basia-505 22.08.08, 16:09 w linku przesyłam ankietę o pośrednikach nieruchomości; jest krótka, anonimowa, każda jest na wagę złota dlatego z góry dziękuję za odzew webankieta.pl/ankieta/w1hpqtunhtje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irma223 A po skończonych badaniach poprosimy o wyniki 22.08.08, 21:13 basia-505 napisała: > webankieta.pl/ankieta/w1hpqtunhtje Odpowiedz Link Zgłoś
basia-505 Re: A po skończonych badaniach poprosimy o wyniki 23.08.08, 08:42 na razie proponuję lekturę raportu Głónwj Inspekcji Handlowej:"Informacja o wynikach kontroli przedsiębiorców świadczących usługi w zakresie zarządzania i pośrednictwa w obrocie nieruchomościami"; po nazwie można znależć w google; plik jest w pdf i nie da się wysłać linku! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Wyłączność niedozwolona????? Cenik w biurze? 24.08.08, 11:45 basia-505 napisała: > na razie proponuję lekturę raportu Głónwj Inspekcji > Handlowej:"Informacja o wynikach kontroli przedsiębiorców > świadczących usługi w zakresie zarządzania i pośrednictwa w > obrocie nieruchomościami"; po nazwie można znależć w google; plik > jest w pdf i nie da się wysłać linku! pozdrawiam "Zawarte we wzorcach umów sformułowania dotyczyły m.in.: − zapisów, że pośrednikowi należy się wynagrodzenie, w przypadkach gdy transakcja zostanie sfinalizowana w wyniku osobistych starań zleceniodawcy," - ja to rozumiem jako efekt podpisania umowy z wyłącznością - w okresie wyłączności e jeśli dojdzie do umowy sprzedaży/najmu to pośrednikowi należy się prowizja, nieważne z kim i w jaki sposób do tej umowy dojdzie. Inaczej wyłączność nie ma sensu. Umowa pośrednictwa z wyłącznością jest prawnie dozwolona a nawet zalecana i w Ustawie o gospodarce nieruchomośćiami i w Standardach zawodowych. "Do tych nieprawidłowości zaliczyć należy: (...) − nieuwidocznienie cenników na oferowane usługi (u 17,6% pośredników)." Tylko u 17,6% pośredników???? Cenniki wiszą biurach jak w sklepie? Gdzie oni takie biura w ogóle znaleźli? Przeciez ceny zależą od wielu okoliczności (inną wezmę prowizję za działke o niskiej wartości, nieatrakcyjną, daleko od miejscowości, w której działam (koszty dojazdu, reklamy itp. będą wyższe niż normalnie, a przy niskiej atrakcyjności oferty i niskiej ceny sprzedaży prowizja procentowa musi być wyższa, by mi się w ogóle kalkulowało zajmować się sprawą). Jeżeli mam blisko położoną ofertę, szalenie atrakcyjną, o wysokiej wartości, więc wysokiej lecz i tak atrakcyjnej cenie sprzedaży, to moge policzyć prowizję procentowo niższą (koszty reklamy mogą nie być tak duże, bo oferta szybko znajdzie nabywcę, koszty dojazdu (nieduża odległość) mogą nie być wielkie - nawet przy obniżonej prowizji i tak może będzie mi się kalkulowało. Jak wrzucę wszystko na jeden cennik, to klient (właściciel tej atrakcyjniejszej, bliżej położonej nieruchomości) zamiast rozmawiać, wejdzie do biura, spojrzy na cennik i wyjdzie. Nawet nie będę miała okazji zaproponować mu w jego konkretnej sytuacji obniżonej prowizji. Odpowiedz Link Zgłoś