Dodaj do ulubionych

Chwalę ZUS i US w Legionowie

23.01.14, 17:33
już kolejny raz, bo:

a) W obu instytucjach Panie są pomocne, tłumaczą, wyręczają, pełna kultura,
b) Rzeczy upierdliwe zamiast w 5 dni, załatwiają w 10 minut lub 3 godziny, po prostu,
c) Człowiek wychodzi z obu Instytucji z myślą: "Fajne, tutaj zaszła WIELKA zmiana",

dziękuję,

Marcin
Obserwuj wątek
    • alan_25 Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 24.01.14, 08:38
      Jeśli już chwalimy w Legionowie, to zauważyłem w tym tygodniu pozytywną zmianę na dworcu PKP- chodzi mi o zapowiedzi pociągów. Wcześniej było beznadziejnie, a teraz są i to często. Można też powiedzieć, że KM będzie opóźniony, gdy SKM podjeżdża, w dodatku miłym głosem...
      • plunio7 Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 24.01.14, 10:53
        Poprawa w zapowiedziach pociągów to efekt przjęcia tego obowiązku przez PLK:
        www.plk-sa.pl/komunikaty-i-wydarzenia/komunikaty-i-wydarzenia/article/od-niedzieli-jednolita-i-czytelna-informacja-na-dworcach-i-peronach-w-calej-polsce/
        W sumie trochę szkoda, że w Legionowie nie ma wyświetlaczy na peronie i w tunelu (i w nowobudowanym dworcu też). Na stacjach nawet mniejszych od naszej są, o nas jakby zapomniano.
    • etruska Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 24.01.14, 14:05
      Z całym szacunkiem, chyba o różnych Legionowach mówimy.
      1. ZUS: wypłata tzw. "zasiłku opiekuńczego na dziecko", czyli wynagrodzenia za czas spędzony na zwolnieniu na chore dziecko - nawet kilka miesięcy od czasu tego zwolnienia, w międzyczasie ciągle nowe formularze do uzupełnienia.
      2. US: co roku wzywanie do kontroli zeznania podatkowego ("tak nam system wytypował", "będzie zwrot, to musimy sprawdzić" ...), co roku żądanie przedłożenia tych samych aktów urodzenia tych samych dzieci, co roku wypłata zwrotu w terminie przekraczającym ustawowe 3 miesiące od złożenia zeznania.
      • zchotomowa Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 24.01.14, 14:52
        etruska napisała:

> Z całym szacunkiem, chyba o różnych Legionowach mówimy.

hm.

Może powinnaś to sprawdzić, bo mój zasiłek/zwolnienie dostałem po 3 tygodniach a w US owszem, Pani skrupulatnie sprawdzają, ale dzieje się to szybciej a i kwoty podatków mam spore i poziom skomplikowania (splot inwestycji, dotacji, rozliczeń zagranicznych i rozliczeń ułamkowych). Może w procesie rejestracji brakuje jakiejś danej, żeby to szybciej szło? Tak mi się zdaje, że zapytanie Pań w ZUS/US pomoże.

pozdrawiam,

Marcin
        • etruska Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 24.01.14, 15:02
          > Może powinnaś to sprawdzić, bo mój zasiłek/zwolnienie dostałem po 3 tygodniach
          > a w US owszem, Pani skrupulatnie sprawdzają, ale dzieje się to szybciej a i kwo
          > ty podatków mam spore i poziom skomplikowania (splot inwestycji, dotacji, rozli
          > czeń zagranicznych i rozliczeń ułamkowych). Może w procesie rejestracji brakuje
          > jakiejś danej, żeby to szybciej szło? Tak mi się zdaje, że zapytanie Pań w ZUS
          > /US pomoże.
          Genialne, nie wpadłabym na to! A na poważnie: danych nie brakuje, pań w urzędach pytałam, a jakże. Mojego pracodawcę obsługuje biuro księgowe z W-wy, mające kontakt z różnymi oddziałami ZUSu i księgowe otwarcie przyznają, iż legionowski ZUS jest wyjątkowo upierdliwy i nieprzyjazny.
          A co do US - cóż, może na mnie się akurat uwzięli. Nie muszę dodawać, iż ich skrupulatne kontrole NIGDY nie wykazały żadnych nieprawidłowości, a dokumenty mamy proste, niewiele, odliczeń w zasadzie żadnych (oprócz dzieci).
          • madziulec Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 24.01.14, 19:46
            ZUS w Legionowie został oceniony jako rzeczywiście od czapy przez inny oddział ZUS. A to juz chyba jednak o czyms świadczy...
    • roxy361 Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 25.01.14, 20:05
      Potwierdzam w 100% , panie zawsze miłe, pomocne co wcale nie oznacza, że nie mam zadnych kontroli i "przejść".
      • zchotomowa Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 04.02.14, 17:31
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,15394370,ZUS_pokazuje__jak_pracuja_jego_urzednicy__Najlepszy.html#MT#BoxBizTxt
        Nie ma tu ZUS Legionowo, ale to mnie nie martwi.
        Nadal uważam, że Panie w legionowskim ZUS są OK.

pozdrawiam,

Marcin
    • zchotomowa Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 05.03.14, 13:50
      właściwie to tylko podzielę się dzisiejszą obserwacją:

Wczoraj zakończyła się kontrola Urzędu Skarbowego w mojej spółce. Dziś zgłosiłem się po zaświadczenia do ZUS i US, że potrzebuję na CITO. Mam taką myśl, że i wczorajsze spotkanie, i dzisiejsze, gdzie sprawy dzieją się z sensem i z życzliwością (oraz zrozumieniem, że ja też mogę czegoś nie kumać) są dowodem, że i ZUS, i US w Legionowie są dla swoich klientów przyjazne.

podkreślę: OBSŁUGA KLIENTA W OBU INSTYTUCJACH JEST ABSOLUTNIE PORÓWNYWALNA Z TYM, CZEGO DOŚWIADCZAM REGULARNIE NA FLORYDZIE, USA (gdzie jak się domyślacie IRS i Social naprawdę zrozumiały, że są od pomagania ludziom).

Bardzo dziękuję Paniom w obu instytucjach.
      Te dwa dni było bardzo pozytywne doświadczenie.

pozdrawiam,

Marcin
      • 3goust Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 05.03.14, 16:59
        Ja mam inne spostrzeżenie, jako tradycjonalista i osoba kochająca PRL a co za tym idzie kolejki, eh te klimaty wyruszyłem do US.
        Pokój 5 bo o nim najszybciej mogę powiedzieć to kompletna dezorganizacja. Mimo że punktów za którymi może ktoś siedzieć jest pięć to przyjmowane pity są w dwóch okienkach a czasem i tylko w jednym. Jedna pani siedzi w pokoju i się nudzi, nie wiem ale nikt do niej nie podchodzi a złożyć pita nie można... o co chodzi? Dwie panie pozostałe chyba są zmuszone pracować całe 24/dobę bo jakieś takie wolne? Nie zmieniły internetu na Neostradę?
        Dla tych co nie wiedzą o co chodzi:
        • zchotomowa Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 05.03.14, 17:11
          3goust napisał:

> Ja mam inne spostrzeżenie, jako tradycjonalista i osoba kochająca PRL a co za t
          > ym idzie kolejki, eh te klimaty wyruszyłem do US.

ja tam nie byłem w pokoju nr 5, ale widząc dziś kolejkę z pitami, które łatwiej jest wysłać pocztą, myślę, że stojący tam w kolejce sami generują sytuację, w której Urząd nie ma możliwości pochylić się z uwagą nad każdym, kto przyjdzie pojęczeć nad swoim PITem. Zanoszenie PIT do US to marnowanie czasu.

Tak samo dziwię, że US przyjmuje te zeznania osobiście. Patrząc na to, że pracownik US ma wyższe wykształcenie i konkretną wiedzę, to zamienianie go w pracownika biura podawczego jest marnowaniem jego czasu i kompetencji.

pozdrawiam,

Marcin

• 3goust Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 05.03.14, 17:41
            zchotomowa napisał(a):
            > Tak samo dziwię, że US przyjmuje te zeznania osobiście. Patrząc na to, że pracownik US ma...

Ale kogo to wina? Stanowiska istniały od dawna i jak na poczcie tak w US ktoś musi przyjmować papierki, a że ostatnio coraz częściej oferty pracy są na wyrost pisane:
            PRZYKŁAD: Sprzątaczka -> znajomość języka angielskiego i wyższe wykształcenie
            lub Ochroniarz -> znajomość MS office, i rynku nieruchomości
            po co to? z kim ona ma rozmawiać po angielsku? z odkurzaczem czy z inteligentnymi kulturami bakterii dając ultimatum, wynosicie się albo leję domestos a jako że bakterie jak w filmie amerykańskim czy kosmita czy chińczyk każdy gada po angielsku. O co chodzi? Raczej sumienność i staranność bym szukał a nie znajomość języków obcych. Ochroniarza kompetencji nie komentuję bo najczęstszy poszukiwany ochroniarz to emeryt i rencista... tak na wózku sieje grozę, nie wezmę tego batonika za 58 groszy, o nie.
            Zresztą co trzecia osoba ma teraz wyższe jakiejś tam uczelni, płacili czesne przez 3 lata to mają tytuł wiec wiele nie mówi mi wyższe dlatego ja cenię i stawiam na testy umiejętności i stosunek osoby do życia. Jeśli ktoś olewa wszystko to chociaż by miał profesora zwyczajnego nie powierzył bym mu stanowiska nawet tego sprzątacza.

• zchotomowa Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 05.03.14, 17:42
              Goust,

chyba nie jarzę, o czym piszesz.

Marcin
              • 3goust Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 05.03.14, 17:49
                stanowisko jest dobre - tylko osoby złe zatrudnili, za duże wymagania względem danego stanowiska, jak zauważyłeś wyższe jak na przyjmowanie PITU to przesada, mogli zatrudnić kogoś kto zna się na poprawności deklaracji i umie bić pieczątkę tyle.

Reszta wypowiedzi: Wyższe nie jest równe Wyższemu
                I teraz co trzecia ma wyższe a czasem wiedzę gorszą niż nie jeden po dobrym liceum czy technikum
                • zdebeq Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 05.03.14, 18:19
                  Panie nie zajmują się jedynie przyjmowaniem pitów. Prawdopodobnie taka mała wiedza na temat ich obowiązków wynika z faktu ze dla większości kontakt z US ogranicza sie do złożenia PITu
                  • kka69 Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 05.03.14, 19:14
                    Ja działaniem US w Legionowie tez jestem zachwycony.
                    Właśnie otrzymałem informację, że przedawnił się mój szczególny obowiązek podatkowy z 2008 roku.
                    W związku z tym nie ponoszę tego konsekwencji.
                    Prawda że miłe?
          • mieszkanieczbloku Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 06.03.14, 07:33
            zchotomowa napisał(a):

> ja tam nie byłem w pokoju nr 5, ale widząc dziś kolejkę z pitami, które łatwiej
            > jest wysłać pocztą, myślę, że stojący tam w kolejce sami generują sytuację, w
            > której Urząd nie ma możliwości pochylić się z uwagą nad każdym, kto przyjdzie p
            > ojęczeć nad swoim PITem. Zanoszenie PIT do US to marnowanie czasu.
        • polokokt Re: Chwalę ZUS i US w Legionowie 05.03.14, 23:38
          Jak pokazuje moje doświadczenie, osoby odpowiedzialne za przyjmowanie PITów od osób fizycznych a działy zajmujące się innymi sprawami/podatkami, to zupełnie inne światy. Jedne zabijają wzrokiem,że w ogóle śmiesz o coś zapytać. Drugie niemalże wypełniają kwestionariusze za mnie i częstują kawą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka