Dodaj do ulubionych

Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej.

13.06.10, 11:10
Na stronie urzędu miasta pojawiała się informacja "Obywatele za Komorowskim".
Dowiadujemy się że starosta powiatu, prezydent Legionowa oraz "znani i
lubiani" utworzyli komitet popierający Bronisława Komorowskiego. Nie mogę mieć
pretensji o to że popierają jakiegoś kandydata, ponoć mamy wolność słowa,
poglądów i czynów. Natomiast nie mają prawa wykorzystywać oficjalnej strony
miasta, funkcjonującej za pieniądze podatników do prowadzenia kampanii wyborczej!

www.legionowo.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=2229
Obserwuj wątek
    • w.iwo Re: kampania wyborcza 13.06.10, 11:56
      zapraszam wszystkich na forum o wyborach 2010
      Wybory
      prezydenckie 2010
    • plunio7 Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 13.06.10, 15:01
      Można im "coś zrobić?"
    • pleg Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 13.06.10, 15:11
      o widać, że inny kandydat leży autorowi wątku na sercu :)
      • korwin3 Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 13.06.10, 17:22
        Jestem oburzony postępowaniem Prezydenta i Władz Miasta Legionowa. Jeżeli życzą
        sobie popierac jakiegoś kandydata to niech to robią prywatnie, za prywatne
        środki np. na prywatnej stronie internetowej.
        • unoman Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 13.06.10, 17:52
          Stwierdzam , że Pan Prezydent Miasta Legionowa w oficjalnym serwisie
          informacyjnym miasta, nadużył swej pozycji i postąpił skandalicznie. Nie jest
          osobą godną mojego zaufania! Powinien swoje prywatne sympatie polityczne,
          reprezentować prywatnie na swój koszt a nie poprzez Urząd Miasta. To nie Pana
          prywatny folwark, Panie Prezydencie Smogorzewski! A prywatnie Pan Smogorzewski
          to niech sobie nawet partię zwolenników UFO zakłada.
          • cyberwolf A ja jestem ciekaw co będzie gdy Bronek przegra? 14.06.10, 18:26
            Nasi włodarze pokazali (zupełnie niepotrzebnie jako władza samorządowa zamiast osoby prywatne) po czyjej są stronie, co w przypadku gdyby wygrał inny obóz może się odbić czkawką dla nas wszystkich. Niestety obecni kreowany wizerunek pokazuje, że całe miasto jest za Komorowskim ale czy tak jest faktycznie? To ryzykowny krok, przed wyborami samorządowymi.
            Ciekawie co będzie, gdyby PO nie wygrało obecnych wyborów (co po wczorajszej debacie nie jest takie pewne - Bronek nie dorasta do pięt naszemu Romanowi pod kątem możliwości wypowiedzi) lub gorzej w przyszłym roku nie wygrają wyborów do sejmu. Zupełnie niepotrzebnie nasze miasto otrzymało łątkę - obóz PO. W naszym mieście jest około 50 tys mieszkańców i wątpię aby wszyscy byli zwolennikami PO. Nikt od naszego miasta nie wymagał deklaracji wsparcia dla partii politycznej, zachowanie naszych włodarzy (miasta i powiatu) są wysoce naganne, pokazuje przedkładanie interesu prywatnego nad interes publiczny.
            Teraz taką łatkę ma miasto Kielce - łatkę obozu PIS, obecnie odbija się im ta łatka czkawką, ciekawe jak będzie z nami.
      • hubert_sikorski Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 13.06.10, 21:08
        W tych wyborach nie mam swojego kandydata, więc nie głosuję.
        • hurapesymista Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 14.06.10, 19:52
          To idź i oddaj pustą kartkę. Albo jeszcze lepiej - skreśl eby Ci nigkt nie dopisał krzyżyka. Ja tak zrobiłem w ostatnich wyborach. Najmniej rozsądną strategią jest "się obrazić" i nic nie robić. Ludzie w wielu miejscach na świecie zabijają się, żeby móc sobie pójść i zagłosować na kogo im się podoba. Jak politycy zobaczą, że głosw nieważnych jest znacząca ilość, to może się opamiętają.
          • hubert_sikorski Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 14.06.10, 22:30
            Powiedzmy sobie szczerze, demokracja to rządy mniejszości bez poszanowania praw
            większości, dlatego nie liczmy na to że politycy się opamiętają.

Najchętniej to wrzuciłbym podartą kartę do głosowania ale szkoda zachodu. Media
            podają frekwencje na podstawie oddanych kart do głosowania.
        • korwin3 Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 14.06.10, 22:53
          Wczoraj napisałem list do Prezydenta Legionowa w którym wyraziłem mój pogląd na
          temat wspaniałego popisu włodarzy naszego (a może raczej już "ich") miasta i
          powiatu. Niestety ich bezczelnośc i obłuda jest tak wielka ,że ani nie
          otrzymałem odpowiedzi ani tez nie usunięto tekstu.
          • polokokt Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 14.06.10, 22:58
            nic se nie martw, usuną po wyborach
        • ilegionowo Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 17.06.10, 01:14
          Tłumaczenie że w tych wyborach nie głosujesz bo nie masz swojego kandydata jest wręcz prymitywne.
          Jak trzeba wziąć zasiłek to pierwszy/a zapewne rękę wyciągniesz a jak trzeba wypełnić swój obowiązek i zagłosować to nie głosujesz. Wybór kandydatów w pierwszej turze jest duży i każdy znajdzie coś dla siebie
    • frania551 smogorzewski przesadzil!!!! 14.06.10, 20:06
      smogorzewski przesadzil,swoje polityczne poglady moze sobie zamieszczac na swojej prywatnej stronie
      jesli takowa posiada.mnie nie interesuje kogo on popiera.niedawno w GW prawie zostala
      ukamienowana nauczycielka,ktora okleila swoj samochod plakatem anty-komorowskim.zarzuty byly
      takie ze jako pracownik samorzadowy nie powinna sie obnosic ze swoimi pogladami politycznymi.wiec
      panie smogorzewski niech pan usunie ten artykul.
      • jangrabiec.pl Re: smogorzewski przesadzil!!!! 14.06.10, 21:27
        1. Nie przesadzajmy z tym wstrętem do poglądów politycznych. Jeśli będziemy reagowali oburzeniem na to, że ktoś ma poglądy polityczne to przy następnych wyborach będziemy mieć frekwencję poniżej 30%. Warto mieć poglądy - polityczne też. I warto je wypowiadać. To jedno z istotnych znamion społeczeństwa obywatelskiego i fundament demokracji.
        2. Portal miasta podobnie jak powiatu i innych gmin zamieszcza od dawna nieodpłatnie informacje dotyczące tego co się dzieje w mieście. Zamieszczenie tej informacji nie powoduje realnych kosztów dla budżetu.
        3. Wszyscy kandydaci mogą korzystać z tego typu form przekazu. Nie wyobrażam sobie żeby prezydent odmówił zamieszczenia informacji np. o spotkaniu z innym kandydatem.
        4. Instytucji publicznych nie da się zupełnie oddzielić od kampanii. Np. z plakatów rozwieszanych na moim osiedlu wynika, że Miejski Ośrodek Kultury zorganizował w Ratuszu pokaz filmu Ewy Stankiewicz "Solidarni 2010" czyli głównego materiału propagandowego sztabu wyborczego jednego z kandydatów na prezydenta. Nie specjalnie mi się to podoba ale ze względu na wolność słowa uważam, że nie powinno się ograniczać możliwości ekspresji poglądów.
        • frania551 Re: smogorzewski przesadzil!!!! 14.06.10, 21:59
          i jak mniemam pracujesz w ratuszu ze tak tlumaczysz zapedy polityczne pana prezydenta...
          • kwitkows Re: smogorzewski przesadzil!!!! 14.06.10, 22:42
            frania551 napisała:
            > i jak mniemam pracujesz w ratuszu ze tak tlumaczysz zapedy
            > polityczne pana prezydenta...
            Gratuluję przenikliwego wzroku, piękna dedukcja, strzał prawie celny ;-))))))))))))
          • ilegionowo Re: smogorzewski przesadzil!!!! 17.06.10, 01:17
            To już trzeba być totalnym imbecylem by takie bzdury wypisywać. Tacy
            ludzie jak ty to powinni płacić specjalny podatek od głupoty.

I jak ty chcesz z tak niskim poziomem wiedzy wypowiadać się na poważne
            tematy!!!!
            • ilegionowo Re: smogorzewski przesadzil!!!! 17.06.10, 11:08
              ilegionowo napisał:

> To już trzeba być totalnym imbecylem by takie bzdury wypisywać.
              Tacy
              > ludzie jak ty to powinni płacić specjalny podatek od głupoty.
              >
              > I jak ty chcesz z tak niskim poziomem wiedzy wypowiadać się na
              poważne
              > tematy!!!!

To był mój komentarz do posta osoby która jako pierwsza odpisała Panu
              Staroście, komentując że musi być chyba pracownikiem ratusza.

Niestety nie ma możliwości edycji postów to musiałem napisać kolejny
              wyjaśniający
              • frania551 Re: smogorzewski przesadzil!!!! 17.06.10, 11:39

> ilegionowo napisał:
                >
                > > To już trzeba być totalnym imbecylem by takie bzdury wypisywać.
                > Tacy
                > > ludzie jak ty to powinni płacić specjalny podatek od głupoty.
                > >
                > > I jak ty chcesz z tak niskim poziomem wiedzy wypowiadać się na
                > poważne
                > > tematy!!!!
                >
                >
                >
                > To był mój komentarz do posta osoby która jako pierwsza odpisała Panu
                > Staroście, komentując że musi być chyba pracownikiem ratusza.

swietnie, ze uwazasz mnie za imbecyla.pan starosta nie podpisal sie pod swoim
                wywodem.A po przyjetych tu nickach nie mam zamiaru domyslac sie kto jest kim.
                Czy uwazasz ze ja nazywam sie frania???????
            • kufaja123 Re: smogorzewski przesadzil!!!! 17.06.10, 12:50
              Komentowany przez Ciebie post jest bez sensu, ale z zupełnie innego
              niż podawany przez Ciebie powodu (powodem jest stosowanie
              insynuacji, a nie nieskojarzenie nicka z postacią pana Grabca). Brak
              elementarnej logiki czyni Twój post jeszcze mniej sensownym (nie
              wspomnę już o urągającej wszelkim standardom formie wypowiedzi).
              Jeśli postulowany przez Ciebie podatek wszedłby w życie, powinieneś
              go płacić.
        • frania551 Re: smogorzewski przesadzil!!!! 14.06.10, 22:13
          jangrabiec.pl napisał:

> 1. Nie przesadzajmy z tym wstrętem do poglądów politycznych. Jeśli będziemy rea
          > gowali oburzeniem na to, że ktoś ma poglądy polityczne to przy następnych wybor
          > ach będziemy mieć frekwencję poniżej 30%. Warto mieć poglądy - polityczne też.
          > I warto je wypowiadać. To jedno z istotnych znamion społeczeństwa obywatelskieg
          > o i fundament demokracji.

Oczywiscie kazdy ma prawo do swoich pogladowpolitycznych ale pan smogorzewski nid powinien
          wykorzystywac swojego stanowiska do ich propagowania!!!
          > 2. Portal miasta podobnie jak powiatu i innych gmin zamieszcza od dawna nieodpł
          > atnie informacje dotyczące tego co się dzieje w mieście. Zamieszczenie tej info
          > rmacji nie powoduje realnych kosztów dla budżetu.

To jest portal miasta legionowo i prosze nie zamieszczac na nim informacji ze jakis tam komitet
          poparcia zebral sie w MIESCIE JABLONNA!
          > 3. Wszyscy kandydaci mogą korzystać z tego typu form przekazu. Nie wyobrażam so
          > bie żeby prezydent odmówił zamieszczenia informacji np. o spotkaniu z innym kan
          > dydatem.

Wiec tam byl rowniez obywatel komorowski?
          > 4. Instytucji publicznych nie da się zupełnie oddzielić od kampanii. Np. z plak
          > atów rozwieszanych na moim osiedlu wynika, że Miejski Ośrodek Kultury zorganizo
          > wał w Ratuszu pokaz filmu Ewy Stankiewicz "Solidarni 2010" czyli głównego mater
          > iału propagandowego sztabu wyborczego jednego z kandydatów na prezydenta. Nie s
          > pecjalnie mi się to podoba ale ze względu na wolność słowa uważam, że nie powin
          > no się ograniczać możliwości ekspresji poglądów.

I jak sie maja plakaty rozwieszane na osiedlu do oficjalnej informacji zamieszczonej na stronie
          miasta,podkreslam,a nie pana smogorzewskiego o jego poparciu politycznym????

• 3goust Re: smogorzewski przesadzil!!!! 14.06.10, 22:24
            ;> Ale cięta,

1)Mi nie przeszkadza, pokazałem paru osobą to, i też powiedzieli, informacja o
            zebraniu w jakimś celu władzy powiatu i miasta w raz z elitą sportowo-
            kulturalną. Czemu by nie? Jest to wydarzenie?
            • polokokt Re: smogorzewski przesadzil!!!! 14.06.10, 22:50
              nie pozostaje nic innego jak skrzyknąć się z sąsiadem przy okazji meczu, napisać
              se list, podpisać i wysłać do Pana Jana i Pana Romana celem zamieszczenia arcy
              ważnej informacji na stronie Powiatu i UM. I tym oto spoosobem zyskaliśmy
              darmową tablicę ogłoszeń o praktycznie każdym wydarzeniu sąsiedzkim.

Panie Janie. żenua :(

Osobiscie nie ufam osobom, które na spotkaniu z mieszkańcami mówią jedno a potem
              robią drugie. Czyzby: jakie osoby popierające taki sam kandydat?
          • w.iwo Re: stanowcza prośba 14.06.10, 22:54
            wszystkie
            informacje
            na temat wyborów prezydenckich w naszym mieście są udostępnione na tej
            stronie
            - znajdziecie tam adresy lokali wyborczych i stosowne
            rozporządzenia

wiem że czas jest gorący, ale proszę o zachowanie kultury i brak krzyków - na
            dyskusje oraz zacietrzewienia polityczne
            zapraszam
            na forum o wyborach 2010

• polokokt Re: stanowcza prośba 14.06.10, 22:57
              jak rozumiem, zaproszenie na forum o wyborach jest dla Pana Jana i Pana Romana,
              aby nie wykorzystywali stron miejskich? :)
              • jangrabiec.pl Re: stanowcza prośba 15.06.10, 23:35
                1.
                „Panie Grabiec!
                Swoje poglądy to sobie możesz Pan miec ale w domu. Ale jesteś Pan wybrany ze społecznego mandatu i otrzymujesz za to niezłą pensję z naszych podatków i masz za to dbac o powiat a nie robic politykierską rewię. Prywatnie możesz miec Pan poglądy jakie sobie chcesz ale jako urzędnik żadnych.”

Drogi Panie „korwin3”
                Jako urzędnik nie ujawniam swoich poglądów politycznych. Jako lokalny polityk wybierany w politycznych wyborach mam do tego pełne prawo. Podobnie jak minister, poseł, radny sejmiku. Dbam przy tym by wyrażanie tych poglądów nie godziło w interesy społeczności którą reprezentuję - jestem w stanie to udowodnić w dłuższym wywodzie...

2.
                Strona www.legionowo.pl nie jest informatorem urzędu ale portalem regionalnym (miejskim). Funkcję informatora urzędu miasta pełni strona www.bip.legionowo.pl. Publikowanie informacji wyborczych, a nawet prowadzenie kampanii wyborczej w portalu miejskim, nawet jeśli jego właścicielem jest gmina nie narusza ordynacji wyborczej. Bowiem „Zabrania się prowadzenia kampanii wyborczej na terenie urzędów administracji rządowej i administracji samorządu terytorialnego” O ile przy pewnej dozie wyobraźni można by uznać oficjalną stronę urzędu: www.bip.legionowo.pl za "teren urzędu", o tyle nie jest nią portal miejski nawet jeśli jest prowadzony przez pracowników gminy. Nawet fizycznie serwery z treścią stron znajdują się poza urzędem. Powiat np. prowadzi kilka serwisów informacyjnych np.: jezioro.zegrzynskie.pl czy mazowiacup.pl i trudno by z definicji były objęte zakazem o którym mowa w ordynacji.

3.
                Projekcja filmu „Solidarni 2010” miała miejsce z pewnością „na terenie urzędu administracji samorządu terytorialnego” – w sali widowiskowej miejskiego ratusza. Gdzie jednak powinna się odbyć? Nie sądzę przy tym, by doszło do naruszenia ordynacji, bo projekcja odbyła się poza godzinami pracy urzędu i w pomieszczeniach nie związanych bezpośrednio z pracą urzędu. Przepisy prawa należy czytać w kontekście innych przepisów. Wyrywając jedno sformułowanie z kontekstu wypaczamy sens prawa. Należałoby wówczas uznać że konferencje prasowe na których padają pytania dotyczące kampanii odbywające się na terenie budynków ministerialnych, kancelarii prezydenta i premiera czy sejmu, naruszają ordynację…
                • korwin3 Re: stanowcza prośba 16.06.10, 01:39
                  Panie Grabiec!
                  Zakałapuckaleś się Pan już zupełnie w tym swoim zakłamaniu. Przecież
                  napisaliście ,że w spotkaniu wzięli udział PREZYDENT SMOGORZEWSKI i
                  STAROSTA GRABIEC a nie PAN SMOGORZEWSKI i PAN GRABIEC. Agitowaliście na
                  całrgo! Wstyd. Kiedy ustapicie z urzędów?
                  • jangrabiec.pl Re: stanowcza prośba 16.06.10, 06:38
                    korwin3 napisał:

> Panie Grabiec!
                    > Zakałapuckaleś się Pan już zupełnie w tym swoim zakłamaniu. Przecież > napisaliście ,że w spotkaniu wzięli udział PREZYDENT SMOGORZEWSKI i
                    > STAROSTA GRABIEC a nie PAN SMOGORZEWSKI i PAN GRABIEC. Agitowaliście na całrgo! Wstyd. Kiedy ustapicie z urzędów?

Szanowny Panie korwin3
                    1. W takim razie jeszcze raz, (chociaż mam wrażenie, że powtarzanie argumentów jest nieco nużące dla obserwujących rozmowę):
                    "PREZYDENT SMOGORZEWSKI i STAROSTA GRABIEC" piastują swoje funkcje, bo zostali wybrani jako lokalni politycy w politycznych, demokratycznych wyborach. I jako prezydent i starosta w tym sensie właśnie mogą wyrażać poglądy polityczne.
                    Sytuacja, w której prezydent i starosta występują jako urzędnicy jest łatwa do określenia - dotyczy wydawania decyzji administracyjnych - opatrujemy bowiem wtedy swoje wypowiedzi pieczęcią z godłem państwa.
                    Osobiście uważam że lokalni politycy powinni, w dobrze rozumianym interesie lokalnym, trzymać zdrowy dystans od polityki partyjnej. Wybory prezydenckie to jednak czas szczególny, ogólnonarodowa debata, w której wyłaniana jest Głowa Państwa.
                    Poza tym moje poglądy co do kandydatów na prezydenta wynikają w dużej mierze z oceny skutków ich wcześniejszych posunięć dla działalności samorządu, trudno więc uznać, że to jedynie moje prywatne poglądy.

2.
                    Użwanie formuły "Panie Grabiec!" uchodzącej w języku polskim za nieco obraźliwą, świadczy o dużym zdenerwowaniu. Sądzę że łatwiej będzie zrozumieć argumenty, gdy fala emocji nieco opadnie ;)

pozdrawiam
                    • korwin3 Re: stanowcza prośba 18.06.10, 00:30
                      Dlaczego Pana zdaniem forma "Panie Grabiec!" jest nieco obraźliwa? Jak
                      więc należy mówic? Panie Grabcze? Panie Grabcu? Wasza Staroscińska
                      Wysokośc?
                  • pleg Re: stanowcza prośba 16.06.10, 08:30
                    a może powinni się ubrać w worki po zbożu i do Częstochowy?
                    • korwin3 Re: stanowcza prośba 18.06.10, 00:35
                      A co uwiera Ci słoma w butach?
        • korwin3 Re: smogorzewski przesadzil!!!! 14.06.10, 23:38
          Panie Grabiec!
          Swoje poglądy to sobie możesz Pan miec ale w domu. Ale jesteś Pan wybrany ze
          społecznego mandatu i otrzymujesz za to niezłą pensję z naszych podatków i masz
          za to dbac o powiat a nie robic politykierską rewię. Prywatnie możesz miec Pan
          poglądy jakie sobie chcesz ale jako urzędnik żadnych. Widzisz Pan do czego
          prowadzisz! Tylko powodujecie niesnaski. Lepiej zrobicie jak usuniecie ten
          tekst. Jeżeli macie choc troche politycznej uczciwości.
        • belfer_ok Re: smogorzewski przesadzil!!!! 15.06.10, 00:34
          > 1. Nie przesadzajmy z tym wstrętem do poglądów politycznych.
          Nikt nie podchodzi ze wstrętem do takich czy innych poglądów - tutaj
          wyrażono zaniepokojenie dot. sposobu ich wyrażenia...

> 3. Wszyscy kandydaci mogą korzystać z tego typu form przekazu. Nie
          wyobrażam so
          > bie żeby prezydent odmówił zamieszczenia informacji np. o
          spotkaniu z innym kan
          > dydatem.
          Proszę zobie zobaczyć najpierw wpis na stronie
          legionowo.pomagam.pl (duży link z pierwszej strony). Autor
          dokładnie pokazał, że to co robicie jest zakazane.

> 4. Instytucji publicznych nie da się zupełnie oddzielić od
          kampanii. Np. z plak
          > atów rozwieszanych na moim osiedlu wynika, że Miejski Ośrodek
          Kultury zorganizo
          > wał w Ratuszu pokaz filmu Ewy Stankiewicz "Solidarni 2010" czyli
          głównego mater
          > iału propagandowego sztabu wyborczego jednego z kandydatów na
          prezydenta. Nie s
          > pecjalnie mi się to podoba ale ze względu na wolność słowa uważam,
          że nie powin
          > no się ograniczać możliwości ekspresji poglądów.
          MOK to nie urząd - zanim zacznie się pan bardziej pogrążać radzę
          przeczytać stronę, wskazaną powyżej.
          • tp2009 Re: smogorzewski przesadzil!!!! 15.06.10, 18:17

> MOK to nie urząd - zanim zacznie się pan bardziej pogrążać radzę
            > przeczytać stronę, wskazaną powyżej.

MOK jest jednostką organizacyjną gminy, podlega więc właśnie URZĘDOWI :)
            • pleg Re: smogorzewski przesadzil!!!! 15.06.10, 20:33
              > MOK jest jednostką organizacyjną gminy, podlega więc właśnie URZĘDOWI :)

i jeszcze go w prawie 100 procentach finansuje
              • guayazyl1 dla higieny wyborczej 16.06.10, 11:53
                powstanie komitetu obywatelskiego dla poparcia jednego z kandydatów
                to sprawa ważna i powinna być ona odnotowana w świadomości
                mieszkańców. czy na internetowej stronie miasta? przejrzałem
                miejskich stron kilka i niczego takiego nie znalazłem. chciałbym
                żeby serwis miejski wolny był od polityki i politycznych deklaracji.
                to bardzo zniechęca do odwiedzania takich stron.

zwróciło moją uwagę coś innego w tej wiadomości. otóż zacnych
                sygnatariuszy komitetu jest piętnastu. tytuł natomiast
                brzmi "obywatele za Komorowskim" i jak dla mnie jest mocno
                sugerujący. stwarza się wrażenie, że mieszkańcy Legionowa już
                dokonali wyboru i są za jednym tylko kandydatem, wymienionym w
                notatce z nazwiska.

może jestem przewrażliwiony ale dla higieny wyborczej lepiej
                wystrzegać sie takich chwytów.
                • polokokt Re: dla higieny wyborczej 16.06.10, 12:40
                  na tytul zwrocilem uwage juz wczesniej. Taki tytul na portalu miejskim, jest
                  mocno sugerujacy.
                  Druga sprawa dla mnie wazna to poslugiwanie sie swoimi tytulami. Nawet na
                  stronie Pana Komorowskiego nie widze na liscie osob popierajacych, aby osoby
                  poslugiwaly sie takimi tytulami (kilka stron miejskich tez przejzalem i sa tam
                  tematy wazne dla lokalnej spolecznosci (komunikacja, sluzba zdrowia,koncerty...
                  a nie spotkania polityczna...)). Co najwyzej w komentarzu jest napisane
                  "polityk", "samorzadowiec"...

Reasumujac, moze i prawnie nie jest to zabronione, ale takie uzycie strony
                  miasta przez prezydencta i staroste jest conajmniej niesmaczne. Na szczescie
                  starosta i prezydentem tylko sie bywa. Mam nadzieje ze w wyborach spoleczenstwo
                  dokona wlasciwego wyboru. Zarowno tych prezydenckich jaki pozniej samorzadowych.
                  Pozdrawiam
                • frania551 Re: dla higieny wyborczej 16.06.10, 14:03
                  guayazyl1 napisał:

> powstanie komitetu obywatelskiego dla poparcia jednego z kandydatów
                  > to sprawa ważna i powinna być ona odnotowana w świadomości
                  > mieszkańców. czy na internetowej stronie miasta? przejrzałem
                  > miejskich stron kilka i niczego takiego nie znalazłem. chciałbym
                  > żeby serwis miejski wolny był od polityki i politycznych deklaracji.
                  > to bardzo zniechęca do odwiedzania takich stron.
                  >
                  > zwróciło moją uwagę coś innego w tej wiadomości. otóż zacnych
                  > sygnatariuszy komitetu jest piętnastu. tytuł natomiast
                  > brzmi "obywatele za Komorowskim" i jak dla mnie jest mocno
                  > sugerujący. stwarza się wrażenie, że mieszkańcy Legionowa już
                  > dokonali wyboru i są za jednym tylko kandydatem, wymienionym w
                  > notatce z nazwiska.
                  >
                  > może jestem przewrażliwiony ale dla higieny wyborczej lepiej
                  > wystrzegać sie takich chwytów.
                  Nie jestes przewrazliwiony, dla mnie ten tytul tez jest mocno sugerujacy,
                  nieprzypadkowo artykul zostal tak nazwany
    • uwaga_tramwaj Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 16.06.10, 12:34
      Wikłanie się władz samorządowych w politykę jest smutnym faktem. Robienie tego
      zupełnie jawnie to już wypaczanie idei samorządu na całej linii. Władze lokalne
      powinny skupiać się na sprawach wokół nas - szkoły, przedszkola, drogi,
      inwestycje. Ale do tego, żeby nie dać się "nakłonić" partyjnej górze do
      otwartego poparcia - trzeba mieć kręgosłup... Cóż, wybory samorządowe będą
      okazją do oceny.
    • frania551 A oto odpowiedz ze strony legionowo.pl 17.06.10, 11:53
      Pytanie: (kategoria: Czystość i porządek)
      Panie Prezydencie dlaczego wykorzystuje Pan stronę internetową miasta do
      promowania swojego kandydata w tegorocznych wyborach prezydenckich? Dlaczego
      wykorzystuje Pan w ten sposób pieniądze pochodzące z moich podatków? Nie życzę
      sobie aby w ten sposób informował o swoich godnych pożałowania poglądach
      politycznych i forowania p. Komorowskiego którego poziom jako polityka jest
      żenujący poczynając od jego politycznego chamstwa a kończąc na podstawowych
      lukach w wykształceniu i wiedzy. Zamiast bawienia się w politykierstwo radzę
      lepiej zając się np. ogólnym brudem i ciągle zepsutą windą prowadzącą z tunelu
      pod stacja kolejową na Piaski. Czy Pan widział jak matki muszą tam dżwigac wózki
      z dziecmi? Czy czeka Pan na to ,że jakaś osoba starsza, niepełnosprawna nie
      oskarży miasto o dyskryminację przed Trybunałem w Strasburgu?
      /-/ Wyborca

panie prezydencie, ciekawa jestem co obywatali legionowa obchodzi kogo pan
      popiera w nadchodzacych wyborach?takie informacje moze pan zamieszczac na swojej
      prywatnej stronie jesli takowa posiada!chyba odpowiednie przepisy reguluja
      powsciagliwosc w afiszowaniu sie ze swoimi pogladami politycznymi pracownikom
      samorzadowym,czyz nie??????domagam sie usuniecia artykulu opisujacego panskie
      poparcie polityczne z oficjalnej strony www miasta legionowo!
      /-/ewa

Witam, wiem że wszyscy w Legionowie to "platformersi" ale nie sądze aby było to
      usprawiedliwienie dla wykorzystywania pełnionej funkcji i strony urzędu do
      wyrażania swoich sympatii politycznych! W legionowie mieszka prawie 60 tys. osób
      - osoby dorosłe mają prawo do własnego zdania, a umieszczanie na stronie głównej
      urzędu informacji o komitecie wyborczym Komorowskiego jest naruszeniem praw
      konstytucyjnych obywateli - traktujcie wszystkich równo napiszcie o innych
      kandydatach lub na siłe nie uszczęśliwiajcie swoich mocodawców kosztem mieszkańców!
      /-/ Krzysiek
      (Wyborca, ewa, Krzysiek, 16.06.2010 r.)
      -
      Odpowiedź:
      Szanowni Państwo,
      poprzez stronę internetową informujemy zarówno o miejskich wydarzeniach,
      działalności urzędu jak również o inicjatywach władz miasta i jego mieszkańców.
      W przeciwieństwie do Wyborcy nikogo jednak swoimi wypowiedziami nie obrażamy,
      ani tym bardziej nie oceniamy.

Na portalu miejskim pojawił się artykuł na temat podejmowanych przez prezydenta
      miasta - Romana Smogorzewskiego oraz innych, znanych legionowian, działań. Jeśli
      podobna inicjatywa będzie miała miejsce w naszym mieście lub za sprawą
      mieszkańców Legionowa i zostaniemy o tym poinformowani, zapewniamy, że
      odpowiedni artykuł również pojawi się na miejskiej witrynie internetowej,
      niezależnie jakiego kandydata będzie dotyczył. Umieszczenie wiadomości na
      stronie nie generuje żadnych realnych kosztów, dlatego obawy dotyczące
      wykorzystywania wpływów z podatków są niczym nieuzasadnione.

Problem wind w przejściach kolejowych, poruszony przez Wyborcę, jest nam znany i
      za każdym razem, również teraz, gdy otrzymujemy skargi na temat ich wadliwego
      działania zgłaszamy to do Zakładu Linii Kolejowych w Warszawie, zarządcy tych
      dźwigów. Jak się Pan domyśla, z powodu, że nie administrujemy tym przejściem,
      ewentualna skarga do Trybunału w Strasburgu, jak i każdego innego sądu będzie
      odrzucona ze względów formalnych.
      pozdrawiamy
      Referat Marketingu
      Pan prezydent nie mial widocznie czasu zeby osobiscie sie odniesc do tematu
      • korwin3 Re: A oto odpowiedz ze strony legionowo.pl 18.06.10, 00:52
        Jak wynika z lektury forum i miejskiej strony internetowej Pan
        Prezydent i Pan Starosta mają już bardzo wyrobione zdanie na wszystkie
        sprawy w cały wszechświecie. Dyskusja z Nimi nie ma sensu. Lepiej
        zastanowic się nad zmianą tego już zasiedziałego towarzystwa podczas
        wyborów samorządowych? Ja poinformowałem już Pana Prezydenta o zmianie
        moich preferencji wyborczych
    • ewelinam.kuczynska Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 05.07.10, 11:54
      A czy jak ksiądz z danej parafii Legionowskiej ogłasza oficjalnie na mszy swoje
      przekonania na temat polityki, wyborów oraz innych podobnych rzeczy to jest
      dobrze? jestem oburzona tym co słyszałam.
      • hubert_sikorski Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 05.07.10, 13:15
        ewelinam.kuczynska napisała:

> A czy jak ksiądz z danej parafii Legionowskiej ogłasza oficjalnie na mszy swoje
        > przekonania na temat polityki, wyborów oraz innych podobnych rzeczy to jest
        > dobrze? jestem oburzona tym co słyszałam.

Z której parafii i na jaką partię?
        • ania_szwarc Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 05.07.10, 13:32
          jakoś nie trudno się domyślić jakiej partii dotyczy ;)

mnie natomiast wkurzyło wyłożenie w niedzielę rano na skrzynkach pocztowych w
          moim bloku, sterty gazet promującej jednego z kandydatów. "Najdziwniejsze", że
          wydawnictwo to nie podawało ani autorów tekstów ani danych redakcji - nic.
          A teksty i generalnie poziom gazetki był żenujący
        • madziulec Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 05.07.10, 14:36
          Udajemy ze nie wiemy???
          czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,88716,7851511,Kosciol_to_nie_plebania.html
          i
          www.alert24.pl/alert24/1,84880,8012094.html
          Ta tura byla identyczna.
          • hubert_sikorski Re: Miasto uczestniczy w kampanii wyborczej. 05.07.10, 22:22
            Miałaś pretensje że zwykle rozmowy się kończą kiedy ktoś pyta o szczegóły, więc
            nie miej pretensji kiedy ktoś o nie pyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka