Dodaj do ulubionych

przygarne kotka

14.02.06, 21:22
jw
Obserwuj wątek
    • aganiok32 do wyboru do koloru :) 15.02.06, 08:37
      zajrzyj tam koniecznie :)
      forum.miau.pl/viewforum.php?f=13
      www.miau.pl/adopcje/internetowe.php
      • w.iwo Re: do wyboru do koloru :) 15.02.06, 10:51
        teraz jest najlepszy okres na adopcję małego kotka, w domku ciepło, mieszkańcy
        siedzą pod pierzynką, można go przyuczyć czystości i korzystania z kuwety oraz
        zaszczepić... mam kotki od dawna więc jakbyś potrzebowała rady, to się polecam ;o)

Najlepszy weterynarz jest na ogrodowej tuż za "leader price" , polecam
        właściciela Pana Jacka Bany, bo jest fantastyczny zarówno dla zwierzaków jak i
        ich właścicieli ;o)

Karmę najtaniej kupisz w supermarketach, podobnie z piaseczkiem, niezłe ceny
        piasku są również na 3 maja (dla kotów długowłosych; sama mam rasowe dachowce
        ;o), ale długo zachowuje świeżość, dobrze się zbryla i łagodzi zapachy) i można
        poradę dostać gratis ;o); w Rosmanie czasem są przeceny karmy dla kotków,
        polecam puchę z wątróbką i nereczkami...

Kuweta najlepsza jest w miarę wysoka żeby kot nie rozsypywał piasku, taniej mi
        wyszło kupić prostokątny pojemnik niż wielką kuwetę... dywanik pomaga w
        niewynoszeniu sypkiego piasku na mieszkanko...

Kotki są zdecydowanie łagodniejsze, ale zarówno i samiczki i samce należałoby
        wykastrować; ja zmieniłam zdanie co do kastracji po trzech dniach i nocach
        koncertowania w domu napalonych kotek; u samców kastracja jest koniecznością
        (widzę jak koty sąsiadów oblewają mój samochów, wrrr), gdyż znaczą teren, co nie
        jest przyjemne dla człowieka... u kotek bardzo często występuje ropomacicze i
        zmiany wewnętrzne więc sterylizacja niejednokrotnie ratuje im życie (tak było w
        przypadku mojej kotki); niestety :o( zabieg kosztuje około 200 zł; nie polecam
        tańszych przypadkowych weterynarzy (sama próbowałam znaleźć), gdyż dla kotki sam
        zabieg nie jest łatwy...
        Można wziąść kociaka ze schroniska, dostaniesz zwierzątko odrobaczone i
        wykastrowane (zysk finansowy znaczny ;o)), ale moja rada... spytaj jaki to
        kotek... kiedyś wzięłam słodkiego czarnego koteczka, ale niestety mimo iż mój
        kocur(dawny kotek) i ja przyuczaliśmy go do kuwety, to w momencie gdy zostawał
        sam w domu, obierał sobie fantastyczne miejsca do ....
        Odniosłam go do schroniska i czułam się jak ostatnia wredota, ale opiekun ze
        schroniska powiedział że kot był z miotu prawie dzikiego ;o) gdzieś w polach i
        musi mieć dom z ogrodem, nie umie funkcjonować w mieszkanku...

Zostaje jeszcze co jakiś czas odrobaczanie oraz odpchlanie; tu u weterynarza
        dostaniesz kropelki na pchły (moje koty niestety na spotkaniach towarzyskich
        łapią, bo sąsiedzi jakoś niezbyt przywiązują wagę do zwierzaków); nie ma co
        kupować preparatów w sklapach ZOO, proszków, szamponów itp gdyż są nieskuteczne;
        jeśli w domu są dzieciaki i kot wychodzi na zewnątrz odrobaczanie jest
        konieczne; pastę lub tabletkę dostaniesz j.w.

Torba lub transporterek do transportu zwierzaka... widziałam coś fajnego na
        allegro, jak kot będzie większy to się przyda, gdy będziesz go wiozła do veta...

Sztuczna mysz z futerka, to doskonała zabawka dla kociaka... na 3 maja
        dostaniesz pomarańczową lub czerwoną (łatwiej znaleźć w domku)...

Obcinanie pazurków :o).... obcianczki są koniecznością, póki moje koty nie
        wychodziły na dwór (do ciepłej wiosny) obcinałam pazurki ze względu na dzieci i
        ... wypoczynek... drapaczka u mnie nie sprawdziła się, lepsze są dywany ;o( i
        okoliczne drzewa...

Kończę wypracowanie ;o)))) KOTEK jest niesamowitym przyjacielem i polecam go
        wszystkim, którzy zastanawiają się nad zakupem zwierzaka...
        • zuziknatropie Re: do wyboru do koloru :) 15.02.06, 11:11
          w.iwo no jesteś wielka. Skąd wiedziałaś ze mam tyle pytań:))

ps. no ja rozumiem, że kota można wykastrować, ok. Ale zeby kotke pozbawić
          kobiecośći...no wiesz, tego to nie przeżyłabym:))
          • aganiok32 25 marca jest dniem kastracji i sterylizacji 15.02.06, 11:33
            powiedziałabym, ze wobec ogromnego przepełnienia schronisk i dramatu zwierząt w
            nich przebywajacych obecnie kastracja i sterylizacja to wręcz obowiązek.
            Polecam poczytać na stornie Arki
            www.arka.strefa.pl/Akcja-2006/akcja_sterylizacji_2006.html
            a tu na serwisie weterynaryjnym wiecej oinformacji dot zalet i wad
            www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html
            sterylizacja kotki to nie tylko pozbycie się problemów z rujką, ale również
            ochrona zwierzaka przed kilkoma groźnymi chorobami ( ropomacicze, rak sutka)
            • zuziknatropie Re: 25 marca jest dniem kastracji i sterylizacji 15.02.06, 11:44
              agus a ty dałabyś się wykastrować? bo ja w życiu:((((((

to wszystko pójście na łatwizne i półśrodki...i jednorazowe widelce i miłość
              jednorazowa...
              • aganiok32 Re: 25 marca jest dniem kastracji i sterylizacji 15.02.06, 11:51
                Aga, ja bym się noe dała. Ale 1 z moich psów jest a nad drugim sie zastanawiam.
                BYć moze zostanie wysterylizowana latem.
                I uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie, nie wolno personifikować zwierząt ;)
              • aganiok32 Re: 25 marca jest dniem kastracji i sterylizacji 15.02.06, 11:57

>
                > to wszystko pójście na łatwizne i półśrodki...i jednorazowe widelce i miłość
                > jednorazowa...
                >

Zuzik, rozumiem, że możesz odnieść takie wrażenie...ale przejedź sie na Paluch,
                chyba zmienisz zdanie. Dodam tylko, że na Paluchu ( i w wielu innych
                schroniskach) mioty szczeniaków są od ręki usypiane. Wiedzieliście o tym?
                • zuziknatropie Re: 25 marca jest dniem kastracji i sterylizacji 15.02.06, 11:59
                  no i utwierdzam się w przekonaniu ze ludzie sa gorsi od zwierząt:((
        • ptaku Re: do wyboru do koloru :) 15.02.06, 12:56
          Jak ty obcinasz te pazury pod narkoza ja probowalem swojej kocie chyba ze trzy
          razy i zawsze kaonczylo sie to dla mnie tragicznie (te blizny chyba nigdy nie
          zejda)
    • aganiok32 moja koleżanka ma do oddania ok 8 miesięczną kotkę 15.02.06, 11:53
      niestety nie moze jej zostawić ( narastający konflikt z psem) Kotka jest już
      wysterylizowana, odrobaczona, nauczona czystości.
      Jest biała w łaty i do wzięcia od zaraz :)
    • kotka-psotka a ja chętnie przygarnę tygryska :-) 15.02.06, 13:21
      j.w.
      img45.imageshack.us/img45/8944/picb333ao.jpg
      • w.iwo Re: a ja chętnie przygarnę tygryska :-) 15.02.06, 15:08
        ja jednego tygryska już mam haha
      • w.iwo Re: a ja chętnie przygarnę tygryska :-) 15.02.06, 15:22
        pazurki... hmmm... bierzesz kotka owijasz w ręczniczek, wkładasz go między nogi
        (bez skojarzeń proszę ;o)), trzymasz pod ręką pasztet w celu BBBezorientacji
        ;o)przeciwnika, i naciskasz na opuszki łapy... wysunięte pazurki obciasz
        uważając żeby nie uciąć tej wrażliwej części dla kotka, ups..., zwykle
        różowawej.... kotek powie której ;o)
        img377.imageshack.us/img377/6928/190mx.jpg
        a wiecie jak się kota myje ?
        wersja poważna >
        wabisz go pod prysznic i tu myjesz letnią wodą używając szamponu dla kotów,
        (inaczej Cię znienawidzi), wycierasz i wypuszczasz... moje koty bały się
        umywalki, a prysznic zaakceptowały... UWAGA: nie wykręcać !!!
        img377.imageshack.us/img377/4826/obraz974sn.jpg
        img113.imageshack.us/img113/6903/obraz535yn.jpg
        wersja błyskawiczna ale pożyteczna >
        bierzesz szampon lub inny detergent (kot i tak Cię znienawidzi), wlewasz go do
        muszli, po czym wkładasz tam kota (byle szybko, żeby się nie zorientował),
        zamykasz klapkę i odczekujesz 2 minuty, spuszczasz wodę i otwierasz muszlę...
        UWAGA: dobrze jest zawczasu otworzyć drzwi do łazienki i drzwi na dwór... ;o)))
        img377.imageshack.us/img377/492/kapielkoteczka1vc.jpg
        • zuziknatropie Re: a ja chętnie przygarnę tygryska :-) 15.02.06, 15:29
          a jaka gwarancja że kot nie popłynie...np do sąsiadów??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka