Dodaj do ulubionych

Zatrucie powietrza

05.11.15, 14:09
Wczoraj pisali o dramatycznym odczycie PM ze stacji przy Zegrzyńskiej, 104,5 PM tj. pięciokrotnie więcej niż dopuszczają to normy:
gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo/znowu-sie-trujemy-dramatyczne-wyniki-jakosci-powietrza-w-legionowie/
A dziś o podobnej godzinie jest już 151 PM. Jeśli wczoraj nie wskazane było wychodzenie na zewnątrz, to co dziś? Sam przebywałem ok 30 minut na zewnątrz:
aqicn.org/city/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/
Obserwuj wątek
    • kubu5 Re: Zatrucie powietrza 05.11.15, 16:42
      Sezon grzewczy w toku. Poza tym wieczorami jak nie widać, to ludzie palą na domach liście w ogrodach co czuć.
      Codziennie wracam plantową, kilka domków a czasem ciężko oddychać tak dym się ściele po ulicy.
      • kka69 Re: Zatrucie powietrza 05.11.15, 16:58
        Nie do końca jest to wina sezonu grzewczego.
        Latem też w Legionowie jest mocno zapylone powietrze, bardziej niż w innych miastach w okolicy.
    • smbmario Re: Zatrucie powietrza 23.11.15, 21:19
      na chwilę obecną jest 152 ug PM2.5. sojp.wios.warszawa.pl/?par=12 Trujemy się na potęgę. :( , aplikacja w telefonie wskazuje nawet 222 ug.
      Konieczne są natychmiastowe działania władz miasta. Weszła ustawa dająca większe możliwości walki z tym węglowo śmieciowym przekleństwem. Po prostu nie można się godzić z takim stanem, żeby ktoś bezmyślnie truł wszystkich wokół.
      • polokokt Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 09:18
        MASAKRA! Rano człowiek wstaje, po przebywaniu całą noc w takim smogu i czuje jak się dusi. Dzieciaki wstają z kaszlem. Spotykam znajomą osobe, mówi że coś kaszlu dzisiaj dostała rano.... nagle wszyscy rano chorzy na gardło?

Patrze teraz na aqicn.org
        W Krakowie (który tak trąbi jak walczy ze smogiem) mamy max na poziomie 188 z ostatnich chyba 2 dni. W Legionowie.... 354
        Program miasta o dofinansowaniu piecy jest OK, tylko to jest działanie na lata. A trzeba coś z tym zrobić tu i teraz.

Ja dzisiaj po południu robię liste kopciuchów w mojej okolicy i zglaszam do SM
        • ralphie Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 12:12
          polokokt napisał:

> Ja dzisiaj po południu robię liste kopciuchów w mojej okolicy i zglaszam do SM

Dlaczego chcecie karania, uprzykrzania życia mieszkańcom? Nie wydaje się Wam, że wina leży po stronie wydziału ochrony środowiska UM Legionowo i samego UM? Od lat wiadomo, że są programy ukierunkowane na jst i co w związku z tym zrobiły nasze? Wybudowały park zdrojowy?
          • polokokt Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 14:21
            A czemu Ci mieszkancy bezmyslnie mnie trują? Mnie jak mnie, moje dzieci ?
            Ja wieczorem nie moge oddychac a rano czuje jak mnie w gardle gryzie. Dzieci mają kaszel. Normy przekroczony kilkadziesiąt razy....
            Możemy dyskutować kolejnymi miesacami kto jest winny i kto co powinien z tym zrobic porzadek i czemu nie zrobił tego X lat temu. Procedury, uchwały, rozporzadzenia.... to są miesiące, jak nie lata. i tak spedzimy na dyskusjach i szukaniu winego lata a ludzie dalej beda sie truli "nie uprzykrzajac sobie zycia"
            A ja kazdego wieczora teraz bede wdychal kilogramy jakiegos g.... Na chwile obecna nie widze innej metody jak kontrole.
          • polokokt Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 14:25
            Jeszcze zeby bylo jasne:

>Dlaczego chcecie karania, uprzykrzania życia mieszkańcom?<

Bo oni uprzykrzaja zycie mi i moim dzieciom. Właściwie nawet pozamykanie wszystkich okien, nie rozwiazuje problemu o kazdej porze dnia i nocy. Czyli jedni drugim uprzykrzac zycie moga (a wlasciwie odbierac im lata zycia, bo zycie latami w takim srodowisku to sie konkretnie przelicza na podwyzszona smiertelnosc, nie liczac po drodze chorób, lekarstw, kosztów....), a drudzy tym pierwszym juz nie?
            • ralphie Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 15:45
              Co zaproponujesz im w zamian za wygaszenie źródła ciepła w domu przez najbliższe miesiące? Olejaki? Farelki?
              Wiem, dyskusja bez sensu, taka już tu się odbyła... więc darujmy sobie.

Zamiast donosić do SM, lepiej wydrukować parę info z tej strony:
              Dotacja na wymianę pieca - Legionowo
              i przekazać sąsiadom, bo lokalna ochrona środowiska jakoś chyba nie daje sobie z tym rady. Swoją drogą w porę wystąpili z projektem ale lepiej późno niż wcale
              • tabaher-2 Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 16:11
                Tym pisemkiem, które tu podlinkowałeś, miasto może sobie podetrzeć tyłek :-)
                Gdyby mi ktoś coś takiego wsadził do skrzynki to bym sobie tym... napalił w piecu.
                Szkoda słów.
                • polokokt Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 17:17
                  I tu mamy właśnie sedno sprawy (które pokrywa się z moimi obserwacjami) że tak dokładnie zareaguje wiekszosc osób na te dotacje/ulotki, których dotyczy problem palenia czym popadnie aby było tanio. Puki w dupsko nie zrobi sie zimno, problem pozostanie. A jak zrobi sie zimno (albo beda dotkliwe kary finansowe) to wtedy (tu tez jestem przekonany) wiekszosc w ciagu 24-48h wymysli i zrealizuje pomysl jak ogrzewac chalupe w sposob inny, bardziej ekologiczny, poozostajac w zgodzie z prawem i sasiadami. A w najblizsze lato zrealizuje ogrzewanie docelowe. Generalnie, prośby i marchewka działają na nieliczną grupę sppołeczeństwa (tyczy się to chyba wielu sfer życia). Zazwyczaj problem się rozwiązuje jak jest jakiś kij.
                  • brunno34 Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 17:21
                    Jest coraz gorzej:
                    gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo/legionowo-przyszly-mrozy-tragiczne-wyniki-pomiarow-jakosci-powietrza/#comment-34280
                    Myślę że wrowadzić należy pilnie zapis, że w przypadku trzykrotnego potwierdzenia, że dany dom truje 60000 mieszkańców, należy przeprowadzić bezwzględną konfiskatę nieruchomości na rzecz miasta. Kontrole oczywiście niezapowiedziane, i np codzienne. W 3 dni kilka domów na pewno udałoby się przejąć, wystawić na sprzedaż a środki przeznaczyć na tak wyczekiwane inwestycje.
                    • kka69 Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 21:06
                      Pis rządzi od kilu dni...
                      ale żeby aż tak, od razu.
                      Za Hitlera było lepiej...
                      .
                      • metron1 Re: Zatrucie powietrza 27.11.15, 00:07
                        To nie PiS, to uaktywniło się nowe pokolenie ORMO-wców które chciałoby karać wszystkich i za wszystko, także za dym z komina
                        Taki blokers nie ma pojęcia o tym że większy dym z komina będzie przy rozpalaniu pieca i dokładaniu opału
                        Mieszkam w Legionowie od dawna, wydaje mi się kiedyś takiego problemu nie było.
                        Być może problem zaczyna przypominać ten w Krakowie.
                        Zabudowanie naturalnych kanałów przewietrzania powoduje to że dym nie ma gdzie uciekać i zaczyna snuć się po mieście
                • ralphie Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 19:47
                  Uzasadnisz swoją decyzję, czy czekasz na mannę z nieba? :) Mnie się też średnio by widziało zderzenie z tą biurokratyczną maszyną, ewentualny kredyt ale porównałem sobie tą ofertę z Kafką i jest nieco korzystniejsza. Niestety obejmuje tylko gaz i pompy ciepła.
                  • e.voytaszek Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 20:09
                    W temacie. Brunon nie można zabrać komuś mienia za trucie. Ale jek po nałożeniu kar nie będzie tego kogoś stać na ich spłatę, a będą one na tyle duże że dojdą do wartości mienia...inna rozmowa. Co do zatruwania, mam pomysł: Proponuję założyć straż obywatelską. Gotów jestem sfinansować (w części oczywiście) zakup urządzenia pomiarowego (rozeznanie: www.newtech.com.pl/produkty/czujniki-obecnosci-detekcji/czujniki-fotoelektryczne/?gclid=CJLdupDhqckCFUk6Gwodu60EyA
                    i w godzinach od 18-21 dokonywać osobiście pomiarów z wydrukiem na miejscu wyników. I
                    rano interwencja policji i służb w celu nałożenia kary na trucicieli.
                    Jedna kontrola i koszt zakupu urządzenia się zwróci (o ile miasto się zgodzi na zrefinansowanie zakupu z wpływów). Przedstawię propozycję prezydentowi miasta. Są inni chętni?
                    • kka69 Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 21:12
                      A te pomiary to w rzeczonym kominie, mam nadzieję?
                      Weź pod uwagę, że Legionowo jest to jakieś patologiczne miejsce , nawet latem są u nas największe wskazania pyłów, większe niż w Wawie to naprawdę dziwne jest.
                      Może jak by zakazać osiedlania się w naszym mieście i w Jabłonnie nowym mieszkańcom, to by sytuacja się nie pogarszała?
                      bo Legionowo ma podobno największą gęstość zaludnienia w Polsce, to przekłada się na wydzielane pyły .

• metron1 Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 23:00
                        Wraz ze wzrostem ludności automatycznie wzrasta liczba samochodów. Przekłada się to w prosty sposób na wzrost zapylenia
                        To zapylenie pochodzi ze startych opon, klocków hamulcowych, okładzin, powierzchni drogi
                        Taki cytat znalazłem w necie
                        "Na jeden kilometr drogi o natężeniu ruchu 5000 samochodów osobowych na dobę opada więc w okresie 24 godzin 0.6 - 0.9 kg gumy. W okresie rocznym daje to opad 200 - 300 kg pyłu gumowego. W powyższej kalkulacji nie uwzględniono udziału samochodów ciężarowych i autobusów."

Sprawa dofinansowania do wymiany pieców. Wcale się nie dziwię że ludzie jakoś niechętnie korzystają z dofinansowania bo dotacja obejmuje jedynie wymianę pieca i nie obejmuje kosztów związanych z przeróbką instalacji c.o
                        Te koszty mogą przewyższyć koszt zakupu pieca
                        I najważniejsza sprawa, nikt nie dopłaci do dużo większych rachunków za gaz
                        A dla ORMO-wców którzy chcą karać, zabierać domy mam informację dotyczącą cen mediów w Polsce
                        Otóż za prąd i gaz płacimy więcej niż płacą mieszkańcy np Francji
                        Problem zanieczyszczenia powietrza wymaga rozwiązań kompleksowych aby ludziom OPŁACIŁO się opalanie bardziej ekologicznym opałem
                        • polokokt Re: Zatrucie powietrza 25.11.15, 08:45
                          Zanieczyszczenie z samochodów to u nas chyba jakiś mały procent. Zgodnie z wykresami, najwieksze zanieczyszczenia mamy w godzinach 18-24, czyli wtedy kiedy ruch kołowy spada. Jest to godzina w której ludzie wracają z pracy i aż do momentu pojscia spac, pala w piecu.
                          • kka69 Re: Zatrucie powietrza 25.11.15, 20:11

Masz rację, ale ... nie do końca.
                            Nie wiadomo czemu latem, kiedy piece nie pracują w Legionowie tez jest gorsze powietrze niż w Wawie. Dokładnie to obserwowałem w tym roku. Jak to wytłumaczyć?
                            Może tym, że stacja pomiarowa jest w miejscu w jakim jest, a w innych miejscowościach stacje pomiarowe nie są przy głównej ulicy?
                            • i.blotny Re: Zatrucie powietrza 25.11.15, 20:48
                              Latem piece też pracują, chociażby żeby zagrzać wodę do mycia.
                      • i.blotny Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 23:16
                        Wiele dzielnic dużych miast jest jeszcze gęściej zaludnionych (np. Śródmieście w Warszawie - prawie dwa razy większa gęstość zaludnienia niż u nas). Ponadto Legionowo graniczy na wcale niekrótkiej granicy z lasami - więc zasadniczo gęstość nie ma tu nic do rzeczy i jest mocno statystyczną daną.
                        Problem leży imho w tym, że nawet jak urzędnicy mają dobre zamiary, to strażnikom miejskim może nie bardzo się chcieć ganiać ludzi, bo nie traktują sprawy poważnie. Ponadto nasi chyba nie mają mocy nachodzić mieszkańców ościennych gmin - a tam dominuje zupełnie zabudowa jednorodzinna i swoje też muszą dawać do pieca.
                        W ogólności, cała świadomość społeczna co nas powolutku i skutecznie truje, jest niska. Wystarczy popatrzeć na ilu dachach leżał latami eternit - mimo badań, dofinansowań i innych zachęceń, wiele obywateli doszło do wniosku że rak za 10 czy 20 lat mniej ich boli niż konieczność wykosztowania się teraz. I dzisiaj mamy to samo z palonymi śmieciami - mieszkaniec jest szczęśliwy, bo nie musi tych kubłów targać po działce tylko jeden ruch i w piecu. A że to komuś szkodzi? Carpe diem, Polak mądry dopiero po szkodzie.
                        Zastanawia mnie tylko, dlaczego mimo wszystko nie skonstruowano prostego drona do badania powietrza? Jestem przekonany, że przy dzisiejszym rozwoju i skali rynku za kwotę rzędu 1-2 tysiąca złotych można byłoby zbudować automatyczne urządzenie latające do wykonywania takich pomiarów na masową skalę. Efektywniej, nie rzuca się w oczy i nie daje czasu na maskaradę dla chodzących od domu do domu umundurowanych strażników.
                        • metron1 Re: Zatrucie powietrza 24.11.15, 23:47
                          Piszesz że ludziom nie chce się wymienić eternitu mimo dofinansowań. Właśnie chodzi się o te dofinansowania których de-facto....nie ma
                          Akurat jestem na bieżąco bo mój kolega wymienia dach, jedyną pomocą jaką dostał od gminy było ...bezpłatne odebranie eternitu z posesji
                          O żadnych dofinansowaniach nie ma mowy, ludzie pozostawiają eternit na dachu bo po prostu nie mają pieniędzy na wymianę pokrycia
                          No ale w mediach trąbią o pomocy dla tych którzy chcą pozbyć się eternitu z dachu
                          Jak w podobny sposób wymaga "pomoc" dla tych którzy chcą zmienić sposób ogrzewania domu to nie dziwię się że ludzie nadal palą węglem
                          Na papierze wszystko wygląda zawsze idealnie ale jak przychodzi do konkretów ..
                          • prawdziwy_jankiel Re: Zatrucie powietrza 25.11.15, 11:08
                            A czy doczytał ktoś że aby dostać dotację to trzeba mieć najpierw zrobiony szczegółowy kosztorys modernizacji sporządzony przez osobę mającą uprawnienia a także dokonać modernizacji a następnie przedstawić fakturę VAT. Dopiero wtedy dotacja zostanie rozliczona, czyli w praktyce musimy kupić piec podłączyć się uruchomić to ustrojstwo a następnie w ciągu 30 dni (to już wiem z innych źródeł) zostanie nam wypłacona dotacja. Czyli musimy wyłożyć 11k na miesiąc czasu a i tak nie cała suma zostanie zwrócona, rzeczywiście propozycja dla najuboższych mieszkańców. Pozostaje jeszcze pytanie jaki piec gazowy można kupić za 8k (jakość ergonomia trwałość) no i co jeżeli czyjś kotłownia nie spełnia wymogu 8,5m3 niezbędnego dla montażu pieca gazowego.
                            • metron1 Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 14:15
                              Przecież piszę o tym już od dawna. W tym jest cały problem że aby dostać chociażby zwrot części poniesionych kosztów trzeba najpierw sfinansować całą modernizację
                              W moim przypadku jak pobieżnie wyliczyłem to koszt samej przeróbki kotłowni wyniesie spokojne około 15-18 tyś tyś bo trzeba wymienić wszystkie rury, grzejniki zapłacić za materiał i robociznę
                              Wiąże się to z zaciągnięciem komercyjnego kredytu w banku
                              • ralphie Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 14:49
                                metron1 napisał:

> W tym jest cały problem że aby dostać chociażby
                                > zwrot części poniesionych kosztów trzeba najpierw sfinansować całą modernizację.

Z "dofinansowaniami", z którymi się styknąłem z reguły polegały na zwrocie części poniesionych kosztów.
                                Ale niekoniecznie. Polak potrafi i firmy wykonawcze idą na rękę i cierpliwie czekają na kasę z dofinansowania. Kosztorys i wystawienie FV na piec z odroczonym terminem spłaty to jakiś tam % kosztów całej roboty. Stąd opcji jest wiele, co nie zmienia faktu, że to dofinansowanie nie jest dla ledwo wiążących końce.
                                - Dofinansowanie do pieca to 8kPLN - ok, za tą kwotę można kupić kondensacyjny.
                                - Dofinansowanie do przyłącza to 2376zł - gdzie koszt szacuje się w granicach 6.700-7.850 zł.(Źródło). W zasadzie dofinansowanie pokrywa tylko koszt operacyjny przyłącza do np. PGNiG.

W efekcie ok. 5kPLN + koszt montażu i uruchomienia pieca (ze mnie zdarli 1kPLN), trzeba wyłożyć z własnej kieszeni pod warunkiem, że instalacja c.o. w domu nie wymaga przeróbki. Ewentualnie kredyt.

• zygmuntowicz.m Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 17:06
                      Szanowny Panie,
                      chętnie wesprę działaniem i finansowo Pańską inicjatywę.
                      Proszę o kontakt per mail: zygmuntowicz [at] wp.pl
                    • zygmuntowicz.m Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 17:16
                      e.voytaszek napisał:

> W temacie. Brunon nie można zabrać komuś mienia za trucie. Ale jek po nałożeniu kar nie będzie tego kogoś stać na ich spłatę, a będą one na tyle duże że dojdą do wartości mienia...inna rozmowa. Co do zatruwania, mam pomysł: Proponuję założyć straż obywatelską. Gotów jestem sfinansować (w części oczywiście) zakup urządzenia pomiarowego (rozeznanie: www.newtech.com.pl/produkty/czujniki-obecnosci-detekcji/czujniki-fotoelektryczne/?gclid=CJLdupDhqckCFUk6Gwodu60EyA
                      > i w godzinach od 18-21 dokonywać osobiście pomiarów z wydrukiem na miejscu wyn
                      > ików. I
                      > rano interwencja policji i służb w celu nałożenia kary na trucicieli.
                      > Jedna kontrola i koszt zakupu urządzenia się zwróci (o ile miasto się zgodzi na
                      > zrefinansowanie zakupu z wpływów). Przedstawię propozycję prezydentowi miasta.
                      > Są inni chętni?

Szanowny Panie,
                      chętnie wesprę działaniem i finansowo Pańską inicjatywę.
                      Proszę o kontakt per mail: zygmuntowicz [at] wp.pl

• puma_pj Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 19:49
                      Jestem chętny. Kontakt sprzedazhandel [at] wp.pl.
                      Trzeba coś zrobić z tymi co mają nas w poważaniu!
    • puma_pj Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 19:38
      TO jest jakiś dramat!!!! O otworzeniu okna można pomarzyć. Ludzie mieszkam na Kazimierza Wielkiego teraz o godz. 19:30 jest mega mgła z dymu. Kur.... to jest nie do zaakceptowania. Gdzie można zgłaszać takie rzeczy? Tylko Straż Miejska? Ja pierd..... ma małe dzieci, sam kaszlę od trzech tygodni to samo maluchy i żona. Pobudowali się pseudobogaccy i teraz w ramach oszczędności hajcują jakimś gównem! Krótko mówiąc wszystko co mają pewnie wrzucają do pieca. W du... ciepło, a że inni wdychają jakąś chemię to mają to gdzieś.

Ludzie może trzeba zrobić jakiś szum medialny TVN i inne badziewia?
      • polokokt Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 20:20
        Jutro o 17 sa konsultacje w UM w sprawie programu ekologicznego w najblizszych latach. W obliczu obecnej sytuacji, wydaje mi sie ze powinny one dotyczyc tego co obecnie sie dzieje za oknem. Moze trzeba drastycznie. Moze Wojewoda moglby wprowadzic czasowy zakaz palenia niektorymi rodzajami opalu na naszym terenie. Tu nawiazuje do wycinka ustawy ktora linkowal Marcin na FB. I trzebaby tu wywrzec presje na Prezydenta Legionowa aby o taki zakaz do Wojewody wystapil a SM zeby chodzila po domach i kontrolowala. Nie wiem, ale cos musi byc zrobione szybko a nie w jakis programach kilkuletnich.Moze chepening pod UM w maskach ktoregos wieczoru i zaproszenie TV z urzadzeniem pomiarowym Marcina i pokazaniem jak malo w tym samym czasie jest w slynnym Krakowie.
        Ja jutro na te konsultacje sie przejde. A w tej chwili za oknem jest jak w dobra mgle. Przeszedlem sie po kwadracie ulic ale nie widze zeby gdzies jakis wybitny dym lecial. Za to czuje ze wracam wieczorem do domu i caly wieczor glowa mnie boli. I tak ostatnio kazdegi dnia. Wlasciwie jade do pracy do Warszawy pooddychac czystym powietrzem.
        • kka69 Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 20:26
          No to dziś idziemy na rekord.
          Już jest :315 Hazardous.
          A jutro będzie o tej porze jeszcze więcej, może nawet 400 ?
          Bo bardzo słabo wieje , dym pozostaje w mieście.

a może w Legionowie wprowadzić pobieranie opłaty klimatycznej?
          Tak robi podobnie zapylone Zakopane ;)
          • kka69 Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 20:30
            PS:
            Właśnie sprawdziłem, w tym momencie z wynikiem PM2.5 na poziomie 315 jesteśmy LIDEREM na skale europejską.
            Nigdzie nie ma takiego klimatu jak u nas.
            Możemy być dumni.
          • ralphie Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 21:39
            Podjedźcie do Wieliszew i innych okolicznych wniosek, Michałów to zobaczycie skąd ta mgła.
            Swoją drogą, przy tej pogodzie otwieranie okien w blokach? Wentylacja nie działa, regulatory ciepła ta szumnie ostatnio zakładane? PEC te straty ciepła musi zrekompensować dając do pieca. Ten komin też eko do końca nie jest.
            • kka69 Re: Zatrucie powietrza 26.11.15, 22:22
              przy naszym wyniku ( obecnie 321) Kraków ze swoim smogiem to amatorzy są , mają tylko 179 .
    • i.blotny A może jednak samochody? 26.11.15, 22:45
      i.imgur.com/tZG5fA3.png
      To jest wykres z godzinowego poziomu PM2.5 dzisiaj (26 listopada). Ewidentnie widać, że stężenie rośnie najszybciej między 16 i 18 - czyli w czasie popołudniowego szczytu komunikacyjnego.
      • polokokt Re: A może jednak samochody? 26.11.15, 22:54
        A w porannym nie rośnie? A może ludzie wracają z pracy, zimno w chałupie i w piecu rozpalają?
        • i.blotny Re: A może jednak samochody? 26.11.15, 23:35
          Rano nie ma korka nie wiadukcie w stronę Zegrza. Ale ok, ogólnie to dobry argument.
          • kka69 Re: A może jednak samochody? 27.11.15, 14:10
            Argument z korkami na pewno dobry, bo podobnie jest z wzrostem zapylenia latem w tych godzinach , gdy w piecach się nie pali.
            • polokokt Re: A może jednak samochody? 27.11.15, 16:28
              Na pewno koeki nie sa bez znaczenia. Natomiast w tej chwili, nie jest to glowny czynnik. Jak pokazuja pomiary Pana Marcina , na tym urzadzeniu na Piaskach odczyty moga byc na poziomie 200-300 a w centrum Legionowa, przy Arenie, czy glownie na Legionowo Przystanek gdzie jest zabudowa domkow jesnorodzinnych odczyty sa na poziomie 500-600. Nawet gdzies widzialem pomiar z Chotomowa i tam tez jest w okolicy 500. A tam korkow na wiadukcie nie ma.
              Generalnie chodzi mi o to ze ruch samochodowy daje nam do odczytu powiedzmy +100 jednostek a odpalenie piecow wieczorem od razu strzela nam na +300 czy +400 jednostek do poziomu w okolicach 600.
              • ralphie Re: A może jednak samochody? 28.11.15, 11:56
                Jak konsultacje?

Ruch uliczny, domy jednorodzinne to jedno. Na prawdę zapraszam w okolice. Zobaczcie co leci że szklarniowych kominów. Na te też są dotacje???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka