Dodaj do ulubionych

rozkład KM od 1 do 14 marca

22.02.10, 15:43
już jest na stronie KM
www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/4143
duzo się nie zmieniło
Obserwuj wątek
    • telemann Re: rozkład KM od 1 do 14 marca 25.02.10, 10:09
      Ciekawe czy od połowy marca będą jakieś połączenia w ramach SKM (okrojone rzecz
      jasna przez remont "Gdańskiego)?
      Moim zdaniem jednak, znowu pojawi się informacja o przełożeniu tego terminu.
    • amelka1341 Nowy rokład od 16 maja 10.05.10, 14:24
      Na stronie KM nowy rokład - obok (właściwie chyba zamiast kilku )
      SKM-ek wprowadzili chyba kilka KM na Piaski...

Z Przystanku mniej pociągów... najlepiej rano - albo pociąg o 6:00,
      na Zachodnią 6:15, potem 7:05 lub 8:20.

Wystarczy pomyśleć jakie one będą ciasne...
      Powrót też nie lepiej - albo o 16:22, a potem dopiero 18:11, 19:06 i
      20:26...
      Czyli trzeba się będzie już bardziej na SKM-ki/KM na Piaski
      przesiąść i łapać tego busa na rondo...
      • pleg Re: Nowy rokład od 16 maja 10.05.10, 22:50
        nie jest tak tragicznie, raptem 5 pociągów skasowali przez cały dzień
        YVN
        Warszawa
        • harp Re: Nowy rokład od 16 maja 11.05.10, 10:56
          rozkład znacznie gorszy od poprzedniego. Jak widać KM i ZTM ciągle mają w nosie
          pasażerów.
          • madziulec Re: Nowy rokład od 16 maja 11.05.10, 11:01
            Mnie zastanawia z kolei to, ze remontowano tory, po czym co?
            W tym roku ponownie problem z torami??? I "uszczesliwiaja" nas
            informacja, ze beda demontowac tor...
            • harp Re: Nowy rokład od 16 maja 11.05.10, 11:42
              partactwo i brak organizacji, przecież remont dworca gdańskiego powinien mieć
              miejsce w momencie budowania stacji metra dworzec gdański.
              Remont tego fragmentu modernizowanej linii E-65 trwa już prawie trzy lata!!!
          • benieck Re: Nowy rokład od 16 maja 11.05.10, 21:06
            harp napisał:

> rozkład znacznie gorszy od poprzedniego. Jak widać KM i ZTM ciągle mają w nosie
            > pasażerów.

Oni akurat nie mają nic do tego.
            • madziulec Re: Nowy rokład od 16 maja 11.05.10, 21:27
              A kto ma???
              • benieck Re: Nowy rokład od 16 maja 12.05.10, 01:58
                madziulec napisała:

> A kto ma???

PLK
                • madziulec Re: Nowy rokład od 16 maja 12.05.10, 10:00
                  benieck napisał:

> madziulec napisała:
                  >
                  > > A kto ma???
                  >
                  > PLK
                  Mozesz mi to blizej wyjasnic??? Bo nie za bardzo rozumiem co moze
                  miec PLK do przewoznika jakim jest ZTM na przyklad.
                  • tomjani Re: Nowy rokład od 16 maja 12.05.10, 10:31
                    PLK czyli PKP Polskie Linie Kolejowe zarządza torami po ktorych
                    jeżdżą pociągi, i jest władne ingerować w rozkłady jazdy jeśli
                    danego pociągu niedasie zmieścić na remontowanej linii, a jak
                    pokazała ostatnia akcja wymierzona w pociągi InterRegio Przewozów
                    Regionalnych psujące rynek poprzez odbieranie pasażerów z
                    paskarsko drogich pociągów PKP Przewozy InterCity (w skrócie PKP
                    PIC) - także i bez takiego powodu... :-(
            • mike56 Re: Nowy rokład od 16 maja 11.05.10, 21:46

benieck napisał: harp napisał: rozkład znacznie gorszy od
              poprzedniego. Jak widać KM i ZTM ciągle mają w nosie pasażerów.
              ---
              to fakt - mniej kursów SKM, szczególnie z Piasków w weekendy; to
              prawda, że w soboty i niedziele było z tej stacji mało pasażerów,
              ale intensywność ich kursów była na tyle nikła, że dalsze
              ograniczenia są żenujące; nie chce mi się uzasadniać, że zmiana
              godzin odjazdów z Piasków jest niedobra, bo być może innym to
              pasuje - mnie nie;
              /do wiadomości podsłuchujących sieć/
              • jaceeek Re: Nowy rokład od 16 maja 11.05.10, 23:45
                Sam się dopominałem o lepsze zgranie autobusu z pociągiem, aby nie
                trzeba było czekać na stacji. I się doprosiłem. Będę musiał biegać,
                bo np. autobus na al. Legionów jest o 7.14, pociąg odjeżdża o 7.16 -
                jeśli autobus przyjedzie punktualnie, ja zdążę, ale nie wiem, co na
                to starsze osoby i panie w szpilkach. Jak teraz patrzę na rozkład,
                to jest tak dokładnie z każdym pociągiem. Jeśli ktoś w ogóle brał
                moją prośbę pod uwagę przy układaniu rozkładu, to chyba patrzył na
                stary rozkład 731, kiedy autobusy odjeżdżały z pętli 2 minuty
                wcześniej.
                Chyba przyszła pora napompować koła w rowerze.
                • fiona38 Re: Nowy rokład od 16 maja 12.05.10, 10:22
                  Tak, niby ZTM obsługuje i 731, i SKM, ale nikt nie pomyślał o tym
                  żeby to zgrać. No, chyba, że ktoś stwierdził, że 2 minuty (wg
                  rozkładu) to szmat czasu... Wg nowego rozkładu 731 po 8-mej
                  przyjechał tylko RAZ o czasie, także nie mam złudzeń, że ten przed
                  8 jest bardziej punktualny.
                  Chcę złożyć gratulacje ZTM, za zlikwidowanie SKM o 8:20 ze stacji
                  Piaski- z bardziej genialnym pomysłem jeszcze się nie spotkałam. Po
                  co komu zabierać z tej stacji te 30-40 osób oraz dopchanych do
                  pełnego składu ludzi ze stacji Legionowo. Chociaż Ci przynajmniej
                  pojadą KM jadącymi z... Mławy. Gratuluję!
                  • benieck Re: Nowy rokład od 16 maja 12.05.10, 11:09
                    Nowy rozkład nie jest złośliwością ZTM ani KM bo to nie oni zatwierdzają rozkład
                    jazdy. Remont dworca Gdańskiego prowadzi PLK, wiaduktu na Andersa ZMiD a Trasy
                    Toruńskiej GDDiK i to na ich polecenie są ograniczenia w kursowaniu pociągów.
                    Jeśli chodzi o koordynację autobusów z pociągami to nie jest takie proste
                    ponieważ SKM nie da się przesunąć od, tak natomiast 731 jest w układzie
                    koordynacyjnym z 723, 731 i 801. O koordynacji można myśleć tylko w przypadku
                    lokalnej dowozówki na krótkiej trasie.
                    • ilegionowo Re: Nowy rokład od 16 maja 12.05.10, 11:40
                      Czy rower w SKM i KM wozimy gratis tak jak w autobusach, tramwajach i metrze czy
                      może trzeba płacić?
                      • benieck Re: Nowy rokład od 16 maja 12.05.10, 13:13
                        ilegionowo napisał:

> Czy rower w SKM i KM wozimy gratis tak jak w autobusach, tramwajach i metrze cz
                        > y
                        > może trzeba płacić?

W SKM zawsze gratis w KM w sezonie od 1 maja do 3 października.

Bilety KM honorowane w S-9

Pasażerów, jeżdżących w kierunku Legionowa i Nasielska czekają - od 16 maja do
                        24 czerwca - utrudnienia związane z modernizacją trasy kolejowej nr 9. Podczas
                        remontu w wybranych kursach pociągów SKM będą honorowane bilety KM.

Na podstawie biletów KM będzie można jeździć w pociągach linii S-9 na odcinku
                        Legionowo - Warszawa Gdańska w następujących kursach: odjazdy - godz. 13.16 z
                        W-wy Gdańskiej oraz 17.07 i 20.36 z Legionowa. Takie rozwiązanie umożliwi
                        pasażerom dogodne przesiadki do szynobusów KM, kursujących z i do Sierpca przez
                        Nasielsk oraz autobusu Kolejowej Komunikacji Autobusowej do Nasielska.

Podczas prac modernizacyjnych przepustowość trasy będzie ograniczona, dlatego w
                        rozkładzie jazdy pomiędzy kursującymi pociągami (zarówno S-9, jak i Kolei
                        Mazowieckich) będą większe odstępy czasowe.

Wpływ na częstotliwość kursowania pociągów na trasie do Legionowa będą miały
                        także inwestycje realizowane w Warszawie – przebudowa dworca Warszawa Gdańska i
                        budowa wiaduktów ul. Andersa oraz przebudowa Trasy Toruńskiej nad linią (z tego
                        powodu w obrębie stacji Warszawa Praga czasowo wyłączony zostanie jeden tor).

Częstotliwość ograniczą także prace prowadzone pomiędzy Legionowem a
                        Nasielskiem, gdzie - na kilku odcinkach - ruch w obu kierunkach będzie odbywał
                        się tylko po jednym torze.

Obowiązujący od 16 maja rozkład jazdy pociągów na trasie nr 9 (obejmujący także
                        kursy linii S-9) dostępny jest na stronie internetowej Kolei Mazowieckich.

www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=207&c=100&l=1
                        • ilegionowo Re: Nowy rokład od 16 maja 12.05.10, 22:30
                          benieck napisał:

> W SKM zawsze gratis w KM w sezonie od 1 maja do 3 października.

Dzięki za info

pzdr
                          --------------------

westie
                        • tomjani Re: Nowy rokład od 16 maja 12.05.10, 23:23
                          W KM też można wozić rower za darmo przez okrągły rok, o ile
                          podróżuje się na podstawie biletu ZTM, na obszarze na którym jest on
                          ważny.
                          • brunno34 Re: Nowy rokład od 16 maja 13.05.10, 11:44
                            Roboty mają potrwać miesiąc:
                            www.legionowo.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=2184
                            Mam nadzieję że wreszcie skróci sie czas dojazdu do 15-16 minut
                            chociaż. Niedawno choć pociag się wlókł, pokonał trasę z gdańskiej
                            do legionowa w 19 minut, więc możliwości skrócenia są
                            niekwestionowane. Pozdrawiam
                            • madziulec Re: Nowy rokład od 16 maja 16.05.10, 21:43

www.tvnwarszawa.pl/-1,1656572,0,,spoznione_o_kilka_miesiecy_pociagi_wracaja_do_wieliszewa,wiadomosc.html
                              • tomjani Re: Nowy rokład od 16 maja 18.05.10, 00:37
                                Dziś z ciekawości przejechałem się kibelkiem linii S9 do
                                końca trasy i z powrotem. Świeżo wyremonrtowaną trasę znów
                                rozbabrali
                                zdejmując pęta z prundem na wysokości p.o.
                                Toruńka, gdzie fachowcy rozkuwają postgierkowskie estakady
                                Trasy Toruńskiej które już zaczęły się samoistnie walić: pewnie
                                niemało cementu z budowy poszło swego czasu na budowę garażu dla
                                niejednej szychy :-( W wyniku powyższego mamy jednotor od
                                południowej głowicy Pragi po posterunek odgałęźny nieopodal miejsca
                                gdzie do niedawna strasyły szkielety tuneli z których nigdy nie
                                zrobiono użytku. W samym Wieliszewie - dany tor wyjazdowy w kierunku
                                Zegrza, od dawna nieczynny - został zastawiony wagonami
                                mieszkalnymi, a tor dodatkowy (mijanka dla pociągów towarowych) -
                                maszynami torowymi. Niestety nie potwierdziły się moje nadzieje że
                                może Zegrze będą remontować :-(
                                • kwiatek_polski Re: Nowy rokład od 16 maja 18.05.10, 11:15
                                  no cóż, ograniczyli ilość pociągów, staram się zrozumieć,
                                  Przedstawiciel Kolei mówił, że w zamian za to pociągi i SKM będą
                                  miały priorytet przed expresami i takie tam...
                                  wczoraj pociąg z Powiśla, teoretycznie 15.49 - spóźniony tylko 10
                                  minut, dziś rano SKM 07.44 z Legionowa jechała do W-wy Gdańskiej ok.
                                  50 minut...jak to rozumieć? chyba chcą z powrotem wyrzucić ludzi do
                                  samochodów i autobusów...
                                  • amelka1341 Re: Nowy rokład od 16 maja 18.05.10, 12:07
                                    Dzisiaj to chyba tak od rana - ja jechałam tym na Zachodnią.
                                    Przyjechał nawet o czasie na Przystanek - ale przed przejazdem na
                                    Parkowej przepuszczał dwa ekspresy... Potem jechał już prawie OK,
                                    ale za to przyjechał pojedynczy skład... Więc ciasno było strasznie,
                                    duszno.. brrr...
                                    • harp Re: Nowy rokład od 16 maja 18.05.10, 14:48
                                      7.59 przyjechał dziś na Gdańskim z ok. 20 minutowym opóźnieniem. Z tego co wiem
                                      poprzedni pociąg skm w ogóle nie przyjechał, tak więc był bardzo duży tłok,
                                      ponadto nie wiedzieć czemu te pociągi są mocno ogrzewane (a przecież jest wiosna?!!)
                                      Jak widać ciągnące się remonty są doskonałym wytłumaczeniem obecnej sytuacji.
                                      Chciałbym przypomnieć, iż w wakacje miną trzy lata od momentu modernizacji tego
                                      odcinka trasy E-65.
                                      Last but not least, jak przypuszczam ten pociąg o 7.20 uległ awarii. Biorąc pod
                                      uwagę, w jakim stanie są te pociągi coraz ciekawiej zapowiada się najbliższa
                                      zima pasażera :-)
                                      • jaceeek Re: Nowy rokład od 16 maja 18.05.10, 22:10
                                        Tak czytam to, co piszecie i cieszę się, że dzisiaj zaspałem do pracy
                                        i musiałem jechać autobusem :D chyba jest efekt, który miasto chciało
                                        osiągnąć. Na Modlińskiej pusto, autobus śmigał jak rakieta, a
                                        pasażerowie ściśnięci w pociągach, święcie przekonani, że przynajmniej
                                        nie stoją w korku. Wyjątkowo dzisiaj nie byłem jednym z nich ;-)
                                        • metron1 Re: Nowy rokład od 16 maja 18.05.10, 23:04
                                          Stare pociągi się psują to jeszcze rozumiem, nie rozumiem tylko jednego,
                                          notorycznie psują się też nowe urządzenia sterowania ruchem i sygnalizacji
                                          Kilkanascie razy pociągi opóźniały się i to znacznie bo albo nie można było
                                          przełożyć NOWEGO rozjazdu, albo nie działała poprawnie sygnalizacja i pociąg
                                          wlókł się z predkosćią 15 km/h
                                        • benieck Re: Nowy rokład od 16 maja 19.05.10, 01:20
                                          jaceeek napisał:

> Tak czytam to, co piszecie i cieszę się, że dzisiaj zaspałem do pracy
                                          > i musiałem jechać autobusem :D chyba jest efekt, który miasto chciało
                                          > osiągnąć. Na Modlińskiej pusto, autobus śmigał jak rakieta, a
                                          > pasażerowie ściśnięci w pociągach, święcie przekonani, że przynajmniej
                                          > nie stoją w korku. Wyjątkowo dzisiaj nie byłem jednym z nich ;-)

Potwierdzam. Autobusami jeździ się wygodnie i punktualnie. Zapełnienie jednak
                                          nie jest wyraźnie mniejsze. Widać, że niewiele osób przerzuciło się na pociągi.
                                          • telemann Re: Nowy rokład od 16 maja 19.05.10, 07:10
                                            trudno się dziwić jak pociągów jest mało i są krótkie. Poza tym, nie ma żadnej
                                            akcji marketingowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka