Dodaj do ulubionych

Uposledzona komunikacja ZTM

18.04.12, 07:43
Witam

Chce poruszyc temat komunikacji ZTM, a dokladnie linii 723 i S9.
Jako leniwa z natury osoba wybieram przewaznie jazde samochodem. Czasami jednak korzystam z komunikacji i tu porusze problem ktory zaobserwowalem nie tylko u siebie.

S9 jadace z Legionowa do Warszawy stoi na peronie do ktorego wsiadaja ludzie (ktorzy mysla, ze odjezdza zgodnie z planem), a wg rozkladu podjezdza pociag na drugim torze i wszyscy w ostatniej chwili przesiadaja sie z jednego do drugiego pociagu. Oczywiscie na SKMce jadacej poznie jest wyswietlana informacja, ze jest to trasa koncowa, lecz nie kazdy kto pierwszy raz jedzie, to na tej podstawie nie wsiada do S9.
Wg mnie drzwi powinny byc zablokowane lub pociag powinien stac przed peronem.

723 - podobna sytuacja na petli Mickiewicza. Podjezdza autobus i tak naprawde nie wiem czy mam do niego wsiasc, czy za 5 min podjedzie na druga zatoczke drugi i od razu odjedzie.

Czy tylko ja mam takie problemy?
Obserwuj wątek
    • hurapesymista Re: Uposledzona komunikacja ZTM 18.04.12, 09:28
      Jak 723 stoi na pętli Przystanek, to z przodu na szybie ma taki napis dokąd jedzie. Widzę go chyba z 300 metrów A nawet ile minut do odjazdu .Jeśli nie ma go na pętli Mickiewicza, proszę zwrócić uwagę kierowcy. Uaktualnienie wyświetlacza, to jego obowiązek.
      • benieck Re: Uposledzona komunikacja ZTM 18.04.12, 11:58
        hurapesymista napisał:

> Jak 723 stoi na pętli Przystanek, to z przodu na szybie ma taki napis dokąd jed
        > zie. Widzę go chyba z 300 metrów A nawet ile minut do odjazdu .Jeśli nie ma go
        > na pętli Mickiewicza, proszę zwrócić uwagę kierowcy. Uaktualnienie wyświetlacza
        > , to jego obowiązek.

Po wpisaniu linii i nr. brygady wszystko wyświetla się przez cały czas automatycznie.

Jeśli chodzi o pętlę Mickiewicza faktycznie jest to źle zorganizowane. Jeden przystanek funkcjonuje jako krańcowy dla dwóch linii 723 i 736 oraz przelotowy dla wydłużonych kursów 723. Na drugim peronie stają linie prywatne i oraz linia bezpłatna. Kiedy wszystko na raz się zjedzie jest problem. Z reguły jest tak, że gdy na pętli stoi kurs skrócony to z Przystanku do Warszawy jedzie wcześniejsza brygada i pielgrzymki ludzi wybiegają ze stojącego autobusu przesiadając się do drugiego. 3 linie ZTM na jednym peronie to za dużo. Co najmniej jedna powinna stamtąd wylecieć a kursy skrócone 723 nazywać się 801. I albo skierować 736 lub 801 na pętlę na os. Jagiellońska tam gdzie N63 albo nieużywanymi liniowo tylko w ciągu dnia ulicami Mickiewicza i Jagiellońską do Przystanku.

Podobny problem z ciasnotą panuje na pętli przy dworcu PKP. Linie lokalne muszą uciekać na postój w bocznym uliczkach miasta by nie blokować pętli. Tutaj jednak zapowiadana jest budowie centrum komunikacyjnego więc powinno się to zmienić.
    • mieszkanieczbloku Re: Uposledzona komunikacja ZTM 18.04.12, 09:39
      Faktycznie informacja ZTM-u w tym zakresie jest beznadziejna. Totalna loteria dla kogoś kto rzadko korzysta z tych przystanków. Organizacja komunikacji w tym zakresie to totalna prowizorka.
      • akjawah Re: Uposledzona komunikacja ZTM 18.04.12, 22:49
        mieszkanieczbloku napisała:

> Faktycznie informacja ZTM-u w tym zakresie jest beznadziejna. Totalna loteria d
        > la kogoś kto rzadko korzysta z tych przystanków. Organizacja komunikacji w tym
        > zakresie to totalna prowizorka.

Budowa zatok, przystanków leży w gestii miasta a nie ZTM
    • dzd-bk Re: Uposledzona komunikacja ZTM 18.04.12, 15:25
      Przepraszam za troszeczkę chaotyczną treść w moim poście, ale po tym jak odjechał mi autobus postanowiłem napisać o tym od razu (pisałem z komórki:)

Mam nadzieję, że w tej sprawie coś się zmieni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka