Dodaj do ulubionych

Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok?

22.05.14, 22:30
Rozwazamy zakup domu w Legionowie (my + 2 malych dzieci). Maz pracuje w centrum Warszawy (konczy codziennie o 6), ja do pojscia mlodszego do przedszkola w domu. Powiedzcie tak szczerze jak to jest z tymi dojazdami? Jak w ogole sie Wam zyje w Legionowie?
Obserwuj wątek
    • zdebeq Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 22.05.14, 22:44
      mnie się żyje cudownie, tylko, żeby nie to forum.
      jak kończy o 18 to będzie w Legio po 19. raczej niewiele załatwi po robocie. O tej porze strach z psem na spacer wyjść.
      w szkołach gwałcą i się narkotyzują. w zimę strasznie kopcą i szerzą kancerogeny.
      • snowdust Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 22.05.14, 22:48
        Hmm...
    • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 22.05.14, 23:01
      Zdeb mieszka w Legionowie i tu p[racuje...

Ale ..

Ja przez lata całe robiłam tak:
      - odstawienie dziecka do przedszkola czy żłobka a potem do szkoły o 7 rano, by 7:15 mniej więcej wsiąść do pociągu (prawie bylejakiego). Następnie kierunek Warszawa, w pracy byłam na 8:00. Nie oszukujmy się tymi 20 minutami. Jedzie nieco ponad 20 min na Gdański, potem zejście, przejście, tramwaj czy metro i tak dalej.

Ostatnio o 15:45 uciekałam z pracy, by 16:13 wsiąść znów do pociągu. Bo o 17 zamykali świetlicę.
      To był już czas szkoły.

Przestałam jeździć samochodem, bo jednak pociąg był bardziej neizawodny, choć .. zdarzały się 20 minutowe postoje na wysokości mojego osiedla.

Życie? Prawde mówiąc co ja tu zyję? Rano wstać, pędem na stację, potem pędem ze stacji.. Weekend, byle odpocząć, zakupy.. No teraz inaczej,a le tak było.
      • zdebeq Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 22.05.14, 23:39
        madziulec napisała:

> Zdeb mieszka w Legionowie i tu p[racuje...

i co z tego, jak kończę o 22:D
        • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 22.05.14, 23:56
          To wyobraź sobie teraz, że są tacy, co również kończą o 22, ale czeka ich jeszcze wymyslenie powrotu do miasta Legionowa.
          A jak wiesz, transport mleka przestał jeździć.
          • zdebeq Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 22.05.14, 23:59
            wtedy furą nie ma problemu:D
    • 3goust Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 06:09
      OGÓLNE: Może nie w samym Legionowie a w okolicy należy rozważyć. Mieszkanie w samym Legionowie lub w jakimś Skrzeszewie czy innym nie rożni się zbytnio. Za to nieruchomość jest tańsza a wiec mniejsze zadłużenie kredytowe, lub można kupić więcej ziemi za tą samą cenę. W Legionowie mieszkając na peryferiach - bo w takich osiedlach są domy, nie ma zbytnio dojazdu do centrum. Pozostaje samochód a dla niego 10 minut do centrum z peryferii czy 14 minut z innej miejscowości jakiejś różnicy nie robi.
      Dojazd:
      Do Legionowa jedzie się z warszawy trochę, a jak już jesteś na granicy w Legionowie, to spokojnie te 4-8 minut więcej pojedziesz i masz spokój- a sąsiad za płotu nie patrzy w talerz. W niektórych sytuacjach może być to krępujące. Zabawiasz się z wybrankiem a nogami strącasz wiaderka w piaskownicy sąsiada. Co do samych dróg, jakość ulic jest w nienagannym stanie, rzekł bym że w większości stan dobry. Choć, choć są ulice które pamiętają jeszcze czasy II wojny światowej - pozostałe kratery po wybuchach granatu czy innej bomby.
      Przedszkole, o to jest to co wyróżnia samo Legionowo. O ile miejscowości poboczne takowego nie mają, lub mają ale na bardzo małą ilość dzieci, to Legionowo ma i stawia na rodzinę. Choć łatwo nie jest, czym jest sto miejsc w przedszkolu w mieście gdzie dzieci przedszkolnych jest około tysiąca. Tak wiec można poczuć rywalizacje i dreszczyk emocji: Czy nasza dziecinka się dostanie czy nie. Czy można wracać do pracy. Miasto mówi zostań z dzieckiem, stworzysz silną więź, zostań jeszcze po co wracać do pracy, masz na to czas a dziecko, nie zobaczysz jak dorasta, jak pisze pierwsze słowa? Widzisz Legionowo dba o rodziców by żaden ważny moment z życia dziecka nie umknął.
      ROZRYWKA O tej to jest dużo, tej jest tak dużo że ho ho. Oczywiście jak pojedziesz do Warszawy.

No to tyle by było chyba - narkotyki, gwałty, handel bronią i wspieranie separatystów na Ukrainie przez dzieci w wieku szkoły podstawowej Ciebie chyba jeszcze nie interesuje?
      Ale tak wspomnę że musisz szykować się na spore kieszonkowe dla dzieciaczka... ;)

• zdebeq Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 10:58
        3goust napisał:
        > Ale tak wspomnę że musisz szykować się na spore kieszonkowe dla dzieciaczka...
        > ;)

zapominasz dodać, że dzięki zwartej zabudowie jest zawsze blisko do monopolu.

A ja mam pytanie do tych wszystkich, którzy mieszkają pod Legionowem. Czy zamieszkaliście tam za czasów dorosłości, czy też przeprowadziliście się będąc gó...arzami, od których nic nie zależy?
        • 3goust Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 18:49
          zdebeq napisał:
          > zapominasz dodać, że dzięki zwartej zabudowie jest zawsze blisko do monopolu.

A to szkoły zaprzestały już programu "szklanka wódki"? Że dzieci muszą biec do monopolowego? ;) które zaiste otwarte są blisko szkół;)
      • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 13:38
        A pogadaj w pociągu zima z ludźmi z takiego Skrzeszewa...
        O, dowiesz sie o tych autobusach dowożących do pociagu i o tym jak to raczej ich nie ma niż są.
        I wtedy może zmienisz zdanie.
    • i.blotny Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 13:51
      Z jednej strony nie mam najmniejszego problemu z wyobrażeniem sobie lepszego miejsca do życia niż Legionowo, z drugiej strony patrząc na "polski standard" życia w mniejszych miastach, Legionowo wybija się zdecydowanie na plus i chyba mógłbym zaryzykować stwierdzenie, że jest on jednym z wyższych w kraju. Wiele razy padały podobne ogólne pytania, w zasadzie byłoby prościej odpowiedzieć na konkretne tematy. Oświata w Legionowie leży, o czym dobitnie świadczą miejsca legionowskich szkół w rankingach, z drugiej strony sportowo jest w skali kraju bardzo dobrze i zapalony kibic na pewno znajdzie coś dla siebie. Kulturalnie szału nie ma, jest jeden przaśny festyn zwany Dniami Legionowa, kilka mniejszych cyklicznych wydarzeń (muzyka klasyczna, rockowa), czasami ktoś do Legionowa z występami zajedzie, ale ogólnie po kulturę jeździ się do Warszawy. Tak samo po sensowniejsze zakupy podróż do stolicy jest nieodzowna, bo lokalny rynek jest w stanie zaspokoić tylko podstawowe potrzeby. Może miałem pecha, ale dobrego lekarza pierwszego kontaktu w mieście nie znalazłem i korzystam w Warszawie, natomiast jeśli ktoś sobie życzy korzystać z prywatnych usług, to ich wachlarz i jakość jest bardzo w porządku. Jeśli zaś sprawa tyczy się bezpieczeństwa, to w zęby jeszcze nigdy nie zarobiłem, ale wieczorami kręci sie pełno podejrzanych typków, pasją niektórych z nich są wyścigi i tę pasję na legionowskich ulicach głośno realizują, policja ostatnio jakby się ocknęła i trochę więcej uwagi poświęca centrum miasta, i zasadniczo czuć delikatną poprawę. Sprawy urzędowe załatwia się bardzo przyjemnie, tu duży plus dla legionowskiej administracji, nie przypominam sobie, żebym ostatnio stał w ratuszu czy w starostwie w jakiejkolwiek kolejce. Bardzo mocno kuleje poruszanie się po mieście, bo takie Legionowo ma niefortunne położenie, że jest poszatkowane na jakieś 7 wysp i przy braku komunikacji miejskiej wewnątrz miasta oraz problemach z parkowaniem w centrum wycieczki miejskie wymagają dużo cierpliwości. Zupełnie brak jest w mieście takich zakątków, gdzie można spotkać się ze znajomymi na mieście i do późnych godzin raczyć się jakimś trunkiem, za to jest kilka parków i miasto otacza mniejszy bądź większy las. Z dojazdami do samej Warszawy jest w porządku, ostatnie większe utrudnienia były przez tydzień zeszłej zimy, kiedy to cała kolej dostała paraliżu, a tak to tory są świeżo po remoncie, tabor w pełni i wyłącznie nowoczesny (ewenement na skalę Warszawy), większym mankamentem są zarówno ceny biletów na II strefę jak i niepewność co do kształtu tej strefy - ostatnio niewiele brakowało by wypadł z niej Legionowo Przystanek, taki los spotkał Chotomów. Ogólnie znam trochę osób, którzy uciekli na legionowskie osiedla domków jednorodzinnych z Warszawy w poszukiwaniu ciszy i tę ciszę, harmonię ducha i spokój tutaj znaleźli.
      • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 16:48
        Oświata w Legionowie....

Tja.. Czasem czytamy gazety prawda?
        Ok. Mamy dziecko niepełnosprawne. I co? Chotomowska szkoła (obecnie przepełniona) bardziej przyjazna niż WSZYSTKIE podstawówki w Legionowie razem wzięte.
        Zero asystentów, zero niczego.
        A o poziomie niech świadczy gazetka szkolna, gdzie napisano, że autyzm to inaczej zespół Downa (gazetka w SP1).

Gratuluje poziomy. Rzeczywiście wysoki.

Co do prywatnych usług: wczorajszy przejazd zakurzoną w środku taksówka mnie nieco zniesmaczył....
    • metron1 Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 14:41
      Odnośnie dojazdów to mogę z czystym sumieniem powiedzieć że zakup domu zwłaszcza na obrzeżach Legionowa będzie wiązać się ch...usteczkowym dojazdem
      Dojazd autobusem to wycieczka z przesiadkami, dojazd pociągiem nie powiem błyskawiczny pod warunkiem że dopasujesz się do pociągu który na zadupia Legionowa jedzie co godzinę lub rzadziej
      Dojazd męża może wyglądać tak że z jednego pociągu będzie koczować pod firmą z następnego już się spóźni
      Jeżeli spóźni się na pociąg po pracy na następny może czekać 70 minut
      • snowdust Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 15:03
        Nie brzmi zachecajaco. A samochodem do Mlocin? Ma to sens?
      • bimm Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 17:22
        Ale wy kochacie to miejsce..., szukanie samych minusów chyba świadczy o jakiś problemach. A moi znajomi chwalą sobie ten przysłowiowy Skrzeszew.
        • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 18:29
          A jakie znasz przysłowie o tymże Skrzeszewie?
          (bardzo mnie to ciekawi)
          • 3goust Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 18:54
            madziulec napisała:
            > (bardzo mnie to ciekawi)

No wiesz koniec cywilizacji:
            Jak poznać że zaczyna się Skrzeszew?
            Gdy kończy się asfalt a wokoło pełno krów i bocianów...

Skrzeszew miejscowość gdzie wójt zwija asfalt na noc by się nie kurzył...

Bimm pewnie miał na myśli właśnie to że gdzie kończy się miasto tam zaczyna się Skrzeszew,,, W powicie symbol zacofania i wsi... ot
            Powiat Legionowski ma Skrzeszew, a miasto Legionowo ma Piaski
            za co wszyscy przepraszamy;)
            • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 19:38
              Tyyy, miało byc przysłowie ;) a nie powiedzenie :P
              • ralphie Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 21:14
                Madziulec, przysłowia nie znam ale słyszałaś może o Wieliszewskiej Linii Turystycznej? (czasem nazywaną krajobrazową) ;) Jak nie, to wsiadaj w L11, uprzedzam - kup bilet dobowy... i przejedź choćby do Skrzeszewa :)
                • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 22:18
                  Wezme dziecko ;) Wtedy przejazdy ZTM-em mam gratisowe ;)

I pojadę, jak ogarnę czas :P
          • bimm Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 21:26
            A mnie bardziej ciekawi skąd u Ciebie taka niechęć do prawie wszystkiego, czepialstwo to chyba twoje drugie imię. Prawie jak w pewnej reklamie plusa - jedni widzą, że szklanka jest w połowie pełna, to dla Ciebie już połowy brak...
            A co do linii L11 - @Ralphie -nie wiem czy korzystasz, ale lepiej jakbyś zapytał mieszkańców Skrzeszewa i okolic jak to drzewiej bywało przed L11.
            • ralphie Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 22:15
              Wiem, jak było przed jakimikolwiek L-kami, a przecież to nie tak odległe czasy. Były 2-3 kursy na godzinė z dojazdem 20-30 min do PKP. Później autobusy zaczęły kluczyć. L11 kluczy 45min, poprzednia L10 też. Autem dystans ten pokonujesz w 10min ponosząc koszt paliwa rzędu 1zł.
        • metron1 Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 21:41
          bimm napisał:

> Ale wy kochacie to miejsce..., szukanie samych minusów chyba świadczy o jakiś p
          > roblemach. A moi znajomi chwalą sobie ten przysłowiowy Skrzeszew.

Nikt na siłę nie szuka problemów. To są po prostu realia życia w Legionowie
          Tak, tak najlepiej byłoby odpowiadać i pisać tak jak w ulotkach deweloperów i sprzedawców z agencji nieruchomości o tym jak w Legionowie jest zajebiście
    • aallicja Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 21:49
      Zyje sie dobrze. Dojazd mam ok, bo pracuje po prawej stronie. Z przedszkola i szkoly jestem zadowolona. Wszedzie mam blisko, spacerkiem zalatwiam wszystkie sprawy. Sklepow jest duzo, super targ, blisko nad Zalew, piekne lasy, coraz wiecej sciezek rowerowych. Wydarzen kulturalnych tez coraz wiecej, fajnych knajp tez (ktos tam marudzil, ze nie ma gdzie sie spotkac ze znajomymi - Ciemnia, Przodownik, Coffeetown, Verona, itp.). Warto zaplanowac, co zrobicie z dziecmi, kiedy wrocisz do pracy, a nadejda ferie albo wakacje. W szkole jest to problem, bo miasto oferuje Lato w miescie w jakichs kosmicznych godzinach, a szkoly sa pozamykane. Przedszkola maja dyzury. Dzieki dojazdom pochlaniam mase ksiazek, choc nie ukrywam, ze marze o pracy na miejscu.
      • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 22:20
        Czytam jakiś tekst ust Romana czy co???

No w ogóle jest piknie panocku.
        • metron1 Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 22:25
          Mam identyczne odczucie, jakbym czytał kolejną ulotkę dewelopera
          • aallicja Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 24.05.14, 23:20
            a to mnie oboje ubawiliscie
            taaaa, pracuje w urzedzie i klepie po godzinach piesni pochwalne
            napisalam jak jest wedlug mnie, w L mieszkam z przerwami prawie 30 lat to chyba moge je miec

• metron1 Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 05:54
              Jeżeli już się licytujemy to w Legionowie mieszkam grubo ponad 30 lat jakby miało to jakieś znaczenie.
              Mam porównanie bo przez większość tego czasu mieszkałem w samym centrum Legionowa, od kilku lat mieszkam na obrzeżach.
              Te dwie lokalizacje diametralnie się różnią i nie ma sensu doradzanie komuś mieszkając w centrum miasta zakupu domu poza scisłym centrum
              • zdebeq Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 09:13
                Z obrzeży miasta do centrum jest Max 2 km z buta. Wiec blisko można spacerkiem wszystko załatwić.
                • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 12:55
                  Oczywiście mozna z buta załatwić.

Wczoraj miałam taką perspektywę. Ot, auto w warsztacie. I wiesz co??? Głupia sprawa. Kot waży 9 kg. Nie musze Ci tłumaczyć co to znaczy. Ja mieszkam na Nowym Bukowcu. Miałam opcję dźwigania do weta. Rozkosznie w upał i w ogóle.
                  Pomysł o takich ludziach, którzy czasem mają dzieci, czem musza zanieśc je do lekarza czy coś takiego.

Nie każdy jest samotnym, samodzielnym i neizależnym. I nie ma nikogo. I wtedy latanie z buta zajmie mu te Twoje 5 minut
                • prawdziwy_jankiel Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 13:23
                  zdebeq napisał:

> Z obrzeży miasta do centrum jest Max 2 km z buta. Wiec blisko można spacerkiem
                  > wszystko załatwić.

Ale jak trzeba przejść z jednego obrzeża miasta na drugie obrzeże miasta to może wyjść nawet 5-6 km a to już sporo. No i pamiętam wyrażane niezadowolonie z powodu zablokowanego zjazdu z wiaduktu do Reksia a przecież to nawet nie obrzeża miasta więc można spokojnie spacerkiem załatwić.
                  • zdebeq Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 17:35
                    Korek, który tworzycie jest na mojej trasie do Marek. Ja po mieście chodzę z buta. Nie jestem dobrym przykładem. Zdrowy dorosły kot wazy2,5-4 kg.
                    • 3goust Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 18:39
                      zdebeq napisał:
                      Nie jestem dobrym przykładem. Zdrowy dorosły kot wazy2,5-4 kg
                      .

Hm, a może modziulec ma pumę, jaguara, czy innego ocelota, toć są coraz bardziej popularne w polshy, nawet dwie osoby mają tygrysa i jedna lwa....
                      • zdebeq Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 20:11
                        nie ma.
                        Ale nie w tym rzecz.
                        Chodzi mi o to, że z jednej strony to dobrze, że jest tak gęsto, z drugiej to właśnie jest powodem do niezadowolenia z gęstości samochodów, korków, itp.
                        poza tym fakt że jest tak gęsto sprawia, że komunikacja miejska nie jest tak super potrzebna i może nie jest priorytetem.
                    • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 21:17
                      Przyniose Ci tego zdrowego dorosłego kota ;) (kiedy będziesz?)

Ta dzisiaj ważyła prawie 5 kg ;) Wiem, chora była ;) Ale rzeczywiście mała
                      • zdebeq Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 21:42
                        zdrowy dorosły mężczyzna mojej postury powinien ważyć koło 75. a tu:
                        www.youtube.com/watch?v=4LlfHjvSGW4
                        żyjemy w czasach dobrobytu. Moje choroby są z luksusu:D
                  • metron1 Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 22:05
                    Z obrzeża Legionowa do centrum mam nie 2 km a prawie 4 km. Sprawdzone empirycznie na nawigacji i zumi
                    To jest już znacząca odległość do codziennego pokonywania niejako z przymusu
                    • harp Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 28.05.14, 18:00
                      metron1 napisał:

> Z obrzeża Legionowa do centrum mam nie 2 km a prawie 4 km. Sprawdzone empiryczn
                      > ie na nawigacji i zumi
                      > To jest już znacząca odległość do codziennego pokonywania niejako z przymusu

To jak masz dalej to dłużej jedziesz, to normalne :-)
              • aallicja Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 10:53
                Z nikim sie nie licytuje, wyrazilam swoje zdanie, dwoje malkontentow mnie odpowiednio podsumowalo. Zgadzam sie ze zdebqiem. Eot, bo nie mam juz nic do dodaniana temat przewodni.
          • harp Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 28.05.14, 17:58
            Doprawdy?
        • aallicja Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 24.05.14, 23:20
          a konkretnie z czym sie nie zgadzasz?
      • metron1 Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 23.05.14, 22:24
        Cały czas powtarzam że wszystko zależy od miejsca w którym się mieszka.
        Owszem blisko centrum mieszka się o wiele lepiej, inaczej patrzy się na aspekty komunikacyjne, wszędzie jest blisko, masa sklepów
        Zupełnie inaczej jest na obrzeżach. Owszem spacery na stację są może i przyjemne latem ale trzeba pomyśleć że nie zawsze będzie ładna pogoda, że po całym dniu pracy nie zawsze chce się wracać na piechotę.
        Pozostaje czekanie na pociąg lub sterczenie na przystanku
        Peryferia to przymusowe wyjazdy na większe zakupy. Ci którzy wracają z pracy po 18 najczęściej mogą pocałować klamkę w sklepach bo większość sklepów jest zamknięta o 18

• zdebeq Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 25.05.14, 20:32
      pytanie jakie powinniście sobie zadać zależy od tego czy obecnie mieszkacie w bloku czy w domu jednorodzinnym.
      Jeżeli w bloku i myślicie o przeprowadzce do jakiejś podlegionowskiej miejscowości, to nie wiem czy to dobry pomysł. Czy będziecie w stanie skorzystać z uroków ewentualnych.
    • nstemi A tak sobie... 26.05.14, 21:26
      W Legionowie mieszka się całkiem OK. Masz i przedszkola i szkoły (w tym prywatne), lekarzy, sklepy. Oferta sportowa jest moim zdaniem słaba, ja korzystam tylko z kortów tenisowych; na basen to już do Nowego Dworu. Kino, teatr-musisz jechać do Warszawy.
      Natomiast dojazd do Warszawy jest kiepski. Ja muszę dojeżdżać do pracy na Służewiec i nawet rano (wyjeżdżam trochę po szóstej) jadę ponad godzinę w jedną stronę. Fakt, że życie mi utrudnia remont Grota i pewnie będzie lepiej, ale teraz jest do bani. Ja na szczęście mam elastyczne godziny pracy, więc udaje mi się zdążyć przed największymi korkami i mogę pracować z domu (z czego korzystam bardzo często). Mówię o podróży samochodem. Jest też pociąg, ale dla mnie nie ma znaczenia. Jedzie godzinę, muszę się na niego dostać (dodatkowe kilkanaście minut) więc w zasadzie jest nawet trochę gorzej niż samochodem. Pod tym względem moim zdaniem jest źle. Warto się więc zastanowić czy np. niższa cena domu rekompensuje znacznie gorszy standard życia. Bo spędzanie 2-3 godzin na dojazdach dziennie jest bardzo frustrujące. Jeśli do tego dorzucisz odwiezienie dzieci do szkoły/przedszkola (a przecież nie zawieziesz ich "skoroświt" i nie odbierzesz późnym wieczorem) to robi się karkołomnie.
    • snowdust Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 26.05.14, 23:24
      Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Pomogly nam troche podjac decyzje. Zostajemy jednak w Warszawie. Legionowo odwiedzimy turystycznie :)
      • slifka1 Ufff... dobra akcja 27.05.14, 08:42
        snowdust napisała:

> Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Pomogly nam troche podjac decyzje. Zostajemy je
        > dnak w Warszawie. Legionowo odwiedzimy turystycznie :)

Udało nam się zniechęcić chociaż jedną osobę do przeprowadzki do nas:-)
      • i.blotny Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 27.05.14, 08:56
        Jeśli mieszkacie w Warszawie i macie małe dzieci, ta decyzja jest możliwie jedną z lepszych w życiu, gratuluję ;)
      • akjawah Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 27.05.14, 23:27
        Legionowo jest dobre, tylko i wyłącznie jak masz wolny zawód, albo nie regulowany czas pracy w Warszawie, jak możesz pracować zdalnie lub w dowolnych godzinach. Wtedy możesz sobie dopasować i dojazd i powrót.

Tu trochę utrudnia fakt, że część pociągów jedzie z Gdańskiej, część z Zachodniej przez Gdańską. Część (mówimy o sytuacji po zakończeniu remontu na linii średnicowej) - z Lotniska przez Służewiec - Zachodnią - Centralną - Wschodnią. Ale jak masz dowolność to sobie coś dobierzesz.

W przeciwnym razie - jak opisane wyżej - gnasz dziecko przed świtem, żeby złapać pociąg, zdążyć na 8 do pracy i jeszcze aby złapać pociąg powrotny przed 16-tą wyjść tak, żeby szef nie widział. Do tego trzeba dodać, że rozkład zmienia się 5-6 razy w roku i z czasem możesz stracić dogodne połączenie.

Jak masz jakąś pracę zmianową, np. obowiązkowo 8-16 albo np. jak piszesz mąż kończy pracę o 6 rano. To odradzam. 8 czy 12 godzin spędzi w pracy, 50 minut będzie czekał na dogodne połączenie i jechał 30 minut.
        • metron1 Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 28.05.14, 09:23
          Dokładnie takie są realia dojazdów z Legionowa. Dodać do tego należy że przy pracy zmianowej jeżeli dyżur wypadnie w niedzielę to aby dostać się do pracy pociągi SKM jadą o godz 16.45 i następny 18.25. Przez czas przerwy jedzie tylko jeden pociąg KM
          Legionowo absolutnie nie nadaje się do zamieszkania dla ludzi którzy pracują w systemie zmianowym bo pociągi są dostosowane dla tych którzy pracują w dni robocze i to też nie do końca bo co to jest za SKM która w czasie największych powrotów z pracy około 16 jedzie co godzinę
          Chodzi o tak prozaiczną sprawę jak odbiór dziecka z przedszkola. Osoba która pracuje w Warszawie do 16 nie ma żadnych szans aby zdążyć odebrać dziecko do 17 bo wszystkie przedszkola w Legionowie są czynne do 17
          Do kompletu brakuje drugiego żłobka bo do tego który jest zapisanie malucha to jak wygrany los na loterii
          Ale za to słyszę o pomyśle budowy nowych bloków, będzie jeszcze ciekawiej
          • zdebeq Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 28.05.14, 09:47
            mimo wszystko Legionowo ma w sumie dobrą komunikację porównując do innych podwarszawskich miejscowości jak Łomianki, Wołomin, Otwock, itp.
            • madziulec Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 28.05.14, 10:09
              Wołomin: 37.000 ludności
              Łomianki: 16.000
              Otwock: 45.000

Przy czym Otwock ma SKM i KM. Ze Śródmieścia bądź ze Wschodniej (ot, zwane to jest nawet linią otwocką)
          • polokokt Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 28.05.14, 10:40
            metron1 napisał:

> Do kompletu brakuje drugiego żłobka bo do tego który jest zapisanie malucha to
            > jak wygrany los na loterii
            > Ale za to słyszę o pomyśle budowy nowych bloków, będzie jeszcze ciekawiej

Przedszkoli też brakuje. Do żłobka to przynajmniej jak złożysz podanie w momencie urodzenia dziecka, to w kolejnym roku powinieneś się dostać. Decyduje kolejność zgłoszeń.
            Za to w przedszkolach, mamy ustawę,która daje pierwszeństwo dzieciom z rodzin wielodzietnych, samotnym rodzicom... i się okazuje, że w tym roku,większość miejsc w przedszkolach zajęły właśnie dzieci "z ustawy" (co napisał Prezydent w swoich odpowiedziach). Jak ja byłem w trzech przedszkolach, to listy wyglądały tak, że około 40-50 dzieci przyjętych i grubo ponad 100 podań odrzuconych. Przypuszczam, że we wszystkich przedszkolach sytuacja była podobna, skoro pojawiły się pytania do prezydenta.
    • zchotomowa Re: Dom w Legionowie, praca w Warszawie - jest ok 28.05.14, 23:54
      kurde,

dwa dni pracy wyjazdowej i taki piękny wątek mnie ominął, no.

pozdrawiam,

Marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka