Dodaj do ulubionych

Przedszkola - opłaty

13.09.11, 11:32
W Warszawie będzie taniej:

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10277652,Niespodziewana_zmiana__Przedszkola_beda_jednak_tansze.html
U nas jest opłata 3 zł/h co wraz z podwyżką za wyżywienie o 1 zł/dz przy 20 dniowym pobycie daje 90zł podwyzki względem zeszłego roku. Mówię tu o pobycie dziecka w godzinach 8-17
Miesięczny koszt przedszkola wliczając w to zajęcia dodatkowe wychodzi ok 500zł... Nieźle

Ciekawe czy u nas mogłoby byc taniej...
Obserwuj wątek
    • mamazlegionowa Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 11:46
      Dodatkowo dziękuję ustawodawcy za karanie za posiadanie więcej niż 1 dziecka w wieku przedszkolnym. Dodychczasowe ulgi na drugie i kolejne dziecko zostałyzlikwidowane. Posiadanie dwójki dzieci w wieku przedszkolnym to wydatek na goło ok 800zł bez żadnych zajęć dodatkowych itp

W legionowskim przedszkolu zwrot za nieobecność jest tylko w stawce żywieniowej a nie w opłacie stałej jak pisali w GW.
      • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 11:49
        Nie przypominam sobie, bym miala kiedykolwiek znizke w oplacie stalej za nieobecnosci. Co wiecej kiedys dziecka nie bylo caly miesiac (pobyt w sanatorium) i tez byl problem z oplata stala - tez ja uiszczalam. Okazalo sie, ze jest to jakby "rezerwacja".
        • mamazlegionowa Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 11:54
          Zgadza się. Jednak w artykułach o przedszkolach jakie pokazały się przed wrześniem można było wyczytać że plusem nowej ustawy jest zwrot pieniędzy z opłaty stałej w razie nieobecności dziecka.
          Wczoraj na zebraniu dowiedziałam się, że ustawodawca nie przewidział takiej mozliwości.

• madziulec Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 12:28
            A to jeszcze nie nauczylas sie, ze dziennikarze z zalozenia nie do konca pisza prawde?
            • pomagam-w-legionowie Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 13:32
              madziulec napisała:

> A to jeszcze nie nauczylas sie, ze dziennikarze z zalozenia nie do konca pisza
              > prawde?
              Z tego co pamiętam w stopce redakcyjnej pojawiało się Twoje nazwisko... Czyżby przejaw autokrytycyzmu?
              Większość dziennikarzy, których znam lub czytam lub słucham jednak pokazuje lub opisuje prawdę. Wpadki nie zdarzają się jedynie temu co nic nie robi (albo temu za kim stoi fanatyczny dział PRowo uciszający :)
              • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 14:42
                Nie jestem, nie bylam i nie bede dziennikarzem.

I nie jestesmy tu po to, by komentowac rzetelność Twoja czy też Twoich znajomych ;) (jesli sa takimi samymi dziennikarzami top wybacz, ale wolę innych).
                • pomagam-w-legionowie Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 14:56
                  madziulec napisała:
                  > I nie jestesmy tu po to, by komentowac rzetelność Twoja czy też Twoich znajomyc
                  > h ;)
                  Zaraz, zaraz, zarzucasz dziennikarzom brak rzetelności (nie podajesz konkretnych przypadków, co pozwala przypuszczać, że zarzut dotyczy wszystkich bez wyjątku). A potem gdy ktoś się nie zgadza, to piszesz, że nie jesteśmy tu by komentować rzetelność. Tobie wolno komentować, a innym nie?
                  A może obowiązywać ma tylko Twoja wizja świata, a my mamy się karnie doń dostosować?

Kobieto - leży Ci coś na wątrobie - to pisz konkrety (a i pierwej zajrzyj na swoje podwórko, bo może się okazać, że skarżysz się na siebie :)

Sorki za off :)
                  • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 15:29
                    Jak masz problem z moimi zarzutami to sobei załóż koolejny wacik.
                    Tu gadamy o tym, że dziennikarze (nie pierwszy raz zreszta) dali doopy, bo pisali cos tam, a potem okazalo sie, ze ogolnie jest kompletnie inaczej. I oczywiscie wszyscy sa wystawieni do wiatru. Wszyscy czyli rodzice, ktorzy teraz za przedszkola placa jak za zborze.

Ale dziennikarze nie sa winni. Oni za to napisza teraz kolejny artykulik i zgarna kolejne pieniazki, za ktore nie beda musieli posylac swoich dzieci do przedszkoli majac nienormowany w wiekszosci czas pracy.
                    • pomagam-w-legionowie Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 20:24
                      mamazlegionowa powołała się na zwroty, że nie ma ich L, mimo, że dziennikarze pisali.
                      W tekście, który podała nie ma tam informacji o zwrotach, jest za to w innym (mama go jednak juz nie linkuje). Drugi tekst wyraźnie odnosi się wyłącznie do Warszawy.
                      Nie wiem, może za krótko mieszkam w L, ale wydaje mi się, że L i W to wypełznie dwie inne bajki. RML podejmie własne uchwały, a RW swoje.

Ty zaś od razu oskarżasz dziennikarzy o brak rzetelności - nie sprawdzasz, lub sprawdzasz po łebkach. Oskarżasz więc ludzi bez zadania sobie trudu zweryfikowania swych sądów.
                      Ale to nie koniec - jesteś mistrzynią wyciągania różnych tekstów z sieci albo od czapy, albo odnoszących się do zupełnie innej sytuacji, albo zdezaktualizowanych i na podstawie tych wygrzebanych tekstów dziennikarskich oskarżasz innych o różne bzdury (vide ostatnie maksymalna liczba uczniów w klasie).

Zdecyduj się wreszcie kobieto, czego Ty chcesz od świata - jak nie podobają się Ci dziennikarze i ich praca (masz do tego prawo) to do cholery nie powołuj się potem bałwochwalczo na tych... zganionych i nierzetelnych dziennikarzy

Forum to wspólnota. A każda wspólnota ma swoje prawa i zwyczaje... W każdej wspólnocie potrzebna jest krytyka, ale musi to być krytyka konstruktywna, która prowadzi do poprawy sytuacji wspólnoty.
                      Pamiętaj, że krytyka może być dosadna i językowo i argumentacyjnie, ale nie może być pieniactwem, a już na pewno nie trollowaniem.

PS. przeszukałem archiwum GW pod kątem Legionowo, Legionowie, Legionowa, legionowskie, etc., potem filtrowałem to pod kątem przedszkole, opłaty. Nie znalazłem w żadnym tekście zdania sugerującego, że w Legionowie przysługuje zwrot opłaty. Znalazłem zdanie, że zwrot przysługuje w Warszawie.
                      • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 20:38
                        Ja za to przeczytalam zalinkowany artykul:
                        "Część miast wraz z nowymi zasadami przegłosowała podwyżki. W czwartek za rodzicami przedszkolaków ujął się premier Donald Tusk. Zaapelował do samorządów o zweryfikowanie uchwał. W grupie miast, które za tego typu opiekę żądają zbyt dużo,"

Ty jak widac przeprowadziles analize. Diabli wiedza czego? Psychologii? Internetu? Sama nie wiem. I nei wiem w jakim celu, bo z przedszkolami niewiele ma to wspolnego, ale to pewnie dlatego, ze nie masz pojecia o tym, jak to jest miec dziecko w przedszkolu i z roku na rok zaczac placic 2 razy wiecej.
                        • pomagam-w-legionowie Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 20:55
                          Cytujesz fragment tekstu. Fajnie, ale wskaż mi proszę w tym cytacie fragment, mówiący o zwrotach opłat za niewykorzystane godziny.
                          Mama wyraźnie pisze bowiem "Zgadza się. Jednak w artykułach o przedszkolach jakie pokazały się przed wrześniem można było wyczytać że plusem nowej ustawy jest zwrot pieniędzy z opłaty stałej w razie nieobecności dziecka.
                          Wczoraj na zebraniu dowiedziałam się, że ustawodawca nie przewidział takiej mozliwości."
                          zaś Ty w odpowiedzi zarzucasz dziennikarzom brak rzetelności...
                          Sorry, ale atakujesz wszystkich mających inne zdanie od jedynego słusznego - czyli od Twojego. Każesz ludziom wskazywać badania naukowe, opinie naukowców na poparcie ich opinii, sama zaś rzucasz słowa bez ładu i składu na lewo i prawo i ferujesz wyroki bez żadnej argumentacji. Wystarczy Twoje nie, bo nie...

Dziś mam dobry dzień i nie potrafię się powstrzymać (wybaczcie :), ale wydaje mi się, że osoba tak obcykana i oblatana, tak jak Ty, we wszystkich przepisach prawnych, tylko z przekory udaje, że nie wie, że w ustawodawca określa jedynie ramy prawne, w ramach których samorządy kreują prawo lokalne. Przecież osoba tak obcykane nie mogła tego nie wiedzieć. A może nie mam racji??
                        • tp2009 Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 08:47
                          nie masz pojecia o tym, jak to jest miec dziecko w przedszkolu i z roku na rok zaczac placic 2 razy wiecej.

ale jakie dwa razy więcej??? Ja mam dziecko w przedszkolu i w porównaniu z poprzednim rokiem płacę jakieś 50-60 zł więcej, głównie z powodu podniesienia opłaty żywieniowej i znacznej podwyżce komitetu rodzicielskiego
                          • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 09:06
                            Policz sobie ile bym ja placila gdyby moje dziecko nadal chodzilo do przedszkola.
                            Bylo w przedszkolu od 7 do 17.

Pozdrawiam.
                            • mamazlegionowa Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 10:13
                              za godziny do 8.00 teraz się nie płaci, płatne są tylko godziny po 13.00.

Wiele rodziców zadeklarowało wcześniejsze odbieranie dziecka, część nawet o tej 13.00. Nie wiem, może nie pracują, pracują na pół etatu, czy jak. Nie wyobrażam sobie pracować w Wwie i móc odebrać dziecko o 15 lub 16.
                              • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 10:52
                                Alez moja droga ;)
                                Przeciez wiele osob nie pracuje i oddaje dziecko do przedszkola, bo tak jest wygodniej.
                                Zaobserwowalam to odprowadzajac dziecko o 8:30 i odbierajac o 15.
                                O 8:30 byl jednym z pierwszych, natomiast o 15 byl na prawde jednym z ostatnich w 23-osobowej grupie dzieci.
                                Tak to wyglada.

Teraz jak przedszkola wprowadzily zapis o tych paru godzinach bezplatnych to rodzice tez skorzystja i potraktuja to jako bezplatne przechowalnie dzieci, zamiast jakichs kulek czy czegos w tym stylu.
                                • zdebeq Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 11:57
                                  madziulec napisała:

> Alez moja droga ;)
                                  > Przeciez wiele osob nie pracuje i oddaje dziecko do przedszkola, bo tak jest wy
                                  > godniej.

Ale przecież nie jest tak, że wszyscy pracują w urzędzie i podbijają kartę o 16
                                  mnóstwo ludzi prowadzi działalność gospodarczą czy ma nielimitowany czas pracy przez co mogą sobie zorganizować dzień inaczej. Niektórzy tak jak ja może nie chcą zostawiać dziecka przez 10 godzin w przedszkolu. może mają też babcię czy kogoś kto trochę pomoże. nie powinnaś chyba na podstawie krótszego pobytu dziecka w przedszkolu zakładać że jego rodzice mają je gdzieś.
                                  • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 12:54
                                    Wyobraz sobie, ze dzien w dzien przychodzisz do przedszkola i nie widzisz babc, dziadkow a mame czy tate.
                                    Mama zas nie ma np. drugiego malutkiego dziecka (co np. usprawiedliwialoby urlop macierzynski czy wychowawczy).
                                    I widzisz taka scenerie codziennie, przez iles czasu, co potwierdza obserwacje.

jesli ktos ma wlasna dzialalnosc, ok. Ale na czym taka dzialalnosc mialaby polegac, skoro ktos dzien w dzien moglby prowadzic dziekco do przedszkola na 8:30 i odbierac o 15? Przepraszam, ze sie dopytuje, ale jakos nie umiem sobie niczego wyobrazic.
                                    • zdebeq Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 13:33
                                      Ale na czym taka dzialalnosc mialaby pole
                                      > gac, skoro ktos dzien w dzien moglby prowadzic dziekco do przedszkola na 8:30 i
                                      > odbierac o 15? Przepraszam, ze sie dopytuje, ale jakos nie umiem sobie niczego
                                      > wyobrazic.

to podam przykład w takim razie:
                                      sklep internetowy,
                                      usługi fotograficzne
                                      ochrona na godziny nocne.
                                      pisanie oszczerczych postów na forum na zlecenie i bez:D.
                                      bycie lakarzem weterynarii:D
                                      pisanie książek dla dzieci itp itd
                                      właściwie wszystkie tzw wolne zawody:D
                                      • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 14:30
                                        Rozumiem, ze 20 dzieci ma rodzicow wykonujacych wolny zawod.
                                        A nie. Dwojka wiem, ze nie miala ;)
                                        No nie trojka juz.

No to poczekaj, 17 dzieci majacych rodzicow ze sklepami internetowymi, uslugami fotograficznymi, szefcow itp. To cholera dlaczego mamy takie problemy z uslugami w naszymi miescie (vide post o naprawie wozka???), a co do dosteopu do weterynarza - wiem, ze gabinet czynny jest do 21 ;))) (przedszkole nie).

Ps
                                        Ksiazki dla dzieci ostatnio nei znajduja wielu nabywcow..
                                        • kwitkows Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 15:20
                                          Dodaj do tego pracę a niepełny etat, na zlecenia, w weekendy, na zmiany itd.
                                          • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 15:32
                                            Sprobuj znależć tę pracę na niepełny etat ;) (szczególnie bawi mnie te 7/8 w hipermarketach).

Patrz na realia, prosze Cie.
                                        • zdebeq Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 22:01
                                          No nie ważne kto jaki zawód wykonuje.
                                          Chodzi mi jedynie o to, że jeżeli ktoś może sobie pozwolić na wcześniejsze odbieranie dziecka z przedszkola to nie znaczy, że jest w jakiś sposób w lepszej sytuacji. Bo może nie musi pracować bo mniej wydaje na żarcie, nie wiem. rozumiem, że zostawiasz dziecko na cały dzień bo takie masz warunki. ja mogę pracować np od 18 do 23 bo sobie taką robotę wybrałem. Ty też możesz założyć sobie np. Majkrosoft i jedynie sprawdzać w necie jakie masz przychody, itp.
                                          • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 22:39
                                            Oczywisie, ze nie rozwazamy zawodu, jaki ktos wykonuje.
                                            jednak znamienne staje sie to, ze
                                            1. odstawiajac i odbierajac dzieci z przedszkola widuje sie jednak nei opeikunki a samych rodzicow,
                                            2. ze o 16:20 (przynajmniej w tym przedszkolu, ktore ukonczylo moje dziekco) dzieci z wszystkich grup mozna bylo policzyc na palcach jednej reki
                                            3. jak wczesniej napisalam o rodzicach niepracujacych - pisalam to akurat z pelna swiadomoscia. Znam taka osobe, ktora siedzac w domu odstawiala dziecko do przedszkola (nie byla to zerowka) po czym na spokojnie jezdzila na zakupy z psiapsiolkami. I na 100% nie miala wolnego zawodu, bo w ogole nie pracowala.
                                            • mamazlegionowa Re: Przedszkola - opłaty 15.09.11, 08:37
                                              Wczoraj wyjątkowo odbierałam córę ciut po 16 a nie przed 17 jak zawsze. Z jej grupy było w sumie troje dzieci - z córą włacznie. Łącznie na dyżurze starszaków było ok 10 dzieci....

• madziulec Re: Przedszkola - opłaty 15.09.11, 09:40
                                                To i tak duzo.
                                                Ja naprawde obserwowalam sztuacje w roynzch momentach - zima, latem, wiosna. Kiedy sdziecko odbierala moja mama i odbirajac go ok. 15 tez byla juz jedna z ostatnich.
                                                Ale przy zapisach okazuje sie, ze sa naprawde ludzie, ktorzy chca sie zapisac. I mozliwe, ze zapisuja sie ci neiwlasciwi, skoro moga sobie pozwoloic na takie fanaberie jak oddawanie dziecka do przedszkola po sniadanku o 9 i odbieranie o 14.
                                            • bbkk Re: Przedszkola - opłaty 15.09.11, 09:01
                                              madziulec napisała:

> 3. jak wczesniej napisalam o rodzicach niepracujacych - pisalam to akurat z pel
                                              > na swiadomoscia. Znam taka osobe, ktora siedzac w domu odstawiala dziecko do pr
                                              > zedszkola (nie byla to zerowka) po czym na spokojnie jezdzila na zakupy z psiap
                                              > siolkami. I na 100% nie miala wolnego zawodu, bo w ogole nie pracowala.
                                              >
                                              >

no i?
                                              przedszkole to nie przechowalnia
                                              w przedszkolu dzieci po pierwsze bawią się z rówieśnikami
                                              poza tym mają całe mnóstwo innych zajęć których rodzic nie jest w stanie mu zapewnić - np. zabawy karnawałowej
                                              • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 15.09.11, 09:45
                                                Zgadzam sie w pelni z Toba.
                                                Problem jednak, ze w celu zapisania dziecka do przedszkola wlasnie po to, by mialo zabawe karnawalowa i by bawilo sie z rowiesnikami rodzice posuwaja sie czesto (by nie powiedziec zawsze) do falszowania dokumentow o zatrudnieniu (sami stempluja sobie lub prosza znajomych) i robia tego typu ekwilibrystyke.

Tymczasem sa na prawde rodzice, ktorzy nei maja innego wyjscia, by zapisac dziekco i nie maja rowneiz kasy, by zaplacic za prywatne przedszkole / klubik dziecka na pare godzin dziennie byono mialo teze zabawe karnawalowa i by rodzice mieli pamiatkowe zdjecie ukochanej coresi w przebraniu krolewny
                                • ola.rog Re: Przedszkola - opłaty 15.09.11, 09:36
                                  Przedszkole nie jest a raczej nie powinno być przechowalnią dla dzieci , to jest placówka dydaktyczna do której uczęszczania prawo powinny mieć wszystkie dzieci, zarówno dzieci rodziców pracujących jak i nie. Dzieci w przedszkolu lepiej się rozwijają niż w domu, są bardziej uspołecznione, mają łatwiejszy start w szkole. Ja moje dziecko zapisałam do 15 co wcale nie oznacza, że nie pracuje. Pracuje ale kiedy ja nie mogę to dziecko odbiera ktoś inny.
                      • misiek1974 Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 20:47
                        pomagam-w-legionowie nie martw się ona już takim dziwnym typem kobiety jest :) Człowiek co nie ma nic do roboty wyszukuje same problemy bo bez problemów żyć nie może :)
          • pomagam-w-legionowie Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 20:35
            Droga mamo zająłem się ciut pobocznym tematem w Twym wątku, i niestety pominąłem główny jego sens.
            Bardzo mnie zaciekawiła Twoje komunikaty "ustawodawca nie przewidział" - domyślam się, że jest to wymyślona przez legionowskie władze próba wytłumaczenia się przed rodzicami ze znaczących podwyżek.

Wyjaśnię więc na wstępie, że ustawodawca określa ramy prawne, pozostawiając samorządom dowolnego kształtowania prawa lokalnego w ramach tych ram. Co to oznacza po naszemu?
            Ano nic innego, że brak np. zwrotu opłat, lub brak zniżek dla kolejnych dzieci to tylko i wyłącznie decyzja władz Legionowa. Ustawodawca nie zabronił bowiem przyznawania zniżek, nie zabronił również zwracania niewykorzystanych opłat. Co więcej ewentualny brak możliwości zwrotu niewykorzystanej opłaty jest sprzeczny z prawem - w takim wypadku należy pozwać gminę do sądu konsumenckiego w Warszawie (z tego co kojarzę ktoś z kadry WP UW wskazywał właśnie na niezgodność w tym zakresie uchwał gmin z obowiązującym prawem).

"Ustawodawca nie przewidział" wydaje się zatem w tej sytuacji idealna zasłoną dymna i dupochronem dla autonomicznych decyzji władz Legionowa.
            • mamazlegionowa Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 21:31
              dziękuję za wyjaśnienia. myślałam, że wszystkie przedszkola podlegają pod takie same przepisy a tu niespodzianka...

Rozumiem, śledząc burzliwą dyskusję na wątki poboczne, że powstała nowa ustawa bez przepisów wykonawczych, zrzucając na władze lokalne uszczegółowienie zapisów co spowodowało spory rozrzut i cen i warunków między poszczególnymi miastami.

zwrot " ustawodawca nie przewidział" padł z ust pani dyrektor przedszkola. Podejrzewam że został on przekazany z urzędu do przedszkoli jako odpowiedź na pytanie.

• pomagam-w-legionowie Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 21:57
                Generalnie prawo to taki dziwny zwierz. niby to samo, ale każdy powie, że widzi je zupełnie innym :)

Ale do rzeczy. Są różne ustawy. Do jednych przepisy wykonawcze tworzą ministrowie, do innych tworzą gminy. Generalnie te pierwsze w każdym miejscu kraju mają identyczną przepisy. Te drugie pozwalają gminom, powiatom i województwom modyfikować prawo, które na ich terenie obowiązuje.
                Właśnie w przypadku tych drugich, uchwała RG/RP,SW jest przepisem wykonawczym dla ustawy obowiązującym tylko na ściśle określonym obszarze.
                Z tego właśnie powodu inne opłaty są w Warszawie, inne w Legionowie, inne w Płocku, etc.

Wiem, że puryści prawni będą ostro protestować na powyższe uproszczenie, ale jak są takimi specami to niech to lepiej wyjaśnia :)
              • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 08:21
                Problem z oplatami w Legionowie jest juz nie od dzis.
                W poprzednich latach nalezalo porownywac oplate stala:
                forum.gazeta.pl/forum/w,93,89053106,89053106,Koszty_stale_w_przedszkolu.html
                Roznica byla.
                Teraz nie beda zmieniac innych oplat, bo nie sa Warszawa i tak dalej. A potem przeczytamy, ze najwiecej dzieci, ktore probowano zapisac do przedszkola sie dostalo. Bo nikt nie bedzi eprobowal sie dostac - znacznie taniej bedzie zapisac dziekco do przedszkola prywatnego i cyrkow z dodatkowymi oplatami nikt nei bedzie wyczynial.
            • jaceeek Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 22:06
              Wyprowadźcie mnie błędu, jeśli się mylę, ale zniżkę na drugie i kolejne dziecko zakwestionował Trybunał Konstytucyjny, uznając ją za niesprawiedliwą i wyróżniającą konkretną grupę społeczną. Rzeczony "ustawodawca" już ponoć pracuje nad takimi przepisami, aby było możliwe udzielanie zniżek. Ale wszystko to wydaje się być jakąś ściemą, bo w Warszawie jest promocja dla rodzin wielodzietnych: 75% podstawowej stawki za każdą pociechę.
              Nie mam zalinkowanych źródeł, jedynie zasłyszane informacje z różnych mediów :)
              • pomagam-w-legionowie Re: Przedszkola - opłaty 13.09.11, 22:28
                Jacku i masz racje i jej nie masz :)
                Wyroku TK w tej sprawie nie było, choć faktem jest, że część wojewodów kwestionowała zwolnienia (potem nawet SA).
                Kwestionowane były konkretne zapisy, mniej lub bardziej udane. Potem w sądach mniej lub bardziej umiejętnie je broniono.

W Legionowie radni zasłaniając się złym ustawodawcą znaleźli sposób na podreperowanie miejskiego budżetu. Dlatego zwolnień nie ma.

Poniżej cytat z odpowiedź ministerialna na interpelację poselską w tej sprawie: "(...) Jednocześnie, istotnie, obowiązujące przepisy ustawy o systemie oświaty upoważniające organy prowadzące przedszkola publiczne do ustalania wysokości powyższych opłat nie zawierają jednoznacznego sformułowania dotyczącego prawa do stosowania przez gminy różnorodnych ulg i zwolnień (m.in. wobec rodzin wielodzietnych) w sytuacji wprowadzenia tychże opłat za świadczenia udzielane w czasie przekraczającym bezpłatny wymiar zajęć w publicznym przedszkolu lub innej formie wychowania przedszkolnego.
                (...)
                Należy podkreślić, iż bardzo wiele gmin stosowało i stosuje ulgi w opłatach, np. zależnie od liczby dzieci z jednej rodziny uczęszczających do przedszkola, co nie było przez nikogo kwestionowane, a wręcz przeciwnie, spotykało się z ogólną aprobatą społeczną. Jednocześnie jednak w ostatnich miesiącach wojewodowie, a także wojewódzkie sądy administracyjne w swoich decyzjach i wyrokach kwestionowali ważność podjętych w tych sprawach uchwał rad gmin. W uzasadnieniach wskazywano na brak podstaw prawnych do stosowania przedmiotowych ulg i zwolnień.
                (...)"
              • bbkk Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 13:57
                w Warszawie być może będzie taka ulga
                jak na razie jej nie ma
                • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 14.09.11, 14:32
                  W Legionowie ulgi nie przewiduja z tego co widać. Przy czym jak juz wcześniej pisałam - opłaty juz wczesniej były w Legionowie wyższe niz w Warszawie.
                  To wynik tej wspaniałej polityki rporodzinnej i otwartości władz na młode rodziny. Przynajmniej ja to tak widzę.
    • adamek.2 Re: Przedszkola - opłaty 15.09.11, 11:07
      Czy ktoś może wie czy w Legionowie jest planowana jakakolwiek obniżka opłat za przedszkola. Myślę, że Pan Prezydent jako członek PO powinien iść w ślady innych ze swojej "paczki" i obniżyć opłaty przedszkolne.
      • wolki17 Re: Przedszkola - opłaty 15.09.11, 11:25
        Dziś pytałam o to samo w przedszkolu. Dowiedziałam się, że do końca września ma zapaść decyzja w sprawie opłat w przedszkolu. Ja zadeklarowałam do godz. 18.00, bo 2-3 razy w tygodniu nie mogę odebrać syna szybciej niż o 17.40. Koszt do godz. 18.00 razem z wyżywieniem wynosi ok. 490 zł. Dla mnie to rzeczywiście sporo, ale jestem gotowa tyle płacić. Niestety, na zebraniu pani dyrektor zasugerowała, że dla 1-2 dzieci nie może przedszkole być otwarte godzinę dłużej. Do godziny 18.00 z całego przedszkola na początku września było zapisanych siedmioro dzieci. Gdy przychodzę po dziecko o 17.40 okazuje się, że od godziny siedzi ono samo.
        • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 15.09.11, 12:35
          Powiem Ci, ze dogadanie sie w pare sasiadek i odbieranie przez jedn aopiekunke wyjdzie tanio.
          Kwestia tylko dogadania sie...
          • kka69 Re: Przedszkola - opłaty 15.09.11, 15:54
            Czy ktoś w związku z tymi "wygórowanymi" cenami ma ochotę zrezygnować z przedszkola?
            Bo te ceny i tak są o niebo niższe niż w prywatnych przedszkolach.
            • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 15.09.11, 20:50
              www.tutorland-przedszkole.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=9 patrze na pierwsze lepsze, czyzby rzeczywiscie przedszkola prywatne byly tak wiele drozsze???
              Kiedys rzeczywiscie, ale teraz zaczynam sie zastanawiac i chyba beda konkurencyjne jesli chodzi o godziny otwarcia.
              • mamaemilki2005 Re: Przedszkola - opłaty 18.09.11, 21:11
                Ciekawi mnie ja potoczy się sprawa obniżki opłat.
                Myślę że zwrot za niewykorzystane godziny (np.choroba) jest kwestią czasu.
                Dziwi mnie jedynie wyśrubowana stawka żywieniowa. Znam miasta wielkości L gdzie stawka żywieniowa to 4zł a opłata za godzinę nadprogramową w nowym systemie opłat to 1,80.
                Wyjątkowo zachłanne te "nasze" władze.
                Pozdrawiam
                • pleg Re: Przedszkola - opłaty 19.09.11, 20:32
                  mamaemilki2005 napisała:

> Dziwi mnie jedynie wyśrubowana stawka żywieniowa. Znam miasta wielkości L gdzie
                  > stawka żywieniowa to 4zł

To ja pierwszych się zgłaszam z dzieckiem do pani i poproszę te 4 posiłki dziennie dla mojego malucha po 4 zł.
                  • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 19.09.11, 20:47
                    fakt, że przyzwyczajona do obiadków szkolnych za około 3,50 zł zabiła mnie wieść, że w szkole prywatnej obiad ma okazyjnie kosztować 9 zł...
                    no cóż przyzwyczaiłam się ;D

z drugiej strony ucieszyła mnie nowina, że za drugie dziecko zapłacę 50%

pomijając dygresję, nieprecyzyjne przepisy plus zawierucha wyborcza to straszne połączenie... miejmy nadzieję, że coś się zmieni, bo póki matka będzie porównywać różnice między opłatami w innych gminach to zawsze będzie ktoś nieszczęśliwy
                  • mamaemilki2005 Re: Przedszkola - opłaty 19.09.11, 22:01
                    Po pierwsze w publicznych są 3 posiłki dziennie.
                    Jedno 4 zł to nieiwele ale jak jest w przedszkolu 130 dzieci to już jest 520zł na dzień.
                    We wspomnianym przedszkolu dzieci mają GOTOWANE posiłki a nie 5 dni w tygodniu na śniadanie płatki śniadaniowe (najgorszy syf z możliwych) na mleku, na drugie śniadanie - monte i rogalik 7DAYS - ciekawi mnie co to za dietetyk układa dzieciom takie posiłki. Skoro jest kuchnia i zatrudniony sztab Pań kucharek to ja oczekuję że moje dziecko będzie dostawało do zjedzenia 3 posiłki przygotowane w kuchni a nie kupione w markecie.
                    Wrzesień mam pracowity ale w październiku przyjrzę się bliżej żywieniom w legionowskich przedszkolach.
                    Pozdrawiam
                    • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 19.09.11, 22:29
                      W dniu dzisiejszym zajrzałam do jednego z legionowskich przedszkoli.

Czy ktos wie jaka jest opłata gdy dziecko ma byc do 17???
                      Jak nie, polecam. Powyżej 400 PLN.
                      Konkretne kwoty moge podac jutro, żaden problem spisać.

Co do posiłków w przedszkolu moje dziecko miało ich:
                      - śniadanie
                      - II śniadanie
                      - obiad
                      - podwieczorek

i dam sobie obie ręce uciąc, że syf to żaden nie był.
                      Z drugiej jednak strony poprzednie przedszkole wyłgiwało sie zwykle zarówno na II śniadanie i na podwieczorek kanapka z nutella lub dzemem.
                      • mamaemilki2005 Re: Przedszkola - opłaty 20.09.11, 13:40
                        czy to było publiczne przedszkole?
                        Dla mnie akurat płatki śniadaniowe i wspomniana przez Panią nutella (lub co gorsza jej podróbka) - to niestety syf.
                        Wspomniane wcześniej przedszkole musi oszczędnie gospodarować pieniędzmi zebranymi od Rodziców. Tam sie wędliny nie kupuje - Panie kucharki gotują zupę na mięsku a potem robią z niego pasztecik, same pieka mięso i dają jako wędlinę na kanapki. pączki czy ciasto drożdżowe pieka same - a nie zamawiaja w cukierni. Wiem że latem - jako że mają 26 dni urlopu a pozostały czas są w pracy to robią poprostu przetwory typu kwaszone ogórki czy dżemy, zakupiona ogromna zamrażarka do przedszkola służy do mrożenia owoców i warzyw - tanich latem - drogich zimą.Zamiast płatków dzieci mają gotowany ryz na leku, owsianę, kaszkę mannę, kluseczki lane. Płatki to jazda po namniejszej linii oporu.
                        Wiem to wszystko bo moja mama jest tam kucharką.
                        Chcieć to móc - najłatwiej wyciągać rękę po czyjeś pieniądze.
                        Mi w zasadzie nie chodzi o sama stawke zywieniowa ale o JAKOŚĆ serwowanego jedzenia.
                        Z pozdrowieniami dla miłośników programu "Wiem co jem" :)))
                        • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 20.09.11, 14:32
                          Oba przedszkola, o ktorych pisze sa publiczne.
                          Przy czym w jednym jakos mozna bylo dzieciom dawac owoce, marchewki do przegryzania.
                          Wlasnie w tym jakos mozna bylo dawac fajna wedline (widzialam) i urozmaicone posilki
                      • mamazlegionowa Re: Przedszkola - opłaty 20.09.11, 14:20
                        Ja wiem, moja córka jest do 17. Dla 22 dni w miesiącu daje to: Opłata stała to ok 265zł + 154zł za wyzywienie - w sumie 418zł ( w zeszłym roku 170zł + 132zł = 302zł)

a propos opłaty 4zł za dzień to szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jak można przygotować 3 posiłki za 4zł. Chętnie skorzystam z porad w tej kwestii

U nas częśto są marketowe produkty
                        - na śniadanie dziś mleko i płatki czekoladowe, kanapki
                        - na II śniadanie (słodkie) - danonek, pączek (!!!), banan i coś jeszcze
                        kanapki z nutellą też się zdarzają :(
                        • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 20.09.11, 14:33
                          Wiecej powinno.
                          Wczoraj widzialam wykaz oplat i w jednym z przedszkoli wynosi to ponad 440 zl za miesiac wrzesien bez odliczen.

Z kolei do 14 jest ponad 200 zl.
                        • margo99 Re: Przedszkola - opłaty 21.09.11, 06:21
                          mamazlegionowa napisała:

> U nas częśto są marketowe produkty
                          > - na śniadanie dziś mleko i płatki czekoladowe, kanapki
                          > - na II śniadanie (słodkie) - danonek, pączek (!!!), banan i coś jeszcze
                          > kanapki z nutellą też się zdarzają :(

To jest jakiś koszmar, a nie zbilansowane posiłki dla dzieci. Może mogłaby pani zainterweniować, dogagać się z innymi rodzicami, bo to jest baaaaaaardzo niezdrowe jedzenie...
                          • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 21.09.11, 07:43
                            Ależ w telewizji twierdza, że danonki to wspaniale jedzenie.

Widac jak rodzice to kupuja i daja swoim pociechom. Jakze by pani intendentka w przedszkolu mogla więc odstapic od nawyków zywieniowych wiekszości (jakichś 90%) dzieci na rzecz skromnej garsteczki, która wie co to warzywa, owoce, naturalne soki itp???

PS
                            Nutella zgodne z reklamami tez jest super jedzeniem
                            • godgod Re: Przedszkola - opłaty 21.09.11, 09:42
                              A ja kiedyś widziałem w reklamie, że jeden baton, to jak szklanka mleka.
                              • mamaemilki2005 Re: Przedszkola - opłaty 22.09.11, 22:17
                                Warszawscy Radni już zdecydowali.
                                Ciekawe czy nasi będą równie przychylni Rodzicom i ich portfelom

wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/radni-obnizyli-stawki-oplat-za-przedszkole,1,4859029,region-wiadomosc.html
                                • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 22.09.11, 23:29
                                  Znając życie nie będą.
                                  Wszystko rozbija sie o kasę.
                                  • jaceeek Re: Przedszkola - opłaty 24.09.11, 15:43
                                    Zawsze zostaje przedszkole prywatne za 800 zł.
                                    • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 24.09.11, 22:59
                                      A wiesz, że zaczyna to byc opcja niewiele droższa???
                                      Przedszkola prywatna (klubiki w wiekszości jednak, ale ok, zaliczmy je do przedszkoli) maja bowiem juz bardzo czesto w tej cenie zajęcia dodatkowe.
                                      Dokładając do ceny 400 z haczykiem jeszcze zajęcia (nic specjalnego prawdę mówiąc) to zaczynamy się niebezpiecznie zbliżać do kwoty 700 PLN.

Tu jeszcze oczywiście jest NAKAZ zabierania dzieci do godziny zamkniecia przedszkola, co wiele razy dla rodzicow jednak oznacza koniecznosc wynajecia kogos, kto dziecko odbierze do 17... (ilez to legionowskich przedszkoli jest do tej godziny czynnych???). I kwotka rosnie, rosnie, rosnie...
                                      • kka69 Re: Przedszkola - opłaty 25.09.11, 18:02
                                        A jednak wielu rodziców czeka na wolne miejsce w państwowym przedszkolu.
                                        Ale jakoś nikt nie chce zrezygnować z posyłania dziecka do przedszkola państwowego , a była nadzieja, że te dopłaty zbliżą stawki do realnych kosztów utrzymania dziecka w przedszkolu.
                                        • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 25.09.11, 21:44
                                          Na forum "Przedszkola" co chwilke pojawiaja sie watki o tym, co rodzice sadza o tym, czy innym prywatnym przedszkolu.
                                          Nie za bardzo pojawiaja sie podobne o panstwowych. MOzliwe, ze te panstwowe z zalozenia wzbudzaja wiecej zaufania bo sa jakos nadzorowane. MIalo sie ro zmienic (prawdopodobnie juz sie nieco zmienilo, o ile placowka ma status przedszkola).

Dlatego nikt przy zdrowych zmyslach nie wypisuje dziecka, ale jesli koszty nadal beda tak wysokie to rodzice zaczna kalkulowac na bardzo chlodno. To smutno. I mozliwe, ze beda przepisywac dzieci do placowe prywatnych. O roznych poziomach. I bardzo dobrych i niestety kiepskich, nie spelniajacych nawet norm p-poz.
                                          • tuitambylec Re: Przedszkola - opłaty 26.09.11, 12:37
                                            Nie szuka się po ogólnych forach, tylko po lokalnych gazetach.
                                            O, tutaj piszą, że obniżą:
                                            www.gazetaecho.pl/?obniza-oplaty-za-przedszkola_58026
                                            • wolki17 Re: Przedszkola - opłaty 27.09.11, 10:40
                                              Z fb:
                                              "Szanowni Rodzice przedszkolaków,

wprowadzony od 1. września br. nowy sposób rozliczania pobytu dziecka w przedszkolu realizowany jest jest w oparciu o Uchwałę Rady Miasta Nr VI/62/2011 i przewiduje, że:

1) deklarowany czas pobytu dziecka w przedszkolu jest poprzedzony ustaleniami między dyrektorem a rodzicem;
                                              2) godziny pobytu dziecka od 6.30 – 13.00 są bezpłatne, w tym 5 godz. na realizację podstawy programowej;
                                              3) odebranie dziecka w czasie późniejszym niż oznaczony w deklaracji wynosi – 3,05 zł za każdą rozpoczętą godz.

Wiem, że wprowadzone rozwiązania, będące wynikiem zmian w przepisach, są dla wielu Rodziców trudne do zaakceptowania, dlatego chciałbym poznać Państwa opinie na temat tego systemu oraz posłuchać sugestii i propozycji jego ulepszenia. Moją intencją jest, aby odpłatności za przedszkola były możliwie najmniej dotkliwe dla domowych budżetów, a jednocześnie zgodne z obowiązującymi przepisami.
                                              Uwagi można zgłaszać w formie elektronicznej na mail: oswiata@um.legionowo.pl, pisemnie na ręce dyrektora przedszkola lub w kancelarii Urzędu Miasta Legionowo.

Państwa propozycje będą zbierane do 10 października br., a po ich przeanalizowaniu opracujemy najkorzystniejsze rozwiązanie, które będzie przekazane w postaci projektu uchwały Radzie Miasta Legionowo.

Liczę na Państwa pomoc
                                              Roman Smogorzewski
                                              Prezydent Miasta Legionowo"
                                              • madziulec Re: Przedszkola - opłaty 27.09.11, 12:47
                                                Czytaj:
                                                Szanowni Rodzice Przedszkolakó,
                                                wprowadzony od 1 wrzesnia nowy sposób rozliczania pobytu dziecka w przedszkolu w oparciu o to, co ustaliła Rada Miasta (czyli nasi radni). Uchwała ta przewiduje:
                                                -[...]
                                                Rodzicom sie to nei podoba, w wielu miastach niestety władze zostały zmuszone do wprowadzenia zmian i obniżki opłat.
                                                W związku z tym, że musimy udawać, iż liczymy się z opinią społeczna, bo nei mamy ochoty na protesty pod ratuszem lub strajki okupacyjne jak w innych miastach (vide fakty.interia.pl/wiadomosci/warminsko-mazurskie/news/biskupiec-protest-rodzicow-przeciwko-podwyzce-oplat,1690959,227) sugerujemy, by to nam zaproponowano rozwiązanie, którego nie ma.
                                                Gmina bowiem nie ma pomysłu na rozwiązanie sytuacji.

Ogólnie jesteśmy z wami i was popieramy, ale chcemy podkreslić, iz większość pracwoników ratusza stać na prywatne przedszkola.
    • pomagam-w-legionowie Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 28.09.11, 23:46
      Uchwała RM w sprawie opłat jest tak skonstruowana, że od 1 stycznia opłaty ponownie wzrosną.
      Szczegółowe informacje są zawarte w tekście:
      legionowo.pomagam.pl/kolejna-podwyzka-oplat-za-przedszkole-nowa-stawka-to-330-zl-za-godzine/
      Pamiętajcie o tym i nie pozwólcie włodarzom odwrócić Waszej uwagi od tego problemu.
      • mamazlegionowa Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 30.09.11, 11:21
        świetnie...

dziś dowiedziałam się bardzo neoficjalnie, że stawka ma być podtrzymana, ma być ulga na II i kolejne dziecko, rodzice mają płacić za faktyczną obecność dziecka. Nie wiem na ile wiarygodne są te informacje ale w takim razie po co urząd powiesił plakaty i rozłożył ulotki w moim przedszkolu, że rodzice mogą swoje wnioski składać i będzie wybrany najlepszy. Wszystko już chyba ustalone... Szkoda farby na drukowanie.

Niedługo Legionowo będzie miało najwyższą stawkę w Polsce, skoro wszyscy obnizają a u nas nie.
        • wolki17 Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 30.09.11, 11:46
          Ta dowolność jest przerażająca. Brak zniżki na kolejne dzieci tłumaczona jest zapisem Konstytucji, że wszyscy są równi wobec prawa, natomiast ustalanie różnych stawek w gminach już pod ten zapis na podlega, tak? Im bliżej wyborów, tym większy bałagan i zagmatwane tłumaczenia. Dwa dni temu przed przedszkolem agitowali PIS-owcy za opłatą symboliczną za przedszkole - 1 grosz. Przygotowali projekt uchwały, który złożyli w UM.
          • mamazlegionowa Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 30.09.11, 12:10
            Z ciekawości sobie popatrzyłam:
            Piaseczno 2,50zł
            Pruszków 2,60zł
            Wwa 3,51/1,80 --> 2,60zł
            Grodzisk Maz 2,80zł
            Ząbki 2,00zł, niezaleznie od płacy minimalnej (stawka stała)
            • madziulec Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 30.09.11, 12:53
              Ale Legionowo sie roziwja.
              Chce miec ldny dowrzec, aquapark...
              No i szpital.

Skads na to kasa musi byc.

Zacznijcie pytac o subwencję oswiatowa i o to jak jest wykorzystywana na przedszkola.
              • pleg Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 30.09.11, 17:34
                > Zacznijcie pytac o subwencję oswiatowa i o to jak jest wykorzystywana na przeds
                > zkola.

Rząd nie dopłaca do przedszkoli. W 100% finansują je gminy i/lub dorzucą się rodzice.
                • w.iwo Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 01.10.11, 11:37
                  niestety pieniądze idą za uczniem, stąd przedszkolaki i zerówczaki są na utrzymaniu samorządu i rodziców
                  pozdrawiam
                  • madziulec Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 01.10.11, 13:01
                    Maci eracje.
                    Chciano rzeczywiscie to zmienic, ale...
                    Mi Zadrozny tlumaczyl, ze oczywiscie NIKT tego nei chce, by pieniadze z dotacji rzeczywiscie szly za uczniem. Coz.. Moze wtedy ei mielibysmy stada urzednikow, za to fajne przedszkola itp???

Kto wie?
                    • kasinekk Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 03.10.11, 10:50
                      Czy może mi ktoś dać odpowiedz co składa się na koszt 3.05? Oraz czemu Warszawa mogła obnizyc składkę do 2,60. Rozumiem, że oferte dla przedszkolaków mają podobną, tylko wywalczyli stawkę.
                      • em-k-a Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 03.10.11, 13:33
                        co do oferty, to nie powiedziałabym że taka sama jak w L-wie...
                        my mamy z rady rodziców rytmikę, korektywę i taniec - w Wawie trzeba za każde z osobna płacić
                        poza tym obniżka pozorna... do tej pory godziny do 8.00 i po 16.00 były po 1.80, a w tej chwili za każdą trzeba zapłacić 2.60, oszczędność niewielka, a ludzi ogłupili przed głosowaniem... :-)
                        • wolki17 Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 04.10.11, 09:52
                          Opłata za Radę Rodziców nie ma nic wspólnego ze stawką godzinową. Jest to osobna opłata w wysokości 25 złotych i co miesiąc wpłacają ją rodzice.
                          • mikizlegionowa Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 04.10.11, 10:33
                            25 zł??? u mnie w przedszkolu to 55 zł

wolki17 napisała:

> Opłata za Radę Rodziców nie ma nic wspólnego ze stawką godzinową. Jest to osobn
                            > a opłata w wysokości 25 złotych i co miesiąc wpłacają ją rodzice.
        • tulipan-itp Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 05.10.11, 11:45
          Jak dotąd nic się w kwestii opłat za przedszkole nie zmieniło - pytałam w przedszkolu. Czekają na nową uchwałę Rady Miasta. W związku z tym myślę że każdy kto ma zastrzeżenia do obecnie obowiązujących reguł powinien się odezwać - myślę o odpowiedzi na list od Prezydenta zamieszczony na stronach Urzędu Miasta lub kserówki rozdawane w przedszkolach. Być może nic to nie pomoże (10 października będzie juz po wyborach i problem przedszkoli może już nikogo nie interesować) ale milcząc dajemy Radzie poczucie ze wszystko jest ok. Jak dla mnie najważniejsza jest możliwość płacenia za faktyczny czas przebywania w przedszkolu lub choćby możliwosć deklarowania różnych godzin przebywania na poszczególne dni tygodnia. W tej chwili wychodzi na to ze jeśli w poniedziałek mogę odebrać dziecko dopiero o 17 to muszę płacić przez cały tydzień do 17 choćby w pozostałe dni było odbierane nawet do 15.!!! Nie twierdzę że bez tej kasy nie przeżyję ale czuję że to trochę oszukańczy system. Za te pieniądze mogłabym np. zapisać dziecko na jakieś zajęcia dodatkowe...
          • mamaemilki2005 Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 16.10.11, 19:02
            Witam
            Czy Ktos ma jakies wieści z Ratusza jak ostatecznie będą wyglądały opłaty za przedszkole po ewentualnych zmianach?
            • w.iwo Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 16.10.11, 22:12
              po 19.10 będzie wiadomo
              • maxxxim01 Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 17.10.11, 15:13
                19 października zbiera się komisja oświaty która ma przedstawić projekt, który dopiero 26 października zatwierdzą lub nie, radni: www.gazetaecho.pl/obniza-oplaty-za-przedszkola_58387
                • tulipan-itp Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 18.10.11, 21:54
                  Rozumiem, że rodzice nalegający na zmianę zasad odpłatności tylko przysparzają wszystkim problemów - tak wynika z artykuliku w "Echo..." podanym w powyższym linku. Urzędowi miasta - bo wpływy będą mniejsze, paniom w przedszkolach bo będą mieć więcej pracy... A myślałam ze przedszkola mają być pomocne przede wszystkim dzieciom i rodzicom a nie urzędowi miasta i pracownikom tychże przedszkoli. Może da się zaoszczędzić na innych wydatkach nie tak istotnych jak te związane z przedszkolami. Ja np. mogę obyć się bez dekoracji na ulicach w okresie świątecznym - dodatkowych neonów , choinki itp. To miłe podkreślenie nastroju, ale jeśli miasto jest biedne - niech oszczędza.
                  Ten artykuł w "Echo..." zabrzmiał w ogóle trochę jak groźba: Jak obniżymy opłatę po południu to żeby nie było za dobrze - podwyższymy z rana. Dyrektor na zebraniu w przedszkolu też przedstawiała nam brak opłat z rana jako szczególne dobrodziejstwo naszego miasta a okazuje się że w Warszawie również nie ma opłat za czas przed 8.00 - przynajmniej w Śródmieściu i na Bielanach ( chyba w całym mieście). Panie skrupulatnie notują wyjścia dzieci o różnych porach i jakoś sobie radzą... Zupełnie nie wiem czemu u nas ma być drożej? Czy dlatego że większość rodziców pracuje w Warszawie i w związku z dojazdem musi pozostawiać dzieci w przedszkolu na dłużej?
                  • w.iwo Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 19.10.11, 00:14
                    3 mln zł za przedszkola tyle około będzie musiał znaleźć urząd jeśli pokryje opłaty za przedszkola jak proponuje PIS... to niekoniecznie podoba się mieszkańcom, którzy nie mają dzieci w wieku przedszkolnym... wolą te pieniądze przeznaczyć na drogi, dofinansowanie komunikacji czy nawet organizację Disco Areny...
                    w Warszawie opłaty zostały obniżone raczej pod presją wyborów... wiele innych gmin w Polsce dopiero będzie zastanawiać się nad uchwałami ;)
                    a jeśli na sesjach nie pojawia się PIS z transparentami, radni bez mrugnięcia okiem nie pochylają się zbytnio nad losem rodzica przedszkolaka ;)))))))))
                    • gabryel_przesmiewca Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 19.10.11, 00:40
                      o przepraszam bardzo ale Disco Arna była organizowana przez Mc Team - a to prywatna firma, i miasto się do tego nie dokładało, była tylko współpraca z MOK który pośredniczył w sprzedaży biletów, nie wyszło, nie zebrano tyle chętnych ile trzeba i imprezy nie ma, proszę nie wprowadzać w błąd
                    • godgod Re: Kolejna podwyżka od 1 stycznia 2012 r. 19.10.11, 09:23

Ja mam dziecko w wieku przedszkolnym, ale mi dopłata z podatków wszystkich też się nie podoba. Dlaczego w przedszkolach państwowych rodzice mieli by płacić taniej, a dopłacali by do nich rodzice m.in. z przedszkoli prywatnych ? Porozmawiajcie z rodzicami z krajów o podobnej strukturze zarobków (Węgry, Słowacja) ile oni płacą za przedszkola. Prawie dwa razy tyle. Nie mogę już słuchać marudzenia, że u nas jest drożyzna. W/g mnie 100 euro za miesięczną opiekę nad dzieckiem, z wyżywieniem to nic. Drożej wyjdzie chyba trzymanie przez ten czas dziecka w domu.

w.iwo napisała:

> 3 mln zł za przeds
                      > zkola
                      tyle około będzie musiał znaleźć urząd jeśli pokryje opłaty za prze
                      > dszkola jak proponuje PIS... to niekoniecznie podoba się mieszkańcom, którzy ni
                      > e mają dzieci w wieku przedszkolnym...
    • marzenkapanienka Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 10:18
      Żeby naprawdę było dobrze przedszkola powinny być bezpłatne. W ten sposób znacząco wpłynęlibyśmy na przyrost naturalny, który ostatnimi laty jest zbyt niski. A to jest najbardziej sprawiedliwe rozwiązanie dla wszystkich rodziców i jednocześnie gwarantuje nam rozwój naszego kraju.
      • gabryel_przesmiewca Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 11:54
        to ja poproszę o zwrot kasy gdy za przedszkole dziecka przez 4 lata płaciliśmy ponad 300 pln miesięcznie i nikt się nie wykłócał o to że za drogo, tyle kosztowało i koniec

najlepiej wyciągnąć rękę i mieć wszystko za darmo - jakie to proste...
        • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 12:44
          Gabrielko, Disco Arena to tylko symbol festynów i tego że inni mają zupełnie odmienne poglądy na podział budżetu (nigdzie nie napisałam że UML płacił za tą imprezę), a radni muszą sprostać zaspokoić wszystkie grupy społeczne w Legionowie...

inaczej myśli matka przedszkolaka, inaczej emeryt, inaczej też gość który przyjeżdża do Legionowa spać... z tego tortu jakim jest budżet trzeba wykroić kawałki i rozdać je tak, by zaspokoić najpilniejsze potrzeby... wybory nieco zaburzyły sposób patrzenia na przedszkola ;))))

• emilly79 Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 14:33
            Jak rodzice mają 1 dziecko to faktycznie 400 zł nie jest jaką wygórowaną kwotą. Ja mam 3 dzieci w przedszkolu i koszt 1200zł to jest napradę sporo. Pracuję w budżetówce i po zapłaceniu przedszkola zostaje mi około 200zł.
            Zdaje sie że wszyscy myślą inaczej niż władze Legionowa. Ja i mąż pracujemy w Wawie, odprowadzamy podatki na rzecz Legionowa, nie urządzamy wędrówek do MOPS, nie psujemy statystyk w UP ale widocznie lepiej miasto by wyszło gdybym nie pracowała, zabierała dziecko o 13 i pisała do mopsu o dopłate do żywienia (która de facto wówaczas by mi się należała).
            Straszne klapki na oczach maja nasze władze. Krótkowzrocznośc i myślenie "dziś" to kiepski doradca w myśleniu o przyszłości i rozwoju miasta.
            Z pozdrowieniami.
            • mikizlegionowa Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 20:11
              emilly79 napisała:
              > Ja mam 3 dzieci w przedszkolu i koszt 1200zł to jest napradę sporo. Pracuję w
              > budżetówce i po zapłaceniu przedszkola zostaje mi około 200zł.

Sorry za brutalną szczerość, ale posiadanie dziecka to jest odpowiedzialność. Jakby mnie nie było stać na opłacenie żłobka czy przedszkola dla 3 dzieci to bym miał jedno, góra dwoje. Mamy też wolny rynek - nikt ci nie każe pracować w budżetówce. Nie płacz więc że władze są złe, bo musisz płacić za 3 dzieci. Trzeba było po pierwszym zastanowić się czy cię stać na drugie, a po drugim czy dasz radę z trzecim. Przedszkole to pikuś, potem zaczną się jeszcze większe wydatki - co wtedy, znowu będzie wina władz bo nie pomyślały, że będziesz chciała mieć dużo dzieci???
              • emilly79 Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 22:22
                Mam trojaczki...
                • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 22:39
                  to w zasadzie pytanie o politykę prorodzinną, ale nie tylko o przedszkola, ale np. o ulgi komunikacyjne, czy karty rodzinne...
          • gabryel_przesmiewca Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 14:43
            W innych postach za to czytamy, iż mało kulturalnych wydarzeń, mało kasy na zdrowie, mało na drogi, mało na to i tamto...

Jasne że każdego ciężko zadowolić, to oczywiste, ale to co powiem będzie bardzo niepopularne - uważam, że to co obecnie płacą rodzice przedszkolaków to i tak jest mniej niż płacono 6-7 lat temu. Pomimo tego, że wtedy pensje były niższe.
            • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 19:40
              Siedzę właśnie na komisji. Na komisji został przedstawiony drugi już projekt dotyczący ustalenia opłat za przedszkola. Zmiany jakie zaproponowano to:

1. Odpłatny czas pobytu dziecka w przedszkolu od godz. 13.00 do 16.00
              2. Rodzaj zajęć, które będą prowadzone w ramach odpłatnego pobytu dziecka w pzredszkolu
              3. Wysokość stawki za 1 godzinę - 3,05 zł w czasie odpłatnego pobytu dziecka w przedszkolu
              4. Status zajęć organizowanych na życzenie rodziców
              5. Wysokość zniżki na drugie i każde nastepne dziecko uczęszczające do przedszkola z jednej rodziny

Oznacza to że za pobyt dziecka, które będzie spędzać w przedszkolu maksymalną ilosć godzin od godziny 6,30 do 18,00 być może będziemy płacić 192,15 zł miesięcznie.

Trwa dyskusja nad ta propozycją UML.
              • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 19:42
                To finansowe skutki zmiany uchwały z marca dla rodziców.

dzieci przebywające w przedszkolu do godziny 13.00-14.00 - 64,05 zł

14.00 - 15.00 - 128,10

15.00 - 16,00 - 192,15 zł

16.00 - 17.00 - 192,15 zł
                17.00 - 18.00 - 192,15 zł

Dyskusja nad ulgami dla rodzin wielodzietnych - 25 % za drugie i każde następne dziecko.

Taka zmiana to dodatkowe 1 mln zł odciążenia dla budżetu.
                W tej chwili radni dyskutują nad 2 wnioskami - nad projektem prezydenckim przedstawionym wyżej oraz nad projektem radnych PIS-u, przedstawionym na ostatniej sesji, czyli praktycznym zniesieniem opłat dla rodziców.
                • emilly79 Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 20:15
                  Jeżeli zostanie 3,05 to pobijemy w tym względzie Warszawę, Kraków, Poznań.... Legionowo to szczerze - dziura zabita dechami - a uważa się za Eldorado.
                  Mój głos oddany na Smogarzewskiego to najbardziej zmarnowany głos.
                  Nie oczekuję zniesienia opłaty, ale opłaty realnej. Pracy w Legionowie nie ma i oto UM sie nie martwi ale żeby zedrzeć z rodziców i tym podreperować budżet - to i owszem. Żenada i WSTYD Panie Prezydencie i Skarbniku Mista.
                  A co z odliczeniami za nieobecności dziecka?
                  Czy tego nie reguluje ustawa nadrzędna?
                  • mikizlegionowa Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 20:25
                    emilly79 napisała:

> egionowo to szczerze - dziura zabita dechami - a uważa się za Eldorado.
                    > Mój głos oddany na Smogarzewskiego to najbardziej zmarnowany głos.
                    >Pracy w Legionowie nie ma i
                    > oto UM sie nie martwi ale żeby zedrzeć z rodziców i tym podreperować budżet -
                    > to i owszem. Żenada i WSTYD Panie Prezydencie i Skarbniku Mista.

Kobieto - nie podoba się miasto to wypad, nikt ci chyba pistoletu do głowy nie przystawił i nie kazał tu zamieszkać? Jest mnóstwo ludzi którym to miasto odpowiada i zapewniam cie, nie jest to dziura zabita dechami. A praca w Legionowie? Zależy co się chce robić, są ludzie którzy pracują tutaj albo w okolicy. A że pracujesz w Warszawie, hmmm w poprzednim poście wyliczyłaś, że zarabiasz 1400 zł - tyle to w Legionowie na kasie w każdym sklepie zarobisz, więc nie widzę sensu w dojeżdżaniu do "stolycy", chyba że chcesz się przed rodziną ze swojego pipidówa pochwalić, że teraz jesteś z "warszawki". I jeszcze jedno - to nie miasto w sensie jego władz generuje miejsca pracy więc pretensje pod inny adres
                    • emilly79 Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 21:01
                      A co Pan taki nerwowy. Od razu WYPAD. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie - to że coś mi sie tu nie podoba to nie znaczy że Pan mi będzie mówił jak mam żyć. Co do pracy - to moja indywidulana sprawa czy chcę dojeżdżać do Warszawy czy nie. O zarobkach napisałam aby przedstawić relację wynagrodzenie/opłaty. Nie jestem z lanserką z żadnej pipidówy. Proszę mnie nie obrażać bo nie ma Pan pojęcia kim jestem ani skąd pochodzę. Obrażanie i atak to najłatwiejsza (aczkolwiek niekoniecznie najskuteczniejsza) forma dyskusji.
                      Jeżeli Legionowo zamieszkuja ludzie z takim podejściem jak Pan to jest to nie tylko dziura zabita dechami ale na dodatek przesiąknieta chamstwem i nienawiścią.
                      Mimo wszystko życze Panu miłego wieczoru
                      • mikizlegionowa Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 21:11
                        emilly79 napisała:

> Proszę mnie nie obrażać bo nie ma Pan pojęcia
                        > kim jestem ani skąd pochodzę.

A miasto i jego władze można obrażać??? i mieć pretensje że nie chce finansować trójki dzieci - po co nam kolejna ulica, przecież Paniusi dzieci w przedszkolu są najważniejsze. Mnie stać na posłanie dzieci do przedszkola a od miasta i jego władz oczekuję oświetlonej i wyasfaltowanej ulicy, której mieć nie będę jak władze ulegną takim babom jak Paniusia.
                        • emilly79 Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 21:31
                          mikizlegionowa napisał:

> emilly79 napisała:

> A miasto i jego władze można obrażać??? i mieć pretensje że nie chce finansować
                          > trójki dzieci - po co nam kolejna ulica, przecież Paniusi dzieci w przedszkolu
                          > są najważniejsze. Mnie stać na posłanie dzieci do przedszkola a od miasta i je
                          > go władz oczekuję oświetlonej i wyasfaltowanej ulicy, której mieć nie będę jak
                          > władze ulegną takim babom jak Paniusia.

Proszę mi wskazać choć jedno słowo w moich postach , które w pejoratywny sposób określiło władze miasta. Póki co to pan mnie obraża nazywając babą, paniusią itp.
                          Wiem że z Pańskiego punktu widzenia jestem życiowym nieudacznikiem i dzieciorobem. Zupełnie zbędnym elementem ( a raczej jako rodzina wielodzietna - sztandarową patologią) w polskim społeczeństwie. Powiem jednak Panu że nie czuję się gorsza tylko dlatego że ciężko pracuję, wychowuję dzieci i nie steć mnie na wszelkie fanaberie. Pan zapewne równiez prowadzi budżet domowy - przekładając to rozumowanie na budżet miasta - jak kupi Pan dziecku buty na zimę to kurtki juz Pan nie kupi, bo zabrakło pieniędzy? Sztuką jest tak gospodarować żeby starczyło i na jedno i na drugie. Tańsze przedszkola nie oznaczają wyboistej, ciemnej, nieodśnieżonej ulicy.
                          Jeszcze raz powtórzę.Nie opowiadam się za pomysłem PIS - bezpłatne przedszkola - bo to tylko propaganda - takiego obciążenia nie wytrzymałby żaden budżet. Opłaty powinny byc jednak urealnione.
                          Poczekajmy na decyzję Rady. Od nas tak naprawdę niewiele zalezy.
                          • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 21:38
                            zmiany są, projekt opiera się na tym, że płatne są tylko godziny od 13 do 16 ;))))
                            czyli że rodzice pracujący w Warszawie nie muszą się śpieszyć, bo o 17 czy 18 zapłacą tyle samo co ci rodzice, którzy odbiorą dziecko o 16

• emilly79 Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 21:45
                              w.iwo napisała:

> zmiany są, projekt opiera się na tym, że płatne są tylko godziny od 13 do 16 ;)
                              > )))
                              > czyli że rodzice pracujący w Warszawie nie muszą się śpieszyć, bo o 17 czy 18 z
                              > apłacą tyle samo co ci rodzice, którzy odbiorą dziecko o 16
                              >
                              Czyli praktycznie zmiany "kosmetyczne". Czy wszystkie przedszkola wydłużają swoją pracę do 18? A co z tym zniżkami?
                            • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 21:49
                              "od nas tak naprawdę niewiele zależy" - w zasadzie zależy, tylko nikomu się nie chce ;)

każdy może wejść na salę, siąść z boku i przysłuchiwać się obradom... każdy może zabrać głos, napisać list, który będzie przeczytany radnym...
                              czasem radni nie są wszechwiedzący, warto ich uświadomić ;)
                              niektórych jeszcze nie słyszałam by zabierali głos, niektórzy robią to często i namiętnie, niektórzy rzeczowo, a inni mniej...

inną sprawą, że niewiele było rodziców, którzy wyrazili swoją opinię w ankiecie... tylko jakieś 4%...
                            • maxxxim01 Re: Przedszkola - opłaty 20.10.11, 13:53
                              no może w końcu będzie trochę lepiej: www.gazetaecho.pl/oplaty-za-przedszkola-po-nowemu_58518
                • tulipan-itp Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 21:11
                  Za dużo to nie zmienili. Nie bardzo wiem skąd te wielkie koszty kiedy u nas w przedszkolu po 16 zostaje około 5 dzieci - czyli miasto dołoży do tego około 315 zł miesięcznie - razy 10 m-cy to 3150zł razy 10 przedszkoli (nie wiem dokładnie ile jest przedszkoli w L. ale raczej nie 100) to jest ok. 30-35 tys. To pewnie te rodzeństwa tak rujnują nasz budżet zniżkami! Ja też nie jestem zwolennikiem pisowskiego populizmu ale jeśli ktoś już te dzieci ma to co? Ma je oddać do przytułku - taniej wtedy dla społeczeństwa nie będzie. Co do pracy na kasie w supermarkecie to żadne wyjście z sytuacji bo i tak trzeba by deklarować w przedszkolu czas do 18 bo to praca na zmiany a deklaracje przedszkolne nie przewidują rozwiązania dla takich rodziców i liczą codziennie tak samo - na maxa.
                  Czy ta stawka - wciąż 3,05 zł.ma być określona w uchwale kwotowo czy procentowo w odniesieniu do najniższego wynagrodzenia? Jak będzie od stycznia?
                  • pleg Re: Przedszkola - opłaty 19.10.11, 21:45

czy naprawdę przedszkola powinny być za darmo?

czy nasze miasto naprawdę chce zarabiać na rodzicach?

to po co buduje takie placówki jak nowa siódemka

czy wymieniło za Unijne pieniądze wszystkie place zabaw przy przedszkolach?
                  • tulipan-itp Re: Przedszkola - opłaty 20.10.11, 19:57
                    Jeśli faktycznie będzie liczony tylko realny czas pobytu dziecka w przedszkolu to ja się już nie czepiam. Tylko nie wiem gdzie (poza gazetą "Echo..." ) jest to zapisane bo w projekcie uchwały takich zapisów nie widzę.
                    • wolki17 Re: Przedszkola - opłaty 20.10.11, 20:24
                      www.legionowo.tv/a.236.Zmiany_w_przedszkolach.html
                      • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 20.10.11, 23:05
                        Kochani, bardzo proszę o zamieszczanie opisów do linków, jeśli wrzucacie sam goły link, to dyskusja staje się bez sensu i traktowane jest to jak spam... nie wiem ile mam tłumaczyć i prosić...

tyle było już tyle nowych stron, które chciały zaistnieć w Legionowie i za każdym razem powtarzałam to samo... kilka zdań nie boli...
                        • wolki17 Re: Przedszkola - opłaty 20.10.11, 23:33
                          > tyle było już tyle nowych stron, które chciały zaistnieć w Legionowie i za każd
                          > ym razem powtarzałam to samo... kilka zdań nie boli...

To chyba do mnie, choć nie bardzo rozumiem, bo nie jestem nową stroną chcącą "zaistnieć w Legionowie".

Link
                          www.legionowo.tv/a.236.Zmiany_w_przedszkolach.html
                          to odpowiedź na powyższe:

"Jeśli faktycznie będzie liczony tylko realny czas pobytu dziecka w przedszkolu to ja się już nie czepiam. Tylko nie wiem gdzie (poza gazetą "Echo..." ) jest to zapisane bo w projekcie uchwały takich zapisów nie widzę."
                          • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 21.10.11, 09:00
                            wymóg poprawy uchwał dotyczących zmiany słowa deklarowany pobyt na rzeczywisty został narzucony odgórnie, ze względu na wymogi prawne i każda gmina będzie musiała to zmienić

ps. uwaga o gołych linkach była spowodowana brakiem kontaktu z niektórymi nowymi użytkownikami forum (konta bez poczty), forum traci sens i staje się mało czytelne, jeśli w poście są same odnośniki bez jakiejkolwiek wypowiedzi
                      • yenco Re: Przedszkola - opłaty 21.10.11, 09:57
                        Mnie jeszcze ciekawi kwestia całkowitych kosztów zajęć dodatkowo płatnych. W tej chwili, jeśli dziecko chodzi na zajęcia dodatkowe to płacimy raz - za zajęcia, a dwa - za godzinę pobytu w przedszkolu. Jeśli przejdą proponowane zmiany, to dla zajęć dodatkowych od godz. 16.00 sprawa będzie jasna. A co z zajęciami przed 16.00 ? Z tego co wiem (mogę się mylić), ale np. w Serocku jest tak, że jak dziecko jest na zajęciach dodatkowo płatnych, to rodzice nie płacą już za ten czas pobytu w przedszkolu.
                        • ilegionowo Re: Przedszkola - opłaty 23.10.11, 10:49
                          Przyjrzyjcie się moim wyliczeniom:

Na początku roku dyrektorka przedszkola do którego uczęszcza moja córka podała ile dzieci uczęszcza do przedszkola i rozbiła to na godziny w których dzieci opuszczają przedszkole.

Licząc tylko opłatę za przedszkole (bez wyżywienia) wyszło mi że większość rodziców odbiera dzieci przed 16.00 i płaci jedynie 20 PLN miesięcznie więcej. Jest grupa (nie za duża) osób odpierając dzieci przed 17.00 i ci płacą dużo więcej. Ale każdy pozostały rodzić który odbiera dziecko przed 15.00 płaci już mniej niż w zeszłym roku. Z moich wyliczeń wyszło że sumarycznie rodzice płacą mniej niż w zeszłym roku.

Ja bym w przyszłym roku nie przyją dzieci których rodzice zadeklarują pobyt do 16.00 bo widocznie babcia może odebrać dziecko (albo mama nie pracuje) i dał miejsce tym co zadeklarują pobyt do 17.00.

Innym wyjściem jest nie przyjęcie dzieci zapisanych na darmowe godziny a każdy kto zadeklaruje więcej niż darmowy czas musi płacić tyle samo niezależnie do tego ile czasu spędza w przedszkolu.
                          • kwitkows Re: Przedszkola - opłaty 23.10.11, 11:45
                            ilegionowo napisał:
                            > Innym wyjściem jest nie przyjęcie dzieci zapisanych na darmowe godziny...
                            Nikt Ci tego nie powie oficjalnie ale właśnie tak było w tym roku.
                          • kwitkows Re: Przedszkola - opłaty 23.10.11, 11:48
                            ilegionowo napisał:
                            > Ja bym w przyszłym roku nie przyją dzieci których rodzice zadeklarują pobyt do
                            > 16.00 bo widocznie babcia może odebrać dziecko
                            A to niby dlaczego? To, że moja matka może odebrać dziecko nie oznacza, że musi robić za niańkę przez cały dzień. Pasuje jej odebrać wnuczkę o 15:00 i posiedzieć z nią trochę, a Ty chcesz ją zmuszać to zajmowania się przez cały dzień. Jakim prawem?
                            • mamaemilki2005 Re: Przedszkola - opłaty 23.10.11, 13:04
                              Ja uważam że zupełnie niepotrzebnie odeszliśmy od tzw. opłaty stałej za przedszkole i poprzedniego systemu nalicznia opłat. Współudział w kosztach utrzymania przedszkola był podizelony na dzieci zapisane i nie było problemu.Płacili wszyscy po równo - teraz będa przepychanki tych którzy płacą za godziny i tych którzy nie pracują i zabieraja maluchy o 13.
                              Trudno ustalić system zadowalający wszystkich.
                          • wolki17 Re: Przedszkola - opłaty 23.10.11, 12:07
                            ilegionowo napisał:

> Przyjrzyjcie się moim wyliczeniom:
                            >
                            > Na początku roku dyrektorka przedszkola do którego uczęszcza moja córka podała
                            > ile dzieci uczęszcza do przedszkola i rozbiła to na godziny w których dzieci op
                            > uszczają przedszkole.

W naszym przedszkolu 50 proc. dzieci idzie o godzinie 13, a po godzinie 15 zostaje tylko 25 proc. Obniżenie opłat jest więc ukłonem w kierunku rodziców pracujących na pełen etat w godzinach 8-16 i 9-17, a także tych, którzy właśnie ze względu na wysokość opłat nie mogli dziecka pozostawić w przedszkolu dłużej na zajęcia dodatkowe. To także kalkulacja dla przedszkoli - gdy zostaje mało dzieci, nie opłaca się wydłużać godzin otwarcia przedszkola.

> Innym wyjściem jest nie przyjęcie dzieci zapisanych na darmowe godziny>

Ideałem wyrównywania szans edukacyjnych jest, aby wszystkie dzieci w wieku 3-5 lat mogły chodzić do przedszkola niezależnie od sytuacji materialnej rodziców.

• ilegionowo Re: Przedszkola - opłaty 23.10.11, 14:15
                              O jakim wyrównywaniu szans mówicie??

Czym się różni rodzina gdzie rodzice zarabiają po 1500 PLN miesięcznie i nie mają babci która może przypilnować dziecka od niepracujących leserów którzy za nie płacą za przedszkole bo odbierają dziecko o 13.00.
                              Pracująca rodzina za dwójkę dzieci musi zapłacić 1000 PLN miesięcznie a oszuści mają za darmo.
                              Jeżeli ci oszuści nawet pracują i mają babcię która odbiera dziecko z przedszkola to nadal są oszustami bo odbierają miejsca w przedszkolach tym którzy naprawdę tego potrzebują. A jednocześnie okradają całe społeczeństwo bo za ich dzieci my musimy zapłacić z naszych podatków.
                              • quick-share Re: Przedszkola - opłaty 23.10.11, 22:16
                                ilegionowo napisał:

> Jeżeli ci oszuści nawet pracują i mają babcię która odbiera dziecko z przedszko
                                > la to nadal są oszustami bo odbierają miejsca w przedszkolach tym którzy napraw
                                > dę tego potrzebują. A jednocześnie okradają całe społeczeństwo bo za ich dzieci
                                > my musimy zapłacić z naszych podatków.

a może np babcia sobie tylko dorabia (nie pracuje na pełny etat) i o 15:00 (albo nawet o 13:00) jest już wolna i może odebrać wnuczka/wnuczke? to rodzice którzy korzystają z takiej możliwości też są oszustami? jeśli tak to niby dlaczego?
                                • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 26.10.11, 13:58
                                  Uchwała zwana prezydencką została przegłosowana.
                                  20 za, 3 przeciw.

pozdrawiam Iwona
                                  • w.iwo Re: Przedszkola - opłaty 02.11.11, 18:07
                                    LTV sesja na żywo
                                    krótki filmik o głosowaniu podczas sesji Rady Miasta
                                    rzecz się ma o opłatach :)
                          • mamaemilki2005 Re: Przedszkola - opłaty 23.10.11, 12:55
                            Szkoda że opłaty za przedszkole nie spadły ( w sensie godzinowym) ale pozytywne strony sa takie że jest zniżka jeżeli mamy więcej niż 1 dziecko i bezpłatny pobyt po 16. Tylko znów nie do końca jest sprawiedliwie - bo nie wszystkie placówki sa czynne do 18.
                            Najbardziej zastanawiający jest fakt, że podczas rekrutacji wszyscy rodzice deklarowali zatrudnienie a gdy przyszło płacić od września za pobyt dziecka po 13 to część rodziców odbiera o 13. Wniosek z tego że poprostu niepracują. Jeżeli z płatnego czasu opieki korzysta z 27 osobowej grupy 17 dzieci to koszt utrzymania przedszkola od 13 rozkłada się na mniej osób. Moim zdaniem opłaty za przedszkole powinny być rozwiązane tak jak w niektórych miastach. Do 13 bezpłatnie (do czego obliguje ustawa) od 13-15 płatne 150% stawki podstawowej / godzinę od 15-do zamknięcia 75% stawki podstawowej/godzinę. Gdzie stawka podstawowa to 2zł. Uważam że takie rozwiązanie jest najbardziej optymalne.

Mam jeszcze pytania następujące:
                            1. Zajęcia dodatkowe odbywają się po 13. Moje dzieci chodzą na wszystkie oferowane przez przedszkole. Czy zasadnym jest pobieranie de facto podwójnej opłaty za pobyt w przeszkolu: stawki godzinowej i za zajęcia dodatkowe?

2.Czy stawka godzinowa wzrośnie od stycznia wraz z podwyższeniem kwoty minimalnego wynagrodzenia?
                            • marggo Re: Przedszkola - opłaty 16.01.12, 22:07
                              Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, może tu mi ktoś odpowie: jak to jest ze stawka żywieniową, gdy dziecko idzie do domu przed obiadem? Opłata żywieniowa i tak jest naliczana za każdy dzień obecności, tak? Jak to jest w przedszkolach Waszych dzieci?
                              • tam.my Re: Przedszkola - opłaty 16.01.12, 22:29
                                płaci się za to co dziecko zje - jeżeli codziennie chodzi przed obiadem do domu to nie płaci się za obiad. Opłata żywieniowa jest także zwracana za każdy dzień zgłoszonej nieobecności dziecka.

pozdrawiam

arggo napisała:

> Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, może tu mi ktoś
                                > odpowie: jak to jest ze stawka żywieniową, gdy dziecko idzie do domu przed obia
                                > dem? Opłata żywieniowa i tak jest naliczana za każdy dzień obecności, tak? Jak
                                > to jest w przedszkolach Waszych dzieci?
                                • marggo Re: Przedszkola - opłaty 18.01.12, 13:35
                                  Ale jak to - opłata żywieniowa jest rozbijana na poszczególne posiłki? Bo powiedzmy, że dziecko wychodzi przed 14, czyli nie je obiadu. Ale zjadło śniadanie. I drugie śniadanie;)
                                  Za śniadanie płacę, a za obiad już nie?

• tam.my Re: Przedszkola - opłaty 18.01.12, 16:31
                                    marggo napisała:

> Ale jak to - opłata żywieniowa jest rozbijana na poszczególne posiłki?

dokładnie tak - stawka żywieniowa jest rozbijana na śniadanie, II śniadanie i obiad, w naszym przedszkolu koszt posiłków wynosi:
                                    I śniadanie – 25% dziennej stawki żywieniowej
                                    II śniadanie – 25% dziennej stawki żywieniowej
                                    obiad – 50% dziennej stawki żywieniowej.

a opłaty za wyżywienie naliczane są za dany miesiąc w rzeczywistym wymiarze czyli tylko za to co dziecko zjadło
                                    • marggo Re: Przedszkola - opłaty 18.01.12, 17:39
                                      Dzięki tam.my!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka