jorge_76 24.04.08, 12:34 Ja uważam że to okrąglak-obleśniak tam gdzie mieści się Tesco. A wasze typy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adrko Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 24.04.08, 12:41 Annat to dzieło myśli architektonicznej:)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 24.04.08, 13:48 Mam dwa typy: - błękitne centrum - dobudowana do LO sala gimnastyczna z różowym dachem Odpowiedz Link Zgłoś
magda_kielczyk Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 24.04.08, 18:18 1. Nie w Legionowie, ale na pewno kojarzycie - pagoda w Nowym Dworze Mazowieckim na trasie z Jabłonny do mostu. 2. A u nas z tej serii dom z atrapami baszt i malowanymi fontannami przy samym przejezdzie kolejowym przy Handlowej 3. No i rzeczywiscie blaszany okrąglaz z betonowymi tralkami czyli Tesco i XXL w jednym. m jorge_76 napisał: > Ja uważam że to okrąglak-obleśniak tam gdzie mieści się Tesco. > A wasze typy? Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 24.04.08, 18:40 Dom o ktorym mowisz nalezy do Cygańskiej rodziny a oni jak wiemy rządzą się swoimi prawami ;-). Moim zdaniem przoduje legionowskie liceum z rózowym dachem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 24.04.08, 18:53 dworzec, bez dwóch zdań... Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 24.04.08, 19:48 Faktycznie zapomnialm o szpetnym dworcu PKP - tak on zdecydowanie jest ta "lepsza" wizytówką Legionowa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
oz_patryk Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 10.07.08, 20:02 znajomy był ostatnio na wycieczce w bułgarii i w rumunii. stwierdził że wszystkie bajki dla dzieci w których są zamki itp itd dzieją się napewno w rumunii bo tam dużo jest takich domów. pokazał nam zdjęcia dwóch domów które były szczytem bezguścia, pseudo-pałacyk a na szczycie każdego daszku w jednym przypadku znaczki mercedesa, w drugim przypadku na zmianę znaczki euro i dolara :] Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 24.04.08, 19:18 błękitne centrum. monumentalny błękit kamienia, czarne szyby, ciężka bryła. przygnębienie, zaduma i szloch. bywają jednak takie dni, kiedy ten budynek wpisuje się w atmosferę Legionowa - to okolice 1 listopada. tylko znicza giganta na dachu - brak... Odpowiedz Link Zgłoś
bronka29 Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 24.04.08, 22:32 wszystkie typy są dobre ale wg mnie dworzec wygrywa, nie wiem jak kolejna ekipa moze nie tykać tego tematu, czekają aż się sam rozleci? jak byłam mała to jak przez mgłe pamiętam stary dworzec, był blizej schodów taki mały drewniany chyba zielony domek, dużo przyjemniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 24.04.08, 23:51 Najpiękniejszy jest oczywiście "gmach" dworca kolejowego. Szacowny zabytek w stylu neobarakowym no i sąsiednia kładka dla pieszych. Zawsze się dziwię ,że sie jescze nie zawaliła. Nasza władza wpadła w swoim czasie na "genialny" pomysł aby kasy i poczekalnię przenieść do obecnego budynku ratusza gdy ten przeniesie się do nowego miejsca. Już widzę matkę z wożkiem i walizką pędzącą z tejże poczekalni przez przejście przez jezdnię a potaem gramolącą się po schodach w górę i na dół. Ten stary śliczny drewniany budynek stacyjny pochodził jeszcze z XIX w. i pierwotnie pełnił jakąś funkcję pomocniczą. Jak go rozbierano to był już przegniły syf. Budynek stacyjny (również drewniany) pochodzący z czasów "carskich" nie przetrwał I wojny, ten sam los spotkał podczas II wojny budynek postawiony w okresie międzywojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 25.04.08, 10:56 bronka29 napisała: > wszystkie typy są dobre ale wg mnie dworzec wygrywa, nie wiem jak kolejna ekipa > moze nie tykać tego tematu, czekają aż się sam rozleci? > jak byłam mała to jak przez mgłe pamiętam stary dworzec, był blizej schodów tak > i > mały drewniany chyba zielony domek, dużo przyjemniejszy modernizacja i przebudowa zajmuje sie PKP a nie UM - przynajmniej tak mi sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 25.04.08, 11:09 I dobrze Ci sie wydaje. Podlega to pod modernizajcje trasy nowybukowiec.mojeforum.net/przebudowa-linii-kolejowej-i- informacje-o-tym-temat-vt155.html (wystarczylo kiedys pogrzebac w materialach PKP) Odpowiedz Link Zgłoś
anku90 Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 10.07.08, 19:01 1. OBRZYDLIWY domek z kolumienkami i wieżyczkami a także lwami :-) przy przejeździe kolejowym... na Handlowej bodajże ... 2. Okrągłe coś w czym mieści się tesco 3. Ekhm "dworzec kolejowy" 4. Budynek w którym mieści się papay Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Nie mozna oceniac... 10.07.08, 20:18 Domu cyganskiego. Oni buduja zgodnie ze swoja tradycja i wysmiewanie sie z tego i ocenianie czy to jest ladne czy brzydkie jest wg mnie bardzo nie na mniejscu. Oni pewnie oceniaja np. nasz Zamek Krolewski jako kicz... I co? Milo nam? (to podaje jako przyklad bo nie mam akurat zielonego pojecia) Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Nie mozna oceniac... 11.07.08, 15:11 madziulec napisała: Nie mozna oceniac...Domu cyganskiego. Oni buduja zgodnie ze swoja tradycja i wysmiewanie sie z tego i ocenianie czy to jest ladne czy brzydkie jest wg mnie bardzo nie na mniejscu. -------------------- hola...hola...nie bądzmy tacy pryntcy :) mowisz, ze tradycja rzecz swieta? a jak to sie ma do ładu architektonicznego? czy emigrant z dalekiej Azji moze w naszym miescie osiąść w tradycyjnej jurcie mongolskiej? czy bedąc urzednikiem odpowiedzialnym za estetyke i ład architektoniczny wydałabys na to zgode? przykład Mongoła w Legionowie jest na tyle niecodzienny, ze nie zawracajmy sobie nim głowy. wezmy cos blizszego sercu. czy miłosnik Kurpi i Podlasia moze przewiezc z Puszczy Białej drewnianą tradycyjną chałupe i zainstalowac sie na Piłsudskiego? mam wątpliwosci. ale urzednik w naszym kraju to ciągle panisko, ktore wiele może. nie zgodzi sie na bude dla psa gdzies w lesnej dziczy ale uszczesliwi miasto pomnikiem żaby. stąd urbanistycznych potworkow bez liku. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nie mozna oceniac... 11.07.08, 15:51 A ja powiem Ci zupelnie szczerze, ze wole ten dom, choc napewno traci jakims kiczem niz kilkanascie domow, ktore stoja gdzies tam w Legionowie i moze nie odbiegaja od powszechnie przyjetych kanonow ladu architektonicznego, natomiast sa jak dla mnei pospolitymi pudelkami bez polotu. Tyle w temacie. Na temat architektury nie chce mi sie gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 probki mozliwosci naszego ludu... 12.07.08, 16:46 madziulec napisała: Na temat architektury nie chce mi sie gadac. ------------------- szkoda, ze Ci sie nie chce. ale, ze w przyrodzie nic nie ginie to jest nadzieja, ze pojawią sie tu wpisy tych, ktorym sie chce. na odchodne proponuje pare fotek Michala Tobera z nieprzebranej skarbnicy naszych osiągniec urbanistycznych. fotki nie są z naszego miasta (na szczescie) ale moze pokusicie sie i wyszukacie podobne legionowskie? a moze taki wątek powstanie na legionowskim fotoforum? bo dyskutowac tu o czyms czego nie widzimy, to jak rozmawiac ze slepym o kolorach. 1.przepych url.ceplus.pl/756 2.rozmach url.ceplus.pl/a6c 4.troche orientu na mazowieckim przystanku url.ceplus.pl/4ce 5.na podworzu jest wszystko wlącznie z samolotem. nie ma tylko ladu i skladu url.ceplus.pl/76 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: probki mozliwosci naszego ludu... 12.07.08, 20:09 Wysmiewanie innych jakos kloci mi sie z maksyma "de gustibus...". I tak jak rozumiem pietnowanie balaganu, tak pietnowanie kogos za to, ze ma inny gust niz my jest ponizej poziomu. Ale rozumiem, ze mamy wszyscy mieszkac w takich samych domach, najlepiej chodzic w takich samych ubrankach.. Tylko kurcez to nie Chiny tow. Mao!! Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: probki mozliwosci naszego ludu... 13.07.08, 17:27 Twoja wrazliwosc na blizniego i dbałosc o wysoki poziom dyskusji rozczula :) szkoda, ze ta troska i ta wrazliwosc nie zawsze jest widoczna w postach Twojego autorstwa. czy ktos w tym wątku na kogos napada?..ktos tu kogos terroryzuje?..atakuje?..poniza?..osmiesza?..gardzi kims? ja nie widze. podajemy przykłady pewnego zjawiska wystepującego w architekturze miejskiej. przeciwienstwa piekna, ładu i harmonii. bez oceniania osob ani ich gustu. to tyle. Chiny?.. zdaje mi sie, ze nie byłas, nie widziałas, nie czytalas o wspołczesnych Chinach. ich architektura budzi respekt i podziw (niektorzy twierdzą, ze jest obecnie najbardziej wplywowa na swiecie), Mao jest obecny tylko na banknotach, a dygnitarze partyjni ubierają sie u Armaniego, a nie w mundurki. dysponujesz wiedzą zamierzchłą i po prostu gadasz głupoty. z poczuciem estetyki jest tak samo jak z poczuciem humoru. albo sie to cos ma albo sie tego nie ma. pozostanmy wiec przy swoim. ja, ze dom z lwami, kolumienkami i w jarmarcznych kolorach to koszmarek. Ty, ze to forma utrzymana w tradycji romskiej. przy okazji moze mi ktos opowie jak wyglada tradycyjny romski dom. według mojej wiedzy Cyganie na ziemiach polskich maja taką samą tradycje w budowaniu domow jak ja we fruwaniu. czyli zadną. ja sobie nie drwie z ludzi, ktorym wszystko jedno czy kwiatek w wazonie jest oryginalny czy plastikowy. trzeba ubolewac, ze nikt tych ludzi odpowiednio nie wyedukował. trzeba jednak miec do nich pewne pretensje, ze mało dali z siebie. nie czytali, nie oglądali, nie słuchali albo nie chcą tego robic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Guayazyl... 13.07.08, 18:11 Sa ludzie, ktorzy maja kwiatki plastikowe, bo takie lubia. Sa tez tacy, co je maja, poniewaz maja alergie i chocby chcieli miec prawdziwe to nie moga. Wiec rozumiem, ze nic nie zrozumiales z tego, co napisalam. A szkoda. (bo wyraznie napisalam "Chiny tow. Mao"... a nie "Chiny terazniejsze"). Na przyszlosc bardzo Cie prosze o nieczynienie w moim kierunku wycieczek osobistych. Bardzo tego nie lubie. A wiem, ze admini nie reaguja. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Guayazyl... 13.07.08, 20:59 no i tak w kolo Macieju. madziulec ma proste odpowiedzi na najbardziej skomplikowane zapytania i niewatpliwa zdolnosc zaprzeczania samej sobie w co drugim poscie co czyni bez zenady. na przyszlosc mowisz?..na przyszlosc to wole z papuga porozmawiac. i bez odbioru prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
oz_patryk Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 10.07.08, 20:39 Generalnie Legionowo nie ma się czym pochwalić, mamy kilka pomników komunizmu: na pierwszym miejscu oczywiście stacja PKP oraz ANAT lub blaszak na husarskiej i kilka perełek nowoczesnej sztuki: łazienka wywinięta na lewą stronę czyli błękitny wieżowiec czy nie tak dawno powstały budynek w centrum legionowa w którym jest księgarnia "u Leszka" z tandetną bramą po środku, która nie wiadomo co symbolizuje, nie mam zielonego pojęcia co architekci mieli na myśli. tesco-okrąglak? tak samo, jak architekt dostosowywał budynek do kształtu działki to już trójkąt był by lepszy. Jak by nie patrzył całe Legionowo jest brzydkie. Szare blokowiska z wielkiej płyty pozbawione klimatu. Klockowate domy handlowe typu WPH czy najstarszy dom handlowy ten w którym mieści się telepizza, ewentualnie ten przy "słoneczku". Koło cmentarza, przejście rur ciepłowniczych nad ulicą też jest nie lada perełką w krajobrazie. Odpowiedz Link Zgłoś
w.e.r.t.y Re: Najbrzydszy obiekt w Legionowie 12.07.08, 13:22 ja dodał bym jeszcze każdy sklep legionowskiego Społem Odpowiedz Link Zgłoś