Dodaj do ulubionych

legionowo bez tajemnic

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 16:06
chcę rozpocząć ten wątek dla wszystkich, którzy wiedzą o mieście więcej niż
inni.
czekam na posty psoty
Obserwuj wątek
    • Gość: polokokt Re: legionowo bez tajemnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 16:42
      ale chodzi o historie, czy obecna sytuacje ?
      Pozdrawiam
      • kwitkows Re: legionowo bez tajemnic 09.06.03, 07:27
        I pewnie w ten spoób wątek umarł...

A tak właściwie to gdzie zaglądają legionowscy Internauci? pl.regionalne.warszawa? Czy też forum warszawa na gazecie?

Pozdrawiam
        WiTEK
        • polokokt Re: legionowo bez tajemnic 09.06.03, 13:10
          nie no moze jeszcze nie umarl, trzeba byc dobrej mysli, a przedewszystkim autor
          moglby powiedziec o co tak do konca chodzi :)
          A legionowcy internauci gdzie zagladaja? Hmy, nie mam pojecia, w sumie to tylko
          tu trafilem na kogos z Legionowa. A przeciez Legionowo ma kilka stron
          (oficjalnych i tych mniej oficjanych) i nigdzie nie ma forum (a sa przeciez
          gotowe szkielety do sciagniecia z sieci, tylko musi byc serwerek z obsluga
          odpowiedniego softu). Jest i strona legionowa i jakiejs mlodziezowej rady
          miasta ( www.mrmlegionowo.prv.pl/ )ale generalnie nie ma takiego
          lokalnego forum. A wlasnie teraz zobaczylem ze strona naszej mlodziezowki stoi
          na serwerze WP wiec forum nie da sie zrobic :)
          A swoja droga ciekawe czy legionowo ma jakies fundusze na prowadzenie serwisow
          WWW i ile placi za prowadzenie tego obecnego ( www.legionowo.pl ) ?
          Pozdrawiam
          • Gość: Peter Re: legionowo bez tajemnic IP: *.ssmb.com 09.06.03, 15:57
            co do opłat za prowadzenie serwisów, hostingu itd itp to są to raczej słone
            opłaty w porównaniu z tym co jest w zamian wykonywane.
            troche jak dla mnie absurdalna akcja, placi sie jednej firmie zewnetrznej za
            hosting i wykonanie strony, takie same szablony zostaly zastosowane m.in. na
            stronach wieliszew.pl, powiat-legionowski.pl, drugiej firmie za aktualizacje
            stron, a w naszym miescie podobno jest bezrobocie i raczej spokojnie mozna
            znalezc przywoitego admina i webmastera ktorzy odpowiednio zredukuja góre
            pieniędzy przeplywajaca miedzy palcami dla ludzi spoza legionowa.

co do forum bedzie dostepne na Wirtualnym Legionowie możliwe że juz od 1 lipca,
            o ile sie wyrobie z kompletna zmiana wygladu calego serwisu, poza forum ruszy
            po rocznej przerwie newsletter, calkiem nowa forma zaproszen na imprezy i
            ogloszen drobnych.

ale narazie nie bede zapeszal i poprostu jak coś obserwujcie www.e-legionowo.pl

Peter
            • kwitkows Re: legionowo bez tajemnic 11.06.03, 11:26
              Ja miałem nadzieję, że na www.miejscowa.pl będzie się działo coś ciekawego. Serwis całkiem dobrze pomyślany, tylko jak zwykle... nie ma komu tam zaglądać. I w dodatku ostatnio (tzn. od dłuższego czasu) coś tam się miejscami sypie i nikt tego nie poprawia.

Pozdrawiam
              WiTEK
              • Gość: absz Re: legionowo bez tajemnic IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 13:15
                to miały być legionowskie sensacje, a zrobiły się wwwowe dywagacje. niech ktoś
                walnie coś porządnego. Np afera smogogate czy coś w tym stylu.
                to tylko żart oczywiście, nie imajmy się najpłytszych instynktów.
                może ktoś wrzuci ciekawostkę z historii lub dnia codziennego Legionowa.
                • kwitkows Re: legionowo bez tajemnic 12.06.03, 10:05
                  Gość portalu: absz napisał(a):

> to miały być legionowskie sensacje, a zrobiły się wwwowe dywagacje. niech ktoś
                  > walnie coś porządnego. Np afera smogogate czy coś w tym stylu.
                  > to tylko żart oczywiście, nie imajmy się najpłytszych instynktów.
                  > może ktoś wrzuci ciekawostkę z historii lub dnia codziennego Legionowa.

Chcesz ciekawostkę? Co tydzień w Miejscowej i TiO Szczepański pisze coś o historii Legionowa... Chcesz więcj to kup książkę o Legionowie, albo idź do muzeum...
                  Jak dla mnie to wątek jest bez sensu... Jak ktoś będzie miał sensacje (aktualne) to i tak zacznie nowy wątek.

Pozdrawiam
                  WiTEK
              • Gość: ks Re: legionowo bez tajemnic IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 13:16
                wyrzuć cookies , to może dlatego
                • kwitkows Re: legionowo bez tajemnic 12.06.03, 08:45
                  Gość portalu: ks napisał(a):

> wyrzuć cookies , to może dlatego

Nie zrozumieliśmy się... Zajrzyj np. tutaj:
                  www.miejscowa.pl/modules.php?name=Web_Links
                  To nie jest kwestia ciasteczek.
                  • Gość: Peter Re: legionowo bez tajemnic IP: *.ssmb.com 12.06.03, 14:11
                    kwitkows napisał:

> Gość portalu: ks napisał(a):
                    >
                    > > wyrzuć cookies , to może dlatego
                    >
                    > Nie zrozumieliśmy się... Zajrzyj np. tutaj:
                    > www.miejscowa.pl/modules.php?name=Web_Links
                    > To nie jest kwestia ciasteczek.

to jest kwestia uzywania gotowych szablonów PHP nuke i podobnych ktore sa
                    dziurawe jak cholera i przy kiepskiej znajomosci tematu baz i php rozjeżdżają
                    się bardzo szybko.

ja dlatego m.in. nie przechodze ze swoim serwisem na php nuke bo niby proste ,
                    latwe i przyjemne, ale dla mnie zbyt powtarzalny i oklepany wyglad

Peter
                    • kwitkows Re: legionowo bez tajemnic 13.06.03, 07:57
                      Gość portalu: Peter napisał(a):

> to jest kwestia uzywania gotowych szablonów PHP nuke i podobnych ktore sa
                      > dziurawe jak cholera i przy kiepskiej znajomosci tematu baz i php rozjeżdżają
                      > się bardzo szybko.

Wiem, ale fakt pozostaje faktem, że nikt sie tym nie zajął. Skoro jest tam jakiś webmaster to powinien już dawno to poprawić.

Pozdrawiam
                      WiTEK

--
                      www.forty.phg.pl
            • polokokt Re: legionowo bez tajemnic 11.06.03, 15:37
              Czesc
              Tez mysle ze w naszym miecie znajdzie sie sporo osob ktore chetnie poprowadza
              serwis Legionowa. A skoro mowisz ze spore kwoty na to ida to moze dalo by rade
              je obnizyc. Nie dosc ze jest na naszym rynku kilka firm swiadczacych takie
              uslugi. Pewnie znajdzie sie kilku webmasterow - pasjonatow (lub ludzi po
              szkolach, tak zwanych absolwentow jakis uczelni) ktorzy pewnie chetnie by
              poprowadzili strone WWW. Mysle ze skoro miasto juz gdzies wykupuje takie uslugi
              powinno w pierwszej kolejnosci brac lokalne firmy a dopiero jesli te nie moga
              wykonac danej uslugi wybierac firmy nie z naszej okolicy.
              A firma ktora obecnie swiadczy uslugi idzie na latwizne i kazde miasto z
              okolicy ma taki sam szkielet strony. Jesli ktos tylko troche sie zajmowal
              robieniem stron WWW wie ze jesli szkielet jest gotowy, reszta to chwila roboty,
              szczegolnie ze grafika nie jest skomplikowana,a usluga polega na wrzuceniu
              zwyklego tekstu. Nie zna ktos konkretnej kwoty jaka jest placona za to? Tak z
              ciekawosci.
              Pozdrawiam
              • kwitkows Re: legionowo bez tajemnic 12.06.03, 09:59
                polokokt napisał:

> Czesc
                > Tez mysle ze w naszym miecie znajdzie sie sporo osob ktore chetnie poprowadza
                > serwis Legionowa.

Ja też... ja też... :-)

> A skoro mowisz ze spore kwoty na to ida to moze dalo by rade
                > je obnizyc. Nie dosc ze jest na naszym rynku kilka firm swiadczacych takie
                > uslugi. Pewnie znajdzie sie kilku webmasterow - pasjonatow (lub ludzi po
                > szkolach, tak zwanych absolwentow jakis uczelni) ktorzy pewnie chetnie by
                > poprowadzili strone WWW. Mysle ze skoro miasto juz gdzies wykupuje takie uslugi
                >
                > powinno w pierwszej kolejnosci brac lokalne firmy a dopiero jesli te nie moga
                > wykonac danej uslugi wybierac firmy nie z naszej okolicy.

UM mimo wszysko oszczędza np. skąpi pieniędzy na legionowskie muzeum (chociaż to kawałek Wydziału Promocji Miasta). Nie mam poęcia ile może kosztowac utrzymanie tej strony ale coś czuję, że nie płacą zbyt dużo. Chociaż z drugiej strony - jesli by mieli w UM ludzi znających się na HTMLu i znających rynek to mogliby sami zrobić ta stronę... a już napewno sami ją obsługiwać i utrzymywać. Być może przepłacili.

> A firma ktora obecnie swiadczy uslugi idzie na latwizne i kazde miasto z
                > okolicy ma taki sam szkielet strony. Jesli ktos tylko troche sie zajmowal
                > robieniem stron WWW wie ze jesli szkielet jest gotowy, reszta to chwila roboty,
                >
                > szczegolnie ze grafika nie jest skomplikowana,a usluga polega na wrzuceniu
                > zwyklego tekstu. Nie zna ktos konkretnej kwoty jaka jest placona za to? Tak z
                > ciekawosci.

A to, że wszystkie te strony sa takie same to mi się podoba... no, może mogłyby się troszkę róznić jakimiś detalami (kolorki czy jakas grafika). Ale przynajmniej wiem, że jestem w okolicy :-)

Pozdrawiam
                WiTEK

• Gość: Peter Re: legionowo bez tajemnic IP: *.ssmb.com 12.06.03, 14:39
                  > > Czesc
                  > > Tez mysle ze w naszym miecie znajdzie sie sporo osob ktore chetnie poprowa
                  > dza
                  > > serwis Legionowa.
                  >
                  > Ja też... ja też... :-)
                  jesli pojawiaja sie tutaj osoby chetne do wspoltworzenia zarówno pod katem
                  nowego wygladu jak i pod katem zamieszczania informacji to zapraszam na maila,
                  przy tworzeniu e-legionowo.pl doszedlem do wniosku ze jak nie mam wplywu na
                  oficjalna strone to niech bedzie nieoficjalna chociaz ciekawsza i lepsza:)
                  w zamian za pomoc w funkcjonowaniu serwisu jestem sklonny udostepnic miejsce na
                  serwerze pod maile i/lub prywatne strony www.

> > A skoro mowisz ze spore kwoty na to ida to moze dalo by rade
                  > > je obnizyc. Nie dosc ze jest na naszym rynku kilka firm swiadczacych takie
                  >
                  > > uslugi. Pewnie znajdzie sie kilku webmasterow - pasjonatow (lub ludzi po
                  > > szkolach, tak zwanych absolwentow jakis uczelni) ktorzy pewnie chetnie by
                  > > poprowadzili strone WWW. Mysle ze skoro miasto juz gdzies wykupuje takie u
                  > slugi
                  > >
                  > > powinno w pierwszej kolejnosci brac lokalne firmy a dopiero jesli te nie m
                  > oga
                  > > wykonac danej uslugi wybierac firmy nie z naszej okolicy.
                  >
                  > UM mimo wszysko oszczędza np. skąpi pieniędzy na legionowskie muzeum (chociaż
                  t
                  > o kawałek Wydziału Promocji Miasta). Nie mam poęcia ile może kosztowac
                  utrzyman
                  > ie tej strony ale coś czuję, że nie płacą zbyt dużo. Chociaż z drugiej
                  strony -
                  > jesli by mieli w UM ludzi znających się na HTMLu i znających rynek to
                  mogliby
                  > sami zrobić ta stronę... a już napewno sami ją obsługiwać i utrzymywać. Być
                  moż
                  > e przepłacili.
                  moge Cie zapewnic ze wykonanie takiego rozbudowanego serwisu idzie w najlepszym
                  przypadku w tysiace zlotych jednorazowo, dochodzi do tego cena hostingu-
                  utrzymania na czyims serwerze stron i maili nastepne
                  www.cavern.pl/index.php?sel=2&sub=1 oceniam ich albo na wersje Business
                  lub bardziej na Business PRO czyli 1 tys rocznie, do tego firma Efekt
                  miesiecznie bierze nastepnych pare setek za aktualizacje danych.
                  Sa oczywiscie to orientacyjne kwoty, ale dosc realne i po zsumowaniu calkiem
                  juz znaczace.

> > A firma ktora obecnie swiadczy uslugi idzie na latwizne i kazde miasto z
                  > > okolicy ma taki sam szkielet strony. Jesli ktos tylko troche sie zajmowal
                  > > robieniem stron WWW wie ze jesli szkielet jest gotowy, reszta to chwila ro
                  > boty,
                  > >
                  > > szczegolnie ze grafika nie jest skomplikowana,a usluga polega na wrzuceni
                  > u
                  > > zwyklego tekstu. Nie zna ktos konkretnej kwoty jaka jest placona za to? Ta
                  > k z
                  > > ciekawosci.
                  >
                  > A to, że wszystkie te strony sa takie same to mi się podoba... no, może
                  mogłyby
                  > się troszkę róznić jakimiś detalami (kolorki czy jakas grafika). Ale
                  przynajmn
                  > iej wiem, że jestem w okolicy :-)
                  >
                  > Pozdrawiam
                  > WiTEK

strona ma byc czyms niepowtarzalnym, pelna wizytowka firmy/instytucji lub
                  urzedu wiec raczej korzystanie z takich samych szablonow to troche chybiona
                  akcja.
                  a co samego wygladu jest naprawde calkiem niezly i przyjemny, ale czasem
                  urozmaicenie w postaci takiej jak na serock.pl lub nieport.pl tez jest pozytywne

pozdrawiam
                  Peter
                  • polokokt Re: legionowo bez tajemnic 12.06.03, 18:38
                    Czesc
                    No faktycznie, nie bylem wczesniej na stroni Serocka i Nieporetu ale jak na moj
                    gust (grafik ze mmnie marny :)) to sa bardzo przyjemne. W serocku fajna jest ta
                    animacja flashowa, dosc prosta w swej formie ale za to bardzo ciekawa, caly
                    czas sie cos dzieje i przedstawia najwazniejsze rzeczy w Serocku. Do tego widac
                    ze informacje sa odswiezane dosc czesto, bo wyniki referendum nie sa
                    najswiezsza informacja, za to w L-wie takiej brak (albo ja gdzies skrzetnie
                    ukryli :)). Za to stronka Nieporetu wyraznie nawiazuje do obecnosci zbiornika
                    wodnego w okolicy i mozliwosci uprawiania na nim sportow wodnych. Dla mnie
                    super. Przy tych dwoch stronkach, www.legionowo.pl wyglada mizernie.
                    Eh, moze i u nas ktos jednak pojdze po rozum do glowy i zobaczy ze mozna lepiej
                    za te same pieniazki.
                    Pozdrawiam
                  • kwitkows Re: legionowo bez tajemnic 13.06.03, 08:12
                    Gość portalu: Peter napisał(a):

> jesli pojawiaja sie tutaj osoby chetne do wspoltworzenia zarówno pod katem
                    > nowego wygladu jak i pod katem zamieszczania informacji to zapraszam na maila,
                    > przy tworzeniu e-legionowo.pl doszedlem do wniosku ze jak nie mam wplywu na
                    > oficjalna strone to niech bedzie nieoficjalna chociaz ciekawsza i lepsza:)
                    > w zamian za pomoc w funkcjonowaniu serwisu jestem sklonny udostepnic miejsce
                    > na serwerze pod maile i/lub prywatne strony www.

Tylko trzeba mieć na to wszystko czas. Moja strona wisi bez zmian od kilku miesięcy. Za serwer trzeba płacić a czasu żeby coś zrobić jak nie było tak nie ma... i nie będzie do jesieni.

[...]
                    > oceniam ich albo na wersje Business
                    > lub bardziej na Business PRO czyli 1 tys rocznie, do tego firma Efekt
                    > miesiecznie bierze nastepnych pare setek za aktualizacje danych.
                    > Sa oczywiscie to orientacyjne kwoty, ale dosc realne i po zsumowaniu calkiem
                    > juz znaczace.

Tylko, że gdybyś sam chciał robić coś podobnego to pewnie byś wziął mniej więcej tyle samo. Bo niżej to dochodzi do sytuacji, że masz odpowiedzialną robotę za kilka groszy... Ciekaw też jestem jak to się stało, że WSZYSTKIE strony okolicznych miast/gmin/powiatu są utrzymywane przez tych samych ludzi? A może jednak ktoś wpadł na to, że razem będzie taniej? Tylko nie wybrażam sobie jak nasi włodarze mogliby dojść do takiego wniosku (znając np miłość między Legionowem a Jabłonną).

Pozdrawiam
                    WiTEK

--
                    www.forty.phg.pl
                    • Gość: Peter Re: legionowo bez tajemnic IP: *.ssmb.com 13.06.03, 09:31
                      > > jesli pojawiaja sie tutaj osoby chetne do wspoltworzenia zarówno pod katem
                      >
                      > > nowego wygladu jak i pod katem zamieszczania informacji to zapraszam na ma
                      > ila,
                      > > przy tworzeniu e-legionowo.pl doszedlem do wniosku ze jak nie mam wplywu n
                      > a
                      > > oficjalna strone to niech bedzie nieoficjalna chociaz ciekawsza i lepsza:)
                      > > w zamian za pomoc w funkcjonowaniu serwisu jestem sklonny udostepnic miejs
                      > ce
                      > > na serwerze pod maile i/lub prywatne strony www.
                      >
                      > Tylko trzeba mieć na to wszystko czas. Moja strona wisi bez zmian od kilku
                      mies
                      > ięcy. Za serwer trzeba płacić a czasu żeby coś zrobić jak nie było tak nie
                      ma..
                      > . i nie będzie do jesieni.
                      heh no wlasnie ... czas pojecie wzgledne :) i o te pojecie wzgledne sie
                      wszystko rozbija, wlasnie dlatego szukam osob chetnych do pomocy badz zajecia
                      sie moim serwisem bo wlasnie malo czasu, a jak zwykle praca zarobkowa bierze
                      gore:)
                      Co do serwerka to zapraszam od lipca na moj, juz jakis czas temu troche
                      mailowalismy, troche sie podlinkuje wzajemnie i moj serwis bedzie mial wieksza
                      ogladalnosc i twoj:)

> [...]
                      > > oceniam ich albo na wersje Business
                      > > lub bardziej na Business PRO czyli 1 tys rocznie, do tego firma Efekt
                      > > miesiecznie bierze nastepnych pare setek za aktualizacje danych.
                      > > Sa oczywiscie to orientacyjne kwoty, ale dosc realne i po zsumowaniu calki
                      > em
                      > > juz znaczace.
                      >
                      > Tylko, że gdybyś sam chciał robić coś podobnego to pewnie byś wziął mniej
                      więce
                      > j tyle samo. Bo niżej to dochodzi do sytuacji, że masz odpowiedzialną robotę
                      za
                      > kilka groszy... Ciekaw też jestem jak to się stało, że WSZYSTKIE strony
                      okolic
                      > znych miast/gmin/powiatu są utrzymywane przez tych samych ludzi? A może
                      jednak
                      > ktoś wpadł na to, że razem będzie taniej? Tylko nie wybrażam sobie jak nasi
                      wło
                      > darze mogliby dojść do takiego wniosku (znając np miłość między Legionowem a
                      Ja
                      > błonną).
                      no wlasnie nie wszystkie juz strony sa utrzymywane przez tych samych
                      ludzi/firmy, a oto przyklad:
                      - domena: legionowo.pl
                      serwer nazw: ns1.cavern.pl. [195.205.236.124]
                      serwer nazw: ns.mstrona.com.
                      serwer nazw: ns.webinfo.pl. [195.205.236.121]
                      - domena: powiat-legionowski.pl
                      - domena: jablonna.pl
                      serwer nazw: dns.efekt.pl. [212.244.63.162]
                      serwer nazw: dns.ats.pl. [212.244.88.3]
                      - domena: serock.pl
                      serwer nazw: ns1.encode.pl. [62.233.129.91]
                      serwer nazw: ns2.encode.pl. [217.67.192.44]
                      - domena: nieporet.pl
                      - domena: wieliszew.pl
                      serwer nazw: dns.gminyrp.pl. [212.126.14.97]
                      serwer nazw: cirrus.aura.com.pl.

jak widac wiekszosc stron jest na serwerach cavernu, ale nie wszystkie. Tak
                      samo obsluga informatyczna i aktualizacje nie sa robione przez tych samych
                      ludzi.

Co do cen to zgadzam sie ale tylko w pewnej czesci, jesli firma nastawia sie
                      tylko na tworzenie stron i uslugi hostingowe to zawsze bedzie wyzsza stawka u
                      nich, niz np. w firmie ktorej jedną z dzialalnosci jest hosting i webmasterka,
                      ale rownolegle świadczy uslugi dostepu do internetu lub/i szerokopojeta
                      informatyka.

> Pozdrawiam
                      > WiTEK
                      >
                      > --
                      > www.forty.phg.pl

takze pozdrawiam

Peter
            • magda_kielczyk Re: legionowo bez tajemnic 13.08.03, 18:46
              Witam,
              chętnie zapoznam się z ciekawymi ofertami na prowadzenie stron www miasta przez
              jakiegoś lokalnego magika. Jeśli znacie kogoś takiego, powiedzcie mu, może
              będzie chciał coś ciekawego zaproponować. Swoją drogą właśnie szykujemy się do
              przebudowy naszej obecnej strony. Będę wdzięczna za uwagi i sugestie co do
              zawartości witryny.
              Pozdrawiam
              Magda Kielczyk
              • Gość: Peter Re: legionowo bez tajemnic IP: *.ssmb.com 14.08.03, 13:11
                magda_kielczyk napisała:

> Witam,
                > chętnie zapoznam się z ciekawymi ofertami na prowadzenie stron www miasta
                przez
                >
                > jakiegoś lokalnego magika. Jeśli znacie kogoś takiego, powiedzcie mu, może
                > będzie chciał coś ciekawego zaproponować. Swoją drogą właśnie szykujemy się
                do
                > przebudowy naszej obecnej strony. Będę wdzięczna za uwagi i sugestie co do
                > zawartości witryny.
                > Pozdrawiam
                > Magda Kielczyk

pierwsza rzecz ktora przychodzi na mysl to forum:))

pewnie bedzie problem zrobic to forum oficjalnym gdyz nie ma mozliwosci
                moderowania, a to moze sie okazac odrobine lub bardzo niewygodne dla Twojego
                szefostwa:))

a reszta na priv:)

Peter

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka