Dodaj do ulubionych

Znowu piszą o nas

12.11.16, 23:09
smoglab.pl/powietrze-w-rybniku-i-legionowie-jak-w-indyjskim-delhi-swiatowej-stolicy-smogu/
Zaledwie dzień później, 8 listopada, w Legionowie poziom zanieczyszczenia powietrza pyłem PM2.5 pomiędzy godziną 21 i 22 sięgnął poziomu 606 ug/m3. Następnego dnia równie poważny incydent miał miejsce w Rybniku: o godzinie 22 poziom zanieczyszczenia pyłem PM10 wynosił 693 ug/m3.

Co na to miasto? Wrzuca na stronę informacje o normach ŚREDNIOROCZNYCH. Co za bzdury, wrzućmy redaktora do tego artykuły do wanny pełnej wrzątku na godzinę - idąc jego logiką, nic mu się nie powinno stać, przecież średnioroczna temperatura jego otoczenia będzie w normie.
Obserwuj wątek
    • e.voytaszek Re: Znowu piszą o nas 13.11.16, 10:11
      Ciekawi mnie ile kar nałożono w tym roku? Zakładając 5-10 dziennie, a smog towarzyszy nam od 2 tygodni, liczę że jest tego ponad 100? Zna ktoś faktyczne dane? A i oczywiście wysyłam w tej sprawie też pytanie do prezydenta
      • metron1 Re: Znowu piszą o nas 13.11.16, 22:06
        Myślisz że większość mieszkańców Legionowa którzy ogrzewają swoje domy węglem pali nagminnie śmieci ????
        Podejrzewam że problem z zapyleniem bierze się z "zaszczytnego"PIERWSZEGO miejsca pod względem zaludnienia w Polsce i co za tym idzie zabudową każdego wolnego kawałka terenu który jakimś cudem jeszcze się ostał
      • kufaja123 Re: Znowu piszą o nas 16.11.16, 14:59
        Odpowiedż już jest: nie została nałożona ANI JEDNA kara.
        • kka69 Re: Znowu piszą o nas 16.11.16, 20:09
          dziś też jesteśmy liderem syfu w powietrzu.
          aqicn.org/map/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/pl/#@g/51.3848/20.2698/7z

Ale nie wszystko jest produkowane w Legionowie, część pochodzi z Jabłonny, która ma ulgową taryfę, bo nie ma tam straży miejskiej , która by to kontrolowała.
          Sam zgłaszałem problem z dymem na ul Szarych Szeregów w Jabłonnie, a dym za kilkanaście metrów wchodził do Legionowa.
          Nie było chętnego do podjęcia tematu interwencji.
          A miała być Dobra Zmiana. :(
          • brunno34 Re: Znowu piszą o nas 16.11.16, 20:17
            uściślijmy, podła zmiana
            • metron1 Re: Znowu piszą o nas 16.11.16, 21:56
              Podła czy nie podła zmiana ale każdy rząd doskonale zdaje sobie sprawę że kompleksowe ale drastyczne rozwiązanie sprawy niskiej emisji wywoła masowe protesty a ludzie niezamożni nie będą w stanie zapłacić jeszcze więcej za ogrzewanie
              Tak więc udaje się że robi się cokolwiek, wprowadza się programy wymiany pieców gdzie w takim Legionowie gdzie jak czytam jest 1400 pieców wymiany dokonało "AŻ" 80 osób
              Podejrzewam że większość z tych 80 osób i tak miała wymianę tych pieców w planach
          • kufaja123 Re: Znowu piszą o nas 17.11.16, 10:02
            Zgodnie z odpowiedzią udzieloną sekcji "Pytania do Prezydenta" przez szefa legionowskiej Straży Miejskiej, w tym sezonie nie został nałożony ani jeden mandat za palenie g*wnem. Taryfa ulgowa dla trucicieli jest taka sama w Legionowie, co w Jabłonnie.
            Skuteczną walką z trucicielami Straż Miejska mogłaby raz na zawsze zamknąć usta wszystkim osobom kwestionującym sens utrzymywania tej formacji. Zamiast tego są zapowiedzi, że strażnicy będą pomagać w odpalaniu samochodów zimą.... Super mają poukładane priorytety. Nie mogę tego pojąć. Wszyscy umieramy powoli od wdychania tego g*wnianego powietrza, a są robione jedynie jakieś pozorowane działania.
            • metron1 Re: Znowu piszą o nas 17.11.16, 14:22
              A wiesz dlaczego SM nie ukarała nikogo mandatem. Bo dla większości zgłaszających powodem zgłoszenia jest każdy dym wychodzący z komina
              Blokersi nie rozróżniają czy własciciel właśnie rozpalił piec, czy dołożył nową porcję opału
              Dymi z pieca więc jest telefon do SM, po weryfikacji okazuje się że piec jest zawalony węglem
              • polokokt Re: Znowu piszą o nas 17.11.16, 20:56
                Dokładnie o tym piszę w każdym komentarzu. W Legionowie, w centrum miasta, stosunkowo mało osób (a jak wynika z reportów SM, właściwie chyba nikt) nie pali śmieciami. Problemem jest duża gęstość zabudowy i to że wiele domów opalanych jest węglem. A każdy kto kupuje węgiel nie patrzy na to aby był on dobrej jakości (co odpowiednio więcej kosztuje) ale ma być dużo i tanio... Efekty później widać. Kolory dymów od żółtego po czarny.
                Tak więc tu nie jest problem z SM (która dziaa w oparciu o konkretne przepisy i co ma zrobić jak wchodzi do domu a tam sam węgiel?), tylko to że całe Państwo stawia na WĘGIEL. I puki drastycznie się tego nie przytnie (tak jak Kraków próbuje wprowadzić zakaz opalania węglem), to będzie jak jest. U mnie na ulicy, na odcinku... 300-400 metrów, najmarniej 4 domy są opalane węglem z około 11. Z każdego wali dym z komina. W żadnym SM (na moje zgłoszenia) nie stwierdzono spalania czegoś innego niż węgiel. A jak się kończą wakacje pod kazdy z tych domów podjeżdza albo mała ciężarówka albo wręcz TIR z węglem. I jest pakowanie zapasów na zimę.
                • metron1 Re: Znowu piszą o nas 17.11.16, 21:21
                  Polskie Państwo stawia na węgiel bo każdy rząd doskonale zdaje sobie sprawę że zakaz opalania węglem spowoduje rewolucję na ulicach
                  Ludzi ledwo wiążących koniec z końcem nie będzie stać na zwiększone rachunki na ogrzewanie i każdy rząd doskonale z tego zdaje sobie sprawę.
                  Co do jakości węgla sprzedawanego w Legionowie, ponieważ swój dom ogrzewam węglem doskonale wiem że zakup dobrej jakości węgla w Legionowie graniczy z cudem
                  Obojętnie czy kupię węgiel za 960 zł za tonę, rzekomo z polskiej kopalni czy za 690 ze wschodniej granicy to oba okażą się jednakowym gó....m

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka