anka33_online 16.01.09, 20:46 Na jakiej podstawie Pośrednicy pobierają opłatę za prowadzenie praktyk, a właściwie za podbicie pieczątką dzienniczka praktyk? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
decort Re: Płatność za praktyki zawodowe 17.01.09, 01:58 jak szkolą to odpowiadają, więc stemplują i pobierają opłatę za swój czas i zaangażowanie. Bo wykonują jakąś pracę na rzecz pratykanta (nawet gdy ten jej nie widzi). Jeśli jednocześnie praktykant świadczy pracę to też powinien być wynagradzany. Wzajemne świadczenie usług za opłatą, nie koniecznie ekwiwaletną. Odpowiedz Link Zgłoś
anka33_online Re: Płatność za praktyki zawodowe 17.01.09, 12:06 A jak nie szkolą? Pracowałam w biurze nieruchomości, w którym również odbyłam praktyki zawodowe. Właścicielka-pośredniczka kompletnie niezorienotwana co należy do jej obowiązków, jeśli chodzi o prowadzenie praktyk. Wszystko zrobilam sama z pomocą innych, ona na koniec tylko podbiła i podpisała dzienniczek tam gdzie jej kazałam. Niby miałam zaplacic 1800zł,ale nic nie podpisałam w związku z tym. Dlaczego mam placic tyle kasy za to ze sama sobie przeprowadzilam praktyki???I na jakiej podstawie? Bo skoro nic nie podpisywałam, to rozumiem, że nie jestem zobligowana do płacenia niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Płatność za praktyki zawodowe 17.01.09, 12:55 anka33_online napisała: > A jak nie szkolą? > Pracowałam w biurze nieruchomości, w którym również odbyłam > praktyki zawodowe. Właścicielka-pośredniczka kompletnie > niezorienotwana co należy do jej obowiązków, jeśli chodzi o > prowadzenie praktyk. Praktyka to nauka praktyczna wykonywania zawodu posrednika w obrocie nieruchomosciami. Minimum programowe, ktore ma byc nauczone w zwiazku z tym jest podane w odpowiednim rozporzadzeniu ministra infrastruktury. Prowadzaca praktyke miala Ci dac wskazowki, na co nalezy zwracac uwage przyjmujac oferty, jak czytac dokumenty i jakich dokumentow nalezy wymagac, jak opisywac nieruchomosci, jak oefrowac nieruchomosci, jak prezentowac, jak wyglada w praktyce wspolpraca z innymi biurami, co nalezy do obowiazkow posrednika przy finalizacji transakcji itp. Musiala cie tego nauczyc, skoro u niej pracowalas. Musiala na pewno zwracac twoja uwage na rozne aspekty prowadzonych ofert, ustalen i transakcji wynikajace z roznych przepisow, o ktorych zastosowaniu sama bys nie pomyslala. > Wszystko zrobilam sama z pomocą innych, ona na koniec tylko > podbiła i podpisała dzienniczek tam gdzie jej kazałam. Wypelnilas sama dzienniczek, bo to Ty powinnas dzienniczek wypelnic. Prowadzaca praktyke podpisala i podbila pieczatka. > Niby miałam zaplacic 1800zł,ale nic nie podpisałam w związku z > tym. Owszem - musialas wskazac osobe prowadzaca praktyke, uzyskac jej zgode i podpisac wniosek o wydanie ci dziennika praktyk na odbycie praktyki u tej osoby. Wiec na pewno podpisalas. > Dlaczego mam placic tyle kasy za to ze sama sobie przeprowadzilam > praktyki??? Jezeli niczego nie zostalas nauczona to lepiej nie zabieraj sie za wykonywanie zawodu posrednika. Twoja niewiedza bardziej Tobie zaszkodzi niz Twoim klientom (beda skladali skargi), a na dodatek rykoszetem odbije sie na innych posrednikach. > I na jakiej podstawie? Rozporzadzenia. Sama widzisz, ze wiedzy Ci brakuje... > Bo skoro nic nie podpisywałam, to rozumiem, że nie jestem > zobligowana do płacenia niczego. Nie dosc, ze podpisalas i skorzystalas z nauki, to jestes zobowiazana zaplacic za nauke, nawet jesli zrezygnujesz ze starania sie o uzyskanie licencji. Jesli myslisz o licencji, to pamietaj, ze przyjdzie Ci wspolpracowac z innymi biurami na Twoim terenie, a jak bedzie wygladala Twoja wspolpraca, jesli osoba, ktora prowadzila Twoje praktyki, uprzedzi inne biura, ze jestes osoba z gruntu nieuczciwa... Odpowiedz Link Zgłoś
anka33_online Re: Płatność za praktyki zawodowe 17.01.09, 20:20 Droga Irmo, widzę, że wiesz lepiej jak przebiegły moje praktyki, niz ja sama!! Nie wiem skąd Twoje wnioski, że pośredniczka u której robiłam praktyki "musiała" mnie wszystkiego nauczyć. Przed rozpoczęciem praktyk pracowałam w innym biurze nieruchomości. I proszę Cię nie tłumacz mi co to są praktyki i jakie obowiązki podczas praktyk ma praktykant, a jakie prowadzący, bo ja to wiem. Widzę, że nie masz się gdzie popisać wiedzą, więc probujesz tutaj na siłe uszczęśliwiać ludzi swoimi wywodami, które są zbędne. Zadałam konkretne pytanie: na jakiej podstawie mam zapłacic osobie 1800zł za praktyki? Osoba ta nie ma zielonego pojęcia o Ustawie o Gospodarce Nieruchomościami, nigdy nie czytała Rozporzędzenia, ani Standardów Zawodowych i kompletnie w niczym mi nie pomogła-nawet nie wie jak się wypełnia dzienniczek. Rozpoczynając praktyki u tej osoby nie znałam jej poziomu wiedzy. Znając moją sytuację i ową Pośredniczkę śmieszy i bulwersuje mnie to, że nazywasz mnie osobą nieuczciwą!!!Ba, nawet mnie to szokuję. Powinnam potulnie iść i zapłacić Pośredniczce "haracz" za to, że podbila mi dzienniczek nie pomagając mi kompletnie w niczym. Piszesz, że rozporządzenie reguluje kwestię zapłaty za praktyki? Możesz przytoczyć konkretny zapis i wytłumaczyć mi dlaczego w takim razie inni pośrednicy nie pobierają opłat za praktyki???? Odpowiedz Link Zgłoś
decort Re: Płatność za praktyki zawodowe 17.01.09, 22:27 skoro ta pośredniczka była tak niekompetentna to czemu nie zmieniłaś pracy/praktyki lub nie zgłosiłaś się do stowarzyszenia, gdzie by Cię odpowowiednio poprowadzono za min. 2x taką opłatę? I czy przy okazji brałaś udział w jakiejś transakcji? Czy Ci za nią nie zapłacono? Tak tylko pytam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
decort Re: Płatność za praktyki zawodowe 17.01.09, 22:43 Aha, kwestie opłat za praktyki, podobnie jak wiele innych, nie są nigdzie uregulowane. Ale skoro chciałaś zaoszczędzić i przy okazji zarobić, odbywając praktyki i jednocześnie pracować (= zarabiać) to była Twoja decyzja, jeśli prowadzący praktyki pracodawca nie spełniał swojej roli trzeba było go zmienić! Oczywiste jest, że pracownicy uczą się od siebie nawzajem, że uczą się także w kontaktach z klientami i z różnymi sytuacjami. To praktykant ma zdobywać wiedzę, rolą osób szkolących jest dostarczenie Wam sytuacji, w których możecie się czegoś nauczyć (zaskoczyć Was także, byście pogrzebali w przepisach i wymienili informacje z innymi), i monitorowanie tego, żebyście głupot klientom nie opowiadali, ale przede wszystkim byście mieli kontakt ze sprzedażą lub wynajem różnych typów nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Praktyki 18.01.09, 10:03 anka33_online napisała: > dlaczego w takim razie inni pośrednicy nie pobierają opłat za > praktyki???? Pobieraja: www.lebiedz.com.pl/praktyki_zawodowe_dla_posrednikow www.posrednik.zarz.agh.edu.pl/index.asp?ID=XII_edycja www.gwsp.edu.pl/o_uczelni/porozumienia/instytut_gospodarki_nieruchomosciami.html podyplomowe.gwsh.edu.pl/download/ign_praktyki_zawodowe.pdf i tak dalej... Z porownania cen wynika, ze 1800 zl to jednak tanio Ci policzyla... > widzę, że wiesz lepiej jak przebiegły moje praktyki, niz ja sama!! Przebiegaly podobnie jak i innych praktykantow: zgodnie z rozporzadzeniem: www.mi.gov.pl/files/0/1531/rNadawanie2008.pdf "Paragraf 11 punkt 2: Wpisow w dzienniku praktyki zawodowej dokonuje KANDYDAT" W zadnym wypadku nie osoba prowadzaca praktyke. Minimum programowe mialas podane w paragrafie 5-tym. Masz tam tez napisane: "kandydat uczestniczy", kandydat przygotowuje", "kandydat dokonuje", "kandydat zapoznaje sie", "kandydat samodzielnie sporzadza". A prowadzacy praktyke zawodowa zapewnia mozliwosc wykonania czynnosci wchodzacych w zakres praktyki zawodowej, zapewnia wlasciwa organizacje praktyki zawowdowej i ustala harmonogram zapewniajacy zrealizowanie programu praktyki. > I proszę Cię nie tłumacz mi co to są praktyki i jakie obowiązki > podczas praktyk ma praktykant, a jak ie prowadzący, bo ja to wiem. Skoro masz do niej pretensje, ze nie wypelnila za Ciebie dzienika praktyk to najwyrazniej nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
anka33_online Re: Praktyki 18.01.09, 15:57 Droga Irmo, nie wiem juz jak do ciebie przemówić zebys zrozumiała...chyba nie zrozumiesz.Wyobraz sobie ze wiem, ze to praktykant wypełnia dzienniczek a nie prowadzacy. Kurde skad Ty to wogole wzielas??? Po drugie- wśród setek znajomnych mi pracowników biur nieruchomości jakies 50% płaci za prkatyki, reszta ma to "gratis" w ramach pracy w danym biurze, wiec nie wiem skad twoje wiadomosci, ze każdy pośrednik pobiera opłate za praktyki. Moje pytanie i obawy związane z opłata za praktyki weynikaja z dwóch spraw: 1) dlaczego mam płacic niekompetentnej osobie 1800zł za to, ze kompletnie mnie niczego nie nauczyła, nie pomogła w tych wszystkich papierkowych sprawach zwiazanych z praktykami i jedyne co zrobila to podbiła pieczatke?! W gruncie rzeczy to ja jej pomogłam z wieloma sprawami, ba - dzieki mnie zarobila kupę kasy. 2) po 4 miesiacach odbywania praktyk pośredniczka mi oświadczyla ze daje mi te praktyki za darmo, gdyz jestem dobrym pracownikiem...3 miesiace pozniej zlozylam wypowiedzenie, gdyż mialam dosyc tego biura i tego, ze za wszystko odpowiedzialna byla ja. Niestety posredniczka jest mi dłużna pieniadze za ostatnia transakcje i nie chce mi tych pieniedzy teraz wyplacic argumentujac, ze nie zaplacilam jej za praktyki,ktore mialam miec jednak "gratis". Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Praktyki 18.01.09, 16:46 anka33_online napisała: > Wyobraz sobie ze wiem, ze to praktykant wypełnia > dzienniczek a nie prowadzacy. Kurde skad Ty to wogole wzielas??? Stad: Re: Płatność za praktyki zawodowe Autor: anka33_online 17.01.09, 12:06 > kompletnie niezorienotwana co należy do jej obowiązków, jeśli > chodzi o prowadzenie praktyk. > Wszystko zrobilam sama z pomocą innych, ona na koniec tylko > podbiła i podpisała dzienniczek tam gdzie jej kazałam. Re: Płatność za praktyki zawodowe Autor: anka33_online 17.01.09, 20:20 > Osoba ta (...) w niczym mi nie pomogła-nawet nie wie jak się > wypełnia dzienniczek. > > podbila mi dzienniczek nie pomagając mi kompletnie w niczym. > Po drugie- wśród setek znajomnych mi pracowników biur > nieruchomości jakies 50% płaci za prkatyki, reszta ma to "gratis" > w ramach pracy w danym biurze, wiec nie wiem skad twoje > wiadomosci, ze każdy pośrednik pobiera opłate za praktyki. Nie twierdze, ze oplaty pobiera kazdy posrednik od kazdego swojego praktykanta-pracownika. Zalezy, jak sie strony umowia. Ty sie umowilas, ze zaplacisz, a jesli umowilas sie inaczej to orozmawiaj ze swoja pracodawczynia prowadzaca praktyke, bo tu na forum nikt z nas za nia decyzji nie podejmie. > Moje pytanie i obawy związane z opłata za praktyki weynikaja z > dwóch spraw: > 1) dlaczego mam płacic niekompetentnej osobie 1800zł za to, ze > kompletnie mnie niczego nie nauczyła, nie pomogła w tych > wszystkich papierkowych sprawach zwiazanych z praktykami To moze Cie nauczyla tym samym samodzielnosci? Samodzielnego posrednika nikt nie prowadzi za raczke, musi sam pamietac o tym, ze musi sprawdzic aktualnosc potrzebnych przepisow... Odpowiedz Link Zgłoś
al9 anka po co sie ciskasz??? 19.01.09, 10:34 to twoja osobista relacja z pośrednikiem i kwestia relacji które zawarłyscie... Masz wyjście - nie płać, poinformuj pfrn ze pośrednik Cię niczego nie nauczył i załatw sobie nowa praktykę. za darmo lub odpłatną.. Pytasz czy w ogóle mozna płacić? Można można.. al Odpowiedz Link Zgłoś
loriblu Re: Płatność za praktyki zawodowe 19.01.09, 11:00 Anka, Ty jakaś dziwna jesteś - praktykę odbyłaś i nie chcesz za nią zapłacić??? Dlaczego wcześniej nie uzgodniłaś warunków, co myślałaś, że będzie za darmo??? Krótko powiem - nie nadajesz się na pośrednika. Jeżeli uważasz, że Prowadzący praktykę nic nie zrobił i chce za to kasę, to już Ci pokrótce tłumaczę, że zrobił: choćby to, że ma tą licencję i takie "mądrale" szkoli, skorzystałaś z usługi musisz za nią zapłacić!!! A jeżeli tego nie rozumiesz to życzę Ci w pośrednictwie wielu klientów, którzy będą Ci mówili, że nic nie zrobiłaś i nie wiedzą, za co chcesz prowizję może kiedyś zrozumiesz......... Odpowiedz Link Zgłoś
anka33_online Re: Płatność za praktyki zawodowe 19.01.09, 17:20 powiem jedno: wielu pośredników bierze kasę za nic....niestety. ja sie nie nadaje na posrednika bo co? bo uwazam ze jak ktos ma licencje to powinien sie tez wykazywac odpowiednia wiedza i potrafic ja przekazac skoro chce pobierac za to opłate-i mam tu na mysli zarówno klientów jak i praktykantów?bo uwazam ze takich pośrednikow u jakiego ja zrobilam praktyke powinno sie zawieszac w wykonywaniu zawodu??albo wogole odbierac licencje, bo tylko szkody wyrzadza???? Dlatego sie nie nadaje na Pośrednika?? Jak mozna po przeczytaniu kilku zdan wogole cos takiego napisac?? Mysle ze mam inny problem: urodzilam sie nie w tym kraju co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Jeżeli nie bylas zadowolona z praktyki... 20.01.09, 00:45 ...to trzeba bylo zmienic osobe prowadzaca praktyke - przeciez mozna to zrobic rowniez w trakcie trwania praktyki. Zglaszasz sie do pelnomocnika do spraw praktyk w stowarzyszeniu i mowisz, ze chcesz zmienic osobe prowadzaca twoja praktyke. I albo poprosisz o doradztwo i polecenie takiej osoby, albo sama sobie szukasz innego posrednika, u ktorego mozesz odbyc praktyke. W ostatecznosci pelnomocnik do spraw praktyk moze nawet odgornie wyznaczyc osobe, ktora Ciebie przyjmie na praktyke. A skoro tego nie zrobilas... Troche przypominasz konsumenta w restauracji, ktory po zjedzeniu obiadu oswiadcza, ze nie zaplaci, bo mu nie smakowalo... Odpowiedz Link Zgłoś