Dodaj do ulubionych

Progra dla Serocka

25.09.06, 23:39
Witam Panie i Panów

Czytam wasze wypowiedzi na różne tematy od paru godzin i pomyślałem sobie, że
dobrze byłoby wyartykułować czego tak naprawdę potrzebujemy i jak możemy to
osiągnąć.
Wiem, zaraz będą uwagi, że przed wyborami lepiej nie poddawać przeciwnikom
dobrych pomysłów.

A - może jeszcze słówko dotyczące sporu między dwoma Panami dotyczącego
demokracji. Cóż demokracja jaka jest - każdy widzi. Problem w tym, że nie
bardzo jest alternatywa. Demokracje krytykował już Platon. I miał wiele racji.
Bo uznając za słuszne zasady demokratyczne to można przegłosować, że koń to
krowa. Tylko z tym mlekiem będzie kłopotsmile
Suma sumarum - naturalne jest, że nie zawsze większość ma rację. A spory
dotyczące systemów politycznych trwają od czasów Demokryta z Abdery do dziś.
Kropka.

Generalnie - chodzi o to, żeby żyło nam się lepiej i abyśmy mieli świadomość
tego, że od nas też to zależy. Jednak nie wystarczą do tego pogawędki na forum
i sprzeczki kilku urażonych (nie wiadomo na co) Pań czy Panów.

Jeśli chcemy coś osiągnąć - to musimy być zdeterminowani, zdyscyplinowani,
sumienni, mądrzy i pracowici. I co najważniejsze - musimy pamiętać - że radni
i burmistrz mają służyć miastu i mieszkańcom a potem sobie - nie odwrotnie.

A mam taką przewrotna propozycję - zróbmy "burzę mózgów"

Może zacznę: tani lokalny internet dla mieszkańców + "e-gmina"
Mogło by to wyglądać mp. tak: Kilka wysokich masztów i mocnych anten, dobre
łącze np satelitarne. Infrastruktura częściowo sfinansowana ze środków
Unijnych. Łącze finansowane częściowo ze środków budżetu gminy i częściowo
przez odbiorców.
Czy jakaś gmina wpadła juz na taki pomysł? Pomyślcie o korzyściach. Można
stworzyć na tej bazie E-gminę. Informacje dla mieszkańców trafiają szybko i
może per saldo taniej niż przy użyciu tradycyjnych mediów. Informacje zwrotne
– od ludzi do urzędników. O ileż łatwiej byłoby zdefiniować potrzeby
mieszkańców, ich bolączki. Informacje dla rolników – online, wnioski o
dopłaty, dystrybucja wszelkich informacji, edukacja, doszkalanie. Sondaże,
oceny, intranet.
Etc – pora spaćsmile A może się obudzić smile)
Niby bajka – a wszystko jest do zrobienia – potrzebny zapał, trochę wiedzy i
dobrej woli. No i grupa ludzi, która chciała by pomóc innym (i sobie).

Pozdrowienia M.
Obserwuj wątek
    • serock_settler Re: Progra dla Serocka 27.09.06, 17:32
      machiavelli2 napisał:

> ...potrzebny zapał, trochę wiedzy i dobrej woli. No i grupa ludzi, która
      chciała by pomóc innym (i sobie)...
      >

Po przeżyciach ostatnich dni, z wiadomości najnowszych ze świata naszej
      polityki wysłuchiwaniem związanych, definitywnie utwierdzam się w przekonaniu,
      że od kolesi gęby wypchane frazesami o wspólnym dobrze, egalitaryzmie i
      altruizmie mających, zdecydowanie wolę zdrowych egoistów, którzy robiąc sobie
      dobrze i swój interes na względzie mając i mnie, niejako przy okazji, brnąć
      przez trudy mego ziemskiego istnienia pomogą.
      • machiavelli2 Re: Progra dla Serocka 27.09.06, 19:52
        Ładny stylistycznie wywód. Rzadko spotykany szyk zdań.
        Przeszkadza mi jednak ta Barokowa trochę forma. Zawiłość formalna zmusza mnie
        niepotrzebnie do zastanawiania się nad treścią - a z natury leniwy troszkę jestem.

Jeśli chodzi o treść natomiast to mogę sie z nią zgodzić - bądź nie.
        Jeśli się zgadze - niczego nowego do dyskusji to nie wniesie. pozwolę sobie
        zatem być odmiennego zdania.
        Mi marzy się jednak władza która dba o naród (czy też społeczność lokalną). W
        końcu nie po to pozwalamy im siebie reprezentować, aby załatwiali swoje prywatne
        sprawy a nasze przy okazji.
        Diabeł natomiast tkwi gdzie indziej. Jak odróżnić i wybrać tych, którzy mając
        swoje ideały i wiarę zechcą po objęciu władzy realizować to, co obiecali.
        Sposób jak mi się wydaje jest tylko jeden - edukacja społeczeństwa. Edukacja,
        edukacja, edukacja. Mądremu człowiekowi trudniej "zamydlić" oczy.
        M.
        • serock_settler Re: Progra dla Serocka 28.09.06, 21:55
          A moje marzenia są zupełnie inne.
          Kabaret OT.TO śpiewa: "...Obywatelu, zrób sobie dobrze sam. Przecież najlepiej
          wiesz o co w twym życiu chodzi. Obywatelu, zrób sobie dobrze sam. Nikt
          fachowiej niż ty osobiście ci nie dogodzi... Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
          Przecież najlepiej wiesz o co w twym życiu chodzi. Obywatelu, zrób sobie dobrze
          sam. Bo ze szczęścia jednostek, ze szczęścia jednostek. Ogólny dobrobyt się
          tworzy, ogólny dobrobyt się tworzy."
          I wg mnie, mają chłopaki rację. Jestem zwolennikiem metody wstępującej. Im
          mniej państwa w państwie tym lepiej. Mnie nie jest potrzebna "władza", która po
          nocach spać nie może, bo tak dbaniem o naród (czy też społeczność lokalną) jest
          zajęta. Nie interesuje mnie specjalnie, jakie "władza" ma ideały i jaką wiarę.
          Ta "władza" ma być tylko pracownikiem najemnym, zdolnym administratorem,
          wykonującym polecenia (zalecenia) swojego pracodawcy czyli narodu (czy też
          społeczności lokalnej). A w momencie, w którym obowiązki swe zaczyna
          zaniedbywać, po prostu się ją wymienia czyli zwalnia. I chce, aby ci którym
          pozwalam się reprezentować byli "związani instrukcjami wyborców" czyli swoich
          pracodawców. Po prostu, jak w każdym normalnym zakładzie pracy.
          Kazimierz Górski mówił: "gra się tak jak przeciwnik pozwala", a Kasia Kowalska
          właśnie w radiu zawodzi "masz to, na co godzisz się". A my "władzy", gwarancją
          konstytucyjną, pozwalamy na wszystko, więc "sorry gregory", ale w tym systemie,
          to ja wolę być egoistą, niż idealistą. Bo czyż o angielski w szkole podstawowej
          dopominali się emeryci albo bezdzietni? A przecież w ich jak najlepiej
          pojmowanym interesie jest to, aby dziatki były dobrze wyedukowane i w
          przyszłości dobrze zarobić mogły, nie zapominając składek stosownych na ZUS
          odprowadzić.
          • machiavelli2 Re: Progra dla Serocka 30.09.06, 11:51
            Tak. Od wieków już szczęście i cnota istnieje jako credo naszego życia. I choć
            różnie pojmowane - cyklicznie pojawiają się w przemyśleniach filozofów do dziś.
            Należałoby może do potrzeb dyskusji naszej owo szczęście jakoś zdefiniować. Bo
            czym jest, Pana zdaniem, szczęście obywatela który sam sobie robi dobrze? I czym
            w końcu jest ten "ogólny dobrobyt" rzekomo składający się ze szczęścia jednostek?
            Patrząc przez pryzmat tego co Pan pisał (bodajże o zdrowym egoizmie), wyłania mi
            się definicja szczęścia jako sumy zdrowych egoizmów. A dobrobyt ogólny to
            wielkie szczęśliwe egoistyczne ciało.
            Ano celowo trochę się przyczepiłem, może żeby miał ktoś inny punkt zaczepienia
            do dyskusji.
            Jasne, że dobrobyt ogólny może się tworzyć ze szczęścia jednostek - z jednym
            małym może uściśleniem. Dobrobyt = Suma szczęść (tych którzy potrafili je sobie
            wypracować) -(minus) tragedie tych którzy sobie nie radzą i nie ma kto im pomóc
            (bo inni zajęci są generowaniem własnego szczęścia).

Nie to jednak jest ważne moim zdaniem.
            Pewnikiem jest to - że ludzie są różni. I niewątpliwie nie są równi. I na sto
            procent nie wszystkim należy się tyle samo.
            Są lepsi i gorsi. Zaradni i niedorajdy. Ludzie mądrzy i głupcy. Pozwolę sobie
            pominąć sposób definiowania poszczególnych grup bo to temat na co najmniej
            osobny - obszerny post.
            Jedni potrafią "palić gumę" w samochodach - i to ćwiczą w sobie namiętnie jako
            cnotę. Inni Czytają namiętnie romanse a jeszcze inni Gaseta i Rortego i
            Habermasa - przeplatając go Hobbsemsmile. Jedni ćwiczą wolę umysłu - inni mięśnie.
            Niewątpliwie jeden nie zrozumie drugiego.

Jedni nadają się do rządzenia państwem (społecznością lokalną) inni nie!
            I nie może to być banda nieudaczników i egoistów, którzy jedynie o dobro swoje
            będą zabiegali. A przy okazji może i coś dla nas zrobią. To właśnie dzięki
            idealistom i ich niezłomnej wierze można budować jakąś przyszłość. Dzięki tej
            "iskrze" która rozpalić potrafi płomień ludzkich działań. Który da im nadzieję,
            że jutro będzie lepiej.
            Władza która jest administratorem, rzemieślnikiem tylko - buduje nie przyszłość
            ale chodniki. Wiem - też są potrzebne.
            Władza to nie tylko wykonywany zawód - to zaszczytna służba. I człowiek który ją
            reprezentuje musi mieć tzw. "powołanie".
            Bo co się dzieje - proszę zauważyć - jeśli z profesji lekarza czy nauczyciela
            zrobimy rzemiosło? Jedynie metodę zarabiania pieniędzy? Człowiek przestaje być
            człowiekiem. Zaczyna być przedmiotem.

Pokrótce jeszcze może o wykonywaniu poleceń narodu. Czyli kogo? Wyborców? Moje
            czy Pana? A jeśli Pan wybrał radnego X a ja Y - a mamy różne interesy - czyje
            polecenie i kto ma wykonać.

My musimy wierzyć, że ci których wybraliśmy pozostaną wierni naszym sprawom.
            (...)
            Wole być idealistą - daje to dużo więcej frajdy niż bycie egoistą - bez względu
            na system.
            pozdrawiam
            M.
            • serock_settler Re: Progra dla Serocka 30.09.06, 20:46
              Ja jednak wolę sprawnych rzemieślników (nawet egoistów) od bandy nieudaczników-
              idelistów i nieudaczników-altruistów. I ja właśnie tego tylko chcę - aby ci,
              których wybieramy pozostawali wierni naszym (podkreślam naszym) sprawom. Ja
              jestem realistą, a nie idealistą. Zresztą po nicku sądząc, taki z Waści
              idealista, jak ze mnie socjaldemokrata. Pozdrawiam, over.
              • machiavelli2 Re: Progra dla Serocka 01.10.06, 22:04
                Nie możemy dokonywać takich porównań.
                sprawny rzemieślnik - nieudacznik idealista/altruista.
                Bądźmy uczciwi. Przeciwstawmy sobie nieudacznika idealistę i nieudacznika
                rzemieślnika. Bądź sprawnego idealistę i sprawnego rzemieślnika.
                Owszem - idee w przeszłości prowadziły do krwawych rewolucji. Ale idealiści i i
                marzyciele popychają ten świat do przodu. To wolna myśl sprawia, że możemy
                właśnie dyskutować. Jakbyśmy uprawiali - nawet sprawne- rzemiosło to w
                najlepszym wypadku oralibyśmy pole w monowładczym systemie (nic nie ujmując
                monarchii).
                Altruizm - to nie mój pomysł a raczej Pana nadinterpretacja.
                Nick jak nick. Stwórce oceniamy po jego dziełach - ludzi po czynach.
                Machiavelli chyba faktycznie nie był idealistą.
                pozdrawiam M.
    • machiavelli2 Re: Progra dla Serocka 01.10.06, 09:31
      Ale odbiegliśmy od meritumsmile
    • aganiok32 program 04.10.06, 15:20
      skoro burza mózgów, to proszę bardzo:
      1) basen!!!!Wiem, że się powtarzam ...wink ale basen to nie kaprys, to
      konieczność. I sorki, skoro nasza gmina założyła budżet "chodnikowy" do 2013
      roku na 13 mln zł, to chyba kurcze i na basenik nas stać????!!!??
      2) coś w stylu Uniwerytetu 3 wieku dla seniorów, obecnie nie ma nic takiego u
      nas, a chyba by się przydało ( społeczeństwo się starzeje)
      3) kamery moniturujące newralgiczne miejsca w mieście, aby można było spokojnie
      chodzić wieczorami i się nie bać, wspólne patrole SM i policji
      4) program poprawy bezpieczeństwa, między innymi wspólne patrole policji i SM
      5) Straż Miejska na rowery! PO Serocku mają się poruszać pieszo albo na
      rowerach, w teren niech sobie jeżdżą samochodem.
      6) duża biblioteka publiczna wraz z rozwiązaniami multimedialnymi na miarę XXI
      wieku,
      7) Większa dostępność przedszkola dla osób pracujących w Warszawie,
      przedłużenie działania przedszkola np w formie dyżurów do 18-19
      8) j.w. ale w szkole - stworzenie systemu zajęć dodatkowych po szkole,
      9) program walki z narkomanią w szkołach
      10) przeciwdziałanie bezrobociu ( 19% w Gminie) poprzez stworzenie dobrych
      warunków rozwoju przedsiębiorczości (korzystne podatki lokalne, preferencje dla
      firm zatrudniających mieszkańców Gminy)
      11)rozbudowa ścieżek rowerowych z prawdziwego zdarzenia, ale nie idiotycznych
      tras, na których trzeba sie miejscami ścigać z TIRami)
      12) uporządkowanie plaży - przede wszystkim poprzez odświeżenie piasku oraz
      zminimalizowanie powierzchni zajmowanej przez WOPR ( do plaży od strony miasta
      jest fatalny dostęp)zaniechanie dalszego okostkowania plaży
      13)automatyczne informatory turystyczne w 2-3 miejscach w mieście,
      14)jak najszybsza realizacja obwodnicy miasta
      15) rezygnacja z realizaji chodników kostkowych tam gdzie nie są potrzebne,
      lepiej wydzielić pas dla pieszych i rowerów
      16)interaktywna strona miasta
      17) nowoczesna i bardziej dostępna służba zdrowia - do lekarza w przychodni
      można się zapisać przez telefon albo internet,

to na razie byłoby na tyle smile
    • serock_settler Re: Progra dla Serocka 05.10.06, 21:52
      Albo byłem pijany albo mi się śniło, że tu był post aganiok32 - 17 mgnień (albo
      życzeń) wiosny (lub jesieni).
      • machiavelli2 Re: Progra dla Serocka 06.10.06, 08:12
        Zdaje sie, ze tylko my bylismy (ale czasem przylapuje sie na tym, ze czegos nie
        pamietamsmile
        • serock_settler Re: Progra dla Serocka 07.10.06, 23:00
          A gdzie w takim razie basen, uniwersytet trzeciego wieku,
          obwodnica, "wydłużenie" godzin pracy przedszkola i świetlicy i inne (razem
          chyba 17 punktów) - śniło mi się czy moderator, "działając w imieniu"
          wykasował.
          Aganiok, jeśli to ty usunełaś swój post, naucz mnie, jak to się robi!!!
          • aganiok32 postanowiłam ze swoim programem wystartować 07.10.06, 23:40
            w wyborach więc ubłagałam kogo trzeba, żeby go na razie zdjął wink
            • aganiok32 oczywiście żartowałam 07.10.06, 23:48
              nie wiem czemu zniknął ;/
              • machiavelli2 Re: oczywiście żartowałam 08.10.06, 10:12
                A ja pochwaliłem moderatora o zgrozo za nienaruszalność postów
                Aganiok - wklej pogram jeszcze raz - zobaczymy czy zniknie?
                Przyznaje, ze nie widziałem tego posta bo nie omieszkał bym się do niego
                ustosunkować smile
                • serock_w_sieci Re: oczywiście żartowałam 10.10.06, 18:38
                  sorry, wypadek przy pracy wink
    • aganiok32 program Janusza Korwina M dla Warszawy 17.10.06, 10:16
      naprawdę ciekawy, więc wklejam.

A) ORGANIZACJA
      1.Radykalna likwidacja miejskiej biurokracji; zastępowanie decyzji urzędowych
      automatycznymi. Np. wymagane przez prawo koncesje będą otrzymywali wszyscy – w
      razie konieczności limitowania: na podstawie licytacji.

2.Przyjęcie zasady, że nie otrzymanie przez obywatela w ciągu dwóch tygodni
      konkretnej odpowiedzi na podanie oznacza pozytywne rozpatrzenie tego podania.

3.Wszyscy urzędnicy otrzymają wypowiedzenie z pracy. Przed ponownym przyjęciem
      do pracy urzędnicy będą musieli podpisać oświadczenie, że w przypadku
      niezgodnej z prawem decyzji, która wywoła szkodliwe skutki gospodarcze, pokryją
      30% strat z własnej kieszeni.

4.Zaprzestanie wydawania jakichkolwiek pieniędzy na "promocję miasta" – co z
      reguły jest pretekstem do brania łapówek i prowizji. Zgłoszenie do prokuratury
      (jako podejrzanych o niegospodarność) podobnych działań podejmowanych w
      przeszłości przez urzędników miejskich.

5.Wydanie polecenia urzędnikom, by przy użyciu wszelkich możliwych kruczków
      prawnych wstrzymywali wypłaty zasiłków dla bezrobotnych. Uruchomienie programu
      zachęty do pracy – nie ma żadnego powodu by bezrobotni nie robili np. wykopów,
      w których prowadzone mają być autostrady. (vide p.13)

6.Ani ja, ani podlegli mi urzędnicy nie będziemy za pieniądze podatników
      wyjeżdżać na krajoznawcze wycieczki pod pozorem "wymiany doświadczeń" - ani
      przyjmować na koszt podatnika podobnych rewizyt, wręczać prezentów itp.
      Informację o tym, jak co działa gdzie indziej, można czerpać przez internet.

7.Pełna i radykalna informatyzacja biurokracji miejskiej. Stworzenie w
      internecie pełnego planu miasta, na którym widniałaby każda parcela z opisem;
      nazwiskiem właściciela, charakteru nieruchomości, jej powierzchni, płaconego
      podatku itd. Pomoc organizacyjna i finansowa dla systemu ksiąg wieczystych - by
      wyciągi mogły być wydawane w 15 (piętnaście) minut po złożeniu zamówienia.

8.Walka z korupcją: WSZYSTKIE decyzje gospodarcze podejmowane będą w drodze
      licytacji.

9.Pełne wsparcie dla działań Policji i Straży Miejskiej w walce z
      przestępczością: ZERO TOLERANCJI. Jednocześnie wycofanie tych służb z
      bezsensownych, a czasem bezprawnych działań, jak np. zakładanie samochodom
      blokad na koła.

B) KOMUNIKACJA
      10. System TDU - „Tysiąca Drobnych Ulepszeń”: honorowanie obywateli, którzy
      doniosą o możliwym drobnym usprawnieniu komunikacji. Premia dla inżynierów
      ruchu, jeśli zdołają je wdrożyć na drugi dzień. Umieszczanie tabliczek
      upamiętniających nazwisko pomysłodawcy. Ja osobiście zacznę od rzeczy nieco
      większej: przerobienia węzła tunelu „Przekręt” - by co najmniej można było z
      Mostu Świętokrzyskiego pojechać na Gdańsk, a z Tamki na Wilanów - oraz wjechać
      z Gdańska do Śródmieścia! Ponadto: jeszcze tej zimy, gdy spadnie śnieg, zostaną
      sfotografowane trawniki – i chodniki będą kładzione tam, gdzie najgęściej
      chodzą ludzie.

11.Radykalne podniesienie dopuszczalnej prędkości - na drogach szybkiego ruchu.
      Jest skandalem, że po drogach, budowanych ogromnym nakładem tak, by bezpieczne
      były wielkie prędkości, nie można było jechać nawet 100 km/h! Jest szerzeniem
      demoralizacji nakładanie ograniczeń, których nie przestrzega 98% kierowców - a
      Policja nie może ingerować, bo ich przestrzeganie doprowadziłoby do zapchania
      całej Warszawy.

12.Usprawnienie poruszania się pieszych, autobusów, samochodów, rowerów,
      motocykli, skuterów - poprzez likwidację w centrum tramwajów-zawalidróg.
      Miejsce tramwajów jest tam, gdzie nie będzie sięgać rozbudowywana zgodnie z
      planem sieć metro. Przewaga autobusu leży w tym, że może w każdej chwili
      zmienić trasę, objechać korki – ale przede wszystkim w tym, że po przejeździe
      tramwaju torowisko jest przez kilka minut niewykorzystane. A po przejeździe
      autobusu po tym pasie mogą jeździć samochody. Miasto musi być nowoczesne.
      Owszem: po San Francisco jeździ tramwaj – ale jako zabytek i atrakcja
      turystyczna.

13. Puszczanie przez tereny zwartej zabudowy autostrad wyłącznie w wykopie;
      zwiększony koszt będzie pokryty przez sprzedaż w ręce prywatne miejsca na
      przykryciu wykopu - z licytacji.

14.Wytoczenie PKP procesu o odszkodowanie za straty wynikłe z nieprzestrzegania
      zasad zawartych w przywilejach przyznanych przy budowie linii kolejowych
      (przepusty przez tory!). Miasto ponosi miliardowe straty z powodu pozamykanych,
      nieczynnych bądź w ogóle nie wybudowanych przejazdów kolejowych. Proszę
      spróbować przejechać np. z Elsnerowa na Grochów omijając – zapchaną z tego
      powodu - Targową!

15.Kolej nie ma pieniędzy, ale sumy te chce odebrać w terenach, które kolej
      posiada w mieście. Tereny kolejowe to rozsadnik zarazy: pordzewiałe tory,
      rozpadające się budynki, rachityczne budki kontrolowane przez drobnych
      przestępców. . Miasto musi je odzyskać. Miasto na tym oczywiście zarobi, bo
      teren taki niemal z dnia na dzień zyskuje 3 – 10 razy na wartości. To
      atrakcyjne tereny pod mieszkalnictwo lub inwestycje – również: radykalne
      polepszenie komunikacji.

16.Natychmiastowa sprzedaż MPT i wszystkich zbędnych miejskich przedsiębiorstw
      w ręce prywatne. Jest skandalem, że miasto dopłaca do czegoś, na czym prywatne
      firmy potrafią nieźle zarobić.

C) ZABUDOWA I MIESZKALNICTWO
      17. Skupienie się nie na centrum, które jest dla turystów, lecz na dzielnicach
      zewnętrznych i peryferyjnych. Będę prezydentem Warszawy – a nie turystów.
      Proszę porównać zadbany Józefów – z sąsiednią Falenicą, wyraźnie zapuszczoną.
      Dlaczego? Bo podatki z Falenicy idą na dopłacanie do Pałacu Kultury i Nauki
      im.Józefa Stalina i obiektów centralnych. Pieniądze z podatków powinny w
      większej części trafiać do dzielnic i osiedli.
      18.Zwrot właścicielom nieruchomości zagrabionych dekretem „bierutowskim”. W
      przypadku innej prywatnej własności na tym terenie wywłaszczony otrzyma
      nieruchomość zamienną – z tym, że odbędzie się licytacja: który właściciel
      zadowoli się mniejszym odszkodowaniem. W przypadku, gdy ktoś ten teren
      użytkuje, użytkownik będzie po prostu płacił czynsz nowemu właścicielowi. Przez
      sześć lat wysokość czynszu będzie zamrożona.

19.Zabudowa niewykorzystanych terenów. Nie ma żadnego powodu, by
      likwidować „Jarmark EUROPA”, który przecież w ogóle nie wchodzi na płytę ani na
      widownię Stadionu Dziesięciolecia. Jestem za stworzeniem Stadionu Narodowego –
      ale jeśli na tym stadionie dwa razy do roku będzie odbywać się impreza – to nie
      ma powodu by przez pozostałe 363 dni naokoło stadionu nie handlować! Nie ma też
      powodu, by nie wynajmować go np.Legii czy Polonii na mecze w godzinach
      popołudniowych. W Paryżu takie bazary nie kolidują z wykorzystaniem tych
      terenów poza godzinami handlu.

20.Popieranie prywatnego handlu i usług. Utrzymanie i rozbudowa dzielnicowych
      targowisk. W szczególności rozbudowa wzwyż Bazaru Różyckiego – przy czym
      wszyscy posiadacze straganów mieliby zagwarantowane w tej samej cenie wynajmu i
      o tej samej powierzchni lokale na parterze nowego Bazaru. Sprzedaż pomieszczeń
      na wyższych kondygnacjach pokryje to z dużym zyskiem.

21.Utworzenie (poza centrum Warszawy) „Hyde-Parku”: terenu, gdzie mogłyby
      odbywać się wszystkie demonstracje, pochody, manifestacje i wiece. Nie
      wydawałbym zezwoleń na zajmowanie przez demonstrantów jezdni w Warszawie.
      • imicus Re: program Janusza Korwina M dla Warszawy 17.10.06, 16:33
        poprostu nierealne, ajk wszytsko u J.K. Mikke
        • machiavelli2 Re: program Janusza Korwina M dla Warszawy 17.10.06, 22:16
          Poprostu do Korwina trzeba podchodzić inaczej. Jego program ma raczej charakter
          edukacyjny niż wyborczy. Moim zdaniem Janusz jest zbyt inteligentny aby nie
          wiedzieć, że tłum nie zagłosuje na jego program. On poprostu wyznacza pewien
          kierunek, którym - jego zdaniem - należałoby podążać. I wiele jego postulatów
          jest jak najbardziej do wprowadzenia od zaraz.
          Np. system TDU - rewelacja. Informatyzacja biurokracji - ileż to trzeba aby
          zeskanować mapy geodezyjne i "wklepać" parę danych do bazy. Ale jak średnia
          wieku urzędnika miejskiego to 60 lat to trudno się dziwić, że komputer to zło
          konieczne. Chyba rok temu widziałem w serocku urzędniczkę stukającą w klasyczną
          maszynę do pisania - zgroza - no a jaka męka i strata czasu w razie pomyłki. A
          może mi się przewidziałosmile
          Sprzedaż MPT? - pewnie - zadziała lepiej i taniej.
          Baza Różyckiego? To przecież historia - świetne rozwiązanie Korwina
          Hyde Park - słyszeliście kiedyś lepszy pomysł??? Super sprawa. Przecież ostatnie
          demonstracje warszawskie obsadzone byłyby pewnie tylko przez członków
          zainteresowanych partii smile)

Potrzebna jest narodowi (na każdym szczeblu "świeża krew". Ludzie którzy nie
          zdrętwieli w pozach starych układów.
          A w serocku potrzebne są miejsca pracy a nie chodniki.
          A w serocku można by było czerpać z kasy unijnej bez przerw. Zapędzić stado
          ludzi do tego - nawet pozatrudniać nowych - zwróci się z nawiązką.
          Uruchomić spółdzielców, zarazić ludzi działaniem. Rozpędzić - dalej samo się
          potoczy.
          A w Serocku urzędników szkolić bez wytchnienia - to ma być elita - obowiązkowy
          angielski - jak nie znają - na kurs. Bez wyższego wykształcenia - do szkoły.
          Nich poszerzają horyzonty, spotykają się z odmiennością i przyzwyczajają do
          ciągłych zmian.
          A w szkole angielski OBOWIĄZKOWY OD I KLASY. Albo jeszcze wcześniej. Jak nie ma
          kasy - w co nie wierze - referendum w sprawie samoopodatkowania - pierwszy
          powiem TAK dla dobra naszych dzieci.

pozdrawiam serdecznie
        • aganiok32 nierealne???? a widziałeś już "program" jednego z 18.10.06, 10:53
          naszych stowarzyszeń, które szykuje się do wyborów? smile)))
          Zresztą program to chyba za dużo powiedziane, raczej stek bzdur, spisanych na
          kolanie przez stado kandydatów na radnych.

Machiavelli - dobrze napisane wink NIe kandydujesz przypadkiem? wink głosowałabym
          na Ciebie smile
          • aganiok32 dodam jeszcze, że jakby 3/4 wycięli byłoby lepiej 18.10.06, 10:59
            Panie Kalinowski, zlitujcie się nad wyborcami, kto to będzie czytać? wink
            Macie tam kilka fajnych pomysłów, zostawcie najważniejsze, a wywalcie chociaż
            te, które są sprzeczne z innymi punktami "programu" wink bo parę takich kwiatków
            znalazłam smile
          • machiavelli2 Re: nierealne???? a widziałeś już "program" jedne 18.10.06, 21:12
            No nie przygotowałem się w tym rokusmile)
            Ale może wykreujemy Ciebie w przyszłych wyborach? Masz zapał, pomysły.
            Pomyślimy nad programem. Wciągniemy ludzi. Tylko czy znajdzie się tylu
            zapaleńców smile)? Znajdzie!
            Wygranie wyborów to ciężka pracasmileAle wszystko jest do zrobienia.
            • aganiok32 Re: nierealne???? a widziałeś już "program" jedne 19.10.06, 19:00
              dziękuję smile ale nie skorzystam ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka