agapaka 29.09.08, 17:43 Nie wpisałam w umowie przedwstępnej terminu oczekiwania na umowę właściwą (jej realizację). Czy osoba kupująca ode mnie mieszkanie może teraz kazać mi czekać na siebie w nieskończoność? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irma223 Tak 29.09.08, 21:51 agapaka napisała: > Nie wpisałam w umowie przedwstępnej terminu oczekiwania na umowę > właściwą (jej realizację). Czy osoba kupująca ode mnie mieszkanie > może teraz kazać mi czekać na siebie w nieskończoność? Odpowiedz Link Zgłoś
decort Re: Tak 29.09.08, 22:15 NIE, absolutnie nie w nieskończoność: maksymalnie przez rok. Przepis na ten temat przytaczam w "" poniżej. Wyjaśniam tylko, że w tym wypadku tzw. stroną uprawnioną do wyznaczenia terminu umowy końcowej jest zarówno Pani jak i kupujący; a także - umowa końcowa powinna być zawarta w najbliższym możliwym terminie, kiedy strony będą do tego gotowe. Gdyby sprawa się przeciągała ponad termin, który jak sądzę Państwo przyrzekliście sobie ustnie - wezwanie do zawarcia umowy końcowej powinno być złożone kupującemu na piśmie. W tym wypadku umowa właściwa = przyrzeczona = końcowa. A oto przepis: "Jeżeli termin, w ciągu którego ma być zawarta umowa przyrzeczona, nie został oznaczony, powinna ona być zawarta w odpowiednim terminie wyznaczonym przez stronę uprawnioną do żądania zawarcia umowy przyrzeczonej. Jeżeli obie strony są uprawnione do żądania zawarcia umowy przyrzeczonej i każda z nich wyznaczyła inny termin, strony wiąże termin wyznaczony przez stronę, która wcześniej złożyła stosowne oświadczenie. Jeżeli w ciągu roku od dnia zawarcia umowy przedwstępnej nie został wyznaczony termin do zawarcia umowy przyrzeczonej, nie można żądać jej zawarcia." Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Czyli za 364 dni można wyznaczyć termin 30.09.08, 00:35 decort napisała: > A oto przepis: > "Jeżeli termin, w ciągu którego ma być zawarta umowa przyrzeczona, > nie został oznaczony, powinna ona być zawarta w odpowiednim > terminie wyznaczonym przez stronę uprawnioną do żądania zawarcia > umowy przyrzeczonej. Jeżeli obie strony są uprawnione do żądania > zawarcia umowy przyrzeczonej i każda z nich wyznaczyła inny > termin, strony wiąże termin wyznaczony przez stronę, która > wcześniej złożyła stosowne oświadczenie. Jeżeli w ciągu roku od > dnia zawarcia umowy przedwstępnej nie został wyznaczony termin do > zawarcia umowy przyrzeczonej, nie można żądać jej zawarcia." To nie znaczy, że najpóźniej za rok można zawrzeć umowę przyrzeczoną, ale najpóźniej za rok musi nastąpić odpowiednie (w odpowiedniej formie) oświadczenie chociaż jednej ze stron z WYZNACZENIEM TERMINU zawarcia umowy przyrzeczonej. Dla sprzedającego, który się niecierpliwi (bo już minął miesiąc, a tu cisza) rok na WYZNACZENIE TERMINU to wieczność... Odpowiedz Link Zgłoś
decort Re: Czyli za 364 dni można wyznaczyć termin 30.09.08, 11:46 umowa powinna być zawarta w ciągu roku /najdalej/ - nie trzeba aż tyle czekać; można od razu wezwać kupującego do zawarcia umowy np. za 2 tygodnie. Ale sądzę, że w tym wypadku żebyście Państwo pozbyli się wszelkich wątpliwości i nieporozumień najlepiej byłoby żebyście się Państwo spotkali i podpisali Aneks do umowy przedwstępnej, a w tym aneksie dodali dodatkowy § , mówiący o tym, ze strony ustaliły, że umowę własciwą zawrą w terminie do nia ...... i już. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Kupujący umowę zawrą, jak sprzedadzą swoje mieszka 30.09.08, 18:47 decort napisała: > umowa powinna być zawarta w ciągu roku /najdalej/ Brak takiego zapisu w prawie i w umowie > - nie trzeba aż tyle czekać; można od razu wezwać kupującego do > zawarcia umowy np. za 2 tygodnie. Trudno to powiedzieć, skoro nie widzieliśmy umowy. Mogła być zawarta z zastrzeżeniem, że kupujący przystąpią do umowy przyrzeczonej po sprzedaży np. swojego mieszkania (tylko nikt nie napisał do kiedy ma nastąpić ta sprzedaż i do jakiego czasu po sprzedaży kupujący przystąpią...). W takim przypadku wezwania są bezcelowe, jeśli kupujący niczego jeszcze nie sprzedali... > Ale sądzę, że w tym wypadku żebyście Państwo pozbyli > się wszelkich wątpliwości i nieporozumień najlepiej byłoby > żebyście się Państwo spotkali i podpisali Aneks do umowy > przedwstępnej, a w tym aneksie dodali dodatkowy § , mówiący o tym, > ze strony ustaliły, że umowę własciwą zawrą w terminie do > dnia ...... i już. Owszem, jeśli kupujący nie mają nic przeciwko temu to jest to wyjście najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
agapaka Re: Tak 30.09.08, 18:58 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Wprawdzie rok rzeczywiście może być dla nas wiecznością, ale przynajmniej już wiem, na czym stoimy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś