Dodaj do ulubionych

Wybory samorządowe 2006

28.04.06, 14:39
O ile się nie mylę, to 25.10.2006r kończy się kadencja obecnej władzy. Od
mieszkańców zależy, kto będzie rządził miastem i gminą przez następne cztery
bodajże lata. Okres przed wyborami jest najlepszy dla was (nas, nie wiem czy
już tak mogę o sobie pisać, bo jeszcze w Serocku nie mieszkam)
niezadowolonych z tego, co się w "miasteczku" dzieje. Na spotkaniach
przedwyborczych trzeba swoje potrzeby i żądania artykułować. Tak w ogóle to
wyborca dla swojego reprezentanta powinien być jak przysłowiowy wrzód na
przysłowiowej dupie. Co prawda zdaję sobie sprawę, że niestety nie można
radnego (nie mówiąc o pośle) odwołać "za niewywiązywanie się z obietnic i
lekceważenie głosów elektoratu", ale można go nie wybrać ponownie. Dobrze
byłoby więc, żeby obywatelska inicjatywa z "niezależną" od UMiG stroną www
wypaliła, bo można by tam rozliczenia do następnych wyborów utrwalać i w
stosownym momencie przypominać. Na marginesie namawiam wszystkich do
popierania gdzie się tylko da inicjatywy na rzecz jednomandatowych okręgów
wyborczych i większościowej ordynacji wyborczej. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły
jak w obecnej rzeczywistości prawnej "robić koło pióra" różnej skali
przedstawicielom narodu , co ten naród w "głębokim poważaniu" mają, a
jednocześnie nie narażać się na odpowiedzialność karną za "pomówienia",
proszony jest podzielenie się swą wiedzą z innymi. Pozdrawiam wszystkich,
którym nie jest obojętne.
Obserwuj wątek
    • ro_bb Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 15:01
      > O ile się nie mylę, to 25.10.2006r kończy się kadencja obecnej władzy.

Tylko coś o potecjalnych następcach nie słychać. Przyjdzie pora, to się pojawią
      nieliczne plakaty albo ulotki, potem karty do głosowania z nieznanymi
      nazwiskami, a zostaną i tak wybrani ci co powinni i będą robić to co chcą,
      najczęściej nic. Po kilku ostatnich doświadczeniach wyborczych jakoś mi ta
      nasza demokracja zobojętniała.
      • serock_settler Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 15:16
        Może jednak spróbujmy drobnymi kroczkami do przodu. Ja wiem, że ten brak
        odpowiedzialności przed wyborcami zniechęca do aktywności zarówno jedną jak i
        drugą stronę. Ale może by tak troszeczkę choć "zastymulować", chociaż
        najbliższą okolicę, np sąsiadów na ulicy. Żeby wspólnie się domagać na
        początek: odśnieżenia, częstszych patroli i reakcji SM itp, a później
        poważniejszych przedsięwzięć i inwestycji. Ta strona www gdyby ją dobrze
        rozreklamować, to może być bardzo dobry punkt kontaktowy dla aktywnych, którym
        nie jest obojętne. No, żeby tak "wespół wzsespół".
        • aganiok32 Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 15:17
          Serock Settler - uwierz mi - w tym mieście to się nie uda....
          • serock_settler Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 15:26
            Wiesz, czasem myślę, że w tym kraju to się nic nie uda. Może by tak sprzedać
            wszystko i pojechać do Irlandii na przykład.
            • aganiok32 Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 22:41
              pomieszkasz tu troszkę to sam zobaczysz wink
          • intermed2003 Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 22:11
            To fakt - nie w tym miescie.....
          • serock_settler Re: Wybory samorządowe 2006 29.04.06, 14:04
            No coż miło było zapoznać się z opiniami mieszkańców, szkoda może, że nie
            zrobiłem tego wcześniej, ale tak sobie myślę (a myślenie moje na obserwacjach
            pewnych opieram), że nigdzie chyba jeszcze nie jest tak dobrze, żeby urząd
            pragnienia obywatela odgadywał i prośby wyprzedzał. Wszędzie ludzie narzekają,
            że o wszystko trzeba walczyć. Taki już nas Polaków los chyba od Boga nam dany;-
            ). Ale może o tym mieście to i prawda, ze tu klimat jakiś nie teges. Bo
            ostatnio rozmawiałem z człowiekiem od którego działkę kupowałem i on mi
            mówi: "wie pan chętnie bym sprzedał jeszcze ze dwie działki", a ja na to: "a
            ogłasza się pan w jakiś sposób?". A on na mnie jakoś tak dziwnie spojrzał,
            jakbym mu zabrać chciał i mówi:" no ogłoszenia przecież kosztują, a tu tu takie
            dobre działki, że ludzie same przyjdą". Ale przecież skąd te ludzie np. w
            Warszawie mają wiedzieć, że te działki takie dobre?
    • serock_w_sieci Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 15:08
      Dobrze, że pojawił się ten wątek.
      W zwiazku z tym, że to nie jest forum polityczne informuję, że wszelkie posty
      agitujące na rzecz konkretnego kandydata będą z tego forum usuwane.
      • serock_settler Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 15:24
        Witam moderatora. Zgadzam się, że nie powinno to być forum "kampanijne"
        wybieranych tylko wybierających. Jednak sądzę, że czasem, choćby ze względów
        informacyjnych, odrobina "agitki" będzie niezbędna. Moim pomysłem było, aby to
        mieszkańcy sformułowali tutaj swój "program wyborczy" i z tym programem ruszyli
        do wyborów czyli poinformowali ewentualnych kandydatów do rządzenia gminą jakie
        są nasze oczekiwania i że zamierzamy "wadzę" z obietnic rozliczać. Oczyma
        wyobraźni już widzę Serocką Inicjatywę Obywatelską.
        • ro_bb Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 18:00
          Serock_Settler, jeżeli tylko bedziesz kandydował, to mój głos masz smile
          Oczekiwania można zapewne bez problemu sprecyzować. Podejżewam, że sami
          kandydaci będą się prześcigać w obietnicach, tylko jak ich potem rozliczyć?
          Może na początku kadencji powinni wpłacać jakąś kaucję, którą odzyskaliby na
          zakończenie kadencji po uzyskaniu absolutorium. Mandat zaufania publicznego
          wyczerpuje się bardzo szybko, a czasami nawet nie przeszkadza w piastowaniu
          urzędu po jego objęciu.
          • ro_bb Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 18:02
            PodejRZewam, że strzeliłem gafę wink)
          • serock_settler Re: Wybory samorządowe 2006 28.04.06, 18:55
            Może kiedyś, kto to wie. Na razie ambicje moje nie sięgają tak daleko.
            Zwłaszcza, że jak pisałem nie jestem jeszcze mieszkańcem miasta. Ale w
            niedalekiej przyszłości prawdopodobnie będę. I lepiej pewnie by się mieszkało w
            miejscu, którego mieszkańcom zależy i chcą o swoje walczyć, niż w takim,
            którego mieszkańcy traktują to miejsce tylko jako "sypialnię", a ewentualne
            żale anonimowo na forum gazety wylewają. Z lektury paru postów wywnioskowałem,
            że jest tu parę osób, którym jeszcze się chce (nienormalni jacyś czy cowink i
            myślę, że tego nie można zmarnować. Bo inaczej nie zostaje nic innego, jak
            marzyć o emigracji bliższej lub dalszej. Serock to perspektywiczne miejsce i
            może w niedalekiej przyszłości ściągnąć inwestorów większych i mniejszych. Nie
            jest jeszcze tak modny jak Chotomów ( wiadomo Jabłonna to już prawie stolica),
            ale stosunkowo jeszcze "atrakcyjne" ceny działek jak i "realne" szanse na
            poprawę dojazdu do/z Warszawy mogą sytuację szybko zmienić. Przykro by było
            jednak, gdyby aspiracje mieszkańców tylko do bycia "sypialnią" Warszawy
            ograniczać się miały.
            • cowkiller Re: Wybory samorządowe 2006 29.04.06, 18:35
              Nowa krew przyda się w naszym małym grajdołku.Dla mnie Serock był i jest
              wszystkim. Kiedyś przjezdnych takich jak Ty nazywano ,,stonką,, obecnie jest to
              bardzo pożądana ,,stonka,,Cieszę się , że jest na tym forum bardzo aktywna grupa
              co mnie też trochę dziwi,w tych czasach jest to mało popularne.Pomysł z
              ,,nękaniem,, radnych jest niegłupi,tylko TRZEBA TO ROBIć ciągle nie tylko przed
              wyborami.A może nękanie zastąpić rozmową.Nowe spojżenie przybysza moze być
              bardzo cenne, ciekaw jestem Twoich uwag,może masz jalieś pytania, jest na tym
              forum kilka osób które mają juz coś wspólnego z Serockiem pomożemy.Pomysł z
              zoganizowaniem się na tym forum jest niezły tylko żeeby się nie skończyło na
              samym nażekaniu , daję słowo przestanę tu zaglądać.
              • serock_settler Re: Wybory samorządowe 2006 29.04.06, 20:58
                Cowkiller, jest nadzieja, że nie wszystko stracone. Z racji zainteresowań
                budownictwem jednorodzinym podglądam forum "muratora" i widzę, że jak ludzie
                naprawdę chcą, to potrafią się zorganizować. Oczywiście trzeba będzie
                zrezygnować z forumowej anonimowości, spotkać się, "zintegrować" i zastanawiać
                nad tym co można dla naszego miasta zrobić. Też myślę, że rozmowa jest lepsza
                niż wojna, zwłaszcza, że naprawdę sądzę, że za "swoim" trzeba się nachodzić.
                Nikt za nas tego nie załatwi, bo kto lepiej niż my wie, co dla nas dobre?.
                Dobrze byłoby mieć swoją stronę i swoje forum, żeby czasem bardziej
                prywatnie "pogadać". Pozdrawiam i do "usłyszenia" po "długim łyk-endziewink".

• f_anka Re: Wybory samorządowe 2006 08.06.06, 21:55
                  podciagam watek

pozdrawaim serock_settler'a

masz moj glos w dyskusji-ale cos nam dyskusja podupadla...

• serock_settler Re: Wybory samorządowe 2006 23.06.06, 21:22
                    Mnie też mina rzednie coraz bardziej jak patrzę na wyniki wątku-
                    ankiety "mieszkaniec aktywny", ale sama wiesz jak to jestsad.
            • serock2 Re: Wybory samorządowe 2006 26.08.06, 15:13
              Witajcie! Sam fakt istnienia tego forum i ilość postów jakie się na nim
              znajdują, może świadczyć o tym, że jednak ktoś w tym mieście interesuje się
              czymś więcej niż tylko własnym podwórkiem. Również głosy krytyki, pod adresem
              obecnej ekipy rządzącej i wychwalanego wszędzie Pana Burmistrza, świadczą że
              coś jest nie tak. Sam też mam wiele do powiedzenia na ten temat i myślę, że
              gdyby zebrała się grupa pasjonatów, można by zdziałać wiele.
              Nie liczyłbym jednak na wielki zryw mieszkańców. Dlaczego? Odpowiedzi należy
              szukać w strukturze społecznej Serocka. Większość dorosłych mieszkańców miasta
              to ludzie, którzy pamietają jeszcze czasy sprzed jego świetności, czyli
              wszechobecny brud i syf. Zmiana tej sytuacji to oczywiście niewątpliwa zasługa
              obecnych włodarzy miasta. I to właśnie osiągniecie rzutuje bezpośrednio na
              ocenę sytuacji w ratuszu i lokalne preferencje polityczne (psych. efekt
              aureoli). Ta część społeczeństwa zawsze będzie oceniała władze przez pryzmat
              wykonanych inwestycji, zorganizowanych imprez i kolejnych kilometrów kostki
              brukowej. Ich nie obchodzi kto i w jaki sposób wygrał jeden czy drugi przetarg.
              Kolejna grupa społeczna to ludzie młodzi, którzy dostrzegają to co dzieje się
              pod przysłoną kwietniczków i chodniczków. Tyle tylko, że Ci ludzie uczą się,
              studiują i pracują w Warszawie. Tam chodzą do kina, klubów i na dyskoteki.I co
              raz mniej obchodzi ich to co się dzieje w rodzimym Serocku, bo sami najchętniej
              wyrwaliby się stąd.
              Są także wyjątki, takie jak grupa obecnych na tym forum osób, które chcą coś
              zdziłać. I chwała Wam (nam) za to.
              Tak wieć popieram wszystkie inicjatywy obywatelskie zmierzające do obalenia
              obecnie panujący układów.
              I również opowiadam się za jednomandatowymi okręgami wyborczymi.
              W razie czego służę radą i pomocą.
              POzdrawiam
              • kcores Re: Wybory samorządowe 2006 27.08.06, 03:26
                Czasami zastanawiam się jak wiele osób w tej Gminie myśli podobnie.Krytyka jest
                tutaj obrazą majestatu. Narzekamy szepcząc do siebie, pisząc ukryci za
                loginami , "w kuluarach" , a jak "co do czego przychodzi" to milcząco
                akceptujemy. Czy strach zamyka nam usta?. Praca lub studia poza Serockiem nie
                rozgrzesza przeciwników budowania kiwetników ( kwietniki powinno się stawiać a
                nie budować ).
                O jakiej pomocy myślisz Serock2 ?.
                P.S. Co prawda nie jestem zwolennikiem PO zdrowień i obalania - lecz pracy
                ponad podziałami . Chętnie wymienię spostrzeżenia . Na dobry początek
                proponuję ekipie trwale zrośniętej z fotelem lekcję tolerancji .
                • serock2 Re: Wybory samorządowe 2006 27.08.06, 21:14
                  hmmm dostałem po uszach! praca ponad podziałami jest ok! nie odrzucam ludzi
                  myślących w inny sposób czy opowiadających się za inną opcją. akceptuje
                  wszystkich bez względu na poglądy czy przekonania. a jeśli myślimy podobnie to
                  jeszcze lepiej. pytasz czy strach zamyka nam usta? nie, tyle że aby coś zmienić
                  trzeba mądrych działań i konkretnych środków. nikt z nas nie będzie przecież
                  robił transparentu z napisem: "dość kostki brukowej", i nie bedzie protestował
                  pod urzędem. bo niby kto go weźmie na poważnie. w tym co napisałem starałem się
                  jedynie uzmysłowić dlaczego mimo krytyki obecnej władzy nie zmienia się ona od
                  16 lat.
                  pozdrawiam wszystkich zwolennikow zmian. smile
    • serock_settler Re: Wybory samorządowe 2006 17.07.06, 10:28
      Wiem, że ani kalendarz ani pogoda nie sprzyja poruszaniu tak "niewakacyjnych"
      tematów, ale może jednak spróbuję. Mam prośbę do mieszkańców Serocka, chodzi o
      podzielenie się wiedzą na temat zbliżających się wyborów, czy kampania ruszyła,
      czy są jakieś spotkania, plakaty, ulotki, czy ewentualni kandydaci już się
      prezentują?
      • aganiok32 nic się nie dzieje, oprócz rzucania kiełbasy 17.07.06, 11:04
        wyborczej przez obecną "władzę" i różnych działań pozakulisowych.
        • serock_settler Re: nic się nie dzieje, oprócz rzucania kiełbasy 17.07.06, 11:15
          Hm, czyli do dnia pójścia do urn nie ma szans, aby poznać
          kandydatów "niezależnych", czy też takich po prostu nie ma i "reżymowi"
          przechodzą "siłą przyzwyczajenia i mocy ustawy"?
      • brock4 Re: Wybory samorządowe 2006 17.07.06, 11:30
        chyba nie, bo trudno nazwać kampanią wyborczą spotkanie burmistrza z garstką
        swoich znajomych, które odbyło się w szkole. Ciekawe kto zamierza startować w
        wyborach na burmistrza? Ja już się w tym pogubiłem. Mam tylko nadzieję że mój
        kandydat będzie faworytem w tych wyborach. Czas na zmiany i to na takie które
        dają gwarancję ludziom w Serocku, że nowy burmistrz będzie realizował potrzeby
        mieszkańców a nie prywatne cele kilku znajomych i swoje własne.
        • serock_settler Re: Wybory samorządowe 2006 17.07.06, 12:13
          Ale tej opozycji jakoś nie widać jak sam zauważasz.
          • aganiok32 Re: Wybory samorządowe 2006 17.07.06, 14:11
            Myślę, że na razie są wakacje i kiepski czas na robienie kampanii wyborczej.
            Zacznie się dopiero po wakacjach. Ja również wiem o kilku kandydatach. Wydają
            się być całkiem w porządku.
    • f_anka Re: Wybory samorządowe 2006 28.08.06, 10:09
      witam

rozmawiamy o wyborach-mam pytanie:

moze wiecie cos o kandydatach-bo caly czas jest mowa o obecnej wladzy a wybory
      coraz blizej

czy moze sa jakies konkretne kandydatury?
      • kcores Re: Wybory samorządowe 2006 29.08.06, 20:15
        Nie możemy wskazywać kandydatów , bo chyba byłoby to niezgodne z
        regulaminem.Ale musimy zrobić wszystko ,żeby te wybory po raz kolejny nie były
        to wybory same-rządowe. Myślcie o kondydatach , szukajcie ich , rozmawiajcie z
        ludźmi ( i namawiajcie ich ) , którzy Waszym zdaniem powinni reprezentować
        interesy lokalnej społeczności , którzy w sposób jasny i odważny będą
        artykułować Nasze potrzeby . Kandydatów na pewno nie wyciągniemy jak króliki z
        rękawa ... ale będziemy ich takich mieli na jakich zasłużymy.
        Ja nie chcę , żeby moje i moich sąsiadów potrzeby reprezentowała po raz kolejny
        osoba , która dostanie w pierwszym dniu kadencji "na dzień dobry" kartkę z
        nazwą komisji w której będzie pracować społecznie,osoba która zostanie
        nachalnie pouczona jak ma głosować i z kim nie może rozmawiać . Tym Państwu
        podziękujmy .
        • dorsis Re: Wybory samorządowe 2006 23.09.06, 18:51
          Drodzy Forumowicze...Rodacy wink) Nieskromnie uważam , że nadszedł czas na
          pożegnanie obecnych władz Serocka, a chce mi się rzec " starej nomenklatury".
          Burmistrz i jego podwładni niestety popadli w rutynę . Jak ktoś za długo
          siedzi na jednym stołku przestaje się rozwijać. Świat idzie naprzód , a oni
          rządzą w iśćie postkomunistycznym stylu , polegającym na ukartowanych
          przetargach,kolesiostwie, zastraszaniu , eliminowaniu "złowrogich sił
          reakcji", robieniu "porządku na podwórku" , podczas gdy cały syf dalej
          pozostaje za stodołą oraz na śmiesznym wychwalaniu się , kto i ile procent
          normy wykonał ( patrz: biuletyny, strona gminy:smile. Serockowi a zwłaszcza
          ludziom, bo to oni są najważniejsi ,a nie chodniki i lampiony , potrzebny
          jest " NOWY WIATR W ŻAGLE " . Świeży powiew nieskażonej układami władzy. Nie
          mam pojęcia czy to są moje idealistyczne pragnienia i czy w polityce wogóle
          można liczyć na bezukładowość i bezineresowność , ale jeśli tylko nadarza się
          możliwość jakiejkolwiek zmiany , MUSIMY TO ZROBIĆ! Bo następne wybory za 4 lata
          a "stary układ" sam nie odpuści!
          • aganiok32 AMEN 23.09.06, 22:39

• serock_settler MUSIMY TO ZROBIĆ....??? 24.09.06, 10:52
            A ja się zapytam dlaczego, musicie to zrobić? W wypowiedziach osób obecnej
            władzy niechętnej za mało jest konkretów, a za dużo ogólników. W PRL-u to się
            nazywało "krytykanctwo", a tymczasem chodzi o "krytykę konstruktywną".
            Mój "wcale nie przyjaciel" 'kcores', też obiecuje wiele nowości, ale tak
            tajemniczo, że aż strach się bać. Wiem, że wiele osób będzie głosować przeciwko
            dla samej zasady, żeby być na nie, ale wiele też będzie wolało stare, bo znane.
            Rozumiem, że "krwiste konkrety" pojawią się dopiero w kampanii wyborczej,
            bo "opozycjoniści" nie chcą zawczasu kart swych ujawniać, ale oczekuję, że mają
            dowody na "ukartowane przetargi,kolesiostwo, zastraszanie, eliminowanie ...". I
            bardzo, bardzo chcę wiedzieć co, ten "NOWY WIATR W ŻAGLE" oznaczać może dla
            średnioprzeciętnego mieszkańca miasta i gminy. Jeśli mam wybierać, to chcę znać
            wady i zalety poszczególnych rozwiązań. Takie jest moje zdanie - osoby
            niezwiązanej z Serockiem żadnym "układem", bez powiązań rodzinnych czy
            biznesowych, bez obciążeń i pamięci. Jestem świeżak, ale dlatego chciałem tu
            zostać, bo mi się "chodniki i lampiony" spodobały. Co w zamian
            oferuje "kontra"? Mam nadzieję, że już niedługo się dowiem i dokonam wyboru,
            który uznam za najlepszy dla mnie. Bo to jest właśnie demokracja, czyli wspólna
            wypadkowa wielu drobnych, partykularnych interesów.
          • cowkiller Re: Wybory samorządowe 2006 24.09.06, 16:05
            Drodzy Forumowicze..Rodacy,z łezką w oku wspominam tow.Edwarda... ale na temat
            wypowiedż ta świadczy o jednym kompletnie nie wiesz co się dzieje w Serocku,to
            właśnie postkomuna organizuje cały ten cyrk,odczekali ,rozpełzli się
            wszędzie,pozakładali fundacje,stowarzyszenia a teraz jak psy Pawłowa mam
            nadzieję że już po raz ostatni sięgają do miski i mam nadzieję że nie pozwolimy
            się dać im skłucić.Patrzmy uważnie na naszych nowych ,,dobroczyńców,,zapytajmy
            się co robili przed rokiem 90.Odległa sprawa,nieprawda nawet w naszym grajdołku
            cały czas brak dekomunizacji i lustracji daje o sobie znać.Trochę pogdybam,gdyby
            tym nowym ,,reformatorom,,faktycznie zależało na ,,naprawie,,zła wyrządzonego
            przez obecnego Burmistrza to widzielibyśmy ich przez cały czas a nie tylko na
            dwa miesiące przed wyborami,czyli moi drodzy Waszym celem jest jedynie
            STOłEK,miejcie odwagę to przyznać.Burmistrz przeprowadził to miasteczko przez
            najgorsze lata,możecie Go nie lubic,ale szcunek należy się Jemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka