Dodaj do ulubionych

Numer domu

24.01.14, 19:37
Witam....gdzie mozna znaleść legionowskie wytyczne dotyczące wymiarów tabliczek z numerami domów i ich kolorystyki (na stronach miasta nic takiego nie mogę znaleść )? Czy też nie ma tutaj zadnych ograniczań poza tym ,że musi być czytelny numer domu i ulica? Zamierzam wykonać to w formie witrażowej i nie wiem czy jest to prawnie dopuszczalne.
Obserwuj wątek
    • 3goust Re: Numer domu 31.01.14, 19:42
      Legionowo jest zasady:
      twój dom, twój sposób oznaczenia lub nieoznaczenia... możesz nie oznaczać i będzie dobrze
      • leg35 Re: Numer domu 12.02.14, 22:09
        3goust chyba nie masz racji, wydaje mi się że tabliczki z numerem domu są przymusowe.
        U Adasia można zamówić tabliczki z nazwą ulicy i numerem domu w kilku wielkościach.
        • 3goust Re: Numer domu 14.02.14, 21:49
          prawo sztuczne nie istnieje;) nikt go nie egzekwuje, nikt nie wymaga więc po co się tym męczyć?
    • paulox Re: Numer domu 26.03.14, 18:40
      Tablice z numerem na dom można też kupić na www.wyczaruj.pl - co więcej można tam nawet samodzielnie zaprojektować własną tabliczkę i od razu widać jak będzie wyglądać. W ofercie sklepu znajdują się tablice adresowe o wymiarach 30x25 cm oraz małe tabliczki adresowe 20 x16,5 cm.
    • tony.rominger Re: Numer domu 15.04.14, 16:48
      Wygląda na to, że obszar Legionowa ma ściśle ustalony wzór numeru domu. Na jednej ze stron o numerach domu widziałem, że miejscowość niedaleko Legionowa ma żółto-niebieską kolorystykę i to nawet z herbem miejscowości. Zdjęcie widać na stronie o numerach domu w podpunkcie "Metaloplastyka". Rzeczywiście ograniczenia co do tabliczek adresowych są spore, można zerknąć w przepisy o oznakowaniu nieruchomości i zerknąć jak powinny wyglądać tabliczki adresowe płaskie lub bardziej zaawansowane tabliczki świecące.

Natomiast jak ktoś chce mieć swój zupełnie dowolny numer domu to jest na to prosta rada. Należy wykonać małą tabliczkę spełniającą normy (koszt ok. 20 zł) gdzieś tam powiesić żeby była i na głównym miejscu powiesić swoją tablicę. Wtedy SM się nie doczepi, a dodatkowo można wieszać co się chce. Widziałem takie rozwiązania w dużych miastach, gdzie rygor jest ogromny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka