Dodaj do ulubionych

Straż Miejska na rowerach

28.06.12, 18:26
Doczekaliśmy się:) jak donosi urząd miasta "Od dawna myśleliśmy o wprowadzeniu rowerowych patroli". Strażnicy będą mogli reagować na nieprawidłowe zachowania rowerzystów, którzy ignorują znaki zakazu wjazdu rowerów i tu mam pytanie...

Jedziemy rowerem ulicą Jagielońską i chcemy skręcić na Warszawską aby przedostać się na piaski. Niestety, kiedy tylko skręcimy w lewo to po kilku metrach widzimy znak zakazu wjazdu dla rowerów! Stąd moje pytanie, czy po wiadukcie można jechać rowerem? Jeżeli tak, to gdzie można tym rowerem wjechać na wiadukt, aby nie złamać zakazu oraz nie jechać po chodniku? Otóż jest jeden wjazd, znajduje się około 3-5 metrów za znakiem zakazu wjazdu na rowerach, tylko czy ten wjazd (z drogi lokalnej) "anuluje" znak zakazuj wjazdu na rowerze? Jeżeli tak po jaka cholerę ten zakaz tam stoi? Żeby na odcinku 5 metrów nikt nie jechał rowerem?
Obserwuj wątek
    • 3goust Re: Straż Miejska na rowerach 28.06.12, 19:00
      Hubercie odłączenia są traktowane jako skrzyżowania, czyli kasują wszystkie zakazy, natomiast dołączenia nie, tak wiec na wiadukcie jeździć nie można....
      • hubert_sikorski Re: Straż Miejska na rowerach 28.06.12, 19:05
        To czy można jechać wiaduktem w stronę piasków? Nie ma tam ścieżki rowerowej, wiec chodnik odpada. Co ciekawe jadąc od strony piasków można jechać wiaduktem, nie widziałem tam nigdzie zakazu.
      • hubert_sikorski Re: Straż Miejska na rowerach 28.06.12, 19:09
        Tam jest odłączenie (zjazd pod wiadukt), jest zaraz po wjeździe. Jeżeli jest tak jak piszesz to niewiele zmienia bo jak w takim razie wjechać na wiadukt?
        • 3goust Re: Straż Miejska na rowerach 28.06.12, 19:16
          Tak samo jest z prędkością, z Jabłonny na piaski wiaduktem możesz jechać 70 km/h a z piasków na Jabłonne 50 km/h....
          Po jednej stronie wiaduktu chodnik zmieni się na ścieżkę rowerową, ale to dopiero gdy powstanie III etap. I weź teraz powiedz pieszym że wiaduktem będą mogli przejść ale tym drugim, od galerii
      • ralphie Re: Straż Miejska na rowerach 29.06.12, 08:31
        Generalnie rowerzyści w Legionowie mają przegwizdane. Jeśli zacznie się ich ścigać to dojdzie do parodii, jakie miały miejsce w gm. Wieliszew, kiedy to Policja karała rowerzystów za jazdę po pustym chodniku zamiast po ruchliwej drodze wojewódzkiej. Na szczęście opamiętano się i na prośbę władz Policja zaniechała tych działań.
        Najśmieszniejsze jest to, że odwołanie zakazu przez skrzyżowanie dotyczy tylko kilku znaków:

Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26, B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania; nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią.

Znak zakazujący jazdy rowerem to B-9, obowiązuje na drodze, przy której stoi (DK61?) i z przepisów wychodzi, że musi/powinien zostać odwołany. Za wiaduktem nie widziałem odwołania, czyli do Augustowa rowerem nie pojedziesz? :)

PS. Odwołuje skrzyżowanie, nie odjazd lub dojazd:

skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;
        • 3goust Re: Straż Miejska na rowerach 29.06.12, 08:39
          określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową

Bisówka nie jest ani drogą gruntową, ani nie jest drogą wewnętrzną. Można było się zastanowić przy dojeździe do obiektu....
          • ralphie Re: Straż Miejska na rowerach 29.06.12, 09:41
            Zgadza się. Czyli można traktować to jako skrzyżowanie odwołujące zakazy wyprzedzania, zatrzymywania i postoju ale nie zakaz jazdy rowerem. Chyba, że jest jakiś inny przepis mówiący o odwoływaniu pozostałych zakazów.
            • hubert_sikorski Re: Straż Miejska na rowerach 29.06.12, 12:58
              A co jeżeli ktoś wyjedzie z drogi lokalnej? Za wjazdem nie ma żadnego zakazu jady rowerem, więc skąd rowerzysta ma wiedzieć jaki znak stoi kilka metrów przed wjazdem?

Jeżeli już to zakaz wjazdu rowerem powinien stać obok sygnalizacji na Jagielońskiej, bo co ma zrobić rowerzysta który już wjedzie na Warszawską, znaku z daleka nie widać a przecież nie zawróci ani nie zejdzie z roweru i nie będzie go prowadził.

To ważna kwestia, bo SM będzie chciała zaznaczyć swoją obecność:]
              • ralphie Re: Straż Miejska na rowerach 29.06.12, 14:33
                hubert_sikorski napisał:

> A co jeżeli ktoś wyjedzie z drogi lokalnej? Za wjazdem nie ma żadnego zakazu ja
                > dy rowerem, więc skąd rowerzysta ma wiedzieć jaki znak stoi kilka metrów przed
                > wjazdem?

Na ul. Modlińskiej w Warszawie zakazy powtarzane są za każdym skrzyżowaniem i nie ma sprawy niejasnej. Tutaj też tak powinno być - byłoby to logiczne. Ale co ja tu o logikę mogę posądzać ;)

> To ważna kwestia, bo SM będzie chciała zaznaczyć swoją obecność:]

I zaznaczy! Nie widziałem jeszcze fotoradaru ustawianego w miejscu niebezpiecznym, a jedynie w dochodowym.

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. W odpowiedziach na pytania mieszkańców Prezydent napisał:

27-06-2012)
                Odpowiedź:
                Szanowna Pani, Na jednym dyżurze Straży Miejskiej są maksymalnie dwa patrole. Nie jest możliwe prewencyjne patrolowanie całego miasta (proszą o interwencje mieszkańcy wszystkich dzielnic) i jednocześnie reagowanie na wykroczenia. Poza tym w okolicy opisywanego przez Panią bloku dotychczas nie zauważono problemu z parkowaniem na chodnikach, wszystkie zgłoszenia dotyczyły parkowań na trawniku naprzeciw bloku. Przekażę Pani skargę Komendantowi Straży Miejskiej.

Czy te rowerowe będą zamiast, czy dodatkowo? Dwa patrole na 50 tys. mieszkańców? Jeśli tak jest to czy w ogóle jest sens utrzymywać?
    • kka69 Re: Straż Miejska na rowerach 28.06.12, 21:17
      A dlaczego nie chcesz jeździć po chodniku?
      Też jest dobry do jazdy.
      • hubert_sikorski Re: Straż Miejska na rowerach 28.06.12, 22:00
        Bo po większości chodników nie można jeździć na rowerze, jest to zabronione. A tak z czysto praktycznej strony, te na wiadukcie są za wąskie, wystarczy ze ktoś idzie i trzeba się zatrzymywać. Generalne po chodniku to można sobie jechać max 15km/h a do tego pieszy nie zachowuje się w sposób przewidywalny, samochody wyjeżdżają z bram, jest więcej nierówności, częściej trzeba się zatrzymywać lub zwalniać.
        • kka69 Re: Straż Miejska na rowerach 29.06.12, 09:23
          Właśnie z podobnych powodów, co napisałeś, że nie chcesz jeździć po chodnikach, to kierowcy aut wolą żeby rowery właśnie jeździły pochodnikach.
          Bo kierowcy rowerów zachowują się nieprzewidywalnie, spowalniają ruch samochodów, itp.
          Punkt widzenia zależy od siedzenia ;)
          Ale ja tak w ogóle lubię rowerzystów .
          • e-legionowo Re: Straż Miejska na rowerach 27.07.12, 15:53
            kka69 napisał:

> Właśnie z podobnych powodów, co napisałeś, że nie chcesz jeździć po chodnikach
            > , to kierowcy aut wolą żeby rowery właśnie jeździły pochodnikach.
            > Bo kierowcy rowerów zachowują się nieprzewidywalnie, spowalniają ruch samochod
            > ów, itp.
            > Punkt widzenia zależy od siedzenia ;)
            > Ale ja tak w ogóle lubię rowerzystów .

Tylko jest różnica między "woleniem" a zakazem.
            Zmiany które weszły w życie ponad rok temu
            Nowe przepisy umożliwiają jednak częstsze korzystanie z chodników. Obecnie mogą się po nich poruszać pod warunkiem, że chodnik jest szerszy niż dwa metry i biegnie przy drodze z ograniczeniem prędkości większym, niż 50 km/h.
            Rowerzysta czy motocyklista to taki sam uczestnik ruchu, a że wolniej się porusza - takie życie trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Co do naszego wiaduktu do po jednej stronie jest chodnik a po drugiej stronie jest ciąg pieszo rowerowy (po stronie bliżej centrum).

A naszych straszników na rowerach widziałem i dają radę.
    • polokokt Re: Straż Miejska na rowerach 29.06.12, 13:53
      w nawiązaniu do tematyki rowerów, w sobotę 30 czewca o 11:00 w Jabłonnie odbędzie sie wspólny trening rowerowy. Gościem specjalnym treningu ma być Krzysztof Diablo Włodarczyk
      Z tego co pisze organizator, trasa ma liczyć okolo 40 km po terenie, ale ma być lajtowo.

Pozdrawiam
    • pomagam-w-legionowie Re: Straż Miejska na rowerach 30.06.12, 01:22
      hubert_sikorski napisał:

> Jedziemy rowerem ulicą Jagielońską i chcemy skręcić na Warszawską aby przedosta
      > ć się na piaski. Niestety, kiedy tylko skręcimy w lewo to po kilku metrach widz
      > imy znak zakazu wjazdu dla rowerów! Stąd moje pytanie, czy po wiadukcie można j
      > echać rowerem? Jeżeli tak, to gdzie można tym rowerem wjechać na wiadukt, aby n
      > ie złamać zakazu oraz nie jechać po chodniku? Otóż jest jeden wjazd, znajduje s
      > ię około 3-5 metrów za znakiem zakazu wjazdu na rowerach, tylko czy ten wjazd (
      > z drogi lokalnej) "anuluje" znak zakazuj wjazdu na rowerze? Jeżeli tak po jaka
      > cholerę ten zakaz tam stoi? Żeby na odcinku 5 metrów nikt nie jechał rowerem?
      >

Pod względem rowerowym ta droga jest rzeczywiście spi...a. Od strony Jabłonny na Piaski wiaduktem przedostaniesz się tylko chodnikiem. W kilku przypadkach tym chodnikiem będziesz mógł legalnie popedałować:
      - gdy obok popedałuje na swoim rowerze dziecko do lat 10,
      - gdy pada deszcz, śnieg, wieje silny wiatr, jest mgła, jest ciemno,
      W przeciwnych wypadkach rower prowadzisz obok siebie - bo tak rzecze polskie prawo (chyba, że chodnik ma min 2m wtedy też nim możesz w pełni legalnie śmignąć pedałując, bo w kierunku Piasek jest dop. pow. 60km/h).

Po chodniku w tym konkretnym wypadku możesz przejechać pedałując na podstawie pierwszeństwa konwencji wiedeńskiej nad sprzecznymi przepisami Pord. Ale w tym wypadku musisz się liczyć, że stróż prawa będzie wysoce niedouczony w tej materii i skończy się w sądzie.

Od strony Piasków w stronę Jabłonny rowerkiem w pełni legalnie jedziesz po jezdni na wiadukcie.
    • 3goust Re: Straż Miejska na rowerach 01.07.12, 13:05
      Jeśli na stronie internetowej miasta na zdjęciu są to Ci dwaj wytypowani strażnicy to straszny jest tylko jeden. Temu drugiemu każdy kto używa roweru do jazdy da radę uciec...bo wygląda naprawdę na zielonego w sprawie roweru. całe łapy na hamulce kładzie;) Wygląda mniej więcej jak osoba która usiadła tylko do zdjęcia;) Takie moje spostrzeżenia, a może to tylko pozory.
      • kka69 Re: Straż Miejska na rowerach 02.07.12, 19:38
        Dzisiaj stojąc w korku na wiadukcie zauważyłem że dwie rowerzystki spokojnie się wyminęły na chodniku na wiadukcie.
        Nawet zbytnio nie zwalniały.
        Więc nie ma co panikować, fakt , szczupłe były. ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka