Dodaj do ulubionych

Ginekolog prof. Chazan - współczesny inkwizytor

10.06.14, 09:02
To jest złamanie wszelkich zasad etyki lekarskiej - ten lekarz postawił swoje "widzimisię" nad prawa pacjentki. Zabrał tej pani wolność, poczuł się jej panem i władcą.
Po prostu jest postacią z najmroczniejszych czasów średniowiecza, albo współczesnych dyktatur, które chcą panować nad ciałem i duszą człowieka. To jest zrobienie z człowieka niewolnika.
W żadnym wypadku nie powinien być lekarzem-ginekologiem. Może być dentystą... chociaż i tutaj nie wiadomo, czy nie odmówi wyrwania zęba, uznając to za aborcję lub "pozbawienie części świętego, nienaruszalnego ciała człowieka".
Musi on być lekarzem? Nie musi. Są inne zawody. Podobnie świadkowie Jehowy nie uczą się na lekarzy, gdyż nie zgadzają się na przetaczanie krwi. Wybierają inne zawody, w których nie muszą "walczyć ze swoim sumieniem". Przynajmniej oni postępują uczciwie - nie są hipokrytami.
Ten profesor Chazan jest zwykłym sadystą, okrutnikiem, ukrywającym się za swoim "sumieniem". Łamie prawo państwowe, kierując publicznym szpitalem i żyjąc z pieniędzy publicznych. Oświadcza, że prawo ma za nic. Czy władze państwa pozwolą na bezkarne łamanie prawa?
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16120501.html
Obserwuj wątek
    • k.karen Re: Ginekolog prof. Chazan - współczesny inkwizyt 10.06.14, 09:38
      Aż mną zatrzęsło i nie chcę tego komentować, bo musiałabym użyć niecenzuralnych słów.
      Niewyobrażalny skandal!
      • 1agfa Re: Ginekolog prof. Chazan - współczesny inkwizyt 10.06.14, 12:45
        O tym typie nawet mówić się nie chce. Może on ma tzw. "sumienie" w swoistym, nieludzkim rozumieniu tego słowa, ale człowieczeństwa w nim mało! Pracownik państwowego szpitala jest obowiązany respektować prawo państwowe i kropka.
        Pracując za podatników pieniądze, tylko takie i wyłącznie, państwowe prawo winien respektować.
        W prywatnym gabinecie (i z kasą fiskalną!!) mógłby sobie pielęgnować swoje wątpliwe "sumienie".
        Tzw. prawo boskie przecież ludzie napisali i nadużywanie powoływania się na nie (z pominięciem ręki Krk) widać coraz wyraźniej
        Prawo naturalne to przecież zupełnie co innego.
        Dobrze, że ten przypadek obudził ludzi, nakazał rozejrzeć się, co się dzieje.

I co się stało z zasadami Soboru II? Kto i kiedy niemal niezauważalnie rozpirzył tendencje i ducha tego Soboru?

Pomimo intensywnego rozwoju Polski pod każdym względem, równocześnie skręcamy - w pewnych dziedzinach - w najczarniejszym kierunku, w kierunku bezapelacyjnego poddaństwa wobec najbardziej konserwatywnego , bezrefleksyjnego odłamu Krk.

I tak, to jest wina Tuska!!

k.karen napisała:

> Aż mną zatrzęsło i nie chcę tego komentować, bo musiałabym użyć niecenzuralnych
        > słów.
        > Niewyobrażalny skandal!
    • wscieklyuklad Re: Ginekolog prof. Chazan - współczesny inkwizyt 10.06.14, 12:40
      To oczywiste, że to ludzkie bydlę winno zostać posłane na zieloną trawkę - czyli w okolicę, gdzie prawo naturalne rządzi się swoimi prawami.
      Tylko KTO(?????) się odważy wywalić tego gnoja z zawodu?
      Kto ośmieli się wydać wyrok - zapewne nie bardziej surowy niż upomnienie?
      Stanowisko konsultanta krajowego winien stracić z chwiląu jawnienia tego skandalu.
      Łajdus kończy 70 lat, czyli praktyczni i tak winien pójść na emeryturkę.

Stawiam swoje tekturowe legowisko w slumsie oraz etos szubrawca wobec "czegotamchcecie", że NIKT nie podejmie się ukarania tego czynu.
      Jeśli pokrzywdzona pójdzie po rozum do głowy, to winna zgłosić skargę do Trybunału Praw Człowieka - skoro państwo nie chce pozbyć się takiej szui, to niech chociaż zabuli odszkodowanie, które pozwoli kobiecie godnie pożyć.
      A jeśli urodzi się kalekie i żywe dziecko (co jest naturalnie bzdurą) to ginekolożynka powinien płacić mu dozgonnie rentę (podobno wspomniał coś nawet o potencjalnej adopcji po urodzeniu kaleki - niech zaadoptuje)
      • 1agfa Re: Ginekolog prof. Chazan - współczesny inkwizyt 10.06.14, 12:58
        Tak samo myślałem, WU.
        Dalsze funkcjonowanie tego człowieka na eksponowanym stanowisku, (w jego wieku ponadto), woła o pomstę do nieba. (?)
        Niezmiernie żałuję tej kobiety, powinna się skarżyć wszędzie gdzie to możliwe - tyle że ewentualne a pewne na 100% odszkodowanie za postępowanie tego typa zapłaci państwo czyli MY (jak już bywało po wielekroć), a nie sprawca i winien krzywdy tej kobiety.
        (...)
        > Jeśli pokrzywdzona pójdzie po rozum do głowy, to winna zgłosić skargę do Trybun
        > ału Praw Człowieka - skoro państwo nie chce pozbyć się takiej szui, to niech ch
        > ociaż zabuli odszkodowanie, które pozwoli kobiecie godnie pożyć.
        > A jeśli urodzi się kalekie i żywe dziecko (co jest naturalnie bzdurą) to gineko
        > lożynka powinien płacić mu dozgonnie rentę (podobno wspomniał coś nawet o poten
        > cjalnej adopcji po urodzeniu kaleki - niech zaadoptuje)

Te masowe adopcje ofiar właścicieli "sumień" zalecałbym wszystkim zwolennikom typa, (zwłaszcza politykom, a głośni są i mocni w gębie, dużo nazwisk się nasuwa!).
        --
        https://i43.tinypic.com/2ahbjuw.jpg
        • k.karen Re: Ginekolog prof. Chazan - współczesny inkwizyt 10.06.14, 15:55
          Chyba tym razem ten skandal znajdzie swoje miejsce w prokuraturze - ostra wypowiedź premiera Tuska:

www.gazetaprawna.pl/artykuly/802762,tusk-o-prof-chazanie-jesli-sie-okaze-ze-zlamal-prawo-bedzie-odpowiadal-jak-kazdy-inny-obywatel.html
          • hardy1 Re: Ginekolog prof. Chazan - współczesny inkwizyt 11.06.14, 21:11
            Czy skończy się ta skandaliczna sprawa tak, jak powinna we współczesnym państwie - zobaczymy. Obawiam się, że bliżej prawdy jest WU - rozejdzie się po kościach. Najwyżej odwołają tego janczara wstecznictwa i pana nad sumieniami innych ze stanowiska ordynatora i po cichu dadzą mu równorzędne.

Dlaczego tak myślę - gdyż zbliżają się wybory a wielu z rządzących w Polsce dalej służalczo podlizuje się episkopatowi, w rzeczywistości naginając lub obchodząc prawo po myśli "panów sumień naszych".
          • 1agfa Re: Ginekolog prof. Chazan - współczesny inkwizyt 18.06.14, 18:52
            k.karen napisała:

> Chyba tym razem ten skandal znajdzie swoje miejsce w prokuraturze - ostra wypow
            > iedź premiera Tuska:

www.gazetaprawna.pl/artykuly/802762,tusk-o-prof-chazanie-jesli-sie-okaze-ze-zlamal-prawo-bedzie-odpowiadal-jak-kazdy-inny-obywatel.html
            Mam niejakie wątpliwości, Karen. Prokuratura jaka jest - każdy widzi. Grzybnia swego czasu obficie rozsiana przez p. Zero trzyma się mocno.
            Pamiętam zapewnienie premiera "...nie będziemy klęczeć przed księżmi..." a od tamtej pory zaroiło się w rządzie od twardych wyznawców.
            Rozdział państwa od Krk stał się iluzoryczny.
            A to przecież w specyficznym polskim Krk - rydzykowym - chazanowie i jemu podobni znajdują poklask, poparcie, ba! działacze partyjni namaszczenie (powiedziałbym: pomazanie do władzy).

Obawiam się, ze to Hardy ma rację i niemiłosierne "sumienie" pozostanie ponad prawem państwowym.
            • wscieklyuklad Re: Ginekolog prof. Chazan - współczesny inkwizyt 18.06.14, 19:13

Wyobrażam sobie ulgę, z jaką przyjęła HGW informację o wszczęciu postępowania "w sprawie", bo - jak powiedział uduchowiony święcie prokurator rejonu W-wa Mokotów (tu cytat, żeby nie było , że plagiat)"Broń Boże, nie przeciw osobie (w domyśle chazaniątka), ale w sprawie.
              HGW zasłoni się teraz postępowaniem karnym, które będzie trwało najbliższe 10 lat do naturalnego, a nie - "Broń Boże"! - aborcyjnego zejścia naszego Torquemady, z zawodu i powołania ginekołka-matołka.
              Tym samym potencjalne zawieszenie - wobec braku wyroku w stosownym postępowaniu - zostanie prolongowane ad calendas graecas.
              Nadejdą wonczas nowe wybory, w których do władzy musi dojść następca Myśli Największego Prezydenta Kosmosu Pana Lecha Kaczyńskiego.
              A ten - co chyba oczywiste - każe postawić Torquemadzie pomnik w miejscu, gdzie dziś pnie się spalana Tęcza.
              Żadna kara Torquemady nie spotka.
              Jedyną nadzieję daje proces wytoczony przed międzynarodowym trybunałem poza katolandem. Ala T. dała dowód, że warto walczyć o swoje prawa. Wprawdzie odszkodowanie nie przywróci ani życia dzieciom narodzonym po to, by natychmiast odejść na tamten świat, ani wzroku Ali T., ale przynajmniej "klęczony" wysupłają diengi z sakwy.
    • k.karen Takich rozsądnych głosów więcej trzeba 11.06.14, 20:33
      Lekarz musi znać prawo i je respektować

- Jeśli ktoś uważa, że wskazanie innego lekarza kłóci się z jego sumieniem, to nie powinien pracować jako lekarz, zwłaszcza ginekolog. Lekarz musi znać prawo i je respektować. Jeśli obowiązujące prawo stanowione kłóci się z jego sumieniem, to powinien zabiegać o zmianę prawa, podejmując odpowiednie kroki legislacyjne, ale nie może go ignorować, pracując w ramach systemu, w którym to prawo obowiązuje - zaznacza ks. prof. Szostek.

I dodaje: - Można sobie wyobrazić sytuację, że kandydat na lekarza deklaruje publicznie, że niektórych obowiązujących go regulacji prawnych nie będzie respektował, ale nie sądzę, by jakakolwiek instytucja przyjęła go do pracy, wątpię nawet, czy miałaby prawo go przyjąć. A kto deklaratywnie prawo uznaje, a faktycznie nie zamierza go respektować i łamie je w trakcie wykonywania swego zawodu, ten po prostu oszukuje ludzi i państwo - powiedział ks. Szostek z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16136688.html
      • hardy1 Re: Takich rozsądnych głosów więcej trzeba 11.06.14, 21:14
        Jeden z normalnych księży. Niestety, są w znikomej mniejszości i nie mają wpływu na "biskupów parafialnych", którzy mają moc władczą w Polsce. Hoser, Głódź, Ryczan - można tak wymieniać i wymieniać.
      • wscieklyuklad Re: Takich rozsądnych głosów więcej trzeba 11.06.14, 21:20
        Z "Tokfemadą" przeprowadzono też wywiad na "Polsatniusie".
        Ten matoł nie pojmuje czym jest prawo.
        Dziennikarka pyta o prawo do aborcji w myśl stosownej ustawy tejże dotyczącej w przypadku, gdy spełnione są kryteria przywołane przez prawodawcę.
        Nasz matołek odpowiada mniej więcej tak: to wcale nie oznacza, że kobieta ma w takim przypadku absolutne rawo do aborcji.

Ręce opadają. Kretyn nie rozumie, iż skoro ustawa wymienia przypadki uprawniające do aborcji, to kobieta ma ABSOLUTNE PRAWO TEJ ABORCJI DOKONAĆ.
        Bezmózgowcowi myli się PRAWO z OBOWIĄZKIEM.
        Bo przecież parwodawca dopuszczając aborcję NIE NAKAZUJE jej dokonania, ale pozostawia do decyzji kobiety jak ma postąpić - może przerwać ciążę, lub podjąć trudy jej donoszenia.

Pytanie: cy ktoś, kto nie pojmuje podstawowych pojęć prawnych winien pełnić funkcję kierownika szpitala?
        Dokonano już pierwszej prowokacji prosząc likozy pozostających pod opieką Tokfemady
        o wypisanie środków antykoncepcyjnych. Ci odpowiedzieli, iż w szpitalu jest zakaz odgórny bezmózgowca. Ale mogą wypisać w gabinecie prywatnym.
        Wszystko nagrano ukrytą kamerką.

Tokfemada zapytany czy w jego szpitalu istnieje zakaz nie tylko aborcji ale i terapii antykoncepcyjnej - zaprzeczył.
        Wtedy odtworzono mu nagranie.
        Reakcja matoła?
        "Pan tu już nie ma więcej wstępu. To metody SB-ckie."
        A teraz zasiądźmy wygodnie w fotelach i poczekajmy na koniec roku szkolnego.
        Wszyscy wyjadą na wakacje.
        Pan Premier odwiedzi standardowo Italię.
        Pan Arłukowicz też cośtamcośtam odwiedzi.
        A we wrześniu nikt już nie będzie pamiętał o sprawie.
        Chyba, że jakiś rozsądny dziennikarz będzie pilotował ciażę tej nieszczęśniczki do momentu rozwiązania.
        Albo jakiś mądry adwokat podejmie się wystąpic do trybunału Praw Człowieka by wyplenić z bezmózgiej czaszki kretyna opary minionych wspomnień.

• wscieklyuklad Imperium kontratakuje! 12.06.14, 21:06
          Uwielbiam w trakcie poruszania się moim niemieckim autem słuchać Jedynie Słusznego Radia Czysto Polskiego czyli "Trwam"
          Dziś z nieukrywaną radością usłyszałem wezwanie do pikiety pod szpitalem Tokfemady w obronie matoła.
          Pikietę będą prowadzić Oycowie z Synami, bowiem - zgodnie z koncepcją Gombrowicza - Synczyzna winna skutecznie Oyczyznę wyprzeć.
          Niecierpliwie oczekują na medialne doniesienia z tegoż Aktu Solidarnego Popartego Entuzyazmem Kretyństwa Tokfemadańskiego ( w skrócie ASPEKT).
          O dziwo - nie wspomniano o pikiecie żeńskiej. Widać w tym środowisku brak jednolitej koncepcji.
          Albo też efemerytki źle komponowałyby się z tłem stosownych transparentów.
          • hardy1 Re: Imperium kontratakuje! 12.06.14, 21:32

Pan Ordynator Chazan, potomek mentalny średniowiecznych inkwizytorów, pokazał swoją władzę nad pacjentką. On jej każe wyznawać jego światopogląd; jeżeli nie wyznaje, to tym gorzej dla pacjentki. I tak ją zniewoli...

Jest, jako ordynator w publicznym szpitalu, urzędnikiem państwowym. Jest opłacany przez państwo. I ten urzędnik mówi wszem i wobec - mam w dupie przepisy prawa, do których przestrzegania jestem zobowiązany jako urzędnik i jako obywatel państwa. Moje widzimisię jest ponad wszystko.

A ja czekam, jak zostanie ta skandaliczna sprawa rozstrzygnięta. Jeżeli rozmyją sprawę, będzie to kolejny dowód na to, że nie jesteśmy państwem świeckim, tylko wyznaniowym. Z podziałem obywateli na lepszych i gorszych.

Niestety, skłaniam się ku Twojemu przewidywaniu, Wściekły. Będą starali się tę skandaliczną sprawę rozmyć. Przecież za rok wybory, wielu z rządzących partii chce poparcia albo "neutralności" episkopatu.
            Najwyżej tego oszołoma rodem z głębokiego średniowiecza przeniosą na inne równorzędne stanowisko. Ot, siądą okrakiem na ogrodzeniu...
        • wirujacypunkt Re: Takich rozsądnych głosów więcej trzeba 12.06.14, 21:09
          Dobry wieczór i przepraszam, że tu weszłam nie proszona .
          Jeżeli prof. ewangelizator wyleci z pracy, a w dodatku sąd w przyszłości wyda wyrok skazujący, to mamy już nowego świętego męczennika polskiego.
          • hardy1 Re: Takich rozsądnych głosów więcej trzeba 12.06.14, 21:48
            Cześć Bączku smile
            A co Ty taka spłoniona jak piwonia? Jeszcze uwierzę... wink Nie trzeba zaproszeń. Podwórko jest otwartym forum dla każdego normalnego człeka.

Wracając do tematu - a co mnie to obchodzi? Co ma to obchodzić nasze państwo jako instytucję? Może sobie zostać nowym świętym dla moherów. Wśród wierzących jest coraz więcej ludzi, którzy nie mogą znieść wtrącania się episkopatu do spraw współczesnego państwa i praw w nim stanowionych.

Państwo ma obowiązek wymuszać przestrzeganie prawa przez obywateli. A tu... urzędas mówi oficjalne, że nie będzie jego przestrzegał. To o czym tu mówić? Tego samego dnia powinien być zawieszony w obowiązkach ordynatora i szybko pozbawiony stanowiska. Może leczyć prywatnie z wywieszoną tabliczką "Tu nie znajdziesz lekarza. Tu znajdziesz Torquemadę".
            • k.karen Re: Takich rozsądnych głosów więcej trzeba 12.06.14, 22:07
              Bączku, to m.in. moje niedopatrzenie. Jesteś już na liście uczestników P. smile

Miło że zajrzałaś i proszę o częściej smile

Pozdrawiam
              • wirujacypunkt Re: Takich rozsądnych głosów więcej trzeba 13.06.14, 00:00
                Dziękuję, miło mi że mogę bywać, a małe niedopatrzenie każdemu może się zdarzyć.

k.karen napisała:

> Bączku, to m.in. moje niedopatrzenie. Jesteś już na liście uczestników P
                > . smile
                >
                > Miło że zajrzałaś i proszę o częściej smile
                >
                > Pozdrawiam
          • ulisses-achaj Re: Takich rozsądnych głosów więcej trzeba 13.06.14, 15:36
            Witaj na P. smile , Wirująca smile
            • wirujacypunkt Re: Takich rozsądnych głosów więcej trzeba 13.06.14, 20:37
              ulisses-achaj napisał:

> Witaj na P. smile , Wirująca smile

Miło mi, że mnie witasz.
              Dziękuję smile
    • witekjs konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 14:35

Konsekwencje problemu z prof Chazanem, mogą okazać się pozytywne.
      Tocząca się dyskusja, równolegle z dyskusją o "Deklaracji wiary lekarzy i studentów medycyny" spowodowała, również uświadomienie sobie problemu z istniejącą już "Klauzulą sumienia".
      Dokumenty te praktycznie, /w wielu specjalizacjach/ uniemożliwiają podjęcie pracy w zawodzie lekarza niemałej liczbie, głęboko wierzących katolików.
      Powinni oni odwodzić niektórych swoich pacjentów od wielu zbiegów medycznych, dopuszczanych przez nasze prawo państwowe.
      Pacjenci nie znali i do tej pory nie mogli dowiedzieć się, jakie są przekonania religijne swoich lekarzy.
      Oraz tego, że mogą one wpływać na wybór leczenia !
      Obecnie będzie to, chyba bardziej dostępne i wykorzystywane przez pacjentów i ordynatorów.
      Wielu studentów, być może zrezygnuje z wyboru tego zawodu.
      Niewykluczone, że pomogą w tym zmiany prawne, będące skutkiem problemu z profesorem Chazanem i dyskusji o Deklaracji wiary i Klauzuli sumienia.
      Prawdopodobnie mogą być zmuszeni do pytania o przekonania religijne swoich pracowników lekarzy, dyrektorzy jednostek opieki zdrowotnej, jak również pacjenci...

Pozdrawiam. Witek
      • tan.nawe Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 15:01
        Cezary Pazura broni prof. Chazana. Powiada, że do niego strzelamy, a winniśmy mu pomniki stawiać.
        Świat się kończy, czy co? shock
        • sorel.lina Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 15:23
          Profesor Chazan. Co tu powiedzieć mogę? Ja, laiczka (tzn. w sprawach medycznych, bo nie wystarczy być żoną lekarza, żeby ekspertem zostać). I ja, katoliczka (chociaż nie za bardzo ortodoksyjna).
          Czy jestem pro life? Pewnie, że jestem.
          Czy jestem za deklaracją lekarzy-katolików? Oczywiście, że nie jestem!
          Nie mogę bowiem popierać presji ideologicznej, religijnej, moralnej zwłaszcza.
          Nie, Panie Profesorze Chazan! Nie będę Pana bronić wolności Pana sumienia, bo Pan nie broni wolności sumienia, Pan swoje sumienie NARZUCA innym!!!
          Bo dla Pana cierpienie człowieka niewiele znaczy, bo Pan człowiekowi cierpienie narzuca.
          I wie Pan, co? Mało Pan w tym katolicki jest. Właściwie wcale Pan katolicki nie jest.
          • ulisses-achaj Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 15:39
            Sorellino, ja - agnostyk, a wlaściwie ateusz smile - całkowicie zgadzam się z Tobą - osobą wierzącą. Wniosek z tego prosty: ten podział jest w kwestiach etycznych z gruntu fałszywy i sztucznie podtrzymywany
            • sorel.lina Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 15:48
              ulisses-achaj napisał:

> Sorellino, ja - agnostyk, a wlaściwie ateusz smile - całkowicie zgadzam się z Tob
              > ą - osobą wierzącą. Wniosek z tego prosty: ten podział jest w kwestiach etyczny
              > ch z gruntu fałszywy i sztucznie podtrzymywany

Otóż to! smile
              A ja dodatkowo - jako osoba wierząca - mam do "chazanowców" pretensję i złość.
              Bo przez takich jak oni, ludzie niewierzący, czy też wątpiący, wyrabiają sobie fałszywy obraz ludzi wierzących. Tyle.
              • ulisses-achaj Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 15:52
                W moim przypadku żadni chazanowcy nie mącą mi jasności spojrzenia, może dlatego że w przeciwieństwie do tych "świętojebliwych" (sorry) czytałem Marcela, de Chardina, Ricouera, Gilsona, klasyków - Akwinatę, Augustyna, Jana od Krzyża etc. etc. ...
                • sorel.lina Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 16:01
                  ulisses-achaj napisał:

> W moim przypadku żadni chazanowcy nie mącą mi jasności spojrzenia, może dlatego
                  > że w przeciwieństwie do tych "świętojebliwych" (sorry) czytałem Marcela, de Ch
                  > ardina, Ricouera, Gilsona, klasyków - Akwinatę, Augustyna, Jana od Krzyża etc.
                  > etc. ...

Niepotrzebne to "sorry". smile
                  Świętojebliwi na ogół nie czytają. Oni tylko słuchają. Tego, co trzeba naturalnie. wink
                  A ja lubię czytać.... Za Augustynem nie przepadam, za Tomaszem tyle o ile. Jan od Krzyża... hmmm...
                  Teillhard de Chardin jest mi bliski. smile
        • ulisses-achaj Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 15:35
          Nic dziwnego. Pazura młodszy i Pazura starszy od dawna cierpią na identyczną ułomność umysłu. Z tym że u Cezarego objawiła się ona nieco później.
      • witekjs Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 16:12
        Prof. Chazan złamał kontrakt? Pytamy rzeczniczkę praw pacjenta
        Wojciech Karpieszuk
        11.06.2014 , aktualizacja: 10.06.2014 21:4

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,16132596,Prof__Chazan_zlamal_kontrakt__Pytamy_rzeczniczke_praw.html
        RPO: Trzeba zmienić przepisy dotyczące klauzuli sumienia

polska.newsweek.pl/klauzula-sumienia-trzeba-zmienic-przepisy-na-newseeek-pl,artykuly,341418,1.html

Kaczyński: podważając klauzulę sumienia, podważa się tolerancję religijną

- W Pol­sce obo­wią­zu­je klau­zu­la su­mie­nia; każdy, kto ją pod­wa­ża, pod­wa­ża to­le­ran­cję re­li­gij­ną w kraju - uważa pre­zes PiS Ja­ro­sław Ka­czyń­ski. Jak oce­nił, od­wo­ła­nie prof. Bog­da­na Cha­za­na ze sta­no­wi­ska dy­rek­to­ra szpi­ta­la bę­dzie aktem nie­to­le­ran­cji re­li­gij­nej./.../

wiadomosci.onet.pl/kraj/kaczynski-podwazajac-klauzule-sumienia-podwaza-sie-tolerancje-religijna/47js8
        • sorel.lina Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 16:18
          Witku... daruję sobie wywody Jarosława Wielkiego Mądrego!
          Nie chcę zdrowia tracić. smile
          • wirujacypunkt Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 20:36
            Obawiam się, że prof. Chazan to tylko kamyk, który poruszył lawinę. W portalu na:temat znalazłam taki kwiatek. Dominikanin dr.n.m Jacek Norkowski twierdzi, że transplantologia zabija, ponieważ według ortodoksów religijnych transplantologia jest............ po prostu
            morderstwem. Lekarze, ludzi będących w śpiączce nie leczą tylko biernie obserwują pogorszenie się stanu chorego, by potem zabić pobierając organy do przeszczepów.
            Ciekawe jak daleko pójdzie to szaleństwo ?
            • kogucik.2872 Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 14.06.14, 00:15
              no i znowu jednogłośnie
              miałem właśnie pisać i o tej transplantologii

pojawiło się w sieci mnóstwo komentarzy - najbardziej podobał mi się ten - lekarze, którzy podpisali deklarację wiary, będą pracować za Bóg zapłać

wirujacypunkt napisał:

> Obawiam się, że prof. Chazan to tylko kamyk, który poruszył lawinę. W portalu n
              > a:temat znalazłam taki kwiatek. Dominikanin dr.n.m Jacek Norkowski twierdzi, że
              > transplantologia zabija, ponieważ według ortodoksów religijnych transplantolog
              > ia jest............ po prostu
              > morderstwem. Lekarze, ludzi będących w śpiączce nie leczą tylko biernie obserw
              > ują pogorszenie się stanu chorego, by potem zabić pobierając organy do przeszcz
              > epów.
              > Ciekawe jak daleko pójdzie to szaleństwo ?
              • ulisses-achaj Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 14.06.14, 00:32
                Religia traktowana w taki sposób to obłęd, który owładnięci nim poczytują za szczególne ich wyróżnienie. Jeśli jest się funkcjonalnym idiotą, jedyne oparcie znajduje się w moralności, która jest własnym zaprzeczeniem.
                • kogucik.2872 Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 14.06.14, 00:40
                  mnie bardziej poraża, że syndrom sekty wykazują ludzie wykształceni.
                  Trudno mi wytłumaczyć ten fenomen, ale faktycznie nasza społeczność jest zdominowana przez uczucia skrajne - od setek lat - to chyba cecha narodowa.

ulisses-achaj napisał:

> Religia traktowana w taki sposób to obłęd, który owładnięci nim poczytują za sz
                  > czególne ich wyróżnienie. Jeśli jest się funkcjonalnym idiotą, jedyne oparcie z
                  > najduje się w moralności, która jest własnym zaprzeczeniem.
                  • ulisses-achaj Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 14.06.14, 00:55
                    Syndrom sekty to zawsze cecha ludzi ograniczonych albo zaburzonych emocjonalnie, o niestabilnej psychice i niepewnej osobowości. Zwykle egotycznych do bólu i niezdolnych do prawdziwie samodzielnego myślenia. Ich inteligencja emocjonalna też jest niewielka. w sumie to proste: człowiek spełniony, dojrzały, sprawny umysłowo i emocjonalnie tak się nie zachowuje.
                    • wscieklyuklad Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 14.06.14, 08:03
                      Najbardziej smutne w tym wszystkim jest to, że tacy osobnicy w swej argumentacji dają dowód zupełnego oderwania od rzeczywistości i zerowej umiejętności logicznego kojarzenia faktów.
                      No, bo taki Chazan mówi w wywiadzie np. (być może z tej wypowiedzi czerpał właśnie Pazura): a co jeśli ktoś przyjdzie do lekarza i poprosi go o cyjanek, bo chce popełnić samobójstwo? Mam dać mu cyjanek?

Daleki od toksykologii sprawia ów osobnik wrażenie naćpanego substancją przyćmiewającą sens treści. Bo idąc dalej (a to byłoby bliższe jego zdolności interpretacji i jednocześnie nieszczęścia bycia ginekologiem) można spytać: a co jeśli przyjdzie do mnie ktoś i poprosi o skalpel, gdyż chce się pochlastać, albo jakaś nowa Angelina Jolie z antygenami nowotworowymi i zapragnie wyciąć sobie zagrożone zrakowaceniem piersi/jajniki?
                      W tym ostatnim przypadku mamy przecież do czynienia z ewidentnym okaleczeniem "boskiego ciała", które winno cierpliwie (w myśl paraetyki Chazana) czekać na urealnienie rozpoznania, a dopiero wtedy walczyć o życie.
                      Ten biedny starzec miesza więc w swych uzasadnieniach PRAWO z OBOWIĄZKIEM, RATOWANIE ŻYCIA z POMOCNICTWEM W SAMOBÓJSTWIE/MORDERSTWIE.
                      Naturalnie, jego obrońcy natychmiast eskalują hekatombę: a co jeśli nagle zapragniecie (wzorem hitlerowskich oprawców) eliminować każdego dotkniętego nieodwracalnycm i uzależniającym go od otoczenia kalectwem? Piernik (Chazan) ma do wiatraka jednak znacznie bliżej niż ten ze znanego przysłowia.
                      Po co produkować noże w ogóle? Przecież zawsze znajdzie się ktoś, kto może użyć noża jako narzędzia samo/cudzookaleczenia (czy pozbawienia życia).
                      Czy producent czegokolwiek, co może spowodować czyjś uszczerbek na zdrowiu, staje się automatycznie "pomocnikiem w zbrodni"?
                      A może sygnować każdy przedmiot (w tym naturalnie i znienawidzone przez chazanowych prezerwatywy) jakąś "metką" z danymi osoby, która go wyprodukowała, by - jeśli ten wyrób doprowadzi do złych następstw obligować "stwórcę bubla" przynajmniej do spowiedzi, jeśli nie do osądzenia?
                      Chazaniątko ubolewa tedy nad cyjankiem potasu wywołując w odbiorcy refleksję tę oto, że doprowadzony do skrajnej desperacji człowiek oczekuje od tego, u którego szuka pomocy nie rozwiazań skrajnych, ale zgodnych z prawem (to po pierwsze) i nadto rozwiązujących jego problem. W omawianym wyjściowo przypadku jest to ZGODNE Z PRAWEM oczekiwanie na zakończenie bezsensu, jakim jest ciąża niezdolnego do życia organizmu i umożliwienie kobiecie podjęcia kolejnych starań o dziecko.
                      Gdyby Chazaaniątko pokusiło się o komentarz logiczny (ale to byłoby możliwe, gdyby taką posiadało zdolność), to dopuściłoby do swej torquemadowej łepetynki, iż kobieta dotknięta tak strasznym doświadczeniem, starała się o zajście w ciążę przez lat 14!
                      Zatem dziecko mieć chciała! Można więc założyć, iż w swej "konstrukcji genetycznej" rodzice noszą jakieś "geny letalne" i poprzednie potencjalne ciąże po prostu poroniła metodą naturalną wobec niezdolności do skutecznego dojrzewania płodu.
                      Ale przecież nikt nie zająknie się nad ewentualnym poszukiwaniem takich genetycznych nieprawidłowości - i za drogie toto i wbrew prawu naturalnemu. A przecież gen jest jak najbardziej "naturalną konstrukcją boską".

Hanna GW ma teraz bezsenne noce i modli się o wakacje letnie.
                      Dobry (ale niekoniecznie w pełni etyczny lekarz) mógłby jej dać kilka miesięcy zwolnienia lekarskiego, by w zaciszu domowym obserwowała sobie spokojnie dalszy rozwój wypadków.
                      Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ CHAZANOWI WŁOS Z GŁOWY NIE SPADNIE. UTRZYMA TEŻ SWOJE STANOWISKO.
                      Wprawdzie z pierwszych doniesień wynika, iż rzecznikowi praw pacjenta przesłano niepełną dokumentację chorej, ale jak uczy doświadczenie "włocławskie", publiczny rwetes z czasem cichnie, a o zapadłych w takich przypadkach wyrokach dowiadujemy się sporadycznie.

Warto na zakończenie podkreślić jeszcze jeden problem.
                      A mianowicie sposobu, w jaki katabasy traktują dotknięte kalectwem dzieci, którym karzą się rodzić bez czaszki i mózgu.
                      Interesuje mnie np., czy katabas udzieliłby chrztu tuż przed śmiercią takiego "nowonarodzonego"? Czy namaściłby go świętymi olejami?
                      I czy - jak tego chce Chazani - gdyby dziecko dożyło wieku komunijnego, to czy udzieliłby sakramentu Komunii? Dziecko świadomie nie zgrzeszyło. Zatem jest w stanie łaski uświęcającej (ochrzczone przy porodzie). Dajmy na to, że matka prosi o komunię dla swego kalekiego dziecka.
                      I co Panie Psorze? Czy taki komunikant miałby w sobie posmak sytuacyjnego cyjanku?
                      • wirujacypunkt Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 14.06.14, 15:59
                        Na zakończenie swojej wypowiedzi, wspominasz o komunii św. w przypadku upośledzonych dzieci, otóż u nas były przypadki, że katabas nie chciał udzielić komunii, upośledzonemu dziecku. Skoro wszystko dzieje się z woli Boga, to dziecko rodzi się takie a nie inne właśnie
                        z woli Boga i w związku z tym katabas, jak sądzę nie powinien odmawiać tego sakramentu,
                        bo tym samym sprzeciwia się woli Boga.
                        Sumienie tych ludzi bywa wybiórcze, powołują się na nie wówczas kiedy jest wygodnie.
                        Przed chwilą w tv słyszałam, że prof. Chazan jest rozwodnikiem. Oczywiście rozwód jest prywatną sprawą profesora ewangelizatora, ale skoro Chazan kieruje się Prawem Bożym,
                        to powinien kierować się nim, w każdym aspekcie życia, nigdy nie wybiórczo. Uczciwość
                        nakazuje takie postępowanie.

• wscieklyuklad Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 14.06.14, 19:15
                          Życie osobiste jest właśnie (i winno być) kwestią sumienia. Cztery ściany mogą kryć rozmaite tajemnice, a te są indywidualną i zapewne subiektywną sprawą każdego z nas.
                          Rozwód jest natomiast wypadkową konfliktu powstałęgo pomiędzy dwojgiem osób i trudno klasyfikować ten problem nie znając "tajemnic alkowy".
                          Wina niekoniecznie leży wyłącznie po jednej ze stron nawet w przypadku Torquemady. To także druga strona mogła doprowadzić do rozpadu związku, zatem nie kusiłbym się o szukanie w tym przypadku odchyłu od "zasad wiary".
                          Niemniej jednak, ta "skaza w życiorysie" z pewnością pozostawia rysę na "krysztale charakteru".
                          A przy okazji dowodzi, że kompromis (niechby oparty na tej wierze) nie zawsze jest możliwy, podobnie jak rezygnacja z zachowań kontrowersyjnych (także mających źródło w wierze w ujęciu religijnym)
                          Natomiast sposób odnoszenia się do "życia narodzonego" przez katabasów jest już jednoznacznie "asumienny w wierze".
                          Przyznam, iż nie słyszałem NIGDY, aby z ambony padały słowa o konkretną pomoc.
                          Szukający jej wieszają czasem na drzwiach/gablotach kościelnych prośbę o konkretne wsparcie.
                          A przecież pośród ogłoszeń parafialnych mogłyby się znaleźć zachęty do "mecenatu".
                          Tymczasem liczy się kasa (choć do momentu, gdy trzeba "usakramentowić" kalekę).
                          A przecież znany jest też przypadek nieudzielenia Komunii dziewczynce, której matki nie było stać na "standardowy strój komunijny"...
          • witekjs Re: konsekwencje problemu z prof Chazanem 13.06.14, 21:42
            sorel.lina napisała:

> Witku... daruję sobie wywody Jarosława Wielkiego Mądrego!
            > Nie chcę zdrowia tracić. smile

Zamieściłem ten link po to aby zilustrować to, jak natychmiast konflikty religijne są wykorzystywane w polityce.
            Należy się obawiać, że Pan Donald nie będzie chciał utracić, choćby niewielkiego poparcie KK...

Pozdrawiam. Witek
            • witekjs Kidawa-Błońska: Profesor Chazan złamał prawo. 15.06.14, 16:11
              Kidawa-Błońska: Profesor Chazan złamał prawo. Nie powinien zarządzać kliniką
              Czwartek, 12 czerwca

Czytaj więcej na www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/wywiady/kontrwywiad/news-kidawa-blonska-profesor-chazan-zlamal-prawo-nie-powinien-zar,nId,1441247?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
              • wscieklyuklad Debil a'la Santo Subito 17.06.14, 20:50
                Chazaniątko dokonywło aborcji w mrocznych czasach PRL-u.
                Aż żem zemdlał z wrażenia!
                Kształcili tumana przecież na medycynie a nie astronomiach i winien wiedzieć, iż dziecko, to dziecko (nawet nienarodzone) a nie jakiś tam kwazar czy insza planetoida.
                Chazaniątku jest wstyd nawet!. Chazaniątko ma żal do siebie, że nie wiedziało, że jest zabójcą nienarodzonych!
                Teraz chazaniątko w ramach pokuty (po żalu za grzechy naturalnie) - każe innym rodzić bezgłowe istotki.
                Ja się nie godzę, póki ten sukinsyn nie wypowie się na temat: jak zadośćuczynił Bogu.
                Bo jak to zrobił wobec bliźniego już wiemy - kazał rodzić!
                • wirujacypunkt Re: Debil a'la Santo Subito 17.06.14, 21:15
                  Bo sumienia Chazana kiedy trzeba to usypia, a kiedy trzeba to się budzi.
                  Najwyraźniej przyszedł czas w pewnym momencie historii na to, by sumienie Chazana obudziło się, żeby nie powiedzieć zmartwychwstało.
                  • hardy1 Re: Debil a'la Santo Subito 18.06.14, 07:09
                    Chazan - który to już kolejny "nabożny" ginekolog"? Któremu na starość "budzi się sumienie episkopalne" dotyczące nie siebie, ale innych, obcych mu ludzi?
                    Chazan, skrajny hipokryta, łamiący prawo dyrektor publicznego szpitala. Tego samego dnia powinien być już zawieszony w obowiązkach dyrektora, a następnie zwolniony z tej funkcji. Kolejne - powinien zrezygnować z zawodu albo stanąć przed wymiarem sprawiedliwości za jawne łamanie prawa. Do tego jako dyrektor publicznego szpitala.
                    • wirujacypunkt Re: Debil a'la Santo Subito 18.06.14, 16:48
                      Nie stanie przed wymiarem sprawiedliwości, bo w państwie w którym politycy boją się kościoła, jest to raczej niemożliwe. Jak zostanie zdjęty ze stanowiska dyrektorskiego, to już
                      będzie dużym osiągnięciem. Chazana broni kościół i towarzystwo przykościelne. Fakt, że ktoś
                      cierpi z powodu wymiennego sumienia Chazan jest, jak się wydaje sprawą drugorzędną.
                      Pani Waltz powinna natychmiast zawiesić Chazana, ale Pani prezydent Warszawy musi sobie
                      pogadać najpierw z Duchem Świętym. Ta narada z siłami nadprzyrodzonymi trwa, trwa
                      i..................................... końca nie widać.
                      • 1agfa Re: Debil a'la Santo Subito 18.06.14, 17:57
                        wirujacypunkt napisał:

> Nie stanie przed wymiarem sprawiedliwości, bo w państwie w którym politycy boją
                        > się kościoła, jest to raczej niemożliwe. Jak zostanie zdjęty ze stanowiska dy
                        > rektorskiego, to już
                        > będzie dużym osiągnięciem. Chazana broni kościół i towarzystwo przykościelne. F
                        > akt, że ktoś
                        > cierpi z powodu wymiennego sumienia Chazan jest, jak się wydaje sprawą drugorzę
                        > dną.

Polska staje się jednak krajem wyznaniowym. Z systemem opresyjnym - jeśli nie nakazowym wprost - to takim właśnie sposobem nękania.

> Pani Waltz powinna natychmiast zawiesić Chazana, ale Pani prezydent Warszawy mu
                        > si sobie
                        > pogadać najpierw z Duchem Świętym. Ta narada z siłami nadprzyrodzonymi trwa, tr
                        > wa
                        > i..................................... końca nie widać.

Prezydent Warszawy p. Gronkiewicz Waltz miała uprawnienia do natychmiastowego zawieszenia Chazana w jego obowiązkach. To "naradzanie się z Duchem Świętym" wink jak piszesz, trwa w istocie na tyle długo, że jego "dokonania" mogą mu ujść płazem i bez konsekwencji.
                        Wśród "obrońców Chazana" (dziwnie kojarzy mi się z tzw "obrońcami krzyża") widziałem szefa Naczelnej Izby Lekarskiej.
                        Któż przeciw?
                        • wirujacypunkt Re: Debil a'la Santo Subito 18.06.14, 20:06
                          Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie (to jest wyśmienite) a dalej cała sprawa potoczy się
                          tak, jak napisał WU, co jest bardzo smutne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka