą prawnicy) i w najlepszym wypadku przywileje sędziowskie zwisają im martwym kalafiorem. 2.cytat:<<Mam kolegę, który kiedyś źle zaparkował samochód. Jego wina była ewidentna więc przyjął mandat i go zapłacił. Potem miał postępowanie dyscyplinarne za zatajenie tego, że jest sędzią.>> W cywilizowanych krajach etyka sędziego nie pozwala mu uchylać się od odpowiedzialności za własne czyny niezwiązane z wykonywaniem funkcji i sędzia, który nie zasłaniał się immunitetem, a dobrowolnie zapłacił mandat, zostałby uznany za uczciwego i godnego sprawowanej funkcji człowieka. Tu wyrazy uznania dla kolegi, który rozumie, że poza gmachem sądu jest takim samym obywatelem, jak bezrobotny Jan Kowalski. Najwyraźniej w Polsce konstytucja jest aktem niższego rzędu, niż prawo korporacyjne, skoro korporacja uznaje, że immunitet rozciąga się na wszystkie sfery życia i nawet złapanemu na gorącym uczynku nakazuje machać legitymacją. 3.cytat:<<...dla sędziego postępowanie dyscyplinarne to bardzo poważny problem, a jego skutki nawet przy najniższej karze nagany są o wiele bardzie poważne niż w przypadku skazania za wykroczenie - wynagrodzenie sędziego przez mniej więcej 3 lata jest niższe o około 500 zł miesięcznie.>>> Żarty na bok Panie sędzio. Sądy korporacyjne (PRAWNICZE I LEKARSKIE) w naszym pięknym zaścianku nawet ewidentnych łapówkarzy, pijaków i złodziei uwalniają od wszelkich zarzutów. Rąsia rąsię myje. Bo dla dobrego samopoczucia lepiej mieć w swoim wąskim, niemal rodzinnym gronie, wdzięcznego i dyspozycyjnego uniewinnionego", niż paru sfrustrowanych "ukaranych". Chyba, że Pan Sędzia sugeruje, iż korporacja chce mieć "haka" na każdego i z premedytacją obniża zarobki właśnie tym sędziom, którzy rozumieją swoją funkcję w sposób właściwy, aby ich łatwiej podporządkować interesom politycznym korporacyjnych bonzów. A to już śmierdzi korupcjogenną patologią, co jest tematem na osobne opowiadanie. 4.cytat:<<...zachowanie tego człowieka było skandaliczne i zapewne poniesie zasłużoną karę...>>> W świetle powyższego, ZAPEWNE zostanie oczyszczony z zarzutów i będzie nadal sądził i skazywał, według klucza narzuconego przez korporację. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart Re: Gorzkie żale xvart-a 08.09.09, 12:10 1. nie ma czegoś takiego jak korporacja sędziów. Nominację sędziowską wręcza (albo nie) Prezydent RP po zapoznaniu się z niewiążącą go w żaden sposób opinią sędziów i Ministra Sprawiedliwości. Szanowny pan tewie60 myli zawody sędziego i adwokata. 2. Polska nie jest cywilizowanym krajem, tylko krajem układów i układzików, które są pozostałością komuny. Stare pokolenie musi po prostu wymrzeć, żeby się to zmieniło. 3. problem z sędziami polega na tym, że zajmują się sądzeniem ludzi - kto zatem ma sądzic sędziów? Politycy? Górnicy? Rolnicy? Jedyne co można rozsądnego wymyślić, to sądzenie sędziów przez sędziów z innego sądu, takich którzy podsądnego nie znają. Problem w tym, że każdemu obywatelowi (sędziemu także) przysługuje prawo do profesjonalnego sądu. 4. Immunitet nie chroni sędziego, tylko chroni obywateli przed niejasnymi układami sędziego z policją (samym nawet ryzykiem ich powstania). Chodzi o to, żeby sędziowie nie byli od policjantów w żaden sposób zależni. Czy obywatele zezygnują z tej ochrony - to zależy tylko od nich. Wystarczy zmienić ustawę. 5. Ja osobiście uważam, że immunitet powinien być ograniczony do sytuacji, w której zachodzi obawa, że wszczęcie postępowania przeciwko sędziemu jest próbą nacisku ze strony organów ścigania lub stron postępowania. Chciałbym po prostu móc zapłacić mandat i mieć sprawę z głowy. Ale na podstawie obecnie obowiązujących przepisów nie mogę tego zrobić. Przypadek, który opisałem powyżej naprawdę jest autentyczny i z tego co wiem nie był jednostkowy. Przeciwko sędziom, którzy zapłacili mandaty została wszczęta cała seria postępowań dyscyplinarnych. Nie wiem jak się zakończyły, ale zgadzam się, że taki stan rzeczy nie jest normalny. 6. Śmieszą mnie posty, w których ludzie piszą, że sędziowie nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za swoją pracę. Sam znam co najmniej 10 przypadków odejścia przez sędziego z zawodu, z uwagi na złą pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
tewie60 Re: Gorzkie żale xvart-a 08.09.09, 14:05 Szanowny Panie Sędzio, Sorry, ale nie do końca jest tak, jak Pan to przedstawia. Ad1. Korporacja sędziów Polecam Panu lekturę ustawy o ustroju sądów powszechnych - rozdział 4 - Samorząd sędziowski. Zarówno forma organizacyjna jak i sposób działania nie odbiegają od korporacji adwokackiej, czy radców prawnych. Jest to korporacja in statu nascendi, niewiele różniąca się od samorządów adokackiego i radców prawnych, aczkolwiek zakamuflowana w ustawie ogólnej. Proszę zwrócić uwagę, że w odniesieniu do innych zawodów prawniczych też w ustawodawstwie funkcjonuje słowo "samorząd", a "korporacja" jest określeniem potocznym. Ad2. No i o to właśnie chodzi - w Polsce sędziowie są uwikłani w układy i dlatego potrzebują i bronią immunitetu generalnego. Jednak nie ograniczałbym tej tezy wyłącznie do postkomunistycznych zwłok. Sędziowska młodzież równie ochoczo czerpie pełnymi garściami z układów rodzinno-biznesowych i posiadanych przywilejów. Dlatego wolałbym, aby wzorem innych krajów sędzią mógł zostać wyłącznie doświadczony prawnik, z wieloletnią praktyką prokuratorską lub adwokacką, a nie rozpasany gó...arz, któremu akurat "wujek" załatwił aplikację w sądzie. Trochę się obawiam skutków działalności sędziów z werwą Zbyszka Z., ferujących wyroki przed postępowaniem dowodowym. Ad3.No cóż, rzecz nie w tym kto ma sądzić sędziów, ale według jakich reguł. Za wykroczenia i przestępstwa pospolite - sąd powszechny, jak każdego Kowalskiego, zaś sąd dyscyplinarny wyłącznie za działania niezgodne z etyką przynależną pełnionej funkcji. Bo sędzia - Panie Sędzio, to nie zawód (jak myśli większość), lecz funkcja publiczna. Ad4. W krajach cywilizowanych obywateli przed układami sędziów chroni powszechnie stosowane prawo, równe dla wszystkich, a immunitet chroni wyłącznie sędziów, bo tam sędziami zostają wyłącznie ludzie z wieloletnim doświadczeniem. Czy nie dostrzega Pan sprzeczności, z tym co Pan sam napisał w pkt.2. Ad5. Rzeczywiście, art.81 ustawy powinien zostać zmieniony, w taki sposób, aby sędzia złapany na wykroczeniu miał wybór. Jeśli korporacja zwana samorządem chce mieć władzę absolutną, to wystarczy dodać akapit, że sędzia który uznał swoje wykroczenie przed innym organem jest zobowiązany osobiście poinformować o tym organ dyscyplinarny, który wszczynałby postępowanie dopiero w warunkach recydywy, z uwzględnieniem okresów zatarcia popełnionych czynów. Jeden mandat na kilka lat nie powinien w żadnym wypadku przesądzać o karierze i zarobkach. Ad6. A ilu z tych 10 biednych misiów poszło siedzieć, albo po utracie immunitetu zostało zobowiązanych do naprawienia szkód, które świadomie ludziom wyrządzili ? Zapewne wylądowali jako doradcy prezesów lub w radach nadzorczych w zaprzyjaźnionych firm i kwitną jak pączki w maśle. A może byli po prostu niewygodni dla układu. W tym miejscu wolałbym zobaczyć liczbę wskazującą w ilu przypadkach sąd dyscyplinarny wyraził zgodę na pociągnięcie sędziego do odpowiedzialności karnej lub administracyjnej, a w ilu tylko delikwenta "zdyscyplinował". Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 08.09.09, 11:44 ================================ Panie xvart: opowiadasz pan bzdury na resorach. Jeżeli sędzia zapłaci mandat, a w trakcie interwencji nie ujawni swojego statusu, nie ma mowy o żadnym postępowaniu dyscyplinarnym. Postępowanie MOŻE być wszczęte, kiedy pański kumpel odwoła się od nałożonej kary, używając po niewczsie argumentu o sędziowskim immunitecie. Niech pan przestanie mieszać ludziom w głowach, bo i tak macie wystarczająco zszarganą opinię. ------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
altintop6 Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 08.09.09, 12:00 > Jeżeli sędzia zapłaci mandat, a w trakcie interwencji nie ujawni swojego > statusu, nie ma mowy o żadnym postępowaniu dyscyplinarnym. Niekoniecznie. Prawdopodobnie policjant po wystawieniu mandatu pragnął dopisać kierowcy karne punkty i tak sprawa się wydała. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 08.09.09, 12:08 altintop6 napisał: > > Jeżeli sędzia zapłaci mandat, a w trakcie interwencji nie ujawni > swojego > > statusu, nie ma mowy o żadnym postępowaniu dyscyplinarnym. > > Niekoniecznie. Prawdopodobnie policjant po wystawieniu mandatu > pragnął dopisać kierowcy karne punkty i tak sprawa się wydała. ================================== Dopisanie karnych punktów (wykroczeń drogowych) nie jest monitorowane przez żadną komórkę strukturalną polskiego sądownictwa / wymiaru sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
altintop6 Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 09.09.09, 14:10 Ale przez miejscową policję owszem, oni wysyłają taki druczek, którego nazwy nie pamiętam do rejestru punktów, ale także potem odnotowują sobie również w swoim własnym rejestrze, prowadzonym na użytek wskazywania recydywy w wykroczeniowych wnioskach o ukaranie. Róznie wprawdzie to w komendach funkcjonuje, ale zazwyczaj tak jest. Tam jest też napisane kim jest interesant, więc policjant napisał pewnie pismo do prezesa sądu. Nie jest to nic nadzwyczajnego, po prostu zatajać swojego immunitetu się nie opłaca, o ile oczywiście sprawa nie kończy się na pouczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
robinek36 Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 08.09.09, 13:51 Kolego darkraj Nie wiesz jak wyglądają przepisy to nie zabieraj głosu. Sędzia nie ma prawa zataić !!! tego, że nim jest. Właśnie w wszelkich sprawach wykroczeniowych jego obowiązkiem przy legitymowaniu i usłyszeniu, że popełnił taki, a taki czyn, wyjąć legitymację i się przedstawić. Sędzia zgodnie z przepisami za wykroczenia odpowiada tylko dyscyplinarnie. Faktem jest, że prezes sądu okręgowego lub apelacyjnego decyduje czy otrzymane zgłoszenie od policji przekazać rzecznikowi dyscyplinarnemu czy też nie. Dopiero wówczas rzecznik podejmuje decyzję co dalej...Jeżeli jednak sędzia zatai, że jest sędzią to ma gwarantowane postępowanie dyscyplinarne, ponieważ łamie ustawę. I nie piszcie bzdetów o tym zakichanym immunitecie, który Was tak boli. Zgodzę się, że różne mogą być argumenty za i przeciw. Pisze o ich m.in. właśnie xvart. Ja z wielką chęcią bym z niego zrezygnował. Sam doświadczyłem dwukrotnie postępowania dyscyplinarnego. Jedno z nich dotyczyło przekroczenia prędkości za które dostałbym mandat od policji w kwocie 300zł. Otrzymałem aż !!! naganę. Powiecie: właśnie o to nam chodzi, ponad prawem.. A właśnie, że nie. Ponieważ zamiast zapłacić 300zł kredytowego mandatu, to będąc ukarany "naganą" zgodnie z ustawą usp przez 3 lata nie otrzymałem przysługującej mi podwyżki. Netto, czyli na rękę to było 270 złotych. Jeżeli choć odrobinę więcej umiecie niż pluć jadem to policzycie, że moja prędkość kosztowała mnie w sumie 9.720 złotych. Nie będę pisał o konieczności jeżdżenie na 4 rozprawy dyscyplinarne ponad 400 km w jedną stronę na własny koszt, bo w mojej apelacji wszyscy sędziowie są ustawowo wyłączeni od rozpoznawania sprawy kolegi. I to jest właśnie ten wielki przywilej !!! Ty zapłacisz 300 zł i pojedziesz, mi będzie się to "czkało" 3 lata. Drugie postępowanie dotyczyło właśnie sytuacji o jakiej piszesz. Nauczony doświadczeniem, podałem prawo jazdy i czekałem na wynik. Mandat dostałem 150 zł również za prędkość. Efekt był jeszcze gorszy, bo sprawa oczywiście wyszła i od razu, bez wcześniejszej rozmowy z prezesem była dyscyplinarka i zakończyłem dużo gorzej, bo sąd dyscyplinarny przeniósł mnie do pracy do miasta oddalonego o 110 kilometrów. I tak sobie dojeżdżam... Dlatego jeżeli nie znasz się - nie zabieraj głosu. A co do artykułu - to dlaczego nikt z mądrych komentatorów nie zastanawia się jak to się stało, że ten wielki kibol został odwieziony na mecz i spokojnie go sobie oglądał? Mi tutaj coś jednak nie pasuje. Pierwsze słyszę, żeby policja odwoziła kiboli spowrotem na mecz... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oservattoreromano Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 08.09.09, 12:50 Dobór do pewnych zawodów musi być szczególnie staranny, a jeżeli idzie o sędziów-wyjątkowy. Nie przekonują mnie argumenty Pana sędziego o zasłużonej karze, bo porostu nie wierzę, ze dostanie jakąkolwiek karę. Panie sędzio, niech Pan sobie wyobrazi,ze ten oto ukarany sędzia sądzi kogoś, kto popełnił podobne wykroczenie lecz przeholował trochę i zrobiło sięz tego przestępstwo. Wyobraża pan sobie coś takiego? Ja sobie nie wyobrażam, a już szczególnie nie wyobrażam siebie w rol takiego "oszpeconego" sędziego - honor nie pozwoliłby mi na prowadzenie takiej sprawy. A z pewnością napotka on w swojej praktyce taki przypadek! A grożenie policjantowi, że pójdzie siedzieć, nie jest przypadkiem groźbą karalną i nadużyciem władzy; a wyzywanie od k.. funkcjonariusza publicznego będącego na służbie nie jest przypadkiem karalne z zagrożeniem kary więzienia do do pięciu lat? Panie sędzio, napisał pan bardzo kulturalnie, lecz mało szczerze i niezbyt analitycznie. Choć przyznaje Pan, ze ów sędzia zachował się niegodnie, to jednak wykazuje Pan daleko idące zrozumienie i przemilcza wiele aspektów sprawy. Wg. mnie sędzia ten nie nadaje się ze swoją mentalnością i ze swoimi skłonnościami do burd do zawodu prawniczego. Jest skrajnie zdemoralizowany, jak to Wy- sędziowie - często uzasadniacie swoje wyroki. Proszę mi wybaczyć surowy osąd tego czynu, ale w tym przypadku dla bobra publicznego sprawa wymaga takiego osądu. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova zawiść, marudzenie 08.09.09, 15:21 Nie ufacie lekarzom, adwokatom, sędziom. To komu wy ufacie? Śmieszy mnie argument o braku staranności w doborze kandydatów do tych zawodów. Ja wiem, że to nie jest argument, ale skoro sędziowie i lekarze mają tak dobrze, to skończcie studia prawnicze/medyczne i cieszcie się tym dolce vita. Ten konkretny sędzia nie skaże chuligana - sam nim będąc - to prokurator wniesie apelację. Wyda niesprawiedliwy wyrok, to są jeszcze inne instancje. Wydaje mi się, że ta 'polemika' z sędziami bierze się z jakiejś frustracji, zawiści, albo kiedyś tam jeden z drugim zostaliście przez sąd - w waszym odczuciu - skrzywdzeni. Sędziowie w tym wątku napisali ile kosztuje ich wykroczenie, jakie są ich obowiązki w przypadku popełnienia wykroczenia. Okazało się, że dostają po tyłku bardziej niż tzw. szary obywatel. Dla niektórych to ciągle za mało. Nie jestem lekarzem, prawnikiem, sędzią. Szanuję ludzi, którzy pracują dla mnie, którzy pracowali ciężko, żeby lekarzem, sędzią zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 09.09.09, 01:39 Teoria, którą tu przedstawiasz jest jedynie teorią a praktyczne jej zastosowanie występuje w przypadku ludzi uczciwych, reszta tego menelstwa jest wielokrotnie poza prawem dlatego też taki kretyn w todze pokazuje co można mu zrobić. Dobrze wiesz, że w przypadku gdy pracuje on na korzyść bandytów nie jesteście w stanie niczego mu zrobić bo ktoś kto orzeknie o jego winie (mam tu na myśli karę adekwatną do czynu) zostanie zastraszony przez bandziorów i natychmiast zmięknie. Nie będę się rozpisywał bo każdy z Was o tym wie doskonale, faktem jest, że "prawo" w tym kraju chroni bandytów bo oni je tworzą na własny użytek. Żaden sędzia nie położy głowy pod topór by bronić uczciwych obywateli bo bandyci wymordują mu rodzinę. Nie mów mi więc o praworządności bo to jedna wielka fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 09.09.09, 08:04 sowa_46 napisał: > Żaden sędzia nie położy głowy pod topór by bronić > uczciwych obywateli bo bandyci wymordują mu rodzinę. Może nie jest tak źle. Państwo chroni swój aparat a więc i sędziów za pomocą służb specjalnych, np można dużo przeczytać o funkcjonariuszach "Temidy". Co prawda widać też iż w ochronie sędziów funkcjonariusze przejęli zwyczaje bandytów. Nie bez przyczyny mówimy korporacja a zaczynamy myśleć mafia. Dotyczy to każdej korporacji tj mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Re: facet się wygłupił a prawo zrobiło mu krzywdę 10.09.09, 01:38 2berber napisał: > sowa_46 napisał: > > Żaden sędzia nie położy głowy pod topór by bronić > > uczciwych obywateli bo bandyci wymordują mu rodzinę. > > Może nie jest tak źle. Państwo chroni swój aparat > a więc i sędziów za pomocą służb specjalnych, np > można dużo przeczytać o funkcjonariuszach "Temidy". > Co prawda widać też iż w ochronie sędziów > funkcjonariusze przejęli zwyczaje bandytów. > Nie bez przyczyny mówimy korporacja a zaczynamy > myśleć mafia. Dotyczy to każdej korporacji tj mafii. Żle nie jest, jest tragicznie, jeżeli w sprawę kryminalną zamieszana jest "góra" to nie ma takiego mocnego kto wyciągnie na jaw winnego i postawi go przed Temidą. Ryba ode łba śmierdzi więc jeżeli na górze jest bandytyzm to czego spodziewać się niżej. Do tej pory nie udało się ukarać nawet łobuzów w mundurach z czasów nieboszczki komuny więc do cholery kto właściwie piastuje sędziowskie stanowiska????? Sprawa Popiełuszki została zakończona pseudoskazaniem zwyczajnych płotek a później po cichu UB wymordowało jego całą rodzinę i wielka cisza, sprawa Olwnika to kolejny przykład, rzygać mi się chce jak słyszę o praworządności. Potraficie skazać emeryta za to, że udało mu się skutecznie obronić przed bandytami bo wiecie że ten nigdy Wam nie zagrozi ale gdy winny jest bandyta to robicie w portki ze strachu. Sędziowie stalinowscy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
forumowe.2 Re: Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 10:51 > Bezkarnosc skur_wysynow w togach jest zatrwazajaca. Ale wcześniej czy później ktoś nie wytrzyma i z miejsca zetnie taki kapuściany łeb jeden z drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 12:03 forumowe.2 napisał: > > Bezkarnosc skur_wysynow w togach jest zatrwazajaca. > > Ale wcześniej czy później ktoś nie wytrzyma i z miejsca zetnie taki kapuściany > łeb jeden z drugim. ================================== To dotyczy nie tylko sędziów, ale całego aparatu decyzyjnego w Polsce, od sołtysa począwszy, poprzez plebana i hierarchię kościelną, a na kolejnych ekipach rządowych skończywszy. Nie mamy się co oszukiwać: Polska jest krajem bezprawia i na bezprawiu zbudowane są jej fundamenty, począwszy od "niepodległości" w 1989 roku. ------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Polem taki sądzi wyczyny innych kiboli? 08.09.09, 07:14 Wyrok z góry wiadomy, koleś od flaszki nie zrobi krzywdy,znikoma szkodliwość społeczna czynu. Klub kosztuje to "tylko" kilka milionów a dureń orzeka "znikoma szkodliwość". Babinie za handel pietruszką, ładuje pół roku odsiadki bo to zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg A ja się pytam - gdzie wtedy byli rodzice???? 08.09.09, 07:21 No gdzie byli. Powinni sprać synkowi tyłek. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 idź na onet, dziecko neostrady.... 08.09.09, 08:04 tam jest miejsce dla takich "mądrych" wpisów... Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg każdy jest dzieckiem 08.09.09, 11:19 pytanie jak najbardziej na miejscu. Rzeczywistość potrafi mocno zaskakiwać. Do tej pory nie wyobrażałem sobie tego że będąc sędzią, można też być kibolem. Rodzice powinni mu sprać skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Bydło w todze to święta krowa. 08.09.09, 07:26 To świetny sposób na to by zostać bezkarnym łobuzem, wystarczy mieć tatusia łobuza, który kupi synusiowi łobuzowi egzamin wstępny na studia prawnicze a potem da kolejne kwoty na resztę egzaminów. Dyplom oczywiście też musi kupić bo taki łobuz niczego nigdy się nie nauczy. Po otrzymaniu dyplomu metodą kupna, synusiowi pozostaje praca dla łobuzów, przecież nikt inny do niego nie przyjdzie. Taki sqrwiel chodzi jak święta krowa i nikt tknąć go nie może? To chyba do czasu aż zatłuką go ci, dla których pracuje, a może nie tylko ci. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.gjanka Re: Bydło w todze to święta krowa. 08.09.09, 07:34 I pewnie tak właśnie było, bo widać synek przez całe życie był chroniony (skutecznie) przez tatusia lub mamusię, a kiedy został sędzią to jeszcze nie wyrósł z krótkich majtek. Odpowiedz Link Zgłoś
grymas50 Re: Bydło w todze to święta krowa. 08.09.09, 10:44 sowa_46 napisał: > To świetny sposób na to by zostać bezkarnym łobuzem, wystarczy mieć > tatusia łobuza, który kupi synusiowi łobuzowi egzamin wstępny na > studia prawnicze a potem da kolejne kwoty na resztę egzaminów. > Dyplom oczywiście też musi kupić bo taki łobuz niczego nigdy się nie > nauczy. Po otrzymaniu dyplomu metodą kupna, synusiowi pozostaje > praca dla łobuzów, przecież nikt inny do niego nie przyjdzie. > Taki sqrwiel chodzi jak święta krowa i nikt tknąć go nie może? > To chyba do czasu aż zatłuką go ci, dla których pracuje, a może nie > tylko ci. \\\\\\\\\\\\\ przeczytaj sobie wpis xvart z godz.9.42 to może zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni i takie gó... śmie sądzić innych ludzi? 08.09.09, 07:31 natychmiastcw... powinien zostać pozbawiony prawa do wykonywania zawodu Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk rozstrzelać, poćwiartować, zrobić kiełbasę dla psa 08.09.09, 08:31 no, ja mogę ćwiartować Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: rozstrzelać, poćwiartować, zrobić kiełbasę dl 08.09.09, 10:42 megasceptyk napisał: > no, ja mogę ćwiartować Ale czy pies będzie żarł taką kiełbasę? Odpowiedz Link Zgłoś
numees Sędzia Dredd? 08.09.09, 07:38 Pamiętacie? Stary film, z '95. Tamten to w ogóle był nietykalny, może i temu zamarzyła się podobna sława? :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-misio Kiboli ostatnio broni PiS 08.09.09, 07:40 i jak widac robi to skutecznie Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Kiboli ostatnio broni PiS 08.09.09, 12:20 czarny-misio napisał: > i jak widac robi to skutecznie ================================ Pies trącał piss-uary i resztę politykierstwa. Nie upolityczniaj wykroczeń z partyjną przynależnością, bo to skrajna głupota. To sąd wydał orzeczenie zabraniające publikować zdjęć kiboli. Wielu się temu dziwiło, jednak teraz zaczynam rozumieć skąd taka decyzja. Po prostu wśród stadionowych chuliganów mogą "zaplątać się" fotografie nie tylko sędziów, ale też innych "ważnych" person. ------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 07:42 Problemem nie jest to, że sędziowie mają immunitet, więc już się tak nie pieńcie. Kłopot polega na tym, że taki imbecyl ma prawo sądzenia ludzi. Mam nadzieję, że są dowody (nie tylko zeznania funkcjonariuszy) i że sąd wewnętrzny mu dowali, bo to jest kpina po prostu, że ktoś taki jest w składzie polskich sędziów. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 08:17 > Problemem nie jest to, że sędziowie mają immunitet Właśnie to jest problemem, bo > Kłopot polega na tym, że taki imbecyl ma prawo sądzenia ludzi. Ale to inni z immunitetem przyczynili się, że takie prawo uzyskał. Powinien być poddany pod ogólnonarodowe referendum wniosek o zniesienie immunitetu sędziowskiego skoro to "szacowne" grono nie wypracowało metod nie dopuszczania takich osobników w swoje szeregi. Immunitet jest szkodliwy jeśli do takich celów służy. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 12:41 tbernard napisał: > > Problemem nie jest to, że sędziowie mają immunitet > > Właśnie to jest problemem, bo > > > Kłopot polega na tym, że taki imbecyl ma prawo sądzenia ludzi. > > Ale to inni z immunitetem przyczynili się, że takie prawo uzyskał. > Powinien być poddany pod ogólnonarodowe referendum wniosek o zniesienie immuni > tetu sędziowskiego skoro to "szacowne" grono nie wypracowało metod nie dopuszcz > ania takich osobników w swoje szeregi. Immunitet jest szkodliwy jeśli do takich > celów służy. ================================ Mylisz się. Odebranie sędziemu prawa do immunitetu (nietykalności) leży w olbrzymiej sprzeczności z podstawami demokracji. To by godziło w niezależność sedziego przy orzekaniu (wydawaniu wyroków). Sędzia zamieniłby się wtedy w posłusznego partyjno-rządowym nakazom urzędnika, bezkrytycznie ferującego kodeksowe wyroki. A że w Polsce z wymiaru sprawiedliwości pozwolono zmienić w farsę, nie jest powodem uderzania w ogólnoświatowe normy jurysdykcji. Wylelibyśmy "dziecko razem z kąpielą". Ale dopóki rządy ze swoją administracją nie zaczną być karnie rozliczane za popełnione błędy, korupcję a niekiedy rozmyślny sabotaż, doputy nie można oczekiwać zmian w toku rozumowania wszystkich ludzi w Polsce. Także, a może przede wszystkim: sędziów. ------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
infopub Re: Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 16:16 "Sędzia zamieniłby się wtedy w posłusznego partyjno-rządowym nakazom urzędnika, bezkrytycznie ferującego kodeksowe wyroki." To jest fikcja, ze immunitet przed tym chroni. Juz tu jest na ten temat napisane: prawo.vagla.pl/node/8624#comment-17474 Odpowiedz Link Zgłoś
infopub Re: Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 16:13 W wiekszosci innych krajow sedziowie nie maja immunitetow. Istnieje petycja NA RZECZ POZBAWIENIA SĘDZIÓW I PROKURATORÓW IMMUNITETU: www.petycje.pl/3446 www.aferyprawa.com/index2.php?p=teksty/show&dzial=sady&id=2255 Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 immunitet nie powinien dotyczyć takich spraw 08.09.09, 08:02 ten śmieć w todze powinien dostać pałą po łbie, trafić na dołek z zarzyganymi śmierdzielami i być normalnie osądzony a na koniec powinien dostać zakaz wykonywania zawodu... niech menda doły kopie, jeśli nie umie się zachować na tak poważnym urzędzie no ale spoko... bydlaki w togach zapewniły sobie bezpieczeństwo i nie dadzą bydlakowi zdechnąć... kur..a kurw..ie łba nie urwie bedą go bronić, jak niepodległości... a szaraczki trafią przed sąd... piekne państwo prawa mamy prawo jest dla prawników, a dla obywateli policyjna pała i sąd grodzki Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
przak2208 Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 08:14 Sąd w Głogowie uznał, że doprowadzono mnie niesłusznie do izby. Wyprowadzono nas z lokalu po sprzeczce o palenie papierosów z Paniami Policjantki, które piły alkohol . Panie powiadomiły swoich kolesiów z Policję . Policja podczas zatrzymania mówiła „tu rządzi Policja i Sąd nam i tak uwierzy w to co zeznamy". Trudno mi jest stwierdzić dlaczego sąd uznał niezasadność doprowadzenia. Przypuszczam , że byliśmy u posła z Prawa i Sprawiedliwości zaraz po wyborach . Później sędzia w już nie był tak obiektywny inaczej komentował swój wyrok . I to jest logika polskiej władzy. Miałem możliwości poznania patologii Prokuratów, którzy z góry mieli nas za alkoholików i bandytów. Wyrok Sądu krytykowali. Powinienem dostać odszkodowanie z niesłuszne doprowadzenie. wg Kodeksu Karnego. Ale kolesie sędziwie w Sądzie Apelacyjnym we Wrocławiu wbrew wszelkiej logice sprawę odesłali do Sądu Cywilnego gdzie skazani wyrokiem karnym stają się równoprawną stroną tu muszę ponosić koszty np. wadium i procesowe jak przegram . Odpowiedz Link Zgłoś
stawrogin19 To wersja policji 08.09.09, 08:23 Może należałoby wysłuchać jeszcze sędziego? Ale po co, jest ofiara i igrzyska czas zacząć, prymitywni czytelnicy GW mogą popisywać się teraz swoim poczuciem sprawiedliwości. Fakt, że sędzia nie jest sądzony za wykroczenie, a jedynie odpowiada dyscyplinarnie, wynika z ustawy prawo o ustroju sądów powszechnych. Ustawa ta została uchwalona w 2001r. przez demokratycznie wybrany Parlament. Jeśli Wam się nie podoba, to wybierzcie posłów, którzy immunitet sędziowski i prokuratorski zniosą. Po 2005r. z postulatami zniesienia tego immunitetu wystąpili nieśmiało posłowie PiS, ale wrzawa, jaka się podniosła, uniemożliwiła dalsze prace nad nowelizacją ustawą. I bardzo słusznie, bo brak immunitetu sędziowskiego umożliwia bezpodstawne postawienie sędziego w stan oskarżenia na podstawie fałszywych zarzutów. Sędzia, który jest oskarżony, nie może sądzić, jest zawieszany w swoich obowiązkach, powołuje się nowego sędziego i proces np. gangstera zaczyna się od nowa. Pod koniec procesu gangstera, na nowego sędziego wpływa skarga i trzeba go odsunąć od sprawy oraz powołać kolejnego sędziego i wszystko zaczynać od początku. W ten sposób gangsterzy mogą odwlekać wyrok do swojej śmierci. Dlatego immunitet jest konieczny, a fakt, że czasem prowadzi do wypaczeń, jest niczym wobec strat, jakich przysporzyłby jego brak. Zresztą sędzia musi być nieskazitelnego charakteru, żeby być sędzią, więc jeśli się potwierdzi, że złamał prawo, zostanie zapewne złożony z urzędu mocą prawomocnego orzeczenia sądu dyscyplinarnego, a nie głosami sfrustrowanej, egalitarnej, zawistnej, prymitywnej, lewackiej hołoty. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk A ty z którą hołotą się identyfikujesz? 08.09.09, 08:34 Wkrótce powrócą ciche, nocne samosądy i nie będziesz mógł spać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
revelka stawrogin19 - hołota to z domu wyniosłeś ? 08.09.09, 08:42 czy ksywa z podwórka ... ? - a może kolesiu z korporacji ... precz z pijanymi sędziami - rozbijającymi się po Polskich drogach swoimi BMW !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 jesteś prawnikiem, czy tylko durniem? 08.09.09, 08:45 tu nie chodzi o to, że jest jedna czarna owca, ani o to, czy immunitet jest potrzebny czy nie... chodzi o to, co "stado owiec" - sad dyscyplinarny zrobi z "czarną owcą"... otóż powiem ci: NIC NIE ZROBI! bo prawnicy postępują dokladnie tak samo jak księża, którzy zamiatają pod dywan przewały innych księży, dopóki jakis "lewacki" dziennikarz nie ujawni, że swietoyebliwy pan biskup jest np. pijakiem i pedofilem i dokladnie tak samo jak lekarze, któzy zawsze bronią kolegów nawet wtedy, gdy ci z nieuctwa czy lenistwa zabijają ludzi... czujesz roznicę? a moze wierzysz w obiektywizm sądów korporacyjnych? hehehehehhehhehehehhehhehhehhe Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
trippinonahole Re: jesteś prawnikiem, czy tylko durniem? 08.09.09, 09:30 To sędziowie mają sądy korporacyjne? Kurde jakaś wielka nowelizacja USP musiała być... Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: jesteś prawnikiem, czy tylko durniem? 08.09.09, 13:01 trippinonahole napisał: > To sędziowie mają sądy korporacyjne? Kurde jakaś wielka nowelizacja > USP musiała być... ================================== "Korporacyjne", to zastępcze słowo, by nie używać dokładniejszego, czyli: mafijne. Sądy Koleżeńskie (lekarskie bądź prawnicze) to najbardziej ewidentny dowód funkcjonowania "grupy towarzyskiej". Diametralne różnice przy orzekaniu tych samych spraw przez różne instancje i składy sędziowskie, też dowodzą "dowolności" w interpretowaniu faktów w odniesieniu do obowiązującego prawa. --------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
santafes Re: To wersja policji 08.09.09, 08:52 do stawrogin19 - tak mamusia mówiła na rodzinną wigilię u Ciebie w domu? jak mniemam jesteś jakims nastepnym pieprzonym urzędasem, i stad twoj wyjatkowo wyrózniajacy sie głos w dyskusji. do meritum sedzia kibol powinien dostac dyscyplinarkę, miejmy nadzieje że tak bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
infopub Re: To wersja policji 08.09.09, 16:27 Zakladasz, ze skargi sa uzasadnione? Bo jesli nie, to moze wrocic z powrotem do sadzenia tej samej sprawy po rozpatrzeniu skargi. Jest wiele krajow gdzie sedziowie nie maja zadnych immunitetow, (albo tylko niektorzy np. sadu najwyzszego, a inni juz nie) i jakos jednak sady dzialaja tam lepiej niz w Polsce, wiec jak to jest? "Belgia - sędziowie nie korzystają z żadnych immunitetów. Cypr - sędziowie nie korzystają z żadnych immunitetów. Estonia - ustawodawstwo gwarantuje sędziom immunitety. Obowiązują tam dwa odrębne tryby postępowania. Inny dla sędziów Sądu Najwyższego, inny dla pozostałych. Finlandia - sędziowie nie korzystają z żadnych immunitetów. Francja - sędziowie nie korzystają z żadnych immunitetów. Hiszpania - sędziowie korzystają z immunitetu w sprawach karnych. Irlandia - sędziowie nie mają immunitetów. Niemcy - sędziowie nie korzystają z żadnych immunitetów. Słowenia - sędziowie sądów powszechnych oraz Trybunału Obrachunkowego korzystają z immunitetu w postępowaniu karnym. Są ich dwa rodzaje: materialny i proceduralny. Szwecja - tylko sędziowie SN oraz Najwyższego Sądu Administracyjnego korzystają z immunitetu w postępowaniu karnym. Mogą być aresztowani wyłącznie na polecenie odpowiedniej władzy sądowej lub wskutek zatrzymania na gorącym uczynku. Wielka Brytania - sędziowie nie korzystają z immunitetów - i tak jest wszędzie gdzie przyjęto anglosaski system prawny m.in Australia, USA, Kanada " Za strona: www.aferyprawa.com/index2.php?p=teksty/show&dzial=prawo&id=2236 www.aferyprawa.com/index2.php?p=teksty/show&dzial=sady&id=2255 Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: To wersja policji 08.09.09, 18:33 infopub napisał: > Jest wiele krajow gdzie sedziowie nie maja zadnych immunitetow, > (albo tylko niektorzy np. sadu najwyzszego, a inni juz nie) i > jakos jednak sady dzialaja tam lepiej niz w Polsce, > wiec jak to jest? Może dlatego że w przeliczeniu na liczbę mieszkańców przypada tam mniej sędziów? :-) Potrzeba porządnych analityków, z autorytetem a o to trudniej :-( Którzy potrafią policzyć ilu sędziów, ale i ilu więźniów przypada w Polsce, w innych krajach UE, Europy np na 100 tyś mieszkańców. Jak by się dało policzyć jeszcze liczebność prawie bezwartościowych z punktu widzenia potrzeb społeczeństwa grup zawodowych, np funkcjonariuszy służb specjalnych ale i kościoła, porównać to w Europie to zrozumiemy dlaczego w Polsce "jest dobrze" ale nie jest tragicznie źle. Obecna nagonka na korporacje prawników i lekarzy z powietrza się nie bierze - tylko kiedy oni zrozumieją? Odpowiedz Link Zgłoś
insmy Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 08:43 Przecież policja mogła dziada nagrać, sfilmować i spuścić wpierdzielonko (takie bez świadków), tak jak to robi z innymi! Teraz poważnie... jaki immunitet? Dlaczego sędzia PALANT posiada immunitet? Czy jemu może z tyłka pachnie a nam zwykłym ludziom cuchnie? Gdzie postępowanie dyscyplinarne? Zaniechanie postępowania czy pobłażanie tego typu dziadom, uskrzydla innych "immunitetowców" do robienia co chcą. Kmiotom tego typu społeczeństwo powinno wypowiedzieć "wojnę". Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo Grożenie wsadzeniem do więzienia powinno być przes 08.09.09, 08:53 tępstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
davee Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 09:04 wg mnie ani sędzia,prokurator,polityk itd.itp nie powinni wogóle mieć immunitetu. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 09:05 Kibole poszli na mecz z prawna obstawa pewnie jest to nowa jakosc w polskim kibolstwie,kiedys wsród nich byl policjant.Swiat pilki noznej powoli staje na glowie u nas,a tak swoja droga ciekawe czy nadal bedzie skazywal? Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 09:09 Gorzej jak zostaje politykiem i nazywa się np. Kurski. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Koniec korporacji szybciej ? 08.09.09, 09:14 System musi się zmieniać. Tempo życia przyśpiesza. System oparty na korporacjach decydujących o naszym życiu jest anachronizmem i w dłuższym okresie nie wydoli. Coraz częściej będziemy mówić o wymiarze sprawiedliwości, ochronie zdrowia, że tam działają korporacje, a myśleć - tam funkcjonuje mafia. Oby tylko dochodziło do takich humorystycznych zdarzeń jak zatrzymanie nawalonego sędziego/kibola, może być gorzej, nawet nie wyobrażamy sobie jak gorzej :-( Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: Koniec korporacji szybciej ? 08.09.09, 09:41 Korporacje są zwykle krytykowane przez nieuków. Nie zda taki egzaminu, a potem lamentuje - korporacje to zło, zlikwidować korporacje. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Koniec korporacji szybciej ? 08.09.09, 11:58 jkmjkm napisała: > Korporacje są zwykle krytykowane przez nieuków. Nie tylko przez nieuków. Coraz bardziej widać że system nie przystaje do potrzeb społeczeństwa. Co trzeba zmienić? Naprawdę łatwiej system, bo społeczeństwo doskonali się wolno, ale cały czas. Korporacje nie nadążają za zmianami. Odpowiedz Link Zgłoś
zap1957 Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 09:19 Gó...arze zawsze chowają sie za spódnicą mamusi. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch7 Prawo trzeba natychmiast zmienić! 08.09.09, 09:19 Immunitet nie może dotyczyć przestępstw kryminalnych. Nie ma równych i równiejszych. To jest wbrew konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Immunitet tak! 08.09.09, 09:21 Ale tylko w sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności służbowych. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_adelajda Re: Prawo trzeba natychmiast zmienić! 08.09.09, 09:58 Wykroczenie to nie przestępstwo, a na mocy immunitetu sędzia nie odpowiada za wykroczenia. Możecie przestać gardłować, bo dycyplinarka w sądzie jest znaczenie gorsza niz mandat i machaniem legitymacją pan sędzia strzelił sobie w kolano. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Nikomu w Sejmie i w rządzie 08.09.09, 09:31 to nie przeszkadza (taki "immunitet" mają nie tylko sędziowie) i tego nie zmienią. Więc nie ma się co denerwować. Policja i obywatele RP mogą tym "immunitetowanym" skoczyć tam, gdzie "pana majstra w dupę mogą pocałować". Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Niedawno rozmawialiśmy na forum o "nieskazitenych" 08.09.09, 09:37 I co teraz powiedzą zwolennicy ograniczania dostępu do zawodu prawnika? Co powiedzą miłośnicy korporacji, które "zapewniają" wysoki poziom etyczny, moralny i zawodowy swoich członków? :D Widać, jak "zapewniają". Korporacje to siedliska menelstwa, które dostaje się tam dzięki układom. A lgną menele do nich po to, by być bezkarnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
grenzoid Sędzia wśród kiboli 08.09.09, 09:40 Co to za jazda !? Że koleś nie może odpowiadać za wykroczenie !? Powinien odpowiadać i to o wiele solidniej, niż ktokolwiek inny ! Odpowiedz Link Zgłoś