Dodaj do ulubionych

koniec "monopolu"?

07.02.08, 22:42
Właśnie jechałem Warszawską i widziałem że nowa stacja benzynowa już
otworzona. Ceny korzystne, w porównaniu do SHella czy Orlenu jakies
15gr taniej na litrze za Pb95. Ceny w legionowie mnie przerażały.
Tankując auto do pelna w Wawie na zbiorniku było kilkanaście złotych
różnicy...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zuziknatropie Re: koniec "monopolu"? 07.02.08, 22:51
      w którym miejscu jest ta "nowa stacja"? chyba za szybko jezdze:)
      • polokokt Re: koniec "monopolu"? 07.02.08, 23:18
        przy wiadukcie, po stronie osiedla Piaski

Pozdrawiam
    • madziulec Re: koniec "monopolu"? 08.02.08, 01:07
      Na Auchanie cena jest o 20 gr nizsza ;))))

i to jest dopiero "smutna" wiadomosc.
      3,97 za litr Pb95. Brac nie zalowac. 4,17 to naprawde przeplacanie.
      • zuziknatropie Re: koniec "monopolu"? 08.02.08, 07:10
        czy 3 czy 4 to i tak przepłacanie... benzyna kosztuje niecałą złotówkę reszta to
        juz tylko akcyzy:(
      • polokokt Re: koniec "monopolu"? 08.02.08, 08:13
        mialem na mysli Legionowskkie stacje, bo ze w wawie mozna kupic jeszcze taniej
        to ja wiem :) a jak sie jedzie na wschod to tam jeszcze taniej i paliwo lepszej
        jakosci niz u nas. Ale w Legionowie, spadek ceny o kilkanascie groszy to juz
        jest spory postęp, tak mi sie wydaje. Bo na razie to wygladalo na jawna zmowe
        wlascicieli. Mam tylko nadzieje ze nie jest to cena promocyjna na otwarcie i
        utrzymaja tę cene na stale (bo jest ona w miare normalna, porownujac do
        warszawskich stacji tej marki).
        Pozdrawiam
        • myszka2312 stacje Neste w ogóle sa tańsze 08.02.08, 13:29
          Bo sa bezobsługowe, sam wsio załatwiasz. Nie ma ludzi- których
          utrzymywanie kosztuje.To również przekłada się na cenę na pewno.
        • ralphie raczej promocja 08.02.08, 14:43
          Stacja tej samej sieci w Nieporęcie jest droższa. Wczoraj PB95 kosztowało tam 4,29zł/l, a dziś rano w legionowskiej NESTE cena była 4,15... wątpię by taka cena się utrzymała...
          a w ogóle to jest złośliwość!! czekałem ze dwa tyg. na jej otwarcie i w końcu wczoraj zatankowałem do pełna, a dziś wzięli i otworzyli!! :)
          • madziulec Re: raczej promocja 08.02.08, 15:01
            Polityka stacji Neste jest taka, ze maja wszedzie taka sama cene.

Ale i tak warto pojechac do AUchana, to tylko cos kolo 8 km...
            • polokokt Re: raczej promocja 08.02.08, 15:08
              i tu jestes Madziulec w błedzie. Owszem, jeszcze kilka miesięcy temu, Neste
              faktycznie prowadziła radiową kampanie reklamową, mówiącą, że w całym mieście
              mają takie same ceny. Ale nie trwało to długo, teraz ceny znów się różnią (o
              czym jak widać nie wszyscy wiedzą, wiec reklama dalej działa :) . Nawet przy CH
              Targówek Neste ma dwie stacje, jedną przy samej trasie toruńskije, a drugą w
              głebi, tuż obok stacji supermarketu. Różnica cen - kilkanaście groszy na
              niekorzyść tej przy trasie, także jak ktoś wie, to jadąc kilkset metrów dalej (w
              prostej linii to pewnie nawet tyle nie) oszczędza kilka ładnych PLNów.

A co do legionowa to na pewno jest to promocja, ale myślę, że docelowo będą ceny
              takie jak w Nieporęcie, co i tak jest taniej niż cenyn alegionowskim Shellu czy
              Orlenie. W kazdym razie licze ze pojawienie sie ich wywola jakis spadek cen. Bo
              nie zawsze czlowiek jezdzi do wawy i trzeba sie zatankowac tutaj.

Pozdrawiam
              • misiek1974 Ceny 95 08.02.08, 15:28
                Neste 4,15
                Orlen koło Shella 4,35
                Shell 4,28
                Orlen za targowiskiem 4,45

Wystarczy jak wszyscy zaczniemy tankować na Neste to pozostałe będą
                musiały zmienić ceny paliw na swoich stacjach :)))
              • madziulec Re: raczej promocja 08.02.08, 18:52
                No to znow zarzynaja swoich wlasnych ludzi ;( Idioci.....

Swoja droga Shell jest najdrozsza stacja nie tylko jesli chodzi o benzyne, ale o
                proste produkty...
                • roberttak Re: raczej promocja 10.02.08, 00:00
                  www.taniejtankuj.pl/
    • bbkk Re: koniec "monopolu"? 11.02.08, 22:04
      super
      w końcu jakas stacja 'w druga strone'
      • roberttak Re: koniec "monopolu"? 14.02.08, 01:09
        zauwazylem zrownanie cen na obu orlenach i shellu zarowno pb95 jak i gazu, jak
        na reszcie stacji ?
        • polokokt Re: koniec "monopolu"? 14.02.08, 10:24
          na Neste przed wczoraj bylo jeszcze 4,19 za Pb95 a na Shellu w tym
          samym czasie chyba 4,28.

Pozdrawiam
          • so_fine Re: koniec "monopolu"? 15.02.08, 19:30
            Nie zatankowałabym na stacji "Auchan" czy "Carfura".
            Nawet, gdyby za litr była cena 0,95.
            Szkoda silnika.
            Pomimo, że nie jeżdżę Subaru:))

Shell, BP, Neste mają chyba paliwo na prawdę w porządku.
            • so_fine Re: koniec "monopolu"? 15.02.08, 19:35
              Shell nigdy nie będzie miał cen takich jak Neste, dopóki nie będzie
              stacją "bezoobsługową".

Natomiast jeśli chodzi o produkty Shella - owszem są drogie, ale
              warte ceny.
              Ja na szczęście nie muszę za nie płacić- wymieniam za punkty.
              I np. zwykły płyn do szyb Shelowski jest bezkonkurencyjny.
              (wiem coś o tym, bo mam zawsze baaardzo brudne szyby:)))
              • misiek1974 Re: koniec "monopolu"? 15.02.08, 21:15
                Pewnie się paliwo na Shellu poprawiło bo kiedyś było naprawdę
                beznadziejne. Szczególnie w zimie nie dawało się na PB95 jeździć.
                ZAMARZAŁO. Ja wyłącznie tankuję na ORLENIE
                • madziulec Re: koniec "monopolu"? 15.02.08, 22:34
                  Zimowe i letnie paliwo jest w zaleznosci od sezonu - reguluja to odpoweidnie
                  rozporzadzenia i firmy przechowujace paliwa nie beda przechowywaly paliw nie
                  spelniajacych wlasnie norm dotyczacych sezonowowsci produktow.

Do np. oleju napedowego zimowego dodaje sie tzw. diesol, ktory powoduje ze jego
                  temperatura zamarzania jest nizsza.
                  • so_fine Re: koniec "monopolu"? 16.02.08, 18:11
                    Jesteś w błędzie madziulcu.

Poza tym do tej samej benzyny z jednej beczki mozna coś dolać, albo
                    można nie dolać :)
                    • madziulec Re: koniec "monopolu"? 16.02.08, 20:44
                      Nie jestem. Okolo roku w branzy paliwowej ;)
                      Poza tym ... kontakty zostaly ;)
                      ja wiem... opinie na rynku "end-userow" bardzo sa zroznicowane ;)
                      Widzialam kontrakty dla np. sieci Tesco i ich stacji benzynowych i wiem co by
                      zostalo z ceny paliwa i widzialam umowy dla innych odbiorcow ;)

Pracowalam tez w firmie innej, sprzedajacej inne produkty mozna okreslic
                      powszechnego uzytku (ale nie zarcie ) do hiperow m.in. i tez wiem jak i=oni
                      zbijaja cene.
                      I mnie to szokuje.
                      Co wiecej - powiem Ci, ze za sprzedanie jednego urzadzenia jakiegos tam koncowy
                      sprzedawca w sklepie dostaje "dole" od dystrybutora.
                      A TY idziesz do sklepu i wysluchujesz, ze wlasnie ten sprzet jest najlepszy
                      ;)))) he he ;) Bo on ma najwiecej od dystrybutora
                      • polokokt Re: koniec "monopolu"? 16.02.08, 23:39
                        ale to zadna ameryka, od wiekow wiadomo ze sprzedawca "wciska" to za
                        co ma najwieksza prowizje (w koncu nie pracuje dla wyzszych
                        idealow). Tak samo firma doradcza w kredytach bedzie wychwala ten
                        kredyt i wskazywala jego plusy, za ktory dostanie najwieksza
                        prowizje.

Co do paliw to tez jestem zdania ze brac mozna z jednej beczki, ale
                        pomiedzy beczka a dystrybutorem mozna dolac jeszcze lepszych lub
                        gorszych uszlachetniaczy i tu caly pies jest pogrzebany. W polsce z
                        tego co pamietam, grubo ponad 90% paliwa kupuje sie w polskich
                        rafineriach, wiec produkt wyjsciowy wszedzie jest ten sam. Chyba
                        tylko Shell spraowadza swoje VPower racing i moze jeszcze jakies.
                        Pospolite 95-tki i 98-ki to albo z lotosu albo z plocka bo
                        sprowadzanie jest nieoplacalne.
                        Doi tego dochodzi tez cos takiego jak czystosc samej instalacji na
                        stacji paliw i jej regularne czyszczenie. Ja sie na tym nie znam,
                        ale mam znajomych w rafinerii, ktorzy tlumaczyli mi ze w takich
                        zbiornikach zbiera sie woda (iles tam procent takiego zbiornika moze
                        byc tej wody) i teraz wlasciciel nie powinien oprozniac zbiornika do
                        dna, zeby ludzie nie tankowali wody i co jakis czas powinien to
                        czyscic. WIec koncowa jakos paliwa, to wypadkowa wielu czynnikow,
                        nie tylko miejsca pochodzenia paliwa, ale takze podejscia
                        wlascicieli do biznesu. Dlatego stacja frenczyzowa tej samyej marki
                        w jednym miejscu moze miec bardzo dobre paliwo a w innym zle, mimo
                        ze ta sama beczka je przywiozla.

Pozdrawiam
                        • madziulec Re: koniec "monopolu"? 17.02.08, 09:26
                          Mysle, ze w tym jest pies pogrzebany, ze wystarczy wlac np. zimowe paliwo i po
                          nim nie wyczyscic zbiornika.. Parafina potrafi sie odlozyc na zbiorniku...
            • madziulec Co do jakosci paliw ;))) 15.02.08, 22:32
              Usmiejecie sie ;)
              Naprawde.
              Mniej wiecej okolo pol roku temu mialam przyjemnosc pracowac w pbranzy plaiwowej.
              I wiem jak to wyglada. otoz tak naprawde paliwo praktycznie kupuja wszyscy to
              samo. Z wyjatkiem gazu, a raczej firmy Wasbruk, ktora sama dowala do gazu cos,
              co powoduje, ze ten gaz jest szmelcem, spelniajacym co prawda normy, ale jednak
              szmelcem.

Przechowywanie paliw jest takie, ze jest w wielkich zbiornikach dla wszystkich
              firm jednoczesnie, tak wiec wynajuje sie tylko iles m3 a nie zbiorniki, bo tak
              to by w ogole nie bylo mozliwosci obsluzenia klientow.

Tak wiec zarowno wielcy klienci typu Neste jak i mali - takie male stacyjki
              sprzedajace olej napedowy zaopatruja sie u tych samych dostawcow.
              Zeby zas bylo smieszniej 0- np. sieci tuypu Auchan czy geant nawet eni miajac
              wielu stacji jako hipery narzucaja swoje warunki zakupowe, ktore sa dosc dziwne...
              • miszaqs Re: Co do jakosci paliw ;))) 20.02.08, 08:28
                A ja mam pytanie, gdzie najlepiej w naszej okolicy tankować gaz ?
                • polokokt Re: Co do jakosci paliw ;))) 20.02.08, 08:46
                  jeśli chodzi o LPG (od 3 miesiecy juz nie korzystam, ale wczesniej, regularnie
                  co 3-4 dni przez 3 lata) to ja mam same pozytywne wrazenia zarowno z LPG na
                  Shellu (tu tankowalem w 98% przypadkow) jak i z Orlenu na Sobieskiego. Spalanie
                  zawsze takie samo, praktycznie co do dziesiątej części litra.
                  Raz tylko skusiłem się zatankować kiedyś LPG w prywatnej stacji na rogu Polnej i
                  Strużańskiej (spieszyłem się i nie chciałem się kręcić już po mieście) i
                  spalanie na zbiorniku skoczyło od razu z 10,2 do prawie 13 litrów...
                  Korzystałem jeszcze z LPG na BP w wawie i tez same pozytywy, tak jak i na
                  shelowskim w legionowie (drozsze o kilka groszy, ale moim zdaniem warto
                  doplacic, nawet znajomy taksiarz z legionowa, mowi ze na zbiorniku z shella
                  przejezdza zdecydowanie wiecej km).
                  Pozdrawiam
                  • miszaqs Re: Co do jakosci paliw ;))) 20.02.08, 18:46
                    Dzieki za odpowiedz, jednak jeszcze podrąże. Niekoniecznie chodzi mi o cenę paliwa, bardziej o jakość. Moje autko ma tak mały silniczek , że i tak jezdzi na powietrze. Interesuje mnie dynamika i ogolna żwawość paliwa. Gaz w Michałowie - no nie specjalnie spełnia moje oczekiwania, ale ostatnio zalny na Lotosie - ekstra! (tylko bardzo daleko od domu)
    • mazdam Re: koniec "monopolu"? 16.02.08, 19:57
      Postanowilem napisac tez swoje spostrzezenia zwiazane z Orlenem w Leginowie.

Jak ze moj samochod to diesel taknowalem zawsze ON-verwa przy
      targowsku, ale jakos teraz mam blizej na nowa stacje tej firmy.

Co zaobserwowalem tankujac przy Targu samochod palil 6-6,2 przez 30kkm mniej
      wiecej zawsze tyle samo. Myslalem ze tak ma byc i tyle pali do czasu...
      Odkad zaczalem tankowac to samo paliwo na nowym Orlen przy Tesco pali 5.2-5.5.
      Dodam ze pokonuje zawsze ta sama trase, jezdze wydaje mi sie
      tak samo i nic nie robilem w samochodzie.

To dopiero zagadka:)
      • misiek1974 Re: koniec "monopolu"? 16.02.08, 22:19
        Ja również tankowałem na stacji przy targowisku. Czasami samochód
        tracił moc. Potem tankowałem na innej stacji Orlenu i moc była w
        normie. Ponowne tankowanie na Orlenie przy targowisku i znowu brak
        mocy :/
        • polokokt Re: koniec "monopolu"? 16.02.08, 23:44
          Orlen ma stacje frenczyzowe (nie wiem czy wszystkie czy tylko czesc)
          i stad wynika roznica. Firma daje troche kasy (liczone w milionach)
          na otwarcie biznesu, do tego gruba ksiazke jak ma stacja wygladac i
          jakie normy spelniac (do tego ma od razu firmy ktore robia to
          zgodnie z wytycznymi firmy) i potem taki wlasciciel splaca kredyt
          wobec firmy. A czy kantuje czy nie, to juz ciezej firmie sprawdzic.
          Owszem, sa okresowe kontrole, ale.... jak ktos sie zna to nie ma
          problemu oszukac.
        • madziulec Re: koniec "monopolu"? 17.02.08, 09:24
          Orlen ma swoje rafinerie ;)
          • misiek1974 Nowe ceny paliw 95 20.02.08, 16:20
            ORLEN koło Tesco 4.38
            SHELL 4.28
            • polokokt Re: Nowe ceny paliw 95 21.02.08, 08:26
              a na Neste wczoraj 4,18 za Pb95 i 3,98 za ON i z tego co widze zainteresowanie
              jest, bo jeszcze ani razu nie zdazylo sie zebym sam byl na stacji. Caly czas
              jakis klient sie tankuje.

A w wawie na Jagiellonskiej na Neste 95-tka jest byla po 4,04...

Pozdrawiam
              • misiek1974 Niższe ceny paliw 21.02.08, 22:57
                Może zrobimy taką akcję. Przez tydzień czasu będziemy wyłącznie
                tankować na NESTE. Dzięki temu może pozostałe stacje obniżą swoje
                ceny.
                Wiem, że mało osób czyta forum ale dzięki naszej lokalnej gazecie
                TOiOWO możemy dotrzeć do większej rzeszy ludzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka