renanna 03.03.09, 16:36 Namnożyło się tych aptek w Legionowie, czasem jedna koło drugiej wyrasta, ale gdzie warto kupować leki, żeby nie przepłacać? Która apteka oferuje kartę stałego klienta i rzeczywiste zniżki? Macie swoje typy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxcom1 Re: Tania, przyjazna apteka 03.03.09, 19:49 ja kupuję w tzw. Zielonej aptece przy ul. Norwida naprzeciwko przychodni z pogotowiem Odpowiedz Link Zgłoś
yyytong Re: Tania, przyjazna apteka 03.03.09, 21:25 Ta Zielona apteka bardzo mnie intryguje. Może ktoś wie dlaczego tam można wszystkie leki bez recepty kupić??? Moim zdaniem to jakieś przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
teborsuk Re: Tania, przyjazna apteka 03.03.09, 22:08 yyytong napisała: > Ta Zielona apteka bardzo mnie intryguje. > Może ktoś wie dlaczego tam można wszystkie leki bez recepty kupić??? Moim zdaniem to jakieś przegięcie. -- nie kupuj, ale jeśli w dalszym ciągu będziesz miał problemy poproś o coś na receptę bez recepty; Odpowiedz Link Zgłoś
postrach_szefowej Re: Tania, przyjazna apteka 03.03.09, 22:54 Wyjątkowo inteligentna odpowiedź. Dzięki za wytłumaczenie, ale to nie wyjaśnia problemu. A może to jakaś tajemnica piliszynela??? Wszyscy wiedzą, tylko boją się zapytać, bo źródełko wyschnie... W aptece na Piłsudskiego nie chciano mi wydać leku, bo recepta była wypisana na tarym druczku (zmieniły się od stycznia), a tam żadna recepta nie jest potrzebna... Odpowiedz Link Zgłoś
cool1979 Re: Tania, przyjazna apteka 16.03.09, 09:42 W aptece ,mgr farmacji może wypisać własną tzw. receptę farmaceutyczną na leki z odpłatnością 100%. Nie dostaniesz natomiast psychotropów, leków b.silnie działających oraz antybiotyków (no chyba że ktoś przyjdzie ze spuchniętą gębą i wyprosi o antybiotyk Dalacin bo na przykład nie ma wolnych terminów u stomatologa). Odpowiedz Link Zgłoś
yyytong Re: Tania, przyjazna apteka 16.03.09, 14:53 Wiem, że w tej aptece można bez recepty kupić pigułki antykoncepcyjne. Moim zdaniem to nie jest lek, który można ot tak sobie stosować bez kontroli lekarskiej:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
cool1979 Re: Tania, przyjazna apteka 16.03.09, 18:10 Nie piguki tylko tabletki. Tabletki hormonalne może mgr farm. sprzedać jako kontynuację leczenia. Ale Postinoru na przykład nie kupisz za chiny ludowe. Odpowiedz Link Zgłoś
yyytong Re: Tania, przyjazna apteka 16.03.09, 21:56 Nie czepiaj się słówek. Moja koleżanka kupiła tam i Postinor:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
yyytong Re: Tania, przyjazna apteka 16.03.09, 22:08 cool1979 napisał: > Nie piguki tylko tabletki. pl.wikipedia.org/wiki/Tabletka_antykoncepcyjna >Tabletki hormonalne może mgr farm. > sprzedać jako kontynuację leczenia. A co z próbami wątrobowymi, USG piersi, cytologią? Skąd mgr farm. wie, ze pacjentka/klientka ma aktualne badania i nie wciska kitu? Mój ginekolog nie przpisze mi recepty na pigułkę, jeśli regularnie nie zrobię wszystkich w/w badań. A przed nazwiskiem ma dr med., a nie tylko mgr farm. i moim zdaniem wie lepiej niż mgr farm. >Ale Postinoru na przykład nie > kupisz za chiny ludowe. Nie chiny, tylko Chiny. Odpowiedz Link Zgłoś
cool1979 Re: Tania, przyjazna apteka 17.03.09, 07:41 Postinoru tam na 100% nie kupiła bo mają kategoryczny zakaz. Po drugie 90 % ginekologów nie robi badań tylko przepisuje to z jaką firmą ma układ. Np. jeden przepisuje tylko Cilest drugi novynette a trzeci Yasminelle. Podaj mi chociaż jednego ginekologa w Legionowie który robi badania kobietom. Po trzecie napisałem że mgr może wydać lek na kontynuację leczenia tylko wtedy gdy WIE (Zna , poamięta)że ta osoba brała wcześniej dane tabletki. Po czwarte to że mówisz do lekarza panie doktorze to nie znaczy że napisał doktorat to jest tylko potoczna nazwa. Prawdziwych lekarzy doktorantów policzysz w Legionowie na palcach jednej ręki. Po piąte między tabletkami a pigułkami jest ogromna różnica a między chinami a Chinami nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
yyytong Re: Tania, przyjazna apteka 17.03.09, 12:19 cool1979 napisał: > Postinoru tam na 100% nie kupiła bo mają kategoryczny zakaz. Może mają zakaz po tym, jak kiedyś Postinor sprzedawali bez recepty. > Podrugie 90 % ginekologów nie robi badań tylko przepisuje to z jaką > firmą ma układ. Np. jeden przepisuje tylko Cilest drugi novynette a > trzeci Yasminelle. Podaj mi chociaż jednego ginekologa w Legionowie > który robi badania kobietom. Dr Wacławik w Mediqu zawsze zlecała zrobienie regularnych badań, zanim wydała kolejną receptę, a poprzednich badań nie było lub były stare. Mimo innych swoich wad, w tej kwestii była nieugieta. To powinno być normalne i dziwi mnie, że starsz się nam udowodnić, że nikt w Legionowie takich badan nie zleca pacjentkom. Ja korzystam z usług Lux Medu w Warszawie i tam to jest normalne. Nie dostaniesz recepty dopóki nie zrobisz badań. Po trzecie napisałem że mgr może wydać > lek na kontynuację leczenia tylko wtedy gdy WIE (Zna , poamięta) że > ta osoba brała wcześniej dane tabletki. To chyba nie jest normalne. Mgr farm ma pamiętać kto jakie leki stosuje i na tej podstawie może wydawać kontynuację? Moim zdaniem bardzo ryzykowna sprawa. Po czwarte to że mówisz do > lekarza panie doktorze to nie znaczy że napisał doktorat to jest > tylko potoczna nazwa. Prawdziwych lekarzy doktorantów policzysz w > Legionowie na palcach jednej ręki. Może zwracasz się do wszystkich lekarzy per p. "doktór"; to faktycznie nazwa potoczna. Przychodznie i szpitale jednak rozróżniają pomiędzy lek. med. i dr n. med.; chociażby na tabliczkach z nazwiskiem na drzwiach gabinetu. I uwierz mi jest różnica pomiędzy lek. med i dr n. med., który jest pierwszym stopniem naukowym w tym kraju. Taka sama jak pomiedzy mgr i dr (np. nauk prawniczych czy humanistycznych). >Po piąte między tabletkami a > pigułkami jest ogromna różnica a między chinami a Chinami nie :) Zapewniam Cię, że w subiektywnym odczuciu "specjalistów różnych dziedzin" jedna i druga świadczy o ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
cool1979 Re: Tania, przyjazna apteka 17.03.09, 13:43 Postinoru nikt nie sprzeda bez recepty, nawet swojej mamie bo leci z roboty. Napisałem że 90 % nie robi badań a nie że wszyscy. Niektórzy wogóle mineli się z powołaniem np p Stor nie potrafi nawet zbadać piersi ani zinterpretować wyników badań ale za to jest miła i uśmiechnięta :) Tak czy siak nie chce cię do niczego przkonywać ale to nie jest tak że leki są sprzedawane bez kontroli, pilnuje tego kierownik , właściciel oraz kontrole z zewnątrz które są tam co najmniej 2 razy w roku. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
bluedariusz1979 Re: Tania, przyjazna apteka 04.03.09, 09:40 Ja tam jakoś kupowałem 2 razy, ale nie wydała mi się jakaś dziwną. Możesz powiedzieć dokładnie o co ci chodzi? Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Tania, przyjazna apteka 03.03.09, 19:50 Ja korzystam z jednej. Niedawno przestawila sie na apteke 24 h/dobe. Jest na Pilsudskiego, blizej stacji. Maja karte stalego klienta, wystarczy podac nazwisko, wiec jak zapomnisz - tez leca znizki. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Tania, przyjazna apteka 03.03.09, 21:11 ano, mozna nawet podac nazwisko sasiada i tez nabija znizki :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kka69 Re: Tania, przyjazna apteka 13.03.09, 21:09 zniżki czy punkty są teraz we wszystkich aptekach, ja mam taką karte do tej w Maxiu. Osobiście mam wrażenie , patrząc na rachunki za leki , że najtaniej jest w aptekach dużych centrach handlowych w stolicy. Tam zawsze kupuję zaplanowane, droższe leki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwciab Re: Tania, przyjazna apteka 16.03.09, 08:55 apteka centrum na przeciwko pogotowia to chyba jedna z droższych aptek, za lek , który w w-wie kosztował 16,50 wczoraj właśnie tam zapłaciłam ponad 22 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
cool1979 Re: Tania, przyjazna apteka 16.03.09, 09:37 Przecież w aptece jest kilkadziesiąt tys pozycji. Jest tam pewnie mnóstwo pozycji które są tam tańsze niż w wawie , to jest kwestia jak duży pakiet został zakupiony przez aptekę. Odpowiedz Link Zgłoś
teba18 Re: Tania, przyjazna apteka 17.03.09, 22:55 Ja również aptekę na Norwida uważam za najdroższą w Legionowie i chyba zawsze tam są kolejki. Osobiście najczęściej korzystam z apteki przy ul. Zegrzyńskiej 15- przenieśli się teraz na dół pawilonu- dobre ceny i miła obsługa. Bliżej mam do apteki w Polo- tam też robię zakupy. Trzecia apteka tzw. awaryjna to apteka vis a vis Orlenu w Jabłonnie. Pozdrawiam i polecam Odpowiedz Link Zgłoś