Dodaj do ulubionych

Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca.

03.02.11, 16:34
Patrząc na newsa ze strony www.legionowo.pl większość pomyśli, skuteczny ten monitoring więc warty wydanej kasy, a nasi strasznicy to prawie Rambo.
Czemu w takim ciekawym newsie nie podano że "pojmany sprawca" ma zaledwie 8 lat ?:)))
Obserwuj wątek
    • godgod Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 03.02.11, 16:50
      A co za różnica ile mieli lat? Niszczyli i ich złapali. Skrzynce jest obojętne, czy niszczy ją 8, czy 20-olatek.
      Ciekawe, czy rodzice nie szli w zaparte, , bo to' niemożliwe, że to ich dzieci'.
      • cyberwolf Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 03.02.11, 19:19
        Ja tam na co dzień widzę złe parkowanie prawie pod kamerą, pewnie zauważą jak im maszt przewrócą. Czy któregoś strażnika obchodzi, że złe parkowanie uniemożliwia bezpieczny wyjazd lub przejście dzieci do przedszkola. Niestety nie, ale może to dlatego teraz są zajęci roznoszeniem wezwań podatkowych a nie utrzymywaniem porządku.
        To że złapali wandali się chwali ale ten system powinien także pomóc w walce z PSIĄ kupą! Niech na siebie zarobi.
        • 3goust Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 03.02.11, 20:05
          mnie ciekawi czy młody będzie skazany na prace społeczne do np: przekopywania rowu. I nie mówcie że ma 8 lat, ale pary sporo bo przewrócił skrzynkę. Ja przyznam się nie dał bym chyba rady. Ale to dzisiejsza chemia i te sterydy w neskłiku
        • swirek2001 Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 03.02.11, 21:12
          Nasi legionowscy strażnicy po prostu są za dobrzy na pilnowanie parkowania, oni są stworzeni do wielkich rzeczy :) Pod targiem w sobotę też ludzie parkują na ulicy pod samą kamerą. Nie raz sam dzwoniłem w tej sprawie ale w odpowiedzi słyszę że oni nic nie widzą.
          • kka69 Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 03.02.11, 22:18
            Ten gangster nie ma 8 lat, tylko 12-13.
            Chodzi do 6 klasy w SP1.
            Myślę , że akcja była bardzo pedagogiczna, w szkole pojawiła się policja , mogło to wpłynąć na zachowanie w przyszłości rówieśników tego złoczyńcy.
            • e-legionowo Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 04.02.11, 00:20
              Widzę, że nie zostałem dobrze zrozumiany. Oczywiście nie ma różnicy czy osoba łamiąca prawo ma 8 czy 28 lat. Także jak dla mnie oczywista oczywistość, że przydatna akcja "uświadamiająca" zarówno rodziców tego dziecka jak i jego rówieśników.
              W dodatku są błędne informacje, bo to była skrzynka na korespondencję pocztową stojąca na rurze wbitej w ziemię, a nie skrzynka od telefonów.
              Bardziej mi chodzi o napompowanie do maksymalnych rozmiarów informacji o skuteczności monitoringu i SM.
              Zaangażowanie przesadnej ilości funkcjonariuszy (monitoring, 2 radiowozy SM i 1 Policji) do złapaniach tych strasznych wandali ;)
              • 3goust Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 04.02.11, 06:42
                e-legionowo napisał:
                > Zaangażowanie przesadnej ilości funkcjonariuszy (monitoring, 2 radiowozy SM i 1
                > Policji) do złapaniach tych strasznych wandali ;)
                Fakt tak dużo funkcjonariuszy było zaangażowane w taką akcje, wystarczył by jeden z psem, psa spuścić i po problemie lub jeden z z karabinem najlepiej jak by zamiast głośników przy kamerach zamontować mały karabin snajperski;) I nie trzeba by było wysyłać szybko załóg, bo przecież denat ....delikwent leżał by i czekał aż ktoś przyjedzie;)
                • e-legionowo Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 05.02.11, 11:51
                  Biorąc pod uwagę niesamowitą liczebność patroli SM wyposażonych w samochód czyli sztuk 2 na jednej zmianie + dodatkowo mobilny komendant, to zaangażowanie 80% dostępnego personelu zmotoryzowanego do sprawy bardzo nieletniego niszczącego skrzynkę na listy to jak dla mnie przesada, lepiej zająć się czymś innym niż przyjmować wezwania do nieprawidłowo prakujących samochodów o przecież trzeba się poużerać z kierowcami.
                  Gratuluję dla zmysłu logistycznego pracownikom SM

Poprzednio akcja z zaklejaniem plakatów wyborczych, także rozdmuchana i okazuje się że ktoś się przeliczył.
                  Gratuluję marktingowi UM wybierania tematów na stronę oficjalną.

I jest powód żeby wykorzystać kolejne 90 k PLN zaplanowane na rozbudowę monitoringu w budżecie na ten rok.
                  • 3goust Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 05.02.11, 17:50
                    a nie jeżdżą wszystkimi czterema?
                  • hurapesymista Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 06.02.11, 10:49
                    To jak mieli go otoczyć ? Jednym radiowozem ?

e-legionowo napisał:

> Biorąc pod uwagę niesamowitą liczebność patroli SM wyposażonych w samochód czyl
                    > i sztuk 2 na jednej zmianie + dodatkowo mobilny komendant, to zaangażowanie 80%
                    • pleg Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 06.02.11, 12:51
                      Próbuję czytać ze zrozumiem, ale mam problem.
                      Jasne że fajnie pośmiać się z pracy SM, ale mam wrażenie, że ktoś przegina.
                      Z tego co zrozumiałem, nie potrzebna była ta interwencja i zupełnie nie potrzebnie koledzy ze szkoły zobaczyli jakie będą konsekwencje niszczenia mienia (nie ważne czy poczty, czy prywatnego).
                      Przecież ci mali wandale sami by po sobie posprzątali i jeszcze przeprosili.
                      Krytykujmy, ale z rozsądkiem
                      • e-legionowo Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 06.02.11, 20:49
                        Ok, chcesz rozsądnej krytyki to odnoś się do tego co napisałem.
                        Fakty:
                        - interwencja potrzebna - tak, ale nie 2 ekipami SM do małolata (nie ważne czy 8 czy 12 letniego) niszczącego skrzynkę na listy ... nawet odważnie zakładając że dziecko może być szybsze od funkcjonariusza SM Legionowo wyposażonego w samochód to i tak było w zasięgu kamery :)) (do hurrapestymisty czyli nie potrzebne otaczanie jednym samochodem ;P)
                        - wizyta w szkole - oczywiście że potrzebna chociażby ze względów edukacyjnych i podejrzewam, że to powinno odnieść największy skutek
                        - konsekwencje względem rodziców - także potrzebne żeby zaczęli wychowywać swoje pociechy.

Wątek został założony, nie żeby tylko krytykować działania SM, ale głównie po to żeby pokazać nie trafność działań marketingowych UM i "przekłamanie" informacji zamieszczanych jako newsy dotyczące monitoringu na oficjalnej stronie miejskiej.

Zniszczona została nie skrzynka telefoniczna a skrzynka na listy Poczty Polskiej. A zniszczenie polegało na jej przewróceniu bo była wkopana w ziemię. Oczywiście fakt wandalizmu zaistniał i nie ma tu żadnych wątpliwości. Może dzięki temu ktoś w PP wpadnie na pomysł betonowania do podłoża swoich skrzynek w których jest przechowywana korespondencja.

Czy poświęcenie środków do wykonania tego zadania było adekwatne do tego co się zdarzyło ?

Czy naprawdę nie ma większych osiągnięć monitoring miejski wybudowany za kwotę ponad 1100 k PLN, które nadawałyby się jako przykłady pozytywnego oddziaływania na stronie UM ?
                        • hurapesymista Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 07.02.11, 10:20
                          Czyli co ? Jak według Ciebie miała wyglądać interwencja ? Jeden strażnik pieszo ? Coś tak się uparł tej drugiej załogi ? Zamiast siedzieć gdzieś w lesie, podjechali sobie te 2 kilometry i złapali szczeniaka. Gdyby ktoś zadzwonił po helikopter i ściągnął antyterrorystów, to rozumiem, ale, że przyjechał drugi radiowóz...na Jowisza !
                          Ludzi to dzisiaj nic nie zadowoli.
                          Co do działań marketingowych, to jakie miasto, takie newsy z działań monitoringu. Na szczęście nie ma u nas pościgów, ucieszek z konwojów więziennych, czy strzelanin, a o czymś muszą napisać. W stanach też większość miasteczek jest spokojna i nudna do obrzydzenia i wiadomością numer jeden bywa zdejmowanie kota z drzewa, czy upadek z dachu jakiegoś farmera.
                          • e-legionowo Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 07.02.11, 11:21
                            Jak mogłaby wyglądać ? Na pewno nie tak jak wyglądała ...
                            jadąc na zgłoszenie mając informacje nt. ubioru sprawców nie mijają ich po drodze, bo nie spodziewali się że mogą to być tak młodzi sprawcy, wtedy nie musieli by się cofać i w ogóle gonić bo małolaci nie byli świadomi, że są w oku Bigbrothera ;)))

Skoro tak spokojne miasto to po co był monitoring za 1100 k PLN? Może dlatego, że były wybory ? Bo wyborów niet i następnych kluczowych inwestycji niet.
                            • hurapesymista Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 07.02.11, 12:19
                              Może dlatego, żeby dalej było spokojne. W końcu najbardziej upierdliwa dla mieszkańców jest przestępczość drobna i wandalizm (czyli niszczenie znaków, malowanie elewacji, czy pijaczki w lasku zaczepiający ludzi). Nic tak nie odstrasza, jak świadmomość, że ktoś cię obserwuje. A i ja wolę, żeby moje dzieci wychodzące ze szkoły nie natknęły się na jakiegoś pijaka, czy dilera.

> Skoro tak spokojne miasto to po co był monitoring za 1100 k PLN? Może dlatego,
                              > że były wybory ? Bo wyborów niet i następnych kluczowych inwestycji niet.
    • e-legionowo Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 07.02.11, 11:26
      i jeszcze jedno patrząc na zdjęcia zamieszczone na www, skoro dwaj przewracają skrzynkę to czemu tylko jeden został zatrzymany ?
      • hurapesymista Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 07.02.11, 12:13
        Masz rację. Gdyby przyjechało mniej strażników, zatrzymali by obu.
        • e-legionowo Re: Dzielni strasznicy i ich niebezpieczna praca. 07.02.11, 16:22
          Przestań się pogrążać trochę logiki.
          Sprawcy w zasięgu kamer monitoringu przynajmniej na odcinku 200m gdzie jest zwarta zabudowa i żadnej uliczki poprzecznej żeby uciec, mimo informacji z monitoringu strasznicy jadąc samochodem mijają sprawców i dopiero po chwili zawracają a do tego łapią tylko jednego z nich.
          Z taka sprawnością działań to ilu straszników potrzeba do złapania 5 pełnoletnich sprawnych wandali niszczących wiatę przystankową ? 20 czy może 30tu ?
    • metron1 Propaganda 07.02.11, 12:49
      To jest zwykła propaganda, dlaczego UM nie pochwali się Straż Miejska walczy z zakapturzonymi gnojami ganiającymi ze spreyami po peronie stacji kolejowej, jak dzielnie strażnicy walczą z debilami którzy w krótkim okresie kilku tygodni wybili 4 razy szybę wstawianą na przystanku Kolejowa w końcu wiata została bez wielkiej szyby , jak walczą z debilami którzy tydzień po postawieniu wiaty na Piaskowej wybili już tam szybę na górze
      Jedynym pozytywnym efektem działalnosci SM w tym rejonie jest pomoc w przejsciu przez ulicę dzieci które idą do szkoły i przedszkola na Jana Pawła, niestety strażnicy ci na miejscu i obsługujący monitoring nie widzą już debili którzy potrafią zaparkować koło szkoły w ....poprzek chodnika
      • 3goust Re: Propaganda 07.02.11, 13:02
        metron1 napisał:
        > zakapturzonymi gnojami ganiającymi ze spreyami po peronie stacji kolejowej,

a czy SM ma pozwolenie na działanie na terenie PKP? Policja działa na zasadzie porozumienia z 2005 roku a SM?

widzą już debili którzy potrafią zaparkować koło szkoły w ....poprzek chodnika
        czy chodnik na którym stają są terenem miejskim czy prywatnym a może teren należy do Szkoły, i właściwą osobą do interwencji jest dyrektorka szkoły?

Bo wiesz to tak łatwo powiedzieć czego nie robią a sprawdziłeś czy mogą? kogo teren, na drogach spółdzielczych możesz jechać bez pasów, bez świateł z prędkością 250 km/h no chyba że twoje auto takie prędkości nie osiągnie ale SM i policja <R> nic ci nie może zrobić;)
        • ralphie Re: Propaganda 07.02.11, 14:58
          3goust napisał:

> na drogach spółdzielczych możesz jechać bez pasów, bez świateł z prędkośc
          > ią 250 km/h no chyba że twoje auto takie prędkości nie osiągnie ale SM i policj
          > a <R> nic ci nie może zrobić;)

A czy ta nowa ustawa nie nadała właśnie uprawnień również na terenach prywatnych?
          • 3goust Re: Propaganda 07.02.11, 15:37
            właśnie nie zupełnie, dodała nowy znak strefa ruchu, i to właśnie tam dopiero obowiązują przepisy, a w drogach wewnętrznych nic nie zmieniło a miałem nadzieje;(
        • metron1 Re: Propaganda 07.02.11, 15:59
          I właśnie zaczyna się, mogą interweniować, nie mogą
          I tak jakiś czas temu czytałem artykuł w którym komendant SM opowiadał o patrolujących perony strażnikach
          Jakoś nie słyszałem aby publiczny chodnik należał do szkoły, zresztą chodnik ciągnie się dalej tuż koło domów i ten teren też należy do szkoły ?????
          I na koniec od dziś zacznę palić świnstwem w piecu, palić syf na podwórku, interweniującym strażnikom powiem TEREN PRYWATNY DO WIDZENIA
        • e-legionowo Re: Propaganda 07.02.11, 16:25
          > metron1 napisał:
          > > zakapturzonymi gnojami ganiającymi ze spreyami po peronie stacji kolej
          > owej,

>
          > a czy SM ma pozwolenie na działanie na terenie PKP? Policja działa na zasadzie
          > porozumienia z 2005 roku a SM?
          >
          > widzą już debili którzy potrafią zaparkować koło szkoły w ....poprzek chodni
          > ka

skoro czasem sprawdzają przejścia podziemne to widocznie mają na to pozwolenie, chyba że działają nielegalnie :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka