29.07.13, 20:13
Hej, czy u was też nie ma wody w kranach? O co chodzi, ciepłej miało nie być, a tu posucha?
Obserwuj wątek
    • astra515 Re: brak wody 29.07.13, 20:33
      na Piaskach też nie ma:-(
      • baxteria Re: brak wody 29.07.13, 21:42
        Do 3 sierpnia wody między 7 a 20 nie będzie. Będzie przegląd miejskiego systemu ciepłowniczego. Takie info dostałam z UM dziś smsem.
        • monoq Re: brak wody 29.07.13, 21:50
          Chodzi o to, że nie było (przynajmniej około 20-tej na Piaskach) nawet zimnej.

baxteria napisała:

> Do 3 sierpnia wody między 7 a 20 nie będzie. Będzie przegląd miejskiego systemu
          > ciepłowniczego. Takie info dostałam z UM dziś smsem.
        • madziulec Re: brak wody 29.07.13, 22:09
          Ja co roku się dziwię, bo chyba jesteśmy juz ostatnim miastem w POlsce, gdzie wyłączają ciepłą wodę.
          Reszta potrafi dbac o mieszkańców i jakos robia i przeglądy i remonty bez pozbawiania ludzi takiego "luksusu" jak ciepła woda.
          • polokokt Re: brak wody 29.07.13, 22:43
            wiesz, w Legionowie PWK to jest w ogóle "Państwo w Państwie". Móglbym przytoczyć ze 3-4 sprawy z ostatniego okresu, jak ta firma działa beznadziejnie w porównaniu do innych podobnych na rynku. Akurat ostatnio załatwiam wiele spraw w różnych miejscach więc mam porównanie. Takich procedur jak w PWK nie widziałem nigdzie. U innych sprawa do załatwienia w ciągu 1h a w PKW właściwie identyczna sprawa 2 tygodnie :)
            • monoq Re: brak wody 29.07.13, 23:00
              Za ciepłą wodę i wyłączenia odpowiada PEC, za zimną PWK.
              • zdebeq Re: brak wody 29.07.13, 23:55
                ciepła zamkli, zimna wyparowała
            • teleon Re: brak wody 01.08.13, 15:47
              " wiesz, w Legionowie PWK to jest w ogóle "Państwo w Państwie". Móglbym przytoczyć ze 3-4 sprawy z ostatniego okresu, jak ta firma działa beznadziejnie w porównaniu do innych podobnych na rynku. Akurat ostatnio załatwiam wiele spraw w różnych miejscach więc mam porównanie. Takich procedur jak w PWK nie widziałem nigdzie. U innych sprawa do załatwienia w ciągu 1h a w PKW właściwie identyczna sprawa 2 tygodnie :)"

A co ma PWK do ciepłej wody ja się pytam ?
              Tia - jeszcze nie wejdziesz a już załatwione. To gdzie tak jest dobrze ;-)
              T
    • monoq Re: brak wody 01.08.13, 15:38
      Jest już ciepła w kranie :-)
      • wolki17 Re: brak wody 01.08.13, 16:17
        A ja wczoraj dostałam rozliczenie za wodę i za głowę się złapałam. Za zimną i ścieki 10,14 za m3, za podgrzanie 14 zł. Zupełnie się nie dziwię coraz większym zadłużeniom wspólnoty, bo ludzie mają też inne wydatki, a stawki są zdecydowanie za wysokie w stosunku do jakości tej wody - śmierdzącej i zakamienionej.
        • teleon Re: brak wody 01.08.13, 16:56
          wolki17 napisała:

> A ja wczoraj dostałam rozliczenie za wodę i za głowę się złapałam. Za zimną i ś
          > cieki 10,14 za m3, za podgrzanie 14 zł. Zupełnie się nie dziwię coraz większym
          > zadłużeniom wspólnoty, bo ludzie mają też inne wydatki, a stawki są zdecydowani
          > e za wysokie w stosunku do jakości tej wody - śmierdzącej i zakamienionej.

www.pwklegionowo.com/analiza31.01.2013.twardosc.pdf
          Ja jakoś nie dostrzegam żeby woda była śmierdząca i zakamieniona. Powyższy link obrazuje jakość wody i jej twardość.
          T
          • wolki17 Re: brak wody 01.08.13, 17:41
            teleon napisał:

> rel="nofollow">www.pwklegionowo.com/analiza31.01.2013.twardosc.pdf
            > Ja jakoś nie dostrzegam żeby woda była śmierdząca i zakamieniona. Powyższy link
            > obrazuje jakość wody i jej twardość.
            > T

Dobrze wiedzieć, że tabelki się zgadzają. Do mnie jednak bardziej przemawia fakt, że codziennie walczę z kamieniem na armaturze. A garnek po podgrzewaniu wody do mycia przez trzy ostatnie dni wygląda okropnie. Co do zapachu to najgorzej jest podczas intensywnego deszczu.
            • teleon Re: brak wody 01.08.13, 20:29
              > Dobrze wiedzieć, że tabelki się zgadzają. Do mnie jednak bardziej przemawia fak
              > t, że codziennie walczę z kamieniem na armaturze. A garnek po podgrzewaniu wody
              > do mycia przez trzy ostatnie dni wygląda okropnie. Co do zapachu to najgorzej
              > jest podczas intensywnego deszczu.

Cześć
              Ja nie wiem, że niektórych zawsze dopadną wszystkie plagi egipskie ;-)
              Tak na moje jak czytam dane o twardości wody to jest średnia i mieści się jakby w normie. Tylko woda destylowana nie zostawi kamienia ( tak myślę a czy to prawda licho wie )
              A co wspólnego ma deszcz z zapachem wody nawet jak jest ulewa? Czyżbyśmy pili wodę z Zalewu ? Nie to raczej nie możliwe.
              T
        • marakut Bonifikata za niewłaściwą jakoś wody 01.08.13, 18:44
          Pod linkiem niżej macie wzór umowy na dostawę wody i odbiór ścieków przez PWK.
          Za dostawę wody o niewłaściwej jakości, odbiorcy należy się bonifikata od PWK i jest to opisane w § 14 tej umowy i możecie dochodzić swojego, bo te dziady sami Wam nie dadzą.
          www.pwklegionowo.com/admin/uploads/umowa_o_zaopatrzenie_w_wode_i_odprowadzanie_sciekow.pdf
          • teleon Re: Bonifikata za niewłaściwą jakoś wody 01.08.13, 20:41
            marakut napisał(a):

> Pod linkiem niżej macie wzór umowy na dostawę wody i odbiór ścieków przez PWK.
            > Za dostawę wody o niewłaściwej jakości, odbiorcy należy się bonifikata od PWK i
            > jest to opisane w § 14 tej umowy i możecie dochodzić swojego, bo te dziady sam
            > i Wam nie dadzą.
            > www.pwklegionowo.com/admin/uploads/umowa_o_zaopatrzenie_w_wode_i_odprowadzanie_sciekow.pdf
            >
            " 1. W przypadku dostawy wody o obniżonej jakości Odbiorcy Usług przysługuje bonifikata w
            wysokości 6,67% obowiązującej ceny za każdy niedotrzymany parametr lub wskaźnik, za
            udowodniony okres dostawy wody o obniżonej jakości.
            2. Podstawą stwierdzenia obniżonej jakości wody jest wynik badania wykonanego przez
            właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, potwierdzony wynikiem
            badania próbki wody pobranej na najbliższym hydrancie zainstalowanym na miejskiej sieci
            wodociągowej będącej w eksploatacji Dostawcy Usług, w bezpośrednim sąsiedztwie
            nieruchomości Odbiorcy Usług oraz wyniki badań wody opublikowane przez Dostawcę Usług
            na jego stronie internetowej.
            3. W przypadku dostarczenia wody o ciśnieniu niższym od określonego w §1 ust.7 umowy,
            Odbiorcy Usług przysługuje bonifikata w wysokości adekwatnej do zaistniałej okoliczności tj.
            20% za każde 0,05 MPa poniżej wartości określonej.
            4. Bonifikata, o której mowa w ust. 1 I 3, nie ogranicza prawa Odbiorcy Usług do ochodzenia
            roszczeń na zasadach ogólnych"

Ja tak sobie myślę, że klepać w klawisze o złej wodzie to jedno a udowodnić to drugie. Skoro jesteś tak pewny, że jest zła jakość wody i piszesz o " dziadach " to może poproś kogoś o zbadanie tej wody :-) Tylko zuważ, że nie może tego zrobić Franek w stodole a " Podstawą stwierdzenia obniżonej jakości wody jest wynik badania wykonanego przez
            właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, potwierdzony wynikiem
            badania próbki wody pobranej na najbliższym hydrancie zainstalowanym na miejskiej sieci
            wodociągowej będącej w eksploatacji Dostawcy Usług, w bezpośrednim sąsiedztwie
            nieruchomości Odbiorcy Usług oraz wyniki badań wody opublikowane przez Dostawcę Usług
            na jego stronie internetowej."

Czy myślisz, że tam pracują ludzie co się nie znają i pozwolą sobie na złą jakość wody?
            Jest mi w sumie obojętne to całe PWK ale jeżdżąc tu i ówdzie po Polsce piłem tak koszmarną wodę pod Lublinem i jeszcze w innych kilku miejscach, że nawet sprawy sobie nie zdajesz. Normalnie z kranów leciała " kawka " i co ciekawe nikt nie odebrał telefonu a firma była zamknięta na cztery spusty.

T
            • marakut Re: Bonifikata za niewłaściwą jakoś wody 01.08.13, 21:20
              Chyba nie myślisz, że PWK jest tak bogate, tylko z pracy "własnych rąk"?.
              W tych tabelach "WYNIKI ANALIZ FIZYKO-CHEMICZNYCH I BAKTERIOLOGICZNYCH
              WODY Z STACJI WODOCIĄGOWYCH PW-K „LEGIONOWO”" to zawsze będzie się zgadzało, bo musiałaby nastąpić jakaś katastrofa. Zobacz na górze tabeli, tam jest podkreślone, że są to dane za okres kwartału, czyli średnia z długiego okresu i wielu analiz wody, bo aż z trzech miesięcy. Zanieczyszczenia wody, które można zaobserwować w domu, występują niezbyt często i w dużo krótszych okresach i te przekroczenia wymaganych parametrów wody, giną w w zaokrągleniu do średniej wartości z wielu pomiarów w okresie aż kwartału. Do wychwycenia przekroczeń parametrów wody w zasadzie potrzebne by były, średnie wartości parametrów wody z doby i są firmy wodociągowe w kraju, które z częstotliwością dobową udostępniają takie tabele - przeważnie w postaci zestawień miesięcznych wartości dobowych.
              Ja nie pisałem, że uzyskanie bonifikaty lub odszkodowania od PWK jest łatwe, a nawet powiem jest trudne i sporo o tym wiem. Jak zaczniesz dochodzić roszczeń od PWK, to szybko dowiesz się, w jakim sensie użyłem określenia "dziady" pod ich adresem.
    • marakut Info o firmach wod-kan 01.08.13, 21:54
      W zrozumieniu działania i mentalności "szambelanów" z firm wodociągowo-kanalizacyjnych, będzie pomocny poniższy materiał, który jest obszerny, bo i sprawa nie jest prosta - przepisy prawa od czasu opublikowania tego materiału nie zmieniły się:
      www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=3099&news_page=22
      www.uokik.gov.pl/download.php?plik=10961
      • wolki17 Re: Info o firmach wod-kan 01.08.13, 22:11
        Ja tu o tym, że mi się garnek zakamienił, a teleon jak do bohaterki filmu "Nigdy w życiu": Judyta, nie histeryzuj" :-). No, rzeczywiście ja nie z tych, co pokornie, na kolanach, godzą się z losem jaki by on nie był. Zdjęcia nawet zrobiłam dla uwiarygodnienia, ale nie wiem, czy taki "dowód" wystarczy. Wszak tu całe dochodzenie należałoby przeprowadzić.
        Z tym Lublinem to też zagwostka, akurat jutro się wybieram, zapytam przy okazji rodzinę z tych okolic, czy aby dur brzuszny im nie dokucza, choć do tej pory się nie uskarżali ;-).
        Ale co tam Lublin, w Afryce to dopiero jest problem z wodą...
        • marakut Re: Info o firmach wod-kan 01.08.13, 22:43
          Nie chcę Cię martwić, bo może być jeszcze gorzej, jeżeli mieszkasz w spółdzielni lub wspólnocie.
          Na dole pod tym linkiem pisze:
          "Kamil Pluskwa-Dąbrowski, Prezes Federacji Konsumentów zwrócił uwagę, na utrudnione dochodzenie roszczeń przez członków wspólnot czy spółdzielni mieszkaniowych. Nie są oni stroną umowy z przedsiębiorstwem wodno-kanalizacyjnym, w świetle przepisów nie mają również statusu konsumentów. Zdaniem Prezesa FK niezbędna jest prawna regulacja stosunków pomiędzy zarządcami nieruchomości, a końcowymi odbiorcami usług".

W takiej sytuacji to raczej skoncentruj się na terminowym płaceniu za wodę i ścieki, żebyś jeszcze nie płacił odsetek, a dochodzenie roszczeń od PWK, to może być spory kawałek filozofii, do zrozumienia której może być potrzebny prawnik.
          Ja mieszkam u siebie w budynku jednorodzinnym, jestem stroną umowy z PWK i prawnie mam status konsumenta i w pewnej niezbyt dużej sprawie z PWK i tak miałem urwanie łba - mimo ponadprzeciętnej wiedzy w tej dziedzinie.

www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=3099&news_page=22

wolki17 napisała:

> Ja tu o tym, że mi się garnek zakamienił, a teleon jak do bohaterki filmu "Nig
          > dy w życiu": Judyta, nie histeryzuj" :-). No, rzeczywiście ja nie z tych, co po
          > kornie, na kolanach, godzą się z losem jaki by on nie był. Zdjęcia nawet zrobił
          > am dla uwiarygodnienia, ale nie wiem, czy taki "dowód" wystarczy. Wszak tu całe
          > dochodzenie należałoby przeprowadzić.
          > Z tym Lublinem to też zagwostka, akurat jutro się wybieram, zapytam przy okazji
          > rodzinę z tych okolic, czy aby dur brzuszny im nie dokucza, choć do tej pory s
          > ię nie uskarżali ;-).
          > Ale co tam Lublin, w Afryce to dopiero jest problem z wodą...
        • pomagam-w-legionowie Re: Info o firmach wod-kan 01.08.13, 23:51
          wolki17 napisała:

> Ja tu o tym, że mi się garnek zakamienił, a teleon jak do bohaterki filmu "Nig
          > dy w życiu": Judyta, nie histeryzuj" :-).

Co fakt, to fakt, bo teleon cytuje zapisy regulaminu PWK, które dają użytkownikom iluzoryczne poczucie, że jakąkolwiek bonifikatę kiedykolwiek dostaną, a dlaczego?

PWK bada wodę (podobnie jak inne firmy wodociągowe) na wyjściu ze stacji uzdatniania. Ta woda wychodzi bezpośrednio z procesu uzdatniającego i siłą rzeczy spełnia normy (zakładam, że ktoś proces uzdatniania na bieżąco kontroluje). Ta woda praktycznie nie weszła jeszcze do sieci, więc nie została jeszcze przez sieć wodociągową zanieczyszczona.

Prawda jest taka, że woda, która dociera do naszych kranów jest:
          1. nie uzdatniona u źródła
          2. uzdatniona po przejściu przez SUW
          3. zanieczyszczona przez sieć publiczną (na wejściu do naszego budynku)
          4. zanieczyszczona przez naszą instalację (na wyjściu z wylewki).

Wodociągi mają obowiązek zadbać o 1, 2 i 3. O sprawność naszej instalacji (i jej czystość) dbamy my sami, jeśli mieszkamy w domku, spółdzielnia lub administracja wspólnot.

Od czego zależy czystość wody na wejściu do naszej instalacji w budynku?
          Czynników jest multum, ale można wśród nich wymienić te najistotniejsze:
          - szczelność instalacji (jak woda z instalacji ucieka, znaczy w tym miejscu dochodzi do jej skażenia np. mikrobiologicznego,
          - wiek i rodzaj instalacji,
          - temperatury otoczenia,
          - ciśnienia w instalacji i jego wahań,
          - odległości naszego budynku od SUW i pomp,
          - i jeszcze wielu innych czynników.
          Zależności są proste im dalej nasz budynek znajduje się od pomp i im niższe jest ciśnienie w publicznej sieci, tuż przed naszym budynkiem tym większe szanse na np. rozwój zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Stara instalacja plus wahania ciśnienia zwiększają szanse na "herbatę" z kranu (zanieczyszczenie tlenkiem żelaza, czyli po prostu rdzą).

W drugą stronę - im większe ciśnienie w sieci, im bliżej SUW tym mniejsze szanse, na pojawienie się tych niekorzystnych zjawisk. A jak wiadomo hydrantów nie montuje się w miejscach, gdzie ciśnienie jest niskie, bo nic by z nich nie leciało. Macie zatem odpowiedź dlaczego PWK wspaniałomyślnie wpisała do regulaminu bonifikaty, a jednocześnie zadbał by ich nie musieć wypłacać.

Tak jak już pisałem nieszczelna sieć wodociągowa powoduje zanieczyszczanie wody. Schody następują gdy nieszczelności są na dwóch różnych instalacjach woda / burzowa lub woda / kan. sanitarna. Takie sytuacje również się zdarzają i jeśli nieszczelności występują "po hydrancie" to PWK umyje ręce. Chyba, że pójdzie wda się w to e.coli i sprawa przejdzie przez sanepid...

Kolejnym czynnikiem zanieczyszczającym instalację są inni odbiorcy wody. Zazwyczaj zanieczyszczają nie mając o tym zielonego pojęcia.
          Dajmy na to mieszkamy w domkach i nasz sąsiad podlewał sobie ogórek, po czym postanowił wypłukać szambo... no dobra by nie było tak ekstremalnie beczkę w której trzymał kapustę, która mu zgniła. Beczka duża sąsiad wrzucił wąż do niej i zajął się czym innym. W tym czasie parę ulic dalej pękła rura, albo ktoś dla zabawy uruchomił hydrant. Ponieważ my i sąsiad mieszkamy daleko od SUW i pomp, a ciśnienie wody spadło to dochodzi do zjawiska zaciągnięcia przez sieć wodociągową zawartości beczki (lustro cofającej się wody działa jak tłok zasysający, ponieważ wąż jest zanurzony w beczce z brudną wodą to właśnie ta woda zostanie zassana do sieci). Jak wahnięcie ciśnienia było większe do więcej tej wody się cofnie i jest jakaś szansa, że ten syf wyleci albo u tego sąsiada, albo u nas, albo u innych osób.
          Poza tym z taką brudną wodą do sieci dostają się mikroby, które mogą się dalej w sieci namnażać.

Dlatego nie należy nigdy pozostawiać węży podłączonych do sieci wodociągowych w beczkach, kałużach, szambach, sanitariatach, wiadrach, etc. Z tego samego powodu nie pozostawiamy słuchawek prysznicowych w wannach.

Domowe, instalacje tez czasem również są w kiepskim stanie technicznym i walnie przyczyniają się do zanieczyszczania wody w kranach. W blokach bardzo często rury z ciepłą wodą położone są tuz obok tych z zimną. Jeśli takie rury nie są zaizolowane to nocami woda zimna jest trochę podgrzewaną przez tę gorącą. A ciepło sprawia, że mikroby chętniej się namnażają (jeśli w wodzie się znalazły). W instalacjach domowych / blokowych zdarzają się tez nieużywane zawory (np. po zlikwidowane pralni, do podlewania trawnika, etc). Takie nieużywane zawory również walnie przyczyniają się do zanieczyszczania wody przez mikroby.

Kolejnym czynnikiem jest stanie wody w rurach - dajmy na to mieszkańcy ostatniego piętra bloku (podłączeni do jednego pionu) jednocześnie wyjeżdżają na wakacje. Woda na pewnym odcinku przez 2 tygodnie stoi, a to sprzyja rozwojowi zanieczyszczeń i "twardnieniu" wody. Analogiczna sytuacja - mieszkaniec domku wyjeżdża (on ma dość długą instalację przyłączeniową, która służy wyłącznie jemu).

Podsumowując:
          - cytowane przez teleona punkty regulaminu PWK gwarantują spółce praktycznie pełną ochronę. Przekroczeni norm w tych punktach jest prawie niemożliwe, mimo, że na wejściu do domu/bloku woda nie będzie norm spełniała,
          - czasem wodociągi nie są winne zanieczyszczeń - zbieg czynników sprawił, że wąż pozostawiony w brudnej wodzie zassał syf do sieci publicznej,
          - czasem za kiepską wodę w kranie odpowiadamy po prostu my sami lub nasza spółdzielnia lub administrator wspólnoty.

A na koniec kilka ciekawostek:
          - ludzie nie powinni pić wody miękkiej, do celów konsumpcyjnych lepsza jest twarda lub średnio twarda (np. w Finlandii od lat woda w wodociągach jest celowo "utwaradzana" właśnie w celach zdrowotnych),
          - woda twarda za to nie jest mile widziana w pralkach, kotłach, wannach (osad), gotowaniu (wydłuża czas gotowania), zmywarkach,
          • teleon Re: Info o firmach wod-kan 02.08.13, 07:53
            Witam
            " PWK bada wodę (podobnie jak inne firmy wodociągowe) na wyjściu ze stacji uzdatn
            > iania. Ta woda wychodzi bezpośrednio z procesu uzdatniającego i siłą rzeczy spe
            > łnia normy (zakładam, że ktoś proces uzdatniania na bieżąco kontroluje). Ta wod
            > a praktycznie nie weszła jeszcze do sieci, więc nie została jeszcze przez sieć
            > wodociągową zanieczyszczona."
            Nie tylko :-)

" A jak wiadomo hydrantów nie m
            > ontuje się w miejscach, gdzie ciśnienie jest niskie, bo nic by z nich nie lecia
            > ło."
            Nieprawda - Straż musi mieć wszędzie full opcje jeśli chodzi o ciśnienie wody. Dlatego ciśnienie jest wszędzie równe. Prawdą jest, że im dalej od ujęcia tym ciśnienie jest mniejsze ale nie małe.

" Tak jak już pisałem nieszczelna sieć wodociągowa powoduje zanieczyszczanie wody
            > . Schody następują gdy nieszczelności są na dwóch różnych instalacjach woda / b
            > urzowa lub woda / kan. sanitarna. Takie sytuacje również się zdarzają i jeśli n
            > ieszczelności występują "po hydrancie" to PWK umyje ręce. Chyba, że pójdzie wda
            > się w to e.coli i sprawa przejdzie przez sanepid..."
            Jakoś nie kumam o co tu chodzi - co to ma wspólnego z czystością wody ?

" Kolejnym czynnikiem zanieczyszczającym instalację są inni odbiorcy wody. Zazwyc
            > zaj zanieczyszczają nie mając o tym zielonego pojęcia.
            > Dajmy na to mieszkamy w domkach i nasz sąsiad podlewał sobie ogórek, po czym po
            > stanowił wypłukać szambo... no dobra by nie było tak ekstremalnie beczkę w któr
            > ej trzymał kapustę, która mu zgniła. Beczka duża sąsiad wrzucił wąż do niej i z
            > ajął się czym innym."
            A wiesz jak działa zawór zwrotny antyskażeniowy montowany za wodowmierzem ?

W wielu miejscach masz rację ale w powyższych cytatach mijasz się z faktami :-)

T
            • pomagam-w-legionowie Re: Info o firmach wod-kan 02.08.13, 10:51
              teleon napisał:

> " A jak wiadomo hydrantów nie m
              > > ontuje się w miejscach, gdzie ciśnienie jest niskie, bo nic by z nich nie
              > lecia
              > > ło."
              > Nieprawda - Straż musi mieć wszędzie full opcje jeśli chodzi o ciśnienie wody.
              > Dlatego ciśnienie jest wszędzie równe. Prawdą jest, że im dalej od ujęcia tym c
              > iśnienie jest mniejsze ale nie małe.
              Po pożarze w Bistypie i ówczesnymi kłopotami z hydrantami, wystąpiłem do PSP Legionowo z prośbą o podanie lokalizacji wszystkich lokalizacji hydrantów na terenie miasta i ościennych gmin. Odpowiedź jaką otrzymałem od PSP:
              Ad.1. KP PSP w Legionowie nie dysponuje listą wszystkich hydrantów zewnętrznych na istniejących w powiecie legionowskim sieciach hydrantowych. Właściwym podmiotem do udzielenia żądanej odpowiedzi wydaje się być właściciel sieci.
              PWK wtedy odpowiedziało, że informację o lokalizacji publicznych hydrantów przekazano do PSP, OSP, UM i SP
              Przyznam szczerze, że nie wiem gdzie te hydranty są (przypuszczam, że wielu mieszkańców też nie wie, i byliby sporo zaskoczenie, gdyby dowiedzieli się, gdzie taki najbliższy nich hydrant się znajduje).
              Totalna bzdurą jest twierdzenie, że ciśnienie w całej sieci jest równe.. Sam zresztą sobie zaprzeczasz, twierdząc, że im dalej od ujęcia tym niższe ciśnienie. Dodam, że nie tylko odległość od pomp decyduje o różnicach ciśnień w sieci.

>
              > " Tak jak już pisałem nieszczelna sieć wodociągowa powoduje zanieczyszczanie wo
              > dy
              > > . Schody następują gdy nieszczelności są na dwóch różnych instalacjach wo
              > da / b
              > > urzowa lub woda / kan. sanitarna. Takie sytuacje również się zdarzają i j
              > eśli n
              > > ieszczelności występują "po hydrancie" to PWK umyje ręce. Chyba, że pójdz
              > ie wda
              > > się w to e.coli i sprawa przejdzie przez sanepid..."
              > Jakoś nie kumam o co tu chodzi - co to ma wspólnego z czystością wody ?
              >
              Sieci wodociągowa ma nieszczelności. Gdzieś niedaleko idzie sieć kanalizacji burzowej lub sieć kanalizacji sanitarnej. One tez bywają nieszczelne. Małe wycieki na jednej i drugiej instalacji są niezauważalne, ale już mogą sprawić, że czysta woda zostanie skażona np. mikrobiologiczne w sieci sanitarnej lub deszczowej. Jeśli ludzie narzekają na pogorszenia jakości wody po dużych opadach deszczu, to może być jedna z przyczyn takiego stanu rzeczy (choć nie jedyna).

> " Kolejnym czynnikiem zanieczyszczającym instalację są inni odbiorcy wody. Zazw
              > yc
              > > zaj zanieczyszczają nie mając o tym zielonego pojęcia.
              > > Dajmy na to mieszkamy w domkach i nasz sąsiad podlewał sobie ogórek, po c
              > zym po
              > > stanowił wypłukać szambo... no dobra by nie było tak ekstremalnie beczkę
              > w któr
              > > ej trzymał kapustę, która mu zgniła. Beczka duża sąsiad wrzucił wąż do ni
              > ej i z
              > > ajął się czym innym."
              > A wiesz jak działa zawór zwrotny antyskażeniowy montowany za wodomierzem ?
              >
              Wiem co to zawór antyskażeniowy, wiem do czego służy, wiem jak działa i wiem, że nie odpowiednie antyskażeniówki nie są zainstalowane za każdym wodomierzem. Jak zostaną zainstalowane za każdym wodomierzem, wtedy napiszę, że zagrożenie zostało zredukowane (choć nigdy nie zostanie wyeliminowane, przynajmniej nie przy obecnym poziomie techniki).
              Pisząc za każdym wodomierzem, mam na myśli również wodomierze lokalowe w blokach. Antyskażaniówka za głównym wodomierzem ogranicza ryzyko skażenia sieci publicznej. Nadal może dochodzić do skażeń w obrębie sieci wewnętrznej sieci blokowej (nieszczęsna słuchawka prysznicowa pozostawiona w wannie). Mieszkańcy bloku, często nie mają świadomości, że wodę w ich kranie mógł "popsuć" ich sąsiad.
              Oni płacą za czystą wodę. PWK odpowiada za jej jakość dostarczaną do bloku. Ale za to co dzieje się w bloku odpowiada spółdzielnia/wspólnota.
              • teleon Re: Info o firmach wod-kan 02.08.13, 13:46
                " Przyznam szczerze, że nie wiem gdzie te hydranty są (przypuszczam, że wielu mieszkańców też nie wie, i byliby sporo zaskoczenie, gdyby dowiedzieli się, gdzie taki najbliższy nich hydrant się znajduje).
                Totalna bzdurą jest twierdzenie, że ciśnienie w całej sieci jest równe.. Sam zresztą sobie zaprzeczasz, twierdząc, że im dalej od ujęcia tym niższe ciśnienie. Dodam, że nie tylko odległość od pomp decyduje o różnicach ciśnień w sieci. "

Wystarczy popatrzeć uważnie na słupy, płoty i inne stałe budowle - czerwone tabliczki z miarę dokładnym podaniem namiarów na hydrant p-poż :-)
                Troszkę źle napisałem i masz rację - ciśnienie jest stabilne a nie równe. Znaczy to, że jeśli powiedzmy na jakimś odcinku ma 3 atmosfery to tylko nagły wyciek lub pobór wody jest w stanie je zdestabilizować.

" Sieci wodociągowa ma nieszczelności. Gdzieś niedaleko idzie sieć kanalizacji bu
                > rzowej lub sieć kanalizacji sanitarnej. One tez bywają nieszczelne. Małe wyciek
                > i na jednej i drugiej instalacji są niezauważalne, ale już mogą sprawić, że czy
                > sta woda zostanie skażona np. mikrobiologiczne w sieci sanitarnej lub deszczowe
                > j. Jeśli ludzie narzekają na pogorszenia jakości wody po dużych opadach deszczu
                > , to może być jedna z przyczyn takiego stanu rzeczy (choć nie jedyna).
                > "

Mikrobiologia to chyba bakterie E.coli a te raczej smaku nie mają. Jeszcze nie słyszałem żeby Ci co zatruli się Coli NARZEKALI NA SMAK POTRAW ;-) lub pogorszenie jakości tych potraw.
                Nie sądzę, żeby deszcz miał wpływ na jakość wody bynajmniej u nas w mieście.

W prawdziwych antyskażeniówkach rolę bufora odgrywa powietrze. Zawory te nie kosztują 50 zł. Zobacz to:
                www.socla.pl/site_pl/anim_disco_fonction.htm
                www.socla.pl/site_pl/anim_disco_securites.htm
                www.ceneo.pl/Zawory;szukaj-zaw%C3%B3r+antyska%C5%BCeniowy+socla?gclid=CJn9toXY3rgCFUld3godL28Aog
                T
          • marakut Re: Info o firmach wod-kan 02.08.13, 09:22
            Ostrożności nigdy za wiele, zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie, chociaż bez przesady, bo to też kosztuje – nie ma nic za darmo.
            Sytuacja cofnięcia się wody z instalacji wewnętrznej do sieci wodociągowej i zanieczyszczenie wody sieciowej jest możliwa, ale pod warunkiem, że ciśnienie w instalacji wewnętrznej (w budynku) jest wyższe od ciśnienia w wodociągu. W celu uniknięcia takiej sytuacji, na wejściu instalacji wewnętrznej powinien być zainstalowany odpowiedni zawór zwrotny tzw. przeciwskażeniowy, który uniemożliwi takie cofnięcie się wody.
            Ale z ciśnieniem wody w Legionowie jest sprawa dużo ciekawsza i ważniejsza.
            Niedługo wejdzie lub już weszła w życie, unijna dyrektywa energooszczędnościowa, która ogranicza ciśnienie wody w wodociągach do bodajże 3,5 atmosfery - nie znam szczegółów tej dyrektywy i trzeba to sprawdzić.
            Przy wyższym ciśnieniu w wodociągu, rośnie zużycie energii elektrycznej na pompowanie, podwyższa się awaryjność, skraca się czas życia sieci i instalacji wewnętrznej w budynkach, konieczność stosowania reduktorów ciśnienia - co powoduje dodatkowe koszty i oczywiście wliczenie ich w cenę wody i następna podwyżka cen.
            Ciśnienie wody 3,5 atmosfery jest w zasadzie wystarczające, tylko dla niskich budynków do ok. 5÷6 pięter i w budynkach wyższych, należałoby instalować dodatkowe hydrofory do podnoszenia ciśnienia wody, bo na najwyższych piętrach, ciśnienie będzie za małe lub w ogóle może nie być wody np. w szczytach poboru. Mimo dodatkowego kosztu zainstalowania tych dodatkowych hydroforów, ma to głęboki sens ekonomiczny, bo obniża to koszty eksploatacji, remontów itd. i obniża w ten sposób ceny wody.
            Kiedyś w wysokich blokach SMLW były takie hydrofory, ale w wyniku różnych modernizacji, spadku zużycia wody w wyniku opomiarowania odbiorców w wodomierze i oszczędności kosztów w SMLW, zastały one zlikwidowane i należałoby je ponownie instalować.
            W efekcie tych oszczędności w SMWL dla potrzeb 30÷40 najwyższych budynków, w całym mieście w sieci wodociągowej jest utrzymywane ciśnienie prawie, aż 6 atmosfer - przy ok. 6 tysiącach budynków w Legionowie i koszty oszczędności w SMLW, ponoszą mieszkańcy niższych budynków - dla których dodatkowe hydrofory są niepotrzebne - w postaci wyższej ceny wody. Konieczność stosowania zbyt wysokiego ciśnienia, może też być spowodowana, złym stanem technicznym w starych instalacjach wewnętrznych w blokach SMLW - obłożenie rur kamieniem i innymi osadami z wody oraz związane z tym ponadnormatywne opory przepływu wody.
            Ten problem jest znany w Urzędzie Miasta, PWK, SMLW i w ramach układu między nimi, rozwiązanie jego zostało chyba uśpione.
            Może prasa lokalna „odgrzebie” ten problem, bo chodzi tu o naprawdę duże pieniądze i przewalanie kosztów SMLW na pozostałych mieszkańców miasta w cenie wody - jak wiadomo dla wszystkich mieszkańców ta cena jest jednakowa.

Tu jest trochę dodatkowych informacji:
            gazetaecho.pl/smlw-kontra-pwk-spor-o-cisnienie-wody_57221
            • teleon Re: Info o firmach wod-kan 02.08.13, 09:56
              Dokładnie masz rację - nie trzeba utrzymywać tak dużego ciśnienia wody w sieci dla kilkudziesięciu wysokich bloków ponieważ podnosi to i znacznie koszty tak myślę produkcji wody. SMLW w tym momencie jest tym dobrym wujkiem bo wszem i wobec mówią, że cena wody jest od nich niezależna i oni chcieli by żeby była jak najtańsza ale to za w sumie ich sprawką trzeba chyba utrzymywać aż tak duże ciśnienie wody.
              T
    • univers_lodz Re: brak wody 12.02.16, 13:38
      ha ha.

Jeśli macie problemy z przyłączami wodociągowymi lub chcecie mieć dobry projekt przyłącza do wodociągów, to piszcie coś poradzimy.

Na pewno będziecie mieli najczystszą wodę w mieście Łodź :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka