Dodaj do ulubionych

ZTM loteria???

18.10.11, 14:23
Czytalam tu na forum, że w zeszlym tygodniu nie przyjechala SKM-ka o 7:16.
Bodajze 2 tygodnie temu byla spozniona.

Dzis to samo - spoznienie "około 10 minut, wydłuża się".

Czy teraz jezdzenie SKM-ka to bedzie loteria?? A przeciez do zimy jeszcze troche...
Obserwuj wątek
    • marzenkapanienka Re: ZTM loteria??? 18.10.11, 14:33
      Jak mniemam jazda komunikacją publiczną zawsze była loterią... więc nie jest to jakieś odkrycie, natomiast i tak skm-ka jest lepsza od autobusu.
      • kufaja123 Re: ZTM loteria??? 18.10.11, 15:43
        Odkrycie czy nie, chciałoby się, żeby nowiutkie pociągi na krótkiej podmiejskiej trasie nie łapały kilkudziesięciominutowych opóźnień. Dziś rano na Piaskach piękny, lśniący ELF nie chciał „odpalić” przez 40 minut. Generalnie pociągi PESY nie radzą sobie póki co najlepiej:
        katowice.gazeta.pl/katowice/1,72739,10419735,Elfy_ledwo_wyjechaly_na_tory__a_juz_sie_psuja.html
        • e.voytaszek Re: ZTM loteria??? 18.10.11, 19:58
          Powody mogą być dwa. albo tabor jest awaryjny, wówczas można raz dwa unieważnić przetarg, oddać całość i wybrać ofertę siemensa czy newagu. Druga możliwość to czynnik ludzki, może obsługa pociągu nie radzi sobie ze sterowaniem? Fakt że sytuacja ma drugi raz miejsce w ciągu tygodnia. Pewnie ktoś poleciał ze stanowiska w ztm? Mam nadzieję że tak
          • madziulec Re: ZTM loteria??? 18.10.11, 20:56
            No zebys sie nie przeliczyl ;)))
            Premie pewnie dostal i tyle.
            • brunno34 Re: ZTM loteria??? 19.10.11, 09:33
              No, dziś się udało. Pociąg przyjechał o czasie i oby więcej się takie sytuacje jek wczorajsza nie powtarzały. Na konkretną poprawę kursowania musimy jeszcze poczekać do nowego rozkładu a więc do 10 grudnia. Dziś skm jeździ zdecydowanie za rzadko, np. z Legionowa o 7.16 a kolejny dopiero 8.05, potem 8.38. Myślę że kursowanie co 10-15 minut poprawiłoby sytuację, zresztą to było nam wielokrotnie obiecywane. A od lutego dojdzie nowa (jak zwykle opóźniona) linia s3 :-)
              • metron1 Aby nie było różowo 19.10.11, 17:09
                Dzisiaj nie przyjechała SKM 16.42 z Gdańskiej obsługiwana oczywiscie przez wynalazek Elf który do niedawna chwaliłem
                Następny pociąg KM niezabieralny. Jeżeli nowe pociągi które już niedługo zastąpią stare będą się tak sprawować to dziękuję za taki dojazd
                • hubert_sikorski Re: Aby nie było różowo 19.10.11, 18:50
                  Zazwyczaj mają problemy z drzwiami. Nie wiem jak taki pociąg ma się dotrzeć, to nie są klocki hamulcowe. Owe "docieranie" polega na tym że wychodzą wszystkie usterki, wadliwe czujniki itd.

Jak na mojego garba niewygodne są oparcia od rozkładanych siedzeń.
    • madziulec Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 07:31
      loterii ciag dalszy. pociag znow nie przyjechal. moze go wstawic w rozklad, ze jezdzi co 2 dzien??
      ktos wspominal na stacji o pozwaniu ztm. moze to jakies wyjscie???
      • madziulec Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 08:18
        dzis ludzie podrozowali jak bydlo. czesc pasazerow w ogole nie zmiescila sie do pociagu. coz, krotki przyjechal.
        byl co najmniej jeden przypadek, ze ktos zemdlal.

poza tym mamy super dojazd do warszawy
        • ralphie Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 08:41
          madziulec napisała:

> poza tym mamy super dojazd do warszawy

A niebawem podobno Modlin ruszy. Zaraz zaraz, a czy my w Radzie Powiatu nie mamy czasem rzecznika ZTM? :] Serwis prasowy ZTM
          Cytat z innego Forum:
          Dociera to do mnie bardzo powoli, ale wszystko na to wskazuje, że dzięki m.in. Państwa głosom, udało mi się zostać radnym powiatu legionowskiego. I to głównie dzięki głosom mieszkańców gminy Wieliszew. Dziękuję!!!!!!
          Teraz czeka mnie ciężka praca dla Was, żeby nie zawieść Waszego zaufania. Na forum będę na pewno stałym gościem.

I jak to zwykle z obietnicami bywa o tamtym forum zapomniał ale wybaczyć można, bo słabo uczęszczane jest. Panie Igorze prosimy o komentarz. A może sami zapukamy? Facebook. Przy okazji zapytałbym o stan techniczny aut jeżdżących jako L-9 i L10, czy ktoś z Was przyglądał się im jadąc za nim? 6-cio ślad?
          • e.voytaszek Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 09:36
            Rozumiem jednak, że każdy z Was tu piszących skierował stosowną skargę do ztm za pomocą formularza: www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1
            Ja czynię to za każdym razem kiedy pociągi nie przyjeżdźają, czyli ostatnio dosyć często.
            • madziulec Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 09:53
              Nie skiereowałam, ale dzięki za podpowiedz.
              Skorzystam i złoże.

Swoją droga czy ... cos Ci odpowiadają na te skargi???
              • e.voytaszek Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 10:23
                Na ostatnie 3 nie dostałem jak na razie odpowiedzi. Ale dziś dodatkowo napisałem do miejskiego rzecznika praw konsumenta konsument.um.warszawa.pl/
                (i do wiadomości ztm) . Bilet okresowy jest kontraktem-umową z przewoźnikiem. Nie wywiązanie się z umowy niesie ze sobą jak zakładam określone konsekwencje. Kolejnym moim krokiem będzie zlecenie UM przeprowadzenia audytu rozpatrywania skarg i wniosków przez przewoźnika. A tu już konsekwencji się nie da pominąć. Premii na pewno nie będzie
                • ralphie Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 11:03
                  Trzeba by jeszcze zajrzeć do regulaminu świadczenia usług, czy nie ma tam zapisów, że ZTM zastrzega sobie prawo np. do n awarii, tak jak jest w przypadku PGE.
                  • madziulec Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 12:06
                    www.ztm.waw.pl/?c=134&l=1#rozdzial_I voila. Ale ja tam nie widze.
          • igor_krajnow Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 12:42
            ralphie napisał:

> I jak to zwykle z obietnicami bywa o tamtym forum zapomniał ale wybaczyć można,
            > bo słabo uczęszczane jest. Panie Igorze prosimy o komentarz. A może sami zapuk
            > amy? Facebook. Przy
            > okazji zapytałbym o stan techniczny aut jeżdżących jako L-9 i L10, czy ktoś z
            > Was przyglądał się im jadąc za nim? 6-cio ślad?

Jesteś nie fair. Nie zapomniałem. Zaglądam tam regularnie. Przynajmniej kilka razy w tygodniu, tylko tam się nic nie dzieje! Zresztą zawsze można do mnie pisać przez facebooka, jak zrobiła to madziulec :-)

Jeśli chodzi o Elfy to niestety, choć to się nie powinno dziać, ale są pewne problemy techniczne m.in. z drzwiami co potwierdzają władze SKM. W ramach umowy serwis firmy wykonuje naprawy na bieżąco. To jest nowa konstrukcja z PESY, więc to są niestety tzw. choroby wieku dziecięcego. Tak samo było kiedy do Warszawy przyjechały pierwsze tramwaje PESY. Teraz już jest z nimi wszystko OK, więc i z ELFami sprawa się ułoży. Za wszystkie opóźnienia przewoźnik jest karany. Wiem, że to pasażerów, którzy się spóźniają do pracy czy szkoły nie satysfakcjonuje, ale tak jest. Chociaż nie jest to wina ZTM to jedyne co w imieniu ZTM mogę zrobić to pasażerów przeprosić za wszelkie niedogodności.

Pozostaje mieć nadzieję, że w momencie gdy od grudnia SKM przejmie całkowicie obsługę linii S9, wszelkie problemy z Elfami będą już tylko wspomnieniem. Przykrym, ale wspomnieniem.

Uwagi odnośnie stanu technicznego autobusów na L-9 i L10 przekazałem do nadzoru, który wprawdzie nie ma kompetencji do kontrolowania stanu technicznego (ma je tylko ITD i policja) ale nadzór sam może wezwać policję lub ITD w celu szczegółowego sprawdzenia stanu technicznego.

• madziulec Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 12:53
              No ogolnie .. zajebiscie, ale co da nam takie stwierdzenie, ze sa problemy z drzwiami??
              MOze tymczasowo wrocic do starych pociagow o porannych godzinach, gdy ludziom zalezy, by w odpowiednim czasie dostac sie do pracy??

Dzis bylo przegiecie - krotki pociag KM a pasazerow podwojna ilosc.

PS
              Ja mam w obietnicach wyborczych, ze kontakt bedzie utrzymany przez internet (www.facebook.com/topic.php?uid=155840644458425&topic=418)
              • igor_krajnow Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 14:29
                I kontakt jest utrzymany przez internet, czego najlepszym dowodem jest to, że napisałaś dziś do mnie na FB a teraz czytasz moją odpowiedź na forum.

Pociąg KM rzeczywiście był pojedynczy dziś rano. Jechałem nim i było tragicznie i chyba nawet nie wszyscy się zmieścili. W piątek będę o tym rozmawiał z wicemarszałkiem, który odpowiada za funkcjonowanie Kolei Mazowieckich.
                • madziulec Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 14:33
                  Wstawilam linka do tej dyskusji.

Co bylo gdybym go nie wstawila???
                  Ju zkiedys pisalam o tym, ze np. wiadomosci sa na forum Jablonna i dotycza pociagow, a te same wiadomosci nie sa wstawiane tutaj.
                  Ha! Trzeba bylo jecha cna samym koncu i slyszec te skargi, do tego zobaczyc mdlejacego faceta.
                  Moze wtedy cos by to zmienilo
            • ralphie Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 12:56
              igor_krajnow napisał:

> Jesteś nie fair. Nie zapomniałem.

Ale przecież napisałem, że można wybaczyć :)

> Chociaż nie jest to wina ZTM to jedyne co w imieniu ZTM mogę zrobić
              > to pasażerów przeprosić za wszelkie niedogodności.

W przypadku składów nie przybyłych można powiedzieć, że nie ma za co ;) Zainteresował mnie jeden punkt regulaminu ZTM:

§ 1 pkt. 3. Za zawarcie umowy przewozu uważa się wejście do pojazdu, a w metrze - wejście do strefy biletowej metra.

Czyli jeśli skład nie przyjedzie to umowy nie ma? ;) Rzeczywiście w regulaminie nie ma nic o nie przyjazdach § 4...

> Uwagi odnośnie stanu technicznego autobusów na L-9 i L10 przekazałem do nadzoru

Super. Zrobiłem zdjęcia ale niestety statycznie jest to nie do wychwycenia, na filmiku pewnie lepiej byłoby to widać. Co prawda jadąc jako pasażer nie było obaw, że się rozleci.
              • igor_krajnow Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 14:30
                Regulamin wprowadza Rada Miasta i literalnie należy to rozumieć tak, że jeśli autobus nie przyjedzie to umowy nie ma.
                • madziulec premie w KM 20.10.11, 14:42
                  www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,40-tysiecy-nagrody-dla-prezesa-kolei-mazowieckich,306292.html
                  No coz. Awansem premie dostaja.
            • and777rew Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 13:26
              Czemu informacja, że skład został odwołany jest komunikowana na peronach dworca dopiero w godzinę jego odjazdu?

Skoro "z przyczyn technicznych został odwołany" to znaczy, że z W-wy w ogóle nie wyruszył a o tym wiadomo chyba wcześniej niż o 7.16?

Czemu składy, o których wiadomo że są awaryjne obsługują połączenia w porannym i popołudniowym szczycie komunikacyjnym?

Skoro pojawia się sformułowanie "tak samo było kiedy do Warszawy przyjechały pierwsze tramwaje PESY" nie powinno być zaskoczeniem, że z pociągami PESY są te same problemy. Kto podjął optymistyczne a błędne założenie, że wszystko będzie OK? Efektowny wygląd składów przysłonił zdrowy rozsądek?

Czy usuwania tych "chorób wieku dziecięcego" nie można testować poza szczytem komunikacyjnym?.

Pisze Pan, że od grudnia SKM w pełni przejmie obsługę linii S9. W 100% mają ją obsługiwać Elfy? Czy składy te zostały przestowane w warunkach zimowych? Pewnie nie, skoro Elfy nazwane zostały "nową konstrukcją z PESY". W wariancie pesymistycznym zafundujecie mieszkańcom/podatnikom paraliż komunikacyjny.

Czemu w porannym i popołudniowym szczycie KM podstawiają pojedyncze składy? Ludzie podróżują stłoczeni jak bydło. Tym bardziej gdy cudowny Elf znowu "z przyczyn technicznych" zostaje odwołany.

Czy kupno biletu nie jest swego rodzaju kontraktem zobowiązującym dostarczyciela usługi do zapewnienia minimum komfortu?
              • igor_krajnow Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 14:38

> Czemu informacja, że skład został odwołany jest komunikowana na peronach dworca
                > dopiero w godzinę jego odjazdu?

Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. To leży w kompetencjach Polskich Linii Kolejowych - zarządcy infrastruktury kolejowej.

> Czemu składy, o których wiadomo że są awaryjne obsługują połączenia w porannym
                > i popołudniowym szczycie komunikacyjnym?

Tego nie wiadomo, że są awaryjne kiedy zapadła decyzja o skierowaniu ich do obsługi pasażerów w godzinach szczytu. Powód jest jeden - są najdłuższe więc zabierają najwięcej osób. Więcej niż podwójny skład KM.

> Skoro pojawia się sformułowanie "tak samo było kiedy do Warszawy przyjechały p
                > ierwsze tramwaje PESY" nie powinno być zaskoczeniem, że z pociągami PESY są te
                > same problemy. Kto podjął optymistyczne a błędne założenie, że wszystko będzie
                > OK? Efektowny wygląd składów przysłonił zdrowy rozsądek?

PESA wygrała przetarg ogłoszony przez SKM. Odpowiedzi należy szukać w polskim prawie o zamówieniach publicznych.

> Pisze Pan, że od grudnia SKM w pełni przejmie obsługę linii S9. W 100% mają ją
                > obsługiwać Elfy? Czy składy te zostały przestowane w warunkach zimowych? Pewnie
                > nie, skoro Elfy nazwane zostały "nową konstrukcją z PESY". W wariancie pesymis
                > tycznym zafundujecie mieszkańcom/podatnikom paraliż komunikacyjny.

Oprócz Elfów będą również składy 19WE z Newagu.

> Czemu w porannym i popołudniowym szczycie KM podstawiają pojedyncze składy? Lud
                > zie podróżują stłoczeni jak bydło. Tym bardziej gdy cudowny Elf znowu "z przycz
                > yn technicznych" zostaje odwołany.

Też dziś mnie to zdziwiło, że KM podstawiły pojedynczy skład w porze kiedy powinien być podwójny. ZTM nie ma na to wpływu. Tak jak pisałem wcześniej - zapytam o to wicemarszałka odpowiedzialnego za funkcjonowanie Kolei MAzowieckich.

> Czy kupno biletu nie jest swego rodzaju kontraktem zobowiązującym dostarczyciel
                > a usługi do zapewnienia minimum komfortu?

Samo kupno biletu, zgodnie z regulaminem, nie jest zawarciem umowy. Umowę zawiera się wchodząc do autobusu, tramwaju, pociągu lub przekraczając bramkę w metrze.
                • fiorente Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 14:46
                  Skoro "Samo kupno biletu, zgodnie z regulaminem, nie jest zawarciem umowy. Umowę zawiera się wchodząc do autobusu, tramwaju, pociągu lub przekraczając bramkę w metrze." to może warto przyjrzeć się czy w regulaminie ztm nie ma klauzul niedozwolonych...Ciekawe co na to Rzecznik Praw Konsumentów.
                  • ralphie Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 14:58
                    fiorente napisała:

> Ciekawe co na to Rzecznik Praw Konsumentów.

Oczywiście jest to zapewne jakiś kąsek dla niego ale i pasażerowie nie zostają z ręką w nocniku. Gminy za umożliwienie dojazdów przekazują dotacje, dofinansowanie (nie wiem jak to nazwać) dla ZTM ale raczej nie bez umów. Zatem jeśli w umowach ZTM i gmin jest mowa o spóźnieniach, odwołaniach i karach za to, to nasze władze powinny wyegzekwować swoje prawa (pasażerów prawa), jeśli nie to nadal ręka w nocniku.
                • and777rew Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 14:59
                  Na wstępie chciałem podziękować za odpowiedzi

igor_krajnow napisał:
                  (...)
                  > > Czemu składy, o których wiadomo że są awaryjne obsługują połączenia w por
                  > annym
                  > > i popołudniowym szczycie komunikacyjnym?
                  >
                  > Tego nie wiadomo, że są awaryjne kiedy zapadła decyzja o skierowaniu ich do obs
                  > ługi pasażerów w godzinach szczytu. Powód jest jeden - są najdłuższe więc zabie
                  > rają najwięcej osób. Więcej niż podwójny skład KM.
                  >
                  > > Skoro pojawia się sformułowanie "tak samo było kiedy do Warszawy przyjec
                  > hały p
                  > > ierwsze tramwaje PESY" nie powinno być zaskoczeniem, że z pociągami PESY
                  > są te
                  > > same problemy. Kto podjął optymistyczne a błędne założenie, że wszystko b
                  > ędzie
                  > > OK? Efektowny wygląd składów przysłonił zdrowy rozsądek?
                  >
                  > PESA wygrała przetarg ogłoszony przez SKM. Odpowiedzi należy szukać w polskim p
                  > rawie o zamówieniach publicznych.

Chyba wyraziłem się nieprecyzyjnie.

Nie potrafię zrozumieć czemu podjęto decyzję o wysłaniu Elfów w godzinach szczytu do obsługi ruchu pasażerskiego skoro doświadczenia z przeszłości jednoznacznie pokazywały, że składy bezpośrednio po dostarczeniu przez producenta są awaryjne (bazując na doświadczeniach z przeszłości, np. z tramwajami z PESY) i z pewnością będą trapione przez usterki uniemożliwiające ich normalną eksploatację?

> > Pisze Pan, że od grudnia SKM w pełni przejmie obsługę linii S9. W 100% ma
                  > ją ją
                  > > obsługiwać Elfy? Czy składy te zostały przestowane w warunkach zimowych?
                  > Pewnie
                  > > nie, skoro Elfy nazwane zostały "nową konstrukcją z PESY". W wariancie p
                  > esymis
                  > > tycznym zafundujecie mieszkańcom/podatnikom paraliż komunikacyjny.
                  >
                  > Oprócz Elfów będą również składy 19WE z Newagu.

Czy wiadomo jak oba typy składów będą się sprawdzać w warunkach zimowych?

EN57 zostały już przetestowane. Wielokrotnie :) Choć stare i niekomfortowe ale przynajmniej jeżdzące ....

A jak rozumiem znikną one bezpowrotnie wraz z nadejściem zimy(?)

(....)
                  > > Czy kupno biletu nie jest swego rodzaju kontraktem zobowiązującym dostarc
                  > zyciel
                  > > a usługi do zapewnienia minimum komfortu?
                  >
                  > Samo kupno biletu, zgodnie z regulaminem, nie jest zawarciem umowy. Umowę zawie
                  > ra się wchodząc do autobusu, tramwaju, pociągu lub przekraczając bramkę w metrz
                  > e.

He he he dobre dobre :D

To dzisiaj zawarłem taki kontrakt. Tak jak inni "zawiedzeni", których nie zabrał pojemny skład SKM Elf według rozkładu odjeżdżający z Legionowa o 7.16 a którym udało się wepchnąć do pojedynczego składu KM odjeżdżającego o 7.32. W takich warunkach jak dzisiaj jeszcze nie jechałem.

Nierogacizna podróżuje w lepszych warunkach niż pasażerowie linii S9.

A odwołanie SKM o 7.16 stało się normą w ciągu ostatnich dwóch tygodni.

BTW: zbieracie informacje o tym ile razy składy linii (np. S9) zostały odwołane albo były opóźnione w ciągu ostatniego tygodnia, dwóch, miesiąca?
                • akjawah Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 19:53
                  igor_krajnow napisał:

> Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. To leży w kompetencjach Polskich Linii
                  > Kolejowych - zarządcy infrastruktury kolejowej.

Precyzując - PLK twierdzi, że dyżurny w Legionowie ma dostatecznie dużo pracy i stąd brak zapowiedzi. Za nie odpowiedzialni są przewoźnicy. Skąd niby PLK ma wiedzieć, że skład Elf zdechł już na Gdańskiej i kiedy ruszy w obieg? Czy tak jest faktycznie i co ZTM zrobił by zapewnić informację pasażerską w Legionowie, dotyczącą kursowania SKM?

> PESA wygrała przetarg ogłoszony przez SKM. Odpowiedzi należy szukać w polskim p
                  > rawie o zamówieniach publicznych.

Chińczycy też wygrali kontakt na autostradę i wyszło z tego takie samo g...wno jak z ztm-owskiej kolei miejskiej.
            • kufaja123 Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 14:08
              Panie Igorze,
              Jakoś tych przeprosin pasażerów np. na Państwa stronie internetowej nie widzę. Widzę za to niusy o następujących tytułach:
              Dziękują za kompetencje i skuteczność
              ZTM szybko reaguje
              Najwyższa Jakość 2011 dla ZTM
              No i Państwa apel:
              Szanujmy seniorów
    • metron1 Re: ZTM loteria??? 20.10.11, 21:24
      Z tego co wiem to chyba dziś dla odmiany popsuła się SKM złożona ze starych jednostek. Z jednej strony sprawiające problemy prototypy, z drugiej stare graty które również odmawiają posłuszeństwa
      • mike56 Re: ZTM loteria??? 22.10.11, 00:03
        metron1 napisał:

> Z tego co wiem to chyba dziś dla odmiany popsuła się SKM złożona ze starych jed
        > nostek. Z jednej strony sprawiające problemy prototypy, z drugiej stare graty k
        > tóre również odmawiają posłuszeństwa
        ---
        nie, żeby mnie nie dotknęła sytuacja opóźnienia/odwołania kursu SKM
        (na Piaskach sami się musieliśmy się tego domyśleć), ale czasami mam wrażenie, że sami pasażerowie domagają się kłopotów; zauważyłem, że drzwi w nowych składach otwierają się bez problemów po naciśnięciu przycisku po zapaleniu się zielonego światła na nich; podróżni jednak naciskają przycisk otwierania drzwi przed zatrzymaniem składu i zobaczniem świetlnego sygnału zapraszającego do ich otwarcia; kiedyś spróbowałem uruchomić drzwi dopiero po zatrzymaniu się SKM i zobaczeniu zielonego światełka; w tym celu zasłaniłem swoim ciałem ten przycisk - ale niedoskonale, bo sporo wcześniej niewiasta stojąca za mną, wyciągnęła rękę i zaczęła go molestować; skutkowało to tym, że w innych drzwiach ludzie już opuszczali pociąg a my nadal staliśmy czekając na ich otwarcie; udało się otworzyć je dopiero po naciśnięciu nisko położonego przycisku dla niepełnosprawnych - bo on dłuższy czas świecił zielenią;
        grubszy już nie zamierzam być, więc pewnie zrezygnuję z dalszych prób odseparowywania niemotów od prostej techniki;
        • benieck Re: ZTM loteria??? 22.10.11, 00:11
          Przycisk powinien mieć "pamięć". Po wciśnięciu ciepłego guzika drzwi powinny się otworzyć od razu po zwolnieniu blokady tak jak ma to miejsce w autobusach i tramwajach. Być może z drzwiami było po prostu coś nie tak.
          • metron1 Re: ZTM loteria??? 22.10.11, 19:19
            Bo tak to działa, przycisk można wcisnąć jeszcze przed zatrzymaniem pociągu, pali się wtedy na czerwono, drzwi natomiast otworzą się same po zwolnieniu blokady w peronach
    • madziulec KM tez loteriowo... 25.10.11, 00:06
      Jest taki pociag o 16:23 z Warszawy...

Dzis byl spozniony jakies 30 minut... Gdy dojechalam pociagiem o 16:00 z Warszawy, to własnie pociag KM opuszczał stacje.
      Wspolczuje ludziom, ktorzy jak idioci czekali na pociag.

I chyba przestanmy sie oszukiwac, ze mamy dobra komunikacje w postaci KM i SKM, zimy jeszcze nie ma a tu takie kwiatki.
      • zbrodel Re: KM tez loteriowo... 25.10.11, 09:46
        Wczoraj posypał się ELF mazowieckich 14:46 z Gdańskiej. Od Choszczówki jechał 3 km. na godzinę a maszynista rozpaczliwie konferował przez radiotelefon z serwisem. Nie wiem czy i kiedy odjechał z Legionowa bo tam wysiadałem.

Więc pewnie całę obiegi się mazowieckim posypały na skutek tej awarii.

Należy mieć nadzieję, że uporają się w końcu z tymi awariami.

Ale abstrahując, komunikację mamy niezłą. Zobaczcie sobie rozkłady kolejowe np. dla Zalesia et consortes ;).
        • madziulec Re: KM tez loteriowo... 25.10.11, 09:51
          Nie no mamy cudownie ;)
          Porownajmy nasza komunikacje z Pipidówkiem (również Górnym) jest super.
          Ale pewnie tamtejsi włodarze [po pierwsze nie mają tylu dusz (liczebność miasta / powiatu), a po drugie nie naglasniaja w dogodnych chwilach tego jak bardzo o te komunikacje walcza i nie obiecuja gruszek na wierzbie.

Dzis z kolei pociag SKM o 8:05 jechal .. dziwnie. Na Choszczowce (lub Pludach, nie jestem pewna) bylo jakby walniecie. Nic to. Pojechalismy dalej. Potem tylko troche postalismy w okolicach Pragi i Dw. Gdanskiego i juz o 8:40 bylismy.
          No i gdzie te obietnice, ze czas trwania podrozy ma byc 20 minut???
          • zbrodel Re: KM tez loteriowo... 25.10.11, 11:01
            madziulec napisała:
            > Porownajmy nasza komunikacje z Pipidówkiem (również Górnym) jest super.
            > Ale pewnie tamtejsi włodarze [po pierwsze nie mają tylu dusz (liczebność miasta
            > / powiatu), a po drugie nie naglasniaja w dogodnych chwilach tego jak bardzo o
            > te komunikacje walcza i nie obiecuja gruszek na wierzbie.

Sugerujesz, że nasi "włodarze" nie walczą, bo komunikacja nie wygląda tak jak byśmy chcieli. OK. Ale zdajesz sobie sprawę, że to nie Legionowo jest właścicielem ZTM-u, Kolei Mazowieckich i torów z L. do Warszawy? I że nie bardzo może cokolwiek zrobić poza uprzejmymi prośbami do w.wymienionych?

Półtora roku temu SKM-ki nie było. Teraz jest. Różnica, przynajmniej w mojej skromnej opinii, jest zauważalna. Ktoś jednak coś "wywalczył". Pewnie, też bym chciał żeby SKM jeździła co 15 minut i docierała na Gdański w 20. Ale realnie rzecz biorąc Legionowo w tej sprawie jest wyłącznie petentem.
            • madziulec Re: KM tez loteriowo... 25.10.11, 11:45
              Och oczywiscie, ze zdaje sobie sprawe.

Tylko ja pamietam niektore obietnice wyborcze jaki to raj komunikacyjny bedziemy tu mieli.

Jesli zas bedziemy ciagle mowic: e, i tak sie ciesze, bo X czasu temu tego nei bylo to dojdziemy do tego, ze nawwet nie zastanowi nas cena benzyny ponad 6 zl, poniewaz "przeciez benzyny kiedys nie bylo", brak drogi dojazdowej w ogole ("bo przeciez kiedys drog nie bylo"), przychodni ("bo kiedys to przystawiali pijawki albo wkladali na 3 zdrowaski do pieca").
              Fajnie gdyby niektorzy wreszcie zakonotowali, ze Legionowo sie nieco powiekszylo od ostatnich zauwazonych przez nich zmian, ze ludzie nie siedza na laweczkach przed domkami tylko jezdza dzien w dzien do stolicy do pracy itp.

Tak dla przypomienia:
              www.facebook.com/photo.php?fbid=159542550754901&set=a.159541484088341.25947.155840644458425&type=3&theater
              www.facebook.com/photo.php?fbid=159544897421333&set=a.159541484088341.25947.155840644458425&type=3&theater
              www.facebook.com/photo.php?fbid=159554620753694&set=a.159541484088341.25947.155840644458425&type=3&theater
              (szczegolnie to SKM do L-Przystanek jest realne nie ma co..)
              • zbrodel Re: KM tez loteriowo... 25.10.11, 12:12
                Słowo daję że ostatnią rzeczą, o którą bym siebie podejrzewał, to to, że będę bronił polityków :/

madziulec napisała:

> Och oczywiscie, ze zdaje sobie sprawe.
                >
                > Tylko ja pamietam niektore obietnice wyborcze jaki to raj komunikacyjny bedziem
                > y tu mieli.

Przejrzałem ulotki i szczerze mówiąc, to obietnic raju to ja tam nie widzę. W dodatku jest to program na całą kadencję i nigdzie nie jest napisane, że wszystkie punkty zostaną zrealizowane dzień po wyborach. Więc proponuję chwilę poczekać z krytyką. Nie zakładam a priori, że jest ona nieuzasadniona, ale minęła 1/4 kadencji.

Czy SKM-ka do L.Przystanek jest realna - nie wiem i wszystko mi jedno. Na Przystanek mam co prawda nieco bliżej niż na Piaski, ale jak zostanie z Piasków to płakał nie będę. Za to w razie przeniesienia S9 na Przystanek zapłaczą pewnie mieszkańcy nowych bloków przy Piaskowej, nie mówiąc o Michałowie czy Wieliszewie. Ja tylko chcę powiedzieć, żę w przeciwieńśtwie do Ciebie nie zakładam z góry, że jest to nierealne, bo zwyczajnie nie wiem. Nie prowadziłem rozmów z ZTM-em ani z PLK. Rozumiem, że Ty prowadziłaś i wiesz na pewno, że SKM przez Przystanek nigdy nie pojedzie.

• madziulec Re: KM tez loteriowo... 25.10.11, 13:40
                  Hmm.. jakby Ci powiedziec. Polowa kadencji wlasnie mija.

Widzisz cos, co jest zrealizowane???
                  Ja widze ... ze nic nie zostalo. Oczywiscie przed nastepnymi wyborami znow nam beda obiecywac zlote gory, szpiutale, aquaparki itp. Nie wspominajac o otwartych jeziorkach, ktore mialy byc parkiem wodnym...

Co do przeniesienia SKM polecam: legionowo.pomagam.pl/konwencja-i-program-wyborczy-romana-s/
                  Wprawia w dobry humor ;)

Co do samego kursowania:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,93,123429341,,Ciechanow_Legionowo_Warszawa.html?v=2 przypomnę tylko ten wątek
                  • zbrodel Re: KM tez loteriowo... 25.10.11, 16:10
                    madziulec napisała:

> Hmm.. jakby Ci powiedziec. Polowa kadencji wlasnie mija.
                    > Widzisz cos, co jest zrealizowane???

Z punktu widzenia mieszkańca Bukowca pewnie tego nie widać, ale np. na IV Parceli więle ulic doczekało się asfaltowej nawierzchni, położony jest wodociąg i kanalizacja. Zmiany są i to spore.
                    • madziulec Re: KM tez loteriowo... 25.10.11, 22:10
                      XXI wiek i cholera miasto nei ma kanalizacji.

Uwazasz to za sukces??? A nie powinienes za totalny blamaż rządzących miastem???
                  • mikizlegionowa Re: KM tez loteriowo... 25.10.11, 21:54
                    madziulec napisała:

> Hmm.. jakby Ci powiedziec. Polowa kadencji wlasnie mija.

Hmmm jakby Ci powiedzieć - jako osoba aktywnie zaangażowana w trakcie ostatniej kampanii samorządowej powinnaś chyba wiedzieć, że kadencja samorządowa trwa 4 lata, więc mija właśnie 1/4 kadencji, do połowy włodarze mają jeszcze cały rok.
                    Pozdrawiam
                • benieck Re: KM tez loteriowo... 25.10.11, 20:24
                  zbrodel napisał:

> Czy SKM-ka do L.Przystanek jest realna - nie wiem i wszystko mi jedno.

Nie ma technicznej możliwości zawracania pociągów na Przystanku. Najbliższe miejsce to Nowy Dwór Maz. Na tym przystanku może się zatrzymywać co najwyżej linia lotniskowa.

Na szczęście SKM nie jest jedynym sposobem na dostanie do Warszawy. Korzystam z 723 i sądząc po wpisach m.in na tym forum wybór jest jak najbardziej słuszny. Na awaryjność taboru i punktualność nie mogę złego słowa powiedzieć ;-)
                  • bronka777 yyyy nie wiem co powiedzieć.... 25.10.11, 22:37
                    hmmmm a ja chciałam pochwalić ale nie wiem czy można....:-) ja wciąż jestem z tych co szklanka jest w połowie pełna nie pusta:-)
                    A zatem - jestem pod wrazeniem, fakt był to mój pierwszy raz po wakacjach - jechałam dziś o 6.57 do Dworca Zachodniego (docelowo zdaje się do Radomia) - podjechał punktualnie taki śliczny nowiutki pociag, ciepło, zdjełam kurteczkę, nie zatrzymywał się co 200 metrów, obejrzałam sobie Stadion Narodowy z bliska - no pięknie, nawet pan obok miał na uszach PinkFloyd. Niespełna 40 minut - w tyle nie wyrabia się to poczciwe 186 na trasie Modlińska-Prymasa Tysiąclecia-Rondo Sybiraków.
                    Gdyby nie dwaj uroczy młodzieńcy szeptem scenicznym opowiadający o tym, kto się w jakim stopniu ostatnio ujarał byłoby idealnie.
                    Pozdrawiam wszystkich "Dojeżdzających"
                    • madziulec Re: yyyy nie wiem co powiedzieć.... 25.10.11, 23:13
                      Ten pociag (w sensie relacji ...-Radom) jest super;))
                      Rzeczywiscie korzystalam z niego pare razy, jest punktualny i fajny. Toalety sa czysciutkie.

Gdyby nie zawodnosc tego pociagu o 7:16 to tez bym byl anaprawde bardzo zadowolona.
                  • zbrodel Re: KM tez loteriowo... 26.10.11, 09:44
                    benieck:
                    > Nie ma technicznej możliwości zawracania pociągów na Przystanku. Najbliższe mie
                    > jsce to Nowy Dwór Maz. Na tym przystanku może się zatrzymywać co najwyżej linia
                    > lotniskowa.
                    Techniczna możliwość to by się znalazła, można wrócić do L. głownego tym samym torem. Tylko nie bardzo by się to dało wpisać w rozkład, bo to zajmowało by tor na kilkanaście minut przy docelowych odstępach pomiędzy pociągami bodajże co 5 minut.

No ale ma powstać linia lotniskowa jako SKM. Nowy Dwór się pewnie cieszy, pytanie tylko czy będzie to niezależna linia, czy po prostu zmienią trasę S9, kosztem Piasków, Michałowa i Wieliszewa?
    • and777rew Re: ZTM loteria??? 26.10.11, 09:57
      Dzisiaj pociąg S9 z 7.16 znowu został odwołany.

Dobrze, że pociąg KM z 7.32 okazał się podwójnym składem.

Z niecierpliwością czekam na zimę ....
      • madziulec Re: ZTM loteria??? 26.10.11, 11:53
        W rozkladzie jest KM o 7:47.
        Dzis JUZ przyjechal o 7:59.
      • brunno34 Re: ZTM loteria??? 26.10.11, 12:00
        S9 jest niezagrożona. Ma pozostać i kursować z Dw. Gdańskiego do Wieliszewa. Nowa linia S3 ma kursować z Okęcia do Legionowa z częstotliwością co 30 minut. Ale też co pół godziny ma jeździć na tej trasie (Okęcie-Modlin) linia KM3. Ale zanosi się że linie te (S3 i KM3) wystartują dopiero wraz z marcową korektą rozkładu. Zatem przed nami zima, z wyłącznie nowym taborem (od rozkładu 13.12.2011) i miejmy nadzieję co za tym idzie, również z większą częstotliwością
        • madziulec Re: ZTM loteria??? 26.10.11, 12:19
          Ciekawa jestem jak sie te nowe elfy zachowają podczas zimy.....
    • ralphie Porozumienie 26.10.11, 10:47
      pomiędzy Miastem Stołecznym Warszawa a Gminą Legionowo z zapisów, którego wynika, że loteria jest dopuszczalna :)
      • madziulec Konia z rzędem ;) 26.10.11, 11:56
        Ubawilam sie swietnie czytajac:
        Gmina zobowiązuje się do:
        1) zapewnienia regularnego patrolowania przez policjantów Komisariatu Policji w Legionowie peronów przystanków kolejowych Legionowo, Legionowo-Przystanek i Legionowo-Piaski;

KOnia z rzedem temu, kto widuje te patrole.

I jesli dobrze czytam to miesiecnzi egmina placi jakies 40 tys. Czy dobrze spojrzalam?
        • saabb Re: Konia z rzędem ;) 26.10.11, 14:31
          Hahaha i ja się ubawiłem... patrole na peronach...:)
          razu pewnego na szczycie schodów stoi gó...ara, ludzi pełno a ta wyciąga szluga i dmucha... no kur... chyba jest zakaz. Zwracam uwagę a ta mina zdziwiona odsuwa się kawałek i pyta mnie czy teraz też mi przeszkadza... dzwonię więc na straż miejską i pytam czy łaskawie nie wpadną na peron w Legionowie bo kilka osób pali sobie w najlepsze w miejscach gdzie jest zakaz. Pan strażnik bardzo się zdziwił, że ktoś w ogóle może z taką pierdołą dzwonić i żalił się, że kto wymyślił takie głupie prawo!!!!! Ręce mi opadły. To kto ma interweniować???
    • ralphie U sąsiadów 26.10.11, 14:55
      Komunikacja dla twardzieli - Wołomin- źr. Gazeta.pl.
      Przestaje mnie teraz dziwić dlaczego o godz. 7.40 Legionowo stoi już w Michałowie, a niedługo stanie w Zegrzu :)
    • plunio7 KM testuje pojemność dwupiętrowych wagonów 28.10.11, 07:20
      Dzisiaj (6:57) w trzech zmieściło się dodatkowo dwa składy elf.
      • amelka1341 Re: KM testuje pojemność dwupiętrowych wagonów 28.10.11, 08:43
        No KM dziś generalnie testowały - ale naszą cierpliwość.... Na Przystanek koło 6:44 wjechał spóźniony pociąg na Zachodni (ten z 6:14 do Grodziska tak na marginesie -2 wagony Elfa). Potem przyjechał właściwy na Wolę, ale kto zdecydował się na niego poczekać to miał pecha -nie odjechaliśmy za daleko, bo przed przejazdem na Parkowej staliśmy tak z 20 minut. W Legionowie byliśmy chwilkę przed SKM-ką "wdimo" o 7:14, czy tam 7:16. Oczywiście Radom nas wyprzedził przed Parkową, a niektórzy zamierzali się na niego przesiąść W Leginowie....
        • hubert_sikorski Re: KM testuje pojemność dwupiętrowych wagonów 28.10.11, 15:33
          SKMka z Wieliszewa 5:56 (Legionowo 6:05) na Warszawa ZOO była o 7:13
          • jaceeek Re: KM testuje pojemność dwupiętrowych wagonów 28.10.11, 17:34
            Początkowo jechałem KM o 6.15 z Przystanku. Po półgodzinnym opóźnieniu dotarłem do Legionowa. Coś było nie tak z drzwiami, konduktor próbował zrzucić winę na pasażerów. W efekcie wszyscy przesiedli się do pociągu do Radomia. Ścisk niezły, ale jeszcze parę osób by weszło ;) ogólnie godzinę mi zajęło wydostanie się z miasta.
            • madziulec Re: KM testuje pojemność dwupiętrowych wagonów 28.10.11, 17:48
              A jakas przyczyna tych opoznien?
              Ktos cos wie???
              • hubert_sikorski Re: KM testuje pojemność dwupiętrowych wagonów 28.10.11, 18:38
                Jeżeli chodzi o SKM to z powodów technicznych. Pociąg przejeżdżał 50 metrów i gwałtownie hamował. Maszynista uporał się z problemem po 40 minutach...
    • and777rew Re: ZTM loteria??? 02.11.11, 15:01
      Dzisiaj znowu pociąg S9 z 7.16 został odwołany.

Ciekawe jak długo ta sytucja będzie trwała ....

:/
      • e.voytaszek Re: ZTM loteria??? 02.11.11, 15:19
        no jak to dokąd? Aż Elfy się dotrą. Nadchodząca zima może być dla nich obiecującym wyzwaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka