Dodaj do ulubionych

Shell - jakosc ON

07.02.12, 23:13
Witam,
Czy podczas ostatnich mrozów miał ktoś problem z paliwem z tej stacji ?
Moje auto i znajomego zamarzło....
Tankowałem Vpower i lipa.
Filtr kosztuje sporo, zwłaszcza, że wymieniany przed zimą...:-(
Obserwuj wątek
    • kka69 Re: Shell - jakosc ON 08.02.12, 13:07
      Ważne pytanie, czy tankowałeś tuż przed mrozami, czy znacznie wcześniej?
      Niektóre stacje maja paliwo przygotowane na aktualne warunki pogodowe, jak tankowałeś przy temperaturze 0C , to może paliwo było z atestem do np. -20C , ale to tylko przypuszczenia.
      Poprzedniej zimy widziałem na stacji Statoil ciekawą informację na dystrybutorze paliwa SUPRA , żeby z powodów mrozów tankować zwykły ON.
      Do dzisiaj nie wiem, czy to z powodu tego że to paliwo nie miało atestu na duże mrozy, czy że Supra w ogóle się nie nadaje na duże mrozy.
      • polokokt Re: Shell - jakosc ON 08.02.12, 14:01
        pytanie tez, jak czesto sam Shell ma dostawy Vpower. Nie jest to najtansze paliwo i moze pochodzilo jeszcze z dostawy sporo przed mrozami i bylo bez domieszek na okoliczność tak siarczystych mrozów. Sama stacja może nawet nie zauważyć kłopotów, bo zbiorniki mają w ziemi, a więc są w wyższej temperaturze. Kłopot może być właśnie po zatankowaniu i postawieniu auta na noc, jak temp spadła do - 2X stopni.
        Generalnie przy takich mrozach dolanie jakiegos dodatku do oleju napedowego samemu, nie zaszkodzi. Przynajmniej wiemy wtedy co mamy, a nie liczymy ze ktos tam na stacji nie zapomnial.
        Pozdrawiam
    • arek140 Re: Shell - jakosc ON 08.02.12, 19:56

Ja tez miałem problem z paliwem[ON] tyle że ze stacji neste w Legionowie.A ratowałem sie dolewkami -również Vpower ze stacji shella!! :((((( Ale widzę że i to nie był dobry pomysł?!Dobrze że mrozy zelżały.
      • kka69 Re: Shell - jakosc ON 08.02.12, 20:51
        Mnie jeszcze nigdy nie zawiodła jakość najzwyklejszego ON z BP na Modlińskiej.
        Nie zamierzam więc testować innych paliw :P
        • awol Re: Shell - jakosc ON 09.02.12, 07:38
          BP podobnie jak Shell w 2011 roku. sprzedaje paliwo z Orlenu. Przynajmniej na Mazowszu.
          • 17aga Re: Shell - jakosc ON 10.02.12, 11:30
            Witam, mąż też miał problem po zatankowaniu ON na Shellu w L cały zeszły tydzień. Wyświetlał się komunikat o zanieczyszczeniu, a samochód nie wchodził na wyższe obroty. Wymiana filtra nie pomogła, dopiero spuszczenie paliwa i nalanie arktycznego z innej stacji (niestety nie wiem jakiej) pomogło...
            Nie chciało nam się wierzyć, że Shell mógł wypuścić trefne paliwo, bo mąż tankuje tam od kilku lat bez problemu, ale widać, że faktycznie coś było na rzeczy...
            Pozdrawiam CIEPŁO :)
            • majak56 Re: Shell - jakosc ON 10.02.12, 23:22
              Paliwo „arktyczne” jest b. rzadko oferowane w naszych okolicach – nieco częściej w górach. ON od 16 listopada powinien gwarantować płynność do temperatur minus 20-22 st. C. Tyle, że auta mające małe przebiegi, i które zatankowano niedługo po wskazanej dacie mogły nalać mieszanki paliwa okresu przejściowego i zimowego (zostały wymieszane w zbiornikach stacji paliw) więc temperatura wytracania się parafiny z niego była znacznie niższa wyższa niż -20 st. C. Takie samo zjawisko wystąpi w odniesieniu do zbiornika konkretnego auta. Dlatego doświadczeni kierowcy już od września przygotowują się do zimy i starają się tak tankować by szybko pozbyć się paliwa letniego, przechodząc na ON przejściowy (16 września) i dolewając nawet 100-200 ml depresatora. Później to samo czynią podczas przejścia na ON zimowy aż do końca lutego. Dalsze uszlachetnianie paliwa nie ma sensu, bo w zbiornikach aut i stacji paliw jest paliwo zimowe i w marcu czy kwietniu raczej nie występują niższe temperatury niż – 20st. C. Inną kwestią są oszczędności czynione przez firmy paliwowe, które widząc anormalną zimę zamawiają ON dostosowując parametry do okresu przejściowego (tańsze), a wtedy w razie nagłego spadku temperatury do poziomu prawdziwej polskiej zimy wywoła problemy jeśli nie okażemy się przewidujący. Ja tankuję w Orlenie i corocznie stosuję ww. sposób. Nigdy mi się nie zdarzyło, by auto nie odpaliło albo zatrzymało się z powodu zaczopowania filtra w wyniku nieodpowiedniego paliwa.
              • niechciany_marian Re: Shell - jakosc ON 11.02.12, 08:37
                Ja również nigdy nie miałem problemu z autem z powodu mrozów. nigdy nie musiałem wymieniać filtrów, ani robić czarodziejskich mieszanek, żeby odpalił.
                Ale nie tankuje ani na Orlenie, ani na Shellu, ani na Statoilu.
                Powiem więcej, mam świetną sylwetkę jak na swój wiek i serducho jak dzwon co w efekcie procentuje ogromnym zadowoleniem mojej ukochanej żonci.
                Chodzę piechotą - same korzyści.
                • ralph123 Re: Shell - jakosc ON 11.02.12, 10:22
                  Drogi Marianie, gdybyś do pracy miał 35 km i chadzał piechotą, to żona nie byłaby szczęśliwa i pożytku z Ciebie wielkiego nie miała ;
                  • guayazyl1 Re: Shell - jakosc ON 11.02.12, 11:24
                    ralph123 napisał:
                    Drogi Marianie, gdybyś do pracy miał 35 km i chadzał piechotą, to żona nie była by szczęśliwa i pożytku z Ciebie wielkiego nie miała ;
                    -----------------------
                    racja,
                    a Marian sam przyznaje w swoim nicku, że jest "niechciany" :)
                  • polokokt Re: Shell - jakosc ON 11.02.12, 12:12
                    no wlasnie, jakby miał chodzić 70 km kazdego dnia (35 km w jedna strone) to bylby jak w tym filmie: sniadanie na kolacje, obiad na sniadanie... A żonie to by sobie kartki wysyłali, zeby w ogóle podtrzymać związek :)
                    Pozdrawiam
                    • 3goust Re: Shell - jakosc ON 11.02.12, 12:19
                      to tylko cztery godziny w jedną stronę;) a jak wiosna nastaje to i godzinka;) o ile przesiądzie się na rower, wiec tragedii nie ma;)
                • majak56 Re: Shell - jakosc ON 11.02.12, 22:45
                  gratuluję, ale moja żonka lubiąca teatr, kino i zakupy w niektórych warszawskich sklepach, oraz co nieco na miejscu i bez świadków - też jest zadowolona; a o silniku diesla trzeba wiedzieć co nieco więcej niż to, że per pedes jest zdrowe;
          • kwitkows Re: Shell - jakosc ON 12.02.12, 10:50
            awol napisał:
            > BP podobnie jak Shell w 2011 roku. sprzedaje paliwo z Orlenu. Przynajmniej na M
            > azowszu.
            Wydaje mi się, że wszyscy biorą paliwa Orlenu i w bazach paliwowych "uszlachetniają" je po swojemu. Jedynie tam gdzie się to im opłaca maja swoje paliwa. BP pewnie w okolicy Szczecina itp.
            • polokokt Re: Shell - jakosc ON 12.02.12, 14:42
              jest jeszcze Lotos, który też jest dużym dostawcą paliw do polskich stacji paliw różnych koncernów.
              Tutaj np wzmianka o sprzedaży Paliw przez Lotosa dla Shella w 2011 roku:

wyborcza.biz/biznes/1,100969,8882498,Grupa_Lotos_sprzeda_paliwa_firmie_Shell_Polska_za.html
              Ale tak jak piszesz, kupowanie paliw to jedno, a dodawanie swoich dodatków to drugie (lub tez spelanianie norm danej sieci). Także paliwo z Lotosa sprzedawane np na marketowej stacji typu Auchan, moze miec troche inna jakość niż niby paliwo z tego samego źródła na stacji Shell czy BP. Chociaz ja jak tankowalem na Auchan, nie narzekalem :) nie zauwazylem nic niepokojacego, wiec nie zamierzałem przepłacać.
              Z tego co kiedyś słyszałem, jedynie te paliwa tzw. Premium pochodzą bezposrednio od centrali danej stacji paliw. Ale ile w tym prawdy w dzisiejszych czasach, to nie wiem. Może dzisiaj premium tez sie kupuje w Orlenie czy Lotosie.

Pozdrawiam
        • kwitkows Re: Shell - jakosc ON 12.02.12, 10:53
          Mój poprzedni diesel tankował tylko zwykłe ON z BP i dopiero przy temperaturze -33 raz zakaszlał jak postał dwa dni bez uruchamiania. Może to kwestia stanu auta?
          • adamlegionowo Re: Shell - jakosc ON 12.02.12, 15:35
            raczej tak, ja tankuję ON na orlen i nigdy mi jeszcze nie zamarzło.

A.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka