Dodaj do ulubionych

TV_cyfrowa

03.12.09, 15:28
Witam!
Działa Wam telewizja cyfrowa odbierna z tv naziemnej? Bo mi coś
padło ok. tydzień temu i autoszukanie nie znajduje żadnej z
cyfrowych usług. Może coś mi się stało z instalacją antenową?
pozdr
ps. tv analogowa działa "poprawnie"
Obserwuj wątek
    • adamus120 Re: TV_cyfrowa 03.12.09, 18:15
      Działa poprawnie. Kilka dni temu wymieniono nadajnik w Raszynie i zwiększono moc
      do 100kW. Nastąpiła też zmiana kanału - obecnie dvb-t jest nadawane na kanale 58
      (770Mhz). W razie problemów poczytaj forum Emitela
      forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=3&t=112&start=1120
      Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że u mnie i u znajomych w Legionowie i
      okolicach działa bez problemów bez żadnych zmian w instalacji antenowej.
      • benieck Re: TV_cyfrowa 03.12.09, 20:30
        U mnie do tej pory było dobrze. W czasie zmiany kanału, gdy pracował tylko
        nadajnik na PKiN też chodziło w miarę dobrze, choć lekko się krzaczyło. Później
        po włączeniu Łazów na nowym kanale było znów idealnie. Jednak od kilku dni nie
        da się praktycznie oglądać. Czarny obraz lub zacinające się piksele. Kręciłem
        anteną na dachu, przeprogramowałem stacje i nadal to samo. Być może jest
        zmniejszona moc nadajnika.
        • adamus120 Re: TV_cyfrowa 03.12.09, 22:49
          Jakich używacie anten? Być może przyczyną zakłóceń jest za silny wzmacniacz
          antenowy a co za tym idzie przesterowanie sygnału. Ja mam antenę typu Yagi z
          symetryzatorem (bez wzmacniacza) ustawioną w kierunku Raszyna. Tak wygląda
          antena: images.dipol.com.pl/pict/a1911+.gif Siła/jakość sygnału mam
          100/100 i brak jakichkolwiek zakłóceń.
          • benieck Re: TV_cyfrowa 04.12.09, 18:28
            adamus120 napisał:

> Jakich używacie anten? Być może przyczyną zakłóceń jest za silny wzmacniacz
            > antenowy a co za tym idzie przesterowanie sygnału. Ja mam antenę typu Yagi z
            > symetryzatorem (bez wzmacniacza) ustawioną w kierunku Raszyna. Tak wygląda
            > antena: images.dipol.com.pl/pict/a1911+.gif Siła/jakość sygnału mam
            > 100/100 i brak jakichkolwiek zakłóceń.

Ja mam niestety siatkową więc przyczyna może być taka jak napisałeś. Jednak po
            pokręceniu anteną na razie działa jak należy.
            • adamus120 Re: TV_cyfrowa 04.12.09, 19:32
              Miejmy nadzieję, że testy dvb-t w końcu się zakończą i ruszy normalna emisja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka